8. Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali

23 Eylül - 5 Ekim 1994

En İyi Film - Yavuz Özkan / Bir Sonbahar Hikayesi
En İyi İkinci Film - Osman Sınav / Yalancı
En İyi Üçüncü Film - Erden Kıral / Mavi Sürgün
En İyi Yönetmen - Erden Kıral / Mavi Sürgün

En İyi Senaryo - Başar Sabuncu / Yolcu
En İyi Görüntü Yönetmeni - Ertunç Şenkay / Bir Sonbahar Hikayesi
En İyi Müzik - Timur Selçuk / Mavi Sürgün
En İyi Kurgu - Mevlüt Koçak / Kızılırmak Karakoyun
En İyi Stüdyo Çalışması -

En İyi Kadın Oyuncu - Zuhal Olcay / Bir Sonbahar Hikayesi
En İyi Erkek Oyuncu - Mehmet Aslantuğ / Yalancı
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Füsun Demirel / Ay Vakti
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Fikret Hakan / Yalancı
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Tuncel Kurtiz / Ağrıya Dönüş

Seyhan Belediyesi Özel Ödülü - Osman Sınav / Yalancı
Yüreğir Belediyesi Özel Ödülü - Erden Kıral / Mavi Sürgün
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü - Başar Sabuncu / Yolcu

Onur Ödülleri
Aliye Rona
Kadir Savun
Bilal İnci
Etem Çalışkan
Ethem Aydın





3. Kısa Metrajlı Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması

En İyi Kısa Film : Ağaç / İlker Canikligil
En İyi Görüntü : Ağaç / İlker Canikligil
En İyi Belgesel Film : Monahasa / Necmi Aydın
En İyi Görüntü : Monahasa / Necmi Aydın
En İyi Kurgu : Bir Var Bir Yok / Natali Yeres
En İyi Senaryo : Cyberotica / Gürcan Kaltek
Kültür Bakanlığı Özel Ödülü : Battaniye / Banu İmset Diler
Adana Büyükşehir Belediyesi Özel Ödülü : Bir Var Bir Yok / Natali Yeres
Yılmaz Güney Özel Ödülü: Ahmet Sönmez, Baran Özçaylan / Organizasyon
Yavuzer Çetinkaya Özel Ödülü: Cyberotica / Gürcan Kaltek


Seçici Kurul

Engin Ayça
Hilmi Etikan
Nur Sürer
Oğuz Onaran
Oğuzcan Tercan






Altın Koza Bir Sonbahar Hikayesi'nin

Altın Koza Film Ödülü'nü yönetmen Yavuz Özkan'ın "Bir Sonbahar Hikayesi" adlı filmi kazandı. Erden Kıral en iyi yönetmen seçilirken, kısa metrajlı öğrenci film yarışmasındaki ödülü ise İlker Canikligil'in "Ağaç" adlı filmi aldı.

Önceki gün sevgi yürüyüşüyle başlayan Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali'nde sinema dalındaki ödüller sahiplerini buldu. Seyhan Oteli'nde Kültür Bakanı Timurçin Savaş'ın sanatçılara ve basın mensuplarına verdiği yemeğin ardından yapılan törenle ödüller ve kazananlar açıklandı.

8. Altın Koza Kültür Sanat Festivali'ne katılan 18 film arasından daha önce seçici kurulca belirlenen filmlerden yönetmen Yavuz Özkan'ın "Bir Sonbahar Hikayesi" adlı filmi birinci oldu ve Altın Koza'yı kazandı. Uzun Metraj Ulusal Film Yarışması'nda halk jürisi değerlendirmesine göre ödül alan diğer filmler de şöyle:

Seyhan Belediyesi Özel Ödülü - Yalancı (Osman Sınav)
Yüreğır Belediyesi Özel Ödülü, Halk Jürisi Özel Ödülü - Mavi Sürgün (Erden Kıral)
Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü - Yolcu (Başar Sabuncu)
En iyi yönetmen Ödülü Erden Kıral (Mavi Sürgün)
En iyi kadın oyuncu Zuhal Olcay (Bir Sonbahar Hikayesi)
En iyi yardımcı kadın oyuncu Füsun Demirel (Ay Vakti)
En iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü Fikret Hakan (Yalancı) ve Tuncel Kurtiz (Ağrıya Dönüş)

•Ağaç' en iyi öğrenci filmi
Öğrenci Filmleri Yarışması'nda İlker Canikliğil "Ağaç" filmi, Necmi Aydın "Monohasa" filmiyle en iyi görüntü yönetmeni ödülünü kazandılar.

