48. Altın Portakal Film Festivali

8-14 Ekim 2011

Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV)
Sakıp Sabancı Bulvarı Atatürk Kültür Parkı İçi 07070 Antalya
T: +90 242 238 54 44
F: +90 242 238 52 73
M: +90 555 403 95 10
E: isil.saglam@aksav.org.tr
E: info@aksav.org.tr
E: saglam.isil@gmail.com

aksav.org.tr
antalyatelevizyonodulleri.com
altinportakal.org.tr


Belgesel Yarışması
Şartname .pdf
Başvuru Formu .pdf

Kısa Film Yarışması
Şartname .pdf
Başvuru Formu .pdf





48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu

Bu yıl 48’incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali bir haftalık keyifli bir maratonun ardından Cam Piramit’te düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. “Ve Kadın Dünyaya Dokundu” ana temasıyla yapılan festivalin tamamı kadınlardan oluşan jürileri “en iyileri” ödüllendirdi.

“49’uncu Festivalde, Daha Özgür Bir Türkiye’de Buluşalım…”

Yeşilçam’ın unutulmaz yıldızları, genç sinemacılar ve festivalin seçkin misafirlerinin geçiş yaptığı “Kırmızı Halı” seremonisinin ardından başlayan Altın Portakal’ın 48’inci ödül töreni, Berna Laçin ve Ufuk Özkan’ın sunumuyla Cam Piramit’te gerçekleşti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın yaptığı festivalin kapanış gecesi konuşmasında; “Sel felaketinden ötürü kederli bir hafta geçirdik. Fakat festivalden dolayı da çok dolu bir hafta oldu. Antalya halkı sanatçılarına sevgi ve muhabbetle sarıldı. Gelecek yıl, kadınlarımızın ve sanatçılarımızın daha özgür olduğu bir festivalde, bir daha hiç darbe ve sansür görmemek üzere, yeniden buluşmak üzere.” dedi.

Altın Portakal’a “Zenne” damgasını vurdu.

Bu yıl Altın Portakal’ın Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 13 film yarıştı. Bu 13 filmin dokuzu ilk film olma özelliğini taşıyor. “Zenne” beş dalda aldığı ödüllerle geceye damgasını vurdu.En İyi Film Ödülü’nü “Güzel Günler Göreceğiz” film ekibi ödülünü Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ve Müjde Ar’ın elinden alırken, En İyi Film Jüri Özel Ödülü’nü “Nar” filmiyle Ümit Ünal, En İyi İlk Film Ödülü’nü “Zenne” filmi ekibi Prof.Dr. Mustafa Akaydın ve Demet Evgar’dan, En İyi Yönetmen Ödülü’nü Handan İpekçi’nin elinden “Geriye Kalan” filmiyle Çiğdem Vitrinel, En İyi Senaryo Ödülü’nü Ayşe Kulin’in elinden “Güzel Günler Göreceğiz” filmiyle Emre Kavuk, En İyi Müzik Ödülü’nü Şevval Sam’ın elinden “Meş - Yürüyüş” filminin müziklerini yapan Frank Schreiber, Hemin Derya, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü “Geriye Kalan” filmiyle Devin Özgür Çınar Prof. Dr. Mustafa Akaydın ve Ayça İnci’nin elinden, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü “Behzat Ç: Seni Kalbime Gömdüm” filmiyle Erdal Beşikçioğlu Bergüzar Korel’in elinden, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü “Lüks Otel” filmiyle Kenan Korkmaz ve Zenne filmiyle Norayr Kasper Serpil Kırel’den, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü “Meş - Yürüyüş” filmiyle Gıyasettin Şehir, En İyi Kurgu Ödülü’nü “Güzel Günler Göreceğiz” filmiyle Kalender Hasan Melis Behlil’den, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü “Güzel Günler Göreceğiz” filmiyle Nesrin Cevadzade ve “Zenne” filmiyle Tilbe Saran Çiğdem Anad’ın elinden, En İyi Yardımcı Erkek OyuncuÖdülü’nü Zenne filmindeki rolüyle Erkan Avcı Yaşar Seyman’dan aldı. Behlül Dal Jüri Özel Ödülü’nü “Can”, “Fedakar”, “Öngörüye Ağıt”, “Lüks Otel” filmleri alırken, Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’nü ise Serap Tolunay’in elinden Canavarlar Sofrası filmi aldı. Festivalde en iyi film, Altın Portakal heykelciğinin yanı sıra 350 bin Türk Lirası’yla ödüllendirilirken, en iyi ilk film ve en iyi yönetmen 50’şer bin, en iyi senaryo ise 30 bin Türk Lirası’nın sahibi oldu.

