8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması

21 - 30 Kasım 2022
Son Katılım Tarihi - 23 Eylül 2022
Ödül Töreni -

Düzenleyen
Siyer Vakfı
0212 549 69 01
info@alemlererahmetfilm.com
alemlererahmetfilm.com









8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivalinde ödüller sahiplerini buldu

Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün desteklediği, Fidan Sanat Vakfı tarafından düzenlenen "8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali" sona erdi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirilen ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan festivalin kapanış töreninde Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, festival düzenlemenin kolay bir şey olmadığına işaret ederek, Bakanlık olarak bu tarz festivalleri çok önemsediklerini söyledi.

Kültürün bir ticaret olmadığına dikkati çeken Demircan, bu festivalin diğer festivallere göre ayrı bir felsefeye, duyguya ve hassasiyete sahip olduğunun altını çizdi.

Törene konuk olan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Beyoğlu'nun 153 kültür sanat noktasında birçok festivale de ilham verdiğini belirtti.

Yıldız, bu festivalin Hz. Muhammed'i anmak ve ona selam göndermek anlamında önemine vurgu yaparak, emeği geçenleri tebrik etti.

Festival Direktörü Cemil Nazlı da "8 yıldır elimizden geldiği kadarıyla bu isme (Hz. Muhammed'e) layık olmaya çalışıyoruz. Festivalde tüm gayreti gösteren genç arkadaşlara teşekkür ediyorum. Projeyi bugüne kadar getirmemizde bize güç verenlerden Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

Fidan Sanat Vakfı Başkanı Abdülbaki Başer ise festivalde kendilerine destek veren tüm ekip ve kurumlara teşekkür etti.

Bu yıl festivalin "Son Taslak Endüstri Bölümü" kapsamında başvuran 52 proje arasından birinciliği "Güz" ile Şener Yiğit, "Hayırlı Olsun Ziyareti" ile Muaz Güneş ikinciliği, "Taş" projesiyle Havvanur Korkut da üçüncülüğü aldı.

Festivalin Kurumsal İş Ortağı TRT Genel Müdür Yardımcısı Ziyad Varol, birinciye ödülünü takdim ederken yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

"TRT, olarak sinema alanında birçok faaliyet icra etmekle birlikte, böyle kıymetli bir festivalde olmaktan dolayı mutluluk ve onur duyuyoruz. Peygamber Efendimiz, tüm insanlığa gönderilmiş, hepimizin hayatında örnek bir şahsiyet. Aynı zamanda sinema son dönemlerde biraz da festivallerle birçok ideolojik çatışma alanına dönüşmeye başladı. Bunu maalesef üzülerek gözlemliyoruz. Bu anlamda bu festivalin ben çok güzel bir örneklik teşkil ettiğini düşünüyorum. Buraya katılan tüm yarışmacılara ve jüri üyelerimizin hepsine teşekkür ediyorum."

"Son Taslak Endüstri Bölümü"nde ayrıca "Hassan Bin Sabit Sinema Akademisi Genç Yetenek Ödülü" "Kılavuz" kısa film projesiyle Nurten Altın'ın oldu.

"REMO Film Festival Desteği"ne yine "Taş" film projesiyle Havvanur Korkut değer görüldü.

Bu yıl festivalde 48 ülkeden 550 eser yarıştı
Festivalin "Uluslararası Yarışma" jüri başkanlığını Tunuslu usta yönetmen Nacer Khemir üstlenirken, jüride Azerbaycanlı yönetmen Ru Hasanov, İranlı yönetmen Nergis Abyar, Sırp yapımcı Igor Toholj, Mısırlı belgesel yönetmeni Assaad Taha yer aldı.

Uluslararası bölümde "En İyi Animasyon Kısa Film Ödülü"ne "It" filmi ile yönetmen Faye Xıa, "En İyi Belgesel Kısa Film Ödülü"ne "A Year in Exile" ile Malaz Usta, "En İyi Kurmaca Kısa Film Ödülü"ne "So We Live" ile Rand Abu Fakher değer görüldü.

Bu yıl aynı zamanda uluslararası jüri, her kategoride bir özel ödül belirledi. Jüri başkanı yönetmen Naceer Khemir'in takdim ettiği "Jüri Özel Ödülleri"ni animasyonda İran'dan Farnoosh Abedi'nin "The Sprayer", belgeselde İtalya'dan Francesco Di Giaio'nun "Father's Land", kurmacada Pakistan'dan Ali Sohail Jaura'nın "Murder Tongue" filmi kazandı.

Festivalin ulusal yarışmasında Mahmut Fazıl Coşkun'un başkanlık ettiği jüride, Kürşat Üresin, Nurdan Tümbek Tekeoğlu, Selahattin Yusuf ve Sinan Albayrak filmleri değerlendirdi.

Ulusal bölümde "Jüri Özel Ödülleri"ni kurmaca kategorisinde Meryem Celal Yücel'in "Tombul" adlı yapımı, belgesel kategorisinde Semih Sağman'ın "Gulab Gul" ve animasyonda Muaz Güneş'in "Yasemin" filmi kazandı.