Engin Ayça, Hilmi Etikan, Nur Sürer, Oğuz Onaran ve Oğuzcan Tercan'dan oluşan seçici kurul da, Öğrenci Filmleri Yarışması'nda ödül alan filmleri belirledi. Kurul üyelerinin katıldığı basın toplantısıyla sonuçlar açıklandı. En İyi Film yönetmen İlker Canikliğil'in Ağaç adlı filmine verildi.

Diğer ödüller de şöyle:
Kültür Bakanlığı Öğrenci Ödülü: İmset Diler'in "Battaniye"
Adana Büyükşehir Belediyesi Özel Ödülü: Natali Yeresin "Bir Var Bir Yok"
Yılmaz Güney Özel Ödülü: Ahmet Sönmez ile Baran Özçaylan'ın "Organizasyon"
En İyi Belgesel Ödülü: Necmi Aydın'ın "Monohasa".
En iyi senaryo ödülünü yönetmen Gürcan Kaltek'in "Cyberotica" filmi kazanırken. En iyi kurguya "Bir Var Bir Yok" filmi nedeniyle yönetmen Natali Yeres layık görülürken, Yavuzer Çetinkaya Özel Ödülü de yine "Cyberotica" filmine verildi.



25 EYLÜL 1994
CUMHURİYET









8. Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali'nde Altın Koza Bir Sonbahar Hikayesi'nin

Altın Koza Film Ödülü'nü yönetmen Yavuz Özkan'ın "Bir Sonbahar Hikayesi" adlı filmi kazandı. Erden Kıral en iyi yönetmen seçilirken, kısa metrajlı öğrenci film yarışmasındaki ödülü ise İlker Canikligil'in "Ağaç" adlı filmi aldı.

Önceki gün sevgi yürüyüşüyle başlayan Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali'nde sinema dalındaki ödüller sahiplerini buldu. Seyhan Otelinde Kültür Bakanı Timurçin Savaş'ın sanatçılara ve basın mensuplarına verdiği yemeğin ardından yapılan törenle ödüller ve kazananlar açıklandı. 8. Altın Koza Kültür Sanat Festivali'ne katılan 18 film arasından daha önce seçici kurulca belirlenen filmlerden yönetmen Yavuz Özkan'ın "Bir Sonbahar Hikayesi" adlı filmi birinci oldu ve Altın Koza'yı kazandı. Uzun Metrajlı Ulusal Film Yarışması'nda halk jürisi değerlendirmesine göre ödül alan diğer filmler de En İyi Kadın Oyuncu Zuhal Olcay, En İyi Erkek Oyuncu da Mehmet Aslantuğ seçildi.

Diğer ödüller de şöyle: "Yalancı (Osman Sınav) Seyhan Belediyesi Özel Ödülü. "Mavi Sürgün"' (Erden Kıral) Yüreğir Belediyesi Özel Ödülü, Halk Jürisi Özel Ödülü, Başar Sabuncu, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülü "Mavi Sürgün" Erden Kıral. En iyi yönetmen Erden Kıral (Mavi Sürgün), En iyi kadın oyuncu Zuhal Olcay (Bir Sonbahar Hikayesi), En iyi yardımcı kadın oyuncu Füsun Demirel (Ay Vakti). En iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü Fikret Hakan (Yalancı) ve Tuncel Kurtiz (Ağnya Dönüş)

Ağaç' en iyi öğrenci filmi Engin Ayça, Hilmi Etikan, Nur Sürer, Oğuz Onaran ve Oğuzcan Tercan'dan oluşan seçici kurulda, Öğrenci Filmleri Yarışması'nda ödül alan filmleri belirledi. Kurul üyelerinin katıldığı basın toplantısıyla sonuçlar açıklandı.