Geceden kısa kısa…

Gecede ödül alan konuşmacıların en çok değindiği konular, “kadına şiddet”, “ötekileştirme”, “sansür”,”savaş”, telif hakları ve öğretmen atamaları oldu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gönderdiği mesajda “Sinemamız, demokrasi mücadelemizde çok önemli bir yere sahip. Sanatı ve sanatçıyı sahipsiz bırakmayacağız.” dedi.

Gecenin sunucusu Berna Laçin atanamayan öğretmenler meselesine değinirken, Ufuk Özkan da “Kadına şiddeti caydırıcı yasanın çıkmasını bekliyoruz.” dedi.

“Zenne” filminin yönetmenleri SİYAD Ödülü’nü aldıktan sonra “Projemize destek için Kültür Bakanlığı’na başvurduğumuzda, filmimizin destek vermeye uygun olmadığı cevabını aldık. Bugün aldığımız ödülün, ilahi bir adalet olduğuna inanıyorum. Din, dil, ırk, cinsiyet fark etmeksizin aynı Tanrı’nın çocuklarıyız. Dürüstlük bazen öldürebilir, Ahmet Yıldız kardeşimiz bu yüzden öldürüldü. Kimliklerimizi saklamadan yaşayabileceğimiz bir Türkiye hayal ediyoruz.”dedi.

Güzel Günler Göreceğiz filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Nesrin Cevadzade, ödülünü Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra dünyanın dört bir yanına dağılan bütün güzel ve yalnız kadınlara adadığını söyledi.

Meş - Yürüyüş filminin yönetmeni Selamo; “Kürtçe film yaptığımız için festivalde kendimizi öteki gibi hissettik. Zira basın tarafından sansürlendik. Bu yılki festivalde sansürlenen filmlere ödüller verildi, biz de 12 Eylül dönemine tokat atmak istedik. Bu ülkede 30 yıldır bir savaş var. Yıllardır bu ülkede Kürtlerin dili ve müzikleri yasaklandı, asimile edildi. Şimdi bunlar kabul ediliyor, ne yazık ki 30 yıl önce bunu kabul edebilseydik her şey farklı olurdu. Beraber yasamak aşk gibidir. Birbirimizi ötekileştirmeden kardeşçe yaşamak istiyoruz. Tek bir damla kanın dökülmemesi için, kardeşçe barış içinde yaşayabilmek için sanatçıların bu güçlerini kullanmasını diliyorum. Bugün sanat için burada buluştuk. Bir gün de Diyarbakır’da barış için buluşalım.” dedi.

“Geriye Kalan” filmiyle En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Devin Özgür Çınar “Bu ödülü bu ülkede kendini öteki olarak hisseden ve hissettirilen herkes adına alıyorum.” dedi.

Meş-Yürüyüş filminin sanat yönetmeni Gıyasettin Şehir, “Buraya çıkan arkadaşlarım sanatın toplumun vicdanı olduğunu söyledi. Savaşın, cinsel ayrımcılığın olmadığı, demokratik, bağımsız refah bir toplum içinde yaşamayı ümit ediyorum. Ödülümü demokratik ve aydınlık gelecek için mücadele eden insanlara adıyorum.”dedi.

Zenne filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan ikinci isim Tilbe Saran: “Bu ödül vicdana gitti. Oynadığım karakterin adı Sevgi’ydi, bu ödül sevgiye gitti. Sanat toplumun vicdanıdır.” dedi.

