8. Engelsiz Filmler Festivali

(12 - 18 Ekim 2020) Online

Düzenleyen
Puruli Kültür Sanat
Güvenevler Mahallesi, Yeşilyurt Sokak 17/4
06690 Çankaya, Ankara
info @ puruli.org
puruli.org
T:+90 312 466 5920

Kıvanç Yalçıner (Festival Genel Koordinatörü)
engelsizfestival.com







Engelsiz Filmler Festivali’nde Ödüller Sahiplerini Buldu

Bu yıl sekizinci yaşını kutlayan Engelsiz Filmler Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Deniz Tortum’un yönetmenliğini üstlendiği Maddenin Halleri En İyi Film ödülünü kazanırken Tortum ise En İyi Yönetmen ödülüne layık görüldü.

Salgın önlemleri sebebiyle 12-18 Ekim tarihleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleştirilen 8. Engelsiz Filmler Festivali açıklanan ödüllerle sona erdi. Bu yıl ‘Normali Ararken’ temasıyla düzenlenen festivalde toplam 46 film seyirciyle buluşurken dört kategoride dağıtılan ödüller de sahiplerini buldu. Dünya prömiyerini Rotterdam Film Festivali’nde yapan ve Altın Portakal’dan En İyi Belgesel ödülüyle dönen Deniz Tortum imzalı Maddenin Halleri, 8. Engelsiz Filmler Festivali’nde de En İyi Film ödülünü kazandı.Yönetmen Tortum ise En İyi Yönetmen ödülüne layık bulundu. Kıvanç Sezer’in yönetmenliğini üstlendiği Küçük Şeyler Seyirci Özel Ödülü’nü kazanırken En İyi Senaryo ödülü ise Kız Kardeşler filmiyle Emin Alper’e verildi.

Deniz Tortum’un filmi, yönetmenin doğduğu ve babasının yıllarca çalıştığı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin günlük dünyasına bakış atarken sağlık çalışanlarının ve hastane yaşamının doğasını gözlemleyen bir belgesel olma özelliği taşıyor.

19.10.2020
altyazı





Engelsiz Yarışma ödülleri sahibini buldu

EFF 2020 bugün sona eriyor. Festival’in güzel bir hafta geçirmenize biraz da olsa katkısı olduğunu umuyoruz. Evlerimizden evlerinize ulaştırdığımız bu Festival’in en iyi tarafı ise tüm Türkiye’den erişilebilmesiydi. Bu yıla dek ziyaret ettiği Ankara, İstanbul ve Eskişehir’in yanı sıra Türkiye’nin hemen her şehrinden takip edilmesi bizi çok mutlu etti. Bir hafta içinde, Festival programındaki 46 film ve 29 söyleşi toplamda 15 bin kez izlendi.

Yapımcı Gökçe Işıl Tuna, oyuncu İpek Türktan Kaynak ve sinema yazarı Kaan Karsan’dan oluşan jüri Engelsiz Yarışma’da ödül sahiplerini belirledi. Ödüllerin açıklandığı videoyu bu bağlantıdan izleyebilirsiniz.

En İyi Senaryo Ödülü’ne Kız Kardeşler filmi ile Emin Alper, En İyi Yönetmen Ödülü’ne Maddenin Halleri filmi ile Deniz Tortum ve En İyi Film Ödülü’ne Maddenin Halleri filmi değer bulundu. Seyircilerin oylarıyla belirlenen Seyirci Özel Ödülü’nün sahibi ise, aynı zamanda Festival’in en çok izlenen filmi de olan, Kıvanç Sezer’in yönettiği Küçük Şeyler oldu.

18 Ekim 2020








Engelsiz Yarışma filmleri belli oldu!

Ulusal ve Uluslararası bir çok festivalde ses getiren yapımların yer aldığı Engelsiz Yarışma’da yer alan filmler; Rûken Tekeş’in yönettiği Aether, Orçun Behram’ın yönettiği Bina, Emin Alper’in yönettiği Kız Kardeşler, Kıvanç Sezer’in yönettiği Küçük Şeyler ve Deniz Tortum’un yönettiği Maddenin Halleri.





Karantina önlemleri nedeniyle zamanımızın çoğunu evlerimizde geçirirken, çalışmak ya da eğlenmek için vaktimizi ekranların önünde, sanal ortamlarda harcıyoruz. Teknoloji ile benliklerimiz arasındaki sınırın hiç olmadığı kadar belirsizleştiği salgın günlerinde, Normali Ararken seçkisinde yer alan son başlık; “Eski Normal: Sanal Benlik” başlığında sanal benliklerimize bakış atıyoruz.