"En İyi Animasyon Kısa Film Ödülü"ne Mehmet Nuri Kaya'nın "Azami Nefes Sayısı", "En İyi Belgesel Kısa Film Ödülü"ne Yağmur Kartal'ın "Oyuncakçı-Saklı Yadigarlar" adlı yapımı değer görüldü.

Bu yıl "En İyi Kurmaca Kısa Film Ödülü"nü ise Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcı Ahmet Misbah Demircan, Batman'dan Fırat Onar'ın "Perdeler" filmine takdim etti.

Ödüllerin verilmesinin ardından kazananlarla toplu fotoğraf çekildi.

01 Aralık 2022








8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin Programı Açıklandı

Bu yıl 24-30 Kasım tarihleri arasında 8’inci kez sinemaseverlerle buluşacak olan Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin jüri üyeleri ve programında yer vereceği filmler belli oldu.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Sinema Genel Müdürlüğü, TRT, THY, AA, Albayrak Medya, Vakıf Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası ve Yunus Emre Enstitüsü’nün destekleriyle, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Fidan Sanat Vakfı tarafından bu yıl 8’inci kez sinemaseverlerle buluşacak Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin 1 Kasım tarihinde Akademi Beyoğlu’nda gerçekleşen basın toplantısında festivalde yer alacak jüri üyeleri, etkinlikler ve finalist filmler duyuruldu.

Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Fidan Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdulbaki Başer, yola çıkarken alanında tek olan festivallerinin bugün pek çok festivale öncülük ettiğini ve sayıları artan bu üretim sahasından memnuniyetlerini belirtti. Başer, ayrıca mekân konusunda da öze indiklerini söyleyerek, kendilerine ev sahipliği yapan Beyoğlu Belediyesi’ne teşekkürlerini iletti.

Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Kübra Gülal ise bu tür önemli festivallerin her zaman destekçisi olmaya çalıştıklarını kaydederek, festivallerin sürdürülebilirliği adına da gayret gösterdiklerini belirtti.

Konuşmaların ardından 8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin programı hakkında festival direktörü Cemil Nazlı, platform direktörü Belkıs Bayrak ve festivalin danışma kurulu üyesi Koray Sevindi bilgi verdi.

Festivalleri ile sinemaya ve sinemacılara hizmet etmek istediklerini belirten Cemil Nazlı, bu yıldan itibaren karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmalara da ağırlık vereceklerini vurguladı.

24-30 Kasım tarihleri arasında Atlas 1948 Sineması ve Akademi Beyoğlu’nda seyircisiyle bir araya gelecek festivalde 388 kurmaca, 116 belgesel, 46 animasyon, 52 yapım destek olmak üzere 48 ülkeden toplam 602 eser yarışacak.

Bu yıl film gösterimi, söyleşi, atölye, ustalık sınıfı ve panel gibi çok sayıda etkinliğin yer alacağı festivalin şekillenmesine yardımcı olan danışma kurulunu; yapımcı Halil Kardaş, yapımcı ve yönetmen Nuray Kayacan Sünbül, akademisyen ve yönetmen Koray Sevindi, yönetmen Belkıs Bayrak oluşturuyor.

Festivalin ön değerlendirme jürisinde ise TRT Sinema Müdürlüğü’nden Mehmet Ali Karga, festival programcısı Nihal Şen, senarist ve yönetmen Orçun Köksal, yönetmen Abdulgafur Şahin, akademisyen ve yönetmen Yunus Namazbulunuyor.

Festivalin Uluslararası Yarışma bölümünün jüri başkanlığını uluslararası pek çok festivalden ödülle dönen Tunuslu usta yönetmeni Nacer Khemir üstlenirken; jüride Azerbaycan Sinema Müdürü ve yönetmen Ru Hasanov; Oscar Akademi üyesi, İranlı yönetmen Nergis Abyar; Sırp festival programcısı, eleştirmen, belgesel ve deneysel film yapımcısı Igor Toholj; Mısırlı gazeteci, aktivist ve belgesel yönetmeni Assaad Taha yer alıyor.

8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin Uluslararası Animasyon Finalistleri arasında; Farnoosh Abedi’nin “The Sprayer”, Faye Xia’nın “It” ve Sung Cheol Kım’in “Robo99” filmleri bulunuyor.

Festivalin Uluslararası Belgesel Finalistleri arasında Francesco Di Gioia’nın “Fathers’ Land”, Orhan Dede’nin “The Search” ve Malaz Usta’nın “A Year In Exile” filmleri yer alıyor.

Uluslararası Kurmaca Finalistleri arasında; Rand Abou Fakher’in “So We Live”, Andrej Krasavın’ın “Artist”, Ali Sohail Jaura’nın “Murder Tongue”, Ali Daraee’nin “Graveyard” ve Gonchukov Arseniy Michailovich’in “The Woman By the Window” filmleri bulunuyor.

Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’un jüri başkanlığını üstleneceği 8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin Ulusal Yarışma jürisini; görüntü yönetmeni Kürşat Üresin, yapımcı Nurdan Tümbek Tekeoğlu, yazar Selahattin Yusuf ve oyuncu Sinan Albayrak oluşturuyor.

Ulusal animasyon finalistleri arasında; Muaz Güneş’in “Yasemin”, Zeynep İncetekin’in “Kalem”, Mehmet Nuri Kaya’nın “Azami Nefes Sayısı” filmleri yer alıyor.

Ulusal belgesel finalistleri arasında; Deniz Telek’in “Suyu Bulandıran Kız”, Semih Sağman’ın “Gulab Gul”, Yağmur Kartal’ın “Oyuncakçı Saklı Yadigarlar”, Clint Davis’in “Vona”, Ahmet Akaltun ve Sezer Baydar’ın “Dağların Arkasında Berivan” filmleri bulunuyor.

Ulusal kurmaca finalistleri arasında ise Celal Yücel Tombul’un “Meryem”, Ali Rıza Erdemir’in “Vesikalık”, Kumru Karataş’ın “Körfez”, Fırat Onar’ın “Perdeler”, Selahaddin Eyüp Tan’ın “Zamanımızın Kahramanları” filmleri yer alıyor.

Bu yıldan itibaren özel bir ülke gösterimi de Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’ne dahil edildi. Bu yıl 100 film arasından belirlenen 7 Filistin filminin gösterimi, festivalin açılış gününde seyirciyle buluşacak.

Festivalin endüstriyel bölümü olan Son Taslak kapsamında yapılacak etkinlikleri platform direktörü Belkıs Bayrak açıkladı.

Son Taslak kapsamında; sinema yazarı ve yapımcı Alin Taşçıyan’ın moderatörlüğünde Tunuslu yönetmen Nacer Khemir’in katıldığı bir masterclass düzenlenecek.

“Bir İbadet Olarak Sinema” filminin gösteriminin ardından yönetmen Murat Pay ve yazar Enver Gülşen’in film üzerine söyleşisi seyirciyle buluşacak. Ayrıca “Yönetmen Kumaşı” başlıklı söyleşide yazar Tarık Tufan ve yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun sinemaseverlerle bir araya gelecek.

Assaad Taha’nın katılımıyla “İslamın Sanata Yansıması” başlıklı söyleşide usta sinemacının bilgi ve tecrübelerinden yararlanılacak.

“Bir Filmin Yolculuğu” isimli workshop’ta yönetmen Bekir Bülbül ve yapımcı Ramazan Kılıç proje dosyası hazırlama, kitlesel fonlama ve filmin dağıtım süreci üzerine bilgi verecek.

“Uluslararası Ortak Yapımların İnsani Yönü” panelinde yönetmen Belkıs Bayrak, TRT Sinema Müdürü Faruk Güven, yönetmen Ru Hasanov ve oyuncu Bonnie Williams konuşmacı olacak. Ayrıca Bonnie Williams, Son Taslak’ın Pitching eğitmeni olarak da yer alacak.

“Festivaller İle Tanışın” panelinde ise DOK.Fest, Magma Kısa Film Festivali, Europian Film Festival Palic festival süreçleri hakkında bilgi sunacak.

Festivalde bu yıl Hasan Bin Sabit Sinema Akademisi tarafından “HBS Genç Yetenek Ödülü” ve “RemoFilms Festival Danışmanlığı Ödülü” olmak üzere iki yeni ödül verilecek.

Kısa Film Yapım Destek jürisinde; sinemacı Esra Demirkıran ve yönetmenler Orkhan Aghazadeh ve Hanis Bagashovyer alıyor.

Danışma kurulu üyesi Koray Sevindi’nin açıkladığı Kısa Film Yapım Destek finalistleri arasında; Ahmet Toğaç’ın “Aç Açına”; Fatma Mizan Tüzgen’in “Armağan”; Muaz Güneş’in “Hayırlı Olsun Ziyareti”, Merve Tulay’ın “Kızıl Çayır”, Havvanur Korkut’un “Taş”, Nurten Kübra Altın’ın “Kılavuz”, Şener Yiğit’in “Güz”, Nesibe Sena Yılmaz’ın “Dullar”, Yağmur Kartal Karakuş, Ali Salduz ve Ezgi Özfen’in “Biçâre” ve Ömer Ferhat Özmen’in “Eksi Bir” filmleri bulunuyor.

“Yarışma” bölümünde; ulusal ve uluslararası kategorilerde kurmaca, animasyon ve belgesel dallarında yarışan filmlerin kazananlarına toplam 150 bin TL ödül ve “Kısa Film Yapım Desteği” kategorisinde başvurulan “Son Taslak” bölümünde de 3 projeye toplam 150 bin TL destek sağlanacak. Toplam 300 bin TL ödülün dağıtılacağı festivalin gala ve ödül töreni 30 Kasım Çarşamba akşamı Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nde gerçekleşecek.

01 Kasım 2022








8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivalimizin, Uluslararası yarışma bölümümüzde ödül alacak eserlerini belirleyecek Jüri üyeleri belli oldu. Jüri Başkanlığını ise ünlü yönetmen Nacer Khemir üstlenecek.

