2. Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali

8 - 12 Ekim 2018
Son Başvuru Tarihi: 24 Eylül 2018

Düzenleyen
İde Yapım
Rumeli Caddesi Zafer Sokak No: 52/A Nişantaşı, İstanbul
+90 212 219 6227
+90 532 308 4509
Faks +90 212 248 4104
bingolkisafilm.org






2. Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali Altın Kartal ödülleri sahiplerini buldu.

Bingöl Belediyesi Özel Ödülü / Harun Durmuş ‘Doğu Yakası’
Jüri Özel Ödülü / Şeyhmus Sarice ‘Elma’
TRT Özel Ödülü / Ercan Selim Öngöz ‘Mahkum’
En İyi Üçüncü Film Ödülü / Cem Özay ‘Yolcu’
En İyi İkinci Film Ödülü / Gökhan Kaya ‘Ah Bir Ateş Ver’
En İyi Film Ödülü / Muhammed Furkan Daşbilek ‘Naftalin’




Jüri Başkanı
Kudret Sabancı

Jüri Üyeleri
Kurtuluş Zeydan (TRT 1 Kanal Koordinatörü)
Cihat Zembat (Beyaz Tv Genel Müdürü)
Mehlika Çelik (Yapımcı)
Süleyman Civliz (Akademisyen)
Cengiz Bozkurt (Oyuncu)
Ömer Uğur (Yönetmen)

Ön Jüri Üyeleri
Özgür Evren Ar
Yasemin Sezin Turgut







Bingöl'deki Kısa Film Festivali Sona Erdi

2. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali’nde Altın Kartal Ödülleri törenle sahiplerini buldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi ve Fırat Kalkınma Ajansının katkılarıyla 8 Ekim’de başlayan 2. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali’nin finali yapıldı. Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’nde düzenlenen final gecesine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Vali Ali Mantı, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, oyuncular Halil Ergün, Bülent Bilgiç, Ferhat Yılmaz, Halil İbrahim Kalaycıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. 8-12 Ekim tarihleri arasında düzenlenen film festivalinde yerli ve yabancı yönetmenlerin kurmaca, belgesel, animasyon ve deneysel kategorilerinde hazırladıkları kısa filmler, jüri üyeleri tarafından oylanarak ödül almaya hak kazanan filmler belirlendi. Altın Kartal Ödülleri töreni ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından gecede sanatçı Resul Dindar sahne aldı.

Ödül töreninde konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Doğu ve Güneydoğu’daki huzur ortamı ile birlikte sanatsal ve kültürel faaliyetlerin arttığını belirterek, “Bingölümüzün tanıtımı açısından çok önemli bir etkinlik. İkincisi düzenlenmiş oldu, giderek daha geleneksel bir hal alır inşallah. Bu kalabalık yapılan işin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Kültürel, sanatsal faaliyetler gerçekten bir ihtiyaç. Doğu’da da, Güneydoğu’da da biz daha fazlasını görmek istiyoruz. Bu çerçevede Kültür Bakanlığımıza yürekten teşekkür ediyorum. Bu fiziki altyapı ile birlikte ekonomik gelişme ile birlikte Doğu’da, Güneydoğu’da huzur ortamı ile birlikte kültürel, sanatsal faaliyetlerin arttığını da görüyoruz. Bunlar gençlerimiz için çok önemli. Bu vesile ile sanatçılarla buluştular. İnanıyorum ki bu tecrübe ile, bu ufukla, bu heyecanla yeni sanatçıların da yetişmesine vesile olacak” dedi.

Bingöl’de olmaktan çok mutlu olduğunu belirten oyuncu Halil Ergün ise, "Biz bu tür etkinliklerin artmasını, çoğalmasını isteyen insanlarız. Bingöl’de çok başarılı bir film festivali başlamış. Burada olmaktan çok mutluyum ve bana verilen ödül de çok sevindirdi. Daha çok büyümesini ve daha uluslararası olmasını istiyorum” diye konuştu.

