3. Balkan Panorama Film Festivali

03 - 07 Nisan 2017 İzmir

Düzenleyen
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi




3. Balkan Panorama Sinema Günleri

03-07 Nisan 2017 tarihleri arasında Desem'de Balkan Panorama adıyla düzenlenen etkinlikte gösterilen tüm filmler FSEK 33. maddesi gereğince eğitim amaçlı olup ücretsizdir.


03 Nisan (Pazartesi)

Saat 10:00 (Film Gösterimi)
Kontrol - Kontroll (2003)
Yönetmen: Nimród Antal
Ülke: Macaristan
Tür: Komedi, Suç, Romantik, Gerilim
Süre: 107 dk.
Dil: Macarca (Türkçe Altyazılı)
Özet: Geçmişini inkâr ederek Budapeşte metrosunda bilet kontrolörü olarak çalışan Bulcsu, bir yolunu bulup yeraltından paçasını kurtarmak ister. Ama ayı kılığına girmiş bir kızla yaşaması muhtemel bir aşk, hiç görülmeyen bir seri katil, neredeyse gerçek dışı kara komedi ve aksiyon dolu olaylar yolunu keser.


Saat 13:00 (Film Gösterimi)
Çalıntı Gözler - Otkradnati Ochi (2005)
Yönetmen: Radoslav Spassov
Ülke: Bulgaristan, Türkiye
Tür: Dram, Tarihi
Süre: 110 dk.
Dil: Bulgarca, Türkçe (Türkçe Altyazılı)
Özet: Yıl 1984. Ülkedeki komünist rejim Türk azınlığı asimile etmek için sert uygulamalara başlar. Ülkede yaşayan Türklerin isimleri zorla değiştirilir ve Türkçe konuşmak yasaklanır. Giderek artan baskıya dayanamayan onbinlerce Türk çareyi göç etmekte bulur. Tüm ailesi Türkiye'ye yerleşmeye karar veren Ayten öğretmen ise, geçmişinden ve kendini ait hissettiği topraklardan kopmak istemez ve Bulgaristan'da kalmaya karar verir. Geride sadece dedesinin kaldığı köyüne dönen genç kadın, daha önce de bir kaç kez yollarının kesiştiği Ivan'ı kendisini beklerken bulur. Vicdan azabı, bağışlanma, aidiyet ve memleket kavramları üzerine benzersiz bir deneme olan “Çalıntı Gözler” yakın tarihimize damgasını vurmuş bir olaya tarafsız bir yaklaşımla anlatan çarpıcı bir yapım.

Saat 15:00 (Panel)
“Balkanlar ve Sinema I”
Hazal Orhon (D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi, Film Tasarımı Bölümü)
“Barut Fıçısı ve Savaşın Toplum Üzerindeki Etkisi”
Evrim İnci (D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi, Film Tasarımı Bölümü)
“Yeraltı Filmi ve Yugoslavya'nın Parçalanma Süreci”
Berfin Yaşar (D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi, Film Tasarımı Bölümü)
“Yangın Var Filmi ve Savaş Sonrası Bosna Hersek Sineması”
Faruk Güler (D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi, Film Tasarımı Bölümü)
“Dolly Bell'i Anımsıyor Musun? Filmi Üzerinden Emir Kusturica Sineması”
Moderatör:
Yrd. Doç. Dr. Sali Saliji (D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi, Film Tasarımı Bölümü)

Saat 17:30 (Panel)
Özel Eğitim (1977)
Specijalno vaspitanje
Yönetmen: Goran Markovi?
Ülke: Yugoslavya
Tür: Dram
Süre: 110 dk.
Dil: Sırpça (Türkçe Altyazılı)
Özet: Tek başına kalan ve küçük hırsızlıklar yapan bir çocuğun ıslah evine gönderilmesi ve orada yaşadıkları üzerine FAMU mezunu bir Goran Markovi? filmi.

Saat 20:00 (Film Gösterimi)
Lea ve Dariya - Lea i Darija (2011)
Yönetmen: Branko Ivanda
Ülke: Hırvatistan
Tür: Dram, Müzik, Savaş
Süre: 101 dk.
Dil: Hırvatça, Almanca, Fransızca (Türkçe Altyazılı)
Özet: Tap dansı yapıp şarkı söyleyerek ünlenen çocuk tiyatro ve sinema oyuncusu Lea Deutch (1927-1943), kendisi gibi yetenekli yaşıtı Darija Gasteiger ile sahne almaya başlar ama II. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla, Yahudi olan Lea bu durumdan olumsuz etkilenir.