Igor Toholj
Narges Abyar
Nacer Khemir
Assaad Taha
Rufat Hasanov



Ön Jüri Üyeleri

Abdülgafur Şahin
Mehmet Ali Karga
Nihal Şen
Orçun Köksal
Yunus Namaz







AMAÇ
26 KASIM 2022 ’de gala ve ödül gecesi gerçekleştirilecek olan “ 8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali” çerçevesinde Hz. Muhammed (sav) adına O’nun hayatının ve getirdiği evrensel mesajların gündeme alınması, sinema sektöründe bir farkındalık oluşturularak kısa metrajlı filmler üretilmesi ve bu niyetteki insanların desteklenmesi amacıyla Fidan Sanat Vakfı tarafından kısa film festivali tertip edilmiştir.

YARIŞMA KONUSU
İslam peygamberi Hz. Muhammed’in hayatının bir ahlaki yönünün işleneceği gerek sözleri, gerek davranışlarından birisinin konu edilerek, bugünün dünyasında örneklik teşkil edecek şekilde mesaj içeren eserlerin üretilmesi.

KATILIM KOŞULLARI
Kısa Film Festivaline kurmaca, belgesel ya da animasyon (canlandırma) türündeki filmler başvurabilir. Kısa Film Festivaline katılan eserler yukarıda ifade edilen üç ayrı kategoride değerlendirilecektir. Kısa Film Festivalinin yapılabilmesi için toplamda en az 15 eserin başvuru yapmış olması gerekmektedir. Bu sayıya ulaşılamazsa festival gerçekleşmez.
Kısa film festivaline 35 mm’lik ve 16 mm’lik filmler ile video tekniği veya dijital teknoloji ile çekilmiş yapımlar katılabilir.
Yarışmaya, 1 Ocak 2020 tarihinden sonra üretilmiş filmler katılabilir.
Festivale yurt içinden ve yurt dışından tüm yapımcı ve yönetmenler katılabilir.
Kısa Film Festivaline, kurmaca ve animasyon dallarında süresi 13+2=15 dakika belgesel dalında ise 17+3=20 dakikayı aşmayan yapımlar katılabilir. Jüri gerekli gördüğü takdirde süre kısıtlamasında esnek davranabilir. Katılımcılar birden fazla eserle festivale başvurabilir fakat her eser için başvuru işlemlerinin ayrı yapılması gerekmektedir.
Daha önce ulusal ya da uluslararası başka festivallere/yarışmalara katılmış olmak 8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’ne katılmaya engel değildir.
Daha önce 8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivaline başvurmuş yönetmenler festivale aynı eserler ile tekrar katılamazlar.
Türkçe hazırlanan filmler için İngilizce, İngilizce hazırlanan filmler için Türkçe, diğer dillerde hazırlanan filmler için hem Türkçe hem İngilizce altyazı eklenmesi zorunludur.
Kısa Film Festivaline başvurular festivalin web sayfasındaki https://www.alemlererahmetfilm.com online başvuru bölümünden veya https://filmfreeway.com/mercytouniverse üzerinden 23 EYLÜL tarihine kadar yapılabilecektir.
Kısa Film Festivaline başvurusunda istenen materyaller:
Filmin 1080p HD “.mp4”, “.mov”, “.avi” ya da “.mpg” formatındaki son çıktısının indirme linki ve şifresi.
Filmden en az 2 adet fotoğraf (300 dpi, jpeg formatında ve en az 1920×1080 piksel boyutlarında)
Yönetmenin fotoğrafı (300 dpi) ve kısa özgeçmiş, varsa kazandığı ödüller ve ödül alan eserler.
Filmin fragmanı
Filmin afişi, varsa basın materyalleri.
İstenen materyaller Festivalin web sitesinden eksiksiz olarak ulaştırılmalıdır. Aksi takdirde başvuru tamamlanmamış sayılacaktır.
Fidan Sanat Vakfı, festival organizasyon kurum çalışanları ve 8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali Organizasyon Komitesi’nde çalışanlar ile çalışanların birinci dereceden akrabaları festivale katılamazlar.
Başvuru şartlarını yerine getirmeyerek Festival dışı kalan veya yarışacak eserlerin sahipleri herhangi bir ücret talebinde bulunmayacaklarını şimdiden kabul ve taahhüt ederler.
Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivaline başvuran eser sahipleri, filmlerini 31 Ekim son başvuru tarihinden sonra festivalden çekemezler.
Fidan Sanat Vakfı ve 8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali Organizasyon Komitesi bu yönetmelik ve festivale katılma koşullarında değişiklik yapma hakkına ya da ek koşullar talep etme hakkına sahiptir. Bu durumda yarışmacılara özel ve mücbir durumlarda bazı ek gereken uygun süre verilebilir.
Fidan Sanat Vakfı ve 8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali Organizasyon Komitesi’nin, katılımcıların festival koşullarını ihlali ya da eşdeğer bir neden ya da şüphe halinde ilgili eseri kabul etmiş olsa dahi kısa film/filmleri festivalin dışında tutma hakkı saklıdır.
Ön elemeyi geçerek yarışmaya katılmaya hak kazanan film sahipleri, isimlerinin açıklanmasından sonra 3 gün içerisinde;
Filmin İngilizce alt yazılı DCP kopyasını
Film Türkçe dışında bir dilde çekilmiş ise Türkçe ve İngilizce alt yazılı DCP kopyasını
Filmden 5 adet yüksek çözünürlüklü JPG formatında fotoğrafı
Filmin Türkçe ve İngilizce en fazla 50 Kelime olmak üzere iki ayrı sinopsisini
Tanıtım amaçlı kullanılmak üzere filme ait fragman ve teaser’larını
Yönetmenin Türkçe ve İngilizce en fazla 100 kelime olmak üzere kısa biyografisini festival yönetiminin uygun gördüğü bir iletişim kanalı vasıtasıyla festival yönetimine ulaştırması gerekmektedir.
ÖZEL KOŞULLAR
Âlemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivalinden sonra en az 2 yıl sonra festival arşivinde bulundurulacak olan filmler ulusal ya da uluslararası festivallerin festival dışı bölümleri ile daha başka uygun kültürel etkinliklerde gösterilebilir. Başvuru konusu kısa film/filmler finalist olması halinde 8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film festivali, eserin başvuru tarihinden en az 2 yıl sonra Fidan Sanat Vakfı’na ait internet sayfalarında yayınlama izni vereceğini, gala ve ödül töreni öncesi “filmlerin fragmanlarının” yayınlanmasına izin vereceğini, başvuru ile gönderilecek materyaller (fragman, afiş, filmden kareler, tanıtım görselleri ve videoları ) festivalin resmi web sitesinde, sosyal medyada, multimedya alanda, festival kataloğunda, tanıtım broşürlerinde, posterlerde ve reklam panolarında kullanım haklarına sahiptir. Finalist ödül seçkisi eserlerinin festivale katıldıktan 2 yıl sonra “www.alemlererahmetfilm.com” sitesinde yayınlanmasına izin vereceğini bu kullanım sebebiyle ve herhangi bir zamanda herhangi bir ad altında ücret talep etmeyeceğini kabul, beyan ve taahhüt eder. Filmler, festival sonrasında yurtiçi veya yurtdışında televizyon ve diğer dijital platformlar ve yayın kanalları tarafından yayınlanmak istendiğinde, Fidan Sanat Vakfı, yapımcıdan eposta aracılığıyla muvafakatname alıp yayınlayabilecektir.
Filmin başvuru sahibi, eserin sahibidir. Finalist olması durumunda plaket ve ödül/ödüller başvuru sahibine takdim edilecektir. Dolayısıyla başvuru esnasında belirtilen bilgilerin doğruluğu metni imzalayan kişiye aittir. Başvuru sahibi yanlış ve/veya eksik bilgi nedeniyle herhangi bir hak talebinde bulunamayacaktır. Başvuru esnasında verilen bilgiler nedeniyle doğabilecek hukuksal sorumluluk imza sahibine aittir.
Festivale başvuran eser sahipleri filmleriyle ilgili her türlü telif hakkını almış kabul edilecektir (ses, müzik, görüntü vs.). Katılımcı/Katılımcılar, eser üzerindeki tüm fikri mülkiyet haklarının da sahibi olduğunu ve bu eserin sunulmasına ve eser ile alakalı fikri mülkiyet haklarının devrine ilişkin gerekli her türlü hakka sahip olduğunu taahhüt etmektedir.
Yapımcısı/yönetmeni oldukları eser üzerindeki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) çerçevesinde tanınan maddi ve manevi hakların (aslen ve devren) sahibi olduklarını,
Eserin sunulmasına ve eser ile ilgili fikri mülkiyet haklarının devrine ilişkin gerekli her türlü hakka sahip olduklarını,
Herhangi üçüncü bir kişinin fikri mülkiyet haklarını (telif hakkı, patent, marka vb.) ihlal etmediklerini,
Hayatta olan/olmayan bir kişinin gizlilik haklarını ve aleniyeti ihlal etmediklerini ve lekelemediklerini,
İçeriğin öncelikle Türk Ceza Kanunu, 5651 Sayılı Kanun ve yürürlükteki diğer mevzuata aykırı olmadığını ve ayrıca söz konusu içeriğin suç teşkil edebilecek unsurlar içermediğini,
Gerçek ve tüzel kişi/kişilerin şahsi veya mülkiyet haklarına tecavüzün söz konusu olmadığını taahhüt ve teyit eder.
Katılımcı festivale başvurduğu eserin, telif hakkının kendisine ait olduğunu kabul ve taahhüt etmesi sebebiyle, telif konusunda daha sonra ortaya çıkabilecek suç teşkil edecek ya da tazminat talebini gerektirecek herhangi bir unsur, 8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali Organizasyon Komitesi’ne ve Fidan Sanat Vakfı’na herhangi bir sorumluluk yüklemeyecektir. Telif hakkı veya sair fikri mülkiyet haklarının ihlali ya da her türlü kanun ihlalinin tespiti halinde eser festivalden men edilir. Bu tespit festivalden sonra yapılır ise eser sahibi ödüllendirilmiş olsa dahi ödülü geri alınır. Bu sebeple Fidan Sanat Vakfı’na herhangi bir dava açılması halinde, ortaya çıkacak her türlü zarar katılımcı tarafından karşılanacaktır. Ayrıca katılımcının ihlali, kesinleşmiş mahkeme kararı ile sabit olursa 100.000 TL (Türk Lirası) cezai şart ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
Seçili kurul tarafından değerlendirilerek yarışmaya hak kazanan filmler, festivalin resmi internet sitesinden ve medya aracılığıyla duyurulur. Yarışmaya seçilmeyen filmlerin sahiplerine herhangi bir iletişim yoluyla bilgi verilmeyecektir.
Festivale katılım tarihleri festival yönetimi tarafından bildirilecektir.
Filmler Ana Jüri’ye ve izleyicilere festival yönetiminin uygun göreceği salonlarda ve programa göre sunulur. Jüri filmleri izleyicilerle birlikte izleyebileceği gibi özel bir gösterim salonunda da izleyebilir. Gösterimler sırasında festival yönetimine ya da salon görevlisine salon, seans ya da program değişikliği talebinde bulunamaz.
Mücbir sebeplerden dolayı, sinema salonlarında gösterimlerin yapılamaması halinde festival yönetimi gösterim yarışma ve diğer etkinlik programlarını iptal etme hakkını saklı tutar. ETKİNLİK VE GÖSTERİMLERİN İPTALİ DURUMUNDA başvurulardan doğabilecek haklar gelecek yıllara devredilemez.
PANDEMİ VE BENZERİ KISITLAMALARDAN DOLAYI GÖSTERİMLERİN YASAKLANMASI DURUMUNDA Filmlerinin festivale ait online platformda gösterimini kendilerine iletilecek elektronik posta yolu ile muvafakatnameyi onaylayarak yarışma dışı seçkide eserlerinin gösterilerinin yapılmasına onay vermiş olurlar.
JÜRİ ve ÖDÜLLER
Filmlerin değerlendirmesi ön eleme ve kazananları belirleme olarak iki aşamalı gerçekleştirilecektir. Ana Jüri’nin değerlendirmesi sonucunda belgesel, kısa film, ve animasyonlar gösterim programına alınacaktır. Başvuran eserlerden katılma koşullarına uygun bulunmayanlar ise değerlendirmeye alınmayacaktır.
Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali’nin Ana Jüri’si; Ulusal ve Uluslararası 2 ayrı bölümde 3’er en iyi esere 2 de özel olmak üzere toplam 8 esere ödül verecektir.
Ödül alanlara 8.Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film festivali ödül heykelciğinin ve para ödülleri de verilir;
Ulusal En İyi Kısa Film Ödülü: 35.000 TL
Ulusal En İyi Belgesel Ödülü: 25.000 TL
Ulusal En İyi Animasyon Ödülü: 15.000 TL