Suyun iki yakasından notalar…

48. Festival’de “kadın” ana teması dışında, şiddet, sansür, barış gibi yan temalar da vardı. Pek çok etkinlikte bu konular çerçevesinde gerçekleşirken, ödül gecesinde, Selanik’ten Antalya’ya barış mesajları getiren Areti Ketime ve Dilek Koç sahne aldı. Performanslarıyla gecenin konuklarını büyüleyen Ketime ve Koç, ödül anonslarını bekleyen yarışmacıların heyecanlarını biraz olsun giderdi.

Festivale “kadın” damgası…

Bu yılki Altın Portakal, geçmiş yıllarda gerçekleşen festivallerden net bir şekilde ayrıldı. Zira bu yıl tamamı kadınlardan oluşan, ulusal film jüri başkanı Müjde Ar başta olmak üzere Handan İpekçi, Bergüzar Korel, Ayşe Kulin, Yaşar Seyman, Annie Geelmuyden Pertan, Şevval Sam, Melis Behlil, Prof. Dr. Serpil Kırel ve Çiğdem Anad’ın yanı sıra SİYAD, Seyirci Ödülü ve Akdeniz Üniversitesi Gençlik jürileri de kadınlardan oluşuyordu. Ulusal film jürisinde yer alan Vahide Gördüm ise rahatsızlığı nedeniyle festivalden ve jüri üyeliğinden ayrılmak zorunda kaldı.
Festival kapsamında düzenlenen paneller, söyleşiler, sergiler, tiyatro oyunları gibi tam 751 etkinliğin büyük bir çoğunluğu da, festivalin “ Ve Kadın Dünyaya Dokundu” ana teması çerçevesinde gerçekleşti. Ayrıca geleneksel olması planlanan 1. Antalya Kadın Zirvesi düzenlendi.

Ödüllerin tam listesi:

En İyi Film: “Güzel Günler Göreceğiz”
En İyi Film Jüri Özel Ödülü: “Nar”
En İyi İlk Film: “Zenne”
En İyi Yönetmen: “Çiğdem Vitrinel - Geriye Kalan”
En İyi Senaryo: “Güzel Günler Göreceğiz - Emre Kavuk”
En İyi Müzik: “Meş - Yürüyüş / Frank Schreiber, Hemin Derya”
En İyi Kadın Oyuncu: “Devin Özgür Çınar - Geriye Kalan”
En İyi Erkek Oyuncu: “Erdal Beşikçioğlu - Behzat Ç: Seni Kalbime Gömdüm”
En İyi Görüntü Yönetmeni: “Lüks Otel - Kenan Korkmaz / Zenne - Norayr Kasper
En İyi Sanat Yönetmeni: “Meş - Yürüyüş - Gıyasettin Şehir”
En İyi Kurgu Ödülü: “Güzel Günler Göreceğiz - Kalender Hasan”
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: “Nesrin Cevadzade - Güzel Günler Göreceğiz” / “Tilbe Saran - Zenne”
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: “Erkan Avcı - Zenne”
Behlül Dal Jüri Özel Ödülü: “Lüks Otel”, “Meş”, “Can”, “Fedakar”, “Öngörüye Ağıt”
Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: “Canavarlar Sofrası”
Ulusal En İyi Uzun Metraj Film SİYAD Jürisi Ödülü: “Zenne”
Ulusal Uzun Metraj En İyi Film - Antalya Kent Konseyi Jürisi tarafından seçilen Seyirci Ödülü: “Can”

Uluslararası En İyi Uzun Metraj Film Ödülü: “Sınırda”
Uluslararası En İyi Uzun Metraj Film Jüri Özel Ödülü: “Almanya - Welcome Germany”
Uluslararası En İyi Uzun Metraj Film SİYAD Jürisi Ödülü: “Güle Güle - Goodbye”
Uluslararası En İyi Uzun Metraj Film Akdeniz Üniversitesi Gençlik Jürisi Ödülü: “Güle Güle - Goodbye”

Ulusal En İyi Belgesel Film Ödülü: “Bedensiz Ruhlar”
Ulusal En İyi Belgesel Film Jüri Özel Ödülü: “Oğlunuz Erdal” ve “Geçmiş Mazi Olmadı”
Ulusal En İyi İlk Belgesel Film Ödülü: “Arabeks” ve “Kadim”
Ulusal En İyi Kısa Film Ödülü: “Dua”
Ulusal En İyi Kısa Film Jüri Özel Ödülü: “İnfantil Amnezi” ve “Kırmızı Alarm”