1987 yılında Katırcılar filminin çekimleri için Bingöl’e geldiğini dile getiren oyuncu Bülent Bilgiç, “31 sene sonra Bingöl’e geldim ve çok heyecanlandım. Çünkü Bingöl müthiş değişmiş ve inanılmaz bir şehir gördüm. Ayrıca bir festival için de burada olmak bana gurur verdi. Edebiyatımızın şiiri neyse kısa film de sinema için odur. Böyle bir festivalde bulunmak ve Bingöl halkı ile birlikte olmak beni çok mutlu etti” şeklinde konuştu.

Oyuncu Ferhat Yılmaz ise, “Ben cennete geldim. Halkı bizi el üstünde taşıdı. Zaman zaman bana gösterilen ilgiden utandım ve onlara da rica ettim bu kadar ilgi göstermeyin, utanıyorum diye. Filmler muhteşem, katılımcı arkadaşlarımız muhteşem. Bitmesini hiç istemedim” ifadelerini kullandı.

12 Ekim 2018






Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan BİNGÖL ULUSLARARASI KISA FİLM FESTİVALİ ‘Altın Kartal Ödülleri’ Türkiye'den ve dünyadan yönetmenlerin KURMACA, BELGESEL, ANİMASYON ve DENEYSEL kategorilerindeki kısa filmlerini izleyiciyle buluşturacağı uluslararası bir kısa film festivali olacaktır. Türkiye'nin en önemli illerinden biri olan Bingöl'de gerçekleştirilecek festivalde; yerli ve yabancı yönetmenler, dizi ve sinema oyuncuları, yapımcılar ve sinema eleştirmenlerinin katılımı ile en az ilki kadar ses getirecek bir organizasyon olma hedefi ile yoluna devam etmektedir. 2. ULUSLARARASI BİNGÖL KISA FİLM FESTİVALİ ön jüri tarafından seçilecek olan 30 filmin gösterimlerinin yanı sıra ilkinde olduğu gibi, sinema üzerine paneller, sinema ve senaryo atölyeleri, uzun metrajlı filmlerin özel gösterimleri yapılacağı bir festival olacaktır. Bingöl ilimizin tanıtımına katkı sağlaması açısından önemli bir yere sahip olacak olan festivalimiz, Tarihi, Kültürel ve Coğrafi zenginliklerinin yanı sıra şehrin gastronomi alanındaki öneminin de ayrıca vurgulanacağı ve bu şekilde Bingöl’ün gastronomi turizminin önemli merkezlerinden biri olmasına katkıda bulunacak çalışmalara da ayrıca yer verilecektir.






2.ULUSLARARASI BİNGÖL KISA FİLM FESTİVALİ

FESTİVAL HAKKINDA
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek olan ULUSLARARASI BİNGÖL KISA FİLM FESTİVALİ Altın Kartal Ödülleri’ Kurmaca, Belgesel, Animasyon ve Deneysel kategorilerindeki filmlerin izleyiciyle buluşacağı bir fes1valdir. Yerli ve yabancı yönetmenler, dizi ve sinema oyuncuları, yapımcılar ve sinema eleş1rmenlerinin katlımı ile en az ilki kadar ses ge1recek bir organizasyon olma hedefi ile yoluna devam eden 2. ULUSLARARASI BİNGÖL KISA FİLM FESTİVALİ ön jüri tarafından seçilecek olan 30 filmin gösterimlerinin yanı sıra ilkinde olduğu gibi, sinema üzerine paneller, sinema ve senaryo atölyeleri, uzun metraj filmlerin özel gösterimlerinin yapılacağı bir fes1val olacaktır.

