32. Ankara Uluslararası Film Festivali

04 - 12 Kasım 2021
Son Başvuru: 15 Eylül 2021

Ankara Uluslararası Film Festivali
Farabi Sokak 29/1 Çankaya/Ankara
Tel: 312 468 77 45 - 468 78 55
Faks: 312 467 78 30
filmfestankara.org.tr








32. Ankara Film Festivali’nde Ödüller Sahiplerini Buldu!

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ın desteğiyle Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 32. Ankara Film Festivali’nin heyecanla beklenen ödülleri sahiplerini buldu. CerModern’de gerçekleşen ve sunuculuğunu Ünsal Ünlü’nün yaptığı gecede Ulusal Uzun, Belgesel ve Kısa Film Yarışmaları’nın kazananları belli oldu.

Ulusal Uzun Film Yarışması’nda En İyi Film Ödülü Emre Kayiş’in “Anadolu Leoparı” filmine verilirken; En İyi Yönetmen Ödülü “Çatlak” filmiyle Fikret Reyhan’a, Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film Ödülü ise Çağıl Bocut’un yazıp yönettiği “Sardunya” filmine verildi.

Yarışmada Aslı Akdağ imzalı “Bekleyiş” En İyi Belgesel, Can Merdan Doğan’ın yönettiği “Stiletto” da En İyi Kısa Film seçildi.

“Festivallerin, sinema, tiyatro ve konser salonlarının ‘hayat devam ettikçe’ yaşayacaklarına inanıyoruz”
Festival adına kapanış konuşmasını Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İrfan Demirkol yaptı ve şunları söyledi: “Türkiye’de ilk Covid 19 vakası Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandığında, 11 Mart 2020’den bugüne hayatımızda çok şeyler değişti. Pek çok yakınımızı kaybettik. Korku ve tedirginlikle evlerimize kapandık. Her şey online, her şey çevrimiçi oldu. Artık, festivallerin, tiyatroların, sinemaların, konserlerin yüz yüze yapılamayacağı, bundan böyle, insanların, filmleri, müziği, tiyatroyu, operayı evlerindeki konforla dijital platformlardan izleyecekleri öngörülüyordu. Biz buna hiç inanmadık. Dünya savaşlarını, göçleri, salgınları, Televizyonun icadını, Video, CD, DVD ve korsan çılgınlıklarıyla baş eden sanat etkinliklerinin pandemiyi de başarıyla atlatacağına inandık. İşte bu festivalleri, insanların artık arkadaşlarını özlediğini, filmleri, tiyatro oyunlarını, konserleri hep birlikte izlemek istediklerine tanık olduk. Özellikle elinden cep telefonunu düşürmeyen ve artık salonlara gitmeyeceği öngörülen Z kuşağının bu festivalde salonları doldurduğunu gördük. Dolu dolu salonlarda gördük ki, artık festivaller, sinema, tiyatro ve konser salonlarının “hayat devam ettikçe” yaşayacaklarına inanıyoruz.”

En İyi Film “Anadolu Leoparı”
10 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Film Yarışması’nın akademisyen ve medya sanatçısı Andreas Treske, sanat yönetmeni Meral Efe Yurtseven, oyuncu Selen Uçer, yönetmen Seren Yüce ile yazar ve yönetmen Vecdi Sayar’dan oluşan Ulusal Uzun Film Yarışması Jürisi, “Tarifi güç bir olguyu, zamanın dışına itilmişliği, yalnızlaşmayı, yıkıcı dönüşümün benliği anlamsızlaştırmasını incelikle anlatabilme ve doğanın yitimini kurduğu güçlü metaforla nazikçe birleştirebilme becerisinden dolayı,” “Anadolu Leoparı” filmini En İyi Film seçti.

50 bin TL değerindeki En İyi Film Ödülü’nü kazanan Emre Kayiş’in yönettiği “Anadolu Leoparı”filmindeki performansıyla Uğur Polat En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne, İpek Türktan En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü.

"Anadolu Leoparı" filmi aynı zamanda Nick Cooke’a da En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü kazandırarak geceden 4 ödülle ayrıldı.

“En İyi Yönetmen” Fikret Reyhan, SİYAD Ödülü “Çatlak”a
Ankara Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü ise “Çatlak” filmiyle Fikret Reyhan’a verildi.

Sinema yazarları Ali Can Sekmeç, Ali Ulvi Uyanık ve Coşkun Çokyiğit’ten oluşan jüri tarafından belirlenen Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ödülü de “Türk aile yapısına içten bakışı, kısıtlı mekanları olgun bir sinematografi ile perdeye aktarışı ve hikâyesini kusursuz bir tartımla anlattığı için oy birliğiyle,” Fikret Reyhan’ın “Çatlak” filmine verildi.

Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film “Sardunya”
Festivalin kurucusu Mahmut Tali Öngören adına verilen En İyi İlk Film Ödülü’nü bu yıl, Çağıl Bocut’un yazıp yönettiği “Sardunya” adlı film kazandı. Jüri kararında, “En İyi İlk Film ödülünü bireyin varoluşuna kadın perspektifinden yeni bir bakış açısı kazandırması ve yaşam gerçeklerini samimi bir yorumla sunması nedeniyle Çağıl Bocut'un "Sardunya" filmine vermeyi kararlaştırdı,” dendi.

Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü “Sen Ben Lenin”e!
Tufan Taştan ve Barış Bıçakçı senaryosunu birlikte yazdıkları “Sen Ben Lenin” filmi ile Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü’nün sahibi oldular.

Sercan Sezgin, Ferit Karahan ve Hayedeh Safiyari “Okul Tıraşı” ile En İyi Kurgu Ödülü’nün sahibi olurken, "Okul Tıraşı" filmindeki performansıyla Ekin Koç, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazandı. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’ne ise "Lacivert Gece" filmindeki rolüyle Güliz Gençoğlu layık görüldü.

Erdem Tepegöz imzalı “Gölgeler İçinde” filmiyle Greg Dombrowski En İyi Özgün Müzik Ödülü’ne, Armen Ghazaryan En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’ne layık görüldü.

En İyi Belgesel ”Bekleyiş”
Belgesel yönetmeni Güliz Sağlam, belgesel yönetmeni Mustafa Ünlü ile akademisyen Özgür Yaren’den oluşan jürinin değerlendirmeleri sonucunda 11 filmin yarıştığı Ulusal Belgesel Film Yarışması’nın birincisi Aslı Akdağ’ın “Bekleyiş” adlı belgeseli oldu. 20 bin TL değerinde En İyi Belgesel Film Ödülü’nün sahibi olan “Bekleyiş”in ödül gerekçesinde, “32. Uluslararası Ankara Film Festivali En İyi Belgesel Ödülü'nü, günlük filmi formundan yola çıkarak hayatına dair verdiği kararın hikayesini erkek egemen sistemin sorgulandığı bir anlatıya dönüştürürken, hem kamera önünde hem de kamera arkasında cesaret ve samimiyetle yer alarak, evrensel bir sinema dili ve akıcı bir kurgu ile perdeye taşıyan Aslı Akdağ'ın "Bekleyiş" filmine vermeye karar verdik,” denildi.

