5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali

17 - 26 Kasım 2017
Son Başvuru: 15 Eylül 2017

bogazicifilmfestivali.com







Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin kazananları belli oldu!

Bu yıl 5. yaşını kutlayan Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin kazananları belli oldu. Dün gece gerçekleşen kapanış gecesinde, Andaç Haznedaroğlu’nun yönettiği “Misafir” ulusal yarışmada, İranlı yönetmen Parviz Shahbazi’nin “Malaria” adlı filmi de uluslararası yarışmada Büyük Ödül’ün sahibi oldu. Politika, sinema ve medya dünyasından pek çok ismin katıldığı gecede ayrıca, festivalin Onur Konuğu olarak İstanbul’a gelen Macar sinemacı Béla Tarr’a Yaşam Boyu Başarı Ödülü verildi.

Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ile İstanbul Medya Akademisi tarafından ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen 5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, dün gece (26 Kasım) Cemal Reşit Rey’de düzenlenen ödül töreni ve kapanış gecesiyle sona erdi. Ebru Akel’in sunuculuğunu yaptığı ve Festival Başkanı Ogün Şanlıer, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren, THY Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, TRT Genel Müdür Yardımcısı Tuncay Yürekli’nin de katıldığı gecede ödüller de sahiplerini buldu.

Usta yönetmene Yaşam Boyu Başarı Ödülü
Gecenin ilk ödülü, festivalin Onur Konuğu olarak İstanbul’a gelen Macar sinemacı Béla Tarr’ın oldu. Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün bu yılki sahibi olan usta yönetmen, ödülünü T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy’dan aldı ve İstanbul’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek “Sabahın dördünde sete gittiğinizde her şey çok soğuktur. Ama bilmelisiniz ki, dünyaya bakış açını dik tutmalısın ve bir gün bu sıcak ödülü alacağınızı bilmelisiniz” dedi.

Ulusal Sinema’da Büyük Ödül ‘Misafir’in!
Başkanlığını Derviş Zaim’in yaptığı, Ayfer Tunç, Aylin Zoi Tinel, Feza Çaldıran ve Aslı Tandoğan’dan oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi, bu yıl 8 filmi değerlendirdi. Yarışmada Andaç Haznedaroğlu’nun yönetmenliğini yaptığı “Misafir”, En İyi Film ve En İyi Kurgu (Ahmet Hafez, Can Yağan) ödüllerini alırken, Pelin Esmer de “İşe Yarar Bir Şey” filmiyle En İyi Yönetmen seçildi. Yarışmada, Selman Kılıçaslan “Bütün Saadetler Mümkündür” ile En İyi Senaryo Ödülü’nü, Marton Miklauzic “Sarı Sıcak” ile En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü kazanırken; En İyi Kadın Oyuncu “İşe Yarar Bir Şey” ile Öykü Karayel, En İyi Erkek Oyuncu da “Murtaza” filmindeki performansıyla Cezmi Baskın seçildi.

Uluslararası yarışmada ödüller İran sinemasına gitti
Aida Begic’in başkanlığını üstlendiği, Daphné Patakia, Signe Zeilich-Jensen, László Rajk ve Zrinko Ogresta’dan oluşan Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi’nin seçimi ise, İranlı yönetmen Parviz Shahbazi’nin “Malaria”sından yana oldu. Shahbazi’nin filmi, En İyi Film Ödülü’nün yanı sıra, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo ve En İyi Kadın Oyuncu (Saghar Ghanaat) ödüllerini de topladı. Yarışmanın bir diğer İranlı yönetmeni Majid Majidi’nin yönettiği “Beyond The Clouds/Bulutların Ardında”; En İyi Kurgu (Hassan Hassandoost) ve En İyi Erkek Oyuncu (Ishaan Khattar) dallarında ödülleri alırken; Brezilyalı yönetmen Davi Pretto’nun “Rifle” filmi de En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nün (Glauco Firpo) sahibi oldu.

Ahmet Uluçay Büyük Ödülü “Sefiller”in
Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin Asja Krsmanović, Gözde Kural ve Hakkı Kurtuluş’tan oluşan Kısa Kurmaca Film Yarışması Jürisi, ulusal yarışmada Necip Çağhan Özdemir’in “Mutluluk”, uluslararası yarışmada ise Kaveh Mazaheri’nin “Retouch” adlı filmlerini seçerken; Aysim Türkmen, Kerime Şenyücel ve Mohammed Almughanni’den kurulu Kısa Belgesel Yarışması Jürisi de ulusal yarışmada Mehmet Can Mıcık’ın “Menderes Kıyısında”, uluslararası yarışmada da Karlis Lesins’in “Grandfather’s Father/Büyük Dede” adlı filmlerini En İyi Kısa Belgesel olarak seçti.

Kısa film yarışmasının jürilerinin ortak kararıyla belirlenen ve 25.000 TL değerindeki Ahmet Uluçay Büyük Ödülü ise Ladj Ly’nin yönettiği “Les Miserables/Sefiller” filmine verildi. Burçak Evren, Murat Karahüseyinoğlu ve Mustafa Ziya Ülkenciler’den oluşan İstanbul Medya Akademisi Destekli Kısa Filmler Jürisi’nin belirlediği Genç Yetenek Ödülü ise “Küçük Papatya” adlı kısa filmi ile Nesip Khantürk’ün oldu.