Halkın Portakalı Ödülleri:
1. Film: “Rengim”
2. Film: Kumanda”
3. Film: “Gül ve Silah”








Altın Portakal Belgesel Jürisinin Açıklaması
14 Ekim 2011

Jüri üyeleri olarak basına iletilen bildiriden üzüntüyle haberdar olduk. İlgili yönetmenlerle şikayetlerinin kaynağı üzerine görüştüğümüzde, yayımladıkları bildirinin içeriği konusunda mutabık olmadıklarını, farklı tereddütlerinin bulunduğunu ve pek çoğunun bildirinin son şeklini okumamış olduğunu öğrendik. Yarışma programındaki tüm filmler, iddia edilenin aksine bütün jüri üyeleri tarafından eksiksiz izlenmiştir. Yapılan haksız eleştirinin ciddiyetten uzak olduğuna inanıyor ve tarafımıza yöneltilen eleştirileri kabul etmediğimizi kamuoyuna saygılarımızla duyuruyoruz.

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali - Belgesel Film Jürisi

Serap Aksoy
Meltem Ünal Erzen
Aysim Türkmen
Nur Dolay
Yeşim Tabak






Altın Portakal 'Halkın Portakalı' olmaya devam ediyor

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenecek “Halkın Portakalı Kısa Film Yarışması”nda yer alacak filmler ve filmleri değerlendirecek jüri belli oldu.

Halkın Portakalı’na da kadın eli değiyor
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle 8-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 48 Festival kapsamında bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek “Halkın Portakalı Kısa Film Yarışması”nda 10 ayrı ekip tarafından çekilen 10 film yer alacak. Halkın Portakalı programı çerçevesinde çekimi yapılan filmlerin teması da Altın Portakal’ın bu yılki ana temasına uygun olarak “Kadın” olarak belirlendi.

Dersler Sona Erdi, Çekimler Bitti, Sırada Gösterimler Var...
11 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında Antalya Sanat ve Meslek Edindirme Kursları-ASMEK’lerde gerçekleştirilen “Kısa Film Atölye Çalışmaları”nda, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinde Araştırma Görevlisi olarak görev yapan Elif Kurtoğlu tarafından “Bir Film Nasıl Yapılır?”; aynı fakültede Araştırma Görevlisi olan Ali Murat Kırık tarafından “Kurgu”; İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Perihan Taş tarafından “Senaryo”; Sinema yazarı Özgür Şeyben tarafından “Sinema Dili”; Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Sinan Binay tarafından “Ses ve Görüntü” dersleri verildi. Derslerin ardından film çekimleri tamamlandı.

Jüri ve yarışacak filmler açıklandı...
Diğer kategorilerde olduğu gibi, Halkın Portakalı jürisi de, festivalin ana temasına uygun olarak kadınlardan oluştu. 7 kişiden oluşan Halkın Portakalı jürisinde yer alan isimler şunlar: Necla Algan (Sinema Yazarı), Filiz Otyam (Sanatçı), Bingöl Elmas (Yönetmen), Ayla Yüksel (Yönetici-Öğretmen), Akgün Keskin Sakarya (Basın ve Halkla İlişkiler Danışmanı), Gülsen Tuncer (Oyuncu), Deniz Filiz (Avukat). Çekimi tamamlanan “Renkler”, “1Gün”, “Zincirleme”, “Rengim”, “Çadır”, “Kumanda”, “Veda”, “Resimdeki Hayal”, “Gül Ve Silah” ve “Na Ruspi” adlı filmler bu yılın Halkın Portakalı’nda yarışmaya hak kazandılar.

