46. Altın Portakal Film Festivali

10 - 16 Ekim 2009

46. Altın Portakal Film Festivali Ödülleri

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yılki yoğun sinema maratonun sonuna yaklaşıyor. Avrupa ve Asya’nın en köklü, ülkemizin ise en uzun soluklu ve prestijli festivali olan Altın Portakal Film Festivali’ne bu yıl tutkulu bir sinema insanı olan Vecdi Sayar Yönetmenliğini yaptı. 3 ay gibi kısa bir sürede hazırlanmasına rağmen hem nitelik hem de nicelik olarak sinemaseverleri mutlu etmeyi başaran bir program ortaya çıkaran Vecdi Sayar, Türk sinemasının son 50 yılını kapsayacak, her dönemin yönetmenlerini, oyuncularını ve köşe taşı filmlerini içeren 5 yıllık bir festival programıyla hareket ettiğini bildirdi. Bu yıl, 1960’lı yılların zenginliğini yansıtan “60’ların Türk Sineması” seçkisiyle başlayan proje, Seyyit Han, Vesikalı Yarim, Gurbet Kuşları, Karanlıkta Uyananlar gibi Türk Sinema tarihinin en başarılı yapımlarını seyirciyle tekrar buluşturdu. 60’lı yılların başarılı oyuncuları da festivalde ağırlanırken, yeni kuşak yönetmen ve oyuncuları onlarla tanışma ve ortak bir payda yakalama fırsatı buldu.

46. Altın Portakal Film Festivali Ödülleri

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması
En İyi Film: Kosmos (Reha Erdem),
En İyi Film: Bornova Bornova (İnan Temelkuran)
En İyi Yönetmen: Reha Erdem (Kosmos)
En İyi İlk Film: İki Dil Bir Bavul (Orhan Eskiköy, Özgür Doğan)
En İyi Senaryo: Onur Ünlü (Beş Şehir)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Florent Herry (Kosmos)
En İyi Müzik: Mehmet Erdem, Özgür Akgül (Deli Deli Olma)
En İyi Kadın Oyuncu: Nergis Öztürk (Kıskanmak)
En İyi Erkek Oyuncu: Öner Erkan (Bornova Bornova)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Damla Sönmez (Bornova Bornova)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Volga Sorgu Tekinoğlu (Kara Köpekler Havlarken)
En İyi Kurgu: Erkan Tekemen (Bornova Bornova)
En İyi Sanat Yönetmeni: Zeynep Koloğlu (Usta)

Behlül Dal Jüri Özel Ödülü: Bahadır Karataş (Usta), Evrim Alataş (Min Dit), Tansu Biçer (Beş Şehir), Emre Şahin (40)

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Kosmos (Reha Erdem)

Kent Konseyi Seyirci Ödülü: Başka Dilde Aşk (İlksen Başarır)
SİYAD Netfac Ödülü: Kan Arzusu
SİYAD Uluslararası Yarışma Ödülü: Öteki Yaka / The Other Bank
SİYAD Ulusal Yarışma Ödülü: Bornova Bornova (İnan Temelkuran)


46. Altın Portakal Film Festivali, Kısa Metraj ve Belgesel Yarışması Ödülleri

En İyi Belgesel Film: Ziyaretçiler, 5 Nolu Cezaevi

En İyi İlk Belgesel İlk Film: 100 Bin Kişiydiler, Ben ve Nuri Bala

En İyi Kısa Film: Kısır Döngü

Dijital Film Akademisi Kısa Film Ödülü: Geri Dönüşüm Günlüğü, Tamirci Çırağı, Köy



Uluslararası Uzun Metraj Yarışması Ödülleri
En İyi Film: Kağıttan Asker / Paper Soldierve Sınır / Border
En İyi Yönetmen: George Ovashvili (Öteki Yaka / The Other Bank)
En İyi Erkek Oyuncu: Tedo Bekhauri (Öteki Yaka / The Other Bank)
En İyi Kadın Oyuncu: Hilda Peter (Katalin Varga)



46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'na, genç yönetmen İnan Temelkuran'ın yönettiği ''Bornova Bornova'' filmi 5 ödül kazanarak damga vurdu. Altın Portakal Film Festivali, ''Bornova Bornova'' ve Kosmos'' filmlerine En İyi Film Ödülü'nü vererek, 46 yıllık tarihinde ilk kez bu ödülü iki filme paylaştırdı.


Bu yıl 10 Ekim'de festival, ulusal uzun metrajlı, uluslararası uzun metrajlı, ulusal belgesel ve ulusal kısa film yarışmalarında verilen ödüllerle sinemayı taçlandırdı.
Dolu programı ve halkın yoğun katılımına sahne olan Altın Portakal Film Festivali, Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nda bu gece verilen ödüllerle ilkleri de beraberinde getirdi.
Festival, askeri darbe ve sinemacıların bir dönem yaşanan sansüre tepkileri nedeniyle birkaç yıl yapılamasa da 46 yıllık tarihinde En İyi Film Ödülü'nü ilk kez iki filme birden verdi.
''Bornova'' ve ''Kosmos'' filmleri, festivalin en önemli ödülü En İyi Film Ödülü'nü paylaşarak, Altın Portakal'ın tarihine geçti.
Festivalde yarışan 18 filmin 8'i yönetmenlerinin ilk filmi olma özelliğini taşırken, ilk filmlerden 6'sı, festivalden ödüllerle döndü.
İlk filmler arasında yer alan ve doğuda bir köye atanan öğretmenin ilköğretim öğrencilerine Türkçe öğretme çabalarının anlatıldığı, Özgür Doğan ile Orhan Eskiköy'ün yönettiği ''İki Dil Bir Bavul'' filmi ise bu yıl ilk kez verilen En İyi İlk Film Ödülü'ne sahip oldu.

-''BORNOVA BORNOVA'' DAMGASI-

46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne ''Bornova Bornova'' filmi damgasını vurdu.
İnan Temelkuran'ın yönettiği ''Bornova Bornova'', En İyi Film Ödülü'nün yanı sıra Erkan Tekemen'e En İyi Kurgu, genç oyuncular Öner Erkan'a En İyi Erkek Oyuncu ve Damla Sönmez'e de En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazandırdı.
Film, Sinema Yazarları Derneği'nin (SİYAD) Jüri Özel Ödülü'nü de kazanarak 5 ödülle festivalden ayrıldı.
Festivalin en önemli ödüllerinden dördü ise Reha Erdem'in yönettiği ''Kosmos'' filmine verildi.
''Mucizeler yaratan bir hırsızın'' hikayesinin mistik kurguyla anlatıldığı film, En İyi Film Ödülü'nü,''Bornova Bornova'' ile paylaşmasının yanı sıra Reha Erdem'e de En İyi Yönetmen Ödülü'nü getirdi.
Forent Herry'e En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü'nü kazandıran ''Kosmos'', ses-efekt-kostüm ve saç tasarımını içeren Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü'nü alarak festivalden 4 Altın Portakal Heykelciği ile döndü.
Onur Ünlü'nün senaryosunu yazıp yönettiği ''Beş Şehir'' de Ünlü'ye En İyi Senaryo Ödülü'nü, başrol oyuncularından Tansu Biçer'e de Behlül Dal Jüri Özel Ödülü'nü kazandırdı.