04 Nisan (Salı)

Saat 10:00 (Film Gösterimi)
Kızıllar ve Beyazlar - Csillagosok, katonák(1967)
Yönetmen: Miklós Jancsó
Ülke: Macaristan, SSCB
Tür: Dram, Savaş
Süre: 90 dk.
Dil: Macarca, Rusça (Türkçe Altyazılı)
Özet: 1967'de çektiği uzun metrajlı filmiyle Miklos Jancso, Amerika'da merak uyandıran ilk Macar yönetmenlerden biriydi. Filmin biçeminin hünerli sunumu, dayandığı güçlü ritüel ve saf güzelliği apaçık ortadadır. Rus Devrimi'nin yan etkilerinin görüldüğü dönemi işleyen bu siyah-beyaz törende, kızıllar devrimciler, beyazlarsa onları ezmekle görevli devlet güçleridir. Jancsó, genellikle etkileyici bir görüntü sunan, özenle hazırlanmış koreografilerden oluşan uzun planlar kullanarak, bizi, iktidar mekanizmaları üzerine neredeyse soyut bir düzlemde (ki filmin Stendhalvari adının hikmeti de budur) kafa yormaya zorlamaktadır.

Saat 13:00 (Film Gösterimi)
Günler ve Saatler - Kod amid?e Idriza (2004)
Yönetmen: Pjer ?alica
Ülke: Bosna Hersek
Tür: Dram
Süre: 94 dk.
Dil: Boşnakça (Türkçe Altyazılı)
Özet: Fuke, su ısıtıcılarını tamir etmek için, amcası Idriz ve teyzesi Sabira'yı ziyaret etmeye gider. Bir fincan kahve içmek için amcası ve teyzesiyle oturduğunda, oğullarını savaşta kaybeden yaşlı çiftin rahatsız edici bir sessizliğe büründüklerini farkeder. Arabasında bir arıza meydana gelen Fuke, geceyi burada geçirmek durumunda kaldığında, çifti daha da yalnızlaştıran ve zaten mutsuz olan yaşamlarını daha da mutsuz kılan başka çatlaklar olduğunu da farkedecektir.

Saat 15:00 (Panel)
“Balkanlar vce Turizm”
Araş. Gör. Sonay Kaygalak Çelebi (D.E.Ü. İşletme Fakültesi Turizm Bölümü)
Birol Özkardeşler (İzmir Gültepe Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı)
Moderatör:
Prof. Dr. Ebru Günlü Küçükaltan (D.E.Ü. İşletme Fakültesi, Turizm Bölümü

Saat 17:30 (Film Gösterimi)
Komünist Sinema - Cinema Komunisto (2010)
Cinema Komunisto
Yönetmen: Mila Turajli?
Ülke: Sırbistan
Tür: Belgesel, Tarihi
Süre: 100 dk.
Dil: Sırpça (Türkçe Altyazılı)
Özet: Komünist Sinema, bizi Tito'nun sinema endüstrisinin yıkıntıları arasından, Yugoslavya adı verilen sinematik ilüzyonun yükselişi ve düşüşünü keşfedeceğimiz bir yolculuğa çıkartıyor. Belgesel, düzinelerce unutulmuş Yugoslav filminin az bilinen bölümleri kadar film setlerinden ve Tito'nun özel gösterimlerinden alınmış, daha önce hiç görülmemiş arşiv görüntülerini de kullanarak, bir ülkenin anlatısını, beyaz perdede anlatılan ve onun arkasına saklanan öyküleri, yeniden yaratıyor. Richard Burton, Sofia Loren ve Orson Welles gibi starlar, bu ulusal girişime, devlet tarafından finanse edilen süper-yapımlarda gözükerek şatafat katıyor.

