5. Engelsiz Filmler Festivali

5-7 Mayıs 2017

Düzenleyen
Puruli Kültür Sanat
puruli.co

Kıvanç Yalçıner (Festival Genel Koordinatörü)
engelsizfestival.com





Engelsiz Filmler Festivali'nde Ödüller Sahiplerini Buldu.

5-7 Mayıs tarihleri arasında Eskişehir, 12-14 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, 18-23 Mayıstarihleri arasında Ankara’da sinemaseverlerle buluşan Engelsiz Filmler Festivali, 23 Mayıs Salı akşamı Goethe-Institut Ankara’da gerçekleştirilen Ödül Töreni ile sona erdi.

Film gösterimleri, film ekipleriyle söyleşiler, atölye çalışmaları ile dolu, zengin bir programı seyircilerin beğenisine sunan Festival’de tüm filmler göremeyenler için sesli betimleme, duyamayanlar için işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösterildi. Tüm festival etkinlikleri erişilebilir mekanlarda gerçekleştirildi.

Eskişehir’de Taşbaşı Kültür ve Sanat Merkezi, İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi Sinema Salonu SineBu, Ankara’da ise Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu‘nun ev sahipliği yaptığı gösterimler, her yaştan sinemasever tarafından ilgiyle takip edildi.

ENGELSİZ YARIŞMA’DA BEŞ FİLM YARIŞTI

Engelsiz Filmler Festivali kapsamında beşinci kez gerçekleştirilen Engelsiz Yarışma’nın bu seneki programında Mehmet Can Mertoğlu’nun Albüm, Kıvanç Sezer’in Babamın Kanatları, Reha Erdem’in Koca Dünya, Rıza Sönmez’in Orhan Pamuk’a Söylemeyin Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var ve Seren Yüce’nin Rüzgarda Salınan Nilüfer filmleri yer aldı.

Eskişehir, İstanbul ve Ankaralı Festival seyircileri, yarışmada yer alan filmleri Braille alfabesi ile de basılan pusulalar ile oylayarak Seyirci Özel Ödülü‘nü belirlediler.

Yönetmen ve senarist İlksen Başarır, sinema yazarı Mehmet Açar ve yazar, oyuncu Nazan Kesal’dan oluşan Engelsiz Yarışma jürisi ise, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerinin sahiplerini belirledi.

4 ÖDÜL SAHİPLERİNİ BULDU

Levent Kol‘un sunuculuğunu gerçekleştirdiği Ödül Töreni’nde, Levent Kol’a işaret dili çevirmeni Oya Tanyeri ve törenin sesli betimlemesini yapan Nezahat Şalkamcı eşlik etti.

Engelsiz Yarışma ödülleri, İngiltere Büyükelçisi eşi Maggie Moore ve GETEM (Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı) direktörü Engin Yılmaz tarafından takdim edildi.

Engelsiz Yarışma’da En İyi Film ödülünün sahibi Reha Erdem’in yönettiği KOCA DÜNYA olurken, REHA ERDEM de En İyi Yönetmen ödülüne değer bulundu. En İyi Senaryo ödülünün sahibi Albüm filmiyle MEHMET CAN MERTOĞLU’nun oldu. Seyircilerin oylarıyla belirlenen Seyirci Özel Ödülü ise Rıza Sönmez’in yönettiği ORHAN PAMUK’A SÖYLEMEYİN KARS’TA ÇEKTİĞİM FİLMDE KARS ROMANI DA VAR filmine verildi.

ORHAN PAMUK’A SÖYLEMEYİN KARS’TA ÇEKTİĞİM FİLMDE KARS ROMANI DA VAR filminin yönetmeni Rıza Sönmez ve oyuncuları Yüksel Ermutlu ile İsrafil Parlak, seyirci Özel Ödülü’nü İngiltere Büyükelçisi eşi Maggie moore’un elinden aldı. Yönetmen Rıza Sönmez: “Yüksel Ermutlu olmasaydı bu filmin fikri doğmayabilirdi. Dezavantajını engel olarak görmeyen herkes için bu ödülü kaldırıyorum. Bir tek vicdanlarımız bize engel olmasın.” dedi.

Filmin oyuncusu Yüksel Ermutlu ise “Görme engelliyim ama engelim bana hiç engel olmadı. İstediğim herşeyi yaptım. Şarkıcı olacağım dedim ve şarkıcı oldum. Şimdi ise hem artist, hem şarkıcıyım.” diyerek ödül sevincini seyircilerle paylaştı.

Albüm filmini temsilen, filmin oyuncusu Muttalip Müjdeci, En İyi Senaryo ödülünü GETEM direktörü Engin Yılmaz’ın elinden aldı. Müjdeci “Bu festivalin 81 vilayete yayılıp kalpten bakan insanların bu festivali görmesini istiyorum. Bu ödülü dünyada ve Türkiye’de ne kadar ezilen işçi ve emekçi varsa, onlar için kaldırıyorum.” diye konuştu.

Gecenin bitiminde Anatole’ün Küçük Tenceresi adlı kısa film, sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile konukların beğenisine sunuldu.









Jüri

İLKSEN BAŞARIR
Saint-Benoit Fransız Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından 2000 yılında yardımcı yönetmen olarak çalışmaya başladı. Çeşitli reklam filmlerinde ve sinema filmlerinde görev aldı. İlk filmi 2009 yılında yönettiği Başka Dilde Aşk filmidir. Atlıkarınca, Erkek Tarafı Testosteron ve Bir Varmış Bir Yokmuş diğer filmleridir.

