8. Uluslararası Bursa Çocuk Hakları Film Festivali

12 - 19 Nisan 2019 Bursa

İletişim:
Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği
Dernekler Yerleşkesi Konak Mah.
Seçkin Sok. No: 23/1 PK.16110 Nilüfer Bursa
Tel: 0 224 4519920 - 4519960 - 4519980 / 111

İrtibat:
Okan Temizarabacı
E-posta Adresi: info @ cocukhaklarifilmfestivali.org
Tel: 0534 228 24 08
cocukhaklarifilmfestivali.org









8. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali Başlıyor

19 Nisan'a kadar devam edecek olan festivalde her yıl Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin bir maddesi ele alınıyor. Bu yıl ise Sözleşme'nin 8. maddesi olan "Kimliğin Korunması"na dikkat çekilecek.

Çocuk hakları temalı filmleri izleyicilerle buluşturmayı ve çocuk haklarına yönelik film üretimini desteklemeyi amaçlayan 8. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali yarın (12 Nisan 2019) Bursa'da başlıyor.

19 Nisan'a kadar devam edecek olan festivalde her yıl Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin bir maddesi ele alınıyor.

Bu yıl ise Sözleşme'nin devletlerin bir ad, vatandaşlık ve aile bağlarına sahip olma hakkına saygı gösterme gerekliliğinin vurgulandığı 8. maddesi olan "Kimliğin Korunması"na dikkat çekilecek.

Madde 8
Taraf Devletler, yasanın tanıdığı şekliyle çocuğun kimliğini; tabiiyeti, ismi ve aile bağları dahil, koruma hakkına saygı göstermeyi ve bu konuda yasa dışı müdahalelerde bulunmamayı taahhüt ederler.

Çocuğun kimliğinin unsurlarının bazılarından veya tümünden yasaya aykırı olarak yoksun bırakılması halinde, Taraf Devletler çocuğun kimliğine süratle yeniden kavuşturulması amacıyla gerekli yardım ve korumada bulunurlar.
Festivalde, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin temel taşlarından biri olan "çocuk katılımı"nın sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla 18 yaş altındaki yönetmenlerin filmleri Çocuk Yönetmenler bölümünde gösterililecek.

Bu bölümde gösterilecek 13 kısa filmin yanı sıra, Portekiz'den ANILUPA atölyelerine katılan çocukların çektiği 5 kısa animasyon filmden oluşan bir seçki de izleyicilerle buluşacak.

Festivalin Yetişkinlerin Gözünden Çocuk Hakları bölümünde ise 19 ülkeden, 18 yaş üstündeki yönetmenlerin yaptığı çocuk hakları konulu 37 film gösterilecek.

Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra, söyleşiler, sergiler, paneller de olacak. Festival boyunca animasyon, sinema, fotoğraf, senaryo ve çocuk hakları gibi atölyeler de gerçekleşecek.

Çocuk Hakları Sözleşmesi'yle tanınan hakların öncelikle çocuklar tarafından bilinmesi amaçlanan festival süresince Bursa'daki pek çok okuldan 4 bine yakın öğrencinin festivale katılıp filmleri ve etkinlikleri takip etmesi sağlanırken, festivalin organizasyon ekibinde de yetişkinler kadar gönüllü çocuklar da yer alacak.

Matuku Film ve Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği işbirliğiyle düzenlenen 8. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali Merinos AKKM Orhangazi Salonu, Podyum Sanat Mahal, Konak Kültürevi, Karaman Dernekler Yerleşkesi ve Uludağ Üniversitesi Mediko Kırmızı Salon'da gerçekleşecek.

11 Nisan 2019







8. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali’nin bu yıl ki teması nedir?

Ailece hadi bu akşam 19.30’da! Instagram’dan yayınlanan ipucu sorusu ile ilgili şu duyuru yapıldı: “Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği tarafından “çocuk hakları” konusunda farkındalığı artırmak amacıyla 12 Nisan tarihinde Bursa’da başlayan festival, 19 Nisan’a kadar devam edecek. Her yıl Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin bir maddesini ele alan festivalin bu yılki teması nedir?”

17 NİSAN HADİ İPUCU SORUSU
CEVAP: KİMLİĞİN KORUNMASI

UNICEF Türkiye Milli Komite Başkanı Prof. Dr. Talat Halman'ın desteğiyle, 2005- 2012 yılları arasında UNICEF gönüllüsü olarak çalışan çocuklar, çocuk haklarının görsel olarak daha dikkat çekici olduğunun farkına varır.

