1. Akbank Kısa Film Festivali

8 - 18 Aralık 2004


Ülkemizde son yıllarda dikkatleri üzerine çeken, çağdaş, dinamik ve genç bir kitleyi kapsayarak gelişmekte olan kısa film yapımını özendirmeyi, sinemacıları desteklemeyi, üretilen eserlerin sergilenmesine olanak sağlamayı hedefleyerek, sinemaseverlerin keyifle izleyecekleri bir festival geleneği oluşturma amacı ile gerçekleştirildi.

Festival kapsamında bir yarışma düzenlendi. Kısa film yönetmenleri kurmaca ve belgesel kategorilerinde tam 210 filmle bu yarışmaya başvurdular. Yarışmaya katılan 210 film arasından festivalde izleyicilerle buluşmak üzere 48 film belirlendi. Bu belirleme, ön eleme jürisi tarafından gerçekleştirdi.

FESTİVAL JÜRİSİ

Ön Eleme jürisi:
Selim Evci - Yönetmen
Arda Erdikmen - Beykent Üni. Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi
Feyza Düzyol - Kısa Film Yönetmeni

12 Aralık 2004 günü AKSM’de toplanan ana jüri, “En İyi Kurmaca Film” ve “En İyi Belgesel Film” ödüllerini alan filmleri belirledi.

Ana Jüri:
Alin Taşçıyan - Sinema eleştirmeni
Mehmet Açar - Sinema Dergisi Genel Yayın Yönetmeni
Yrd. Doç. İlker Canikligil - Bilgi Üniversitesi Sinema Tv Bölümü
Engin Ayça - Yönetmen - Senarist
Hasan Bülent Kahraman - Radikal Gazetesi Yazarı
Derya Bigalı - Akbank Sanat Müdürü


Söyleşiler ve Ödül Töreni

Programda yer alan filmler 8-18 Aralık 2004 tarihleri arasında izleyicilerle buluştu. Ayrıca gün içerisinde 18:30 seansı Kısa Film üzerine düzenlenen söyleşiler için ayrıldı. Deneyimli isimlerin katıldığı söyleşiler şu başlıklar altında gerçekleştirildi;

“Kısa Filmin Bağımsız Yapısı ve Türkiye’de Kısa Film Üretimi”,
“Gelişen Dijital Görüntü Teknolojileri ve Kısa Film Üzerindeki Etkileri”,
“Üniversitelerdeki Sinema Eğitimi ve Kısa Film Çalışmaları”,
“Ustaya Saygı (Türk Belgesel Sineması ve Suha Arın)”,
“Kısa Film ve Oyunculuk İlişkisi”,
“Ülke Sineması Oluşumunda Kısa Filmin Yeri”,
“Söz Kısa Film Yönetmenlerinde”

Festival kapanış gecesi 18 Aralık 2004 Cumartesi günü gerçekleştirildi. Sedef Kabaş’ın sunuculuğunu yaptığı geceye “Thibault Cauvin” klasik gitarı ile, “Ata Aksoy” pandomim gösterisi ile katıldı. Ödül törenine geçildiğinde, her yıl ulusal kısa filmin gelişimine katkıda bulunan değerli isimlere verilecek olan onur ödülü bu yıl, Türkiye’de gerçekleştirdiği sayısız kısa film çalışmaları ile Hilmi Etikan’a verildi.

Festivalin “En İyi Kurmaca Film” ödülü Mehmet Ercan’ın yönetmenliğini üstlendiği “Çelik Çomak” filmine, “En İyi Belgesel Film” ödülünü Aysim Türkmen ve Erkin Peprek’in yönetmenliğini üstlendikleri “Kapital-İstanbul” filmine verildi. Ayrıca Fatih Kızılgök’ün yönetmenliğinde “Toz” ve Didem Erayda’nın yönetmenliğinde “Ziyaret” adlı kurmaca filmlerin yönetmenlerine jüri tarafından mansiyon ödülü verildi.









Akbank Kısa Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen kısa film yarışmasına 210 kurmaca ve belgesel film başvurdu.

Akbank Kısa Film Festivali'nde İzleyiciler, ön eleme jürisi tarafından programa alınan 48 filmi, farklı seanslarda izleyebilecekler. Programda 37 kurmaca ve 11 belgesel film bulunmakta.