Festivalden yerli sinemaya büyük destek!
5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin TRT'nin kurumsal iş ortaklığı ile hayata geçirdiği Bosphorus Film Lab’de ise Pitching ve Work in Progress başlıklı iki kategoride toplam 15 proje yarıştı.

Giovanni Robbiano, Cemil Yavuz ve Mehmet Demirhan’dan oluşan Pitching jürisi, Fatih Özcan’ın “Mavzer” adlı projesine TRT Ortak Yapım Ödülü’nü verirken, “Karıncalar” adlı projesiyle Onur Yağız da Digiflame Post Prodüksiyon Hizmet Ödülü’nü kazandı.

Halil Kardaş, Susana Poveda ve Mehmet Eryılmaz’dan oluşan Work in Progress jürisi ise; Banu Sıvacı’nın “Güvercin” adlı projesine 25.000 TL değerindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’nü verirken, bu kategoride Digiflame Post Prodüksiyon Hizmet Ödülü’nün kazananı ise “Muhammed Ali” adlı projeleriyle Ümit Köreken ve Nursen Çetin Köreken oldu.

Sinemayla dolu geçen 10 gün
Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından düzenlenen Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, bu yıl Béla Tarr, Aida Begic, Bobby Roth, Majid Majidi gibi birçok ünlü sinemacıyı İstanbul’da ağırladı ve Brezilya’dan Hindistan’a, İran’dan Kırgızistan’a, 39 ülkeden 43 uzun ve 64 kısa metraj olmak üzere toplam 107 filmlik programıyla İstanbullu sinemaseverlere dolu dolu bir 10 gün yaşattı.

Sponsorlarımıza teşekkür ederiz…
5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali; ana sponsorları Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Sinema Genel Müdürlüğü’ne, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, Türk Hava Yolları’na, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne, İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği’ne, Anadolu Ajansı’na ve TAV Havalimanları’na; kurumsal iş ortağı TRT’ye; televizyon sponsorları 24 TV, Habertürk TV ve NTV’ye; gazete sponsorları Habertürk ve Star’a; dergi sponsoru RABARBA’ya; radyo sponsorları NTV Radyo ve Radyo Voyage’a; dijital medya sponsorları Artfulliving, Beyazperde, Cineritüel, Film Hafızası, Öteki Sinema, Sadibey ve Sinefesto’ya teşekkür eder.

5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Ödülleri

Yaşam Boyu Başarı Ödülü: Béla Tarr

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması
En iyi Ulusal Uzun Metraj Film Ödülü: Misafir / Andaç Haznedaroğlu
En İyi Yönetmen Ödülü: Pelin Esmer / İşe Yarar Bir Şey
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Öykü Karayel / İşe Yarar Bir Şey
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Cezmi Baskın / Murtaza
En İyi Senaryo Ödülü: Selman Kılıçaslan / Bütün Saadetler Mümkündür
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü: Marton Miklauzic / Sarı Sıcak
En İyi Kurgu Ödülü: Ahmet Hafez, Can Yağan / Misafir

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması
En iyi Uluslararası Uzun Film Ödülü: Malaria / Parviz Shahbazi
En İyi Yönetmen Ödülü: Malaria / Parviz Shahbazi
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Saghar Ghanaat / Malaria
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: Ishaan Khattar / Beyond The Clouds
En İyi Senaryo Ödülü: Malaria / Parviz Shahbazi
En İyi Sinematografi Ödülü: Glauco Firpo / Rifle
En İyi Kurgu Ödülü: Hassan Hassandoost / Beyond The Clouds

Kısa Metraj Film Yarışması
En İyi Ulusal Kısa Kurmaca Film Ödülü: Mutluluk / Necip Çağhan Özdemir
En İyi Ulusal Kısa Belgesel Ödülü: Menderes Kıyısında / Mehmet Can Mıcık
En İyi Uluslararası Kısa Kurmaca Film Ödülü: Retouch / Kaveh Mazaheri
En İyi Uluslararası Kısa Belgesel Ödülü: Grandfather’s Father / Karlis Lesins
Ahmet Uluçay Büyük Ödülü: Les Miserables / Ladj Ly
İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü: Küçük Papatya / Nesip Khantürk

Bosphorus Film Lab

Pitching Kategorisi
TRT Ortak Yapım Ödülü: Mavzer / Fatih Özcan
Digiflame Post Prodüksiyon Hizmet Ödülü: Karıncalar / Onur Yağız

Work in Progress Kategorisi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü: Güvercin / Banu Sıvacı
Digiflame Post Prodüksiyon Hizmet Ödülü: Muhammed Ali / Ümit Köreken ve Nursen Çetin Köreken









5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde Yarışacak Filmler Açıklandı!

