3. Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali
1. Çayda Çıra Kısa Film Yarışması

19-23 Mayıs 2010

Düzenleyen: Elazığ Sinema Derneği (ESİNDER)


3. ÇAYDA ÇIRA FİLM FESTİVALİ SONA ERDİ

Bu yıl 3. düzenlenen ve Elazığ Sinema Derneği, Çayda Çıra Musiki Derneği ile birlikte organize edilen Elazığ Çayda Çıra Film Festivali sona erdi. Ünlü Komedyen Ata Demirer Kemal Sunal özel ödülünü alırken yönetmen Yılmaz Atadeniz de onur ödülünün sahibi oldu. 13 filmin dönüşümlü olarak gösterildiği festivalde kısa film yarışmasını ise İstanbul'u dinliyorum? adlı filmiyle Veysel Cihan Hızar kazandı.

'Elazığ'ın her sokağı festival', 'Yerelden evrensele büyüyen festival' sloganlarıyla bu yıl üçüncüsü organize edilen Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali kapsamında 'Vavien', 'Kara Köpekler Havlarken', 'Orada', Başka Dilde Aşk', Deli Deli Olma', 'İki Dil Bir Bavul', 'Uzak İhtimal', 'Acı', 'Usta', 'Kakosi', 'Gelecekten Bir Gün', 11'e 10 Kala' ve 'Büyük Oyun' olmak üzere toplam 13 film gösterildi.

Festivalde bu yıl ilk kez kısa filmler yarışması da yapıldı. 18 kısa filmin yarıştığı festivalde "İstanbul'u Dinliyorum" adlı filmiyle Veysel Cihan Hızar birinciliğe hak kazandı. Gösterime giren filmlerin bazı oyuncu ve yapımcıları da halkla birlikte filmlerini izlemek için Elazığ'a geldi. Ayrıca Agah Özgüç'ün sinema filmleri afiş sergisi, Serkan Şedele'nin fotoğraf sergisi, çeşitli resim sergileri, Elazığ'ın üç ilçesi Sivrice, Keban ve Palu'ya kültür gezileri ve konserler de Elazığlılara ve konuklara unutulmayacak anlar yaşattı..

Festival kapsamında ayrıca, Elazığ E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda da kader mahkumlarına film gösterimi yapıldı. Atıl İnaç'ın yönettiği ve yabancı film festivallerinde önemli ödüller alan "Büyük Oyun"un başrol oyuncusu üç kardeş Serdal, Serkan ve Suzan Genç, film gösteriminden önce yaptıkları söyleşide daha sonra mahkumlarla birlikte filmi izlediler. Gösterim sonrası mahkumlar daha sonra konuklarını kendi yaptıkları el emeği, saat, küçük bir sandık, minyatür bağlama ve tespih hediye ettiler. yapılacak. Festivalin kapanış günü Harput'ta yakılacak olan festival ateşinin ardından binlerce kişi şehrin merkezinde Çayda Çıra efsanesinin temsili gösterisini yaptı..

Festivale destek veren herkes içi onların adına 'Çaydaçıra Kültür ve Sanat Festivali Hatıra Ormanı'na her katılımcı adına birer fidan dikildi ve ağaçların altında da fidan sahiplerinin adları yazıldı.




3. Çayda Çıra Film Festivali Sona Erdi.

Bu yıl 3.sü organize edilen ve Kemal Sunal adına ithaf edilen Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali dört günlük festival etkinliğinin ardından ödül töreniyle sona erdi. Çayda çıra halk oyunuyla başlayan, Elazığ Valisi Muammer Erol, İl Emniyet Müdürü Fahrettin Coşkun, , Elazığ Belediye Başkanı M. Süleyman Selmanoğlu ve oyuncu Ayça İnci’nin katılımıyla düzenlenen kapanış törenine Ata Demirer’in esprileri damgasını vurdu.