Uluslararası En İyi Kısa Film Ödülü: 35.000 TL
Uluslararası En İyi Belgesel Ödülü: 25.000 TL
Uluslararası En İyi Animasyon Ödülü: 15.000 TL

Ödüller eserler arasında paylaştırılabilir. Derecelere layık eserler bulunmadığı takdirde, Jüri ödül vermeyebilir.
Bu yönetmelikte belirtilmeyen türde ya da sayıda ödül verilemez.
Ödül kazanan filmin yönetmeni ya da filmi temsil eden bir kişi ödül töreninde hazır bulunmak zorundadır. Temsilcisi bulunmayan film ödül heykelciğini alır fakat para ödülü hakkını kaybeder. Fidan Sanat Vakfı, Ana Jüri tarafından en yüksek oyu alarak finalist olan her kategoriden en az 3 en fazla 5 eserin temsilcilerini ödül törenine davet edecektir. Şehir ve ülke dışından gelecek olan bir temsilcinin (yönetmen ya da ekipten bir kişi) ulaşım ve 3 gecelik otel konaklama masrafları (ödül töreninden 20 gün önce netleştirilecek, daha sonra gelen talepler değerlendirmeye alınmayacaktır.) festival organizasyon komitesi tarafından karşılanacaktır.
Para ödülü kazananların ödülleri en geç Gala ve ödül gecesinden en fazla 1 ay içerisinde festival organizasyon komitesi tarafından ödenir.
6.1 Bu yönetmelikte ayrıca belirtilmeyen konularda karar yetkisi, 8.Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali Organizasyon Komitesi’ne aittir. Festivale katılan filmlerin yasal sahipleri bu kuralları kabul etmiş sayılır. Bu yönetmelikten yapıma katkısı bulunan kişileri haberdar etmek başvuru sahibi olan filmin yasal sahibinin sorumluluğundadır. 8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali Organizasyon Komitesi şartnamede her türlü değişiklik yapma hakkını elinde tutar.

