2. Ankara Engelsiz Film Festivali

20-25 Mayıs 2014

Düzenleyen
Puruli Kültür Sanat
puruli.co

Kıvanç Yalçıner (Festival Genel Koordinatörü)
engelsizfestival.com







Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nde Ödüller Sahiplerini Buldu

İşitme, görme veya ortopedik engeli olan ya da olmayan tüm sinemaseverlerin bir arada film izleyebilmelerine olanak veren Ankara Engelsiz Filmler Festivali, 25 Mayıs Pazar akşamı Opera Sahnesi'nde yapılan Ödül Töreni ile sona erdi.

Beş gün boyunca filmler, söyleşiler ve atölye çalışmaları ile dolu, zengin bir programı seyircilerin beğenisine sunan Festival'de tüm filmler görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için ayrıntılı altyazı ve işaret dili ile gösterildi. Engeli olmayan seyirciler ise Festival stantlarından edindikleri kulaklıklarla filmleri takip ettiler. Seyirciler tarafından yoğun ilgiyle izlenen Festival'de engeli olmayan kimi seyirciler empati kurabilmek adına filmleri kulaklıkları olmadan seyretti.

Engelsiz Yarışma'da Beş Film Yarıştı
Geçen sene ilk kez gerçekleştirilen ve Türkiye'de ilk kez görme ve işitme engeli olan seyircilerin bir film yarışması takip etme şansı buldukları Engelsiz Yarışma'da Türkiye sinemasının son dönemdeki en iyi beş filmi Seyirci Özel Ödülü, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri için yarıştı.
Gösterimleri Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ve Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde yapılan Engelsiz Yarışma kapsamında seyirciler, filmlerin yönetmen ve oyuncuları ile buluşarak onlara merak ettiklerini sordular, filmlerle ilgili görüşlerini paylaştılar ve filmleri oylayarak Seyirci Özel Ödülü'nü belirlediler.
Engelsiz Yarışma’da bu sene Alphan Eşeli’nin Eve Dönüş Sarıkamış 1915 (2013), Melik Saraçoglu ve Hakkı Kurtuluş’un Gözümün Nûru (2013), Ramin Matin’in Kusursuzlar (2013), Onur Ünlü’nün Sen Aydınlatırsın Geceyi (2013) ve Reha Erdem’in Şarkı Söyleyen Kadınlar (2013) adlı filmleri yer aldı.
Yönetmen, ressam, yazar Tayfun Pirselimoğlu, oyuncu Bennu Yıldırımlar ve oyuncu Selen Uçer'in yer aldığı Engelsiz Yarışma jürisi, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini belirledi.

Engelsiz Yarışma'da Söyleşiler de Engelsiz Gerçekleştirildi
Engelsiz Yarışma filmlerinin yönetmen ve oyuncuları, gösterimler sonrası, işaret dili çevirmeni eşliğinde yapılan söyleşilerde Festival takipçilerinin sorularını yanıtladı.
Festival boyunca Eve Dönüş Sarıkamış 1918'in oyuncusu Şevket Süha Tezel, Gözümün Nûru'nun yönetmeni Melik Saraçoglu, Şarkı Söyleyen Kadınlar'ın oyuncusu Deniz Hasgüler ve Kusursuzlar filminin yönetmeni Ramin Matin ile başrol oyuncusu İpek Türktan seyircilerin merak ettikleri soruları yanıtladılar. Filmlerini ilk kez sesli betimleme ve işaret dili çevirisiyle izleyen yönetmen ve oyuncular, göremeyen ya da işitemeyen sinemaseverlerin yaşadıkları sinema deneyimini paylaştılar.

Ve Ödüller...
Engelsiz Yarışma'da Melik Saraçoglu ve Hakkı Kurtuluş’un yönettikleri GÖZÜMÜN NÛRU En İyi Film ödülünün sahibi oldu. Jüri, Onur Ünlü’yü SEN AYDINLATIRSIN GECEYİ filmiyle En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerine değer bulurken, izleyicilerin oylarıyla belirlenen Seyirci Özel Ödülü'nün sahibi de SEN AYDINLATIRSIN GECEYİ oldu.
Gözümün Nûru'nun yönetmeni Melik Saraçoğlu, ödülünü jüri üyeleri Bennu Yıdırımlar ve Selen Uçer'den alırken yaptığı konuşmada, Festival'in yarattığı farkındalığa vurgu yaptı.
Geceden üç ödülle dönen yönetmen Onur Ünlü ise Festival’in isminin bile kendisi için anlamlı olduğunu belirterek, filmi ödüle layık gören jüri üyelerine teşekkür etti. Seyirci Özel Ödülü'nü almak üzere sahneye çıkan Eflatun Film yapımcılarından İsmail İçen de, filmin yapımcıları Funda Alp ve Orkun Ünlü adına tüm seyircilere teşekkürlerini iletti.
TV programcısı ve sinema yazarı Ceylan Özçelik'in sunuculuğunu üstlendiği Ödül Töreni'nde işaret dili çevirmeni Hayrettin Baydan törenin işaret dili çevirisi için Ceylan Özçelik'e eşlik etti; Çiğdem Yeşilırmak ise töreni sesli betimledi.