Kemal Sunal özel ödülünü Belediye Başkanı M. Süleyman Selmanoğlu’ndan alan Ata Demirer ‘ Ekmeğimi komiklik yaparak kazanıyorum. Büyük usta Kemal Sunal’ın özel ödülünü almak benim için rüya gibi bir şey. ‘ dedi. Sunucu’nun kısa film yarışmasının sonuçlarını açıklarken, yanlışlıkla 3. yerine birinciyi açıklaması ve sürprizi bozması, ardından da ‘benim de biraz yanlışlık yapmaya hakkım olsun değil mi’ demesini diline dolayan Ata Demirer ‘Tabi senin de yanlışlık yapmaya hakkın var. Koskoca Fenerbahçe Stadında yanlış sonuç açıklandı. Bu sana fazla değil’ dedi ve tüm salon kahkahalara boğuldu. İl Emniyet Müdürü Fahrettin Coşkun’un elinden de teşekkür plaketi alan Ata Demirer, ödül töreni başlayana kadar, Hazar Gölü etrafında bir restoran’a giderek yemek yedi.






Festivalin Galası Yapıldı

Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali’nin galası dün akşam yapıldı. Galada Kemal Sunal adına verilen festival özel ödülünü Ata Demirer aldı.

Elazığ Sinema Derneği tarafından düzenlenen 3. Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali`nin galası dün akşam Akgün Otel`de gerçekleştirildi.

Galaya Elazığ Valisi Muammer Erol, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, Emniyet Müdürü Fahrettin Coşkun, sinema sanatçıları, ve davetliler katıldı.

Galanın açılış konuşmasını yapan Elazığ Sinema Derneği Başkanı Serdar Kara, festivalin her geçen gün gelişerek büyüdüğünü belirtti.

Çayda Çıra Derneği Başkanı Hüseyin Karlıdağ ise konuşmasında festivali Elazığ müziği ile de desteklediklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından düzenlenen kısa film ve belgesel yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Çayda Çıra Onur Ödülüne layık görülen Ali Avaz ve Yılmaz Atadeniz’e ödülleri verildi. Atadeniz ödülünü Elazığ Valisi Muammer Erol’un elinden aldı.

Komedyen Ata Demirer ise Kemal Sunal adına verilen festival özel ödülünü Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu`nun elinden aldı.

Program Romantik Komedi adlı film gösterimi ile sona erdi.

Ödül programının ardından temsili yürüyüş gerçekleştirildi. 8. Kolordu Kavşağından başlayan yürüyüş Hükümet Konağı önünde sona erdi. Yürüyüşe Elazığ Valisi Muammer Erol da katıldı.

Gece, Hükümet Konağı önünde gerçekleştirilen konser ile sona erdi.






Bu yıl Elazığ'da 3.sü düzenlenen Çayda Çıra Film Festivali tüm hızıyla sürüyor. Ünlü oyuncuların ve ulusal basının katılımıyla devam eden festivalde, film gösterimlerinin yanı sıra birbirinden önemli etkinlikler de gerçekleştiriliyor.

Festivalde toplam gösterilecek olan 14 filmi dönüşümlü olarak sinema severlerin gösterimine sunan festival, misafirleri her gün bir ilçeye kültür gezisiyle de ağırlıyor. Geçtiğimiz yıl gibi bu yılda Elazığ E tipi Ceza ve İnfaz Kurumu’ndaki mahkumlarla oyuncuları bir araya getiren festival organizasyonu daha sonra onları oyuncularla bir söyleşide buluşturdu. Söyleşi sırasında yoğun bir ilgiyle karşılanan oyunculara sorulan en ilginç soru ‘ Siz buradasınız ama, Kurtlar Vadisi ekibi nerde. Onlar Elazığlılar ama buraya neden gelmediler?’ idi.

Atıl İnaç'ın yönettiği ve yabancı film festivallerinde önemli ödüller alan “Büyük Oyun”un başrol oyuncusu üç kardeş Serdal, Serkan ve Suzan Genç, film gösteriminden önce yaptıkları söyleşide daha sonra mahkumlarla birlikte filmi izlediler. Gösterim sonrası mahkumlar daha sonra konuklarını kendi yaptıkları el emeği, saat, küçük bir sandık, minyatür bağlama ve tespih hediye ettiler.





Üçüncü Çayda Çıra Film Festivali Başladı!

Kemal Sunal ödülünü almak üzere Ata Demirer Elazığ'da olacak...

(20 Mayıs 2010) Bu yıl üçüncüsü organize edilen ve Kemal Sunal adına ithaf edilen Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali başladı. Ressam Selami Gedik’in sergisini gezerek festivale destek veren Elazığ Valisi Muammer Erol, daha sonra Akgün Otel’deki açılış resepsiyonuna katıldı ve açılış filmi Kakosi’yi izledi.