Festivalde ana jüri tarafından yapılacak değerlendirme ile, "Eni iyi kurmaca film" ve "En iyi belgesel film" ödülünü alan yönetmenler, Şubat ayında gerçekleşecek olan 55.Uluslararası Berlin Film Festivaline izleyici olarak gönderilecek.







Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen “Akbank Kısa Film Festivali ” ülkemizde son yıllarda dikkatleri üzerine çeken, çağdaş, dinamik ve genç bir kitleyi kapsayarak gelişmekte olan kısa film yapımını özendirmeyi, sinemacıları desteklemeyi, üretilen eserlerin sergilenmesine olanak sağlamayı hedefleyerek, sinemaseverlerin keyifle izleyecekleri bir festival geleneği oluşturma amacı ile gerçekleştirildi.

Festival kapsamında bir yarışma düzenlendi. Kısa film yönetmenleri kurmaca ve belgesel kategorilerinde tam 210 filmle bu yarışmaya başvurdular. Yarışmaya katılan 210 film arasından festivalde izleyicilerle buluşmak üzere 48 film belirlendi. Bu belirleme, ön eleme jürisi tarafından gerçekleştirdi. Ön eleme jürisi: Selim Evci, (İFSAK Sinema Birim Sorumlusu-Yönetmen) Arda Erdikmen, (Beyken Üniversitesi Güzel Santlar Fakültesi Öğretim görevlisi) ve Feyza Düzyol (Kısa Film Yönetmeni) dan oluşturuldu.

Programda yer alan filmler 8-18 Aralık 2004 tarihleri arasında izleyicilerle buluştu. Ayrıca gün içerisinde 18:30 seansı Kısa Film üzerine düzenlenen söyleşiler için ayrıldı. Deneyimli isimlerin katıldığı söyleşiler şu başlıklar altında gerçekleştirildi;

“Kısa Filmin Bağımsız Yapısı ve Türkiye’de Kısa Film Üretimi”, “Gelişen Dijital Görüntü Teknolojileri ve Kısa Film Üzerindeki Etkileri”, “Üniversitelerdeki Sinema Eğitimi ve Kısa Film Çalışmaları”, “Ustaya Saygı (Türk Belgesel Sineması ve Suha Arın)”, “Kısa Film ve Oyunculuk İlişkisi”, “Ülke Sineması Oluşumunda Kısa Filmin Yeri”, “Söz Kısa Film Yönetmenlerinde”

12 Aralık 2004 günü AKSM’de toplanan ana jüri, “En İyi Kurmaca Film” ve “En İyi Belgesel Film” ödüllerini alan filmleri belirledi. Ana jüri; Alin Taşçıyan (Sinema eleştirmeni), Mehmet Açar (Sinema Dergisi Genel Yayın Yönetmeni), Yrd. Doç. İlker Canikligil (Bilgi Üniversitesi Sinema Tv Bölümü), Engin Ayça (Yönetmen-Senarist), Hasan Bülent Kahraman (Radikal Gazetesi Yazarı), Derya Bigalı (Akbank Kültür Sanat Merkezi Müdürü) dan oluşturuldu.

Festival kapanış gecesi 18 Aralık 2004 Cumartesi günü gerçekleştirildi. Sedef Kabaş’ın sunuculuğunu yaptığı geceye “Thibault Cauvin” klasik gitarı ile, “Ata Aksoy” pandomim gösterisi ile katıldı. Ödül törenine geçildiğinde, her yıl ulusal kısa filmin gelişimine katkıda bulunan değerli isimlere verilecek olan onur ödülü bu yıl, Türkiye’de gerçekleştirdiği sayısız kısa film çalışmaları ile Hilmi Etikan’a verildi. Ardından Gecede “En İyi Kurmaca Film” ödülü Mehmet Ercan’ın yönetmenliğini üstlendiği “Çelik Çomak” filmine, “En İyi Belgesel Film” ödülünü Aysim Türkmen ve Erkin Peprek’in yönetmenliğini üstlendikleri “Kapital-İstanbul” filmine verildi. Ayrıca “Toz” ve “Ziyaret” adlı kurmaca filmlerin yönetmenleri jüri tarafından mansiyon belgelerini alarak Akbank Kısa Film Festivali’ni noktalamış oldular.






Akbank Kısa Film Festivali, Akbank'ın kuruluşundan bugüne sanat ve kültürel faaliyetlere; kısaca çağdaş yaşama olan katkılarının vurgulanarak, ülkemizdeki sınırlı koşullarda gelişmeye çalışan ve ticari şansı olmayan kısa film yapımını özendirmek, ülke sinemasına katkıda bulunacak yeni sinemacıları desteklemek ve sinema severlerin, üretilen kısa filmleri izleyecekleri bir festival organizasyonunu gerçekleştirmek amacını gözetmektedir.
Festival kapsamında bir kısa film yarışması yapılacaktır.

