BIFED - Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali

30 Ekim - 2 Kasım 2014
Son Katılım Tarihi: 15 Ağustos 2014

www.bifed.org
facebook.com/bifeddoc
twitter: @bifed_doc




BIFED 2014 ödülleri:

Festival’de Fethi Kayaalp anısına hitap edilen birincilik ödülünü Rüya Arzu Köksal’ın yönetmenliğini yaptığı Türkiye’de yaşanan ama bütün dünyada benzerlerine rastladığımız, hayati öneme sahip bir çevre mücadelesini, aktivizm ruhunu kutlayarak ve bize, mizah duygusu ve insancilligiyla ilham vererek anlatan bir film olduğu için, “Bir Avuç Cesur İnsan” aldı.

Ödülünü almak için sahneye çocuklarıyla beraber çıkan yönetmen Rüya Arzu Köksal “En büyük sorumluluğumuzun çocuklarımıza bırakacağımız “temiz” bir dünya olduğunu” hatırlattı.

Festivalin ikincilik ödülü; yerinden yurdundan edilmiş bir karakterin, insancıl ve evrensel bir şekilde gittiği yerdeki insanları ve evi kendi insanları kılması, dağları ve nehirleri kendi dağları ve nehirleri bilmesi ve dönüştürmesi; savaşların adaletsiz ve kirli yüzüne rağmen yaşamı, doğayı ve insanı doğallıkla ve inatla savunduğu için Mano Khalil’in yönetmenliğini yaptığı “Arı Yetiştiricisi - The Beekeper” filmine verildi. Üçüncülük ödülü ise insanın toprak aidiyeti ve ilişkisini yalın, güçlü ve şiirsel bir sinematografiyle anlatabilme başarısından dolayı yönetmenliğini Farida Pacha’nın yaptığı “Benim Adım Tuz - My Name is Salt” filminin oldu.






Yarışma Filmleri Bölümü

Bu bölümdeki 20 film dünyanın 30 farklı ülkesinden gelen 170 film arasından seçildi.

Gündöndü
Ekümenopolis
Su Bedevileri
Bir Avuç Cesur İnsan
Sözünü Tut
Hands-on
Bakkal
Sodom’un Çocukları
Karbona Hücum
CHAR…Tarafsız Ada
Benim Adım Tuz
Teneke Ev
Abu Haraz
Savaş Sanatına Dair
Pamuktan Hayaller
Chai Qian, Yerinden Edilmiş
Arı Yetiştiricisi
Ağ
Tarlabaşı ve Ben
Beş Yıldızlı Varoluş






BIFED 2014 Panorama bölümü 40 belgesel ve kısa filmden oluşuyor. Alt başlıklar tematik bir biçimde düzenlenmiştir. Alt başlıklar şu şekildedir: Su, Şehir , Yeryüzü, Küreselleşme, Yerel, Emek, Direniş, KALAN ve Anke Atamer Çocuk Filmleri Bölümü.

KALAN

Bu bölüm, kayıpları ve geçmişi araştıran belgesellere ayrılmıştır. Günümüzü etkiledikleri gibi küreselleşme ve modernleşme yoluyla kültürel ve ekolojik kayıpları da etkileyen geçmişte gömülü kalmış siyasi ve toplumsal travmalar bu bölümdeki belgesellerde ele alınmaktadır.

(KALAN ve Z-Yapım’ın desteği sayesinde gerçekleştirilmiştir)

Fırtına
Diyar
Pruva
Unplugged


Anke Atamer Çocuk Filmleri Bölümü

Bozcaada’daki çocukların dikkatini çekmek, onları belgesel dünyasıyla tanıştırmak ve çevre konusunda farkındalıklarını artırmak amacıyla çocuklar için özel gösterimler düşünülmüştür. ‘Anke Artamer Çocuk Filmleri Bölümü’ çevreye ve çocukların eğitimine gösterdiği bağlılıkla hatırlanan Anke Atamer’in anısına düzenlenmiştir. Atamer’in yaz kampları sayısız genç insanın hayatını etkilemiştir.