17 Kasım’da başlayacak 5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin uluslararası yarışmasında yarışacak uzun metraj ve kısa filmler belli oldu.
17 Kasım’da başlayacak 5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin uluslararası yarışmasında yarışacak filmler belli oldu. Saraybosnalı ünlü yönetmen Aida Begiç jüri başkanlığında gerçekleşecek Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda, Cannes’dan Locarno’ya, Berlin’den Venedik’e, pek çok festivalden ödüllerle dönmüş 8 film yarışacak. Almanya’dan Gürcistan’a, Litvanya’dan Güney Kore’ye, dünyanın dört bir ülkesinden bir araya gelmiş 10 kısa kurmaca ve 8 kısa belgesel film ise, toplamda 45.000 TL değerindeki ödüller için kısa film jürisinin karşısına çıkacak.

Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ile İstanbul Medya Akademisi tarafından ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla 17-26 Kasım 2017 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek 5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin uluslarası yarışma filmleri de açıklandı. Almanya’dan Gürcistan’a, Litvanya’dan Güney Kore’ye, dünyanın dört bir yanından uzun, kısa kurmaca ve kısa belgesellerin yarışacağı festival, İstanbullu sinemaseverlere dünyanın filmini getirecek.

Büyük Ödül 50 bin TL!
Bu yıl Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’ndaki tüm filmler Türkiye prömiyelerini Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde yapacak. Brezilya, Fransa, Gürcistan, İran, İtalya, Kırgızistan, Romanya ve Rusya’dan toplam 8 filmin yer alacağı yarışmanın jüri başkanlığını ise, “Snow”, “Children of Sarajevo” gibi filmleriyle tanıdığımız, Saraybosnalı ünlü kadın yönetmen Aida Begic üstlenecek. Yarışmada bir film 50.000 TL değerindeki Büyük Ödül’e uzanırken; ayrıca, erkek oyuncu, kadın oyuncu, senaryo, sinematografi ve kurgu dallarında toplamda 100.000 TL’yi aşkın para değerinde ödül dağıtılacak.

İran sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Parviz Shahbazi’nin dünya prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nin Ufuklar (Orizzonti) bölümünde yarışan ve iki genç sevgilinin birlikte olabilmek için ailelerinden kaçmalarını ve başlarına gelen çeşitli olayları incelikli bir kurguyla anlatan filmi “Malaria”; bol ödüllü ilk filmi “Apache” ile eleştirmenlerden övgüler toplamış Fransız yönetmen Thierry de Peretti’nin Cannes’da Eleştirmenler Haftası’nda yarışan, huzursuz edici ikinci filmi “A Violent Life” ve “Corn Island/Mısır Adası” filmi ile tanınan Gürcü yönetmen George Ovashvili’nin dünya prömiyerini Karlovy Vary’de yapan ve devrik bir devlet başkanının siyasi mücadelesini anlatan son filmi “Khibula”, yönetmenlerin takipçilerinin yarışmadan özellikle kaçırmaması gereken filmler.

Yeni yönetmenleri keşfetme vakti
Bu yıl yarışma seçkisinde ilk filmler dikkat çekiyor. İtalyan yönetmen Andrea Magnani’nin Locarno’da yarışan, aşırı kilo problemi nedeniyle gokart aracına artık binemeyecek hale gelen bir yarışçının kara komedi hikâyesini anlattığı “Easy”; Brezilyalı yönetmen Davi Pretto’nun Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde görücüye çıkan, Brezilya Ödülleri’nde En İyi Film seçlilen ve insan, doğa ve mülkiyet konularını başarılı ve etkileyici bir görsellikle anlatan filmi “Rifle”; Kırgız Bakyt Mukul ve Dastan Zhapar ikilisinin Montreal World Film Festivali’nden En İyi İlk Film Ödülü’yle dönen draması “A Father’s Will”, kısa filmleriyle Berlin ve Cannes film festivallerinde aldığı ödüllerle tanınan, genç kuşak Romen yönetmenlerden Cristi Iftime’nin dünya prömiyerini yaptığı Karlovy Vary’den Fedeora Ödülü’nü alan filmi “Marita” ve Rus yönetmen Ivan Bolotnikov’un Şanghay Film Festivali’nde Cristian Mungiu başkanlığındaki jüriden En İyi Yönetmen ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödülleriyle dönmüş biyografik filmi “Kharms”, yeni yönetmenleri keşfetmek isteyen sinemaseverleri bekliyor.

Dünyanın kısa filmine 20 bin TL ödül!
Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nin uluslararası kısa film yarışmasında ise, kurmaca dalında bir film 10.000 TL değerindeki En İyi Uluslararası Kısa Kurmaca Film Ödülü’nü, belgesel dalında bir film de yine 10.000 TL değerindeki En İyi Uluslararası Kısa Belgesel Film Ödülü’nü kazanacak. Ayrıca festivalde ulusal ve uluslararası yarışan kısa filmlerden birine de 25.000 TL değerindeki Ahmet Uluçay Büyük Ödülü verilecek.

