51. Antalya Altın Portakal Film Festivali

10-18 Ekim 2014

Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV)
Sakıp Sabancı Bulvarı Atatürk Kültür Parkı İçi 07070 Antalya
T: +90 242 238 54 44
F: +90 242 238 52 73
M: +90 555 403 95 10
E: isil.saglam@aksav.org.tr
E: info@aksav.org.tr
E: saglam.isil@gmail.com

aksav.org.tr
antalyatelevizyonodulleri.com
altinportakal.org.tr






AKSAV dönemi kapandı

TÜRK sinemasının 50 yıllık canlı tarihi Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin düzenleyici kuruluşlarından Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) dönemi kapandı.

Vakfın bugün gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulunda yönetime kimse talip olmayınca AKSAV'ın resmen tasfiye süreci başladı.

Antalya kültür sanat hayatında bir dönem sona erdi. 1995 yılında dönemin Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kentin tanınmış isimlerinin bir araya gelerek, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin organizasyonu için kurduğu AKSAV'ın olağanüstü genel kurulunda yönetime kimse talip olmadı.

Altın Portakal'la birlikte 17 yılı geride bırakan Altın Portakal Şiir Sempozyumu'nu da düzenleyen vakıf için şimdi tasfiye süreci başlayacak. Vakıf yönetimine mahkeme kararıyla kayyum yönetimi atanacak. Kayyum, AKSAV'ın mevcut mal varlığını satarak borçlarını ödeyecek ve vakfı sonlandıracak.

SADECE 17 KİŞİ GELDİ
Antalya Kültür Merkezi'nin Perge salonunda yapılan genel kurula, vakfın kuruluşunda imzası bulunan 129 isimden sadece 17'si geldi. 10 kişi de vekalet verince genel kurul 27 sayısıyla toplandı. AKSAV, son yolculuğuna çıkarken olağanüstü genel kurulun divanı Mahmut Çelik, Sıtkı Soydal ve İbrahim Akkaya'dan oluştu.

İKTİDARA GÖRE ŞEKİLLENDİ
AKSAV Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Şanlı, genel kurul açılış konuşmasında, AKSAV'ın her iktidar değişiminde iktidara gelen belediye başkanın uydusu haline getirilmesini eleştirdi. AKSAV'ın kurulduğu 1995 yılından bu yana bunun hep böyle olduğunu ve son olarak CHP'li Mustafa Akaydın'la birlikte CHP'li bir vakıf görüntüsünün yaratıldığını dile getiren Şanlı, "Seçimi kaybeden belediye başkanı, yeniden seçim kazanınca vakfın tamamen yok olması için herşeyi yapmaya çalıştı. 129'da bir olan büyükşehir oyuna karşılık 128 kişi de 'Sen öyle diyorsan öyle olsun' dedi" şeklinde konuştu.

'KAĞITTAN KAPLANMIŞ'
AKSAV'ın, Mustafa Akaydın döneminde Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'nın bir kolu haline getirildiğini savunan Şanlı, şunları kaydetti: "Menderes Türel'e hiç kızmıyorum. 20 yıllık bir AKSAV'ın bu kadar kolay ve basitçe kapatılmasına üzülüyorum. ATSO, diğer belediyeler vakfın üyesi. Büyükşehir kadar herkesin hakkı var. Ama görülüyor ki, bu vakıf zaten kağıttan kaplanmış. Biri geldi vurdu vakıf yok oldu."

ÇALIŞANLAR ALKIŞLARLA ÇIKTI
Salonda bulunan 17 kişiye karşın, Perge salonundaki en büyük kalabalık AKSAV'ın 31 kişilik çalışanlarıydı. Büyük bir sükunetle AKSAV döneminin kapandığını dinleyen çalışanlar, son sözü söylemek istedi ve çalışanlar adına 20 yıldır vakıfta çalışan bir kişi söz aldı. Turgut Demir, "Bize sahip çıkan AKSAV'ın kurucular kurulu üyelerine çok teşekkür ediyoruz" dedi ve çalışanlar, protesto alkışlarıyla salondan ayrıldı.

Şanlı, AKSAV'da CHP döneminde sadece 2 ismin çalışmaya başladığını belirterek, 31 Mayıs itibariyle tüm çalışanların, hakları saklı kalmak koşuluyla iş akitlerinin fesih edildiğini ilan etti.

Emre BAYLAN
ANTALYA, (DHA)
24.5.2014








'Altın Portakal' sahiplerini buldu.

Bu yıl 51. kez düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapanış galası ve ödül töreni ile sona erdi. "En iyi film" ödülü, "Kuzu" adlı filme verildi.

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapanış galası ve ödül töreni ile sona erdi.