Bu başlık altında Sine Özbilge ve İmge Özbilge’nin, bir genç kızın hızlı flört, hipster kültürü ve internet sonrası davranış alışkanlıklarıyla harmanlanmış paralel bir dijital evrendeki maceralarını anlattıkları #21xoxo; Erdem Arslan’ın bir beyaz yakalının yolunu kaybetmesiyle başlayan hikayeyi odağına alan Donut Paradise, Reinhold Bidner’in zaman hırsızlığı, medya aptallığı ve süregiden gündelik rutinler hakkında deneysel ve aynı zamanda belgesel animasyon anlatısı Göstergeler Devri; Veronika Schubert’in sosyal medyadaki makyaj çılgınlığını anlattığı Konturlama; Ayşenur Erdoğan Gökçe’nin dijital çağda şekil değiştiren bir köy cenazesine odaklandığı Nasıl Bilirdiniz?; Efe Can Yıldız’ın evde doğum günü hazırlığı yapan bir arkadaş grubunun kısa sürede yaşadıklarını işleyen Parti; ve Nina Bisiarina’nın yaşadığı ormandan ayrılarak şehre inen meraklı bir vaşağın macerasını anlattığı Şehirde Bir Vaşak filmleri yer alıyor.

Konturlama, Göstergeler Devri filmlerinin gösterimine verdikleri katkıdan ötürü Avusturya Kültür Ofisi (Österreichisches Kulturforum Istanbul / Avusturya Kültür Ofisi); #21xoxo filminin gösterimine verdiği katkıdan ötürü Belçika Büyükelçiliği’ne (Embassy of Belgium in Turkey - Türkiye'deki Belçika Büyükelçiliği) teşekkür ederiz.







Engelsiz Filmler Festivali

Dikkat çeken, önemli festivallerden ödülle dönen filmlere yer verdiğimiz Dünyadan bölümünün bu yıl iki misafiri var: Bu Enfes Pasta! (This Magnificent Cake!) ve İsa’nın Bedeni (Corpus Christi).

19. yüzyıl sonunda bir Afrika sömürgesinde geçen; dertli bir kral, lüks bir otelde çalışan orta yaşlı bir Pigme, seyahatteki başarısız bir iş adamı, kayıp bir hamal ve genç bir asker kaçağının hikayelerini anlatan Bu Enfes Pasta! (This Magnificent Cake!), sömürgeciliğin tarihine dair çarpıcı bir animasyon.

92. Akademi Ödülleri'nde Parasite, Pain and Glory, Honeyland gibi filmlerle En İyi Yabancı Film dalında yarışan İsa'nın Bedeni ise, dogmatik inanç, teslimiyet, adanmışlık gibi temalar ekseninde dönen güçlü bir drama. Yönetmen Jan Komasa'nın, ıslahevinden ayrıldıktan sonra rahip olmaya karar veren 20 yaşındaki Daniel'in hikayesini anlattığı film, başroldeki Bartosz Bielenia'nin oyunculuğu ile öne çıkıyor.

Festival, 12 - 18 Ekim tarihleri arasında çevrim içi olarak gerçekleşecek ve tüm Türkiye’den takip edilebilecek.

8 Eylül 2020
duyuru@puruli.org






Duyuru
Evde kalan çocuklar sinemasız kalmasın

Hem bu günleri evlerde geçiren çocukları, hem de artık oyuna doyan anne babaları düşündük; Çocuklar İçin seçkisini öyle hazırladık. Ortaya altı filmlik ele avuca sığmaz bir menü çıktı. Seçkiyi izledikten sonra belki siz de evdeki çocuklarla bir canlandırma film yapmak istersiniz diye, ilk yıldan beri her yıl tekrarladığımız Canlandırma Atölyesi’ni de çevrim içine taşıdık.

Biraz filmlerden bahsedelim: Diğer ödüllerininin yanına geçen yıl Londra Canlandırma Festivali’nde En İyi Çocuk Filmi ödülünü de ekleyen Kedi Gölü Şehri,

Dünyanın en önemli kısa film festivallerinden biri kabul edilen ve 66.sı bu yıl Mayıs ayında çevrim içinde gerçekleştirilen Oberhausen Kısa Film Festivali’nde çocuk jürisinin ödülünü alan Kurbağa Yavrusu,

Kendi sesini arayan bir balina ile kafesteki bir kuşun öyküsünü anlatan İrlanda yapımı, bol ödüllü Kuş ve Balina,

Merakının peşinden çiçeklerin büyülü dünyasına dalan bir kuşun kısa macerası Minik Kuş ve Arılar,

Ağaçların renklere göre paylaşıldığı bir ormanda iki renkli bir kuşun yaşadıklarını anlatan Renkli Kanatlar ve

Pek çok canlandırma film festivalinden ödülle dönen, bizi yünden bir dünyaya davet eden Yün Dünyası seçkideki filmler.