Festivalin son günü Elazığ’a gelerek kendisine verilecek olan Kemal Sunal özel ödülünü alacak olan Ata Demirer, tören için tatilini yarıda kesecek. Festival boyunca ayrıca Sinem Kobal, Betül Şahin, Ahmet Kural, aynı zamanda Elazığlı yapımcı - yönetmen Ahmet Çelenk, film dağıtımcısı Pamir Demirtaş ve daha birçok ünlü isim Elazığ’ı ziyaret edecek.


FESTİVALDEN NOTLAR:

- Beyazperde.com yazarlarından Murat Tolga Şen de şu an festivalde. Kendisi döndüğünde beyazperde'ye güzel bir festival yazısı hazırlayacak!

- Festivalde gösterilecek olan filmlerin oyuncuları, yönetmenleri ve yapımcıları da Elazığ’ a gelerek bu kültür ve sanat etkinliğine destek veriyor.

- ‘Elazığ’ın her sokağı festival’, ‘Yerelden evrensele büyüyen festival’ sloganlarıyla bu yıl üçüncüsü organize edilen Çaydaçıra Film ve Sanat Festivali kapsamında ‘Vavien’, ‘Kara Köpekler Havlarken’, ‘Orada’, Başka Dilde Aşk’, Deli Deli Olma’, ‘İki Dil Bir Bavul’, ‘Uzak İhtimal’, ‘Acı’, ‘Usta’, ‘Kakosi’, ‘Gelecekten Bir Gün’, 11’e 10 Kala’ , ‘Romantik Komedi’ ve ‘Büyük Oyun’ olmak üzere toplam 14 film gösterilecek.

- Festival kapsamında ayrıca bu yıl ilk kez kısa filmler yarışması da yapılacak… 15 kısa filmin yarışacağı festivalde birinciye 3 bin TL ödül verilecek…

- Agah Özgüç’ün sinema filmleri afiş sergisi, Serkan Şedele’nin fotoğraf sergisi, çeşitli resim sergileri, Elazığ’ın üç ilçesi Sivrice, Keban ve Palu’ya kültür gezileri ve konserler de yine festival dahilinde olacak.

- Çok yeni bir dernek olmasına rağmen, yaptığı etkinliklerle adından söz ettiren Elazığ Sinema Derneği (ESİNDER) festival kapsamında ayrıca, Elazığ E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda da kader mahkumlarına film gösterimi de yapılacak.

- 23 Mayıs bu yıldan itibaren Valilik tarafından ‘Elazığlılar Günü’ ilan edildi. Elazığ’ın plaka numarasını da temsil eden 23 rakamına bütünlük saülamak amacıyla 23 bin kişi şehrin merkezinde Çayda Çıra efsanesinin temsini gösterisini yapacak.

- Festivale destek veren herkes içi onların adına ‘Çaydaçıra Kültür ve Sanat Festivali Hatıra Ormanı’na her katılımcı adına birer fidan dikilecek ve ağaçların altında da fidan sahiplerinin adları yazılacak.




Elazığ'da bu yıl 3'üncüsü düzenlenecek olan Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali için bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Elazığ Sinema Derneği Başkanı Serdar Kara, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destekli ''3. Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali''nin 14-18 Mayıs 2010'da düzenlemeyi düşündüklerini belirterek, geçmiş yıllardan farklı olarak festivali Çayda Çıra Derneği ile birlikte yapacaklarını söyledi.

Çayda Çıra oyununun Elazığ'a has bir dünya markası olduğunu, ancak hak ettiği yerde olmadığını öne süren Kara, festival aracılığıyla çayda çıranın hak ettiği değeri bulması için ellerinden gelen tüm çabayı sarf edeceklerini belirtti.
Geçen yıllardaki festivallerde eksiklerini gördüklerini dile getiren Kara, ''Bu yıl kısa sinema yarışması, oyunculuk ve sinema eğitimleri verilecek. Elazığ'a gelecek olan yönetmenler sinema dersleri ile senaryo ve oyunculuk alanında bilgiler verecekler'' dedi.