Sinema dünyasının ünlü isimleri, Antalya EXPO Center'daki ödül törenine kırmızı halıdan geçerek geldi. Az sayıda vatandaşın izlediği kırmızı halı törenine katılan sanatçı Hülya Koçyiğit, gazetecilere yaptığı açıklamada, Antalya Altın Portakal Film Festivali tarihinde en fazla ödül alan kadın oyuncu olmanın gururunu yaşadığını söyledi.

Cüneyt Arkın geceye eşi Betül Arkın ile geldi. Arkın, gazetecilere yaptığı açıklamada, sinemacıların başarılı filmler yaptıklarını belirterek, sinemacılara daha çok çalışmalarını tavsiye etti.
Haberin devamı ↓reklam

Korhan Abay'ın sunuculuğunu üstlendiği gecede konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, bu akşamın ödül, takdir, tebrik ve teşekkür akşamı olduğunu söyledi. Burada kazanan veya kaybeden olmayacağını belirten Türel, bu akşam Türk sinemasının, sanat ve sanatçının kazandığını ifade etti.

Bu yıl Altın Portakal'da birbirinden değerli eserler arasından zorlu bir seçim yapıldığını kaydeden Türel, Antalya'nın çeşitli zorluklara rağmen bu düzeyde bir yarışmaya sahne olmasından gurur duyduğunu dile getirdi.

Türel, şöyle konuştu:

"Antalya'yı dünya sinema endüstrisinin üretim merkezlerinden yapacağız. Antalya tam anlamıyla bir sinema şehri olacak, Allah'ın bahşettiği güneşin parlaklığı ve açısıyla Antalya'nın doğal film stüdyosu özelliğini, tarihi mekanlarıyla doğal zenginliğiyle yeni film stüdyolarıyla artık dünya tanıyacaktır. Film sarayımızla film laboratuarlarımızla kostüm bankalarımızla yapımcı ve yönetmenleri sadece festival için değil, film yapmak için, çekmek için Antalya'ya davet edeceğiz."

Türel, salondaki sanatçılara gelecekte Antalya'da bir ev almaları çağrısında da bulunarak, "Artık bir ayağınız burada olacaktır" dedi.

Türkiye'de son dönemdeki hoşgörüsüzlük ve peşin hükümlerin olmayacak bir yerde bile iletişim sorunlarına sebep olabildiğine değinen Türel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Diyalog ile çözülebilecek küçük bir mesele bile çözümsüz büyük bir soruna dönüşebiliyor. Mahallelerimizi maalesef birbirimize kapatıyoruz. Birbirimize el değil, dil uzatıyoruz. Oysa ki olması gereken sinemanın eleştiri dili, sevgiye, hoşgörüye açılan gönül kapısı olmalıdır."

VAN DAMME'A ÖZEL ÖDÜL
Geceye konuk olarak katılan dünyaca ünlü aksiyon yıldızı Jean Claude Van Damme'a Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından özel ödül verildi.

Bugün doğum günü olan Van Damme, daha önce İstanbul'a geldiğini ve "Sınav" adlı bir film çektiğini anlattı. Van Damme, "Size teşekkür etmek isterim. Çünkü siz olmasaydınız ben olduğum kişi olmazdım" dedi.

Ünlü sanatçı Hülya Koçyiğit'e de Festival Direktörü Elif Dağdeviren tarafından 51. film festivalinin afişinin bulunduğu tablo hediye edildi.

Koçyiğit, yaptığı konuşmada, ödül aldığı "Susuz Yaz" adlı filmde rol almanın kendisi için "paha biçilmez" olduğunu söyledi. Bugün bazıları hayatta olmayan film ekibi adına bu anın gururunu yaşadığını dile getiren Koçyiğit, "Filmlerimiz dünyanın çeşitli ülkelerinde büyük başarılar kazanıyorlar. Ben yeni sinemamızla iftihar ediyorum. Onları heyecanla destekliyorum. Aynı saygıyı Yeşilçam için de bekliyorum" dedi.

EN İYİ FİLM "KUZU"
Gecede "En iyi film" ödülü, Kutluğ Ataman'ın "Kuzu" filmine verildi. Ataman, ödülünü İranlı yönetmen Abbas Kiarostami'den aldı. Ataman, bir sanatçının kendi ülkesinde değer görmesi kadar büyük bir hediye olmadığını belirterek, "Sizler bana bu hediyeyi verdiniz. Hepinize çok teşekkür ederim" dedi.

"En İyi Kadın Oyuncu" ödülü, "Kuzu" filminde canlandırdığı "Medine" karakteriyle Nesrin Cavadzade'nin oldu. İki sene önce Altın Portakal'da ödül aldığını hatırlatan Cavadzade, "Anne kuzusu olduğum için, annem de hep yanımda. Anne kuzun olarak sana adamak istiyorum bu ödülü" dedi.