Aküsüz Araba
Son Kuşlar
Mama
Dar Alan
Parkour
Sanat Sokağı
Resim Aşkı
Doğa 2.0


Anke Atamer, Globalisation Bölümü

KÜRESELLEŞME Filmleri Bölümü

Bay, Bay Barselona
Manzarasız Odalar
Venedik Sendromu
Tuzun Ağırlığı
Doğa 2.0
Ekopolis China
Nil Levreği


YERYÜZÜ Filmleri Bölümü

Hey Geçi!
Yol
Kara Toprak


ŞEHİR Filmleri Bölümü

Taşkafa, Bir Sokak Hikâyesi
Küpeli
Gecekondu Mahallesi
Bağ
Oak ve Scott


DİRENİŞ Filmleri Bölümü

Babalar Grubu
Sonsuz Yol


EMEK Filmleri Bölümü

Camdan Köprüler
Külkedisi Değiliz!
Çiçeklenen Ticaret


YERELDE Filmleri Bölümü

Bir Zamanlar
Çatuk
Ekşi Maya
Altın Ormanı


SU Filmleri Bölümü

Mada
Doğan Köyü
Göç
Dalgaya Direnmek






Özel Gösterim bölümümüzde jüri üyelerimizden yönetmenlerin filmlerini sunmaktan iftihar duyarız. Bu sene Nathalie Borgers, Yeşim Ustaoğlu ve Marc Achbar & Jennifer Abbott’ın filmleri gösterilecek.

Şirket
Sırtlarındaki Hayat
Kumun Rüzgârları






Bozcaada Ekolojik Belgesel Film Festivali için geri sayım başladı!
Bozcaada Belediyesi ve BOZTİD (Bozcaada Turizm İşletmeleri Derneği) tarafından, bu yıl ilki düzenlenecek Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali BIFED 30 Ekim - 2 Kasım 2014 tarihleri arasında Bozcaada’da gerçekleşecek.

Bozcaada Ekolojik Belgesel Film Festivali için geri sayım başladı!

Daimi teması “Çevre” olan bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Film Festivali, yaşadığımız dünyanın sorunları ve zenginlikleriyle ilgili sanatsal üretimlerin oluşumuna ve sunumuna yeni bir neden oluşturmak, ülkemizde ekoloji konusunda ciddi ve bağımsız bir platform yaratılmasına öncülük etmek ve bu çalışmaları ödüllendirmek amacıyla oluştu.

BIFED’in organizasyonunda, sanat ve ekoloji alanlarında çalışmalarda bulunmuş isimlerin yanı sıra Bozcaada yerel yönetim ve üreticilerden isimler de bulunuyor. Festivalin Başkanlığını Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz; Festival Başkan Yardımcılığını Bozcaada’da üzüm bağlarından doğal üzüm suyu, koruk suyu, üzüm reçeli, kuru üzüm ve kurutulmuş üzüm çekirdeği imalatçılığı yapan BOZTİD başkanı Yahya Göztepe yapıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde belgesel ve kontra film dersleri veren; 'Uluslararası FIMa Video Atölyeleri', 'Ulusal Çevre Senaryo Ödülleri', 'Antalya Altın Portakal Uluslararası Kısa Film Video Festivali’nin kurucusu ve ilk yönetmeni olan; filmleri kırkın üzerinde farklı ülkede festival ve televizyonlarda gösterilen deneysel ve belgesel film yönetmeni Ethem Özgüven ise Festivalin Koordinatörlüğünü yapmaktadır.

Festivalin Yönetmenliğini Ethem Özgüven ile birlikte Kum, 4857, Hakikat, Can Yelekleri Koltukların Altında Değildir, gibi belgesel ve kısa filmlerin yönetmenliğini yapan; “Ulusal Çevre Senaryo Ödülleri”, “Antalya Altın Portakal Uluslararası Kısa Film Video Festivali”, Karşı Sanat gibi kurumlarda ve çalışmalarda küratör, uluslararası ilişkiler direktörü, kurucu ve eğitmen olarak görev almış Petra Holzer Özgüven yürütmektedir.