Çayda Çıra Dernek Başkanı Hüseyin Karlıdağ ise tüm Elazığlıların festivale ilgi göstermesini beklediklerini söyledi.







Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali

Festivalin açılış günü Harput’ta yakılacak olan festival ateşinin ardından 23 bin kişi şehrin merkezinde Çayda Çıra efsanesinin temsili gösterisini yapacak.

3.Çayda Çıra Film Ve Sanat Festivali usta sanatçı Kemal Sunal anısına yapılıyor.

Elazığ Sinema Derneği (ESİNDER)’in 19-23 Mayıs 2010 tarihleri arasında organize ettiği 3. Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali bu yıl Türk Sineması’nın büyük ismi Kemal Sunal anısına düzenleniyor. Festival kapsamında Ali Avaz ve Yılmaz Atadeniz’e verilecek olan Onur Ödülleri de Kemal Sunal’ın anısına sahiplerine takdim edilecek. Ayrıca festivalin son günü Kemal Sunal belgeseli de gösterime sunulacak.

Festivalde gösterilecek olan filmlerin oyuncularının, yönetmenlerinin ve yapımcılarının da davet edildiği organizasyonda, sinema dünyasının kalbi Elazığ’da atacak. Festival kapsamında görme engellilere ve hapishanelerdeki kader mahkumlarına yapılan özel gösterimler dikkat çekiyor.

‘Elazığ’ın her sokağı festival’, ‘Yerelden evrensele büyüyen festival’ sloganlarıyla bu yıl üçüncüsü organize edilen Çaydaçıra Film ve Sanat Festivali kapsamında ‘Vavien’, ‘Kara Köpekler Havlarken’, ‘Orada’, Başka Dilde Aşk’, Deli Deli Olma’, ‘İki Dil Bir Bavul’, ‘Uzak İhtimal’, ‘Acı’, ‘Usta’, ‘Kakosi’, ‘Gelecekten Bir Gün’, 11’e 10 Kala’ ve ‘Büyük Oyun’ olmak üzere toplam 13 film gösterilecek.

Festival kapsamında ayrıca bu yıl ilk kez kısa filmler yarışması da yapılacak… 15 kısa filmin yarışacağı festivalde birinciye 3 bin TL ödül verilecek… Gösterime giren filmlerin oyuncuları ve yapımcıları da halkla birlikte filmlerini izlemek için Elazığ’a gidecek. Ayrıca Agah Özgüç’ün sinema filmleri afiş sergisi, Serkan Şedele’nin fotoğraf sergisi, çeşitli resim sergileri, Elazığ’ın üç ilçesi Sivrice, Keban ve Palu’ya kültür gezileri ve konserler de yine sanat severleri bekliyor olacak…
Çok yeni bir dernek olmasına rağmen, yaptığı etkinliklerle adından söz ettiren Elazığ Sinema Derneği (ESİNDER) festival kapsamında ayrıca, Elazığ E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda da kader mahkumlarına film gösterimi de yapılacak… Engelliler Haftası kapsamında yine organizasyona özel bir bölüm de ilave edilecek ve bedensel engelliler için bir gösterim programda yer alacak…

Festivalin kapanış günü Harput’ta yakılacak olan festival ateşinin ardından 23 bin kişi şehrin merkezinde Çayda Çıra efsanesinin temsili gösterisini yapacak. Festivale destek veren herkes içi onların adına ‘Çaydaçıra Kültür ve Sanat Festivali Hatıra Ormanı’na her katılımcı adına birer fidan dikilecek ve ağaçların altında da fidan sahiplerinin adları yazılacak.

İleride Çayda Çıra Altın Mum Ödülleri verilebilir. Kültür ve Sanatın Anadoluda ki kilometre taşlarından olan Elazığımız umarız ki daha iyi yerlere gelecektir.Bu yıl yapılacak festivalin Kemal Sunal üstadımızın anısına yapılacak olması vesilesiyle Malatyalı hemşehrilerimizin de festivale ilgi göstermelerini bekliyoruz.