"En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü, "İtirazım var" filmindeki rolüyle Serkan Keskin ile "Annemin Şarkısı" adlı filmdeki performansıyla Feyyaz Duman paylaştı. Serkan Keskin, yaptığı konuşmada, "Ödülü, birçoğu aramızda olmayan, sığındıkları Şengal Dağı'nda maalesef 45-50 derece sıcaklıkta, dünyanın en kötü ölüm şekli olan susuzluktan ölüme terk edilen bütün Şengalli çocuklara adıyorum" dedi.

"En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülü, "Kuzu" filmindeki rolüyle Nursel Köse'ye verildi. Köse, çok heyecanlandığını dile getirerek, festival organizasyonunu yapan herkese teşekkür etti.

"En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülü "Annemin Şarkısı" adlı filmdeki performansıyla Aziz Çapkurt'un oldu. "Aslında tek bir sahnem vardı çok şaşırdım" diyen Çapkurt, bir arada, eşit, adil ve özgür bir şekilde yaşamanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Çapkurt, "Bugün Kobani'de birçok halk ve inanç, kendi özgürce geleceklerini inşa etmek için mücadele ediyor. O yüzden Kobani, coğrafyada bir isim değil sadece, aynı zamanda bir fikir ve fikirler düşmez. Hepinizi dünyalı ve Türkiyeli bir sinemacı olarak selamlıyorum" dedi.

EN İYİ YÖNETMEN ONUR ÜNLÜ
Gecede "En İyi Yönetmen" ödülü, "İtirazım Var" adlı filmle Onur Ünlü'nün oldu.

"Ulusal Uzun Metraj Jüri Özel Ödülü"nü "Oflu Hocayı Aramak" ve "Sivas" filmleri paylaştı.

"En İyi İlk Film Ödülü", yönetmen Erol Mintaş'ın "Annemin Şarkısı" filmine verildi. Mintaş, festivale gelirken karmaşık duygular içinde olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Hoşgörülü topraklarda olduğumuzu biliyoruz ama hoşgörü, eleştirinin önünü kesmek anlamına gelmedi bu topraklarda ve gelmemeli. Ayrıca buraya gelirken sınırın hemen yanı başında kendi kardeşlerimiz amansız bir savaşın içinde. Kalbimiz orada. Onların yeri kalbimizin üzerinde. İnşallah güzel günlerde buluşacağız."

"En İyi Müzik Ödülü", "Annemin Şarkısı" adlı film ile Başar Ünder'e, "En İyi Senaryo Ödülü" ise "İtirazım Var" adlı filmle Onur Ünlü'ye verildi. "En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü", "Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku" filmiyle Vedat Özdemir'in oldu.

"En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü", "Neden Tarkovski Olamıyorum" adlı filmiyle Osman Özcan'a verildi. Başka bir filmin çekimi için Antalya'ya gelemeyen Özcan'ın ödülünü oyuncu Arzu Gamze Kılınç aldı.

"En İyi Kurgu Ödülü", "Sivas" filmiyle Yorgos Mavrapsaridis'in oldu. Mavrapsaridis'in ödülünü filmin yönetmeni Kaan Müjdeci aldı. Mavrapsaridis'in Yunanistan'a Antalya'dan göçtüğünü anlatan Müjdeci, "Buradan Yorgos'un adına bütün yeni Türk sinemasını selamlıyorum" dedi.

Uluslararası Uzun Metraj Film Ödülünü vermek için sahneye gelen Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Jerry Schatzberg, ödülü sunarken dili sürçerek önce, "Golden globe goes to" dedi. Schatzberg daha sonra hatasını fark ederek ifadesini, "Golden orange" diye değiştirdi. Ödül, Rus yönetmen Alexandr Kott'un "Test" filmine verildi.

"Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü" Levent Soyarslan'ın "Oflu Hocayı Aramak" filmine verildi. Ödülünü almaya gelmesi biraz zaman alan Soyarslan, "Biz en arka sırada, tribünde oturuyoruz, çok güzel manzara. Ama önemli değil bununla ilgili bir protestom yok. Slogancılık havasında kullanılmamasını göstermek amacıyla söylüyorum. Slogan atmıyorum. Olabilir böyle şeyler organizasyonlarda" dedi.

Filminin "anarşist mizah" türünde olduğuna değinen Soyarslan, böyle duruşu olan bir filmin festivalde ödül almasına ise şaşırdığını belirterek, "Hakikaten böyle bir filmin böyle bir duruşla yer alabileceğini hayal bile etmezdim. Gerçekten teşekkür ederim" diye konuştu.

"Behlül Dal Jüri Özel Ödülü", "Sivas" filmindeki rolüyle Doğan İzci ile "Kuzu" filmindeki rolleriyle Sıla Lara Cantürk ve Mert Taştan'a verildi.