İLK FİLMLERİN ÖDÜLLERİ

İlk filmler arasında yer alan ''Kara Köpekler Havlarken'', genç yetenekleri ödüllendiren Behlül Dal Jüri Özel Ödülü'nü, 4 filmle paylaşarak, yönetmeni Mehmet Bahadırer'e Altın Portakal Heykelciği kazandırdı.
Genç oyuncu Volga Sorgu da filmdeki etkili oyunculuğuyla En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü aldı. Sorgu, 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde de ''Başka Semtin Çocukları'' filmiyle yine aynı ödülü kazanmıştı.
Ödül kazanan ilk filmler arasında Bahadır Karataş'ın yönettiği ''Usta'' Behlül Dal Jüri Özel Ödülü'ne layık görülürken, Zeynep Koloğlu'na da En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü getirdi.
Genç yönetmen Emre Şahin'in ilk filmi ''40'' ile festivale katılan ilk Kürtçe film olma özelliğini taşıyan Miraz Bezar'ın yönettiği ''Ben Gördüm-Min Dit'' de ''Behlül Dal Jüri Özel Ödülü'nü aldı.
''Ben Gördüm-Min Dit'', senaryoyu yazan Evrim Alataş'a özel ödül kategorisindeki Altın Portakal'ı getirdi.
Tarık Akan ile Şerif Sezer'in usta oyunculuklarını sergiledikleri ''Deli Deli Olma'' filmi ise Mehmet Erdem ile Özgür Akgül'e En İyi Müzik Ödülü'nü kazandırarak, festivalden tek ödülle döndü.
Festivalde önceki yıllarda önemli ödüller kazanarak büyük başarı kazanan Türk Sineması'nın ünlü yönetmeni Zeki Demirkubuz ise 1930'lu yıllarda geçen Nahit Sırrı Ödik'in aynı adlı romanından uyarlanan ''Kıskanmak'' filmi ile başrol oyuncusu Nergis Öztürk'e En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü getirdi. Demirkubuz, uyarlama filminin görsel iddiasına karşın, ödül sayısını bu festivalde yükseltemedi.
Bu yıl ilk kez verilen Kent Konseyi Jüri Özel Ödülü ile yönetmen İlksen Başarır da ilk filmi ''Başka Dilde Aşk''la festivalden ödülsüz dönmeyenler arasında yer aldı.
Yavuz Özkan ''İlkbahar Sohbahar'', Ümit Ünal ''Gölgesizler'' ve Kutlu Ataman da ''Aya Seyehat'' filmleriyle festivalden ödülsüz dönen ve şaşırtan tecrübeli yönetmenler oldu.
Mahmut Fazıl Coşkun'un ''Uzak İhtimal'' ile Meriç Demiray'ın yönettiği ''Babam Büfe'' ise, diğer 6 ilk filmin aksine Altın Portakal sayfasını ödülsüz kapatan ilk filmler arasında yer aldı.
Altın Portakal Film Festivali Genel Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar, sonuçları AA muhabirine değerlendirirken, verilen ödülleri dengeli bulduğunu söyledi.
Festivalde farklı anlayışta filmlerin yarıştığını, jüri kararlarında da hiç bir gerilimin hissedilmediğini dile getiren Sayar, ''Jüri zannediyorum dengeli bir karar verdi. Jüride hiç bir gerilim hissedilmedi. Ortak görüşte anlaşmışlar'' dedi.
Sayar, bazı internet sitelerindeki ''Ben Gördüm-Min Dit'' adlı Kürtçe film nedeniyle jüride gerginlik olduğu haberleriyle ilgili soruya, ''Jüriden bu konuda da yansıyan her hangi bir gerginliği hissetmedik. Jürideki arkadaşlar, 'Ben Gördüm-Min-Dit' filmini diğerleri kadar başarılı bulmadıklarını söylediler.
Sinema dilinin gelişmemiş olduğu kanaati dile getirildi'' yanıtını verdi.






Altın Portakal'a Kürtçe film damgası

Miraz Bezar'ın yönettiği 'Min Dit"i isimli Kürtçe film Altın Portakal Film Festivali'nde yarışacak.

Basın toplantısında söz alan jüri üyelerinden senarist Sırrı Süreyya Önder de "Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması"na kabul edilen filmlerden Miraz Bezar'ın yönettiği 'Min Dit"in Kürtçe olduğunu belirterek, festivalde bir Kürt filminin de yarışacak olmasını olumlu bulduğunu söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da Kürtçe'nin Anadolu'da kullanılan ve yaşayan bir dil olduğunu, Kürtçe dilinde bir filmin festivalde yarışmasında mahsur bulunmadığını belirtti.

Akaydın, " Ama bunun benim anlayışıma göre sayın Başbakan'ın açılımıyla hiçbir ilgisi yoktur.O açılımı ayrı boyutta değerlendirmek lazım eğrisiyle doğrusuyla sanatın içine onu karıştırmamak lazım. O olmasa da olabilirdi böyle bir açılım. Daha doğrusu sinema sanatçıları da olabilirdi diye düşünüyorum" dedi.

Antalya Altın Portakal Film Festivalinde bu yıl Kürtçe filmler de yarışacak. Filmlerde diyalogların tamamı Kürtçe ve filmler Türkçe altyazılı gösterilecek.

Konuyla ilgili bir konuşma yapan jüri üyesi senarist Sırrı Süreyya Önder, "Finale kalan filmlerin arasında Kürtçe konuşulan bir filmin de yer alması ayrıca belgesel bölümünde 5 No'lu Cezaevi belgeselinin olması bu festivalin toplumsal sorumluluğu da gözden uzak tutulmadığının göstergesidir" dedi.

Önder, "Bugüne kadar böyle saçmalık mı olur? Dünyanın bütün dillerinde film seyrettik Kürtçe film seyredemedik bu ülkede, ne televizyonlarında ne sinemalarında" diye konuştu.

Bu yıl 46.'sı düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivalinde ulusal uzun metrajlı film dalında Kürtçe olarak, "İki Dil Bir Bavul" ve "Min Dit " gösterilecek. Belgesel dalında da yine Kürtçe olan "5 No'lu Cezaevi" yarışacak.

300 bin TL'lik Altın Portakal

46. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen, "Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması"nda birinci olan film, 300 bin TL ile ödüllendirilecek.

Festival programını açıklamak üzere Dedeman Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan festival genel sanat yönetmeni Vecdi Sayar, "Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması"nın jüri başkanlığını yönetmen Erden Kıral'ın yapacağını, jüride oyuncular İzzet Günay ve Nurgül Yeşilçay, yönetmen Mustafa Altıoklar, sanat yönetmeni Mustafa Ziya Ülkenciler, sinema yazarı Ömür Gedik, senarist Sırrı Süreyya Önder, oyuncu ve müzisyen Yavuz Bingöl ile yazar Zeynep Oral'ın yer alacağını bildirdi.

Sayar, Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ödüllerini belirleyecek jüride "Ulusal Yarışma" için Seray Genç, Bural Göral ve Deniz Yavuz, "Uluslararası Yarışma" için Ali Hakan, Ayla Kanbur ve Kerem Sanatel, "Ulusal Belgesel Film Yarışması" ana jürisinde Enis Rıza Sakızlı, Prof. Dr. Cemal Kafadar, Nurdan Arca, Kemal Öner ve Haşmet Topaloğlu, "Kısa Film Yarışması"nın ana jürisinde Özcan Alper, Hilmi Etikan, Mehmet Açar, Aslı Selçuk ve Tülin Özen'in yer alacağını kaydetti.

Ön jüri değerlendirmeleri sonucu "Uzun Metraj" dalında 16, "Kısa Film" dalında 26, "Belgesel Film" dalında da 25 filmin yarışmaya seçildiğini ifade eden Sayar, "Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması"nda ise Asya ve Avrupa'nın önemli yönetmenlerinin imzasını taşıyan 10 filmin yarışacağını ifade etti.

"Kısa film"de nefes nefese

Avrupa'dan Asya'ya geniş bir coğrafyadan film seçkisinin buluştuğu "Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması"na seçilen filmlerin tamamının 2008 ve 2009 yapımı olduğuna işaret eden Sayar, "Kısa Film" dalında yarışmaya 234 kısa metraj film başvurusu yapıldığını, bu filmlerden 26'sının ön eleme sonunda finalde yarışmaya hak kazandığını, ön jüri tarafından 8 filmin de yarışma dışı gösterim için seçildiğini söyledi.

Jürinin "En İyi Film" olarak belirlediği kısa filmin, "Altın Portakal Heykeli" ve 10 bin TL ile ödüllendirileceğini kaydeden Sayar, "Kısa Film" dalında ikinci bir ödülün de "Digital Film Academy (DFA)" ödülü olduğunu açıkladı.