AMAÇ
Türkiye Sineması için önemli bir endüstri merkezi olmak, sektörel ile1şimi ve dayanışmayı artırrmak.
Dünyaca ünlü saygın sinemacıları ustalık sınıfları, paneller ve atölyeler ile fes1val kapsamında ağırlamak.
Bingöl’ün ilginç coğrafi ve fiziki özellikleriyle bir sinema platosu olarak ulusal ve uluslararası film sektöründe tanınmasını sağlamak.
Kısa filmle ilgilenenleri başarılı ve etkili eserler üretmeye teşvik etmek, özendirmek.
Türk sinemasının geleceğine olumlu ve destekleyici katkılar sağlamak.

KAPSAM
Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteği ile Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi, Bingöl Üniversitesi ve Fırat Kalkınma Ajansı’nın işbirliğiyle gerçekleş1rilecek olan 2.Bingöl Uluslararası Kısa Film Fes1vali, amatör ve profesyonel herkese açıktır.

TARİHLER
Başvuru başlangıç tarihi 20 Ağustos 2018
Başvuru bitiş tarihi 24 Eylül 2018
Ön Jüri’nin toplanması 25 Eylül 2018
Finale kalan eserlerin açıklanacağı tarih (ön jüri)* 1 Ekim 2018

* Finale kalan eserler için gerekli belgelerin son teslim tarihi 5 Ekim 2018
Büyük Jüri’nin toplanması 7 Ekim 2018
Büyük Jüri’nin Kararının belirlenmesi 11 Ekim 2018

Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali Ödül Töreni 12 Ekim 2018
Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali programında bulunan etkinliklerin başlangıcı 8 Ekim 2018

KATILIM KOŞULLARI
• Yarışma “Kurmaca”, “Belgesel” ve “Canlandırma/Animasyon” türünden eserlere açıkEr.
• Yarışmada tema sınırlaması yoktur.
• 1 Ocak 2016 sonrasında hazırlanmış olan kısa filmler başvuru yapabilir.
• Süresi jenerik de dahil olmak üzere 25 (yirmi beş) dakikayı geçmeyen filmler başvuru yapabilir. (Bu şartlara uymayan filmler yarışmaya kabul edilmez.)
• Yarışmacılar en fazla iki eserle yarışmaya katılabilir.
• Başvurular yalnızca online başvuru formu ile yapılabilmektedir.
• Filmler Vimeo’ya (.mp(e)g/ .avi / .vob / .mov / .mp4 / .m4v, vb.) yüklenerek şifreli link ile başvuru yapılmalıdır. Filmler Vimeo'ya yüklendikten sonra "Privacy" sekmesi açılarak kişisel şifre belirlenmelidir.
• Belirlenen şifre ve URL bağlantısı www.bingolkisafilm.org adresinden yapılacak başvuru esnasında paylaşılmalıdır.
• Yüklenen filmlerin çözünürlüğü 1920x1080’den az olmamalıdır.
• Filmler İngilizce ise Türkçe altyazılı olarak yüklenmelidir.
• Yukarıdaki şartlara uymayan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

DEĞERLENDİRME
Danışma Kurulu: Danışma Kurulu ulusal veya uluslararası boyutta tanınan, sinema veya ilişkili sanat dallarında uzman 5 kişiden oluşur. Danışma Kurulu üyeleri yarışma kapsamında gerçekleşecek etkinliklere fikir ve önerileriyle katkıda bulunabilirler. Ön Jüri: Sinema veya ilişkili sanat dallarında uzmanlaşmış 5 kişiden oluşan Ön Jüri, Danışma Kurulu tarafından belirlenir. Başvuran tüm eserlerin değerlendirmesini yapar ve finale kalan eserleri belirler. Finalde Ana Jüri tarafından değerlendirilmek üzere en az 20 en çok 30 eser seçer.
Ana Jüri: Finale kalan eserleri değerlendirecek olan Ana jüri üyeleri, Danışma Kurulu tarafından belirlenir. Jüri, sinema veya ilişkili sanat dallarında uzman 5 kişiden oluşur. Jüride eğer uygun görülürse Danışma Kurulu’ndan 1 kişi bulunabilir. Ana Jüri finale kalan eserleri değerlendirir ve birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülüne hak kazanan eserleri belirler. Danışma Kurulu, Ana Jüri’nin önerisi üzerine bu ödüller dışında özel ödüller de verebilir.