“Stiletto” En İyi Kısa Film
Ulusal Kısa Film Yarışması’nda yarışan 15 filmi değerlendiren jüri üyeleri oyuncu Alican Yücesoy, senarist ve yönetmen Banu Sıvacı ile senarist, yönetmen Müfit Can Saçıntı 10 bin TL değerindeki En İyi Kısa Film Ödülü’ne Can Merdan Doğan’ın yönettiği “Stiletto” filmini layık gördü. Jüri gerekçeli kararında ise şunlar söylendi: “Biz jüri olarak kısa filmin uzun metraja giden yolda bir basamak gibi görünmesini doğru bulmuyoruz. Kendi başına bir tür olduğuna inanıyoruz. Nasıl bir şiiri roman yapamıyorsak veya bir romanı kısaltıp şiir yapamıyorsak kısa filmi de uzun metrajın kısa versiyonu olarak görmüyoruz. Bu anlayışımıza senaryosuyla, çekimiyle, oyunculuğuyla bütünüyle uyduğunu düşündüğümüz, toplumdaki cinsiyetçi ön yargıları güçlü bir mizahi dille sorgulatan “Stiletto” kısa filmi 32. Ankara Film Festivali’nin En İyi Kısa Filmi olarak oy birliğiyle seçilmiştir.”

ÖDÜLLER

Ulusal Uzun Film Yarışması

En İyi Film Ödülü
Anadolu Leoparı / Emre Kayiş

Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film Ödülü
Sardunya / Çağıl Bocut

En İyi Yönetmen Ödülü
Fikret Reyhan / Çatlak

Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü
Barış Bıçakçı, Tufan Taştan / Sen Ben Lenin

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
İpek Türktan / Anadolu Leoparı

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
Uğur Polat / Anadolu Leoparı

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü
Güliz Gençoğlu / Lacivert Gece

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü
Ekin Koç / Okul Tıraşı

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü
Armen Ghazaryan / Gölgeler İçinde

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü
Nick Cooke / Anadolu Leoparı

En İyi Kurgu Ödülü
Sercan Sezgin, Ferit Karahan, Hayedeh Safiyari / Okul Tıraşı

En İyi Özgün Müzik Ödülü
Greg Dombrowski / Gölgeler İçinde

SİYAD En İyi Film Ödülü
Çatlak / Fikret Reyhan

Ulusal Belgesel Film Yarışması
En İyi Belgesel Film Ödülü
Bekleyiş / Aslı Akdağ

Ulusal Kısa Film Yarışması
En İyi Kısa Film Ödülü
Stiletto / Can Merdan Doğan










Ankara Film Festivali Başladı!

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nın T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği 32. Ankara Film Festivali, dün gece CerModern’de düzenlenen Açılış Töreni ile başladı. Sunuculuğunu Ünsal Ünlü’nün yaptığı, festival destekçilerine teşekkür plaketlerinin takdimi ile başlayan törende, Onur Ödülleri de sahiplerine verildi.

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İrfan Demirkol festivale destek veren kişi ve kurumlara teşekkür ederek, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çankaya Belediyesi’nin plaketlerini takdim etti.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “2019 yılında göreve başladığımızdan beri, biz de kendimizce destek olmaya çalışıyoruz festivale. Ama Ankara’ya hep şu mesajı vermeye çalışıyorum; artık sanata saygı duyan bir yönetim var Ankara’da. Sanatın her dalını Ankara’nın her yerinde de yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Festivali 32. yılında tebrik ediyorum, inşallah sonsuza kadar gider,” dedi.

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, “Ben Dünya Kitle İletişimi Vakfı’nı kutluyorum. Hem Mahmut Tali Öngören’i hem de babam rahmetli Doğan Taşdelen’i saygıyla anıyorum. Çankaya Belediyesi olarak her zaman sanat ve sanatçının yanında olacağız. Bu ezbere söylenen bir cümle değil, biz burada olmaktan onur duyuyoruz,” derken Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Yavuzkanat festivale teşekkürlerini sundu ve emeği geçen herkesi kutladı.

Plaket töreninin ardından festivalin Onur Ödülleri olan; Aziz Nesin Emek Ödülü oyuncu Perihan Savaş’a, Sanat Çınarı Ödülü yazar, akademisyen ve edebiyat eleştirmeni Erendiz Atasü’ye ve Kitle İletişim Ödülü mizah yazarı, senarist, yönetmen Gani Müjde’ye takdim edildi. Açılış töreni süprizlerden biri de önümüzdeki yıl 33. kez düzenlenecek Ankara Film Festivali'nin 3-11 Kasım 2022 tarihleri arasında gerçekleşeceği müjdesinin verilmesi oldu.

Perihan Savaş: “Bu ödülü tüm emekçiler adına alıyorum.”

Sinemada 50. yılını geride bırakan, beyazperdede eşsiz kadın karakterleri ustalıkla canlandıran oyuncu Perihan Savaş’a Aziz Nesin Emek Ödülü’nü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş verdi. Perihan Savaş, “Bu gece benim için gerçekten çok önemli ve değerli. 50 yıl… Eğer tiyatroyu da sayarsak 60 yıl, 5 yaşında başladım ben tiyatroya. Demek ki insanlar yaptıkları işlerde, harcadıkları emeklerde ödülü hak ediyorlar. Hem de Aziz Nesin Emek Ödülü olunca benim için çok ayrı bir değeri var. Ben Ankara Film Festivali’nde 1992 yılında jüriydim ve o günden beri festival gelişerek, büyüyerek çok güzel bir yere geldi. Sizi tebrik ediyorum ve çok teşekkür ediyorum. Ben bu ödülü sinemada bu kadar yıl emek harcamış ama emeklerinin karşılığını alamamış emekçiler adına alıyorum. Maalesef ki yaptığımız bütün filmler televizyonlarda gösterilmeye devam ediyor, ama telif hakkımızı alamıyoruz. Hâlâ kanun çıkmadı hâlâ bize bir destek yok. İnşallah ki bütün emeklerimizi almamız adına, tüm emekçiler adına alıyorum bu ödülü,” dedi.

Erendiz Atasü: “Çok yaşasın edebiyat, çok yaşasın sinema!”