Ödülü vermek için sahneye gelen oyuncu Demet Evgar, konuşmasında "küçük bir selam" göndermek istediğini belirterek, "28 Mayıs 2013 tarihinden bugüne bu ülkede hayatını kaybetmiş ve hayat amacına yeni anlamlar katmış bütün gençler ve çocuklara selam olsun" dedi.

SİYAD ÖDÜLLERİ "KUZU" VE "MAHKEME"NİN

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Ulusal Uzun Metraj Film Ödülü, Kutluğ Ataman'ın "Kuzu" adlı filminin oldu. SİYAD Uluslararası Uzun Metraj Film Ödülü ise Hint yönetmen Chaitanya Tamhane'nin "Court-Mahkeme" filmine verildi.

"En İyi Kısa Film" ödülüne Nazlı Eda Noyan ve Dağhan Celayir'in "Bir Fincan Türk Kahvesi" adlı filmi layık görüldü.

Gecede halkın oylarıyla belirlenen uluslararası yarışma izleyici ödülü, Macar yönetmen Kornel Mundruczo'nun "White God-Beyaz Tanrı" filminin, ulusal yarışma izleyici ödülü ise Ayhan Sonyürek'in "İyi Biri" filminin oldu.

Film Yönetmenleri Derneği "En iyi yönetmen" ödülü, "Guruldayan Kalpler" filmiyle Ömer Uğur'a verildi. Ödülü vermek üzere sahneye çıkan yönetmen Ertem Göreç, filmlerdeki küfürlü konuşmaları eleştirdi.

İzlediği filmlerde küfür edebiyatının hakim olduğunu vurgulayan Göreç, şöyle konuştu:

"O zaman ben de lafımı öyle bağlayayım bari. Bana Türk sinemasına tecavüz etmeyin demek düşüyor. Küfür edebiyatıyla ilgili ben de bağlayayım lafımı. Türk sinemasını rahat bırakın, yoksa festivalin formatına uyarak ananızı nokta nokta ederim."

Gecede Yaşam Boyu Başarı Ödülü de İranlı yönetmen Abbas Kiarostami'ye verildi.

Gecenin sonunda ödül alan tüm sanatçılar, hatıra fotoğrafı çektirdi.

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Kutluğ Ataman'ın yönetmenliğini üstlendiği "Kuzu", 5 dalda ödül aldı.

Antalya EXPO Center'da düzenlenen kapanış galası ve ödül töreni ile veda eden 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne Kutluğ Ataman'ın yönettiği "Kuzu" filmi damgasını vurdu.

"En İyi Film" ve "SİYAD En İyi Ulusal Uzun Metraj Film" ödüllerini alan "Kuzu", oyuncuları Nesrin Cavadzade'ye "En İyi Kadın Oyuncu", Nursel Köse'ye ise "En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülünü kazandırdı. Filmin çocuk oyuncusu Sıla Lara Cantürk de Behlül Dal Jüri Özel Ödülü'nü aldı.

"ANNEMİN ŞARKISI"NA 4 ÖDÜL
Erol Mintaş'ın yönetmenliğini yaptığı "Annemin Şarkısı" filmi de 4 dalda ödüllendirildi. "En İyi İlk Film", "En İyi Müzik" dallarında ödül alan "Annemin Şarkısı", Feyyaz Duman'a "En İyi Erkek Oyuncu", Aziz Çapkurt'a ise "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü" getirdi.

"SİVAS" 3 ÖDÜL ALDI
Festivalde, bu yıl 71'incisi düzenlenen Venedik Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'ne layık görülen Kaan Müjdeci'nin "Sivas" filmi, "Ulusal Uzun Metraj Jüri Özel Ödülü"ne layık görüldü. "Sivas", Yorgos Mavropsaridis'e "En İyi Kurgu", çocuk oyuncu Doğan İzci'ye ise "Behlül Dal Jüri Özel Ödülü"nü kazandırdı.

"İtirazım Var" filmi de "Sivas" gibi 51. Altın Portakal'dan üç ödülle döndü. "İtirazım Var", Onur Ünlü'ye hem yönetmen hem senaryoda ödül getirdi. Filmdeki performansıyla Serkan Keskin de "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü aldı.

Festivalde Levent Soyarslan'ın yönettiği "Oflu Hoca'yı Aramak" iki dalda, Vedat Özdemir'in "Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku", Ömer Uğur'un "Guruldayan Kalpler", Osman Özcan'ın "Neden Tarkovski Olamıyorum" ile Ayhan Sonyürek'in "İyi Biri" adlı filmleri ise birer dalda ödüle layık görüldü.

"Balık", "Çekmeköy Underground", "Kumun Tadı" filmleri ise festivalden eli boş döndü.