Sayar, Işıl Özgentürk, Selen Uçer ve Prof. Dr. Akın Yıldız'dan oluşan ön jürinin, "Kısa Film" dalında Yılmaz Deniz Aydemir'in "Araf", Şenol Çöm'ün "Artı 5 Derece", Demet Öztürk'ün "Aşkın El Hali", Mehmet Güven'in "Ateş Böcekleri", İmdat Serhat Karaaslan'ın "Beş Lira", Deniz Tarsus ve Gökhan Okur'un "Dalga Teorisi", Göksel Ergene'nin "Defin", Gözde Sukmenyıldız'ın "Döldöş", Eli Kasavi'nin "Dönek", Efe Conker'in "Geri Dönüşüm Günlüğü", Murat Uğurlu'nun "Gördüm", Altan Yücel'in "İki Asker", Nazlı Eda Noyan'ın "İnce İnce İşledim", Akın Andırın'ın "İnsansılar", Ozan Yıldırım'ın "Kayıp Aranıyor", Mehmet Ali Baran'ın "Kırmızı İp", Aksel Zeydan Göz'ün "Kısır Döngü", Mustafa Dok'un "Köy", Bilal Çakay'ın "Salıncak", Fırat Mançuhan'ın "Sapak", Cahit Çeçen'in "Tamirci Çırağı", Övünç Anğun'un "Un Ya Da İrmik Helvası", Veysel Çelik'in "Uyuyan Günah da İşlemez" ile "2932", Ferit Katipoğlu'nun "Üçte Bir" ve Hüseyin Bulut'un "Vol" filmlerini seçtiğini bildirdi.

"Belgesel" filmleri

Festival Genel Sanat Yönetmeni Sayar, "Ulusal Belgesel Film Yarışması"na 92 belgesel film başvurusu yapıldığını, bu filmlerden 25'inin yarışmaya hak kazandığını, yarışmada birinci gelen belgesel filme "Altın Portakal Heykeli"nin yanı sıra 15 bin TL ödül verileceğini, "En İyi İlk Belgesel Film"e de 5 bin TL para ödülünün sunulacağını kaydetti.

Vecdi Sayar, Hakan Aytekin, Fatih Orbay ve Hüseyin Çimrin'den oluşan ön jürinin değerlendirmesi sonucu bu alanda Serdar Güven'in "Alamet-i Üstüvane", Melisa Önel'in "Ben Ve Nuri Bala", Beste Demirel Çobanoğlu'nun "Beyoğlu Kontu Giovannı Scognamıllo", Marianna Economou'nun "Çanlar İplikler Ve Mucizeler", Aydın Öztek'in "Çürüğüm Askerim Reddediyorum", Soner Yıldırım ve Mehtap Köseoğlu'nun "Dönüş", Oğuz Karabeli ve Belgin Cengiz'in "Kağıthane", Fotos Lamprınos'in "Kaptan Kemal Bir Yoldaş", Metin Avdaç'ın "Kara Altından Altın Mikrofona", Merve Tutaşı'nın "Kelebeğin Göçü", Tekin Timoçin ve Abdurrahman Öner'in "Kıvırcık Saçlı Bir Adam", Savaş Karakaş'ın "Kocaoğlan'ı Kurtarmak", Didem Şahin'in "Lady Muhtar", Rodi Yüzbaşı'nın "Mezra Ezidiya", Müjde Arslan'ın "Ölüm Elbisesi Kumalık", Nurullah Dinçer'in "Özgürlüğe Mahkum", Öykü Yağcı'nın "Sahipsiz İstanbul", Mihriban Sezen'in "Sokağın Sesi", Aygün Filiz'in "Son Değirmenler", Elif Ergezen'in "Şairin Ölümü", Murat Şeker'in "Türk Gibi Başla Alman Gibi Bitir", Nesrin Aktolun'un "Ustanın Sırrı", Melis Birder'in "Ziyaretçiler", Metin Kaya'nın "100 Bin Kişiydiler" ve Çayan Demirel'in "5 Nolu Ceza Evi" filmlerini seçtiğini ifade etti.

5 kıtadan yansımalar

Sayar, bu yıl festivalin "Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması" bölümünde Avrupa ve Asya sinemalarından örnekler izleneceğine de işaret ederek, şu bilgileri verdi: "Yarışma dışı" bölümde ise 5 kıtadan yapıtlar yer alacak. Macaristan'dan, İngiltere'ye, Bulgaristan'dan Fransa'ya, Ermenistan'dan, Sırbistan'a, Hollanda ve İsveç'ten Slovakya'ya uzanan çok geniş bir coğrafyadan bir film seçkisi 'Uluslararası Yarışma' kapsamında 10-17 Ekim tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşturulacak."

Türk sinemasında nostalji

Bu yıl "Altın Portakal"ın da doğduğu yıllar olan 1960'ların Türk sinemasına odaklanılacağının da altını çizen Sayar, Türk sinemasının en verimli yılları olan o yılların 10 yönetmeninden birer filmin festival kapsamında gösterileceğini bildirdi. Vecdi Sayar, şöyle devam etti: "Altın Portakal olarak bu yılın onur ödülü alan sanatçılarını da birer filmleriyle selamlarken, Türk sinemasının usta oyuncularından Kadir İnanır sinemada 40. sanat yılını Altın Portakal'da kutlayacak.

Festival çerçevesinde Vadullah Taş'ın hazırladığı '40 Yılın Anısına 40 Kadir İnanır Filmi' afiş sergisi düzenlenecek. Festival çerçevesinde, kısa bir süre önce arka arkaya kaybettiğimiz Aykut Oray, Ersin Pertan, Salih Dikişçi ve Yücel Çakmaklı'yı birer filmleriyle sevgiyle anıyoruz." Sayar, festival kapsamında, senarist ve yazar Vedat Türkali, yönetmen Ülkü Erakalın, besteci Yalçın Tura ve sinema sanatçısı Sevda Ferdağ'a "Onur Ödülü", Erol Günaydın'a "Yıldırım Önal Anı Ödülü", set işçisi Halil Dede'ye de "Emek Ödülü" verileceğini açıkladı.

"İlk film ödülü"

Festival Genel Sanat Yönetmeni Sayar, 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenecek, "Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması"nda birinci olan filmin 300 bin TL ile ödüllendirileceğini, "En İyi İlk Film" kategorisinde verilecek ödülün ise hızla gençleşen ve yenilenen Türk sinemasının genç ve yeni yönetmenlerini ilgilendirdiğini anlattı.

Sayar, "En İyi İlk Film"in 50 bin TL ödülün yanı sıra Altın Portakal Heykeli, "En İyi Yönetmen"in 50 bin TL ve Altın Portakal Heykeli, "En İyi Senaryo"nun 30 bin TL ve Altın Portakal Heykeli, "En İyi Görüntü Yönetmeni"nin 30 bin TL karşılığı film ve Altın Portakal Heykeli, "En İyi Müzik"in 30 bin TL ve Altın Portakal Heykeli, "En İyi Kadın Oyuncu", "En İyi Erkek Oyuncu", "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu", "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu", "En İyi Kurgu", "En İyi Sanat Yönetmeni"nin Altın Portakal Heykeli ile ödüllendirileceğini, "Behlül Dal Jüri Özel Ödülü" ve "Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü"nün de aynı heykelden oluşacağını kaydetti.

Vecdi Sayar, festival çerçevesinde verilecek "Seyirci Ödülü"nün ise Antalya Kent Konseyi Kültür Sanat Komisyonu tarafından oluşturulan jüri üyeleri tarafından belirleneceğini ve ödülün ulusal yarışma filmlerinden birine verileceğini ifade etti.