Öğrenci Filmleri Yarışması'nda En İyi Film yönetmen İlker Canikliğil "Ağaç" adlı filmine varildi. Diğer ödüller de şöyle: Kültür Bakanlığı Özel Ödülü: İmset Diler'in "Battaniye" Adana Büyükşehir Belediyesi Özel Ödülü: Natali Yeres'in "Bir Var Bir Yok" Yılmaz Güney Özel Ödülü: Ahmet Sönmez ile Baran Özçaylan'ın "Organizasyon" En İyi Belgesel Ödülü: Necmi Aydın'ın "Monohasa". İlker Canikliğil "Ağaç" filmi, Necmi Aydın "Monohasa" filmiyle en iyi görüntü yönetmeni ödülünü kazandılar. En iyi senaryo ödülünü yönetmen Gürcan Kaltek'in "Cyberotica" filmi kazanırken. en iyi kurguya "Bir Var Bir Yok" filmi ile Natali Yeres layık görüldü. Yavuzer Çetinkaya Özel Ödülü de yine "Cyberotica" filmine verildi.

25 EYLÜL 1994 PAZAR CUMHURİYET SAYFA KÜLTÜR 15
ADANA (Cumhuriyet Güney İlleri Bürosu)







8incisi gerçekleşecek olan festivale, 3ü TRT'den olmak üzere 11 yapım başvurdu. Altın Koza Festivaline başvuru süresi uzatıldı.

Bu yıl 26 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında 8incisi gerçekleştirilecek Adana Altın Koza Festivali kapsamında yer alan Ulusal Film Yarışmasına katılmak üzere, şimdiye kadar 3ü TRT kaynaklı 11 yapım için başvuruda bulunuldu. Koza Kültür ve Turizm Hizmetleri A.Ş Sinema Sanatı Sorumlusu Kadir Beycioğlunun verdiği bilgiye göre, yarışmaya katılmak için. adına başvuruda bulunulan yapımlar ile yönetmenleri şunlar:

Yaz Yağmuru / Tomris Giritlioğlu (TRT yapımı)
Hoşçakal Umut / Canan Evcimen İçöz (TRT yapımı)
Yalancı / Osman Sınav (TRT yapımı)
Bir Düğün Masalı / Ragıp Taranç, Faik Kartelli (9 Eylül Üniversitesi Yapımı)
Kızılırmak Karakoyun / Şahin Gök
Buluşma / Artım Yeres
Bir Sonbahar Hikayesi / Yavuz Özkan
Tersine Dünya / Ersin Pertan
Kızkulesi Aşıkları / İrfan Tözüm
Çözülmeler / Yusuf Kurçenli
Yolcu / Basar Sabuncu

Bu arada, festival kapsamında yer alan ve başvuru süresi 1 Ağustos 1994te tamamlanan Öğrenci Filmleri Yarışması için ise, 35 yapımın kopyalan ile dokümanları, Koza Kültür Sanat ve Turizm Hizmetleri A.Ş merkezine ulaştırıldı.

Kadir Beycioğlu, TRT'nin festival kapsamındaki ulusal yarışmaya 3 filmle katılacak olmasının son derece olumlu olduğunu, bu tür kamusal destek anlayışının sinema sanatının gelişmesi açısından önemi bulunduğunu söyledi.

8inci Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali Ulusal Film Yarışmasına başvuru süresinin, gelen talepler üzerine 20 ağustostan 25 ağustosa kadar uzatıldığını bildiren Beycioğlu, resmi başvuruda bulunan filmlerin kopyalan ile diğer dokümanlarının, 5 eylül pazartesi gününe kadar. Koza Kültür Sanat ve Turizm Hizmetleri A.Ş merkezine ulaştırılması gerektiğini belirtti. Kadir Beycioğlu, bu yıl festivale başvuran yapım sayısındaki azlığın, Adana Altın Koza ile Antalya Altın Portakal Festivalleri tarihlerinin çakışmasıyla doğrudan ilgisinin bulunmadığını. sorunun sektörel güçlükler nedeniyle az sayıda film üretilmesinden kaynaklandığını söyledi.

Beycioğlu. Türkiye'nin iki önemli film festivalinin tarihlerinin çakışmasının katılımdan çok, etkinliklerin sinema kamuoyunun dikkatini, sektörün sorunlarına çekebilme hedefini olumsuz etkileyeceğini sözlerine ekledi.