En İyi Uluslararası Kısa Kurmaca Film Yarışması’nda Almanya, Belçika, Brezilya, Çin, Danimarka, Fransa, Güney Kore, Hollanda, İngiltere, İran, Letonya, Lübnan, Romanya ve Yunanistan’dan toplam 10 film bulunuyor. Mahdi Fleifel’in “A Drowning Man”, Qiu Yang’ın “A Gentle Night”, Jeroen Ceulebrouck’un “Antarctica”, Ena Sendijarević’in “Import”, Ladj Ly’in “Les Miserables”, Kaveh Mazaheri’nin “Retouch”, Una Gunjak ve Rami Kodeih’in birlikte çektiği “Salamat From Germany”, Cyril Aris’in “The President’s Visit”, Anna Katalin Lovrity’nin “Volcano Island” ve Adrian Silisteanu’nun “Written / Unwritten” adlı kısa filmleri Büyük Ödül için yarışacak.

En İyi Uluslararası Kısa Belgesel Film Yarışması’nda ise Belçika, Çin, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İran, Lübnan, Macaristan ve Yunanistan’dan toplam 8 film yarışıyor. Belgesel film tutkunlarının kaçırmaması gereken filmler arasında; Karlis Lesins’in “Grandfather’s Father”, Douwe Dijkstra’nın “Green Screen Gringo”, ​Issa Touma, Thomas Vroege ve Floor Van Der Meulen’ın birlikte yönettiği “Greeting From Aleppo”, Sam Peeters’ın “Homeland”, Laura Ferrés’nin “Los Desheredados”, William Henne ve Caroline Nugues’tan oluşan Atelier Collectif’in “No Go Zone”, Jean-Julien Pous’un “Resonances” ve Karam Ghossein’in “Street Of Death” adlı kısa belgeselleri bulunuyor.

Biletler mobilet’te!
Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali, bu yıl 17-26 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek ve gösterimler Atlas, Beyoğlu ve Kadıköy sinemalarında yapılacak. Programın 2 Kasım’da açıklanacağı festivalin biletleri ise aynı gün mobilet.com’da satışa sunulacak.







Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi

Derviş Zaim
Boğaziçi ve Warwick Üniversiteleri’ nde; sırasıyla İşletme ve Kültürel Çalışmalar (MA) eğitimi gördü. Yunus Nadi Roman ödülünü kazanan Ares Harikalar Diyarında (1994) adlı kitabından sonra ilk filmi Tabutta Rövaşata’yı (1997) çekti. Yurtiçi ve yurtdışında birçok ödül kazanan bu filmi, yine benzer biçimde, prestijli birçok ulusal ve uluslararası festivallerden başarıyla dönen Filler ve Çimen (2000), Çamur (2003), Cenneti Beklerken (2006), Nokta (2008), Gölgeler ve Suretler (2011) ve Devir (2012) adlı uzun metrajlı kurmaca filmleri ile Paralel Yolculuklar (2003-Ortak yönetmen: Panicos Chrysanthou) adlı belgeseli izledi. Ardından Balık (2014) ve Rüya (2016) filmleri ile devam etti. Derviş Zaim, halen, çeşitli üniversitelerde sinema konusunda ders vermektedir.

Ayfer Tunç
1964’de Adapazarı’nda doğdu. Üniversite yıllarında çeşitli edebiyat ve kültür dergilerine yazılar yazmaya başladı. 1989’da Yunus Nadi Öykü ödülünü, 2004’te uluslararası Balkanica Ödülü’nü kazandı. Sokak, Güneş, Yeni Yüzyıl gibi gazete ve dergilerde çalıştı. 1998-2004 arasında Yapı Kredi Yayınları’nın yayın yönetmenliği görevini yürüttü. Sait Faik’in öykülerinden oluşan Havada Bulut adlı senaryosu TRT için filme çekildi. Orhan Kemal’in 72. Koğuş adlı romanını sinemaya uyarladı. Romanları ve öyküleri İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Arapça, İsveççe, Bulgarca, Arnavutça, Hintçe, Romence vb dillere çevrildi ve çevrilmeye devam ediyor. Roman,
öykü, yaşantı, inceleme türünde kitaplar yazıyor.

Feza Çaldıran
1970’de Çanakkale’de doğdu. Eğitimini tamamladıktan sonra 1996'da Yavuz Turgul'un yönettiği “Eşkıya” filminde kamera asistanlığı yaparak sinemaya adım attı. Ardından “Her Şey Çok Güzel Olacak” (1998), “Duruşma” (1999), “Filler ve Çimen” (2000), “Büyük Adam Küçük Aşk” (2001) filmlerinde asistan olarak çalıştı. 2002 yılında Derviş Zaim'in yazıp yönettiği “Çamur” filmi ile görüntü yönetmenliğine başladı. Birçok filmin görüntü yönetmenliğini yapmıştır.