Saat 20:00 (Film Gösterimi)
Balkan Casusu - Balkanski špijun (1984)
Yönetmen: Dušan Kova?evi?
Ülke: Yugoslavya
Tür: Komedi, Dram
Süre: 95 dk.
Dil: Sırpça (Türkçe Altyazılı)
Özet: İlija, Sosyalist Yugoslavya Federasyonu'nda yaşayan sade bir vatandaştır. İmkansızlıkları yüzünden bahçedeki küçük barakasını, yurt dışında yaşamış ve yıllar sonra geri dönmüş Yugoslav bir iş adamına kiralamaya razı olur. Kiracısının kapitalist ve sistem karşıtı bir ajan olduğunu düşünmeye başlayan İlija, gönülden bağlı olduğu devletinin istikrarı için kendini görevlendirir.


05 Nisan (Çarşamba)

Saat 10:00 (Film Gösterimi)
Torino Atı - A torinói ló (2011)
Yönetmen: Béla Tarr, Ágnes Hranitzky
Ülke: Macaristan, Fransa, Almanya, İsviçre, ABD
Tür: Dram
Süre: 146 dk.
Dil: Macarca, Almanca (Türkçe Altyazılı)
Özet: Yapıtları ve yaklaşımıyla çağdaş bağımsız sinemacıları etkileyen Bela Tarr'ın on yıl aradan sonra çektiği bu ilk film, Alman düşünür Friedrich Nietzsche'nin 1889'da Torino'da kırbaçlanan bir atı boynuna sarılarak kurtarmaya çabalamasıyla başlıyor. Bu mücadelesi Nietzsche'yi öldüğü güne kadar yatağa bağlayacak, dilsiz bırakacak, çaresi bulunmayan bir akıl hastalığına götürecektir. Ancak filmin kahramanı, çiftçi sahibine ayak uydurmaya çalışan yaşlı attır.

Saat 13:00 (Film Gösterimi)
Islık Çalmak İstersem, Çalarım - Eu cand vreau sa fluier, fluier (2010)
Yönetmen: Florin Şerban
Ülke: Romanya, İsveç, Almanya
Tür: Dram
Süre: 94 dk.
Dil: Romence (Türkçe Altyazılı)
Özet: Florin Serban, ilk filmiyle Romanya sinemasının son yıllardaki yükselişinin başarılı örneklerinden birine imza atıyor. Islahevinden çıkmasına beş gün kalan Silviu için bu son günler, kendi çocuğu gibi yetiştirdiği kardeşini almak için annesinin geri dönmesiyle iyice uzamıştır. Âşık olduğu görevliyi rehin alarak kaçmaya çalışan Silviu için zaman tükenmektedir. Özgürlük, rüzgâr, yollar, ilk öpücük... her şey olabilir artık... Bu sürükleyici film, daha lise öğrencisi olan başrol oyuncusunun performansıyla dikkat çekiyor.

Saat 15:00 (Panel)
“Modernleşme Sürecinde Balkanlar”
Doç. Dr. Bilgin Çelik (D.E.Ü. Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi)
Doç. Dr. H. Taner Kerimoğlu (D.E.Ü. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü)
Moderatör:
Prof. Dr. Bayram Bayraktar (D.E.Ü. Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü)

Saat 17:30 (Film Gösterimi)
Hıçkırık - Hukkle (2002)
Yönetmen: György Pálfi
Ülke: Macaristan
Tür: Suç, Gizem, Dram
Süre: 78 dk.
Dil: Macarca, Çekçe (Türkçe Altyazılı)
Özet: 27 yaşındaki György Pálfi, bu şaşırtıcı ilk uzun metrajlı filminde kırsal Macar yaşantısını fon alan hipnotize edici, sıradışı görüntülerin gerisinde bir cinayetin esrarını araştırıyor. İnsafsızca yaratıcı ve her an keyif veren bu küçük mücevherde hiç konuşma yok. Böylece, belli belirsiz belgeseli andıran anlatımdan, özel efektlerden harika ve şaşırtıcı bir biçimde sonuna kadar faydalanabiliyor. Yolun kenarındaki bir bankta oturan ihtiyar adam sürekli hıçkırır, sarhoş bir genç at arabasında horlar, nazik bir yaşlı hanım vadide zambak toplar, kadınlar terzi dükkânında dikiş diker, erkekler bir barda içki içer ve bowling oynarlar, arı yetiştiricisi bal çıkarır, bir biçerdöver buğdayı biçer, bu buğday una çevrilecek ve büyükannenin mutfağında küçük hamur tatlılarına dönüşecektir. Bu arada polis bir cinayeti soruşturmaktadır.