Akbank Kültür Sanat Merkezi’nin 8-18 Aralık 2004 tarihleri arasında gerçekleştireceği Akbank Kısa Film Festivali kapsamında düzenlenecek kısa film yarışmasının jüri üyeleri

Ön eleme jürisi:
Selim Evci (Akbank Kısa Film Festivali Yöneticisi), Feyza Düzyol (Kısa Film Yönetmeni), Ahu Türkpençe (Oyuncu), Arda Erdikmen (Beykent Üniversitesi, Sinema Tv Öğretim Görevlisi)

Ana Jüri:
Alin Taşçıyan (Sinema eleştirmeni), Mehmet Açar (Sinema Dergisi Genel Yayın Yönetmeni), Yrd. Doç. İlker Canikligil (Bilgi Üniversitesi Sinema Tv Bölümü), Engin Ayça (Yönetmen, Senarist), Hasan Bülent Kahraman (Radikal Gazetesi Yazarı), Derya Bigalı (Akbank Kültür Sanat Merkezi Müdürü)

Ödül:
Yarışmada kurmaca ve belgesel kategorilerinde birinci seçilecek eserlerin yönetmenleri; 55. Uluslararası Berlin Film Festivali’ne izleyici olarak katılabilecekler. Her iki kategori birincilerinin, 10 gün süren 55. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde filmlere giriş biletleri, konaklama ve uçak masrafları Akbank Kültür Sanat Merkezi tarafından karşılanacaktır. İki yönetmenli filmlerde sadece bir yönetmen bu ödülü kullanabilecektir.

Bu amaç doğrultusunda; “Akbank Kısa Film Festivali” ’nde, öğrenci ya da amatör her tür kısa filmi (kurmaca , belgesel), önce tanıtmak ve bu yolla sinema dünyasına yeni yaratıcı fikirlerin oluşumuna destek sağlamak, Akbank’ın tecrübesi ile kaliteli bir festival ortamı sağlamak temel ilkedir.

Katılım Koşulları:

1) Kurmaca ve Belgesel dallarında yapılacak yarışmaya 35 mm. ve 16 mm.lik film ya da video ile çekilmiş yapımlar katılabilir.

2) Yarışmaya T.C. uyruklu olan herkes katılabilir. (Akbank çalışanları yarışmaya katılamazlar.)

3) Yarışmaya, süresi 20 dakikayı aşmayan kurmaca filmler ve 30 dakikayı aşmayan belgesel yapımlar katılabilir.

4) Gösterime katılacak video bantlar “PAL” sistemi ile kaydedilmiş olmalıdır.

5) Yarışmaya, Haziran 2003 tarihinden sonra hazırlanmış olan yapımlar katılabilir. Daha önce ulusal ya da uluslararası yarışmalara katılmış ya da bu yarışmalardan ödül almış olmak katılmaya engel değildir.

6) Yarışmaya katılmak isteyenler, başvuru formunu Akbank Kültür Sanat Merkezi ile Festivalin web sayfasından sağlayabilirler.

7) Yarışmaya gönderilen yapıtların, yönetmen adı belirtilerek ticari amaç gözetmeksizin Akbank Kültür Sanat Merkezi etkinliklerinde yer alması, yarışmacı tarafından kabul edilmiş sayılır.

8) Ön seçici kurul ve jürinin yargısı kesindir.

9) Ön elemeyi geçen filmler, Festival kapsamında oluşturulacak programda izleyici ile buluşacaktır.

10) Orijinal formatı ne olursa olsun, tertip komitesine, filmin 1 adet VHS kopyası gönderilir.

11) Festivale katılmak için son başvuru tarihi 15 Ekim 2004’tür. Katılımcılar en geç bu tarihe kadar festival yönetimine;

a. Doldurulmuş başvuru formu,
b. Eserin bir adet VHS kopyası,
c. Yapıtla ilgili en az iki adet siyah beyaz veya renkli fotoğraf,
d. Yönetmenin fotoğrafı,
e. Yönetmenin kısa özgeçmişi
f. Filmin özetini (en fazla 80 kelime)

ulaştırmalıdır.