Aylin Zoi Tinel
1975 yılında, İstanbul' da doğdu. 1994 yılında reji asistanı ve editör olarak çalışmaya başladığı Plato Film’ de, Otopsi adında bir post prodüksiyon stüdyosu kurdu. 2002 yılına dek yöneticilik yaptığı Otopsi stüdyolarında hem sayısız reklam filmi hem de “Propaganda” ve “Komiser Şekspir” gibi uzun metrajlı sinema filmlerinin editörlüğünü, ve post prodüksiyon danışmanlığını üstlendi. 2003 yılında LA Independent Film Festival' dan “En iyi film”, Seattle Film Festival' dan da “Jüri Özel Ödülü” alan “Crude” filminin editörlüğünü ve post danışmanlığını yaptı. 2003- 2006 yılları arasında serbest olarak devam ettirdiği editörlüğünün yanı sıra, Bahçeşehir, Kadir Has ve Bilgi Üniversitelerinde ders verdi. 2012 yılında editör arkadaşlarıyla birlikte kurduğu Sivil Editörler çatısı altında reklam, enstalasyon, uzun metraj sinema filmi ve belgesel gibi farklı disiplinlerde editörlüğe devam etmekte ve de müzikle ilgili çalışmalarını sürdürmektedir.

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi

Aida Bégic
Saraybosna’da doğdu. Saraybosna Sahne Sanatları Akademisi’nde yönetmenlik öğrenimi gördü. Mezuniyet filmi “First Death Experience” Cannes Film Festivali’nin Cinéfondation seçkisinde gösterildi. İlk uzun metrajlı filmi “Snow”, prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali Semaine de la Critique bölümünde Büyük Ödül ve dünyanın çeşitli ülkelerindeki festivallerden otuz ayrı ödül daha kazandı. 2009 yılında Film House adında bağımsız bir yapım şirketi kurdu. İkinci filmi “Children of Sarajevo” prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali Un Certain Regard bölümünde Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. Aida Begić, Saraybosna Sahne Sanatları Akademisi’nde Yönetmenlik dersi vermektedir ve AMPAS, EFA, SACD and UFRBiH üyesidir.

Laszlo Rajk
Mimar, sanat yönetmeni ve insan hakları aktivistidir. Sanatsal portföyü, alışılmış kalıpları yıkan çarpıcı mimari projelerle ve yapım tasarımcılığını veya sanat yönetmenliğini yaptığı yüzden fazla tiyatro ve film setiyle doludur. Cannes’da “Büyük Ödül”, Oscar ve Altın Küre’de de “En İyi Yabancı Film” ödüllerini kazanan “Son of Saul” filmi ile Béla Tarr'ın son iki filminin yapım tasarımcılığını üstlendi. Costa Gavras, John Irwin, Miklós Jancsó, Tony Gatlif, Fatih Akın ve Mahmut Coşkun ile birlikte çalıştı, ayrıca Ridley Scott'ın “The Martian” filminde sanat yönetmeni olarak görev aldı. Avangard anlayışa inanan bir sanatçı olarak, kariyerlerinin erken dönemlerindeki sanatçıların bağımsız film ve projelerinde de sıkça yer almaktadır. Rajk, Budapeşte Tiyatro ve Sinema Sanatları Akademisi, Princetown, Concordia, Middlesex Üniversitesi ve Saraybosna’daki Film Factory de dahil olmak üzere çeşitli üniversite ve sanat okullarında seminerler ve ustalık dersleri vermektedir.

Daphné Patakia
Belçika’da büyüdü. Yunan Ulusal Tiyatrosu’nda aldığı eğitimin ardından Avrupa’nın çeşitli yerlerinde önemli prodüksiyonlarda yer aldı. 2015 Venedik Film Festivali’nin Orizzonti bölümünde prömiyerini yapan, Yorgos Zois’in “Interruption” filmindeki oyunculuğuyla bilinmektedir. Constantine Giannaris'in filmi “Spring Awakening”deki rolüyle 2016 Berlin Film Festivali’nde European Shooting Stars ödüllerinden birine layık görülmüştür. Fransa’da geçen ilk filmi, Tony Gatlif’in Cannes Resmi Seçkisi’nde prömiyerini yapan “Djam” filmidir.

Zrinko Ogresta
Hırvat senarist ve yönetmen, Zagreb Drama Sanatları Akademisi’nde sinema yönetmenliği öğretmeni ve Berlin merkezli Avrupa Film Akademisi üyesidir. Zagreb Drama Sanatları Akademisi’nde Sinema ve TV yönetmenliği bölümünden 1982 yılında mezun oldu. Güçlü görsel dili, iyi kurulmuş mizansenleri ve yenilikçi hikâye anlatımıyla alkış toplayan Ogresta’nın filmleri, kültürlü burjuva maskesinin ardındaki kaygıları ele alır. Karakterlerin duygusal ve psikolojik kırılmalarını kullanarak toplumun genelini etkisi altına almış kompleksleri gün ışığına çıkartırken toplumsal ve siyasi güçleri de incelikli bir biçimde tahlil eder. Ogresta’nın filmleri; Venedik, Berlin, Karlovy Vary, Londra gibi tanınmış uluslararası festivallerde gösterilmiş ve çeşitli ödüllere layık görülmüştür.