Saat 20:00 (Film Gösterimi)
Arnavut - Der Albaner (2010)
Yönetmen: Johannes Naber
Ülke: Arnavutluk, Almanya
Tür: Dram
Süre: 105 dk.
Dil: Arnavutça, Almanca (Türkçe Altyazılı)
Özet: Arben para kazanmak için babasıyla Yunanistan ve Arnavutluk arasında gidip gelir; ama kazandığı para evlenmesine yetmez. Çocuğuna hamile olan Etleva'ya âşıktır, kızın babası başlık parası olarak on bin Euro talep eder. Arben altı ay içinde bu parayı bulacağına söz verir ve Almanya'ya gitmeye karar verir. Avrupa'nın en yoksul ülkesinden en zenginine doğru yola çıkar. Almanya'da Arben'in ne vizesi vardır, ne de adı. Ona “Arnavut” derler. Karın tokluğuna bir temizlik şirketinde çalışmaya başlar, sokakta yatar ve günde ancak 20 Euro kazanır. Kısa süre sonra kendini insan kaçakçılığı işinde bulur, bu işte bol risk ve bol para vardır. Arnavut artık onlardan biri olmuştur, memlekete dönüşünü sağlama almak için bir bedel ödemek zorundadır.


06 Nisan (Perşembe)

Saat 10:00 (Film Gösterimi)
Besa (2009)
Yönetmen: Srdjan Karanovi?
Ülke: Sırbistan, Slovenya, Fransa, Macaristan, Hırvatistan
Tür: Dram, Romantik
Süre: 106 dk.
Dil: Sırpça, Arnavutça, Slovence, Almanca (Türkçe Altyazılı)
Özet: Bir köy okuluna yeni atanan okul müdürü Filip Simi? ve Sloven karısı Lea tam yeni yaşamlarına alışmaya çalışırlarken I. Dünya Savaşı çıkar ve Filip orduya katılmak zorunda kalır. Filip, genç ve güzel karısını birine emanet etmek ister ama kimseyi bulamayınca onu okulun hademesi Arnavut Azem'e teslim eder. Arnavutların Besa adındaki adetine göre Azem emaneti canı pahasına korumak zorundadır.

Saat 13:00 (Film Gösterimi)
Grbavica: Esma'nın Sırrı - Grbavica (2006)
Yönetmen: Jasmila Zbanic
Ülke: Bosna Hersek, Hırvatistan, Avusturya, Almanya
Tür: Dram
Süre: 107 dk.
Dil: Boşnakça (Türkçe Altyazılı)
Özet: Savaş sonrası Saraybosna... Esma 12 yaşındaki kızıyla kentin Grbavica mahallesinde yaşamaktadır. Babasının savaşta şehit olduğuna kızını inandırmıştır. Yoksulluk ve yalnızlık içinde kızını büyütmeye çalışan Esma, bir gece kulübünde garson olarak çalışmaya başlar. Savaşın yaralarını sarmak için, bir yandan da düzenli olarak kentte dul kadınların katıldığı rehabilitasyon merkezine gider. Bir gün kızı, sınıf arkadaşlarıyla okulun düzenlediği geziye katılmak ister. Geziye ücretsiz olarak katılabilmesi için de babasının savaşta şehit düştüğüne dair bir belgeye ihtiyacı vardır. Esma, kızına böyle bir belge olmadığını söylediğinde de yavaş yavaş gerçekler ortaya çıkmaya başlar.

Saat 15:00 (Panel)
“Uluslararası İlişkiler Bağlamında Balkanlar”
Prof. Dr. Nazif Mandacı (Yaşar Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü)
Doç. Dr. Murat Arman (Adnan Menderes Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü)
Moderatör:
Doç. Dr. Ali Şevket Ovalı (D.E.Ü. İşletme Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü)

Saat 17:30 (Film Gösterimi)
Güneş Tepemizdeyken - Zvizdan (2015)
Yönetmen: Dalibor Matani?
Ülke: Hırvatistan, Sırbistan, Slovenya
Tür: Dram, Romantik
Süre: 123 dk.
Dil: Hırvatça (Türkçe Altyazılı)
Özet: Üç farklı aşk öyküsü ve üç farklı zaman dilimi... Peki aşk, gerçekten de etnik nefretin önüne geçebilir mi dersiniz? Dalibor Matani?'in yazıp yönettiği bu duygusal dram örneği, yasak aşk kavramına yepyeni bir bakış açısı getirirken, onun tehlikeleriyle birlikte, insanı güçlü kılan taraflarını içeriğine taşıyor.