Ekolojinin önemini vurgulamak, adanın, dünyanın ve yörenin ekolojik sorunlarıyla ilgili bilim insanlarını ve sanatçıları bir araya getirmek, dostluk ve barışa katkıda bulunmak için bu yıl ilki düzenlenecek olan BIFED’in Yarışma Bölümü ile belgesel yönetmenlerine açılım, sanatsal gelişim ve uluslararası deneyim sağlamanın yanı sıra, yeni projeler için destek sağlanmasına yönelik yeni bir platform da yaratılmış olacak.

YARIŞMA BÖLÜMÜ

Festival insan yaşamını ve çevreyi korumaya yönelik nitelikli çalışmaları duyurmayı, göstermeyi ve yapımına destek olmayı amaç edinmiştir.

BIFED ayrıca ilk yılından itibaren, ödüllü bir festival olmayı hedeflemiştir.

Festivalin ana bölümü olan “yarışmalı bölüm”e ek olarak bir çok önemli belgesel gösterimini içeren “özel gösterimler”, “atölyeler” ve “konserler” de festivalin diğer zenginlikleri arasında yer alıyor.

Festival jürisinde; Ülkemizin en önemli film yönetmenlerinden Yeşim Ustaoğlu, Uluslararası sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) ve SİYAD Başkanı Alin Taşçiyan, ödüllü belgesel yönetmeni Nathalie Borgers, Mısır’da Çocuk Göçmenler, Konşma Özgürlüğü, 301 Numaralı Makale filmlerinin yönetmeni, çevre ve insani sorunlarla ilgili çalışmalarıyla bilinen diplomat ve siyasetçi Şafak Pavey, sinema yazarı, akademisyen Tül Akbal Sualp, sinema yazarları Seray Genç ve Cüneyt Cebenoyan yer alıyor.

BIFED Yarışma Bölümü ekoloji (çevre) ile ilgili sorunlar ve çözüm önerilerini içeren, insanı, doğayı, tarımı, balıkçılığı, yerleşimleri, denizleri ve bunlarla ilgili sorunları ve çözümleri ele alan 2010’dan sonra üretilmiş tüm belgesel yapımlara süre kısıtlaması olmaksızın açıktır.

Yarışma Bölümü’nde, aday filmler arasından jürinin seçeceği En İyi Belgesel Film’e 7000 TL, 2. En İyi Film’e 5000 TL ve 3. En İyi Film’e ise 3000 TL ödül verilecektir.

SON BAŞVURU TARİHİ: 15 AĞUSTOS 2014

Belgesellerin 15 Ağustos 2014 Cuma akşamına kadar,
BIFED Bozcaada Belediyesi Bozcaada Çanakkale adresine yollanması gerekmektedir. Festivale katılım koşulları ve başvuru formları www.bifed.org adresinden temin edilebilir.


FESTİVAL PROGRAMI

30 Ekim - 2 Kasım 2014 tarihlerinde Bozcaada gerçekleştirilecek BIFED, programında yer alan belgesel film gösterimlerine ek olarak besteci ve müzik etnolog Alper Maral, Belgesel Sinemada Müzik: Araç ve Amaç/Özne ve Nesne Arasında Etik, Estetik ve Teknik Salınımlar adlı atölye çalışmasını geçekleştirecek. Festival 2 Kasım’da Bulutsuzluk Özlemi kapanış konseriyle sona erecek.

BIFED, ekibinde ve yarışma jürisinde yer alan usta isimlere ek olarak, Onur Kurulu, Danışma Kurulu, Bilim Kurulu, Sanat Kurulu ve Ekoloji Kurulu’ndaki, uluslararası filmcilerden, sanatçılardan, eğitmenlerden, ekoloji ve çevre ile ilgili uzmanlardan oluşan, alanlarında uzman isimlerin katkı ve destekleriyle, hem Türkiye ve Bozcaada’ya dünyanın en nitelikli çevre filmlerini getirmeyi hem de ekolojinin birlikte var olduğu, yeni bir alan yaratmayı amaçlıyor.