46. Altın Portakal Film Festivali, 10-17 Ekim

Antalya Altın Portakal Film Festivali, bugüne kadarki en yüksek katılımla 10 Ekim'de başlıyor. Sabah gazetesinin "Altın Basın Sponsoru" olarak desteklediği festivalde bu yıl, uzun metrajda 16, kısa metrajda 26 ve belgesel dalında 25 film yarışacak. 10 - 16 Ekim tarihleri arasında film gösterimleri ve jüri değerlendirmesinin ardından 17 Ekim gecesi düzenlenecek törenle Altın Portakal ödülleri sahiplerini bulacak.
10-17 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 46. Altın Portakal'da Uzun Metraj dalında 16, Kısa Film dalında 26, Belgesel Film dalında 25 film yarışacak. Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'nda ise Asya ve Avrupa'nın önemli yönetmenlerinin imzasını taşıyan 10 film yarışacak.

Festivalin, "Altın Basın Sponsoru" ünvanıyla ana basın sponsorluğunu üstlenen Sabah gazetesi ayrıca "Uzun ve Kısa Metraj Film Yarışmaları" ile festival boyunca gerçekleştirilecek "Törenler ve Özel Geceler" temalarının da sponsor firması olarak belirlendi.

FESTİVALE YOĞUN İLGİ
Altın Portakal tarihindeki tüm zamanların en yüksek katılımının yaşandığı festivale bu yıl sinemacıların ilgisi çok yoğun oldu. Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na başvuran 43 film içinden 16'sı finale kaldı. Nitelikli Türk filmlerinin üretimini teşvik etmeyi temel amaç edinen festival için seçilen bu 16 filmin 8'i ilk filmini çeken yönetmenlerin eserlerinden oluşuyor.

Altın Portakal için bu yıl yarışacak 16 film ise şöyle:
Emre Şahin, '40'
Kutluğ Ataman, 'Aya Seyahat'
Meriç Demiray, 'Babam Büfe'
İlksen Başarır, 'Başka Dilde Aşk'
Onur Ünlü, 'Beş Şehir'
İnan Temelkuran, 'Bornova Bornova'
Murat Saraçoğlu, 'Deli Deli Olma'
Ümit Ünal, 'Gölgesizler'
Orhan Eskiköy, Özgür Doğan, 'İki Dil Bir Bavul'
Yavuz Özkan, 'İlkbahar - Sonbahar'
Mehmet Bahadır Er, Maryna Gorbach, 'Kara Köpekler Havlarken'
Zeki Demirkubuz, 'Kıskanmak'
Reha Erdem 'Kosmos'
Miraz Bezar 'Min Dît' (Ben Gördüm)
Bahadır Karataş, 'Usta'
Mahmut Fazıl Coşkun, 'Uzak İhtimal'

BÜYÜK JÜRİNİN BAŞKANI ERDEN KIRAL
Ana teması "Sinema ve Müzik, Film Şeritleri ile 1960'lara yolculuk" olarak belirlenen 46. Altın Portakal Film Festivali'nde Büyük Jürinin başkanlığını yönetmen Erden Kıral yapacak.

Büyük jüride yer alan diğer isimler şunlar: İzzet Günay, Mustafa Altıoklar, Mustafa Ziya Ülkenciler, Nurgül Yeşilçay, Ömür Gedik, Sırrı Süreyya Önder, Yavuz Bingöl ve Zeynep Oral . Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ödüllerini belirleyecek jüri üyeleri ise; Ulusal Yarışma için Seray Genç, Bural Göral, Deniz Yavuz; Uluslararası Yarışma için Ali Hakan, Ayla Kanbur ve Kerem Sanatel.

Ulusal Belgesel Film Yarışması'nın ana jürisinde ise şu isimler yer alıyor: Enis Rıza Sakızlı, Prof. Dr. Cemal Kafadar, Nurdan Arca, Kemal Öner, Haşmet Topaloğlu.

Kısa Film Yarışması'nın ana jürisi de; Özcan Alper, Hilmi Etikan, Mehmet Açar, Aslı Selçuk ve Tülin Özen'den oluşuyor.

ÖDÜLLÜ YÖNETMENLER ALTIN PORTAKAL JÜRİSİNDE
Uluslararası Yarışma'nın jüri başkanlığını ünlü Polonyalı yönetmen Krzystof Zanussi yapacak. Diğer jüri üyeleri ise Macar sinemasının usta yönetmeni Karoly Makk, Amerikalı festival yönetmeni Stephen Ashton, yönetmen Canan Gerede ve oyuncu Pelin Batu'dan oluştu. 17 Ekim'deki kapanış töreninde kararlarını açıklayacak olan jüri, Uluslararası Yarışma bölümüne seçilen 12 film arasında bir değerlendirme yaparak, En İyi Film ve En İyi Yönetmeni belirleyecek.

KISA FİLMDE UZUN KOŞU
Kısa film dalında yarışmaya başvuran 234 kısa metraj film içinden 26'sı ön eleme sonunda finalde yarışmaya hak kazandı. Ön jüri tarafından 8 film yarışma dışı gösterim için seçildi. Jürinin "En İyi Film" olarak belirlediği kısa film, Altın Portakal Heykeli ve 10 bin TL para ödülüyle ödüllendirilecek.

Kısa film dalında ikinci bir ödül de DFA (Digital Film Academy) Ödülü. Işıl Özgentürk, Selen Uçer ve Prof.Dr. Akın Yıldız'dan oluşan ön jürinin yarışmaya seçtiği kısa filmler şunlar:
Araf (Yılmaz Deniz Aydemir), Artı 5 Derece (Şenol Çöm), Aşkın El Hali (Demet Öztürk), Ateş Böcekleri (Mehmet Güven), Beş Lira (İmdat Serhat Karaaslan), Dalga Teorisi (Deniz Tarsus- Gökhan Okur), Defin (Göksel Ergene), Döldöş (Gözde Sukmenyıldız), Dönek (Eli Kasavi), Geri Dönüşüm Günlüğü (Efe Conker), Gördüm (Murat Uğurlu), İki Asker (Altan Yücel), İnce İnce İşledim (Nazlı Eda Noyan), İnsansılar (Akın Andırın), Kayıp Aranıyor (Ozan Yıldırım), Kırmızı İp (Mehmet Ali Baran), Kısır Döngü (Aksel Zeydan Göz), Köy (Mustafa Dok), Salıncak (Bilal Çakay), Sapak (Fırat Mançuhan), Tamirci Çırağı (Cahit Çeçen), Un Ya Da İrmik Helvası (Övünç Anğun), Uyuyan Günah Da İşlemez (Veysel Çelik), Üçte Bir (Ferit Katipoğlu), Vol (Hüseyin Bulut), 2932 (Veysel Çelik).

BELGESELDE 25 FİLM YARIŞACAK
46. Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Film Yarışması'na başvuran 92 belgesel film arasından 25'i yarışmaya hak kazandı. Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda birinci gelen belgesel filme Altın Portakal heykelinin yanı sıra 15 bin TL para ödülü verilecek. Hakan Aytekin, Fatih Orbay ve Hüseyin Çimrin'den oluşan ön jürinin değerlendirmesi sonunda Altın Portakal için yarışacak belgeseller şöyle:

Alamet-İ Üstüvane (Serdar Güven), Ben Ve Nuri Bala (Melisa Önel), Beyoğlu Kontu Giovannı Scognamıllo (Beste Demirel Çobanoğlu), Çanlar İplikler Ve Mucizeler (Marianna Economou), Çürüğüm Askerim Reddediyorum (Aydın Öztek), Dönüş (Soner Yıldırım- Mehtap Köseoğlu), Kağıthane (Oğuz Karabeli- Belgin Cengiz), Kaptan Kemal Bir Yoldaş (Fotos Lamprınos), Kara Altından Altın Mikrofona (Metin Avdaç), Kelebeğin Göçü (Merve Tutaşı), Kıvırcık Saçlı Bir Adam (Tekin Timoçin- Abdurrahman Öner), Kocaoğlan'ı Kurtarmak (Savaş Karakaş), Lady Muhtar (Didem Şahin), Mezra Ezidiya (Rodi Yüzbaşı), Ölüm Elbisesi Kumalık (Müjde Arslan), Özgürlüğe Mahkum (Nurullah Dinçer), Sahipsiz İstanbul (Öykü Yağcı), Sokağın Sesi (Mihriban Sezen), Son Değirmenler (Aygün Filiz), Şairin Ölümü (Elif Ergezen), Türk Gibi Başla Alman Gibi Bitir (Murat Şeker), Ustanın Sırrı (Nesrin Aktolun), Ziyaretçiler (Melis Birder), 100 Bin Kişiydiler (Metin Kaya), 5 Nolu Ceza Evi (Çayan Demirel).

