27. Ankara Uluslararası Film Festivali

28 Nisan - 8 Mayıs 2016

Ankara Uluslararası Film Festivali
Farabi Sokak 29/1 Çankaya/Ankara
Tel: 312 468 77 45 - 468 78 55
Faks: 312 467 78 30
filmfestankara.org.tr






Yarışma filmleri belli oldu

27. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun, Kısa ve Belgesel film yarışmaları için toplam 386 film başvuruda bulundu. Ön jüriler bu filmler arasından 57’sini festivalde yarışmak üzere seçti.

Festival süresince izlenebilecek ve üç kategoride yarışacak filmlerden, jüriler tarafından seçilenlere ödülleri, 8 Mayıs’ta Akün Sahnesi’nde yapılacak törende verilecek.

Ulusal Uzun Kategorisinde Yarışacak 10 film:

Ana Yurdu / Senem Tüzen
Çırak / Emre Konuk
Kalandar Soğuğu / Mustafa Kara
Melekleri Taşıyan Adam / Cansel Elçin
Memleket / Murat Saraçoğlu
Misafir / Mehmet Eryılmaz
Rüzgarın Hatıraları / Özcan Alper
Saklı / Selim Evci
Sarmaşık / Tolga Karaçelik
Toz Bezi / Ahu Öztürk

Ulusal Kısa Kategorisinde Yarışacak 30 Film:

2 Kızgın Adam / Baran Gündüzalp
Altın Vuruş / Gökalp Gönen
Amansız Takip / Ahmet Kıran
Balık Havuzu / Ezgi Kaplan
Bir Hediye / Diyariyek / Muhammed Seyyid Yıldız
Büst / Hakan Hücum
Cahide Devekuşu’nun Açık Evliliği / Ali Kemal Güven
Çay Fincanı / The Teacup / Elif Boyacıoğlu
Çevirmen / Emre Kayış
Circle / Özgür Can Alkan
Çocuk / Aytaç Uzun
Denize / Ufuk Çavuş
Dilemma / Burak Günaydın
Eksilmek / Seçkin Göksoy
Enkaz / Ezgi Büşra Çınar
Günah / Guneh / Gülistan Acet
Yumurta / Hek / Muaz Güneş, Emrah Doğru
Hüvelbaki / Süleyman Arslan
Huzurevi / Ahmet Toklu
Kırıntı / Mert İnan, Cemre Yılmaz
Kuyu / Selman Nacar
Mucize Aynalar / Metehan Şereflioğlu
Oğul / Andaç Haznedaroğlu
Orman / Onur Saylak, Doğu Yaşar Akal
Rodi / Emre Sert, Gözde Yetişkin
Salı / Ziya Demirel
Savaş Bölgesi / Oğuzhan Kaya
Seyirci / Ayberk Olgay
Yoğurt / Mast / Tahsin Özmen
Zemheri / Melih Özhan Dinçel

Ulusal Belgesel Kategorisinde Yarışacak 17 Film:

Ali Değil Ari Komutanım / Deniz Özden
Daha Güzel Bir Hayat / Pınar Okan
Dokunuş / Ethem Özgüven
Geride Kalan…‘Mermanat’ / Zeynep Gülru Keçeciler
Gözyaşı Yolu / Engin Türkyılmaz
Hatırlıyorum / Bîra Mı’ Têtin / Selim Yıldız
İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi / Eytan İpeker
Kameralı Çocuk / İbrahim Yeşilbaş
Kara Atlas / Umut Vedat
Kayıp Vatan / Aydın Kapancık
Kayıp Zamanlar / Faysal Soysal
Kinostajik / Resul Sakınmaz
O’nsuz / Ufuk Erden
Patronsuzlar / Sidar İnan Erçelik
Son Vardiya / Mert Cemal Pekşan
Uzak / Dur / Vahap Sarıaltın
Vefa / Baran Vardar







“En iyi”leri bu isimler seçecek

27. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun, Kısa ve Belgesel film yarışmaları jürilerinde yer alacak isimler belli oldu. 10 filmin yarışacağı “Ulusal Uzun” kategorisinde Jüri Başkanlığını ödüllü yönetmen Erden Kıral üstlenirken, bir diğer yönetmen Nesimi Yetik, “Ulusal Kısa”da Jüri Başkanı olacak.

Halkbank’ın ana sponsorluğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenecek Festival, 28 Nisan - 8 Mayıs tarihleri arasında sinemaseverleri bekliyor…

Ulusal Uzun Film Jürisi

“En İyi Film”, “Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü”, “Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü” gibi birçok ödül için yarışacak 10 uzun filmi değerlendirecek jürinin başkanlığını, geçmişten günümüze çok sayıda başarılı ve ödüllü filmde imzası olan yönetmen Erden Kıral üstlenecek.