23 AĞUSTOS 1994
CUMHURİYET







8. Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali bu yıl 'kabuk değiştirerek' 26 eylül- 5 ekim arasında gerçekleştirilecek

Koza ile Portakal bu yıl çekişecek
Altmışlı ve yetmişli yıllarda Doğu ve Güneylilerin sinema marketi olan Adana, Altın Koza Kültür ve Sanat Festivaliyle o parlak günlere dönmenin umudunu taşıyor. İlk kez 1969 yılında düzenlenen, 1973'e kadar yaşadıktan sonra 1992'ye dek ara verilen festival iki yıl önce yeniden doğdu. Bu yıl 26 eylül-5 ekim tarihleri arasında gerçekleşecek 8. Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali kabuk değiştiriyor. Film festivali, Seyhan Kültür Şenliği'yle birleştirilerek ve üç belediyenin (Büyükşehir, Seyhan ve Yüreğir) gücü ortak kullanılarak14 milyar TL'lik bir bütçeye kavuşuyor.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Seyhan Belediye Başkanı Ahmet Cevdet Yağ. Yüreğir Belediye Başkanı Ömer Topçu, Hülya Koçyiğit (SODER). Halil Ergün (ÇASOD), Kadri Yurdatap (FİYAP), Ertem Göreç (Filmyön) ve Yahya Akenginin (İLESAN) katıldığı basın toplantısında konuşmacılar Altın Koza'nın önemini vurgularken sinema temsilcileri, festival bütçesini yarı yarıya kısmayı amaçlayan Durak"a kültürde tasarruf yapılamayacağını belirterek tepkilerini dile getirdiler.

Festival tarihleri çakışıyor Altın Koza'nın sinema bölümünü 26 eylül-1 ekim tarihleri arasına sıkıştırmak zorunda kalmış yöneticiler. Nedeni de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin başlama ta

8. Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali'ne yaptığı katkılan Onur Ödülü'yle değerlendirilen Sinema Oyuncuları Demeği Başkanı Hülya Koçyiğit, yıllardır her organizasyonda yer alarak, tam bir yerli festival uzmanı' oldu. Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali'nin basın toplantısında Türk sinemasının yeniden nefes almasında festivallerin önemine değinen Koçyiğit, yetkilileri bu olanağı dikkatli kullanmaya ve sanata daha fazla eğilmeye davet etti.

Festivaller sınıflandırılması
- Sinemamız film üretemediğine göre yerli festivallerin geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sinemamız eski popülaritesini yitirdiğinden kendini hatırlatmak zorunda. Festivaller en azından sanatçıları bir araya getiriyor, fikir alışverişi olanağı doğuruyor. Sinema Türkiye'nin gündemine giriyor, festival heyecanı halkla paylaşılıyor. Ancak üretim fazla olmadığından bundan böyle festivallerin aralarında sınıflandırmaya gitmelerinin yarar sağlayacağını düşünüyorum. Mesela Ankara Festivali amatör sinemanın yarıştığı bir platform olmalı, Adana'yı daha sanatsal ağırlıklı olarak görüyorum. Antalya da popüler filmlere yönelebilir. İstanbul uluslararası bir festival, Türk sinemasına katkısı az, ancak yine de yerli sinemayı ihmal etmedikleri için teşekkür ederim.

- Pekiyi, Türk sineması neden üretmiyor? Aksaklık nerede?
Hep aynı konular içindeyiz, sanki Türkiye'de bütün sorunlar bitmiş gibi. Cinsellik ön planda, bakalım iki insan nasıl sevişiyor, sonra iki kadın nasıl sevişiyor diyerek konu uzayıp gidiyor. Halkın sinemadan yalnız bunları beklediğini zannetmiyorum. Bu filmler tabii olacak; ama bütün sinema aynı filmleri yapmaya kalkarsa kısır döngü başlıyor. Yaratı kısırlığından kaynaklanıyor her şey. Oysa Türk sinemasının geçmişinde çok iyi filmler var. Bunları yapabilen bir sinema sonunda Sinemamız eski popülaritesini yitirdiğinden kendini hatırlatmak zorunda. Festivaller en azından sanatçıları bir araya getiriyor, fikir alışverişi olanağı doğuruyor. Ancak üretim fazla olmadığından bundan böyle festivallerin aralarında sınıflandırmaya gitmelerinin yarar sağlanacağını düşünüyorum. bu krizi de aşacaktır. Bir de yerli filmlerin halkla ulaşımı sorunu yaşanıyor. Gidiyoruz kültür bakanına küçük bir sinema salonu açılmasını istiyoruz; başaramıyoruz. Başbakan'a söyleyerek bir fon oluşturulmasını ve sadece Türk filmi gösterecek bir salon yapılmasını öneriyoruz. Belediye başkanlarına gidiyoruz, eski belediye sinemalarını anımsatıyoruz. Hep olumsuz yanıt alıyoruz.