5 KITADAN YANSIMALAR
Bu yıl festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması bölümünde Avrupa ve Asya sinemalarından örnekler izlenecek. Yarışma dışı bölümde beş kıtadan yapıtlar yer alacak. Macaristan'dan, İngiltere'ye, Bulgaristan'dan Fransa'ya, Ermenistan'dan Sırbistan'a, Hollanda ve İsveç'ten Slovakya'ya uzanan çok geniş bir coğrafyadan bir film seçkisi "Uluslararası Yarışma" kapsamında 10- 17 Ekim tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşturulacak.

TÜRK SİNEMASINDA NOSTALJİ
Bu yılın festival programında Türk Sineması'nın en verimli yılları olan 1960'ların on yönetmeninden birer örnek gösterilecek. Altın Portakal olarak bu yılın onur ödülü alan sanatçılarını da birer filmleriyle selamlarken; Türk sinemasının usta oyuncularından Kadir İnanır, sinemada 40. sanat yılını Altın Portakal'da kutlayacak. Festival çerçevesinde Vadullah Taş'ın hazırladığı "40 Yılın Anısına 40 Kadir İnanır Filmi" afiş sergisi düzenlenecek.

Festival çerçevesinde arka arkaya kaybettiğimiz Aykut Oray, Ersin Pertan, Salih Dikişçi ve Yücel Çakmaklı birer filmleriyle "Sevgiyle Anıyoruz" adıyla yer alacak.

SİNEMANIN MÜZİĞİ, MÜZİĞİN SİNEMASI
"Sinemanın Müziği, Müziğin Sineması" başlığı altında sinema-müzik ilişkisini irdeleyen yapıtlar yer alıyor. Müziğin sinemayla buluşmasını, müzisyenlerin yaşamlarını konu alan dünyanın farklı ülkelerinden filmler bu tema altında izleyicilere sunulacak. Tarihteki iki ünlü yaratıcının aşkını konu alan "Coco Chanel ve Igor Starvinsky"nin yönetmenliğini Han Kounen yapıyor. "Rüzgar Yolculukları - Los Viajes del Viento"nda, gezgin akordeoncu Ignacio Carrillo, son yolculuğunda Karayip kültürünün bilinmeyenlerine uzanırken; "Tandoori Love" farklı kültürden gelen iki insanın aşkına değinen bir müzikal.

Alessandro Baricco'nun ilk filmi olan "Ders 21 - Lezione 21", seyirciyi 9. Senfoni'nin Viyana'daki ilk performans gecesinden günümüze uzanan bir yolculuğa çıkarıyor. "Dağları Yerinden Oynatan İhtiyar Adam - Yugong Yishan", bölümün 2008 yapımı belgesel çalışması olarak dikkat çekiyor. Yönetmenin kendi deyimi ile bir "pop-art opera" olan "Cherbourg Şemsiyeleri - Les Parapluies de Cherbourg", usta yönetmen Jacques Demy'e bir saygı sunuşu niteliğinde.

DÜNYANIN HALLERİ
Festivalin en kapsamlı bölümlerinden biri olan "Dünyanın Halleri", geçmişten günümüze dünyanın farklı köşelerinden toplumsal çalkantılara ışık tutuyor. Pavel Lungin'in "Çar"ı Korkunç Ivan ve Philip arasındaki çatışmaya odaklanırken; Warwick Thornton'ın senaryosunu yazıp yönettiği "Samson&Delilah", izole bir aborjin köyünde yaşayan iki gencin dış dünyayı keşfini anlatıyor. Raya Martin, "Independencia"da, özgün bir dekor anlayışıyla Amerikalılar'ın Filipinleri işgal sürecini anlatıyor. Haile Gerima'nın yönettiği "Teza", Afrikalı bir entelektüel olan Anberber'in eğitim gördüğü Almanya'dan, Marksist, baskıcı bir rejimin hüküm sürdüğü Etiyopya'ya dönüşünü ve yaşadıklarını beyazperdeye yansıtıyor. Christina Goda imzalı "Zafer Çocukları - Children of Glory" ise, Melbourne Olimpiyat Oyunları'nda Macar ve Sovyet takımları arasında oynanan ve tarihe 'en kanlı su topu maçı' olarak geçen maçı konu ediniyor. Yönetmenliğini Annemarie Jacir'in yaptığı "Bu Denizin Tuzu - Salt of this Sea", büyükbabasının sürgüne gönderildiği sırada dondurulmuş banka hesabının olduğu keşfeden Filistinli Soraya'nın hikayesini aktarıyor. Yalnız ve utangaç güvenlik görevlisinin, aynı markette çalışan temizlik görevlisi genç kıza saplantı haline dönüşen aşkını anlatan "Gigante" Adrian Biniez imzasını taşıyor. Aida Begic Zubcevic'in yönettiği "Kar - Snow", Bosna'daki savaşın izlerini küçük bir köyde sürüyor. Veit Hemler bize çok tanıdık gelen bir davayı 'şalvar' davasının bir versiyonunu "Absurdistan" ile sinemaya aktarırken; Artan Minarolli yine bize çok tanıdık gelen 'kan davası'na "Alive" ile Arnavutluk'tan bakıyor.

USTALARIN GÖZÜNDEN
Dünya sinema tarihinin önemli yönetmenlerinin 2009 yapımı son ürünlerine yer veren "Ustaların Gözünden" bölümü günümüz dünyasına ilişkin çarpıcı gözlemler, etkileyici öyküler içeriyor. Costa Gavras'ın günümüz Avrupası'nın en önemli sorunu olan göçmenliğe değinen filmi "Cennet Batıda - Eden a l'Ouest"ten, Angelopoulos'un dünya tarihinin önemli olaylarına farklı bir kurguyla eğilen yapıtı 2009 Altın Palmiye ödüllü "Beyaz Kurdela - White Ribbon"a kadar uzanan ustaların son yapıtları, festivalin en görkemli bölümlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Ken Loach'un son filmi "Hayata Çalım At - Looking for Eric", yıldız futbolcu Eric Cantona'yı ağırlarken, Jane Campion'un "Parlak Yıldız - Bright Star"ı 1821 yılında tüberkülozdan ölen şair John Keats'ın dokunaklı aşk hikayesini konu ediniyor. Stephen Frears, 1920'li yılların başlarındaki Paris'in üst kesimlerini konu alan "Aşkım-Cheri"da ünlü aktrist Michelle Pfeiffer ile çalışıyor. Türkiye'de "Old Boy - İhtiyar Delikanlı" ile çok sevilen yönetmen Chan-Wook Park, "Kan Arzusu - Thirst" ile toplumsal göndermeler içeren modern bir vampir hikayesi anlatıyor. Sürdürdüğü elit hayatı daha bohem bir yaşam için terk etmeye kararlı bir New Yorklu'nun hayatına eğilen "Kim Kiminle Nerede - Whatever Works" ilginç karakterleriyle tipik bir Woody Allen yapıtı olarak dikkat çekiyor. Sokakta yaşayan çocukların dünyasını anlatan Kira Muratova'nın "Melodiya Dlya Sharmanki - The Melody For A Street Organ" isimli filmi de yine 10-17 Ekim 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde gösterilecek.

AVRASYA SİNEMALARI
Avrasya ülkelerinde çekilmiş önemli filmlerin yer aldığı "Avrasya Sinemaları", uluslararası alanın bir başka konu başlığı. Kırgız dağlarında yasak bir aşk hikâyesini konu alan "Tengri: Blue Heavens" (Mavi Cennet), Batı Moğolistan'da bir çocuğun büyüme serüvenine tanıklık eden "The Eagle Hunter's Son" (Kartal Avcısının Oğlu) ve Kırgız yönetmen Marat Sarulu'nun 2008 yapımı filmi "Songs From Southern Seas" / Güney Denizinden Şarkılar) Avrasya Sinemaları bölümünde izleyici ile buluşacak olan yapımlar.