Ulusal Uzun yarışma jürisinde farklı kuşaklardan iki başarılı oyuncu da yer alıyor; sinema ve televizyonun ünlü ismi Mehmet Aslantuğ, “Benim Marlon ve Brandom”daki ilk performansının ardından birçok başarılı yapımda yer alan Ayça Damgacı.

Marmara Üniversitesi Radyo TV Sinema Bölüm Başkanı Şükran Esen ile sinema eleştirmeni/yazar Fatih Özgüven de Ulusal Uzun Yarışma jürisinde yer alan diğer isimler.

Ayrıca SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) Jürisi de belli oldu. Derneğin belirlediği üç isim, “SİYAD En İyi Film Ödülü”nü kazanan yapımı belirleyecek. Bu sene SİYAD Jürisinde yer alan isimler; Sinema, Max, Empire gibi dergilerde yazı işleri müdürlüğünü üstlenen, Vogue Türkiye’de yazmaya ve MUBI Türkiye’de direktörlük görevine devam eden Cem Altınsaray, Sinema, Birikim, Cumhuriyet, Radikal, Bianet, Birgün ve Evrensel Kültür Dergisi’nin de aralarında bulunduğu yayın organlarında yazıları yayınlanan, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Gül Yaşartürk ve SİYAD kurucu üyeleri arasında yer alan ve Cumhuriyet, Milliyet, Vatan, Dünya, Bodrum İTO Dergisi ve İ.T.O. Gazetesi’nde birçok makale ve sinema eleştirileri yayınlanan Münir Emre Göker.

Ulusal Kısa Film Jürisi

Tür ayrımı olmadan yarışacak ve “en iyi” seçilecek olanın 5 bin lira ile ödüllendirileceği 30 kısa film, yönetmen Nesimi Yetik‘in başkanlığını yapacağı jüri tarafından değerlendirilecek.

Ulusal Kısa Yarışma jürisinde yer alan bir diğer yönetmen, Mario Rizzi. Ankaralı sinemaseverler Rizzi’yi, geçen yılki festivalde gösterimi yapılan “Bekleyiş/Al Intithar” ile tanıyor. Yönetmenin “The Outsider” adlı belgeselinin özel gösterimi, 27. Festival kapsamında gerçekleştirilecek.

“Kaç Para Kaç”, “Kosmos”, “Gişe Memuru” filmlerinin yanı sıra televizyon yapımlarından da tanınan Sermet Yeşil, “Mavi Dalga”daki ilk oyunculuk performansıyla 25. Festivalde “Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu” ödülünü kazanan Ayris Alptekin ile yapımcı, sinema yazarı Nagehan Uskan da Ulusal Kısa jürisinde yer alıyor.

Ulusal Belgesel Jürisi

Ankara Sanayi Odası’nın “En iyi” seçilen esere 10 bin lira ödül vereceği Ulusal Belgesel Yarışma filmlerini değerlendirecek jüride yer alan isimlerden birisi, uluslararası festivaller arasında belgesel sinemanın desteklenmesi açısından öne çıkan DokuFest’in sanat yönetmeni Veton Nurkolları.

Gazeteci ve yazar kimliğinin yanı sıra belgeselci olarak da tanınan Nazım Alpman, Ankara Ekspres, Günaydın, Sabah, CNBC-E/NTV ve Hürriyet’te çalışmış olan deneyimli gazeteci Şükrü Küçükşahin ile TRT Belgesel Programlar bölümünde yapımcı Mihriban Sezen yarışma belgesellerini değerlendirecek diğer isimler.






5 ülkeden 5 farklı Hamlet

27. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin bu yılki sürprizlerinden biri Hamlet Seçkisi. Sinemaseverler, “Dünyada Çürümüş Bir Şeyler Var!” başlığı taşıyan bu bölümde Yugoslavya, Almanya, Finlandiya, Fransa ve İngiltere’den farklı dönemlerde beyazperdeye uyarlanan Hamlet filmlerini izleme fırsatı bulacak.

British Council ve Shakespeare Lives’ın da destek verdiği bu özel seçkide yer alan filmler, eserin yorumlanması, oyunculuklar ve çekim teknikleri açısından da sinema tarihinde dikkat çeken yapımlar olarak öne çıkıyor.