Birinciye 30 bin TL
Halkın Portakalı dalında yarışmaya hak kazanan filmler, 9 Ekim 2011 akşamı AKM Amfitiyatro’da halkla beraber jüri tarafından izlenecek. 13 Ekim’de tüm ekiplere plaketlerinin sunulacağı Halkın Portakalı Gala Gecesi’nde ilk üçe kalan filmler açıklanacak. Halkın Portakalı ödülüne değer görülen film ekiplerine ödülleri 14 Ekim Kapanış ve Ödül Töreni’nde sunulacak. Bu yılın Halkın Portakalı Yarışması’nda birinci seçilen filme 30 bin, ikinci filme 20 bin, üçüncü filme 10 bin TL para ödülü ve Halkın Portakalı heykelciği verilecek.


Filmler ve Künyeleri
Halkın Portakalı Yarışması’nda Yarışacak Filmlerin künyeleri şu şekilde:

Renkler
Senarist - Yönetmen: Mehmet Aydın
Kamera: Süleyman Torun
Makyöz: Beril Bedire Taşkıran
Ses-Işık: Begüm Berber
Yönetmen Asistanı: Atilla Ayan
Set Amiri: Metin Kavakalanlılar
Kamera Asistanı: Nesli Erdönmez

1 Gün
Yönetmen: Şahin Pala
Senarist, Gör.Yön. Yard. : Ahmet Fırat Gürbüz
Sanat Yönetmeni: Rukiye Pala
Görüntü Yönetmeni: Alper Sinan Şahin
Ses - Işık: Muammer Gültekin
Yardımcı Yönetmen: Fatih Tuncay
Sanat Yönetmen Yard. : Arife Erkul

Zincirleme
Yönetmen: Levent Koç
Senarist: Olgu Duru Eskici
Yönetmen Asistanı: Pınar Postacıoğlu
Yönetmen Yard. : Derya Kılınç
Sanat Grubu: Aşkın Nur Köşker
Görüntü Yönetmeni: Abdullah Çınar
Ses - Işık: Ali Dinç
Set Amiri: Efsun Sever Özandaç

Rengim
Senarist - Yönetmen: Oya Kırcaburun
Sanat Yönetmeni: Özlem Kara
Oyuncu: Ramis Alım
Müzik: Sağnak Beren
Yönetmen Asistanı: Nazmiye Gizem Kara

Çadır
Yönetmen: Mesut Zümre
Senarist: Savaş Korkut Uysal
Sanat Yönetmeni: Zeynep Aslanbay
Kurgu: Hüseyin Çakır
Set Asistanı: Onur Ulusoy, Şule Çer Çelikçi
Oyuncu Koçu: Ata Taşpınar
Ses: Ayça Mutlucan

Kumanda
Senarist: Merve Çelik
Ses: Hakkı Jankat Var
Sanat Yönetmeni: Sevil Kılınç
Kamera: Sermet Bulut
Görüntü Yönetmeni: Yılmaz Doğan
Işık: Sinem Aktaş
Yönetmen Yardımcısı: Merve Hafize Demirağ

Veda
Yönetmen: Taylan Ünsaloğlu
Senarist: Nuray Esmer
Set Amiri: Mustafa Acarlar
Işık - Ses: Ersin Hasköy
Görüntü Yönetmeni: Cemile Gülay Göksel
Kamera Asistanı: Ramadan Mert
Yönetmen Asistanı: Z. Nihan Özgün
Sanat Yönetmeni: Dilan Özgün

Resimdeki Hayal
Senaryo: Barkın Dere
Sanat Yönetmeni: Hayriye Arslan
Ses-Işık: Gökhan Şapçıoğlu
Kamera: Harun Kula
Sanat Yönetmeni: Ayşegül Büyükkurt
Senaryo Denetçisi: Şeyma Cebeci
Yönetmen Yardımcısı: Eyüp Büyüker

Gül Ve Siyah
Yönetmen: Mümtaz Serkan Özkaya
Senarist: Öykü Güneş Öz
Set Amiri: Cemal Akın
Kostüm: Sevkan Uzel
Yönetmen Asistanı: Süleyman Bülent Erarslan
Görüntü Yönetmeni: Gülümhan Erarslan
Sanat Yönetmeni: Gülşen Kalkın

Na Ruspi
Senarist - Yönetmen: Cansu Toprak
Yapım Koordinatörü: Ünzile Tokgöz
Sanat Yönetmeni: Funda Dündar Şenel
Kamera: Ahmet Çağlar Kasapbaşı
Işık: Hasan Aydın
Görüntü Yönetmeni: Nevin Alaca
Ses: Murat Kederoğlu
Kurgu: Deniz Akgün










FİKRİNİ ANLAT! / PITCH!