Sanat Çınarı Ödülü’nün bu yılki sahibi Erendiz Atasü’ye ödülünü yönetmen Tayfun Pirselimoğlu takdim etti. Erendiz Atasü, “Çok teşekkür ediyorum hem vakfa hem festivale. Büyük bir değerbilirlik gösterdiler, gerçekten beni çok mutlu ettiler. Benim ilk aşkım edebiyatsa ikincisi de sinema. Edebiyatla sinemanın çok ortak bir özelliği var. Şöyle özetleyebilirim; bize yaşamadığımız, bilmediğimiz hayat parçalarını kendimiz deneyimliyormuşuz gibi mâl edebilir ikisi de. Böylece dünyamız genişler. İnsanlara yaklaşırız ve kendimizin bilmediğimiz yanlarına yaklaşırız, keşfederiz. Çok yaşasın edebiyat, çok yaşasın sinema!” dedi.

Gani Müjde: “Bu ödülü gerçekten Türk mizahı ve sinemasına emek veren ustalarım adına alıyorum.”

Festivalin Kitle İletişim Ödülü ise Belma Canciğer tarafından Gani Müjde’ye verildi. Gani Müjde, “Öncelikle yol arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum, başta eşime. Burada olmasını özellikle istedim kendisinden, çok desteği vardır çabalarımda. Ama bana mizahı ilk tanıtan ilk sevdiren, birlikte kısa da olsa aynı dergide çalışma şerefine nail olduğum Aziz Nesin çok fazla alkışı hak ediyor bence. Oğuz Aral, Tekin Aral, sinemada Ertem Eğilmez, sinema okulundaki hocalarım Halit Refiğ, Metin Erksan, Duygu Sağıroğlu, Sami Şekeroğlu, Lütfi Akad… Hepsinin üzerimde çok emeği var. Onların öğrencisi olduğum için çok şanslıyım. Çok teşekkür ediyorum. Bu ödülü gerçekten Türk mizahı ve sinemasına emek veren ustalarım adına alıyorum. Onur almadım onur duydum bugün Ankara Film Festivali’nden aldığım için. Çok teşekkür ediyorum,” dedi.

Proje Geliştirme Desteği Yarışması’ndan 2 Ödül!

Ankara Uluslararası Film Festivali’nin Türkiye sinemasının yeni yaratıcılarına, sinema endüstrisinin gelişimine ve sinemanın sanatsal niteliklerine katkıda bulunmak amacıyla senaryo aşamasındaki ilk ya da ikinci ulusal uzun kurmaca yapımlara verdiği Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği Yarışması’nın birincisi Burcu Aykar’ın “Gölgeler Çekildiğinde” adlı projesi oldu.

Yapımcı ve senarist Emine Yıldırım, yapımcı Sevil Demirci ve yapımcı Vildan Erşen’den oluşan jürinin seçtikleri projenin ödül gerekçesinde, “Geliştirme aşamasında bile yaratmayı başardığı büyüleyici sinematik diliyle okuyucusunu içine çeken, kategorize edilmeyi reddeden iki özgün kadın karakteri ve ilişkilerini ince ince dokuyan, yönetmenliğini Burcu Aykar’ın, yapımcılığını Müge Özen ve Nadir Öperli’nin üstlendiği ‘Gölgeler Çekildiğinde’ adlı projesine verilmesine karar verilmiştir,” dendi. “Gölgeler Çekildiğinde” adlı projesiyle 30 bin TL tutarında para ödülünün sahibi olan Burcu Aykar, “Uzun bir yolculuğun başında büyük bir destek ve motivasyon kaynağı oldu bu ödül. Festivale, jüriye, yapımcılarım Nadir, Müge, Anke ve İrem’e filme inandıkları ve bu yolculuğa benimle çıktıkları için çok teşekkür ediyorum. Filmimiz Cahide Birgül’ün bir romanının uyarlaması olacak. Yazarın romanlarını yeniden basan ve benim kitapla tanışmama vesile olan Kafka Yayınevine de çok teşekkür ediyorum. Cahide Birgül’ü minnetle anıyorum,” dedi.

Jüri bu yıla özel Yılmaz Özdil’in “Aforoz” adlı projesine 10 bin TL değerinde Jüri Teşvik Ödülü verilmesini kararlaştırdı. Jüri Teşvik Ödülü'nün gerekçesinde “Yarattığı tekinsiz ve bir o kadar gerçekçi atmosferiyle, sert doğa koşulları içinde insanlık sınavı veren karakterlerinin amansız çabasını ve içinde bulundukları toplumsal çatışmayı incelikli bir anlatımla işleyen, yönetmenliğini ve yapımcılığını Yılmaz Özdil’in üstlendiği ‘Aforoz’ projesine verilmesine karar verilmiştir,” dendi. Yılmaz Özdil yaptığı konuşmada, “Aforoz filmi uzun zamandır yapmaya çalıştığım Kürtçe bir proje. 90’lı yıllarda Hakkari’de geçen bir olayı anlatıyor. Ben yapacağıma çok inanıyorum, bana inandıkları için de jüriye ve festivale çok teşekkür ediyorum,” dedi.

Belgesel Film Yarışma heyecanı bugün başlıyor!

Festivalde bugün (5 Kasım), Ulusal Belgesel Yarışması filmleri ilk kez Ankara’da seyirciyle buluşuyor. Aralarında, Adana Altın Koza Film Festivali’nden En İyi Film Ödülü’nü kazanan “Yaramaz Çocuklar” ve bu yıl Antalya Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü alan “Bekleyiş”in de yer aldığı "Doğu'nun Işığı", "Haymatlos", "Sıcak Yatak", "Habitus of Self 'alçak sesle'" ve "Baba Ne Oldu" adlı 7 belgesel film, bugün jüri önüne çıkacak, gösterimler sonrası film ekiplerinin katılımıyla söyleşiler gerçekleşecek.

Sinemada sürrealizm dendiğinde akla gelen İspanyol yönetmen ve senarist Luis Buñuel’in burjuva ahlakını acımasızca eleştirdiği, Jeanne Moreau’nun ev sahiplerinin hayatlarını etkileyen bir hizmetçiyi canlandırdığı “Bir Oda Hizmetçisinin Günlüğü / Le journal d'une femme de chambre” adlı sinema klasiği bugün beyazperdede olacak.

Özel Gösterimler kapsamında Tayfun Pirselimoğlu’nun kendi romanından uyarladığı ve yönetmenliğini yaptığı Antalya Film Festivali’nden En İyi Yönetmen, En İyi Müzik ve FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülleri’ni kazanan “Kerr” ve Nebil Özgentürk imzalı belgesel “Kara Trenle Götürdüm Şehrimi” Almanya’ya göçün 60. yılında izleyiciyle buluşacak. Gösterimler sonrasında film ekipleri izleyicilerle bir araya gelecek.