FİNALE KALAN ESERLER
Finale kalan eserler 01 Ekim 2018 tarihinde www.bingolkisafilm.org web sitesinden duyurulacaktır.
Finale kalan eserler için aşağıdaki belgelerin en geç 5 Ekim 2018’de saat 18:30’a kadar
‘İde Yapım - Rumeli Caddesi, Zafer sok. No:52 K:5 D:7 Nişantaşı- Şişli / İSTANBUL adresine ulaştırılması gerekmektedir.

Materyal Listesi:
• Eserin USB flaş bellek içinde gönderilecek olan gösterim kopyaları HD kalitede, filmin orijinal dili Türkçe değilse Türkçe altyazılı olacak şekilde, ProRes 422 HQ formatında olmalıdır. Eserin aynı zamanda altyazısız gösterim kopyası yine USB ile gönderilmelidir.
• Formatı, HD kalitede olmalıdır.
• Online başvuru formunun imzalanmış çıktısı.
• Eser sahiplerinin yönetmelik şartlarını kabul eyklerini gösteren, yönetmen ve yapımcı tarafından imzalanmış Uluslararası Bingöl Kısa Film Fes1vali Yarışması Yönetmeliği’nin her sayfasının imzalanmış çıktısı.
• Imr za sahipleri söz konusu belgelerdeki bilgilerin doğruluğunu taahhüt eder. Belir1len bilgiler nedeniyle doğacak hukuki sorumluluk imza sahiplerine aittir.
Bilgilerde yanlış ve/veya eksik bilgi tespit edildiği takdirde kişi ödül almış dahi olsa ödül iptal edilerek geri tahsil edilir.
• Finale kalan eserlerin yönetmeni ve/veya yapımcısı filmleri 1cari amaç gözetmeksizin eserlerin adı belir1lerek Uluslararası Bingöl Kısa Film Fes1vali tarafından internese ve sosyal medya’da fes1valin tanıEm amaçlı olarak kısa bölümlerinin gösterilmesine müsaade eder.
• Başvuruda bulunan eser sahipleri film üzerindeki çoğaltma, yayma, temsil ile işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma ile1m hakkını; eserin ödül alması, 1cari amaç göze1lmemesi ve eser sahiplerinin adının belir1lmesi kaydıyla basit lisans vasıtasıyla Uluslararası Bingöl Kısa Film Fes1vali’ne kullandıracağını kabul ve taahhüt eder.
• Ödül almaya hak kazanan eser sahiplerinin basit lisans verilmesine ilişkin gerekli işlemleri gerçekleş1rmekten kaçınması halinde eser sahipleri hak eykleri ödüllerden feragat eyklerini kabul eder. Böyle bir durumda, söz konusu ödül iptal edilir, başkasına verilmez.
• Yarışmaya gönderilen eser içerisindeki özgün olmayan me1n, görüntü, müzik, vb. kullanımları sebebiyle üçüncü kişilerden doğacak her türlü telif hakkı ihlali iddiası başvuru sahibinin(yönetmen/yapımcı) sorumluluğundadır. Fes1valin oluşumunda katkısı olan hiçbir kurum bu durumdan hukuken sorumlu tutulamaz.
• Ön elemeden geçen filmler fes1valin resmi web sitesi www.bingolkisafilm.org’da duyurulacaktır.
• Yarışma kaElım formu ve şartnamesinde tek kişinin imzası bulunmalıdır ve imza sahibi eserin yasal sahibi olmalıdır. Eserin oluşmasında kaç kişi bulunursa bulunsun ödül sadece belgelerde imzası bulunan eserin yasal sahibine verilecek1r. Ayrıca söz konusu belgelerde belir1lecek tüm bilgilerin doğruluğu, imza sahibini bağlar. Bu bilgiler nedeniyle doğabilecek hukuksal sorumluluk imza sahibine aiyr.
• Yarışma için gönderilen eserler ve eserlerin kaydedildiği araçlar sonuç ne olursa olsun iade edilmez.
• Fes1valin tanıEmı amacıyla filmlerden küçük kesitler veya fragmanlar farklı mecralarda (televizyon, radyo ve internet) gösterilebilir.