12) Yarışmada Kurmaca ve Belgesel kategorilerinde birincilik ödülü alan eserin sahibi, Akbank Kültür Sanat Merkezi tarafından ödüllendirilecektir.

13) Filmlerin gösterim kopyalarının VHS, VCD, DVD ya da MiniDv formatlarında olması gerekmektedir.

14) Festivale katılan filmler önce Kasım ayında yapılacak olan ön elemeden geçirilecektir. Festival süresince yapılacak jüri toplantısında jüri kararı ile kesin sonuçlar belirlenecek ve Festival kapanış gecesinde açıklanacaktır.

15) Yarışmaya katılım bu madde dahil olmak üzere on beş (15) koşuldan oluşmaktadır.

Başvuru için:
Yazıcınızdan başvuru formu'nun çıktısını alabilirsiniz.

Kaynak: http://www.akbanksanat.com/kisafilm


Akbank Kültür Sanat Merkezi'nin Eylül etkinlikleri İfsak'ın hazırladığı, iki hafta sürecek "Belgesel Fotoğraf Günleri" ile başlıyor. Türk Belgesel Sineması'na emek vermiş seçkin yönetmenlerin filmleri ve belgesel alanda çalışmaları izlenecek. Belgesel Fotoğraf Saydam gösterilerinde ise, Metin Andaç, Nilgun Göksoy, Firdevs Sayılan, Altan Bal, Muhsin Divan, 115. Dönem İfsak Grup Çalışması, Tolunay Timuçin, Mehmet Oflazoğlu yer alıyor.

16 Eylül 2003 Salı
Film Günleri - Saat 19.30
“Cumadan Pazara İstanbul” / Süre 30 dk. / Yönetmen: Kemal Sevimli
Dia Gösterisi - Saat 20.00
“IŞIĞIMIZIN EMEKÇİLERİ” / Metin AVDAÇ

17 Eylül 2003 Çarşamba
Film Günleri - Saat 19.00
“NEMRUT” / Süre: 52 dk. / Yönetmen: Tolga ÖRNEK
Dia Gösterisi - Saat 20.00
“LİKYA’DAN PAMFİLYA’YA” / Nilgün (Şenay) GÖKSOY


18 Eylül 2003 Perşembe
Film Günleri - Saat 19.30
“IŞIK SESİNİ ARIYOR” / Süre:30 dk. / Yönetmen:Hakan AYTEKİN
Dia Gösterisi - Saat 20.00
“GEÇMİŞ GÜN IŞIĞINA ÇIKARKEN...” / Firdevs SAYILAN


19 Eylül 2003 Cuma
Film Günleri - Saat 19.00
“TAHTACI FATMA” - Süre: 28 dk.
“ALTIN KENT İSTANBUL” - Süre 20 dk.
Yönetmen: Suha ARIN
Dia Gösterisi - Saat 20.00
“BEKAR ODALARI” / Hazırlıyan :Altan BAL / Sunum: Gamze TOKSÖZ


23 Eylül 2003 Salı
Film Günleri - Saat 19.30
“KIRMIZIYI ARAYAN ADAM” / Süre:23 dk. / Yönetmen : Selim EVCİ
Dia Gösterisi - Saat 20.00
“BEYOĞLU TİTREŞİMLERİ” / Muhsin DİVAN


24 Eylül 2003 Çarşamba
Film Günleri - Saat 19.00
“TOROSLARDA BİR EFSANE” / Süre: 44 dk. / Yönetmen :Aylin EREN
Dia Gösterisi - Saat 20.00
“BİR SEMT MASALI: ARNAVUTKÖY”
115. DÖNEM İFSAK GRUP ÇALIŞMASI / Danışman: Ali Nabi KIRAN
Grup Üyeleri: Nilgün Kayral, Burak Olçaylı, G.Almıla Özbideciler, Sevda Özçetinkaya, Ebru Sarıtürk, Ercan Tarhan, Ahmet Zeki Tunçay

25 Eylül 2003 Perşembe
Film Günleri - Saat 19.30
“KEÇENİN TERİ” / Süre:25 dk. / Yönetmen : Ertuğrul Karslıoğlu
Dia Gösterisi - Saat 20.00
“KAYBEDİLEN KÜLTÜR MİRASIMIZ” / Tolunay TİMUÇİN.