Signe Zeilich-Jensen
Hollanda Film Fonu’nda çocuk ve aile filmleri bölümünde müdür. Kariyerine Hollanda televizyonunda satın alma görevlisi ve onaylama editörü olarak başladı, daha sonra Amsterdam’da çocuklara yönelik bir film ve medya festivali olan Cinekid’de festival programcısı ve uluslararası programın yöneticisi olarak devam etti. Hollanda Film Festivali’nin parçası olarak, Avrupa sanat filmlerine yönelik senede bir düzenlenen bir ortak yapım platformu olan Hollanda Film Buluşmaları’nın direktörlüğünü yürüttü. Ayrıca Hollanda Kültürel Yayınlar Fonu, Hollanda Film Fonu ve Flanders Audiovizüel Fonu gibi çeşitli fon ve kuruluşlar için danışmanlık yaptı.

Kısa Kurmaca Film Yarışması Jürisi

Asja Krsmanovic
1988 yılında Saraybosna’da dünyaya geldi. Saraybosna Sahne Sanatları Akademisi’nde dramaturji bölümünden mezun oldu. Serbest çalışan bir senaristtir. 2011 yılından beri, ilk olarak yarışma program koordinatörü, sonra da kısa film ön seçicisi olarak görev aldığı Saraybosna Film Festivali’nde çalışmaktadır. Aynı zamanda bölgedeki sinema okulları ve akademilerine yönelik yeni kurulmuş bir program olan Öğrenci Filmleri’nde yarışma bölümü yöneticisidir.

Hakkı Kurtuluş
1980 yılında İstanbul’da doğdu. Film yönetmeni, yapımcı ve senarist olarak çalışmaktadır. Galatasaray, Lyon, ENS, EPHE, Tübingen ve Paris Üniversitesi’nde sinema, iletişim ve kültür tarihi öğrenimi gördü. Üç uzun, dört kısa metraj filmiyle Altın Koca ve Gümüş George da dahil olmak üzere on üç ödül kazandı. Berlin ve İstanbul'da öğretim görevliliği yapan Kurtuluş iki yeni filmini hazırlıyor.

Gözde Kural
1987’de Ankara’da doğdu. İstanbul Bilgi Üniversite’sinde Reklam ve Sinema TV çift anadal yaptı. Eğitimini tamamladıktan sonra kariyerine yönetmen asistanlığıyla başlayıp reklam, klip ve 4 kısa filmin yönetmenliğini ve yapımcılığını üstlendi. İlk uzun metrajı olan “Toz” filmini Afganistan’da çekti.

Kısa Belgesel Film Yarışması Jürisi

Kerime Şenyücel
İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi ve İngiliz Edebiyatı bölümünden mezun oldu. 2010-2015 yılları arasında ASTAD’ın (Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği) başkanlığını yaptı. 1975’den beri TRT’te prodüktör ve belgesel film yönetmeni olarak çalışıyor. Belgeselleri dünyanın birçok ülkesinde gösterildi. Çalışmalarıyla yurt içi ve dışında çeşitli ödüller aldı. “Zeugma, Dün, Bugün” ile ABU (Asya Pasifik Yayın Birliği) 2003 yılı en iyi belgesel, “Osmanoğlu’nun Sürgünü” (2006) ile “Radyo Televizyon Muhabirleri Derneği” yılın belgeseli, “Halfeti’den Hasankeyf’e Sudaki Umut” (2010) belgeseliyle de “GAP’ın Kanaat Önderleri” ödüllerini aldı. Evli ve iki çocuk annesidir.

Mohammed Almughanni
Filistin’in Gazze şehrinde dünyaya geldi. Polonya’daki Lodz Film Okulu’nda öğrenim görmektedir. Belgesel ve kurmaca filmlerin yönetmenliğini, görüntü yönetmenliğini ve kurgusunu yapmaktadır. Filistin-İsrail çatışmasına tanıklığı, filmlerinde insan hakları meselelerine dair hassas bir yaklaşımı da beraberinde getirmiştir.

Aysim Türkmen
1973’ de İstanbul’ da doğdu. Boğaziçi ve New York Üniversitesi’nde eğitim aldı. Film yönetmeni ve yapımcılığı yapmaktadır. Açık Radyo’da “Metropolitika” adlı radyo programının yapımcısı ve sunucusudur. 2006- 2015 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’ nde şehir üzerine ders vermiştir. Şu anda yeni uzun metraj film projesi üzerine çalışmaktadır.

İMA Destekli Kısa Filmler Jürisi

Burçak Evren
1947’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi, Prehistorya ve Klasik Arkeoloji bölümünden mezun oldu. 1969’da gazeteciliğe başladı. Gelişim Sinema Country Homes, Haber dergisi EP, Negatif, Antrakt, Sinematürk ve Cinebelge dergilerini yönetti. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali’nin başkanlığını yaptı. Üniversitede sinema, tiyatro ve yazarlık üzerine dersler vermektedir. Sinemanın yanı sıra, Osmanlı Tarihi’nde gündelik yaşam ve sanatlarıyla, kent tarihi ve kültürleri üzerine eserler verdi.