Dünya Festivallerinden bölümü filmlerinden François Ozon’un bu yıl Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan, babalarının hastalığıyla hayatları değişen iki kız kardeşin görmezden geldikleri gerçeklerle yüzleşmelerini anlattığı filmi ”Her Şey İyi Gitti / Everything Went Fine”; Michelangelo Frammartino’nun 2021 Venedik Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü ve Yeşil Damla Ödülü kazanan, insanın doğayla bağını izleyen filmi “Delik / Il Buco”; Bulgaristan tarafından Oscar aday adayı olarak belirlenen Ivaylo Hristov’un “Korku / Fear”; Alexandre Koberidze’nin dünya prömiyerini yaptığı 2021 Berlin Film Festivali’nden FIPRESCI Ödülü ile ayrılan filmi “Gökyüzüne Baktığımızda Ne Görüyoruz? / What Do We See When We Look at The Sky?” ve Georgis Grigorakis’in bir baba-oğul ilişkisini konu alan, 2020 Berlin Film Festivali Panaroma bölümü CICAE Ödülü, 2020 Selanik Film Festivali Jüri Özel Ödülü Gümüş İskender’i kazanan filmi “Kazıcı / Digger” bugün festivalde izleyiciyle buluşacak diğer yapımlar.









32. Ankara Film Festivali Biletleri Yarın Satışa Çıkıyor!

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 4-12 Kasım tarihleri arasında Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşecek 32. Ankara Film Festivali’nde Ulusal Uzun Film, Belgesel Film, Kısa Film ve Proje Geliştirme dallarında yarışma heyecanı yaşayacak filmlerin yanı sıra, dünya sinemasının merakla beklenen, festivallerden ödüllerle dönmüş yapımları, kült eserler ve Türkiye’de ilk kez Ankaralı sinemaseverlerle buluşacak filmler yer alıyor.

Festival biletleri yarından itibaren www.biletinial.com üzerinden ve Kızılay Büyülü Fener sineması gişelerinden satışa sunuluyor. Festivalin kısa ve belgesel yarışma filmleri tüm izleyiciler için 22 TL; öğrenci, öğretmen ve 65 yaş üstü sinemaseverler için tüm seanslar 22 TL, tam bilet fiyatı ise 27 TL olacak. Detaylı film listesi ve programa festival web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Festivalde film gösterimleri Covid-19 önlemleri kapsamında Kızılay Büyülü Fener Sineması’nın dışarıya açılan kapıları sayesinde hava dolaşımı sağlanarak, seans aralarında da gerekli dezenfeksiyon işlemleri yapılarak gerçekleştirilecek.

Buñuel’e Saygıyla!
Festival bu yıl sinemada sürrealizm dendiğinde akla gelen ilk isim olan, bugün usta dediğimiz pek çok yönetmene ilham vermiş, İspanyol yönetmen ve senarist Luis Buñuel’in burjuva ahlakını acımasızca eleştirdiği 3 filmini “Buñuel’in Filmlerini Hatırlıyoruz” bölümünde izleyiciyle buluşturuyor. Catherine Denevu’in başrolde olduğu 1967 yapımı “Gündüz Güzeli / Belle de Jour”, bir aksilik çıktığı için bir türlü toplanıp yemek yemeyi başaramayan birkaç burjuva çiftin öyküsünü anlatan “Burjuvazinin Gizli Çekiciliği / Le Charme discret de la bourgeoisie” ve Jeanne Moreau’nun ev sahiplerinin hayatlarını etkileyen bir hizmetçiyi canlandırdığı “Bir Oda Hizmetçisinin Günlüğü / Le journal d'une femme de chambre” festival programında gösterilecek.

Dünya Festivallerinden Ankara’ya!
Ankara Film Festivali son iki yılın en iyi, ödüllü ve merakla beklenen yapımlarını Dünya Festivallerinden bölümünde bir araya getiriyor.

François Ozon’un bu yıl Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan, başrollerinde Sophie Marceau, Charlotte Rampling, Géraldine Pailhas’ın yer aldığı, babalarının felç geçirdiğini öğrenince bir anda hayatları değişen iki kız kardeşin bildikleri ama görmezden geldikleri gerçeklerle yüzleşmelerini komedi, macera ve polisiye esintileriyle anlattığı filmi ”Her Şey İyi Gitti / Everything Went Fine”; Kolombiya’da bulunan İskoçyalı bir kadının ara ara değişik mekânlarda duyduğu garip, tok bir sesin peşinden yolculuğunu anlatan, Apichatpong Weerasethakul’un Tilda Swinton’la işbirliği 2021 Cannes Jüri Özel Ödülü sahibi “Memoria” ve Audrey Diwan’ın Venedik Film Festivali’nden Altın Aslan Ödülü ile dönen filmi “Kürtaj / Happening” bu bölümde gösterilecek filmlerden. Gerçekçiliğiyle dikkat çeken “Kürtaj / Happening”, 60’lı yılların Fransa’sında istemediği hamileliğini sonlandırmak isteyen Anne’in mücadelesini anlatıyor.

İtalyan yönetmen Michelangelo Frammartino’nun 2021 Venedik Film Festivali’nden Jüri Özel Ödülü ve Yeşil Damla Ödülü kazanan, insanın doğayla bağını izleyen filmi “Delik / Il Buco” ve Bulgaristan tarafından Oscar aday adayı olarak belirlenen Ivaylo Hristov’un “Korku / Fear” ismindeki yeni filmi de festival kapsamında gösterilecek. Türkiye sınırına yakın bir Bulgar köyünde geçen film, ormanda avlanırken Afrikalı bir göçmenle karşılaşan dul bir kadını merkezine alıyor.

Samuel Kishi’nin 2020 Berlin Film Festivali Generation Kplus En İyi Film Ödülü’nü kazandığı kendi çocukluğundan izler taşıyan filmi “Kurt / Los Lobos”; Alexandre Koberidze’nin dünya prömiyerini yaptığı 2021 Berlin Film Festivali’nden FIPRESCI Ödülü ile ayrılan, birbirleriyle tanıştıktan sonra bir tür lanetin etkisi altına giren iki genci anlatan filmi “Gökyüzüne Baktığımızda Ne Görüyoruz? / What Do We See When We Look at The Sky?”; Georgis Grigorakis’in bir baba-oğul ilişkisini konu alan, 2020 Berlin Film Festivali Panaroma bölümü CICAE Ödülü, 2020 Selanik Film Festivali Jüri Özel Ödülü Gümüş İskender’i kazanan filmi “Kazıcı / Digger” ile Alexandre Rockwell’in 2020 Berlin Film Festivali’nde Genaration Kplus bölümünde Kristal Ayı Ödülü’nü alan, hayatlarına yön vermeye çalışan iki kardeşi merkeze aldığı filmi “Tatlı Şey / Sweet Thing” izleyiciyle buluşacak dikkat çekici yapımlardan.