BIFED Festivalinde festivalin Jüri üyesi, yönetmen Yeşim Ustaoğlu’nun “Sırtımdaki Hayatlar” belgeselinin Türkiye’de ilk kez gösterilecek olan uzun versiyonunun yanı sıra, Nathale Borgers’in “Kumun Rüzgarları Kayanın Kadınları” filmi özel gösterimler kapsamında izlenebilecek. Festival Joel Bakan’ın yazdığı ve Mark Achbar ve Jennifer Abbott’un yönettiği The Corporation filmiyle 30 Ekim günü başlayacak.







Bozcaada'da İlk Kez Ekolojik Belgesel Film Festivali

Bozcaada'da ilk kez daimi teması "ekoloji" olan 30 Ekim-2 Kasım'da Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali'nde 22 ülkeden filmler yer alacak.

Bozcaada'da 30 Ekim- 2 Kasım 2014 tarihleri arasında ilk kez Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED) düzenlenecek.

Daimi teması "ekoloji" olan festivale 22 ülkeden filmler katıldı.

Festivalin Başkanlığını Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, koordinatörlüğünü ise İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde film yönetmeni Ethem Özgüven yapıyor.

Festivalin amacı "Bu festivali yaşadığımız gezegeni çocuklarımıza güzel bir şekilde teslim etmek ve geleceğe, yaşadığımız gezegeni hak edecek güzel çocuklar bırakmak için yapıyoruz. Birlikte küresel ısınma, kirlenen ve tükenen denizler, işçinin ve küçük çiftçinin bozulan çalışma koşulları, yok edilen ekilebilir alanlar, azalan içilebilir su kaynakları gibi somut ve önemli tehlikelerin tetiklediği sorunların çözümüne katkı koyacağız, bu konularla ilgili filmlerinizle zenginleşeceğiz" diye açıklanıyor.
Zeytinlikler de tartışılacak

Ayrıca festival kapsamında düzenlenecek zeytin temalı panelle, zeytinlik alanların imara açılması sonucunda bölge ekolojisi ve Türkiye’nin zeytin ekonomisinin karşılaşacağı olumsuz etkiler de konuşulacak.

Festivalin ekoloji temalı heykelcikleri de her yıl farklı bir sanatçının elinden farklı bir doğal malzemeden tasarlanacak. Bu seneki heykelcikler zeytin ağacından heykeltıraş Erim Bayrı tarafından yapıldı.
BİFED’de dünya prömiyerleri

22 ülkeden atılımın gerçekleştiği BİFED’de birçok filmin dünya, uluslararası ve ulusal prömiyeriler de yapılacak.

IDFA, Berlinale, Vienale, Sundance gibi dünyanın birçok önemli festivallerinde finale kalmış veya ödül almış 170 film arasından 20 film yarışacak.

Yarışma filmlerinden yönetmenliğini Marianna Francese, Jaad Gaillet’in üstlendiği “Tarlabaşı ve Ben”, Margaret Bong’un yönettiği “Weight of Salt (Tuzun Ağırlığı)”, Eduardo Chibas’ın yönetmenliğini yaptığı “Bye, Bye, Barcelona (Bay, Bay, Barselona)”, Sinem Yılancı ve Sertan Ünver’in filmi “Oak and Scott: Pausing at High Speed (Oak ve Scott: Yüksek Hızda Duraklamak)”, Hazal Tüfekçi’nin “Babalar Grubu” ve Eda Elif Tibet’in “Hey Geçi (Hey Keçi)” filmlerinin Dünya Prömiyerleri gerçekleştirilecek.

Uluslararası prömiyerini BİFED’de yapacak “Hands on: Women and Climate Change” belgeselinin yanı sıra birçok belgesel film de Türkiye’deki ilk gösterimini Bozcaada’da yapacak.