- Adana Altın Koza, sinema sektörüne neler getiriyor?
Adana Türk sineması için çok önemli bir yerdi. İstanbul, İzmir, Karadeniz ve Adana bölgeleri vardı sinema pazarında. Buralardan halkın beğenilerine göre yapımcılara film ısmarlanırdı. Dolayısıyla çok sayıda film, sektörü besliyordu. Adana'da en küçük yazlık sinema beş bin kişilikti. Festival sonuçlan her zaman tartışılacaktır, bunun önüne geçemezsiniz, sanatçı duygusallığı bu tip olayları doğuracaktır. Eğer bir film festivali ise ve mesleğin ürünleri yarışıyorsa mutlaka o mesleğin otoriteleri tarafından tartılmalıdır. Çok iyi hatırlıyorum, Adana'ya gelişimizde bir gecede 14 sinemada gala yaptık. Unutulacak bir olay değil, sabahın dördüne kadar sürmüştü ve insanlar beklemişlerdi. Sinemanın sorunları büyüyünce. TV gelince, anarşi başlayınca Adana'da da sinema öldü. Adana şimdi tekrar sinemayı kucaklamak ve kültür şehri olmak istiyor. Festivali destekliyor, tekrar gücü yakalamayı amaçlıyor.

Siz yerli festivalleri sürekli destekleyen bir oyuncusunuz. Festivallere yıldızların ne gibi katkısı oluyor?
Tüm dünyada festivalleri duyurma adına popüler isimler bir araya getirilmeye çalışılıyor. basının ve kamuoyunun dikkati çekiliyor. Sinema sanatında halkla oyuncu bütünleşiyor, o ön planda. Dolayısıyla oyuncunun gücü festivali güdümlüyor, ilginç hale getiriyor.

- Bu güç neden politikaya yansıyor? Sanatçılar neden TBMM'ye girerek bir baskı grubu oluşturamıyor?
Açıkça söyleyeyim, kendimizi herhangi bir politik organizasyonun üzerinde görüyoruz. Sanatçı olarak mesaj verebilmek. muhalefet yapabilmek çok kolay. Ancak parlamentoda iş benden çıkıp grubun kararına dönüşüyor; siyasi dengesizi bağlıyor. Sanatçının gücünün parlamentoya yansımamasının asıl nedeni de politikacılar gibi büyük vaatlerde bulunamaması. Çünkü dün de halkın karşısındaydık, yarın da olacağız; ama politikacıların olmayabilir.

- Bir de festivallerde jüri sorunu var. Sonuçlar sürekli eleştiriliyor. Adana'da halk jürisi görevde. İdeali nedir sizce?
Festival sonuçlan her zaman tartışılacaktır, bunun önüne geçemezsiniz, sanatçı duygusallığı bu tip olayları doğuracaktır. Halk jürisi olmaz dedim gecen yıl Adana'da. Eğer bir film festivaliyse ve mesleğin ürünleri yanşıyorsa mutlaka o mesleğin otoriteleri tarafından tartılmalıdır. Halk sinemada filmleri seyreder, beğenir ya da beğenmez. Benim görüşüm jürinin meslek gruplarından oluşması. Üniversite ve eleştirmenleri de bu grubun içine sokuyorum. Ayrıca o yörenin havasını vermesi, sahiplenmesi için bir temsilci de olabilir. İki festivale bir avuç film

- Bu yıl ortaya çıkan Antalya Adana festivallerinin tarih sorununun nasıl yorumluyorsunuz?
Bir avuç filmin iki festival arasında kalmasına çok üzüldüm. Festivalleri yaralayacak bu gibi durumlardan kaçınmak gerek. Çözüm için geç kalınmış durumda ama gelecek yıllarda tekrarlanmamalı.

- SODER ve ÇASOD uzun süre sonra Altın Koza'da bir fon oluşturulması için bir arada hareket edecek. Siz hala iki grubun birleşeceğine inanıyor musunuz?
İlk günden beri diğer gruba hoşgörü ve sevecenlikle yaklaşıyoruz. Yavaş yavaş orta yol bulunmaya başlandı. Yönetim kurullarımızın onayını alarak, Halil Ergün'le bugün Adana'da açıklama yaptık. Bir fon oluşturacağız ve ortak birikimlerimizi oraya aktaracağız. Meslek grubumuzun çıkarları bizi ortak çalışmalara yönlendirecek. Ben umutsuz değilim.