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali ve uluslararası kısa film kanalı Shorts HD kısa film projenizi çekmeniz, sektörün profesyonelleri ile bağlantıya geçmeniz ve daha geniş kitlelere ulaşmanız için size bir fırsat sunuyor.

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali (8-14 Ekim 2011) ile aynı anda gerçekleşecek olan etkinlikte ShortsHD kamerası önünde iki dakika süresince kısa film projeleri anlatılacak.

Başvuru Koşulları:

· Önceden en az bir kısa film çekmiş olmalısınız.

· Kısa film fikrinizin telif ve tüm yayın haklarına sahip olmalısınız.

· Çekim günü, önceki çalışmalarınızın kırk beş saniyeyi aşmayacak bir kolajını DVD formatında (sıkıştırılmamış, yüksek çözünürlüklü) yanınızda getirmelisiniz.

· Kısa film fikrinizin yüz kelimeyi geçmeyen bir özetini ve İngilizce çevirisini yanınızda bulundurmalısınız.

· Kısa film fikrinizi kamera önünde iki dakika içerisinde anlatabilmelisiniz.

Ön başvuru: pitch@shorts.tv ve fikrinianlat@aksav.org.tr adreslerine 1 Ekim 2011'den önce e-posta göndermeniz gerekmektedir. Detaylı bilgi ektedir.

FİKRİNİ ANLAT!
Koray YAŞAR

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali
International Antalya Golden Orange Film Festival

Fikrini Anlat!
Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV)
Sakıp Sabancı Bulvarı Atatürk Kültür Parkı İçi
07070 Antalya / TURKIYE
T: +90 242 238 54 44
F: +90 242 238 52 73
M: +90 507 661 91 60
E: fikrinianlat@aksav.org.tr <mailto:onur.karatas@aksav.org.tr>
E: info@aksav.org.tr
E: antalyafilmfestival@gmail.com
www.aksav.org.tr
www.antalyatelevizyonodulleri.com
www.altinportakal.org.tr

Onur KARATAŞ
Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali
International Antalya Golden Orange Film Festival
Organizasyon Ofisi Uluslararası Bölüm Asistan
Organization Office Assistan of International Affairs
Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV)
Sakıp Sabancı Bulvarı Atatürk Kültür Parkı İçi
07070 Antalya / TURKIYE
T: +90 242 238 54 44
F: +90 242 238 52 73
M: +90 507 661 91 60
E: onur.karatas@aksav.org.tr
E: info@aksav.org.tr
E: antalyafilmfestival@gmail.com
www.aksav.org.tr
www.antalyatelevizyonodulleri.com
www.altinportakal.org.tr










Son başvuru tarihi: 12 Ağustos 2011 Cuma

Altın Portakal’a Başvurular Başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı tarafından organize edilecek 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne başvurular başladı.

1980’li yılların Türk ve Dünya Sineması’nı odağına alan “… Ve Kadın Dünyaya Dokundu” ana teması üzerine şekillenen 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıl 8 - 14 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

IŞIL SAĞLAM
Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali
Kısa ve Belgesel Film Proje Sorumlusu








48. Altın Portakal Film Festivali’ne başvuru koşulları değişti

Yeni yönetmeliğe göre Altın Portakal’a ulusal uzun metraj film yarışması dalında başvuracak filmlerin yurtiçinde yapılan ulusal ya da uluslararası hiçbir yarışmaya katılmamış olması gerekiyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından düzenlenen 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 8 - 14 Ekim 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festival yönetmeliğinde yapılan değişikliğe dikkat çeken Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Altın Portakal’a ulusal uzun metraj film yarışması dalında başvuracak filmler için “yurtiçinde yapılan ulusal ya da uluslararası hiçbir yarışmaya katılmamış olma” koşulunun getirildiğini bildirdi.