Festival Joel Bakan’ın yazdığı ve Mark Achbar ve Jennifer Abbott’un yönettiği dünyanın en fazla ödül kazanan belgesellerinden biri olan “The Corporation” filmiyle 30 Ekim 2014 Perşembe günü başlayacak. Festivalde yarışma filmlerinin yanı sıra 30 film daha sinema severlerle buluşacak.
Çocuklara özel gösterimler

Bozcaadalı çocukları festival içine çekebilmek için Bozcaada için büyük önem taşıyan, çocuk, gençlik ve çevre konularında Ada’nın en bilinen ve sevilen karakterlerinden biri, ağustos ayında ölen Anke Atamer adına “Anke Atamer Çocuk Filmleri Programı” hazırlandı.





BIFED Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nin daimi teması ekoloji:

Bu festivali yaşadığımız gezegeni çocuklarımıza güzel bir şekilde teslim etmek ve geleceğe, yaşadığımız gezegeni hak edecek güzel çocuklar bırakmak için yapıyoruz.

Yaşam alanları, engellenmişlik, kentsel dönüşüm, alternatif enerji, alternatif çözümler… Yerel olana, küçük olana, doğru üretime ve doğaya saygılı insanların yaşadığı üzerine titrediğimiz bir coğrafyaya geliyorsunuz. Varlığınızla ve filmlerinizle, küçük üreticimiz, çiftçimiz, küçük balıkçımız, bağcılarımız, zeytincilerimiz, eğiticilerimiz, öğrencilerimiz, gençlerimiz; hepimiz göneneceğiz.

Birlikte küresel ısınma, kirlenen ve tükenen denizler, işçinin ve küçük çiftçinin bozulan çalışma koşulları, yok edilen ekilebilir alanlar, azalan içilebilir su kaynakları gibi somut ve önemli tehlikelerin tetiklediği sorunların çözümüne katkı koyacağız, bu konularla ilgili filmlerinizle zenginleşeceğiz.

Daha az tüketen ve daha sevgi dolu insanların olduğu bir dünyayı birlikte umut edeceğiz…

Hakan Can Yılmaz
BIFED Başkanı

Ethem Özgüven
BIFED Koordinatörü

Petra Holzer Özgüven
BIFED Yönetmeni







BIFED KATILIM KOŞULLARI
BIFED Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali

30.10.2014-02.11.2014

BIFED Bozcaada Belediyesi & Boztid tarafından düzenleniyor.

BIFED ekoloji, çevre ile ilgili sorunlar ve çözüm önerilerini içeren, insanı, doğayı, tarımı, balıkçılığı, yerleşimleri ve bunlarla ilgili sorunları ve çözümleri ele alan belgesel yapımlara açıktır. Festival insan yaşamını ve çevreyi korumaya yönelik nitelikli çalışmaları duyurmayı, göstermeyi ve yapımına destek olmayı amaç edinmiştir. BIFED, GDO, gürültü ve zararları, engellenmişlik, biyolojik çeşitlilik, içme suyu, balıkçılık, tarım, çevreye duyarlı turizm gibi konularda yapılmış belgeselleri katılıma davet eder.
1. Teknik Koşullar

1.1. Festivalin yarışmalı bölümüne katılan belgeseller 1 Ocak 2010 tarihinden sonra üretilmiş olmalıdır. Gösterim bölümü için başvurularda bu sınırlama yoktur.

1.2. Orijinal formatı ne olursa olsun, tertip komitesine, filmin 1 adet inglizce altyazılı kopyası (MPEG2, MP4 veya H.264 formatında) DVD, SD MEMORY CARD veya USB FLASH DRIVE üzerine kaydedilerek gönderilir. Yarışmaya katılan belgesellerin orijinal dili İngilizce veya Türkçe değilse bu belgesellerin mutlaka Türkçe veya İngilizce altyazılı olması gerekmektedir. Katılımcılar belgeselleriyle birlikte Türkçe ve/veya İngilizce diyalog listesi göndermek zorundadırlar.