26 Eylül 2003 Cuma
Film Günleri - Saat 19.30
“YAŞAMAK İÇİN” / Süre:38 dk. / Yönetmen: Orhan Ağaoğlu
Dia Gösterisi - Saat 20.00
CAM’IN SERÜVENİ - “Kumun Ateşle Dansı” / Mehmet OFLAZOĞLU
Topraktan sofralara uzanan serüvenin öyküsüdür

30 Eylül 2003 Salı
Film Günleri - Saat 18.00
“DÖNÜŞ” Sait FAİK / Süre:26 dk. / Yönetmen: M. Adil YALÇIN
“ATEŞİN GÖÇÜ” / Süre:30 dk. / Yönetmen : Hasan ÖZGEN
“TARLABAŞI TARLABAŞI” / Süre: 30 dk. / Yönetmen: Hilmi ETİKAN
Söyleşi - Saat 19.30
2003 Türkiye’sinde Belgesel Sinemasının Yeri
Katılımcılar: M.Adil YALÇIN (Belgesel Yönetmeni), Turhan YAVUZ (Belgesel Görüntü Yönetmeni), Hilmi ETİKAN (Belgesel Yönetmeni), Hasan ÖZGEN (Belgesel Yönetmeni)

Tarih : 16 - 30 Eylül
Yer : Akbank Kültür Sanat Merkezi
Adres : İstiklal Caddesi No : 14-18
Beyoğlu
Taksim İstanbul
Tel : 0 212 252 35 00




"Çelik Çomak" En İyi Kısa Film

21.12.2004

1. Akbank Kısa Film Festivali kapsamında düzenlenen Kısa Film Yarışması sonuçlandı.

Alin Taşçıyan, Mehmet Açar, Engin Ayça, Hasan Bülent Kahraman, İlker Canikligil ve Derya Bigalı'dan oluşan jüri, En İyi Kurmaca Film Ödülü'ne; Mehmet Ercan'ın yönettiği "Çelik Çomak" adlı eseri değer gördü. En İyi Belgesel Film dalında; Aysim Türkmen ve Erkin Peprek'in yönettiği "Kapital-İstanbul" adlı çalışma ödüle değer bulundu. Jürinin değerlendirmesi sonucunda kurmaca dalında iki filme mansiyon verilmesine karar verildi. Akbank Kısa Film Festivali kapsamında düzenlenen Kısa Film Yarışması'na 210 film başvurmuş, bunlardan 48'i ön eleme jürisi tarafından seçilmişti.


En İyi Kurmaca: Çelik Çomak / Yönetmen: Mehmet Ercan
En İyi Belgesel: Kapital-İstanbul / Yönetmen : Erkin Peprek, Aysim Türkmen
Kurmaca Mansiyon: Ziyaret / Yönetmen: Didem Erayda
Kurmaca Mansiyon: Toz / Yönetmen: H. Fatih Kızılgök

ONUR ÖDÜLÜ HİLMİ ETİKAN’A VERİLDİ
Ulusal kısa filmin gelişimine katkıda bulunan değerli isimlere verilecek olan Kısa Film Onur Ödülü bu yıl, Türkiye’de gerçekleştirdiği sayısız kısa film çalışmaları ve düzenlediği kısa film festivalleriyle tartışmasız isim Hilmi Etikan’a verildi.






2004 Akbank Kısa Film Festivali

8>18 Aralık 2004

Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen “Akbank Kısa Film Festivali ” ülkemizde son yıllarda dikkatleri üzerine çeken, çağdaş, dinamik ve genç bir kitleyi kapsayarak gelişmekte olan kısa film yapımını özendirmeyi, sinemacıları desteklemeyi, üretilen eserlerin sergilenmesine olanak sağlamayı hedefleyerek, sinemaseverlerin keyifle izleyecekleri bir festival geleneği oluşturma amacı ile gerçekleştirildi.

Festival kapsamında bir yarışma düzenlendi. Kısa film yönetmenleri kurmaca ve belgesel kategorilerinde tam 210 filmle bu yarışmaya başvurdular. Yarışmaya katılan 210 film arasından festivalde izleyicilerle buluşmak üzere 48 film belirlendi. Bu belirleme, ön eleme jürisi tarafından gerçekleştirdi. Ön eleme jürisi: Selim Evci, (İFSAK Sinema Birim Sorumlusu-Yönetmen) Arda Erdikmen, (Beyken Üniversitesi Güzel Santlar Fakültesi Öğretim görevlisi) ve Feyza Düzyol (Kısa Film Yönetmeni) dan oluşturuldu.