Murat Karahüseyinoğlu
1962’de Ankara’da doğdu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği Karagöz Oynatma Kursu’nda ders aldı ve Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. Birçok sinema filminin ve tiyatronun yönetmenliğini, yönetmen yardımcılığını ve senaristliğini yaptı.

Mustafa Ziya Ülkenciler
1947’de Antalya’da doğdu. 1983 yılında Bilsak Fotoğraf Atölyesi’ni kurdu. 1986’da sinemaya başladı. Odak Film’de çalışmalarını sürdürürken bazı gazete ve dergilerin sanat sayfaları için resim, sinema, fotoğraf dallarında foto-röportajlar yayınladı. İstanbul ve Ankara’da resim sergileri açtı. Sanat yönetmenliğini ve fotoğraf çalışmalarını sürdürmektedir.

Work In Progress Jürileri

Halil Kardaş
1974 yılında doğdu ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğrenim gördü. Sinema filmi, belgesel ve TV program yapımcısı olarak Filmotto Yapım’da çalışmaktadır.

Susana Poveda
Radyo programı sunucusudur. Yenilikçi yaklaşımıyla dünya çapındaki heyecan verici filmleri arayan, Cannes Film Festivali’nin bağımsız bölümü Directors’ Fortnight seçkisinin seçim komitesi üyesidir.

Mehmet Eryılmaz
Marmara Üniversitesi RTV bölümünden mezun oldu. Kısa film, deneysel ve belgesel filmler üzerinde yoğunlaştı. Sinema üzerine yazılar yazdı. Birçok reklam filmi ve klip yönetmenliği yaptı. “Türk musikisi” üzerine yaptığı kültürel içerikli filmler “Nazım Hikmet Şarkıları” ve “Bedr” filmleriyle tanındı.“Hazan Mevsimi” ilk uzun metraj filmidir. “İstanbul’ da Bayram Sabahı” ve “Refik Ahmet Sevengil RAS” belgesel filmleridir. “Misafir” filmiyle birlikte içinde Montreal Film Festivali “Jüri Özel Ödülü” ve Fipresci ödüllerinin de olduğu ödüller almıştır.

Pitching Jürileri

Giovanni Robbiano
Senarist, yönetmen, yapımcı ve sinema eğitimcisi. 1958 yılında İtalya’nın Cenova kentinde dünyaya geldi. Bolonya Üniversitesi’nden sonra Lewis Cole, Emir Kusturica ve Milena Jeline ile birlikte New York’taki Columbia Üniversitesi’nde Fullbright bursuyla sinema okudu. Aralarında “Komiser Rex”in de bulunduğu çeşitli TV dizilerini kaleme aldı ve üç uzun metrajlı film yönetti. Hikâye editörlüğü ve senaryo danışmanlığının yanı sıra Bolonya, Milano, Cenova, d'Evry Val D'Essonne Üniversitesi’nde ve IULM’de sinema dersleri verdi. Geçtiğimiz haziran ayından beri, Locarno ve Rotterdam Film Festivali tarafından desteklenen Nepal’deki Kathmandu Klinik Docskool’da bölüm başkanı olarak çalışmaktadır. Avrupa Film Akademisi’nin üyesidir.

Cemil Yavuz
İstanbul Üniversitesi, Radyo TV Yayıncılığı Bölümü’nden mezun. TRT Eğitim Dairesi’nden kameramanlık ve New York Film Akademisi’nden yapımcılık eğitimi aldı. TRT, FOX gibi kanallar da asistan olarak çalışmaya başladı. Daha sonra bir çok belgesel, mini dizi ve filmde görüntü yönetmenliği, yapımcılık ve yönetmenlik yaptı.

Mehmet Demirhan
1970 yılında doğdu. 1995’de Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. Kanal 7 TV Dış Haberler Muhabirliği, HBB TV Dış Haberler Editörlüğü, Kanal 7 TV İngilizce Haber Editörlüğü, Bumerang Film Genel Müdürlüğü, ÜLKE TV’de 17 bölüm yayınlanan canlı yayın programı “Nöbetçi” ve “Filozof”un yapımcılığı ve sunuculuğu, Avrupa Konseyi Sinema Fonu Eurimages Başkan Yardımcılığı ve Türkiye Temsilciliği, TRT TV Dairesi Başkan Yardımcılığı, TTNET İçerik Direktörlüğü görevlerini yürüttü. Halen Türk Telekom Danışmanlığı görevini sürdürmektedir. Aynı zamanda International Academy of Television Arts&Sciences - Emmy, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Sinema Destek Kurulu üyesidir.








