Avrupa Birliği İnsan Hakları Kısa Film Günleri 2013

6 - 15 Aralık 2013

Düzenleyen
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu
avrupa.info.tr







AVRUPA BİRLİĞİ İNSAN HAKLARI FİLM GÜNLERİ

10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları Günü çerçevesinde, Fransa Büyükelçiliği ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu işbirliğiyle, İnsan Hakları Film Günleri’nin bu yıl üçüncüsü gerçekleşiyor. Avrupa Birliği’nin temel insan hakları değerlerini sinema aracılığıyla teşvik etmeyi arzu ettiği bu etkinlik vesilesiyle aralarında Fransız yapımlarının da olduğu Avrupa film ve belgeselleri gösterilecek. Bu film seçkisi üç ana temayı işliyor : insanlık onuru, düşünce, vicdan ve inanç özgürlüğü, fikir özgürlüğü ve haber alma özgürlüğü. Filmler İstanbul ile aynı anda Türkiye’nin altı farklı kentinde gösterilecek.

9 Aralık 2013 Pazartesi günü saat 10.00′da 2 Film gösterimi ve ardından Olivier Peyroux, Roman nüfusu ve insan kaçakçılığı üzerine uzman sosyolog, ile bir söyleşi gerçekleşecektir.

1. Sürgün hayatlar, Sophie Averty (belgesel : 58 dak.)
2009 yılının sonunda, Nantes şehrinden kovulan 40’a yakın roman aile, Indre şehrine gelir.
Onları kovmayı reddeden şehrin belediye Başkanı Jean-Luc Le Drenn milletvekilleri ve vatandaşlara katılarak « sıcak patates politikası » na son vermeye karar verir. Bu seferberliğin sayesinde uygun ve kalıcı bir çözüm bulunana kadar aileler 18 ay boyunca o şehirde kalırlar.

2. Arazi, Bijan Anquetil (belgesel - 41 dk.)
Saint Denis’de bir arazi. Film, sınırdışı edilmeden önce, bir yıl boyunca, birkaç roman ailenin günlük yaşamını anlatıyor. Yavaş yavaş tekrar bir hayat, yuva, samimiyet oluşuyor, hayat devam ediyor.

Tarih: 9 Aralık 2013 Pazartesi
Saat:10.00
Yer: Ankara Üniversitesi Cebeci Yerleşkesi Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi








2013 AB İNSAN HAKLARI FİLM GÜNLERİ

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunun, AB Üye Ülkeleri ve kültür merkezlerinin katkıları ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü çerçevesinde düzenlediği 3. AB İnsan Hakları Film Günleri, 6-15 Aralık 2013 tarihleri arasında Türkiye genelinde 8 ilde gerçekleşecek.

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Trabzon, Sinop ve Diyarbakır’da düzenlenecek film günleri kapsamında, öğrenciler, insan hakları savunucuları, sinemaseverler ve konuya duyarlı herkes insan hakları temalı filmleri ve belgeselleri belirlenen sinema salonlarında ücretsiz olarak izleyebilecekler.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından AB Üyesi Ülke Temsilcilikleri ve kültür merkezleri ile işbirliği içinde düzenlenen etkinlik, 8 ili kapsayacaktır. 10 gün sürecek olan Festival boyunca birçok AB üyesi ülkeden 20’den fazla film ücretsiz sinemaseverlerin beğenisine sunulacaktır.

Etkinliğin açılışı 10 Aralık Salı günü saat 19.00’da Ankara Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşecek. Açılışın ardından, yönetmenliğini Can Candan’ın yaptığı, çocukları LGBT olan ebeveynlerin bireysel deneyimlerini paylaştıkları belgesel film Benim Çocuğum (My Child) gösterilecek ve film ekibi de seyirciyle bir araya gelecek. İnsan Hakları Film Günleri kapsamında ayrıca Türkiye’den Reha Erdem’in son filmi JİN, Ali Aydın’ın Venedik Film Festivali’nde Geleceğin Aslanı ödülünü alan ilk sinema filmi KÜF adlı filmleri de seyirciyle buluşacak filmler arasında yer alıyor.