Saat 20:00 (Film Gösterimi)
Sonrası Sessizlik - Restul e tacere (2007)
Yönetmen: Nae Caranfil
Ülke: Romanya
Tür: Komedi, Dram
Süre: 114 dk.
Dil: Fransızca, Fransızca, Almanca (Türkçe Altyazılı)
Özet: Romanya - Rusya ittifakı ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki 1877 savaşının, Romanya'nın bağımsızlığını kazanmasıyla sona ermesinden 35 yıl sonra, genç bir yönetmen bu savaşı anlatan bir film yapmaya karar verir. Büyük zorluklardan sonra filme bir yapımcı bulunur ve çekimlere başlanır. Kral, kendi komutasında kazanılan bağımsızlık savaşının en iyi şekilde beyazperdeye aktarılması için eski silah arkadaşları generalleri filmin yapımında danışman olarak görevlendirir ve askerlerini figüran olarak verir. Yaşlı generallerin savaşın nasıl geçtiğini hatırlayamadıkları için birbirleriyle tartışmaları, Rumen ordusundaki çirkin askerlerin Osmanlı, yakışıklıların da Rumen olarak filmde oynatılması filmin ilgiyle izlenen sahnelerinden.


07 Nisan (Cuma)

Saat 10:00 (Film Gösterimi)
Kumpanya I - O thiasos (1975)
Yönetmen: Theodoros Angelopoulos
Ülke: Yunanistan
Tür: Dram, Tarihi, Müzik
Süre: 109 dk.
Dil: Yunanca (Türkçe Altyazılı)
Özet: Gezici bir tiyatro kumpanyasının 1939 ve 1952 yılları arasında Yunanistan'da çıktıkları uzun turne sırasında uğradıkları her ada, köy ve kasabada Kadın Çoban Golfo adlı aynı kırsal oyunu sergilerlerken, gerçek hayatta kendi aralarında yaşadıkları birtakım olayların da klasik bir Yunan trajedisi olan Oresteia'yı andırması konu edilir. Bu bağlamda Yunanistan'ın çalkantılı yakın tarihine dramatik ve alegorik bir yolculuk yaparlar. Bu tarih Nazi işgalinin sürdüğü 2. Dünya Savaşı yıllarından başlayıp, Kralcılar ve Komünistler arasında geçen yıkıcı Yunan İç Savaşı'nı da içine alan süreyi kapsar. Brechtvari bir anlatım tarzıyla filmde zaman bir ileri bir geri sıçrar durur. Yunanistan'ın en eski tarihi (bir anlamda mitoloji) ile yakın tarihi (1939 - 1952 arası) arasındaki zamanda gidip gelmeler tiyatro aracılığıyla yapılır.

Saat 13:00 (Film Gösterimi)
Kumpanya II - O thiasos (1975)
Yönetmen: Theodoros Angelopoulos
Ülke: Yunanistan
Tür: Dram, Tarihi, Müzik
Süre: 104 dk.
Dil: Yunanca (Türkçe Altyazılı)
Özet: Gezici bir tiyatro kumpanyasının 1939 ve 1952 yılları arasında Yunanistan'da çıktıkları uzun turne sırasında uğradıkları her ada, köy ve kasabada Kadın Çoban Golfo adlı aynı kırsal oyunu sergilerlerken, gerçek hayatta kendi aralarında yaşadıkları birtakım olayların da klasik bir Yunan trajedisi olan Oresteia'yı andırması konu edilir. Bu bağlamda Yunanistan'ın çalkantılı yakın tarihine dramatik ve alegorik bir yolculuk yaparlar. Bu tarih Nazi işgalinin sürdüğü 2. Dünya Savaşı yıllarından başlayıp, Kralcılar ve Komünistler arasında geçen yıkıcı Yunan İç Savaşı'nı da içine alan süreyi kapsar. Brechtvari bir anlatım tarzıyla filmde zaman bir ileri bir geri sıçrar durur. Yunanistan'ın en eski tarihi (bir anlamda mitoloji) ile yakın tarihi (1939 - 1952 arası) arasındaki zamanda gidip gelmeler tiyatro aracılığıyla yapılır.