Programda yer alan filmler 8-18 Aralık 2004 tarihleri arasında izleyicilerle buluştu. Ayrıca gün içerisinde 18:30 seansı Kısa Film üzerine düzenlenen söyleşiler için ayrıldı. Deneyimli isimlerin katıldığı söyleşiler şu başlıklar altında gerçekleştirildi;

“Kısa Filmin Bağımsız Yapısı ve Türkiye’de Kısa Film Üretimi”, “Gelişen Dijital Görüntü Teknolojileri ve Kısa Film Üzerindeki Etkileri”, “Üniversitelerdeki Sinema Eğitimi ve Kısa Film Çalışmaları”, “Ustaya Saygı (Türk Belgesel Sineması ve Suha Arın)”, “Kısa Film ve Oyunculuk İlişkisi”, “Ülke Sineması Oluşumunda Kısa Filmin Yeri”, “Söz Kısa Film Yönetmenlerinde”

12 Aralık 2004 günü AKSM’de toplanan ana jüri, “En İyi Kurmaca Film” ve “En İyi Belgesel Film” ödüllerini alan filmleri belirledi. Ana jüri; Alin Taşçıyan (Sinema eleştirmeni), Mehmet Açar (Sinema Dergisi Genel Yayın Yönetmeni), Yrd. Doç. İlker Canikligil (Bilgi Üniversitesi Sinema Tv Bölümü), Engin Ayça (Yönetmen-Senarist), Hasan Bülent Kahraman (Radikal Gazetesi Yazarı), Derya Bigalı (Akbank Kültür Sanat Merkezi Müdürü) dan oluşturuldu.

Festival kapanış gecesi 18 Aralık 2004 Cumartesi günü gerçekleştirildi. Sedef Kabaş’ın sunuculuğunu yaptığı geceye “Thibault Cauvin” klasik gitarı ile, “Ata Aksoy” pandomim gösterisi ile katıldı. Ödül törenine geçildiğinde, her yıl ulusal kısa filmin gelişimine katkıda bulunan değerli isimlere verilecek olan onur ödülü bu yıl, Türkiye’de gerçekleştirdiği sayısız kısa film çalışmaları ile Hilmi Etikan’a verildi. Ardından Gecede “En İyi Kurmaca Film” ödülü Mehmet Ercan’ın yönetmenliğini üstlendiği “Çelik Çomak” filmine, “En İyi Belgesel Film” ödülünü Aysim Türkmen ve Erkin Peprek’in yönetmenliğini üstlendikleri “Kapital-İstanbul” filmine verildi. Ayrıca “Toz” ve “Ziyaret” adlı kurmaca filmlerin yönetmenleri jüri tarafından mansiyon belgelerini alarak Akbank Kısa Film Festivali’ni noktalamış oldular.

akbanksanat.com/kisafilm/index_2004.asp








Akbank Kültür Sanat Merkezi 2004 yılının ilk günlerinde birbirinden ilginç ve bol ödüllü kısa filmlerle, sinemaseverleri buluşturmaya başladı.

Kısa Film Günleri'nde Cannes Film Festivali'nde gösterilen 2 kısa Türk filmi olan Nuri Bilge Ceylan'ın "Koza"sı ve Ebru Ceylan'ın "Kıyı"dası, izleyicilerin beğenisine sunuluyor.

Ocak ayı içinde Akbank Kültür Sanat Merkezi'nde Cumartesi günleri saat 14:00 gösterilecek olan filmlerden, yurt içinde ve yurt dışında toplam 8 ödül alan Hüseyin Karabey'in "Boran"ı, yine yurtdışından ödüle dönen Özcan Alper'in "Momi"sini sinema tutkunlarını seyrederken gururlandıracak.

Ayrıca Hüseyin Karabey'in farklı tarzlarda çekilmiş üç adet belgeseli izleyenleri sokaklara, sahnelere ve dansın büyüsüne davet ediyor.

Kısa Film Günleri 31 Ocak 2004 Cumartesi günü saat 13:00'da düzenlenecek bir panelle sona erecek. Filmleri gösterilen genç yönetmenlerin katıldığı panelde, kısa film çekmenin zorlukları ve avantajları tartışılacak. Sinema severleri izledikleri filmlerin yönetmenleriyle buluşturmayı hedefleyen panele Hüseyin Karabey, Özcan Alper, Vedat Özdemir, Nesrin Cavadzade, Ebru Ceylan ve Özgür Eken katılacak.