Michaela Pavlátová’nın Afgan bir adama âşık olan Çek asıllı bir kadının değişen hayatını anlattığı animasyon yapım “Güneşli Maad / My Sunny Maad”; Philipp Stölzl’ün Stefan Zweig'in edebi klasiğinden uyarladığı Naziler tarafından işkence görev avukat Bartok’un hikayesini anlattığı “Satranç / The Royal Game”; Julian Radlmaier’in genç bir vampire aşık olan bir Sovyet mülteciyi odağına aldığı “Kan Emiciler - Bir Marksist Vampir Komedisi / Bloodsuckers”; Henrik Schyffert'ın yönettiği, Uje Brandelius’un yazdığı ve başrolünde yer aldığı Parkinson hastalığı olan bir pop yıldızını konu alan “Koş Uje Koş / Run Uje Run”; Simon Holy’nin 2021 Karlovy Vary Film Festivali’nde East of West bölümünde prömiyerini yapan, Y kuşağının ilişkilerine, hayallerine ve endişelerine ışık tuttuğu filmi “Karanlıktaki Aynalar / Mirrors in The Dark” ve Lemohang Jeremiah Mosese’nin 80 yaşında hayata küsmüş bir kadının yaşadığı dağ köyünün yıkımına karşı mücadale etmek için ayağa kalkışını konu aldığı filmi “Bu Bir Defin Değil, Uyanış / This Is Not a Burial, It’s a Ressurection” filmleri de festivalde izleyiciyle buluşacak.

“Özel Gösterimler”
Tayfun Pirselimoğlu’nun kendi romanından uyarladığı ve yönetmenliğini yaptığı “Kerr” filmi festivalde izleyiciyle buluşacak. Bir adamın babasının cenazesi için geldiği kasabada tanık olduğu bir cinayet sonrası yaşadıklarını konu alan film sonrasında Tayfun Pirselimoğlu ve film ekibinin katılımıyla bir de söyleşi gerçekleşecek.

Tuluhan Tekelioğlu’nun her biri Türkiye’nin toplumsal hafızasında ayrı bir yere sahip dokuz efsane ismi bir araya getirdiği “Efsaneler” belgeseli festival kapsamında gösterilecek. Ayşe Kulin, Cüneyt Arkın, Güher ve Süher Pekinel kardeşler, Nevra Serezli, Prof. Dr. Ömer Özkan, Şenol Güneş, Süleyman Saim Tekcan ve Yılmaz Büyükerşen’i belgeselinde bir araya getiren Tuluhan Tekelioğlu gösterim sonrasında Ankaralı izleyicilerle buluşacak.

Sinema tarihinde bilinenleri, özellikle 1896-1922 yılları arasındaki döneme odaklanarak araştıran ve yanlış bilinenleri ortaya koyan “Gölgelerin Seyri ‘Türk Sinemasının Tartışmalı İlkleri’” belgeseli yönetmen Müjgan Yıldırım ile sinema tarihçisi Burçak Evren’in katılımıyla ve Nebil Özgentürk imzalı belgesel “Kara Trenle Götürdüm Şehrimi” Almanya’ya göçün 60. yılında izleyiciyle buluşacak. Belgesel, 1961 yılından itibaren Almanya’nın dört bir yanına “umut yolcusu” olarak varan, döneceklerini varsayan ama konuk işçilikten ulus ötesi yurttaşlara dönüşen hem doğdukları yeri hem doydukları yeri vatan belleyenleri anlatıyor. Nebil Özgentürk de filmin gösterimi sonrası salonda olacak.

VEKAM Ankara Özel Gösterimi
Ankara Film Festivali’nin Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ile ortaklaşa düzenlediği VEKAM Ankara Özel Gösterimi bölümünde ele aldığı konu Ankara kent merkezi veya ilçeleri kapsamında bir araştırmaya dayandırılarak kurgulanmış olan 4 film yer alıyor. Muhammed Murat Aslan’ın, Hollanda Amsterdam Rijksmuseum envanterinde kayıtlı 18. yüzyıla tarihlenen Ankara Manzarası isimli tablo ekseninde eski Ankara'nın tarihine ve kültürüne odaklandığı “Ankara Manzarası” filminin yanı sıra Kerime Senyücel imzalı 3 film izleyiciyle buluşacak.

Ankara’nın en eski eczacısı 95 yaşındaki Niyaz Dermancı’yı odağına alan “Derman Eczanesi - Ecz. Niyaz Dermancı”; 50’li yıllarda arkadaşlarıyla birlikte Keçiörenspor’u kuran 80 yaşındaki Dolun Gürerk ve o zamanın genç futbolcularının, izleyicileri Keçiören’de eskileri anımsatan bir tura çıkardıkları “Keçiören Islığı” ve Ankara’nın Şık Düğme tuhafiyecisinin 50 yıl tezgâhtarlığını yapmış, hayatı Keçiören’de geçmiş Vedat (Vahric) Aslangül’ün anlatımıyla 40’lı ve 50’li yılların Keçiören’ini gözler önüne seren “Vedat (Vahric) Aslangül” festivalde gösterilecek Kerime Senyücel imzalı filmler.

ULUSAL UZUN FİLM YARIŞMASI
Anadolu Leoparı / Emre Kayiş
Çatlak / Fikret Reyhan
Gölgeler İçinde / Erdem Tepegöz
İki Şafak Arasında / Selman Nacar
Koridor / Erkan Tahhuşoğlu
Lacivert Gece / Muhammet Çakıral
Okul Tıraşı / Ferit Karahan
Sabırsızlık Zamanı / Aydın Orak
Sardunya / Çağıl Bocut
Sen Ben Lenin / Tufan Taştan

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI
Aynı Gecenin Laciverti / Nuri Cihan Özdoğan
Belki Bir Gün Gideriz / İnan Erbil
Binbir Gece / Mahsum Taşkın
Bir Annenin Sonatı / Fehmi Öztürk
Buz İçin Çığlık / Emir Aytemür
Güzel Havalar / Okan Aygün
Hasat / Ömer Faruk Yardımcı
Hemnefes / Abdullah Şahin
İnşaattaki / Doğan Belge
Konsensüs / İlker Köklük
Med Cezir Tango / Meriç Atalar, Isabel Loyer
Plastik Rüya / Merve Bozcu
Stiletto / Can Merdan Doğan
Teslimat / Doğuş Özokutan
Yara / Onur Güler

ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI
Araya Korona Girmeseydi… / Zafer Sevener, Sibel Sümer
Baba Ne Oldu? / Fevzi Baran
Bekleyiş / Aslı Akdağ
Doğu’nun Işığı / Mehmet Emin Öztürk
Habitus of Self “alçak sesle” / Kurtuluş Özgen
Haymatlos / Mustafa Aydın
Merhaba Canım / Ulaş Tosun
Muhtaç / Mehmet Emre Battal
Sıcak Yatak / Doğuş Algün
Tipi / Metin Avdaç
Yaramaz Çocuklar / Ahmet Necdet Çupur

ANKARA FİLM FESTİVALİ
4-12 KASIM 2021







Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği Yarışması

Bu sene 32. kez sinemaseverlerle buluşacak Ankara Film Festivali’nin yerli sinemaya destek platformu Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği Yarışması’nın projeleri belli oldu!