Etkinlik kapsamında küçük seyirciler de unutulmadı. Bu yıl Ağustos ayında Locarno Film Festivali’nde ünlü “Piazza Grande” de (yaklaşık 10.000 kişinin aynı anda film izleyebildiği, belki de dünyanın en büyük açık hava sineması) gösterilen ve büyük alkış toplayan, festivalin kapanış filmi OKUL YOLUNDA / ON THE WAY TO SCHOOL adlı film de Türkçe seslendirmeli olarak küçük izleyicilere sunulacak. Türkiye’deki ilk gösterimi etkinlik kapsamında yapılacak olan film, dünyanın dört farklı ülkesinden dört çocuğun her sabah okula gidebilmek için verdikleri olağanüstü mücadelenin öyküsünü anlatıyor.

Etkinlik boyunca bazı filmlerin yapımcı, oyuncu ve yönetmenleri izleyenler ile bir araya gelecek. Sosyolog Olivier Peyroux, 6 Aralık’ta İzmir’de, 9 Aralık’ta Ankara’da ve 10 Aralık’ta Diyarbakır’da, Arazi (Le Terrain) adlı belgesel filmin gösteriminden sonra izleyicilerle buluşacak. Peyroux, son dönem özellikle Avrupa’da yoğun bir şekilde tartışılan ve dışlanan Romanlar ve insan kaçakçılığı gibi hayati meseleler üzerine konuşma yapacak.

Toplumların farklılıklarının yanı sıra sahip olduğu temel hak ve özgürlükleri ele alan AB ve Türkiye yapımı filmlerin gösterileceği etkinlik; izleyicileri insan hakları, bireysel kimlik, insan onuru ve kültürlerarası diyalog gibi farklı konularda sorgulamaya teşvik ederken yeni ve ortak bir bilinç ve farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Etkinlik ile ilgili detaylı bilgi için lütfen ziyaret ediniz www.avrupa.info.tr

3. AB İnsan Hakları Film Günleri kapsamında izleyiciye sunulacak filmler şunlar:

Adikos Kosmos / Adaletsiz Dünya / Filippos Tsitos / Yunanistan / 2011
Beyond the Hills / Tepelerin Ardında / Cristian Mungiu / Romanya / 2012
Cause Commune / Sürgün Hayatlar / Sophie Averty / Fransa / 2013
Colour of the Ocean / Okyanusun Rengi / Maggie Peren / Almanya / 2011
Couleur de Peau: Miel / Ten Rengi: Buğday / Laurent Boileau, Jung Boileau / Fransa / 2012
Draft Dodgers / Boyun Eğmez / Nicolas Steil / Lüksemburg / 2010
From Somewhere to Nowhere, On the Road in China with Photographer / Bir Yerden Hiçbir Yere, Fotoğrafçı Andreas Seiber ile Çin Yollarında / Andreas Seiber / Villi Hermann / İsviçre / 2009
Halima’s Path / Halime’nin Yolculuğu / Arsen Anton Ostojić / Hırvatistan / 2012
Il Sole Dentro / İçimdeki Güneş / Paolo Bianchini / İtalya / 2012
Jin / Reha Erdem / Türkiye / 2012
Le Terrain / Arazi / Bijan Anquetil / Fransa / 2012
MoldKüf / Ali Aydın / Türkiye, Almanya / 2012
Music in the Blood / Müzik Kanımda Var / Alexandru Mavrodineanu / Romanya / 2010
My Child / Can Candan / Benim Çocuğum / Türkiye / 2013
No Comment / Yorum Yok / Lyubomir Halatchev / Bulgaristan / 2010
One Fine Day / Güzel BirGün / Klaas Bense / Hollanda / 2011
Purge / Arınma / Antti Jokinen / Estonya, Finlandiya / 2012
Raoul Wallenberg’s War / Raoul Wallenberg’in Savaşı / Gregor Nowinski / İsveç / 2013
Sur Le Chemin de L’écoleOkul Yolunda / Pascal Plisson / Fransa / 2013
The 727 Days without Karamo / Karamosuz 727 Gün / Anja Salomonowitz / Moğolistan / 2013
The Brussels Business / Brüksel Meselesi / Friedrich Moser, Matthieu Lietaert / Avusturya / 2013
The Experiment / Deney / Louise Friedberg / Danimarka / 2010
The Other TownÖteki Kasaba / Nefin Dinç / Türkiye, Yunanistan / 2011
Trains / Trenler / Pavel G. Vesnakov / Bulgaristan / 2011