6.2. Ödül kazanan filmlerin birer DCP gösterim kopyası festival arşivine alınır. Festival yönetimi, yapımcılarından izin almak kaydıyla, filmlerin kültürel amaçlı gösterimlerini yapabilir. Festival tanıtım filminde ve belgeselinde, söz konusu filmlerden görüntüler 1 dakikayı geçmeyecek şekilde kullanılabilir.

Gerek https://www.alemlererahmetfilm.com/ sitesinde gerekse https://filmfreeway.com/mercytouniverse sitesinde başvuru yapmak bu şartnameyi okumuş ve kabul etmiş demektir.

TELEFON: +90 (212) 544 58 46
EPOSTA: info@alemlererahmetfilm.com
Siyer Vakfı







8. ALEMLERE RAHMET ULUSLARARASI KISA FİLM FESTİVALİ BASIN LANSMANI

Fidan Sanat Vakfı tarafından düzenlenen “8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali”nin takvim, içerik, ödül ve destek tutarlarına dair bilgilerin paylaşıldığı tanıtım toplantısı 24 Mayıs’ta gerçekleştirildi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, TRT, Anadolu Ajansı, Albayrak Medya, Yunus Emre Enstitüsü ve THY’nin katkılarıyla Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek “8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali”nin detayları 24 Mayıs’ta, Beyoğlu Aynalıkavak Kasrı’nda gerçekleştirilen basın lansmanında katılımcılarla paylaşıldı.

“8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali”nin tanıtım programına sinema, kültür-sanat ve medya dünyasına mensup çok sayıda isim katılım gösterdi. Festivalin tanıtımında açılış konuşmasını Fidan Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdulbaki Başer gerçekleştirdi. Başer konuşmasında, son peygamber Hz. Muhammed’in adını sanat diliyle duyurmayı hedefleyen ve tematik olarak gerçekleştirilen bir festival düzenlediklerinden bahsetti. Başer; eş, baba, tüccar, devlet başkanı, komutan gibi pek çok sıfatı kendisinde bulunduran bir peygamber olan Hz. Muhammed ile aslında dünyanın en geniş kapsamlı festivalini de gerçekleştirdiklerini belirtti.

Tanıtım toplantısına katılan yapımcı ve yönetmen Nazif Tunç ise yaptığı konuşmada, “Kurak ve yalnız olduğumuz bir zamandan üreten ve güçlü yerlere doğru geldik. Sadece Alemlere Rahmet’te değil, sanatın ve sinemanın birçok alanında üretmiş olduğumuz eserlerle yalnız yürüdüğümüz bir vadide bugün kalabalığız.” ifadelerini kullandı. Büyük Taarruz’un 100’üncü yılına girerken sinemanın da bir büyük taarruzu olması gerektiğini vurgulayan Tunç, kültürel emperyalizme karşı bir sanat ortaya koymanın önemine dikkat çekti.

Festivalin ev sahipliğini yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ise konuşmasında “Alemlere Rahmet Kısa Film Festivali”nin uluslararası olmasının, Hz. Peygamber’in dünyaya tanıtılması bakımından herkese ayrı bir sorumluluk kattığına vurgu yaptı. Yıldız, “Onlarca, yüzlerce kitabın anlatamadığı kutlu nebiyi kısa bir film, 10-15 dakika içerisinde dünyaya anlatabilir. O bakımdan bu tür festivaller çokça kıymetli. Beyoğlu Belediye Başkanı ve bir sinemasever olarak sinemanın, tiyatronun doğum yerinde böyle bir festivale ev sahipliği yapmak bizim için büyük bir onur.” diyerek memnuniyetini ifade etti.

AKP İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç ise konuşmasında değerlerin önemsizleştiği bir dönemde “8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali”nin önemli bir misyon üstlendiğini belirtti. Başından beri festivalin yanında ve destekçisi olmaya çalıştığını söyleyen Dalkılıç, bu festivalin uzun metrajlı filmlerin yer aldığı, insanlık değerlerini ön plana çıkaran film festivallerine vesile olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından geçmiş yıllarda gerçekleşen festivallere ait tanıtım filmi izlenirken, toplantı “8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali” direktörü Cemil Nazlı, festivalin “Son Taslak Platformu” direktörü Belkıs Bayrak, danışma kurulu üyeleri Nuray Kayacan Sünbül, Halil Kardaş ve Koray Sevindi’nin festivalin detaylarını aktardığı konuşmalarla devam etti.