10 Ocak 2004 Saat:14.00
Koro
Yön: Güldem Durmaz - Renkli / Kurmaca / 13 dakika

Şöför
Yön: Güldem Durmaz - Renkli / Kurmaca / 17 dakika

Melankoli - 1
Yön: Nesrin Cavadzade - Renkli / Kurmaca / 10 dakika

Kırmızı Düğme (Le Bouton Rouge)
Yön: Marcus Picron - Renkli / Kurmaca / 9 dakika

İz (La Trace)
Yön: Marie - Renkli / Kurmaca / 30 dakika

Transmisson
Yön: David Bodulle - Renkli / Deneysel / 15 dakika

17 Ocak 2004 Saat:14.00
Boran
Yön: Hüseyin Karabey - Renkli / Kurmaca / 30 dakika

Gözucuyla
Yön: Hüseyin Karabey - Renkli / Kurmaca / 10 dakika

Pardon
Yön: Vedat Özdemir - Renkli / Kurmaca / 15 dakika

Bekar Hanları
Yön: Hüseyin Karabey - Renkli / Belgesel / 40 dakika

17 Ocak 2004 Saat:14.00
Dialog
Yön: Hüseyin Karabey - Renkli / Kurmaca / 10 dakika

Şiirden Sahneye Nazım'a Armağan
Yön: Hüseyin Karabey - Renkli / Belgesel / 45 dakika

Pina Bausch İstanbul buluşması
Yön: Hüseyin Karabey - Renkli / Belgesel / 30 dakika








Akbank Kısa Film Festivali
08 - 18 Aralık 2004

Ülkemizde sınırlı koşullarda gelişmeye çalışan kısa film yapımını özendirmek, ülke sinemasına katkıda bulunacak yeni sinemacıları desteklemek ve sinema severlerin, üretilen kısa filmleri izleyecekleri bir festival organizasyonunu gerçekleştirmek amacını gözeten Akbank Kısa Film Festivali kapsamında, bir de yarışma gerçekleşiyor. Son başvuru tarihi uzatılan yarışmaya belgesel ya da kurmaca dallarında tamı tamına 210 film katılmış.

Bu 210 film arasından, izleme sürecinde epey zorlandıklarını tahmin ettiğimiz Selim Evci, Feyza Düzyol ve Arda Erdikmen’den oluşan ön eleme jürisinin kararları sonucunda 48 film görücüye çıkmaya hak kazanmış.

Finale kalan bu 48 film arasında en iyi belgesel ve kurmaca filmi seçmek gibi bir görevleri olan Sinema eleştirmeni Alin Taşçıyan, Sinema Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Açar, Bilgi Üniversitesi Sinema - TV Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. İlker Canikligil, Yönetmen-Senarist Engin Ayça, Radikal Gazetesi Yazarı Hasan Bülent Kahraman ve Akbank Kültür Sanat Merkezi Müdürü Derya Bigalı’dan oluşan asıl jüriyi de hayli zor bir kararın beklediği ortada...

Yarışma sonucunda, “çekemeyenlerin” hakikaten çekemeyeceği bir ödül var ki, kısa filmciler arasında uzuuun süre, uzuuun cümlelerle anılacağı her halinden belli... Akbank Kısa Film Festivali kapsamındaki yarışmada, kurmaca ve belgesel kategorilerinde birinci seçilecek eserlerin, “hiçbir şartta kıskanmadığımız” yönetmenleri, 55. Uluslararası Berlin Film Festivali’ne izleyici olarak katılabilecek ve her iki kategori birincilerinin, 55. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde filmlere giriş biletleri, konaklama ve uçak masrafları Akbank Kültür Sanat Merkezi tarafından karşılanacak. İki yönetmenli filmlerde, sadece bir yönetmen bu ödülü kullanabilecek ki bundan iyisi de can sağlığı.

Festivalde dikkatleri çeken bir diğer öğe de, kısa film ve sinema dünyasının önemli isimlerinin bir arada toplandığı ve en az filmler kadar ilgi gösterilmesini şiddetle tavsiye ettiğimiz seminerler. “Kısa Filmin Bağımsız Yapısı ve Türkiye’de Kısa Film Üretimi”, “Gelişen Dijital Görüntü Teknolojileri ve Kısa Film Üzerindeki Etkileri”, “Üniversitelerdeki Sinema Eğitimi ve Kısa Film Çalışmaları” ve “Söz Kısa Film Yönetmenlerinde” gibi başlıklar, bir de bütün gösterim ve söyleşilerin ücretsiz olduğu düşünülürse gözleri yuvalarından çıkarıyor.