DEGGERLENDIRME &
• Değerlendirme, Ön Seçiciler Kurulu değerlendirmesi ve Seçiciler Kurulu değerlendirmesi olmak üzere iki aşamalı yapılacaktır.
• Her kategori için ayrı seçici kurul oluşturulacak ve her kurulda 5’er jüri üyesi yer alacaktır.
• Seçiciler Kurulu kararlarını salt çoğunlukla (en az 3 oy) verir.
• Ön elemeden geçen filmler www.bingolkisafilm.com adresinden duyurulacaktır.
• Seçiciler Kurulu kararı kesindir, değiş1rilemez. Ancak yarışmaya gönderilen eserin alınE ve/veya çalınE olmasından doğabilecek her türlü yasal sorumluluklar yarışmacıya aiyr. Böyle bir durumun ortaya çıkması halinde, ilgili kısa film yarışmadan men edilir. Tespit yarışmadan sonra yapılır ise eser sahibi ödüllendirilmiş olsa dahi ödülü geri alınır. Bingöl Ilr Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve çözüm ortakları bu durumdan hukuken sorumlu tutulamaz.
• Seçiciler Kurulu değerlendirmesinde gizlilik ilkesi esas alınacaktır.

ÖDÜLLER
Seçiciler Kurulu değerlendirmesi sonucu verilecek ödüller
• Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali’ne katılan eserler arasından Jüri tarafından belirlenen toplamda üç esere birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri verilecektir.
• Ödül için belirlenen adaylar ödül töreni öncesinde jüri üyeleri veya festival ekibi tarafından kamuoyuna açıklanamaz.
• Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali tarafından ödüle değer bulunan kısa filmler ödül töreninde açıklanır.
• Açıklanan sonuçlar kesindir, itiraz edilemez.
• Seçilen eserlerin yönetmenlerine;
• Birincilik Ödülü: 10.000,00 TL
• İkincilik Ödülü: 7.500,00 TL
• Üçüncülük Ödülü: 5.000,00 TL Verilecektir.
• * Verilecek para ödüllerine tüm vergiler dahildir…






Neden Kısa Film Festivali

Bingöl’de, Kala Tepesi'nde güneşin doğuşunu izlemeden, Yolçatı'da kahvaltıda bal-kaymak yemeden, Solhan’da gizemli ‘Yüzen Adaları’ görmeden, tarihi Urartu Yolu üzerinde çağlar ötesine yürümeden, kültürlere ev sahipliği yapmış Zağ mağaraların görmeden, şifalı kaplıcalara girmeden, Soğuk Çeşme'de yemek yemeden Bingöl’ü anlamak zordur. Bütün bu güzellikleri ulusal ve uluslararası tanıtımlarla Türkiye ve dünya insanına açmak, bölgenin gelişimine katkıda bulunacaktır. Bu tür festivaller, dünyanın her yerinde en etkili tanıtım aracıdır. 2. Bingöl Uluslararası Kısa Film Festivali, dünyanın en güçlü iletişim araçlarından biri olan sinema sayesinde öncelikle Bingöl’ün ve devamında Türkiye’nin sinema kültürünü tanıtma girişimine katkı sağlamış olacaktır. Festival, digital medya, yazılı ve görsel basın gibi farklı duyuru araçlarının gücünü ve desteğini kullanarak, kültür-sanat ve turizm alanında farkındalık yaratıp bölge ekonomisini canlandırarak dışa açılmasını sağlayacaktır. İşte bu amaçla BİNGÖL ULUSLARARASI KISA FİLM FESTİVALİ bir bilinirlik ve Bingöl’ü tanıtma projesi olarak ortaya çıkmıştır.