Sansür tartışmaları nedeniyle belgesel filmlerin büyük çoğunluğunun yarışmadan çekilmesi üzerine iptal edilen belgesel yarışması kapsamında bu yıl ödül verilmedi.

Yarışmada "En İyi Film" ödülünü alan "Kuzu" filmine 350 bin lira, "En İyi İlk Film" ödülünü alan "Annemin Şarkısı" filmine 125 bin lira, "En İyi Yönetmen" seçilen Onur Ünlü'ye 75 bin lira, "En İyi Senaryo", "En İyi Görüntü Yönetmeni" ve "En İyi Müzik" ödüllerinin sahipleri ise 30'ar bin lira ödülün sahibi oldu.

İŞTE ÖDÜL LİSTESİ
51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ödül almaya hak kazanan film ve sanatçılar şöyle:

En İyi Film: Kuzu (Kutluğ Ataman)
En İyi İlk Film: Erol Mintaş (Annemin Şarkısı)
En İyi Yönetmen: Onur Ünlü (İtirazım Var)
Ulusal Uzun Metraj Jüri Özel Ödülü: Oflu Hoca'yı Aramak (Levent Soyarslan), Sivas (Kaan Müjdeci)
Ulusal Uzun Metraj FİLM-YÖN En İyi Yönetmen: Ömer Uğur (Guruldayan Kalpler)
En İyi Senaryo: Onur Ünlü (İtirazım Var)
En İyi Müzik: Başar Ünder (Annemin Şarkısı)
En İyi Kadın Oyuncu: Nesrin Cavadzade (Kuzu)
En İyi Erkek Oyuncu: Serkan Keskin (İtirazım Var) - Feyyaz Duman (Annemin Şarkısı)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Vedat Özdemir (Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku)
En İyi Sanat Yönetmeni: Osman Özcan (Neden Tarkovski Olamıyorum)
En İyi Kurgu Ödülü: Yorgos Mavropsaridis (Sivas)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Nursel Köse (Kuzu)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Aziz Çapkurt (Annemin Şarkısı)
Behlül Dal Jüri Özel Ödülü: Doğan İzci (Sivas) - Sıla Lara Cantürk, Mert Taşdan (Kuzu)
Dr. Avni Tolunay Özel Ödülü: Levent Soyarslan (Oflu Hoca'yı Aramak)

SİYAD ÖDÜLÜ:

En İyi Ulusal Uzun Metraj Film: Kuzu (Kutluğ Ataman)
En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film: Court-Mahkeme (Chaitanya Tamhane) Hindistan

İZLEYİCİ ÖDÜLÜ:

Uluslararası İzleyici Ödülü: White God-Beyaz Tanrı (Kornel Mundruczo) Macar
Ulusal İzleyici Ödülü: İyi Biri (Ayhan Sonyürek)

ULUSLARARASI UZUN METRAJ:

Uluslararası Uzun Metraj En İyi Film Ödülü: Test (Alexandr Kott) Rus

KISA FİLM:

En İyi Kısa Film Ödülü: Bir Fincan Türk Kahvesi (Nazlı Eda Noyan-Dağhan Celahir)

Özel Ödül : Jean Claude Van Damme

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Abbas Kiarostami

GÜL TEBRİKLERİNİ BİLDİRDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Kuzu" adlı filmiyle "En iyi film" ödülünü kazanan Kutluğ Ataman'ı arayarak tebrik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afganistan'a gerçekleştirdiği günübirlik resmi ziyaretinin dönüşünde uçakta, bu yıl 51. kez düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ödül kazanan Kutluğ Ataman'ı telefonla aradı.

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En iyi film" ödülünü alan "Kuzu" adlı filmin yönetmeni Ataman ile bir süre görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ataman'ı başarısından dolayı tebrik etti.

NTV
19 Ekim 2014






Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi Toplantısı'nda, Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nde dağıtılacak ödül miktarı belirlendi.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 124 gündem maddesiyle Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'ndaki Eylül ayı ilk toplantısının ardından, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in talebi üzerine yapılan devam toplantısında, ekim ayında gerçekleştirilmesi planlanan 51. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali'nde verilecek ödüllerle ilgili gündem maddesi görüşüldü.

Türel, yaptığı konuşmada, bir dahaki meclis toplantısının Ekim ayında yapılacak olması ve festivalin de aynı tarihlere denk gelmesi nedeniyle verilecek ödül miktarlarının bu ay içerisinde belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Ödül miktarlarında önceki yıllara göre fazla bir değişiklik yapmadıklarını ifade eden Türel, festivalin güzel bir şekilde geçmesi temennisinde bulundu.

Oybirliğiyle alınan kararla festivalde en iyi filme 350 bin, en iyi ilk filme 125 bin, en iyi yönetmene 75 bin, en iyi senaryoya 30 bin, en iyi görüntü yönetmenine 30 bin, en iyi film müziğine 30 bin, kısa filme 15 bin, belgesele 30 bin ve ilk belgesele 5 bin lira ödül verilmesi kararlaştırıldı.