3. Çayda Çıra Kısa Film Yarışması
23 - 27 Mayıs 2010

Düzenleyen: Elazığ Sinema Derneği (ESİNDER)


Elazığ kısa filmleri bekliyor

Elazığ Sinema Derneği "Çayda Çıra Kısa Film Yarışması"nı üçüncü kez düzenliyor. 23 - 27 Mayıs tarihleri arasında Elazığ'da yapacak olan sinema etkinliğine ülkenin her bir yanından katılımcı kabul ediliyor. Katılımcılar kurmaca, canlandırma, deneysel (15 dk) ve belgesel (30 dk) kategorisinden herhangi birine ait olan eserlerini 15 Nisan'a kadar başvuru formuyla birlikte derneğe gönderebilirler. Yarışmada birinciye 3.000 TL, ikinciye 2.000 TL, üçüncüye ise 1.000 TL ödül verilecek.







Elazığ - Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali

Festivalin açılış günü Harput’ta yakılacak olan festival ateşinin ardından 23 bin kişi şehrin merkezinde Çayda Çıra efsanesinin temsili gösterisini yapacak.

3. Çayda Çıra Film Ve Sanat Festivali usta sanatçı Kemal Sunal anısına yapılıyor.

Elazığ Sinema Derneği (ESİNDER)’in 19-23 Mayıs 2010 tarihleri arasında organize ettiği 3. Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali bu yıl Türk Sineması’nın büyük ismi Kemal Sunal anısına düzenleniyor. Festival kapsamında Ali Avaz ve Yılmaz Atadeniz’e verilecek olan Onur Ödülleri de Kemal Sunal’ın anısına sahiplerine takdim edilecek. Ayrıca festivalin son günü Kemal Sunal belgeseli de gösterime sunulacak.

Festivalde gösterilecek olan filmlerin oyuncularının, yönetmenlerinin ve yapımcılarının da davet edildiği organizasyonda, sinema dünyasının kalbi Elazığ’da atacak. Festival kapsamında görme engellilere ve hapishanelerdeki kader mahkumlarına yapılan özel gösterimler dikkat çekiyor.

‘Elazığ’ın her sokağı festival’, ‘Yerelden evrensele büyüyen festival’ sloganlarıyla bu yıl üçüncüsü organize edilen Çaydaçıra Film ve Sanat Festivali kapsamında ‘Vavien’, ‘Kara Köpekler Havlarken’, ‘Orada’, Başka Dilde Aşk’, Deli Deli Olma’, ‘İki Dil Bir Bavul’, ‘Uzak İhtimal’, ‘Acı’, ‘Usta’, ‘Kakosi’, ‘Gelecekten Bir Gün’, 11’e 10 Kala’ ve ‘Büyük Oyun’ olmak üzere toplam 13 film gösterilecek.

Festival kapsamında ayrıca bu yıl ilk kez kısa filmler yarışması da yapılacak… 15 kısa filmin yarışacağı festivalde birinciye 3 bin TL ödül verilecek… Gösterime giren filmlerin oyuncuları ve yapımcıları da halkla birlikte filmlerini izlemek için Elazığ’a gidecek. Ayrıca Agah Özgüç’ün sinema filmleri afiş sergisi, Serkan Şedele’nin fotoğraf sergisi, çeşitli resim sergileri, Elazığ’ın üç ilçesi Sivrice, Keban ve Palu’ya kültür gezileri ve konserler de yine sanat severleri bekliyor olacak…

Çok yeni bir dernek olmasına rağmen, yaptığı etkinliklerle adından söz ettiren Elazığ Sinema Derneği (ESİNDER) festival kapsamında ayrıca, Elazığ E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda da kader mahkumlarına film gösterimi de yapılacak… Engelliler Haftası kapsamında yine organizasyona özel bir bölüm de ilave edilecek ve bedensel engelliler için bir gösterim programda yer alacak…

Festivalin kapanış günü Harput’ta yakılacak olan festival ateşinin ardından 23 bin kişi şehrin merkezinde Çayda Çıra efsanesinin temsili gösterisini yapacak. Festivale destek veren herkes içi onların adına ‘Çaydaçıra Kültür ve Sanat Festivali Hatıra Ormanı’na her katılımcı adına birer fidan dikilecek ve ağaçların altında da fidan sahiplerinin adları yazılacak.