Tabii bu uygulamadan sonuçta Türk sineması zarar görecek. Çünkü Antalya'ya daha önce hiçbir festivalde yarışmamış filmler kabul ediliyor; dolayısıyla bu durumda yapımcılara ve yönetmenlere iki festivalden birini tercih etmek düşüyor. Program yüklü Türkiye'de yalnız Adana'da düzenlenen Öğrenci Filmleri Yarışması bu festivalin lokomotif bölümü. En iyi öğrenci filminin 30 milyon TL'yle ödüllendirileceği yarışmada ayrıca Yavuzer Çetinkaya adına özel bir ödül de verilecek. Uzun metrajlı Ulusal Film Yarışması ise festivalin yumuşak karnı; çünkü Türk sineması film üretemiyor ve seçici kurul da iki elin parmaklarını geçmeyen yapıtlar arasında fazla 'seçici olamamanın sıkıntısını yaşıyor. On beş kişilik uzmanlar kurulu toparlıyor. En İyi Senaryo, Görüntü Yönetmeni, Film Müziği ve Kurgu dallarında birincileri belirliyor. Ayrıca En İyi Film(600 milyon TL ödüllü), Yönetmen, Kadın ve Erkek Oyuncu, Yardımcı Kadın ve Erkek Oyuncu dallarında birinciyi seçecek halk jürisine (Festival yetkilileri halk jürisinin demokratik kitle örgütlerinden gelecek en az 51 kişiden oluşacağını belirtiyorlar) adaylarını sunuyor. Altın Koza ve Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin tarihlerinin bu yıl çakışmasından dolayı Türk sineması zarar görecek.

8. Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali'nde ilginç bir gelişme yaşayacak Türk sineması. SODER veÇASOD işbirliği yaparak ilk kez Adana'da Sinema Oyuncuları Dayanışma Gecesi'ne öncülük edecek ve ekonomik fon oluşturmaya başlayacak. Ayrıca festival bünyesinde Uzay Heparı'yı anma gecesi de düzenlenecek. Uzun metrajlı filmler Galleria Sinema Salonu'nda (400 kişilik). öğrenci filmleri Otel Seyhan sinema salonunda gösterilecek. Filmler daha sonra rekor sayıda insana. 20 bin seyirci kapasiteli Açıkhava Tiyatrosu'nda Adanalılara bir kez daha sunulacak. Dört sanatçıya 'Onur Ödülü' Bu yıl Altın Koza Onur ödülleri, sinemada bir ömür tüketmiş Aliye Rona ve Kadir Savun'a, festivale katkılarından ötürü SODER Başkanı Hülya Koçyiğit'e ve ÇASOD Başkanı Halil Ergüne verilecek. Festivalin diğer etkinlikleri arasında şiir yarışması, Dadaloğlu'u anma gecesi, konser, tiyatro oyunları yer alacak.

Festivallerin Türk sinemasına katkısı
Festivallerin, Türk sinemasının gelişmesinde, genç yeteneklerin ortaya çıkarılmasında ve sektör çalışanlarının motive edilmesinde önemli rol oynadığı bildirildi.
Film Yapımcıları Derneği (FİYAP) Başkanı Kadri Yurdatap yaptığı açıklamada, bir filmin yapım maliyetinin 3 milyar lirayı bulduğunu belirterek, "Biz bu noktada kendimize bir ışık tutulmasını bekliyoruz" dedi. Altın Koza Festivali'ne "Zıkkımın Kökü" filmiyle katılarak geçen yıl ödül aldığını hatırlatan Yurdatap, şöyle konuştu: "Adana'da kazandığım ödül bana ivme verdi. Daha sonra Hindistan ve İspanya'da katıldığım yarışmalardan Türkiye'ye iki ödül getirdim. Geçen yılki. Altın Koza Festivali, beni bu açıdan, başka sanatçıları ise farklı yönleriyle teşvik etti. Bu yüzden, Türk sineması açısından önemli bir işlevi bulunan festivallerin, sektöre katkısı tartışılamaz. "


CUMHURİYET
CUMHUR CANBAZOGLU
27 Temmuz 1994