“Bir Arada Yaşamayı Öğrenmemiz Gerekiyor"
Törende konuşan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi Festival’in düzenlenmesinde emeği ve katkısı geçen tüm paydaşlara teşekkür etti. Engellilerin toplumsal hayatın her aşamasında ve her yerinde daha görünür olmalarını arzu ettiklerini belirten Çiftçi, bir arada yaşama kültürünü yerleştirmek hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini ve Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nin bu anlamda büyük bir iş başardığını ifade etti.
“Tüm Festivaller Engelsiz Olana Kadar Yola Devam”
Festival danışmanı, Sesli Betimleme Derneği Başkanı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan törende yaptığı konuşmasında hedeflerinin tüm festival ve organizasyonların engelsiz hale geldiği güne kadar yollarına devam etmek olduğunu belirtti.
Gecenin bitiminde Hüseyin Aydın Gürsoy'un yönettiği 8 Ay adlı kısa film, sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile seyircilerin beğenisine sunuldu.
Herkes için Sinema
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde Halkbank ana sponsorluğunda Puruli Kültür Sanat tarafından gerçekleştirilen Ankara Engelsiz Filmler Festivali geçen sene olduğu gibi bu sene de tüm gösterimlerini ücretsiz olarak seyircilerin beğenisine sundu.
AnadoluJet ve Peugeot'nun ulaşım sponsoru olarak destek verdikleri Festival'de "Engelsiz Yarışma", "Engel Tanımayan Filmler", "Dünyadan", "Türkiye Sineması", "Sinema Tarihinden", "Uzun Lafın Kısası" ve "Çocuklar İçin" başlıkları altında toplam 29 film gösterildi.
Festival gösterimlerine Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ile Çağdaş Sanatlar Merkezi ev sahipliği yaptı.
Her yaştan sinemasevere sinema dolu bir hafta yaşatan Ankara Engelsiz Filmler Festivali gelecek sene tekrar buluşmak üzere seyircilerine veda etti.
Festival hakkında ayrıntılı bilgiye Festival’in www.engelsizfestival.com adresinden ulaşabilir, Facebook ve Twitter hesaplarından duyuruları takip edebilirsiniz.







Engelsiz Yarışma
Eve Dönüş Sarıkamış 1915 / Alphan Eşeli
Gözümün Nûru / Melik Saraçoğlu, Hakkı Kurtuluş
Kusursuzlar / Ramin Matin
Sen Aydınlatırsın Geceyi / Onur Ünlü
Şarkı Söyleyen Kadınlar / Reha Erdem

Engel Tanımayan Filmler
Benim Dünyam / Uğur Yücel
Camera Obscura / Çağla Zencirci, Guillaume Giovanetti
Özür Dilerim / Cemil Ağacıkoğlu
Tamam Mıyız? / Çağan Irmak

Dünyadan
Bir Hayalimiz Vardı / Sally Potter
Büyük Umutlar / Mike Newell
İntihar Dükkanı / Patrice Leconte

Türkiye Sineması
Karnaval / Can Kılcıoğlu
Yozgat Blues / Mahmut Fazıl Coşkun

Sinema Tarihinden
Guguk Kuşu / Miloš Forman
Hababam Sınıfı / Ertem Eğilmez

Uzun Lafın Kısası
8 / Aćim Vasić
8 Ay / Hüseyin Aydın Gürsoy
Akvaryum / Ayşegül Doğan
Bilyali / Kaan Atilla Taşkın
Gözden Uzak / Ya-Ting Yu
Hunger / Güçlü Aydoğdu
Mama / Ahmet Bikiç
Orfeus / Tina Šmalcelj
Sadece Tek Bir Gün / İsmail Tunç Şahin
Yüzme Havuzu / Alexandra Hetmerova

Çocuklar İçin
Acemi Gladyatör / Iginio Straffi
Ayas / Hüseyin Emre Konyalı, Mustafa Tuğrul Tiryaki
Tepedeki Ev / Goro Miyazaki










