Avrupa Birliği 11. İnsan Hakları Kısa Film Yarışması


Son Başvuru - 1 Kasım 2021
Ödül Töreni - 11.12.2021

Düzenleyen
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu

avrupa.info.tr
hrfc20 @ normconsulting.com
avrupa.info.tr/tr/2021-insan-haklari-film-yarismasi




11. AB İNSAN HAKLARI KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU!

İnsan hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim krizi kategorilerinde yapılan 88 başvuru arasından seçilen filmlerin yönetmenleri Ankara’da düzenlenen törende ödüllerini aldı. İnsan hakları alanında birincilik ödülü Larva adlı filmiyle Volkan Güney Eker’in oldu. Bu yıl pandemi nedeniyle çevrimiçi düzenlenen 11. AB İnsan Hakları Film Günleri de 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde başladı.

AB Delegasyonu, daha önceki yıllarda olduğu gibi, reddedilemez ve devredilemez insan haklarına dair söyleyeceklerini sinemayla aktaran başvuru sahiplerini yarışmaya davet etti. 88 filmin katıldığı Kısa Film Yarışması’nın ödülleri 10 Aralık günü Ankara’da, pandemi koşulları gözetilerek düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu. Bu yılın jüri üyeleri Alin Taşçıyan, Prof. Alev İdrisoğlu, Avukat Özlem Yılmaz, Mert Fırat ve Selçuk Tepeli kazananları belirledi. İnsan hakları dalında Volkan Güney Eker, “Larva” filmiyle birincilik, Enis Manaz, “Le Periple d'Abella” filmiyle ikincilik, Kenan Çelik ile Enes Oruç, “Cihane Çöpe” adlı filmleriyle üçüncülük ödülüne değer görüldüler. Bu dalda Ekin Çuhadar ile Hemra Nida’ya “Pandemide Roman Kadın Olmak” filmiyle mansiyon ödülü verildi. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim krizi kategorilerinde de İklim krizi kategorisinde Cihan Emre Zengin “2-0” adlı filmle, cinsiyet eşitliği kategorisinde de Şeref Akçay “Mokita” adlı filmle ödüle hak kazandılar. Tören Delegasyonun Youtube kanalı üzerinden de yayınlandı.

VE SIRADA 11. AB İNSAN HAKLARI FİLM GÜNLERİ !
AB İnsan Hakları Film Günleri, 2011 yılından bugüne Türkiye’nin çeşitli kentlerinde Avrupa filmlerini izleyicilerle ücretsiz olarak buluşturuyor. Etkinlik bu yıl 10-19 Aralık tarihleri arasında, pandemi sebebiyle çevrimiçi olarak gerçekleştiriliyor. Film Günleri’nde kısa ve uzun metrajlı, uluslararası ödüllü, toplam 28 Avrupa filmi gösterimde. Tüm filmler Türkçe ve İngilizce altyazılı ve ayrıntılı Türkçe altyazılı olarak gösteriliyor. Film günleri sadece film gösterimleri ile kalmıyor; bunun ötesinde, izleyicileri söyleşiler aracılığıyla yönetmenlerle de buluşturuyor.

Bu yılki film seçkisi, en acil sorun olan iklim krizi, kadının toplumdaki konumu, toplumsal cinsiyet eşitliği, siyasi temsil ve ifade özgürlüğünden, eğitim hakkı, sağlık hizmetlerine erişim hakkı, göç ve kültürel diyaloğa uzanan çeşitli temaları içeriyor; hatta gelecekte yapay zekânın rolü üzerine düşünmeye çağırıyor. AB Türkiye Delegasyonu, belgesel, yarı belgesel, kurgu, animasyon ve ‘stop-motion' gibi çeşitli tür ve tekniklerdeki bu filmlerin herkes için ufuk açıcı ve ilham verici olmasını umuyor.


Ayrıntılı güncel bilgiye AB Delegasyonunun internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabilir.

AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması Ödül Töreni: 10 Aralık 2021; https://youtu.be/kqHSjdbctG4

AB İnsan Hakları Film Günleri: 10-19 Aralık 2021; çevirimiçi gösterimler

Etkinlik sayfaları:
https://www.avrupa.info.tr/tr/HRFD2021
https://www.avrupa.info.tr/tr/2021-insan-haklari-film-yarismasi

Film gösterim sayfası: https://www.festivalscope.com/page/euhrfd-2021/
Katalog : https://www.avrupa.info.tr/sites/default/files/uploads/11th%20EU%20HRFD_catalogue%20in%20Turkish.pdf

Daha fazla bilgi için:
Dilek Tütüncü, Bilgi ve İletişim Sorumlusu
Tel: 0312 459 87 00
E-posta: dilek.tutuncu@eeas.europa.eu

Basın irtibat:
Miray Akdağ, AB Türkiye Delegasyonu Basın Müşaviri
Tel: 0312 4598700
E-posta: miray.akdag@eeas.europa.eu

11.12.2021








İnsan Hakları Dalı, Finalist Filmler

Bewar / Dağlar Uygur
Cihane Çope / Kenan Çelik, Enes Oruç
Dördüncü Duvar / M. Kaan Karataş
Larva / Volkan Güney Eker
Le Perlple d’Abella / Enis Manaz
Pandemide Roman Kadını Olmak / Ekin Çuhadar, Hemra Nida
Peşimdeki Polis / Kayahan Kaya
Qet / Fuat Bulut
Sınrsız Sevgi / Mustafa Yılmaz
Son Fotograf / Mehmet Akif Güler

İklim Krizi Dalı, Finalist Filmler

17 Metre / Mustafa Çeliker
2-0 / Cihan Emre Zengin
Balık Adam / Mustafa Kemal Duru
Koku / Sezgin Yüzay
Scream for Ice / Emir Aytemür

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dalı, Finalist Filmler

Cevher / İlcan Edgar Özuluca
Mokita / Şeref Akçay
Neden? / Ecem Görü
Peki Ya Yarın? / Buğra Mert Alkayalar
Shhh! / Yağmur Mizrapoğlu









11. Avrupa Birliği İnsan Hakları Kısa Film Yarışması için başvurular devam ediyor.

İnsan hakları perspektifinden toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim krizi konularında yapılan çalışmaların özel ödülle ödüllendirileceği yarışmaya son başvuru tarihi 1 Kasım 2021.






11. Avrupa Birliği İnsan Hakları Kısa Film Yarışması

Yarışma 1 Temmuz itibariyle başvurulara açılıyor!
Son başvuru tarihi 1 Kasım 2021, saat: 18:00.

İster amatör, ister profesyonel olun, çekinmeyin ve insan hakları temalı 3 ila 10 dakikalık kısa filminizi bize gönderin! Her türlü film tekniği ile başvurabilirsiniz. Bu yıl, insan hakları perspektifinden toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim krizi konularında yapılan çalışmalar özel ödülle ödüllendirilecek.

Kameranızla İnsan Haklarında Bir Fark Yaratın!

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, tam 11 yıldır, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kabulünün yıldönümünde, Türkiye’de AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması düzenliyor.

Tüm bireylerin onurlu bir şekilde yaşayabilmesini amaçlayan Evrensel Beyannamede yer alan reddedilemez ve devredilemez insan haklarına dair söyleyeceklerinizi, film aracılığıyla ifade etmeye sizi davet ediyoruz.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, bu yıl, başvuru sahiplerini toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda düşünmeye teşvik etmenin yanı sıra iklim değişikliği ile insan hakları arasındaki ilişkiyi keşfetmeye çağırıyor.

Amatör ve profesyonel sinemacılar, başvurunuzu 1 Temmuz’dan 1 Kasım 2021 saat 18:00’e kadar internet üzerinden yapabilirsiniz. Tüm tür ve tekniklere açık olan kısa filmler, 3 ila 10 dakika arasında olabilir. Gelin, insan hakları konusunda birlikte düşünelim.