Gösterilecek Filmler

Filmin Adı Türü Yönetmen

1- Yaşlı Adam ve Otomobil 5’ (Kurmaca) Sevdan Şenkulak
2- Ada’nın Ağlayan Yüzü 17’48’’(Belgesel) Burcu Olgunlu
3- Çift Sarılı 8’10’’ (Kurmaca) Çağlar Gözüaçık
4- Kısa Devre 5’39’’ (Kurmaca) Yelda Yanat
5- Aşk Yüzünden 15’15” (Kurmaca) Seda Ahu Barut
6- Toz 13’55’’ (Kurmaca) Fatih Kızılgök
7- Hediye 9’ (Kurmaca) Merve Kayan
8- Yan 15’ (Kurmaca) Turgay Yavuz
9- Yatak Odası 5’54’’ (Kurmaca) Eda Arıkan
10- Iraksak 10’9” (Kurmaca) Nilgün Dönmez, Dilay Çelebi
11- Maskeli Balo 11’40’’ (Kurmaca) Mehmet Bahadır Er
12- Değişimin Figüranları 22’ (Belgesel) Alkım Özmen, Serhat Sarı
13- Çiğdem 3’08” (Kurmaca) Hamit Annak
14- Kaşık Adam 19’52” (Kurmaca) Tolga Karaçelik
15- Orror 5’30’’ (Kurmaca) Selin Zafertepe
16- Desendere 11’30’’ (Belgesel) Yalçın Kandemir
17- Kaska 12’ (Belgesel) Uygar Demoğlu
18- Gölgeler 15’ (Kurmaca) Mert Atalar
19- Kopi 3’ (Kurmaca) Ahmet Sönmez
20- Apartman 23’ (Kurmaca) Seyfi Teoman
21- Çelik Çomak 3’45’’ (Kurmaca) Mehmet Ercan
22- Audition 20’ (Belgesel) Ahmet Sönmez, İnansu Kıyıcı
23- Katharsis 1’10’’ (Kurmaca) Kubilay Kocaoğlu
24- Kesişme 16’44” (Kurmaca) Arda Kutlu
25- Makyaj 8’30’’ (Kurmaca) Deniz Buga, Burcu Bilgiç
26- İnai 10’18’’ (Kurmaca) Sevda Soysal, Nilay Arıöz
27- Çığlık 5’ (Kurmaca) Hüseyin Namık Yıldırım
28- 18 Yıla Bir Tanık 25’ (Belgesel) Ömer Bulut Yüzgüleç
29- Siyah Beyaz 5’44’’ (Kurmaca) Murat Özsoy
30- Kırmızı 15’15’’ (Kurmaca) Emre Özdur
31- Sanrılar 4’33’’ (Kurmaca) Sertaç Yüksel
32- K’nın Dosyası 14’54’’ (Kurmaca) Güven Çatak
33- Kapital İstanbul 13’ (Belgesel) Erkin Peprek, Aysim Türkmen
34- Sistem 4’20’’ (Kurmaca) Önder M. Özdem
35- Ziyaret 18’40’’ (Kurmaca) Didem Erayda
36- Bekleyolu 11’ (Belgesel) Elif Refiğ
37- Sen Bunlar, Bir Düş 3’44’’(Kurmaca) Kübra Özçelik
38- Goy Goy 17’40’’ (Kurmaca) Mehmet Bahadır Er
39- Esaret 1’ (Kurmaca) Kubilay Kocaoğlu
40- Kavga 3’33” (Kurmaca) Devim Alpöge
41- Kaybolan Gölgeler 15’ (Belgesel) Mustafa Aslan
42- Aşure 10’09’’ (Kurmaca) Koray Kılıçlı
43- Ola 5’20’’ (Kurmaca) Kemal Hamamcıoğlu
44- Sarımsak 18’ (Kurmaca) Gürkan Gürak
45- Hayattan Kareler: Sineroman 18(Belgesel) Meral Özçınar
46- Oyun 5’ (Kurmaca) Orçun Özkılınç
47- Ayrılığa Düğün 30’ (Belgesel) M.Namık Uğur, Özgür Arık
48- Breaking The Rules 3’ (Kurmaca) Alkım Özmen


Festival programına Akbank Kültür Sanat Merkezi'nin web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Akbank Kültür Sanat Merkezi