YENİ DALGA VE SONRASI
Sinemaya kazandırdığı yeni anlatım imkanları ile tüm dünya sinemalarını etkileyen Fransız Yeni Dalga akımının 50'nci yılını taçlandırmayı amaçlayan "Yeni Dalga ve Sonrası" uluslararası özel gösterimleri arasında yer alan bir diğer bölüm başlığı. Bu bölümde Jean Luc Godard'ın "Serseri Aşıklar"ı, François Truffaut'nun "Penceredeki Kadın"ı, Agnes Varda'nın "Toplayıcılar"ı, Claude Chabrol'un "Bir Kadın Meselesi" ve "Madam Bovary"si izleyiciyle buluşacak.

ALTIN PORTAKAL'IN BELGESELLERİ
Altın Portakal, belgesel ustası Joris Iven'e saygı niteliği taşıyan "Joris Ivens" ve günümüz belgesel sinemasının önemli örneklerini izleyiciyle buluşturan "Dünya Belgeselleri" bölümü ile belgesel sinemaya özel bir önem veriyor. Ivens'in farklı dönemlerine ait kısa ve uzun metrajlarından bir seçki niteliği taşıyan bölümde "The Seine Meets Paris", "For the Mistral", "17th Paralel" ve "A Tale of the Wind" gösterilecek. Sadece belgesel film festivallerinde değil dünyaca ünlü diğer festivallerde de ilgiyle karşılanan belgesel sinemanın önemli örneklerine de festival kapsamında yer verilecek. Bu bölümün filmleri arasında Michael Moore'nun merakla beklenen filmi "Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi - Capitalism: A Love Story", Peter Kerekes'in farklı bir bakış açısı getiren "Tarihi Pişirenler - Cooking History", Philippe Cosson'un Laos'daki yerel halkı yok etmeye yönelik Birleşik Devletler saldırılarını konu alan filmi "Şeytan'ın Yağmuru - Devil's Rain", Hans Christian Schmid'in yönettiği "The Wondrous World of Laundry", kamerasını Yunan mahkeme salonlarında dolaşan Marco Gastine'nin yönettiği "Themis" ve Osman Okkan ve Simone Sitte'nin yönettiği "Barış İçin Sürülenler" yer alıyor.

İLK KEZ 'İLK FİLM ÖDÜLÜ'
46'ncı Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda birinci olan film 300 bin TL ile ödüllendirilecek. "En İyi İlk Film" kategorisinde verilecek ödül ise hızla gençleşen ve yenilenen Türk sinemasının genç ve yeni yönetmenlerini ilgilendiriyor. "En İyi İlk Film", 50 bin TL parasal ödülün yanı sıra Altın Portakal heykeli alacak. 46'ncı Festival'in yarışma kategorileri ve bu kategorilerde dereceye giren filmlere verilecek ödüller şöyle sıralanıyor:
"En İyi Film 300 bin TL, En İyi İlk Film 50 bin TL, En İyi Yönetmen 50 bin , En İyi Senaryo 30 bin TL, En İyi Görüntü Yönetmeni 30 bin , En İyi Müzik 30 bin, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni, Behlül Dal Jüri Özel Ödülü Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, Behlül Dal Jüri Özel Ödülü ile ödüle layık görülenlere Altın Portakal heykeli verilecek. Festival yönetimi, gençleri sinema sanatına özendirmek için bu yıl "gençlik jürisi" oluşturdu. Gençlik Jürisi, Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinden oluşuyor. Gençlik Ödülü, uluslararası yarışma filmlerinden birine verilecek.

Festival çerçevesinde verilecek Seyirci Ödülü ise, Antalya Kent Konseyi Kültür Sanat Komisyonu tarafından oluşturulan jüri üyeleri tarafından belirlenecek. Seyirci Ödülü, ulusal yarışma filmlerinden birine verilecek.

ALTIN PORTAKAL'IN 'ONUR' VE 'EMEK' ÖDÜLLERİ
46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 'Onur Ödülleri', 'Yıldırım Önal Anı Ödülü' ve 'Emek Ödülü'nün bu yılki sahipleri açıklandı. Senarist - yazar Vedat Türkali, yönetmen Ülkü Erakalın, besteci Yalçın Tura ve sinema sanatçısı Sevda Ferdağ "Onur Ödülü"ne; Erol Günaydın "Yıldırım Önal Anı Ödülü"ne değer görülürken; "Emek Ödülü" set işçisi Halil Dede'ye verilecek.

PORTAKAL'IN AFİŞİ ALTIN BAKIŞLI
46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin afişi hazırlandı. Türkiye'nin en köklü sinema etkinliği olan Altın Portakal'ın yeni afişinde turuncu bir gözbebeği ile bakışacağız. Afiş, aynı zamanda sinemanın "görme" ve "gösterme" sanatı oluşuna atıfta bulunuyor.

Altın Portakal'ın bu yılki görsel konsepti İlyas Başsoy imzasını taşıyor. Grafik yapı Emre Koç'un. Fotoğraf sanatçısı Muammer Yanmaz'ın çektiği fotoğrafın "retouch" işlemlerini Erol Güneş yaptı.









46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yarışacak 16 film belli oldu. Zeki Demirkubuz, Reha Erdem, Kutluğ Ataman, Ümit Ünal gibi isimlerin son filmleri Altın Portakal için yarışacak...

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 10-17 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival programı ile festival kapsamında düzenlenen uluslararası uzun metraj, ulusal uzun metraj, belgesel ve kısa film yarışmalarına katılmaya hak kazanan filmler ve yarışma jürileri açıklandı. Başkanlığını Erden Kıral'ın üstlendiği jüride İzzet Günay, Mustafa Altıoklar, Mustafa Ziya Ülkenciler, Nurgül Yeşilçay, Ömür Gedik, Sırrı Süreyya Önder, Yavuz Bingöl ve Zeynep Oral yer alıyor.

Altın Portakal için bu yıl yarışacak 16 film:
Emre Şahin, '40'
Kutluğ Ataman, 'Aya Seyahat'
Meriç Demiray, 'Babam Büfe'
İlksen Başarır, 'Başka Dilde Aşk'
Onur Ünlü, 'Beş Şehir'
İnan Temelkuran, 'Bornova Bornova'
Murat Saraçoğlu, 'Deli Deli Olma'
Ümit Ünal, 'Gölgesizler'
Orhan Eskiköy, Özgür Doğan, 'İki Dil Bir Bavul'
Yavuz Özkan, 'İlkbahar - Sonbahar'
Mehmet Bahadır Er, Maryna Gorbach, 'Kara Köpekler Havlarken'
Zeki Demirkubuz, 'Kıskanmak'
Reha Erdem 'Kosmos'
Miraz Bezar 'Min Dît' (Ben Gördüm)
Bahadır Karataş, 'Usta'
Mahmut Fazıl Coşkun, 'Uzak İhtimal'




BASIN BÜLTENİ
17.10.2009

Altın Portakal 46. Yaşını doldururken…

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yılki yoğun sinema maratonun sonuna yaklaşıyor. Avrupa ve Asya’nın en köklü, ülkemizin ise en uzun soluklu ve prestijli festivali olan Altın Portakal Film Festivali’ne bu yıl tutkulu bir sinema insanı olan Vecdi Sayar Yönetmenliğini yaptı. 3 ay gibi kısa bir sürede hazırlanmasına rağmen hem nitelik hem de nicelik olarak sinemaseverleri mutlu etmeyi başaran bir program ortaya çıkaran Vecdi Sayar, Türk sinemasının son 50 yılını kapsayacak, her dönemin yönetmenlerini, oyuncularını ve köşe taşı filmlerini içeren 5 yıllık bir festival programıyla hareket ettiğini bildirdi. Bu yıl, 1960’lı yılların zenginliğini yansıtan “60’ların Türk Sineması” seçkisiyle başlayan proje, Seyyit Han, Vesikalı Yarim, Gurbet Kuşları, Karanlıkta Uyananlar gibi Türk Sinema tarihinin en başarılı yapımlarını seyirciyle tekrar buluşturdu. 60’lı yılların başarılı oyuncuları da festivalde ağırlanırken, yeni kuşak yönetmen ve oyuncuları onlarla tanışma ve ortak bir payda yakalama fırsatı buldu.