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen ve ilk ya da ikinci film projelerinin desteklendiği yarışmada bu yıl yapımcı ve senarist Emine Yıldırım, yapımcı Sevil Demirci ve yapımcı Vildan Erşen'den oluşan jürinin seçeceği 1 projeye 30 bin TL değerinde destek ödülü verilecek.




32. Ankara Film Festivali Proje Geliştirme Desteği Yarışması Adayları Belli Oldu!

4-12 Kasım tarihleri arasında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenecek 32. Ankara Film Festivali’nin Ulusal Uzun Proje Geliştirme Desteği Yarışması’nın projeleri belli oldu. İlk ya da ikinci filmini çekecek sinemacılara maddi destek sağlayan yarışmada bu yıl 10 proje yarışacak.

Türkiye Sinemasının yeni yaratıcılarına, Türkiye sinema endüstrisinin gelişimine ve sinemanın sanatsal niteliklerine katkıda bulunmak amacıyla senaryo aşamasında ulusal uzun kurmaca yapımlara verilen Proje Geliştirme Desteği Yarışması’na bu yıl 63 başvuru yapıldı. Yönetmen, senarist ve yapımcı Elif Refiğ, senarist Yeşim Çıtak ve yönetmen, senarist Umut Aral tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 10 film yarışma heyecanı yaşayacak. Bu projeler; Emir Külal Haznevi’nin “11 Yıldız, Güneş ve Ay”, Yılmaz Özdil’in “Aforoz”, Barış Sarhan’ın “Bulanık Mavi”, Mustafa Haktanır’ın “Çam Sakızı Çoban Armağanı”, Fehmi Öztürk’ün “Gayrı Resmi Bir Ailenin Pek Müşterek Hikâyesi”, Burcu Aykar’ın “Gölgeler Çekildiğinde”, Senem Bay’ın “Harabe”, Ziya Demirel’in “İki Gözlüler”, Alican Durbaş’ın “Lo-Fi” ve Filiz Kuka’nın “Yüzleşme”.

32. Ankara Film Festivali Proje Geliştirme Desteği’nde yarışacak projeler yapımcı ve senarist Emine Yıldırım, yapımcı Sevil Demirci ve yapımcı Vildan Erşen’den oluşan seçiciler kurulu tarafından değerlendirilecek. Değerlendirme sonucunda yönetmenlerin ilk veya ikinci kurmaca projelerini üretmelerine katkı sağlanacak bu yılın En İyi Projesine 30.000 TL ödül verilecek.

Proje Geliştirme Desteği 5 yaşında!
2017 yılında ilk kez düzenlenen Proje Geliştirme Desteği Yarışması’nda bugüne dek, Ferit Karol’un “Kumbara”, Tufan Taştan’ın “Sen Ben Lenin”, Mehmet Emin Timur’un “Cemal”, Sertaç Yıldız ile Çiğdem Mazlum’un “Kayıp”, Pınar Yorgancıoğlu’nun “Karanlıkta Islık Çalanlar” ve Murat Uğurlu’nun “Hak Edilmiş Bir Öpücük” adlı projelerine destek verildi.

ULUSAL UZUN PROJE GELİŞTİRME DESTEĞİ YARIŞMASI

11 Yıldız, Güneş ve Ay
Yönetmen: Emir Külal Haznevi | Yapımcı: Merve Sena Kılıç

Aforoz
Yönetmen: Yılmaz Özdil

Bulanık Mavi
Yönetmen: Barış Sarhan | Yapımcı: Umut Eğitimci

Çam Sakızı Çoban Armağanı
Yönetmen: Mustafa Haktanır | Yapımcı: Yonca Ertürk, Can Deniz Şahin

Gayri Resmi Bir Ailenin Pek Müşterek Hikâyesi
Yönetmen: Fehmi Öztürk

Gölgeler Çekildiğinde
Yönetmen: Burcu Aykar Yapımcı: Nadir Öperli

Harabe
Yönetmen: Senem Bay | Yapımcı: Aycan Aluçlu

İki Gözlüler
Yönetmen: Ziya Demirel | Yapımcı: Anna Maria Aslanoğlu

Lo-Fi
Yönetmen: Alican Durbaş | Yapımcı: İpek Erden

Yüzleşme
Yönetmen: Filiz Kuka | Yapımcı: Seçkin Akyıldız








Ankara Film Festivali

Bu yıl 4-12 Kasım tarihlerinde sinemaseverlerle buluşacak 32. #AnkaraFilmFestivali'nin Aziz Nesin Emek Ödülü, sinemada 50. yılını geride bırakan, beyazperdede eşsiz kadın karakterleri ustalıkla canlandıran oyuncu #PerihanSavaş’a; Sanat Çınarı Ödülü feminist yazar, akademisyen ve edebiyat eleştirmeni, kadınlar için önemli ve değerli bir yere sahip #ErendizAtasü’ye; Kitle İletişim Ödülü ise Türkiye mizahında önemli bir yerde duran, karikatürist, yönetmen ve senarist #GaniMüjde’ye takdim edilecektir.

Festival 4 Kasım akşamı Ankara Cer Modern'de gerçekleşecek Açılış Töreni ile başlayacak!






32. Ankara Film Festivali Ulusal Yarışma Filmleri Belli Oldu!

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı (DünyaKİV) tarafından 4-12 Kasım tarihleri arasında Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşecek 32. Ankara Film Festivali’nde Ulusal Uzun Film, Belgesel Film ve Kısa Film dallarında yarışma heyecanı yaşayacak filmler belli oldu.

Akademisyenler Fulten Larlar ile İclal Can Gürbüz ve DünyaKİV Başkanı İrfan Demirkol’dan oluşan ön seçici kurul Ulusal Uzun Film Yarışması’na başvuran 55 film arasından yarışacak 10 filmi belirledi. Değerlendirme sonucu; Emre Kayiş yönetmenliğindeki “Anadolu Leoparı”, Fikret Reyhan imzalı “Çatlak”, Erdem Tepegöz’ün yönettiği “Gölgeler İçinde”, Selman Nacar’ın yönettiği “İki Şafak Arasında”, Erkan Tahhuşoğlu imzalı “Koridor”, Muhammet Çakıral’ın yönettiği “Lacivert Gece”, Ferit Karahan’ın yönettiği “Okul Tıraşı”, Aydın Orak’ın yönettiği “Sabırsızlık Zamanı”, Çağıl Bocut’un yönettiği “Sardunya” ve Tufan Taştan’ın yönettiği “Sen Ben Lenin” adlı filmler Ulusal Uzun Film Yarışması’nda yarışacak.