Dört asırdır sahnelenen Hamlet, hakikat arayışı, adaletin tesis edilmesi, muktedire direnme, entelektüelin bir türlü eyleyemeyişi gibi temalarıyla güncelliğini korumaya devam ediyor. Metnin çok katmanlılığı farklı coğrafyalarda ve farklı zamanlarda birçok kez sahnelenmesine ve beyazperdeye de sayısız kez uyarlanmasına sebep oldu. Bu bağlamda seçki, sinemaseverleri Shakespeare’in bu eskimeyen ve sürekli ‘geri dönen vahşi oğlu’na bir kez daha bakmaya davet ediyor.
Hamlet1948réal : Laurence OlivierLaurence Olivier Collection ChristophelHamlet1948réal : Laurence OlivierLaurence Olivier Collection Christophelhamlet chabrolhamlet chabrol

Seçkideki filmlerden ilki Laurence Olivier’nin artık “kült” statüsüne ulaşmış olan 1948 yapımı Hamlet’i. Bol ödüllü bu filmde Olivier’nin yönetmenliği ve oyunculuğu, kaybıyla baş edemeyen bir bireyi ustaca tasvir ediyor. Görüntü yönetmeni Desmond Dickonson’un kamerasında ise Elsinore Şatosu adeta ayrı bir karakter olarak ortaya çıkıyor.

Claude Chabrol’ün 1963 yapımı Ophélia’sında, Hamlet’ten etkilenip babasının ölümünden annesini ve amcasını sorumlu tutan Yvan’ın kendisine kurduğu hayali dünya izleniyor. Hitchcock’a hayranlığıyla bilinen Chabrol, Hamlet’i 60’lar Fransa’sına uyarlarken, metnin içindeki yüzleşme sıkıntısını Fransız küçük burjuvası ve çekirdek ailesine taşırken gerilim dolu bir atmosfer yaratıyor.
hamletpapic2hamletpapic2hamletkaurismakihamletkaurismakihamlet kernhamlet kern

Yugoslav Kara Dalga akımının önde gelen yönetmenlerinden Krsto Papic’in, siyasi taşlamanın ustası Ivo Brešan’ın aynı adlı eserinden uyarlayıp yönettiği ve Berlinale’de Altın Ayı için yarışan 1973 yapımı Mrduši Donjoj Köyü Hamlet Sahneliyor (Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj), hakikatin peşinde koşarken iktidarı hem sinik bir komedi hem de endişeli bir irade ile karşısına alan Hamletler’den biri oluyor.

Aki Kaurismäki, Hamlet İş Başında’da (Hamlet liikemaailmassa, 1988) Hamlet’i plastik ördek üreten bir sanayi devinin varisi olarak günümüze uyarlarken, hem sınıf çelişkilerini metne yerleştiriyor hem de kuzey absürd komedisinin en iyi örneklerinden birini veriyor. Yönetmen hikayedeki herkesi ve her şeyi tüketen dinmez öfke ile dalgasını geçerken Hamlet’e de acımıyor. Kaurismäki’nin Hamlet’i, şiddeti meşrulaştıran mazlumluk hallerine eleştirel bir yorum.

Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz Avusturyalı sıradışı yönetmen, tiyatro oyuncusu ve senarist Peter Kern’in yönetmenliğini üstlendiği 2001 yapımı Hamlet - Bu Senin Ailen (Hamlet - This is Your Family) ise Alman tiyatrosunun dahi ve çılgın çocuğu Christoph Schlingensief’in ülkede yükselen ırkçı ve aşırı sağ hareketlere kayıtsız kalan İsviçre’yi eleştirmek için, ülkedeki neo-Nazi gençlerle bir Hamlet sahnelemesini kendine özgü üslubuyla belgeliyor.






Bu yılın teması “Bakış ve Ses”

27. Ankara Uluslararası Film Festivali’nin temasını “Bakış ve Ses” olarak belirledik. Filmde bakışın düzenlenmiş olması, bu düzenlemenin politik ve ideolojik bir sorun olarak tartışmalara yol açması çıkış noktamız oldu.

Filmler, bakış üzerine geliştirilen tartışmaları duymazlıktan gelerek seçtikleri etkin-edilgin, dolaylı-dolaysız, taraflı ya da tarafsız bakış açılarını sürdürürler. Bakış bir güç ve egemenlik gösterisine dönüşürken sesi de yanına alarak daha da güçlenir. Kimi kez işitsel dünya, görünen bakıştan daha geniş olabilir. Bakışın da yer aldığı çerçevenin dışından izleyiciye seslenerek filmin anlam yaratma işlevini üstlenir. Bu nedenle bu yıl Ankara Uluslararası Film Festivali izleyicisinin bakışını, filmsel bakış ve sese yönlendirmeyi seçtik.





27. Festival afişi Selçuk Demirel’den

Ankara Uluslararası Film Festivali, şimdiye dek birçok önemli unsurun yanı sıra her seneye özel hazırlanan afişleriyle de özdeşleşti. Bu yönüyle takipçilerin bakışına hitap eden ve aynı zamanda temadaki “bakış” boyutunu da renkli bir şekilde vurgulayan 27. AUFF afişi ise dünyaca ünlü çizer Selçuk Demirel’in imzasını taşıyor. “Bakış ve ses”in buluşmasıyla artan sinemasal etkiye, Demirel’in usta çizgileriyle daha güçlü bir şekilde dikkat çekiliyor.