Ulusal ve Uluslararası Yarışmaların Görkemli Jürileri

46. Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal ve Uluslararası Jürileri sinema dünyasının hem Türkiye’de hem de dünyada tanınmış üyelerinden oluştu. Ulusal jüriye usta yönetmen Erden Kıral başkanlık ederken ona, Nurgül Yeşilçay, Yavuz Bingöl, Zeynep Oral, Mustafa Altıoklar, Sırrı Süreyya Önder, İzzet Günay, Mustafa Ziya Ülkenciler ve Ömür Gedik eşlik etti. Basın toplantısında genç ve yeni sinemacıları koruyacaklarını belirten Erden Kıral, en iyi kararı vermek için çok çaba harcadıklarını söyledi. Uluslararası Jüri’ye ise Polonya sinemasının yaşayan en önemli ustalarından Krzysztof Zanussi başkanlık etti. Yapımcı ve yönetmen Stephen Ashton, Macar sinemasının usta yönetmeni Károly Makk, oyuncu Pelin Batu ve yönetmen Canan Gerede Zanussi’ye eşlik etti.

Genç sinemacıların Altın Portakal heyecanı

46. Altın Portakal Film Festivali’nde bu yıl rekor düzeyde bir katılım yaşandı. Bunu hem festivalin prestiji hem de sinemaya destek olmak için verilen para ödülleri sağladı. Festivalin bu yıl genç sinemacılar için ilginç bir sürprizi oldu. 50.000 TL tutarındaki, bu yıl ilk defa verilecek “En İyi İlk Film” ödülü genç sinemacılar için heyecanlı bir rekabetin tetikleyicisiydi. Kısa Metraj ve Belgesel yarışmaları da bu yıl büyük ilgi gördü. 234 kısa metraj filmin arasından seçilen 25 film ile 92 belgesel arasından seçilen 25 film Antalya’da gösterildi. Ulusal Uzun Metraj Film yarışında bulunan 16 filmden 8’i ilk filmleriyle festivale katılan genç yönetmenlere aitti. AKM Aspendos Salonu’nda yapılan film galalarına festival konukları ve halk büyük ilgi gösterdi. Bahadır Karataş’ın “Usta” filmi hayallerine sahip çıkan tutkulu bir uçak ustasının hikâyesini izleyiciyle paylaştı. İlksen Başarır, ilk filmi “Başka Dilde Aşk” ile aşkın engel tanımazlığını anlattı. Doğup büyüdüğü Bornova’ya vefa borcunu ödemek isteyen İnan Temelkuran “Bornova Bornova”yla izleyiciyi sarstı. Ölüm kavramının insan hayatından uzaklaştırılamayacağına inanan Onur Ünlü izleyiciyle “Beş Şehir”e doğru yol aldı. Meriç Demiray “Babam Büfe”yle kara kara güldürdü. İzleyiciyi, camii minaresiyle “Aya Seyahat” etmek için yola çıkan köylülerle Kutluğ Ataman tanıştırdı. Ümit Ünal bir köye yerleşen berberiyle “Gölgesizler”in; Özgür Doğan ve Orhan Eskiköy ise kürtçe bilmeden Türkçe öğretmenin derin ızdırabını yaşayan öğretmenin hikâyesini anlattı. “İki Dil Bir Bavul” izleyen herkesi Antalya’da uzaklaştırıp doğuda masum çocukların güzel dünyasına götürdü. Festivalin en çok tartışılan filmi Miraz Bezar’ın “Min Dit” filmi oldu. Savaşa ve çocukların uğradığı şiddete karşı olduklarını anlatmaya çalıştıklarını söyleyen film ekibi düşüncelerini izleyiciyle paylaştı. Birbirinden habersiz üç insanın hayatını para dolu bir çanta ile kesiştiren “40” filmi ile Emre Şahin; Tarık Akan ve Şerif Sezer’i “Deli Deli Olma” filminde buluşturmayı başaran Murat Saraçoğlu galaları hareketli geçti. Mahmut Fazıl Çoşkun’un imkânsız ama naif bir aşkın peşinden sürüklenen kahramanı “Uzak İhtimal”de; Yavuz Özkan’ın imkânsıza meydan okuyan kahramanları ise “ İlkbahar Sonbahar” da buluştu. “Kara Köpekler Havlarken” filmiyle sokakları anlatan Mehmet Bahadır Er- Maryna Gorbach çifti ilk filmlerinde izleyiciyi tatmin etmeyi başardılar. Türkiye ve Dünya prömiyerlerini Antalya’da yapan, salonları tıklım tıklım dolduran, festivalin en çok merak edilen Reha Erdem’in “Kosmos” filmi ile Zeki Demirkubuz’un “Kıskanmak” filmleri sinemaseverleri usta anlatımlarıyla mutlu etmeyi başardı.

Balkanlar’dan Kafkaslar’a Uluslararası yarışma..

Altın Portakal’ın Uluslararası Yarışma bölümünde Avrupa ve Asya sinemalarından, 2008 ve 2009 yapımı 12 film yarıştı. Yarışmanın Bulgar yönetmeni Kamen Kalev, “Eastern Plays / Şark Oyunları” ile iki kardeşin gözünden günümüz Bulgaristan’ını yorumladı. Bazı sahneleri İstanbul’da çekilen filmin oyuncuları arasında Saadet Işıl Aksoy ve Hatice Aslan da yer alıyor. Çekoslavakya’nın 1968’deki Sovyet işgalini konu alan iki film, Çek yapımı “English Strawberries / İngiliz Çilekleri” ve Polonya-Çek Cumhuriyeti ortak yapımı “Operation Danube / Tuna Operasyonu”,1960’lı yıllar Rusya’sında kozmonotların yetiştirildiği bir okulda geçen “Paper Soldier / Kağıttan Asker” yarışmanın geçmişe ayna tutan filmleri arasında yer alıyor. Sırp yönetmen Goran Radovanović’in “Ambulance / Ambulans”ı Montreal’den sonra Avrupa prömiyerini 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yapacak. Mülteci sorununa değinen iki film, “The Other Bank / Öteki Yaka” ve “East Of Me / Benim Doğum” da “En İyi Film” ödülü için yarıştı.
59. Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülü alan “Katalin Varga” toplumsal baskılara direnen bir kadının öyküsünü anlatırken; Pelin Esmer’in San Sebastian Festivali’nde de yarışan “11’e 10 Kala” adlı filmi tutkulu bir koleksiyoncu olan Mithat Bey’in yaşamını konu alıyor. Yarışmanın kurgu belgesel türündeki yapımı “Border / Sınır” Ermeni yönetmen Harutyun Khachatryan’ın imzasını taşıyor. Uluslararası yarışmada yer alan bir diğer Türk filmi de geçtiğimiz günlerde Montreal Film Festivali’ne katılan Abdullah Oğuz’un yönettiği “Sıcak”. Altın Portakal’a İtalya’dan katılan “Freedom / Özgürlük” bu yıl Karlovy Vary Festivali programında da yer almıştı.