Bu amaçla çekmiş oldukları “Komite 16” adlı kısa filmde, Bursa Çocuk Hakları Çocuk Komitesi'nin kuruluş ve çalışma prensiplerini çocuk gözüyle anlatırlar. 2010 yılında çekilen film, 800 çocuğun katıldığı Dünya Çocuk Günü'nde, Bursa Valiliği öncülüğünde, Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Osmangazi Belediyesi ve Yıldırım Belediyesi'nin desteğiyle gösterime girer.

Çocuk Hakları ile ilgili olarak farkındalık yaratmayı amaçlayan çocuklara bir destekte, Bahçeşehir Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü'nden gelir. Yard. Doç Dr. Erkan Büker'in düzenlediği film atölyesine katılan çocuklar, aldıkları eğitim sonrası sinemaya ilgi duyan diğer arkadaşlarıyla birlikte çocuk hakları konulu kısa filmler çekmeye başlar.

Çocuk Hakları filmlerinin çocuklar için eğitici, öğretici ve ilgi çekici olduğunu görünce, daha çok çocuğa ulaşmak için “Çocuk Hakları Film Festivali” düzenlemeye karar verirler. Bu amaçla, New York Şehir Üniversitesi Çocuk Ortamları Direktörü Prof. Roger Hart'tan “Çocuk Katılımı” konusunda eğitim alırlar.

2011 yılında, 58 çocuk, Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İlçe belediyeleri ve çeşitli kurumların ve yetişkinlerin gönüllü işbirliği ile, 1.Uluslararası Bursa Çocuk Hakları Film Festivali'ni düzenleyerek, 4000 den fazla çocuğun film yoluyla haklarını öğrenmesine katkıda bulunur.

Festivalin her aşamasında aktif rol alan gönüllü çocuklar ve yetişkinler, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezih Orhon'un önerisiyle “Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği”ni kurar.

2013 yılında, Bursa Valiliği, Anadolu Üniversitesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Yıldırım Belediyesi ve Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği ortaklığında, “ 2. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali” düzenlenir.

Festival kapsamında 6875 çocuk, çocuk hakları ile ilgili filmleri izleme fırsatı bulur. Festival süresince çocukların katıldığı sinema, resim ve fotoğraf atölye çalışmaları yapılır.

Gelen talepler üzerine Malatya, Erzincan ve Eskişehir'de 940 çocuğun yaş gruplarına yönelik Çocuk Hakları ile ilgili 24 adet film izlemesi sağlanır. 2177 çocuğa “Çocuk Hakları” bilincine yönelik anket çalışması yürütülür.

2014 yılında düzenlenecek olan festivalde, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 3. Maddesinde yer alan “ Çocuğun Yüksek Yararı”na kamuoyunun dikkatinin çekilmesi, sözleşmenin temel yapı taşlarından biri olan “Çocuk Katılımı”nın sağlanması ve çocuk hakları fikrinin yaygınlaşarak içselleştirilmesi hedeflenmektedir.

17 Nisan 2019







8. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali başladı

Bursa’da bugün başlayan ve 19 Nisan’a kadar sürecek festivalde 18 yaş altındaki yönetmenlerin filmleri gösterilecek. Festival bu yıl Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşme’nin bir maddesi olan “Kimliğin Korunması”na dikkat çekecek.
Bu yıl sekizincisi düzenlenen Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali, bugün Bursa’da başladı.

19 Nisan’a kadar sürecek olan festival, çocuk hakları temalı filmleri izleyicilerle buluşturmayı ve çocuk haklarına yönelik film üretimini desteklemeyi amaçlıyor.

Festivalde her yıl Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin bir maddesi ele alınıyor. Bu yıl ise devletlerin bir ad, vatandaşlık ve aile bağlarına sahip olma hakkına saygı gösterme gerekliliğinin vurgulandığı 8. maddesi olan “Kimliğin Korunması”na dikkat çekilecek.

Festivalde, 18 yaş altındaki yönetmenlerin 13 kısa filmi Çocuk Yönetmenler Bölümü’nde gösterilecek. Ayrıca, Portekiz’den ANILUPA atölyelerine katılan çocukların çektiği 5 kısa animasyon filmden oluşan bir seçki de izleyicilerle buluşacak.

Festivalin Yetişkinlerin Gözünden Çocuk Hakları Bölümü’nde ise 19 ülkeden, 18 yaş üstündeki yönetmenlerin yaptığı çocuk hakları konulu 37 film gösterilecek.

Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra, söyleşiler, sergiler, paneller; animasyon, sinema, fotoğraf, senaryo ve çocuk hakları gibi atölyeler de gerçekleştirilecek

Festival boyunca Bursa’daki pek çok okuldan 4 bine yakın öğrencinin festivale katılıp filmleri ve etkinlikleri takip etmesi sağlanırken, festivalin organizasyon ekibinde de yetişkinler kadar gönüllü çocuklar da yer alacak.