50.000 TL değerindeki En İyi Film Ödülü ve ilk filmlere verilen 20.000 TL değerindeki Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film Ödülü’nün de yer aldığı 12 kategoride ödüllere akademisyen ve medya sanatçısı Andreas Treske, sanat yönetmeni Meral Efe Yurtseven, oyuncu Selen Uçer, yönetmen Seren Yüce ile yazar ve yönetmen Vecdi Sayar’dan oluşan ana jüri karar verecek. SİYAD En İyi Film Ödülü’ne karar verecek SİYAD jürisi ise önümüzdeki günlerde açıklanacak.












32. Ankara Film Festivali'nin Ulusal Uzun Film, Belgesel Film ve Kısa Film dallarında yarışacak filmler açıklandı. Ulusal Uzun Film Yarışması'nda 10, Kısa Film Yarışması'nda 15, Belgesel Film Yarışması'nda ise 11 film finalist oldu.

Ulusal Uzun Film kategorisinde Emre Kayiş'in "Anadolu Leoparı", Fikret Reyhan'ın "Çatlak", Erdem Tepegöz'ün "Gölgeler İçinde", Selman Nacar'ın "İki Şafak Arasında", Erkan Tahhuşoğlu'nun "Koridor", Muhammet Çakıral'ın "Lacivert Gece", Ferit Karahan'ın "Okul Tıraşı", Aydın Orak'ın "Sabırsızlık Zamanı", Çağıl Bocut'un "Sardunya" ve Tufan Taştan'ın "Sen Ben Lenin" filmleri yarışacak.

Ulusal Kısa Film kategorisinde ise Nuri Cihan Özdoğan'ın "Aynı Gecenin Laciverti", İnan Erbil'in "Belki Bir Gün Gideriz", Mahsum Taşkın'ın "Binbir Gece", Fehmi Öztürk'ün "Bir Annenin Sonatı", Emir Aytemür'ün "Buz İçin Çığlık", Okan Aygün'ün "Güzel Havalar", Ömer Faruk Yardımcı'nın "Hasat", Abdullah Şahin'in "Hemnefes", Doğan Belge'nin "İnşaattaki", İlker Köklük'ün "Konsensüs", Meriç Atalar ve Isabel Loyer'in birlikte yönettiği "Med Cezir Tango", Merve Bozcu'nun "Plastik Rüya", Can Merdan Doğan'ın "Stiletto", Doğuş Özokutan'ın "Teslimat" ve Onur Güler'in "Yara" isimli filmleri yarışacak.

Ulusal Belgesel Film kategorisinde de Zafer Sevener ve Sibel Sümer'in birlikte yönettiği "Araya Korona Girmeseydi...", Fevzi Baran'ın "Baba Ne Oldu?", Aslı Akdağ'ın "Bekleyiş", Mehmet Emin Öztürk'ün "Doğu'nun Işığı", Kurtuluş Özgen'in "Habitus of Self 'alçak sesle'", Mustafa Aydın'ın "Haymatlos", Ulaş Tosun'un "Merhaba Canım", Mehmet Emre Battal'ın "Muhtaç", Doğuş Algün'ün "Sıcak Yatak", Metin Avdaç'ın "Tipi" ve Ahmet Necdet Çupur'un "Yaramaz Çocuklar" isimli belgeselleri yarışacak.

Festival 4-12 Kasım tarihleri arasında Kızılay Büyülü Fener Sineması'nda gerçekleşecek.







Ankara Film Festivali Proje Geliştirme Desteği Seçiciler Kurulu Belirlendi

Bu yıl 32. kez sinemaseverler ile buluşacak olan Ankara Film Festivali Proje Geliştirme Desteği Seçiciler Kurulu belli oldu.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ve Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenecek olan 32. Ankara Film Festivali Proje Geliştirme Desteği seçiciler kurulunun bu yılki üyeleri arasında yapımcı ve senarist Emine Yıldırım, yapımcı Sevil Demirci ve yapımcı Vildan Erşen yer alacak.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun desteğiyle yönetmenlerin ilk veya ikinci kurmaca projelerini üretmelerine katkı sağlayan bu yılın En İyi Projesine 30.000 TL ödül verilecektir.

Birçok filmin yarıştığı Proje Geliştirme Desteği için son başvuru tarihi 15 Eylül.





32. Ankara Film Festivali’nin Afiş Tasarım Yarışması jüri üyeleri belli oldu.

32. Ankara Film Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 4-12 Kasım 2021 tarihlerinde düzenlenecektir.

Afiş yarışmasına son katılım 15 Eylül 2021 tarihindedir.

Yarışma jürisinde, sanatçı, çizer, ressam Selçuk Demirel, grafik tasarımcı, araştırmacı, sanatçı Yılmaz Aysan, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğr. Gör., iletişim tasarımcısı Ömer Durmaz, Ankara Reklamcılar Derneği Asbaşkanı, SVStudios kurucusu Amaç Ukav, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İrfan Demirkol yer alacak.

Festivalin duyurulması ve tanıtımında önemli katkı sağlayacak afişin sahibine, 7.500 TL ödül verilecek. Bireysel katılıma açık olan yarışmaya gönderilen eserlerin, daha önce yurt içinde ve yurt dışında herhangi bir yarışma ya da sergiye katılmamış, hiçbir yerde yayınlanmamış, özgün olması ve eser içinde kullanılacak olan görsellerin herhangi bir yerden kopya edilmemiş olması gerekmektedir.

Son katılım tarihi 15 Eylül 2021 olan yarışmanın, güncel yönetmelik şartlarına ve başvuru formuna https://filmfestankara.org.tr/afis-yarismasi-basvuru-formu üzerinden ulaşabilirsiniz.







VEKAM Özel Ödülü Seçiciler Kurulu belirlendi!

Ankara Film Festivali’nin Vehbi Koç ve Ankara Araştırmaları Merkezi (VEKAM) ile ortaklaşa düzenlediği ve ‘’Ankara Hikâyesini Bekliyor’’ çağrısı ile başlattığı yarışmanın seçici kurul üyeleri akademisyen İpek A. Çelik Rappas, Belgesel yönetmeni Kerime Senyücel ve Ankara Film Festivali Başkanı İnci Demirkol'dan oluşacak.








Ankara hikâyesini bekliyor

Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ve Ankara Film Festivali’nin iş birliğiyle bu yıl da “VEKAM Özel Ödülü” verilecek.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen 32. Ankara Film Festivali'ne başvuracak belgesel ya da kısa filmlerin katılabileceği yarışmada filmin görsel ve estetik niteliği kadar, ele aldığı konunun Ankara kent merkezi veya ilçeleri kapsamında bir araştırmaya dayandırılarak kurgulanmış olması tercih nedeni olacak.