Çalışmalarını ve yaşamını, 1978 yılında 24 yaşındayken yerleştiği Paris’te sürdüren Selçuk Demirel, çizgi çizmeyi bir yaşam biçimi olarak gördüğünü, bunun kendisi için nefes alıp vermek kadar doğal ve hayati bir refleks olduğunu belirtiyor. Şehirlere, doğaya ve hayvanlara olan tutkulu sevgisi, yapıtlarında peşine düştüğü şiirsel anlatımla birlikte gözlerimizin önüne serilen sanatçı, aynı zamanda bir sinema tutkunu.

Selçuk Demirel’in çizgileri, 1974 yılından beri başta Fransa olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde gazete, dergi ve kitaplarda yayınlanıyor. Le Monde, Le Monde Diplomatique, The Washington Post, The Wall Street Journal ve The New York Times gibi yayınlarda yer alan çizgilerinin yanı sıra Demirel, düzenli sergiler açmaya da devam ediyor. Sanatçının desen albümleri, çocuklar için yazıp resimlediği ve değişik yazarlarla birlikte imza attığı elliye yakın kitabı bulunmaktadır.





Kısa ve belgeselciler için Festival’den yeni adım

28 Nisan - 8 Mayıs 2016 tarihleri arasında 27. kez gerçekleşecek Ankara Uluslararası Film Festivali’nin geleneksel yarışmaları, bu sene de sinemaseverlerin heyecanlı bekleyişinin sebebi olacak.

Pek çok önemli sinemacının yolunu Ankaralı seyircilerle ilk defa kesiştiren, sinemanın bir sanat ve tanıklık olarak önemini hatırlatan Ulusal Kısa ve Belgesel Film Yarışmaları kapsamında En İyi Kısa Film 5.000 TL, En İyi Belgesel Film ise 10.000 TL para ödülü almaya hak kazanacak.

Başvurular için son tarih 24 Şubat

Başvuru süreci başlamış olan yarışmalarda filmlerini görmek isteyen sinemaseverlerin 24 Şubat Çarşamba gününe kadar vakti var.





Başvurular için son gün 24 Şubat

Ankara Uluslararası Film Festivali kadar uzun soluklu olan Ulusal Uzun, Kısa ve Belgesel Film Yarışmaları, şimdiye dek Türkiye sinemasının gelişimine olumlu katkılar sunan üretimleri teşvik etti. Festival, bu geleneğin bir parçası olacak yeni filmlerle perdelerini 28 Nisan’da açacak.

Başvuru süreci başlamış olan yarışmalarda filmlerini görmek isteyen sinemaseverlerin 24 Şubat Çarşamba gününe kadar vakti var.

filmfestankara.org.tr









2016 yılı “Aziz Nesin Emek Ödülü”nün sahibi Tomris Giritlioğlu

27. Ankara Uluslararası Film Festivali açılış gecesinde, sinemaya yaptığı katkılar dolayısıyla yönetmen Tomris Giritlioğlu’na “Aziz Nesin Emek Ödülü” takdim edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Halkbank’ın ana sponsorluğunda, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından gerçekleştirilecek 27. Ankara Uluslararası Film Festivali, 28 Nisan’da MEB Şura Salonu’nda yapılacak açılış gecesiyle başlayacak.



2016 yılı “Kitle İletişim Ödülü”nün sahibi BKM

27. Ankara Uluslararası Film Festivali açılış gecesinde, toplumsal iletişime yaptığı katkılar dolayısıyla Beşiktaş Kültür Merkezi’nin kurucuları Yılmaz Erdoğan ile Necati Akpınar’a "Kitle İletişim Ödülü" takdim edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Halkbank’ın ana sponsorluğunda, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından gerçekleştirilecek 27. Ankara Uluslararası Film Festivali, 28 Nisan’da MEB Şura Salonu’nda yapılacak açılış gecesiyle başlayacak.




2016 yılı “Sanat Çınarı Ödülü”nün sahibi Turan Erol

27. Ankara Uluslararası Film Festivali açılış gecesinde, sanata yaptığı katkılardan ötürü ressam akademisyen Prof. Dr. Turan Erol’a "Sanat Çınarı Ödülü" takdim edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Halkbank’ın ana sponsorluğunda, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından gerçekleştirilecek 27. Ankara Uluslararası Film Festivali, 28 Nisan’da MEB Şura Salonu’nda yapılacak açılış gecesiyle başlayacak.