Saat 15:00 (Panel)
“Balkanlar Ve Sinema II”
Yrd. Doç. Dr. Ragıp Taranç (D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi, Film Tasarımı Bölümü)
“Theo'nun Uzun İnce Bir Yolu”
Moderatör:
Yrd. Doç. Dr. Ozan Otan (D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi, Film Tasarımı Bölümü)

Saat 17:30 (Kısa Film Gösterimi)
2016 Yapımı D.E.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi, Film Tasarımı Bölümü öğrenci filmlerinden oluşan bir seçki. Gösterimin sonunda filmlerin yönetmenleriyle söyleşi yapılacaktır.

İt (2016)
Yönetmen: Osman Yazıcı
Tür: Dram
Süre: 17 dk.
Özet: Ahmet, orta yaşlı, evil ve bir erkek çocuk sahibidir. Bir fabrikada ustabaşı olarak çalışmakta, iyi niyetli, gösterişsiz ve insan hakları konusunda titiz biridir. Ahmet ve Faruk mülteci kaçakçılığı yapmaktadırlar. Faruk, mülteci kaçakçılığı için aracılık görevi yapar ve bundan para kazanır. Faruk, arsaya gelen kamyonun arkasından bir mülteci alır ve yola koyulur. Faruk mülteciyi Ahmet'in evine getirir. Paralel kurguyla ilerleyen öyküde küresel göç sorunu ve çocuk işçiler üzerinden Türkiye'deki göçmen sorunu anlatılıyor.

13 Saat (2016)
Yönetmen: Efe Can Uyar
Tür: Gerilim, Gizem
Süre: 12 dk.
Özet: Bir barista olan Can, tanımadığı iki adam tarafından alıkonmuş ve sorgulanmaktadır. Bir yandan adamların elinden kurtulmaya çalışırken bir yandan da nasıl bu hale düştüğünü çözmeye çalışmaktadır.

Amerikan (2016)
Yönetmen: Burak Özbaykuş
Tür: Dram
Süre: 19 dk.
Özet: Dört farklı hikayenin aynı evde bir araya geldiği bu filmde: Arif, Adem, Meltem ve Zeki'nin o eve sürükleniş hikayesi anlatılıyor.

Domuzu Kırmak (2016)
Yönetmen: Alper Tunel
Tür: Dram
Süre: 13 dk.
Özet: İdil, 6 yaşındadır ve ailesinden tek isteği kusursuz formda olan gösterişli bir oyuncak bebektir. Fakat İdil'n ailesi kızlarının bu isteğini bir Domuz Kumbara'yla sınamayı tercih edeceklerdir. İdil, yaşadığı hayal kırıklığıyla beraber yeni bir arkadaş kazanacaktır.

Saat 20:00 (Özel Gösterim)
Sevdalinka: Ruhun Simyası - Sevdalinka: The Alchemy of Soul(2016)
Yönetmen: Sali Saliji
Ülke: Türkiye, Bosna Hersek, Sırbistan, Makedonya
Tür: Belgesel, Müzik
Süre: 102 dk.
Dil: Boşnakça, Sırpça (Türkçe Altyazılı)
Özet: Film etkileyici ve eğitici bir şekilde Boşnaklara ve Bosna'ya has olan müzik türü Sevdalinka'yı anlatmaktadır. Bununla da kalmayıp, film aynı zamanda da bu topraklarda bir arada yaşayan farklı dine ve millete mensup olan insanların benzer zihniyetine, ortak tarihine, eski Yugoslavya'ya ve iç savaşa da değinmektedir. Filmin en önemli özelliklerden biri Sevdalinka ile ilgili stereotiplere karşı çıkmasıdır. Bu yüzden de filmde birbirlerine karşı savaşmış iki halkı görüyoruz Boşnakları ve Sırpları ve onların savaşta bile ortak noktası olan Sevdalinkayı. Buram buram Balkanlar ve Bosna kokan, müziklerle bezenmiş ve gerçekleri söylemekten çekinmeyen bir filmdir Sevdalinka: Ruhun Simyası.

izmir.com.tr