1.3. Yarışmalı bölüme katılan belgeseller için aşağıdakilerin gönderilmesi istenmektedir:
*Trailer (AVI veya DVD)
*Basılı materyal, afiş
*Yönetmenin film dair yazısı (en fazla 150 kelime)

1.4. Belgeseller için son yollanma tarihi 15. 08. 2014 olarak belirlenmiştir.

Belgesellerin:

BIFED Bozcaada Belediyesi
Bozcaada Çanakkale

adresine yollanması gerekmektedir.

1.5. Yarışmaya katılan kasetler, DVD ve filmler katılımcının isteği doğrultusunda ve yollama masrafları katılımcıya ait olmak üzere geri yollanır. Geri yollanmayanlar festival arşivinde saklanır.

1. 6. BIFED Festivali, festival filmlerini yıl içinde iki kez olmak üzere ticari olmayan bir şekilde gösterme hakkına sahiptir. Buna ek olarak gene yılda iki kez üniversitelerde, lise ve ilkokullarda eğitim amaçlı gösterim hakkı festivale aittir.

1.7. Katılımcı filmler, uluslararası filmcilerden, sanatçılardan, eğitmenlerden, ekoloji ve çevre ile ilgili uzmanlardan oluşan bir jüri tarafından değerlendirilecektir.

1. 8. Ön jüri ve jürinin kararları kesindir.
2. ÖDÜLLER

1. en iyi belgesel 7.000TL
2. ödül 5.000TL
3. ödül 3.000TL
3. AKREDİTASİYON - OTEL RESERVASYON

3.1. Seyahat masrafları katılımcılara aittir.

3.2. BIFED Festivali yarışmada finale kalan sanatçıların konaklamalarını, sabah kahvaltı ve akşam yemeklerini karşılar.

3.3. Otel veya pansiyon rezervasyonlarını festival üzerinden yapmak isteyen festival konuklarına BOZTID %25 indirim sağlar ve yardımcı olur. www.boztid.org
4. GENEL KOŞULLAR

4.1. Katılımcılar rezervasyon için gerekli formları www.bifed.org adresinden doldurabilirler. Yarışma için ön elemeden geçen filmlerin yönetmenlerinin konaklama ve yemek haklarını kaybetmemeleri için, festival tarihinden en geç iki hafta önce geliş ve dönüş tarihleriyle ilgili bilgileri festival komitesine iletmeleri gerekmektedir. Yarışma dışı konukların indirim ve her türlü bilgi için www.boztid.org adresindeki formları doldurmaları gerekmektedir.

4.2. Başvuru formlarının eksiksiz doldurulması katılım için mutlak gerekliliktir.

4.3. Başvuru formunu doldurup festivale yollamak katılım koşullarını kabul etmek anlamına gelmektedir.

4.4. Festivalin gösterim ve yarışma bölümlerine seçilen filmlerin formatları ne olursa olsun dijital olarak gösterilecektir. 16mm veya 35 mm çekilmiş çalışmalar da film olarak gösterilmeyecek, diğer çalışmalar gibi dijital olarak gösterilecektir.






Jüri

BIFED Final jürisinin yedi üyesi belli oldu:
Alin Taşçiyan, Cüneyt Cebenoyan, Nathalie Borgers, Seray Genç, Şafak Pavey, Tül Akbal Sualp, Yeşim Ustaoğlu





Çevreye dair her belgesele açık yarışmalı ödüllü bir festival bu.
Katılımınızdan mutlu olacağız.
Katılım için son tarih: 15.8.2014
Ekoloji terimini geniş olarak kullanıyoruz. Insanların ve başka organizmaların yaşam alanını tehtid eden herşeyı kapsayan bir anlamda düşünüyoruz.
Etrafınızı haberdar ederseniz seviniriz.

www.bifed.org
facebook.com/bifeddoc
twitter: @bifed_doc

Sevgilerilye
Petra Holzer
BIFED