AB İnsan Hakları Film Günleri Anadolu’da başladı. 11 Aralık 2013

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Fransız Büyükelçiliği iş birliği ve Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri ve kültür merkezlerinin katkıları ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü çerçevesinde düzenlediği "3. AB İnsan Hakları Film Günleri"ne 10-13 Aralık günleri arasında Anadolu Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. Türkiye genelinde 8 ilde gerçekleştirilen film festivalinin Eskişehir ayağında gösterime girecek olan dünyaca ses getiren film seçkisi, Anadolu Üniversitesi Sinema Anadolu’da sinemaseverlerle buluşuyor.

Avrupa Birliği’nin temel insan hakları değerlerini sinema aracılığıyla teşvik etmeyi arzu ettiği bu etkinlik nedeniyle aralarında Fransız yapımlarının da olduğu Avrupa film ve belgeselleri gösteriliyor. Bu film seçkisi 3 ana temayı işliyor: İnsanlık onuru, düşünce, vicdan ve inanç özgürlüğü, fikir ve haber alma özgürlüğü.

“İnsan haklarını ifade etmenin en iyi araçlarından biri sanattır”

Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Nezih Orhon, İnsan Hakları Film Günleri’nin Anadolu Üniversitesi çatısı altında yapılıyor olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. E. Nezih Orhon, İnsan Hakları Film Günleri'nin önemine değinerek “İnsan Hakları Film Festivali ile ilgili süreç aslında topyekûn bir etkinliğin parçası. Özellikle 9-10 Aralık günlerinde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 65. yılı kutlanması çerçevesinde bu etkinlik bir kat daha fazla önem taşıyor. Bunun için de Eskişehir Anadolu Üniversitesinin de ev sahipliği yapması önem arz ediyor. İnsan hakları ile ilgili çağdaş düzenleme, ihtiyaçlar ve normlarının neler olduğu üzerine tartışılıp konuşuluyor. Ancak bu sadece tartışılacak bir konu değil. Aynı zamanda insan haklarını ifade edebilmenin ve paylaşabilmenin en iyi araçlarından bir tanesi de sanattır. Bundan da yararlanabilecek en önemli malzeme ise film. Biz bu sayede özellikle AB aracılığıyla dünyada örnek insan hakları film örneklerini Eskişehir’e taşıma şansı bulduk. Burada sadece insan hakları ile ilgili dünyaca çok önemli yerler tutmuş filmler değil; aynı zamanda insan hakları ile ilgili bir belgesel ya da 'Bir belgeselin kendisi nasıl üretilebilir?', 'Bunun için nasıl destekler üretebilir?' süreçlerini de örmeye çalışıyoruz. Bu etkinlik kapsamında insan hakları ile ilgili bilgi ve beceriyi düzenlenen atölyeler ve film festivali boyutuyla insanların, öğrencilerin ve gençlerin içselleştirmesini istiyoruz. Her şeyin temel koşulu insan haklarıdır.” şeklinde konuştu.

10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde Eskişehir’de başlayan Barselona İnsan Hakları Film Festivali’nden 4 filmlik bir seçki seyircisi ile buluştu. Barselona İnsan Hakları Film Festivali Direktörü Toni Navarro, 2 gün sürecek olan atölye çalışması Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti.