Usta yönetmenler, ünlü konuklar ağırlandı

Altın Portakal Fil Festivali bu yıl dünyaca ünlü konukları Antalyalılarla buluşturdu. Ünlü Yunan yönetmen Theo Angelopoulos yeni filmi Zamanın Tozu/ The Dust of Time ile İtalyan yönetmen Francesco Maselli ise yeni filmi Kızıl Gölge/ Red Shadows ile Antalya’daydı. Filmlerinin gösterimine katılan usta yönetmenler, film gösterimlerinden sonra yapılan söyleşilerde soruları yanıtladı. Bu yıl festivalin konukları arasında Amerika Bağımsız sinemasının tanınmış simaları da vardı. Sıra dışı rollerin bağımsız kadını, ünlü Amerikalı oyuncu Theresa Russell, 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin konuğu oldu. Nicolas Roeg, Steven Soderbergh, Bob Rafelson gibi ünlü yönetmenlerle çalışan Theresa Russell, festival kapsamında düzenlenen Gala Yemeği’nde küçük bir dinleti sundu. Festivalin en çılgın konuğu, “Postacı Kapıyı İki Kere Çalar” filmiyle hafızalara kazanan Bob Rafelson oldu. Rafelson katıldığı basın toplantısında esprileriyle herkesin sempatisini topladı.
Akdeniz Üniversitesi’nde sinema bölümü öğrencileriyle de bir workshop yapan Rafelson Antalya’da çok keyifli vakit geçirdiğini söyledi. Festivalin bir başka değerli konuğu sinemaseverlerin, “Fatih Pelle”, "Ruhlar Evi", "Sefiller", "Goodbye Bafana" gibi filmlerle tanıdığı iki Altın Palmiye ve en iyi yabancı film dalında bir Oscar sahibi yönetmen Bille August oldu.

Festivalin Onur ve Emek Ödülleri

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, çalışmalarıyla Türk ve Dünya sinemasına katkıda bulunmuş sanatçılara onur ödüllerini sundu. Festivalde Vedat Türkali, Ülkü Erakalın, Yalçın Tura, Sevda Ferdağ, yönetmen Bob Rafelson ve yönetmen Bille August “Onur Ödülü”ne; Erol Günaydın “Yıldırım Önal Anı Ödülü”ne değer görülürken; “Emek Ödülü” set işçisi Halil Dede’ye verildi.

Kadir İnanır 40. Sanat Yılını Antalya’da kutladı

Rol aldığı filmlerle ve oyunculuğuyla Türk sinemasına damga vuran Kadir İnanır'ın 40. Sanat Yılı farklı etkinliklerle Antalya’da kutlandı. Vadullah Taş'ın hazırladığı ve İnanır'ın film afişlerinden oluşan "Kırk Yılın Anısına 40 Kadir İnanır Filmi Afişi" sergisinin açılışı ve ardından Macit Koper'in senaryosunu yazdığı, Şahin Gök'ün yönettiği Kadir İnanır'ın son filmi "Son Cellat"ın gösterimi yapıldı. Sanat yaşamının 40. yılı anısına İnanır'a, Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın tarafından plaket verildi.

Türk ve Dünya sinemasının sorunları tartışıldı

Festival sadece ünlü yönetmenlerin ve oyuncuların buluştuğu bir yer olmakla kalmadı; festival kapsamında düzenlenen söyleşi ve panellerde sinemanın sorunları tartışıldı, ortak çalışma stratejileri geliştirildi. “Dünyada ve Türkiye’de Sinema Sektöründe Fikri Mülkiyet Hakları” panelinde yabancı ve Türk katılımcılar sanat üreticileri için hayati önem taşıyan telif sorununu tartıştı. Bağımsız ve yaratıcı sinemanın hangi koşullarda üretilebileceği sorunu üzerine geniş bir katılımla gerçekleştirilen “Avrupa ve Türkiye’de Sinema Politikaları” paneli,
Dünya sinemasının ustalarını buluşturdu. İtalyan sinemasının usta yönetmeni Francesco Maselli’nin de konuşmacı olarak katıldığı panelde dünya çapında çalışan meslek birlikleri üyeleri, yapımcılar ve sinemacılar ticari bağımsız yapımların ticari sinemanın altında ezilmemesi konusunda hemfikirdiler. Festival’de genç yönetmenlerin ve sinema üreticilerinin buluştuğu bir diğer panel ise “Avrupa’da ve Türkiye’de Ortak Yapım Stratejileri” oldu. Film üretiminin temel sorunu olan finansal destek ve kaynak yaratımının nasıl gerçekleştirileceği konusunda işin uzmanları bilgi verdi.

Antalya’nın dört bir yanı sinema!

Festival kapsamında Antalya’nın birçok yerinde yapılan film gösterimlerinin yanı sıra festival konukları ve Antalyalılar sergiler, konserler ve söyleşilerle dolu bir hafta geçirdiler. Bütün etkinliklere gösterilen yoğun ilginin festivali halkla buluşturmayı amaçlayan festival yönetiminin başarısı olarak kabul edildi. Alican Sekmeç’in hazırladığı “Bir Şenliktir Yeşilçam”, Agah Özgüç’ün hazırladığı “60’ların Kamera Arkası”, Banu Zeytinoğlu’nun hazırladığı “4 Aktör Ressam Rolünde”, Vadullah Taş’ın hazırladı “40 Yılın Anısına 40 Kadir İnanır Filmi” afiş sergileri sanatseverlerle buluştu. Antalya’nın bir diğer festival mekânı kent içinde yapılan söyleşilerin merkezi haline gelen ANSAN’dı. Atilla Dorsay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Sinema ve Siyaset” söyleşisine katılım yoğundu. Yine ANSAN’ da arka arkaya gerçekleşen “60’ların Kült Bestecisi Metin Bükey” ve “Sinemamızın Müziği” söyleşileri hem katılımcılar hem de dinleyiciler açısından verimli ve keyifli geçti.

Atölye Çalışmaları, Seminerler ve Konserler

Bu yıl Akdeniz Üniversitesi Olbia Salonu festival etkinliklerine açıldı. Güliz Kucur “TV Dizilerinde Dramatik Yapı”, usta senarist Safa Önal “Sinema Edebiyat İlişkisi”, Levent Kazak “Oyuncu Gözüyle Senaryo”, yönetmen Turgut Yasalar “Yönetmen Gözüyle Senaryo” seminerlerinde genç sinemacılarla buluştular. Bu yılın ana temalarından biri olan “Sinemanın Müziği, Müziğin Sineması” kapsamında şehrin birçok noktasında düzenlenen konserlerde ünlü sanatçılar ve müzik grupları film müziklerini Antalyalılara taşıdı. Moğollar, Kardeş Türküler, Yeni Türkü, Koçani, Mazlum Çimen, Erkan Oğur, Fuat Saka ve Aylin Aslım en güzel şarkılarını ve yaptıkları film müziklerinden örnekleri dinleyicilerle paylaştı.

Altın Portakal halka kucak açtı...

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıl bir ilke imza attı. Festival çerçevesinde “Halkın Portakalı” adıyla bir bölüm oluşturuldu. “Festivali tekrar halkla bütünleştirmek” amacı ve “Ekibini topla, bedava sinema eğitimi al; filmini çek, yarışmaya katıl!” sloganıyla yola çıkan “Halkın Portakalı”, Antalyalıların yoğun ilgisi ve beğenisini topladı. Proje çerçevesinde, kentin her yerinden başvuran ve yaklaşık 80 kişiden oluşan 10 farklı ekibe hızlandırılmış sinema eğitimi verildi. Ekipler önce senaryo, filmografi, oyunculuk gibi konularda eğitim aldılar. Ardından yönetmenlik, görüntü yönetmenliği eğitimleri geldi.
Ekipler tamamen kendi seçtikleri konularda, yaratıcılıklarını diledikleri gibi serbest bırakarak senaryolarını ürettiler. Film çekimlerine ise 27 Eylül’de başlandı.
Ekiplerin hazırladıkları filmler düzenlenen gecede Gala’larını yaptılar. Ekipler gecelerinde, izleyici olarak gelen hemşerilerini sahnede selamlamanın gururunu yaşadılar. Halkın Portakalı’nın Ödül töreni yarın gece yapılacak Festival Kapanış gecesinde verilecek.


Detaylı bilgi için:
Esin Tatlav : 0212 256 49 91 /0532 307 80 39 esin.tatlav@aksav.org.tr
Ece Özden : 0212 256 49 91/0532 587 85 55 ece.ozden@aksav.org.tr
Elif Mirmahmutoğlu: 0242 238 54 44/ 0533 635 95 45 elif.mir@aksav.org.tr