NAZAN KESAL
Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Tiyatro - Oyunculuk Bölümü’nden mezun oldu. 1996 - 2004 yılları arasında Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nda, 2004 - 2014 yılları arasında ise Bursa Devlet Tiyatrosu’nda oyuncu ve yönetmen olarak görev yaptı. Çeşitli özel tiyatro toplulukları ile çalıştı. Televizyon dizileri ve sinema filmlerinde rol aldı. 2013 yılında Beykent Üniversitesi, Sinema ve Televizyon Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. İklimler ile Antalya Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu; Saç ile Uluslararası İstanbul Film Festivali ve SİYAD Türk Sineması Ödülleri’nde, Daire ile Ankara Uluslararası Film Festivali’nde, Toz Bezi ile Uluslararası Nürnberg Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini kazandı.

MEHMET AÇAR
1963 yılında doğdu. Galatasaray Lisesi’nin ardından Boğaziçi Üniversitesi, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema ve Televizyon Bölümü’nde Yüksek Lisans eğitimi aldı. 1989 yılından itibaren basın sektöründe çalışmaya ve film eleştirileri yazmaya başladı. 12 yıl boyunca Sinema dergisinin genel yayın yönetmenliğini sürdürdü. 2009’dan bu yana Habertürk Gazetesi’nde film eleştirmenliği yapmaktadır.





Engelsiz Yarışma 2017
Albüm / Mehmet Can Mertoğlu
Babamın Kanatları / Kıvanç Sezer
Koca Dünya / Reha Erdem
Orhan Pamuk’a Söylemeyin Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı Da Var / Rıza Sönmez
Rüzgarda Salınan Nilüfer / Seren Yüce

Engel Tanımayan Filmler 2017
Anatole'ün Küçük Tenceresi / Eric Montchaud
Çok Uzak Çok Yakın / Jaro Vojtek
Doğal Düzensizlik / Christian Sønderby Jepsen
Duy Beni / Nicolas Coquet
Duyu / Ali Demirtaş
Kör Vaysha / Theodore Ushev
Körlük Üzerine Notlar / Peter Middleton, James Spinney
Luka'yı İyileştirmek / Jessica Ashman
Makropolis / Joel Simon
O An / Karis Oh
Sadece İki Dakika / Yan Giroux
Sözcüklerin Ötesinde / Jérôme Thomas

Dünyadan 2017
Kaptan Fantastik / Matt Ross
Satıcı / Asghar Farhadi
Truman / Cesc Gay

Türkiye Sineması 2017
Kara Atlas / Umut Vedat
Mavi Bisiklet / Ümit Köreken

Sinema Tarihinden 2017
Cennet Sineması / Giuseppe Tornatore
Sürü / Zeki Ökten

Uzun Lafın Kısası 2017
Büst / Hakan Hücum
Kemik / Volkan Güney Eker
Patates Olmasın / Melisa Üneri
Siyah Çember / Hasan Can Dağlı
Tavşan Kanı / Yağmur Altan
Yeryüzündesin. Bunun Bir Tedavisi Yok / Umut Beşkırma

Çocuklar İçin 2017
Denizin Şarkısı / Tomm Moore
Kabakçığın Hayatı / Claude Barras
Hayalet Çocuk / Alain Gagnol, Jean-Loup Felicioli
Robınson Crusoe / Ben Stassen, Vincent Kesteloot











Ankara Engelsiz Filmler Festivali, herkesin kültürel yaşama katılma hakkına sahip olduğu basit gerçeğinden yola çıkarak; engelli bireylerin sosyal ve kültürel haklarını kullanabilecekleri koşulların yaratılmasının bir zorunluluk olduğunu hatırlatmak üzere ilk kez 2013 yılında gerçekleşti.

Engelli bireylerin yakınlarıyla birlikte film izleyebilme, kültürel ve sosyal bir etkinliğe katılma, yalnızca kendileri için değil, aynı zamanda parçası oldukları toplumu zenginleştirmek için de yaratıcı, sanatsal ve entelektüel kapasitelerini geliştirme ve kullanma imkanına sahip olmaları gerektiğini savunan AEFF kapsamındaki tüm film gösterimleri, atölyeler ve diğer yan etkinlikler erişilebilir olarak sunuluyor.

Güncel sinema örnekleri görme engelli bireyler için sesli betimlemeyle, işitme engelliler için işaret dili ve ayrıntılı altyazıyla gösteriliyor; film sonrası söyleşilerde Türkçe işaret diline çeviri yapılıyor. Festival kapsamındaki atölyeler ve diğer yan etkinlikler görme ve işitme engelli bireylerin de katılabileceği altyapıyla gerçekleşiyor. Tüm Festival mekanları ortopedik engelli bireylerin gereksinimleri gözetilerek, uygun mekanlar arasından seçiliyor.

Festival, her yıl Türkiye ve dünya sinemasının güncel ve klasik örneklerinden otuzun üzerinde uzun, kısa ve belgesel filmi erişilebilir olarak hazırlıyor. Bu filmleri Engelsiz Filmler Kütüphanesi’nde derleyerek engelsiz bir sinema arşivi oluşturuyor.

Kültürel yaşama katılma hakkı hepimizin!