Başvuru adresimiz: EU-HRFilmDays@gopacom.eu. Yarışmaya başvuru formunu ve katılım koşullarını bu metnin altında yer alan bağlantıdan indirebilirsiniz.

Yarışmaya başvuran filmler bir ön elemeye tabi tutulacak olup, İnsan Hakları kategorisi için seçilecek 10 film, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kategorisi için 5 ve İklim Değişikliği için de 5 film, esas jüri tarafından değerlendirilmek üzere finale kalacaktır.

Yarışmanın tüm süreç ve gelişmelerini internet sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan #ABİnsanHaklarıKısaFilmYarışması etiketi ile takip edebilirsiniz.



11. Avrupa Birliği İnsan Hakları Kısa Film Yarışması jüri üyeleri:

Prof. Alev İdrisoğlu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı
Av. Özlem Yılmaz, İnsan Hakları Gündemi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
Mert Fırat, Oyuncu - UNDP İyi Niyet Elçisi
Alin Taşçıyan, Film Eleştirmeni
Selçuk Tepeli, FOX TV Ana Haber Bülteni Sunucusu

Ödüller

Birincilik Ödülü DJI Mavic 2 Pro Fly More Combo
İkincilik Ödülü Sony FDR AX100 4K Ultra HD Pro Video Kamera
Üçüncülük Ödülü GoPro - HERO9 Black 5K and 20 MP Aksiyon Kamerası
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü Sony FDR AX100 4K Ultra HD Pro Video Kamera
İklim Eylemi Ödülü Sony FDR AX100 4K Ultra HD Pro Video Kamera








AVRUPA BİRLİĞİ İNSAN HAKLARI KISA FİLM YARIŞMASI 2021
YÖNETMELİK

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, her yıl, 10 Aralık Uluslararası İnsan Hakları günü nedeniyle bir kısa film yarışması düzenlemektedir.
Yarışmanın amacı filmleri ile kendisini ifade etmek isteyenlere destek vermek, sinema sanatının gelişimine katkıda bulunmak ve insan hakları konusunu gündeme getirerek farkındalık yaratmaktır.
Yarışmanın teması, kamuoyunda farkındalık yaratacak İnsan Hakları konularını içermektedir.
1. Yarışma Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkese açıktır.
2. Yarışmaya 20 Kasım 2020 tarihinden sonra tamamlanmış yapımlar katılabilir.
3. Yarışmaya katılacak filmlerin süresi “en az 3 dakika ve en fazla 10 dakika olmalıdır”. Bu süreye tanıtma yazıları (jenerik) dahil olup, 3 dakika altında kalan veya 10 dakikayı aşan yapımlar yarışmaya kesinlikle kabul edilmeyecektir.
4. Yarışmaya her formatta çekilmiş yapımlar katılabilir (35 mm ve 16 mm çekilmiş filmler, video tekniği, dijital teknik vb); ancak gösterim formatı yarışma organizasyonu tarafından belirlenir.
5. Yarışmaya birden fazla filmle katılmak mümkündür. Aynı kişinin sadece tek bir filmi finalde yarışmak üzere jüri tarafından değerlendirmeye alınacaktır.
6. Orijinal dili Türkçe olan filmler İngilizce altyazılı, orijinal dili Türkçe olmayan filmler ise Türkçe altyazılı olmalıdır. Diyalog olmayan filmler de yarışmaya kabul edilir.
7. Yarışma Başvuru Formunun eksiksiz doldurulması ve aşağıda yer alan tüm belge ve malzemelerin yarışma organizasyonuna eksiksiz teslim edilmesi halinde yarışma başvurusu tamamlanmış olacaktır. Yarışma Başvuru Formu www.avrupa.info.tr adresinden indirilebilir.
8. Yarışmaya katılmak için son başvuru tarihi 1 Kasım 2021, Pazartesi saat 18:00’dir.
• Sinopsis (en çok 100 kelime)
• Yönetmen hakkında bilgi (en çok 100 kelime)
• Filmin dijital olarak bir mp4 veya mov dosyası (wetransfer vb. gönderilebilir)
• Filmden en az iki adet fotoğraf (en az 300 dpi)
• Bir adet yönetmen fotoğrafı (en az 300 dpi)
• Varsa, filmin kazandığı ödüller, filme ait afiş, broşür, fragman ve benzeri tanıtım malzemelerinden örnekler.
9. Başvuru formu ve tüm istenen belgeler aşağıdaki adrese gönderilecektir.
EU-HRFilmDays@gopacom.eu
veya
2021 AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması
Aristo İletişim
Asmalı Mescit Mah. İstiklal Cad. No: 130 Elhamra Hanı D: 49
Beyoğlu/İstanbul
Tel: 0 212 465 37 28