Festival mekanları
Matuku Film ve Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği işbirliğiyle düzenlenen festival; Merinos AKKM Orhangazi Salonu, Podyum Sanat Mahal, Konak Kültürevi, Karaman Dernekler Yerleşkesi ve Uludağ Üniversitesi Mediko Kırmızı Salon’da gerçekleşecek.

12 Nisan 2019







“8. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali” başladı

Dünyanın dört bir yanından çocuk hakları temalı filmleri izleyicilerle buluşturmayı ve bu alanda film yapımını desteklemeyi amaçlayan "8. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali" Bursa'da başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, UNICEF Türkiye Milli Komitesi, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir, Nilüfer ve Osmangazi belediyeleri, Sivil Düşün Avrupa Birliği (AB) Programı, Anadolu ve Bursa Uludağ üniversiteleri, Matuku Film ve Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği iş birliğiyle organize edilen festivalin açılışı, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Etkinlikte konuşan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, bu festivale katılmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, etkinliği düzenleyenlere teşekkür etti.

Festivalin başarıyla gerçekleştirildiğini belirten Berger, "Bu yıl özel bir yıl, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 30'uncu yılı. Birçok çocuk içme suyuna ulaşmada zorluk çekiyor, istismar ve şiddet görüyorlar. Dünya, 'Bu problemlerle ilgili ne yapabiliriz?' diye düşünmek adına 30 yıl önce bir araya geldi ve Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni oluşturdular. Türkiye de bu konuda kurucu katılımcılardan biri. Sizler buradaki çocuklar, birçok şeye rahat ulaşabiliyorsunuz, umarım dünyanın geri kalanında da böyle olur." dedi.

Etkinliklere katılan öğrencilere belgelerini veren Berger ile Festival Başkanı Prof. Dr. Nezih Orhon, resim ve fotoğraf sergisini de gezdi.

Açılış programı, film gösterimleri ve diğer etkinliklerin ardından sona erdi.

Kimliğin korunması teması
Her yıl Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin bir maddesinin ele alındığı festivalde bu yıl, devletlerin bir ad, vatandaşlık ve aile bağlarına sahip olma hakkına saygı gösterme gerekliliğini vurgulayan ve sözleşmenin 8'inci maddesi olan "Kimliğin Korunması"na dikkat çekiliyor.

Festivalde, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin temel taşlarından biri olan çocuk katılımının sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla 18 yaş altındaki yönetmenlerin 13 kısa filmi izletilecek. Ayrıca, "Yetişkinlerin Gözünden Çocuk Hakları" bölümünde 19 ülkeden, 18 yaş üstü yönetmenlerin yaptığı çocuk hakları konulu 37 film gösterilecek.

Etkinliğin yeni bölümü "6 Kıta 1 Ülke" kategorisinde festivale başvuran filmler arasından her kıtayı temsilen seçilen en iyi filmin yanı sıra yönetmeninin kişisel görüşlerini paylaştığı video mesajları da izleyiciyle buluşturulacak. Yönetmenlerin, gönderdikleri kişisel mesajlar sayesinde seyirciyle güçlü bir iletişim kurmasının amaçlandığı bu bölümde, Türkiye'den Ayçe Kartal, "Kötü Kız" adlı filmiyle yer alacak.

Çocuk Hakları Sözleşmesi ile tanınan hakların, öncelikle çocuklar tarafından bilinmesinin amaçlandığı festival 19 Nisan'da sona erecek.

12 Nisan 2019






8. Bursa Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali (ICRFF) başlıyor…

Bu yıl, Türkiye'nin de ilk imzalayan ülkeler arasında yer aldığı Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin (ÇHS) 30. Yıldönümü. En yaygın şekilde onanan insan hakları antlaşması konumundaki ÇHS, AB'nin hem birlik içinde hem de birlik dışındaki çocuk hakları politikasına güçlü bir şekilde yön vermektedir. AB, çocukları her türlü şiddetten koruyabilmek için çok çeşitli risk faktörlerini ele alan güçlü çocuk koruma sistemlerinin kurulması yönünde çaba sarf etmektedir.

Bu yıl ICRFF, yasa dışı müdahale olmaksızın çocuğun tabiiyeti, ismi ve aile bağları dâhil, kimliğinin korunması konusundaki 8. Maddeye dikkat çekmektedir. Maddeye göre ayrıca çocuğun, kimliğinin bazı unsurlarından yasaya aykırı olarak yoksun bırakılması halinde, Devletlerden çocuğun kimliğine yeniden kavuşturulması amacıyla gerekli yardımı sağlaması istenmektedir.

ICRFF, Bursa'da 12-19 Nisan 2019 tarihlerinde düzenleniyor.