Altın Portakal’da ödül gecesi!

Bu yıl 51'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ödül gecesi Antalya EXPO Center'da, kırmızı halı seremonisiyle başladı.

51′inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ödül gecesi Antalya EXPO Center’da başladı. Aralarında Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun da bulunduğu davetliler, Cüneyt Arkın, Hülya Koçyiğit gibi Yeşilçam’ın unutulmaz isimleri ve festivalde yarışan filmlerin ekipleri, kırmızı halıdan yürüyerek törene geldi.

Kırmızı halının en fazla dikkat çeken ismi Hollywood’un aksiyon-dövüş filmlerinin efsane isimlerinden Jean-Claude Van Damme oldu. Van Damme, Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne, Azeri asıllı Rus işadamı Mardan Palace Otel’in sahibi Telman İsmailov’la birlikte geldi. Sempatik tavırlarıyla dikkat çeken oyuncu kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyen hiçbir ismi kırmadı.

Festivalin kırmızı halısında Kobani de unutulmadı. Onur Ünlü’nün yönetmenliğini yaptığı ‘İtirazım Var’ filminde yer alan oyuncu Büşra Pekin, elbisesinin göğsüne ‘Kobane’ yazılı çıkartma yapıştırırken ‘Çekmeköy Underground’ ekibi de halıdan zafer işaretleri yaparak geçti.

51′inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin kapanış gecesi Korhan Abay’ın sunumuyla kırmızı halı töreninin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in konuşmasıyla başladı. Festivalin ödül gecesinde kazananın Türk sineması, sanat ve sanatçılar olduğunu belirten Türel, “Okuduğum birçok yorumda jürilerin işinin zor olduğu yazıyor. Dar zamanda bu düzeyde yarışmaya sahne olmasından gurur duydum” dedi.

Antalya’nın 10 Ekim’de başlayan festival haftası boyunca sinemaya doyduğunu, sinemayı ve sanatı yaşadığını belirten Başkan Türel, şunları söyledi: “Antalya’yı birkaç yıl içinde dünya sinema endüstrisinin üretim merkezlerinden biri yapacağız. Antalya tam anlamıyla bir sinema şehri olacak. Antalya’yı güneşi, doğal film stüdyosu özelliği, tarihi ve doğa zenginliği ve yeni film stüdyolarıyla dünya tanıyacaktır. Film platoları, laboratuvar, kostüm bankalarımızla maddi ve manevi desteklerimizle yönetmen ve yapımcıları sadece festival için değil, film çekmek için Antalya’ya davet edeceğiz. Onlara bir çağrım var, Antalya’da bir ev alın bir ayağınız, inşallah burada olacaktır, burada olmalıdır.”

Türkiye’de artık hoşgörüsüzlük ve peşin hükümlerin, olmayacak bir yerde dahi insanlarını karşısına çıktığını kaydeden Menderes Türel, “İletişim diyalogla çözümlenebilecek birçok sorun bu nedenle çözümsüz büyük bir soruna dönüşebilir. Mahallelerimizi birbirimize kapattık. Birbirimize el değil dil uzatıyoruz. Fakat sinemanın eleştiri dili hoşgörüye açılan gönül kapısı olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de siyaset ve medya dilini keskin bir kılıca dönüştürdüğünü savunan Başkan Türel, şunları söyledi: “Salonlarda kılıç gibi kullanılan dil, mermi gibi kullanılan sözler sokakta gerçek mermiye, bıçağa dönüşmektedir. Öfke dili sokaklarda kan dökülmesine neden olmaktadır. Bu ortamda sevgi diline, kardeşlik diline sanatın diline ihtiyacımız var. Sanat dünyası sevgi kalelerinden birisidir. Siyaset muhakkak sanatçının da hakkıdır. Ama sanatın dili öfke dili olmalıdır.”

Konuşmasında Nazım Hikmet’le Sezai Karakoç’u birlikte anan Türel, “Bunların bizi ancak birleştireceğini söylüyorum. Aksini düşünenler bilmeyenlerdir. Bizi bir ve beraber tutacak olanlar sizlersiniz” diye konuştu.

Başkan Türel’in konuşmasının ardından sahneye Van Damme çıktı. Doğum gününde Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ödül gecesine katılan oyuncu, ilk defa Antalya’da olduğunu belirterek, “Burada olmaktan çok mutluyum sizler olmasaydınız ben olduğum kişi olmazdım” dedi. Konuşmasının ardından Başkan Türel, Van Damme’ya özel ödül verdi.