8. Yarışmaya başvuran filmler bir ön elemeye tabi tutulacak ve “İnsan Hakları” kategorisi için seçilecek 10, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ve “İklim Krizi” kategorileri için 5’er film esas jüri tarafından değerlendirilmek üzere finale kalacaktır.
9. Yarışma Asıl Jürisi kararını salt çoğunlukla verir.
6. Yarışmanın sonuçları Aralık 2021’de (düzenlenecek Ödül Töreninde) ilân edilecektir.
10. Ödüller eserler arasında paylaştırılamaz. Jüri, yarışma kurulunun ilan ettiği tüm ödülleri vermekle yükümlü olup, bu yönetmelikte belirtilmeyen başka bir ödül veremez.

YASAL KONULAR
• Filmlerin özgünlüğünden yapımcıları sorumludur. Katılan bir filmde telif hakkı gerektiren malzeme (müzik, görüntü, vs.) kullanımı, filmin yapımcısının telif hakkına sahip olmadığı ya da o malzemeyi bu yarışma için kullanma izninin olmadığı sürece yasaktır. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu başvuran filmlerle ilgili hiçbir yasal sorumluluk almaz.
• Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, olası fikir eseri hırsızlığı ya da yürürlükteki yasaların herhangi bir şekilde ihlalinden sorumlu değildir.
• İnsan Hakları konularında bilinçlendirme çalışmaları kapsamında katılımcılar, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na; isimlerini, fotoğraflarını, açıklamalarını, kendi ifadelerinden alıntıları, fikirlerini ve sundukları filmleri ticari olmayan nitelikteki tanıtım ve bilinçlendirme kampanyalarında bedel ödemeksizin kullanma hakkı verirler.
• Katılımcılar, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na; bedel ödenmeksizin filmlerini ticari olmayan şekilde kullanma, çoğaltma, yeniden basma, dağıtma, canlandırma ve/veya ekrana getirme hakkı verirler.
• Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun bilinçlendirme çalışmaları kapsamında filmleri ticari olmayan ortamlarda, örneğin web sitelerinde, konferanslarda ya da diğer yerlerde çoğaltma, yeniden basma, dağıtma, canlandırma ya da sergileme hakkı vardır.
• Yapımcılar ayrıca, bu kurallar aracılığıyla Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na sağlanan hakları ihlal eden ya da çiğneyen herhangi bir sözleşme imzalamadıklarını ve imzalamayacaklarını teyit ederler.
• Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun, katılımcıların bu Katılım Kuralları ve Koşullarını ihlali ya da ihlal şüphesi oluşması durumunda filmlerini yarışmanın dışında tutma hakkı kesinlikle saklıdır.
• Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu yarışmaya katılan tüm filmleri arşivinde saklayacak, gerekli hallerde ücretsiz olarak gösterebilecektir.
• Bu yönetmelikte ayrıca belirtilmeyen konularda karar yetkisi Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’na aittir.
• Yarışmaya katılan ve başvuru formunu doldurmuş yapımcı, yönetmen, oyuncu ve filme katkısı bulunan diğer kişiler bu kuralları kabul etmiş sayılırlar.
• Yarışmayı kazananlar, eserlerinin ödül töreninin akabinde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında (Youtube, Facebook ve benzeri platformlar) yayınlanabileceğini kabul etmiş sayılırlar.