Ödüller & Yarışma Filmleri

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması

En iyi Uluslararası Uzun Film Ödülü: 50.000 TL
En İyi Yönetmen Ödülü: 15.000 TL
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: 10.000 TL
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: 10.000 TL
En İyi Senaryo Ödülü: 7.500 TL
En İyi Sinematografi Ödülü: 7.500 TL
En İyi Kurgu Ödülü: 7.500 TL

A Father’s Will / Bakyt Mukul, Dastan Zhapar Uulu - Kırgızistan
A Violent Life / Thierry De Peretti - Fransa
Easy / Andrea Magnani - Ukrayna, İtalya
Kharms / Ivan Bolotnikov - Rusya, Litvanya, Makedonya
Khibula / George Ovashvili - Gürcistan, Almanya, Fransa
Malaria / Parviz Shahbazi - İran
Marita / Cristi Iftime - Romanya
Rifle / Davi Pretto - Brezilya



Uluslararası Kısa Metraj Film Yarışması

Ahmet Uluçay Büyük Ödülü: 25.000 TL
En İyi Uluslararası Kısa Kurmaca Film Ödülü: 10.000 TL
En İyi Uluslararası Kısa Belgesel Ödülü: 10.000 TL

Uluslararası Kısa Kurmaca Film

A Drowning Man / Mahdi Fleifel - Danimarka, İngiltere, Yunanistan
A Gentle Night / Qiu Yang - Çin
Antarctica / Jeroen Ceulebrouck - Belçika
Import / Ena Sendijarević - Hollanda
Les Miserables / Ladj Ly, Fransa - France
Retouch / Kaveh Mazaheri - İran
Salamat From Germany / Una Gunjak, Rami Kodeih - Lübnan, Fransa
The President’s Visit / Cyril Aris - Lübnan, ABD, Katar
Volcano Island / Anna Katalin Lovrity - Macaristan
Written / Unwritten / Adrian Silisteanu - Romanya

Uluslararası Kısa Belgesel Film

Grandfather’s Father / Karlis Lesins - Letonya
Green Screen Gringo / Douwe Dijkstra - Hollanda, Brezilya
Greeting From Aleppo /​Issa Touma, Thomas Vroege, Floor Van Der Meulen - Suriye, Hollanda
Homeland / Sam Peeters - Belçika
Los Desheredados / Laura Ferrés - İspanya
No Go Zone / Atelier Collectif (William Henne, Caroline Nugues) - Belçika
Resonances / Jean-Julien Pous - Fransa, Güney Kore
Street Of Death / Karam Ghossein - Lübnan, Almanya










5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Yarışma Başvuruları Başladı!

17 - 26 Kasım 2017 tarihleri arasında T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri ile Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından düzenlenecek olan 5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali kapsamında gerçekleştirilecek olan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışmaları için başvurular başladı.
İlk yılından beri aralıksız olarak düzenlenen Boğaziçi Film Festivali, bu sene yeni bölümler, önemli konuklar ve etkinlikleri ile 5. yılını kutlamaya hazırlanıyor.
Festival kapsamında düzenlenecek olan tüm yarışmalı bölümlerin yönetmelikleri açıklanırken Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışmalarının son başvuru tarihi 15 Eylül 2017 olarak belirlendi.

En İyi Ulusal Uzun Metraj Filme 100.000 TL Ödül

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kapsamında ‘En İyi Film’ seçilen eser, 100.000 TL para ödülü alırken yarışmada ayrıca, ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’ , ‘En İyi Kadın Oyuncu’, 'En İyi Senaryo' dalları ile, ‘En İyi Görüntü Yönetmeni’ ve ‘En İyi Kurgu’ dallarında da ödüller verilecek.
Ayrıca festival kapsamında her yıl olduğu gibi Dünya Sineması Seçkisi, Kısa Film ve Animasyon Seçkileri, özel gösterim bölümleri, belgesel gösterimleri, söyleşiler, atölye çalışmaları ve sergiler sinemaseverlerle buluşacak.
İlk yılından beri aralıksız olarak düzenlenen Boğaziçi Film Festivali, bu sene yeni bölümler, önemli konuklar ve etkinlikleri ile 5. yılını kutlamaya hazırlanıyor.
Yarışma yönetmeliklerine ve başvuru formlarına festivalin resmi web sayfası olan www.bogazicifilmfestivali.com adresinden ulaşılabilir.
Festivalin bu seneki yenilikleri ve detaylı haberleri ise önümüzdeki günlerde duyurulacak.





5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali başvuruları başladı

5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali kapsamında yapılacak "Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması" ve "Ulusal Kısa Film Yarışması" için başvurular başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği ve İstanbul Medya Akademisi tarafından beşincisi düzenlenecek Uluslararası Boğaziçi Film Festivali kapsamında yapılacak "Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması" ve "Ulusal Kısa Film Yarışması" için başvurular başladı.

İstanbul Medya Akademisi'nden yapılan açıklamaya göre 17-26 Kasım'da gerçekleştirilecek festival kapsamında düzenlenecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması için son başvuru tarihi 15 Eylül 2017 olarak belirlendi.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması kapsamında "En İyi Film" seçilen eser, 100 bin lira para ödülü alacak. Ayrıca "En İyi Yönetmen", "En İyi Erkek Oyuncu", "En İyi Kadın Oyuncu", "En İyi Senaryo" dalları ile "En İyi Görüntü Yönetmeni" ve "En İyi Kurgu" dallarında da ödüller verilecek.

Yarışma yönetmeliklerine ve başvuru formlarına, festivalin internet sayfası olan "www.bogazicifilmfestivali.com" adresinden ulaşılabileceği belirtildi.

27 Temmuz 2017