Gecede Festival Direktörü Elif Dağdeviren ise aynı zamanda ‘Susuz Yaz’ filmiyle festivalin bu yılki afişlerinde yer alan Hülya Koçyiğit’i sahneye çağırdı ve bu yıl ‘gelenekten geleceğe’ temasıyla hazırlanan festival afişi hediye etti. Koçyiğit, “Türk sinemasının 100′ncü yılında 100 yılın en unutulmayan filmi Susuz Yaz’da rol almış olmak paha biçilmez bir değer” dedi.

Türk sinemasının tek kameralı dönemden dünya teknolojisini kullanan ve dünyanın çeşitli festivallerinde ödüller aldığı bir noktaya ulaştığını belirten Koçyiğit, yeni sinemacıları desteklediğini söyleyip, “Aynı sevgi ve saygıyı Yeşilçam için de bekliyorum” diye konuştu.

Ekim 19, 2014









Finalist Filmler

Adem Başaran / Orhan İnce
Ağrı ve Dağ (Agri and the Mountain) / Hasan Serin
Dondurma (Berfeşir) (Ice Ccream) / Serhat Karaaslan
Topal Kuzular (Berxen Kulek) (Lame Lambs) / Yunus Yıldırım
Bir Fincan Türk Kahvesi / Nazlı Eda Noyan, Dağhan Celayir
Bir Maç Günlüğü (A Soccer Game Journal) / Deniz Özden
Dün Bugün Yarın (Yesterday Today Tomorrow) / Anıl Kaya
İlerideki Kavşak / Deniz Artagan, Çağla Artagan Erdoğan
İrme / Mert Gökalp
Nar Zamanı (Pomegranate Time) / Cevahir Çokbilir
Öğretmen (The Teacher) / Baran Gündüzalp
Suret (The Face) / Cüneyt Karakuş
Şafak Vakti (Dawn) / Pınar Yorgancıoğlu
Yaz Gecesi Gökyüzü (Summer Night Sky) / Can Eskinazi
Ziazan / Derya Durmaz




Altın Portakal’da kısa film ve belgesel zamanı
51. Antalya Altın Portakal Film Festivali

Bu yıl 51’incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin kısa ve belgesel film dalında jüri heyetleri açıklandı. Heyetlere kısa film jürisine Tevfik Başer, belgesel film jürisine ise Can Candan başkanlık edecek.

Türkiye’nin en uzun soluklu kültür sanat etkinliği olan Altın Portakal Film Festivali’nde kısa ve belgesel filmlere gösterilecek önem, açıklanan jüri başkanları ve üyeleri ile ortaya koyuyor.

Kısa filmde jüri başkanı Tevfik Başer’e, jüri üyesi olarak Emre Akay ve Belma Baş en iyi kısa filmin belirlenmesinde yardımcı olacak. Belgesel dalında ise en iyi filmi Can Candan, jüri üyeleri Aylan Kanbur ve Cemal Gülas ile birlikte seçecek.

KISA FİLM VE BELGESEL FİLMLERE DE

ÖZEL GALA VE KIRMIZI HALI YAPILACAK
Bu yıl 51.si düzenlenecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde kısa film ve belgesel filmlere hak ettiği değerin verileceğini belirten Festival Direktörü Elif Dağdeviren, festival sarayı Atatürk Kültür Merkezi’nde ilk kez kısa ve belgesel filmlerin ilk gösterimlerinin gerçekleştirileceğini de hatırlattı: “Kısa film ve belgesel filmlerin festivalin en önemli parçalarından biri. Bu önem de hem yönetmeliklerimizde hem de festival sırasında yapılacak ilk gösterimler ve sonrasında ekiplerin festival içerisindeki konumlandırılması sırasında açıkça görülecek. Kısa film ve belgesellerin ödül heyecanı, bu yıl planladığımız çeşitli sürprizler vesilesiyle daha da artacak.”

Yarım asrı geride bırakan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Türkiye sinemasının küresel başarılara imza attığı ve 100. yılının kutlandığı 2014 yılında, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Menderes Türel’in Festival Başkanlığı’nda, 10 - 18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.

TEVFİK BAŞER
Eskişehir ve Almanya’da tamamladığı eğitim hayatının ardından ilk uzun metrajlı filmi “40 m2 Almanya’yı 1986 yılında yöneten Tevfik Başer, filmleri ile Avrupa’da katıldığı festivallerde pek çok ödül kazandı.