Ulusal uzun metraj film yarışmasının ilgili bölümü geçen yılki yönetmelikte “başka bir ulusal yarışmada ‘en iyi film’ dalında ödül almamış olma” şeklindeydi.

Başkan Mustafa Akaydın, yönetmelikte yapılan değişikliğin gerekçesini şu şekilde açıkladı: “Altın Portakal’da yarışmaya katılacak uzun metraj filmlerle ilgili ‘ulusal ya da uluslararası hiçbir yarışmaya katılmamış olma’ koşulu geçmiş yılların yönetmeliklerinde zaten vardı. Türk sinemasına damgasına vuran krizin bir sonucu olarak, yıl içinde tek rakamlarla ifade edilen yapımların gerçekleştirildiği düşüşler gözlendi. Yarışma yönetmeliğinde son yıllarda yumuşatmaya gidilmesinin nedeni buydu. Türk sineması, artık her yıl 80 ile 100 arasında filmin yapıldığı bir düzeye ulaşmıştır. İlgili maddede yaptığımız düzenleme, yarışma yönetmeliğimize geri dönüldüğü şeklinde anlaşılmalıdır.”

Maddenin Eski ve Yeni Hali

47. Festivalde yarışacak filmler için yönetmelik maddesinde “başka bir ‘ulusal yarışma’da ‘en iyi film’ dalında ödül almamış, herhangi bir ulusal TV kanalında (pay TV kanalları dahil) gösterilmemiş ve DVD baskıları satışa sunulmamış olmalıdır” ibaresi yer alıyordu.

48. Festival ve sonrası için yapılan düzenlemeyle maddenin bu bölümü şu şekli aldı: “Yarışmaya başvuracak filmler, yurtiçinde yapılan ulusal ya da uluslararası hiçbir yarışmaya katılmamış, herhangi bir ulusal TV kanalında (pay TV kanalları dahil) gösterilmemiş ve DVD baskıları satışa sunulmamış olmalıdır.”

Uzun Metraj’da akçeli ödüller 590 bin TL.

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda birinci gelen film 330 bin TL ile ödüllendirilecek. En İyi İlk Film’e ise 50 bin TL verilecek.

48. Festival’de En İyi Yönetmen ödülü 50 bin; En İyi Senaryo ödülü 30 bin, En İyi Görüntü Yönetmeni 30 bin, En İyi Müzik ödülü 30 bin TL olarak belirlendi.

48’nci festivalin yarışma kategorileri ve bu kategorilerde dereceye giren filmlere verilecek ödüller şu şekilde sıralanıyor:

En İyi Film - 330.000 TL ve Altın Portakal heykeli
En İyi İlk Film - 50.000 TL ve Altın Portakal heykeli
En İyi Yönetmen - 50.000 TL ve Altın Portakal heykeli
En İyi Senaryo - 30.000 TL ve Altın Portakal heykeli
En İyi Görüntü Yönetmeni - 30.000 TL ve Altın Portakal heykeli
En İyi Müzik - 30.000 TL ve Altın Portakal heykeli
En İyi Kadın Oyuncu - Altın Portakal heykeli
En İyi Erkek Oyuncu - Altın Portakal heykeli
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Altın Portakal heykeli
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Altın Portakal heykeli
En İyi Kurgu - Altın Portakal heykeli
En İyi Sanat Yönetmeni - Altın Portakal heykeli

Behlül Dal Jüri Özel Ödülü - Altın Portakal heykeli
Herhangi bir dalda genç bir yetenek (yönetmen, oyuncu, senaryo yazarı, görüntü yönetmeni, besteci) için kullanılır.

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü - Altın Portakal heykeli
Ses Tasarımı, Özel Efekt, Kostüm, Makyaj tasarımı, v.b. teknik dallardan birinde kullanılabilir.

Antalya Teşvik Ödülü - 70.000 TL
En İyi Film Ödülü’nün sahibi olan yapımcının, ödülü aldığı yılı takiben 2 yıl içinde çekeceği yeni bir bölümünü Antalya’da çekmesi halinde teşvik amacıyla verilen ödüldür.