Bu filmleri izledikten sonra bir tane de siz yapmak isterseniz, canlandırma sanatçısı Işık Dikmen’in sizin için hazırladığı atölyeyi kaçırmamanınızı öneririz. Festival, 12 - 18 Ekim tarihleri arasında çevrim içi bir platformda gerçekleşecek ve tüm Türkiye’den ücretsiz olarak izlenebilecek. Gösterimler ve atölye ilgili detaylar için Festival’in sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmayın!

2 Eylül 2020







İzleyenler bilir: Kısa başkadır!

Perdeden değil, ekranlardan takip edeceğimiz Festival yaklaşıyor. Filmler gösterimler için hazırlanıyor. Betimleme metinleri yazılıyor, çeviriler yapılıyor... Biz hazırlıklara kısalardan başladık, ‘uzun lafın kısası’ size de onlardan bahsedeceğiz.

İlk yıldan beri programda yer alan Uzun Lafın Kısası’nda her yıl Türkiye yapımı kısa filmler arasından en beğendiklerimizi size sunduk. Bu yıl bu başlıkta 10 kısa film var;

Ceylan Özgün Özçelik’in korku ve dram türlerini harmanlayan bir kısa film ile başlayıp, fantastik ve kara komedi türlerini harmanlayacak bir uzun metrajlı ile bitecek yeni üçlemesinin ilk parçası olan 13+,

Gürkan Gürler’in psikolojik sorunları ve ilaç etkilerini gerçeküstü bir dünya içinde soyut deneysel animasyon teknikleriyle görselleştiren kısa animasyonu Açlık,

Engin Erden’in sıcak bir yaz günü sahildeki 8 ve 9 yaşlarındaki iki arkadaşın hikayesini anlattığı Ahtapot,

Dila Bulut’un erkeklerin dünyasına uyum sağlamaya çalışan bir kadının hikâyesine odaklandığı filmi Aries,

Doğuş Minsin’in yaşadıklarından sonra bir kırılma noktasına gelen Aytuğ karakterinin hikâyesini anlattığı Ayrık Otu,

Hasan Serin’in Bingöl’de bir köyde yaşayan Esma ve Serpil isimli iki küçük kızı anlatan Hello Afrika,

Sezen Kayhan’ın tarihi bir dizinin setinin sanat bölümünü tek başına idare etmek zorunda kalan Cansu'nun yaşadıklarını anlattığı İmparatorlukta Zor Bir Gün,

Enis Manaz’ın komşusunun televizyonunda gördüğü kelebekler ile hayatı tamamen değişen Abdurrahim’in yaşadıklarına odaklanan Kelebek Adam,

Nihan Belgin’in salgın boyunca vaktini evde geçirmek zorunda olan genç bir kadının varoluş sancılarına yer verdiği Kendini Yalnızca Kendinde Yok Et,

Ahmet Toğa’nın büyük bir merkeze taşınma arefesinde olan şirketin eski santralinde çalışan Selamet’in tüm gününü tanımadığı insanların telefon konuşmalarını dinleyerek geçirmesini anlatan Kulak Misafiri.

Gösterimler sonrası yönetmenlerle yapacağımız söyleşileri de kaçırmamanızı tavsiye ederiz. Festival’de görüşmek üzere, sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.







Bu yıl evlerdeyiz!

8. Engelsiz Filmler Festivali, 12-18 Ekim tarihlerinde tüm Türkiye’de çevrim içi…!

Alınan önlemlerle “normallerimize” dönmeye çalıştığımız bu günleri, “Normali Ararken” temalı bir festival programı hazırlayarak geçiriyoruz. Aklımızda sorular, biraz da bunları konuşalım dediğimiz konular var; normal, eski normal, yeni normal, yeryüzü, enerji, şehirler, ilişkiler, beden, sanal benlik, sosyal kimlik…

Gündelik rutinlerimize dönmeye çalışırken sinema salonları da birer birer açılıyor fakat salgının yarattığı belirsizlikler devam ediyor. Biz hem sizin hem de kendimizin sağlığını riske atmak istemedik ve Engelsiz Filmler Festivali’ni bu yıl çevrim içi gerçekleştirmeye karar verdik. Sloganı “bir arada film izlemek mümkün” olan bir film festivalini çevrim içi gerçekleştireceğiz ama bu anormalliğe iyi tarafından bakıyoruz; yıllardır davet alıp gidemediğimiz şehirlerle bir araya gelmiş olacağız. Bu da Festival’i biraz daha erişilebilir yapacak.

Tüm gösterimler ücretsiz, ayrıntılar yakında! Görüşmek üzere.

29 Temmuz 2020