CAN CANDAN
Türkiye’deki gençlerin ÖSS ile verdikleri imtihanı konu alan ilk uzun metrajlı belgesel filmi “3 Saat”i 2008 yılında yöneten Can Candan, filmin prodüktörlüğünü de üstlendi. Geçtiğimiz yıl yazdığı ve yönetmenliğini kendisinin üstlendiği “Benim Çocuğum” belgesel filmi ile beğeni toplayan Can Candan, yeni projeleri için çalışmalarını sürdürüyor.

banubozdemir.com







Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Ön Jüri
Alin Taşçıyan
Sevin Okyay
Serkan Çakarer
Mehmet Eryılmaz

Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması Ön Jüri
Ayce Kartal
Burak Göral
Melikşah Altuntaş

Ulusal Belgesel Film Yarışması Ön Jüri
Ayşe Çetinbaş
Berke Baş
Seray Genç




Altın Portakal'da 'En İyi Film' ödülü bölünmeyecek

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl 10- 18 Ekim tarihleri arasında 51’incisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, 350 bin TL’lik ödülün sahibi olacak ’En İyi Film ödülü’ tek bir yapıma verilecek. Festivalin değişen yönetmeliğiyle ’En İyi Film’, ’En İyi İlk Film’ ve ’En İyi Yönetmen’ ödülleri paylaştırılmayacak.

Türk sinemasının 100’üncü yılında yarım asırlık tarihi geride bırakarak bu yıl 51’incisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde verilecek para ödülleri belli oldu. Festivalin ’Ulusal Uzun Metraj’ yarışma kategorisinde ödüle değer görülen yapımlar ve sinema sanatçılarına toplam 640 bin TL ödül verilecek.

Festivalden ’En İyi Film’ ödülüyle dönen yapımcı, Altın Portakal heykelciğiyle birlikte aynı zamanda 350 bin TL’lik ödülün de sahibi olacak. Altın Portakal’da ’En İyi Yönetmen’ ödülü 75 bin TL olarak belirlenirken, bu yıl ’En İyi İlk Film’ ödülü 125 bin TL olarak açıklandı. ’En İyi Senaryo’, ’En İyi Görüntü Yönetmeni’ ve ’En İyi Müzik’ ödüllerini kazananlara 30 bin TL ödül ve Altın Portakal heykelciliği verilecek.

Festivalin bu yılki yönetmeliğinde, ’En İyi Film’ ödülünün sahibi olan yapımcının, ödülü aldığı yılı takiben 3 yıl içinde çekeceği yeni filminin bir bölümünü Antalya’da çekmesi halinde verilen ’Antalya Teşvik Ödülü’ yer almadı.

Festivalde ’En İyi Kadın Oyuncu’, ’En İyi Erkek Oyuncu’, ’En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’, ’En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’, ’En İyi Kurgu’, ’En İyi Sanat Yönetmeni’, ulusal ve uluslararası alanda verilecek İzleyici Ödülü, sinemanın genç yeteneklerine verilen Behlül Dal Özel Ödülü ve Dr. Avni Tolunay Özel Ödülü’nü kazananlar ise Altın Portakal heykelciğinin sahibi olacak.

Altın Portakal’ın bir göğsü açıkta duran ödül heykelciği Venüs ana form olarak kullanılacak. Festivalin 42’nci yılı, 2005’te, 9 esin perisinin antik bir kolon etrafında dans etmesini simgeleyen tasarımla değişen Venüs Heykeli, 2009 yılında Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı yönetiminde yaşanan siyasi değişimle geri gelmişti. Venüs heykeli, festivalin 51’inci yılı için hazırlanan logoda yer aldı.

Altın Portakal Film Festivali’nin ’Ulusal Uzun Metraj’ kategorisinde yarışmak isteyen yapımların en geç 26 Ağustos günü mesai bitimine kadar başvuru yapmaları istendi. Yönetmelikte başvuru bitiş tarihi ’26 Ağustos 2014 Cuma’ olarak belirtilmesine karşın ilan edilen tarih salı gününe denk geliyor.

Altın Portakal’a başvuracak filmlerde aranan ’ilk gösterim’ şartı kaldırılarak, yönetmelikte ’1 Ekim 2014 tarihine dek, yurt içinde yapılan herhangi bir film festivalinde en iyi film ödülü kazanmış filmler yarışmaya başvuramaz’ şeklinde düzenlendi. Bununla birlikte 50’nci yılında ’Cennetten Kovulmak’ ve ’Kusursuzlar’ arasında paylaştırılan En İyi Film ödülü, bir kez daha paylaştırılmaması için yönetmelikte ayrıca düzenlendi. Yapılan düzenlemeyle ana jüri ’En İyi Film’, ’En İyi İlk Film’ ve ’En İyi Yönetmen’ ödüllerini paylaştıramayacak, diğer ödüller ise, en fazla 2 kişi ya da filme verilebilecek. Ayrıca festivalde ’En İyi İlk Film’ ve ’En İyi Film’ ödülleri aynı filme verilemeyecek. ’En İyi İlk Film’ ödülü ’En İyi Film’ kategorisinde değerlendirme yapıldıktan sonra yarışma filmleri arasında yer alan diğer ilk filmler tekrar değerlendirilerek verilecek.