İnsan Hakları Film Günleri kapsamında aynı akşam, Ali Aydın’ın ilk sinema filmi Küf (Mold) de seyirciyle buluştu. Sağ mı, ölü mü olduğunu bilmeden 18 yıldır kayıp oğlunu arayan yol bekçisi bir babanın gerçek hikâyesini konu alan Küf, Venedik Film Festivali’nde "Geleceğin Aslanı" ödülünü aldı.

11 Aralık Çarşamba günü, yönetmenliğini Can Candan’ın yaptığı, çocukları gay, lezbiyen, biseksüel ya da transseksüel olan ebeveynlerin çocuklarını olduğu gibi kabul etme sürecinde yaşadıklarını anlattıkları belgesel film "Benim Çocuğum (My Child)" adlı filmin gösterimi yapılacak. Filmde deneyimlerini anlatan aileler ve film ekibi de Eskişehir’deki film gösterimine katılacak.

Danimarka yapımı "Deney (The Experiment)" adlı film, 1952 yılında iyi birer Danimarka vatandaşına dönüştürmek amacıyla ailelerinin yanlarından ayırarak bir çocuk yuvasına yerleştirilen 16 çocukla yapılan deneyin gerçek hikâyesini anlatıyor. Deney sırasında 7 yaşında olan deneklerden biri Helene Thiesen de filmin Eskişehir’deki gösteriminde izleyiciler ile bir araya gelecek. Yine aynı gün Türkiye’den Reha Erdem’in son filmi olan “Jin" seyirci ile buluşacak.

Etkinlik boyunca gösterime girecek olan filmler, Sinema Anadolu’dan ücretsiz temin edilecek biletler ile izlenebilecek. Etkinlik kapsamında 12 Aralık Perşembe günü; "Müzik Kanında Var", "Bir Yerden Bir Yere", "Güzel Bir Gün", "Boyun Eğmez", "İçimdeki Güneş" adlı filmler seyirci ile buluşacak. 13 Aralık Cuma günü ise "Okul Yolunda", "Yorum Yok", "Brüksel Meselesi", "Jin", "Halime’nin Yolculuğu" ve "Arınma" adlı filmler seyirci karşısına çıkacak.





TRABZON'DA İNSAN HAKLARI FİLM FESTİVALİ

10 Aralık İNSAN HAKLARI GÜNÜ çerçevesinde Trabzon’da 3. "AB İnsan Hakları Film Günleri" 13 Aralık Cuma günü saat 10.00'da başlayacak.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu'nun, AB üye ülkeleri, AB Bilgi Merkezleri ve kültür merkezlerinin katkıları ile 10 Aralık İnsan Hakları Günü çerçevesinde düzenlediği 3. AB İnsan Hakları Film Günleri, 6-15 Aralık 2013 tarihleri arasında Türkiye genelinde 8 ilde gerçekleştirilecek.

Trabzon programı ise 13 Aralık Cuma günü saat 10.00'da Lara Sineması’nda başlayacak ve 15 Aralık Pazar Günü saat 21.00'de Benim Çocuğum isimli filmin gösterimiyle sona erecek.

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Trabzon, Sinop ve Diyarbakır'da düzenlenecek film günleri kapsamında, öğrenciler, insan hakları savunucuları, sinemaseverler ve konuya duyarlı herkes insan hakları temalı filmleri ve belgeselleri belirlenen sinema salonlarında ücretsiz olarak izleyebilecekler.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından AB Üyesi Ülke Temsilcilikleri ve kültür merkezleri ve AB Bilgi Merkezleri ile işbirliği içinde düzenlenen etkinlik, 8 ili kapsayacak ve 10 gün sürecek olan Festival boyunca birçok AB üyesi ülkeden 20'den fazla film ücretsiz sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

Etkinlik kapsamında küçük seyirciler de unutulmadı. Bu yıl Ağustos ayında Locarno Film Festivali’nde ünlü "Piazza Grande" de (yaklaşık 10.000 kişinin aynı anda film izleyebildiği, belki de dünyanın en büyük açık hava sineması) gösterilen ve büyük alkış toplayan, festivalin açılış filmi "OKUL YOLUNDA / ON THE WAY TO SCHOOL" adlı film de Türkçe seslendirmeli olarak küçük izleyicilere sunulacak.