Festival, 21-27 Kasım Tarihleri Arasında İstanbul’da Gerçekleştirilecek

Festival Direktörü Cemil Nazlı, Hz. Muhammed’in hayatına dair güzellikleri sanatsal bir anlatım diliyle sinemaya taşımanın gayretinde olduklarını belirterek, “Bize ait birçok değerimizin değersizleştirilmeye çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Madem çağ, görsel iletişim çağı. O vakit biz de bunu bu yolla yapmalıyız.” diye konuştu. Festivalin 3 ana bölümden oluştuğunu ifade eden Nazlı, “Bunlar Ulusal ve Uluslararası Yarışma, Son Taslak Endüstri Bölümü, Ulusal ve Uluslararası Seçki ve Etkinlikler. Eğitime yönelik workshop’larımız ve ustalık sınıflarımız olacak. Finalist eserler, seçki ve bir ülkede özel gösterim gerçekleştirilecek. Sinema endüstrisinde israf ve geri dönüşüm gibi farkındalık oluşturacak bazı meseleleri ile ilgili panel ve söyleşilerimiz bulunacak. Festivalimize başvurular bugün itibarıyla yapılabilecek ve 23 Eylül’e kadar başvurular kabul edilecek. Finalistler 1 Kasım’da yapılacak basın toplantısıyla duyurulacak. Festival etkinliklerimiz ise 21-27 Kasım tarihleri arasında Atlas Sineması, Akademi Beyoğlu ve Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak.” diye konuştu. Nazlı, finalist eserlerin gösterimleri ile özel seçkinin dışında bu yıl ülke gösteriminin olacağını, bunun için Filistin’i seçtiklerini ve Filistinli yönetmenlerin kısa filmlerinden özel bir seçkinin hazırlanacağını açıkladı.

Direktör Cemil Nazlı, festivalde verilecek ödüllere dair, “Toplamda 300 bin TL ödül verilecek. Bunun 150 bin TL’si ulusal ve uluslararası olmak üzere iki ayrı bölümde kurmaca, animasyon ve belgesel olmak üzere 6 ayrı ödüle 150 bin TL olarak dağıtılacak. Diğer 150 bin TL ise TRT’nin katkılarıyla hazırlanan ‘Son Taslak Platformu’nda kısa film yapım desteği olmak üzere 3 projeye 40 ile 70 bin TL arasında 3 sinemacıya, daha iyi film çekebilmeleri için verilecek.” ifadelerini kullandı.

“Son Taslak Platformu” Karbon Ayak İzini Azaltmak Üzere Çalışıyor

Festivalin “Son Taslak Platformu” ile ilgili detayları aktaran direktör Belkıs Bayrak, geçen yıllarda yapılan proje başvurularından memnuniyetini belirtirken, “Kısa filmlerin yapım desteğinde, bu yıl ulusal noktada odağımız katılan arkadaşların uluslararası ölçekte bir deneyim yaşaması. Yapıyı buna göre revize ettik. Sunumların yapıldığı jüri ve eğitim programları buna göre düzenlendi.” diye konuştu. İnanç ve kültür konusunda aşina olunan israfla ilgili Bayrak, “Danışma kurulumuzdaki isimlerin de desteğiyle hem bir filmin üretiminde hem de bir festivali yaparken karbon ayak izimizi nasıl küçültebiliriz, bu konuda neler yapabiliriz şeklinde 5 yıla yayılan bir projeksiyon üzerinde çalışıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Festivalin danışma kurulu üyelerinden Nuray Kayacan Sünbül, “8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali”nin belgesel türüne de yer vermesine ve tematik bir festival olmasına vurgu yaparken, bu organizasyonu kültür yozlaşmalarına karşı bir kale olarak gördüğünü söyledi. Üyelerden Halil Kardaş, film çekimi konusunda en büyük israfın zaman noktasında olduğunu belirtirken, bütçeli filmlerde buna paranın da eklendiğini söyleyerek “Alemlere Rahmet” gibi festivallerle israfı engelleme kültürü için öncü rol üstlenildiğini ifade etti. Bir diğer üye Koray Sevindi ise animasyon üretiminin uzun bir döneme yayıldığını, bu anlamda çok emek istediğini söylerken, festivali bu anlamda da uluslararası olması noktasında da çok önemsediğini belirtti.

Yarışmada dereceye girenlerin ödüllerinin “Ulusal En İyi Kısa Kurmaca Film Ödülü” 35 bin TL, “Ulusal En İyi Kısa Belgesel Ödülü” 25 bin TL, “Ulusal En İyi Kısa Animasyon Ödülü” 15 bin TL, “Uluslararası En İyi Kısa Film Ödülü” 35 bin TL, “Uluslararası En İyi Kısa Belgesel Ödülü” 25 bin TL, “Uluslararası En İyi Kısa Animasyon Ödülü” 15 bin TL, “Son Taslak” 3 proje için “Kısa Film Yapım Desteği” 150 bin TL şeklinde olacağı açıklandı.

21-27 Kasım tarihleri arasında gösterimler, söyleşiler, atölyeler, ustalık sınıfı ve bir panelden oluşacak etkinliklerin devam edeceği “8. Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali”nin gala ve ödül töreni 27 Kasım’da yapılacak. 24 Mayıs’ta başlayan başvurular için son tarih 23 Eylül olarak belirlenirken, yarışmaya katılım filmfreeway.com internet sitesi üzerinden sağlanabilecek.