Başvurularda Ankara Film Festivali’nin Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film Yarışması yönetmelik koşulları aranacak olup katılımcıların filmlerini 15 Eylül 2021 tarihine kadar göndermeleri bekleniyor. Değerlendirme sonucunda kazanan eser 10.000 TL’lik “VEKAM Özel Ödülü”nün sahibi olacak.

Ödüle hak kazanan eserin bir kopyası VEKAM Kütüphanesi ve Arşivi’nde kaynak olarak değerlendirip akademik araştırmalara açılacaktır.

Detaylı bilgi ve başvuru formu için: www.filmfestankara.org.tr

VEKAM: Koç Üniversitesi bünyesinde akademik ve kültürel bir merkez olarak faaliyet gösteren Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) Ankara ve çevresi üzerine yeni veriler ortaya koyan araştırmaları desteklemekte ve geliştirmektedir (https://vekam.ku.edu.tr/). Bu kapsamda ayrıca disiplin ve alan kısıtlaması olmaksızın Ankara ve çevresi ile ilgili bilimsel araştırmalara her yıl çağrı açarak ödül vermektedir. Zengin bilgi kaynaklarını barındıran kütüphanesi ve arşivi ile Ankara’nın kent belleği işlevini üstlenen VEKAM, nadir kitaplar, haritalar, zengin fotoğraf ve kartpostal koleksiyonu da dahil olmak üzere dijitalleştirilmiş koleksiyonlarıyla Ankara ile ilgili her türlü yayını dermesine katarak birincil başvuru merkezi olmayı başarmıştır. 1994 yılında kapılarını bilim dünyasına açan VEKAM kuruluşundan bu yana akademik çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla sempozyum panel, konferans, sergi ve seminerler düzenlemekte, sempozyum kitapları yanı sıra Ankara Araştırmaları adıyla yılda iki kez hakemli bir dergi yayımlamaktadır. (www.ankaradergisi.org).






Ankara Film Festivali Afişini 15 Eylül’e Kadar Bekliyor!

Ankara Film Festivali bu yıl 32. kez sinemaseverler ile buluşmaya hazırlanıyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenecek olan festivalin, 32. yıl afişi için düzenlenen yarışma sona yaklaşıyor.

Geride bıraktığı dönemlerde Türkiye Sineması için öneme sahip birçok ismi ağırlayan ve sinemaseverler ile bir araya getiren Ankara Film Festivali, bu yıl da aynı coşku ve heyecan ile festival hazırlıklarına devam ediyor.

Tüm Kategorilerde Son Tarih 15 Eylül
Ankara Film Festivali hazırlıkları tüm hızıyla devam ederken, festivalin kitleselleşmesi için kritik öneme sahip afiş yarışması da devam ediyor.

Türkiye’nin kültür-sanat ve prestij açısından en önemli festivalleri arasında yer alan Ankara Film Festivali, 32. yıl afişini belirlemek üzere alanında profesyonel kişilerden oluşan bir jüriye ev sahipliği yapıyor.

Bu yıl ayrıca tüm yarışma kategorileri için son tarih 15 Eylül olarak belirlendi. Ulusal Uzun Film, Ulusal Kısa Film, Ulusal Belgesel Film, Proje Geliştirme Desteği ve VEKAM Yarışmalarının tamamı için son başvuru tarihi 15 Eylül.

Seçiciler Kurulu Belirlendi
Bu yılın seçiciler kurulunda sanatçı, çizer ve ressam Selçuk Demirel, grafik tasarımcı, araştırmacı ve sanatçı Yılmaz Aysan, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü Öğr. Gör. ve iletişim tasarımcısı Ömer Durmaz, Ankara Reklamcılar Derneği Asbaşkanı ve SVStudios kurucusu Amaç Ukav ve Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı Başkanı İrfan Demirkol yer alacak.

Festivalin tüm sinemaseverler ile buluşmasını sağlayacak olan 32. yılın afiş sahibine, 7.500 TL ödül verilecektir. Eserlerin daha önce herhangi bir ulusal ve uluslararası yarışma ve sergide gösterilmemiş, özgün ve kopya edilmemiş ürünler olmasına özen gösterilmelidir.

Son katılım tarihi 15 Eylül 2021 olan yarışmanın, güncel yönetmelik şartlarına ve başvuru formuna https://filmfestankara.org.tr/afis-yarismasi-basvuru-formu üzerinden ulaşabilirsiniz.






Afiş tasarımı yarışması yarışması başvuruları başladı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 4-12 Kasım 2021 tarihlerinde düzenlenecek 32. Ankara Film Festivali’nin afişi yarışma ile belirlenecek.

Bireysel katılıma açık olan “32. Ankara Film Festivali Afiş Tasarımı Yarışmasına" gönderilen eserlerin, daha önce yurt içinde ve yurt dışında herhangi bir yarışma ya da sergiye katılmamış, hiçbir yerde yayınlanmamış, özgün olması ve eser içinde kullanılacak olan görsellerin herhangi bir yerden kopya edilmemiş olması gerekmektedir.

Festivalin duyurulması ve tanıtımında önemli katkı sağlayacak afişin sahibine, 5.000 TL ödül verilecek. 1 Mart 2021’de başlayan başvuru süreci 15 Eylül 2021’e kadar devam edecek. Güncel yönetmelik şartlarına ve başvuru formuna filmfestankara.org.tr üzerinden ulaşabilirsiniz.







32. Ankara Film Festivali Başvuruları Başladı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 4-12 Kasım 2021 tarihlerinde düzenlenecek 32. Ankara Film Festivali başvuruları başladı. 1 Mart’ta açılacak başvurular 15 Eylül’e kadar devam edecek.

Ulusal Uzun Film Yarışması’nda En İyi Film, En İyi İlk Film, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu başta olmak üzere toplam 13 dalda ödüller verilecek. En İyi Film ödülü 50.000 TL, Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film Ödülü 20.000 TL olarak belirlendi. Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda ise En İyi Film’e 20.000 TL, Ulusal Kısa Film Yarışmasında En İyi Film’e 10.000 TL ödül verilecek. 5 yıldır Türkiye sinemasının yenilikçi projelerini keşfeden Proje Geliştirme Desteği, ilk ya da ikinci filmini çekecek sinemacılar arasından En İyi Proje’ye 30.000 TL’lik ödül verecek.

Afiş Tasarım Yarışması
Ayrıca festival bu yıl da afişini yarışma ile belirleyecek. Festivalin duyurulması ve tanıtımında önemli katkı sağlayacak esere, 5.000 TL’lik ödül verilecektir.

Festival ile ilgili gelişmelere ve güncel başvuru şartlarına filmfestankara.org.tr adresinden ve sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.