Türkiye'deki ilk gösterimi etkinlik kapsamında yapılacak olan film, dünyanın dört farklı ülkesinden dört çocuğun her sabah okula gidebilmek için verdikleri olağanüstü mücadelenin öyküsünü anlatıyor. Bu filmin Trabzon'daki gösterim saati ise saat 13 Aralık Cuma saat 10.00 olarak belirlendi.

İNSAN HAKLARI ALANINDA FARKINDALIK OLUŞTURULACAK
Toplumların farklılıklarının yanı sıra sahip olduğu temel hak ve özgürlükleri ele alan AB ve Türkiye yapımı filmlerin gösterileceği etkinlik; izleyicileri insan hakları, bireysel kimlik, insan onuru ve kültürlerarası diyalog gibi farklı konularda sorgulamaya teşvik ederken yeni ve ortak bir bilinç ve farkındalık oluşturmayı hedefliyor.








3. AB İNSAN HAKLARI FİLM GÜNLERİ’NE MUHTEŞEM AÇILIŞ

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından düzenlenen ‘2013 Avrupa Birliği İnsan Hakları Film Günleri’nin açılışı dün Ankara’daki Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşti. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününde yapılan etkinlik ile 3. AB İnsan Hakları Film Günleri resmen başlamış oldu.

Açılış resepsiyonunu takiben, AB Maslahatgüzarı, Bela Szombati açılış konuşmasıyla konukları selamladı. Szombati konuşmasında : “İnsan Haklarına saygı AB’nin tüm aktivitelerinin temelinde yatmaktadır. Festivalimiz, basmakalıp klişelerle mücadele etmek ve insanlar ve kültürler arasındaki hoşgörüyü ve diyalogu desteklemek amacındadır. Milliyetimiz, cinsiyetimiz, yaşımız, cinsel yönelimimiz, ya da etnik kökenimize bakılmaksızın, her birimizi tek tek ilgilendiren konularda farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Szombati’nin açılış konuşmasının ardından İnsan Hakları Online Video Yarışması’nın kazananlarına ödülleri takdim edildi. Ödüllerini AB Maslahatgüzarı, müsteşar ve elçi Bela Szombati ile Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü Sn. Kamal Malhoutra’nın elinden alan genç film yapımcılarının hazırladıkları filmler sinema perdesinde gösterildi. Seyircilerin beğenisini kazanan filmler büyük alkış aldı.

Ödül töreninin ardından “Benim Çocuğum” filminin özel gösterimine geçildi. Çocukları LGBT (lezbiyen, gay, biseksüel, trans) bireyler olan bir grup anne ve babaya odaklanarak, cesur ve ilham veren ebeveynlerin hikâyelerini seyirciye taşıyan filmin gösteriminden sonra, filmin yönetmeni Can Candan ve ve yapımcısı Ayşe Çetinbaş ile filmde yer alan aileler sahneye davet edildi. Seyircilerin sorularını yanıtlayan film ekibi ve aileler, filmin yapım sürecine ilişkin bilgiler verdikten sonra, kendi deneyimlerini aktardılar. Muhafazakâr, homofobik ve transfobik bir toplumda bir yandan ebeveyn ve aile, bir yandan da aktivist olmanın ne anlama geldiğini yeniden tanımlayan ebeveynler, LGBT bireylerin çocukluktan itibaren karşılaştığı zorluklar ve ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeler hakkında da bilgiler verdi. Çocuklarını olduğu gibi kabul etme süreçlerini ve bu süreçte nasıl bir dayanışma gösterdiklerini anlatan aileler, seyircilerin büyük ilgisi ve alkışlarıyla karşılandı.

Muhteşem bir açılışla başlayan 3. AB Film Günleri, 15 Aralık’a kadar Ankara, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Sinop ve Trabzon’da devam edecek.

11 Aralık 2013