Festival Mekanları

ULUCANLAR CEZAEVİ SİNEMA SALONU
Şükriye Mahallesi, Ulucanlar Caddesi No:63 Altındağ, Ankara
Tel: 0312 319 01 12

ÇAĞDAŞ SANATLAR MERKEZİ
Kennedy Cad. No: 4 Kavaklıdere / Ankara
Tel: 0312 468 21 05




AEFF AÇILIŞ TÖRENİ İPTAL EDİLMİŞTİR

Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nin 20 Mayıs Salı akşamı Opera Sahnesi’nde gerçekleşmesi planlanan Açılış Töreni iptal edilmiştir. Hayatını kaybeden maden işçilerinin ve ailelerinin üzüntüsünü derinden hissediyor, madenlerde, tersanelerde, inşaatlarda ve diğer ağır iş kollarında çalışanlar için gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınmasını, benzer kayıpların bir kez daha yaşanmamasını diliyoruz.

Puruli Kültür Sanat












Ankara Engelsiz Filmler Festivali 20 Mayıs'ta Başlıyor

Geçtiğimiz yıl kapılarını sinemaseverlere ilk kez açan ve engeli olan ya da olmayan tüm sinemaseverlerin bir arada film izlemesine olanak sağlayan Ankara Engelsiz Filmler Festivali, bu sene 20-25 Mayıs 2014 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

Türkiye'de görme, işitme ve ortopedik engellilerin erişebildiği ilk film festivali olan Ankara Engelsiz Filmler Festivali, herkesin kültürel yaşama katılma hakkına sahip olduğu gerçeğinden yola çıktı, program ve yan etkinliklerinin tamamını görme, işitme ve ortopedik engelliler için erişilebilir bir altyapıda hazırladı. "Bir arada film izlemek mümkün" sloganıyla hareket eden Festival, fiziksel engellerin sinema deneyimini paylaşmaya engel olmadığını ortaya koydu.

Sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile
Festival'de tüm filmler görme engeli olanlar için sesli betimleme, işitme engeli olanlar içinse işaret dili ve ayrıntılı altyazı eşliğinde gösteriliyor. Engeli olmayan seyirciler ise Festival stantlarından edindikleri kulaklıklarla filmleri takip edebiliyorlar. Festival’de yönetmen ve film ekipleriyle yapılan söyleşiler de işaret dili çevirmeni eşliğinde gerçekleştiriliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde Puruli Kültür Sanat tarafından gerçekleştirilen Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nin ana sponsorluğunu bu sene Halkbank üstleniyor. Anadolu Jet ve Peugeot ise Festival'e ulaşım sponsoru olarak destek veriyorlar.

Herkes İçin Sinema
Ankara Engelsiz Filmler Festivali geçen sene olduğu gibi bu sene de Türkiye ve dünya sinemasının en iyi örneklerini ağırlayacak. Festival, uzun, kısa ve belgesel film gösterimlerinin yanı sıra film sonrası söyleşiler, çocuklar için atölye çalışmaları gibi yan etkinliklere de ev sahipliği yapacak.

Festivalde filmler Engelsiz Yarışma, Türkiye Sineması, Dünyadan, Uzun Lafın Kısası, Çocuklar İçin, Engel Tanımayan Filmler ve Sinema Tarihinden başlıkları altında sinemaseverlerle buluşacak.

Engelsiz Yarışma
Festival kapsamında ilk kez geçen sene düzenlenen Engelsiz Yarışma, Türkiye'de bir ilke imza atmış ve engelli seyircilerin güncel Türkiye sinemasını takip etmelerine olanak sağlamıştı. Engelsiz Yarışma bu sene de engeli olan seyircilere bir film festivalinde yarışma takip etmenin heyecanını tattıracak. Son dönem Türkiye sinemasının en iyi örneklerinin Seyirci Özel Ödülü, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri için yarışacağı Engelsiz Yarışma'da yurtiçi ve yurtdışında pek çok film festivalinden ödüllerle dönmüş filmler yer alacak. Ayrıca seyirciler, yarışmada yer alan filmleri oylayarak Seyirci Özel Ödülü'nü belirleyecek, gösterimler sonrası gerçekleşecek söyleşilerle filmlerin yönetmen, oyuncu ve film ekipleriyle tanışma fırsatı bulacaklar.

Festival Mekanları
Bu sene Festival'e Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ile Çağdaş Sanatlar Merkezi ev sahipliği yapıyor. Ulucanlar Cezaevi, 1925 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk hapishanesi olarak inşa edilmiş ve faaliyet verdiği 81 yıl boyunca siyaset ve edebiyat dünyasının önemli isimleri burada mahkum olarak kalmıştı. 2006 yılında kapatılan cezaevi, Altındağ Belediyesi tarafından restore edildi ve 2011'de müze ve kültür sanat merkezine dönüştürüldü. Yılmaz Güney, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Yaşar Kemal, Fakir Baykurt, Kemal Tahir, Bülent Ecevit, Deniz Gezmiş gibi pek çok önemli ismin yattığı ve yakın siyasi tarihten derin izler taşıyan cezaevi şimdi bambaşka bir yüzle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Tüm Gösterim ve Etkinlikler Ücretsiz
Ankara Engelsiz Filmler Festivali geçen sene olduğu gibi bu sene de tüm gösterimlerini ücretsiz olarak seyircilerin beğenisine sunacak. Festivaldeki yan etkinlikler de ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.






AEFF’14 20-25 Mayıs tarihleri arasında

Ankara Engelsiz Filmler Festivali, 20-25 Mayıs 2014 tarihleri arasında ikinci kez sinemaseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı uygulamaları ile tamamı görme ve işitme engelli bireylerin de erişimine uygun ilk film festivali olarak yola çıkan Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nde, Türkiye ve dünya sinemasında geçtiğimiz yılın öne çıkan filmleri izlenebilecek. Festival stantlarından edinilebilecek kulaklıklarla, herhangi bir engeli olmayan sinemaseverler filmleri orijinal sesleriyle takip edebilecek. Detaylar için “Kim, Nasıl İzleyecek?” sayfasına göz atabilirsiniz.

Festival gösterimleri, 1925 yılında inşa edilen ve 81 yıl boyunca cezaevi olarak kullanıldıktan sonra restore edilerek 2011 yılında müze olarak hizmet vermeye başlayan Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ile Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Program ve etkinlikler hakkında ayrıntılı bilgiye çok yakında web sitemizden ulaşabilir, duyurular için Facebook ve Twitter hesaplarımızı takip edebilirsiniz.






AEFF Ne Yapıyor?
Programının tamamını görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için ise ayrıntılı altyazı ve işaret dili ile sunan Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nde görme ve işitme engeli bulunmayan bireyler ise gösterimler öncesi Festival stantlarından edinebilecekleri kulaklıklarla filmleri takip edebilecekler.

Sesli betimleme nedir?
Bir filmdeki diyaloglar dışında; olayın geçtiği mekân, zaman, karakterler, sessiz gelişen olaylar ve dikkat çeken görsel öğelerin betimlenerek anlatıldığı sesli betimleme tekniği ile filmdeki nesneler ve olaylar sözcüklerle görünür kılınır, böylece görmeyen bir kişinin o an filmde ne olduğunu anlaması sağlanır.

Ayrıntılı altyazı ve işaret dili
Filmin sağ alt köşesinde bir işaret dili çevirmeni filmdeki diyalogların işaret dili tercümesini yapar, eş zamanlı olarak bu diyalog ve sahnedeki diğer sesler ayrıntılı altyazı ile seyirciye sunulur. Böylece filmdeki ses ve diyalogları işitemeyen seyircilerin filmi takip edebilmesi mümkün olur.

Hep birlikte film izlemek için
Aynı şehirde birlikte yaşadığımız herkesin eğitim, ulaşım vb. hizmetlerden eşit ölçüde yararlanması gereğine inandığımız gibi, kültürel olanakların da engelli bireyler gözetilerek sunulması gereğine inanıyoruz. Engelleri dolayısıyla gündelik hayata dahil olamayan, iş bulmakta, bir yerden başka bir yere ulaşmakta, eğitim almakta zorluklar yaşayan görme, işitme engelli bireylerin bütün bu olanaklara sahip olması için farkındalığın artması gerektiğini düşünüyoruz.

Hem onlar gözetilmeden kurgulanmış olmasından kaynaklanan engellerden dolayı toplumsal hayata karışamayan fiziksel engelli bireylerin hakları olanı talep etmesi, hem de toplumun geri kalanında bir farkındalık uyandırmak amacıyla Ankara Engelsiz Filmler Festivali’ni gerçekleştiriyoruz.

Engelli bireylerin gerçekleştirilen kültürel etkinliklerden faydalanabilmelerinin önündeki tek engelin gerekli düzenlemelerin eksikliği olduğunu, bu düzenlemeler yapıldığında birikimlerini toplumu zenginleştirecek yaratımlara dönüştürebileceklerini biliyoruz. Bu amaçla bizimle birlikte yola çıkan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na,Festival Ana Sponsoru Halkbank’a, Ulaşım Sponsorları Anadolujet ve Peugeot’ya Festival’i gerçekleştirmemizde bize destek olan herkese teşekkür ederiz.