İleride Çayda Çıra Altın Mum Ödülleri verilebilir.Kültür ve Sanatın Anadolu'daki kilometre taşlarından olan Elazığ'ımız umarız ki daha iyi yerlere gelecektir.Bu yıl yapılacak festivalin Kemal Sunal üstadımızın anısına yapılacak olması vesilesiyle Malatyalı hemşerilerimizin de festivale ilgi göstermelerini bekliyoruz. 30 Nis 2010








Uluslararası Elazığ Çaydaçıra Film ve Sanat Festivali

Festivalin açılış günü Harput’ta yakılacak olan festival ateşinin ardından 23 bin kişi şehrin merkezinde Çayda Çıra efsanesinin temsili gösterisini yapacak.
3.Çayda Çıra Film Ve Sanat Festivali usta sanatçı Kemal Sunal anısına yapılıyor.
Elazığ Sinema Derneği (ESİNDER)’in 19-23 Mayıs 2010 tarihleri arasında organize ettiği 3. Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali bu yıl Türk Sineması’nın büyük ismi Kemal Sunal anısına düzenleniyor. Festival kapsamında Ali Avaz ve Yılmaz Atadeniz’e verilecek olan Onur Ödülleri de Kemal Sunal’ın anısına sahiplerine takdim edilecek. Ayrıca festivalin son günü Kemal Sunal belgeseli de gösterime sunulacak.
Festivalde gösterilecek olan filmlerin oyuncularının, yönetmenlerinin ve yapımcılarının da davet edildiği organizasyonda, sinema dünyasının kalbi Elazığ’da atacak. Festival kapsamında görme engellilere ve hapishanelerdeki kader mahkumlarına yapılan özel gösterimler dikkat çekiyor.
‘Elazığ’ın her sokağı festival’, ‘Yerelden evrensele büyüyen festival’ sloganlarıyla bu yıl üçüncüsü organize edilen Çaydaçıra Film ve Sanat Festivali kapsamında ‘Vavien’, ‘Kara Köpekler Havlarken’, ‘Orada’, Başka Dilde Aşk’, Deli Deli Olma’, ‘İki Dil Bir Bavul’, ‘Uzak İhtimal’, ‘Acı’, ‘Usta’, ‘Kakosi’, ‘Gelecekten Bir Gün’, 11’e 10 Kala’ ve ‘Büyük Oyun’ olmak üzere toplam 13 film gösterilecek.
Festival kapsamında ayrıca bu yıl ilk kez kısa filmler yarışması da yapılacak… 15 kısa filmin yarışacağı festivalde birinciye 3 bin TL ödül verilecek… Gösterime giren filmlerin oyuncuları ve yapımcıları da halkla birlikte filmlerini izlemek için Elazığ’a gidecek. Ayrıca Agah Özgüç’ün sinema filmleri afiş sergisi, Serkan Şedele’nin fotoğraf sergisi, çeşitli resim sergileri, Elazığ’ın üç ilçesi Sivrice, Keban ve Palu’ya kültür gezileri ve konserler de yine sanat severleri bekliyor olacak…
Çok yeni bir dernek olmasına rağmen, yaptığı etkinliklerle adından söz ettiren Elazığ Sinema Derneği (ESİNDER) festival kapsamında ayrıca, Elazığ E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda da kader mahkumlarına film gösterimi de yapılacak… Engelliler Haftası kapsamında yine organizasyona özel bir bölüm de ilave edilecek ve bedensel engelliler için bir gösterim programda yer alacak…
Festivalin kapanış günü Harput’ta yakılacak olan festival ateşinin ardından
23 bin kişi şehrin merkezinde Çayda Çıra efsanesinin temsili gösterisini yapacak. Festivale destek veren herkes içi onların adına ‘Çaydaçıra Kültür ve Sanat Festivali Hatıra Ormanı’na her katılımcı adına birer fidan dikilecek ve ağaçların altında da fidan sahiplerinin adları yazılacak.

İleride Çayda Çıra Altın Mum Ödülleri verilebilir.Kültür ve Sanatın Anadoluda ki kilometre taşlarından olan Elazığımız umarız ki daha iyi yerlere gelecektir.Bu yıl yapılacak festivalin Kemal Sunal üstadımızın anısına yapılacak olması vesilesiyle Malatyalı hemşehrilerimizin de festivale ilgi göstermelerini bekliyoruz.






Ata Demirer Elazığ’a geliyor

Elazığ Sinema Derneğince organize edilen 3. Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali'nde Kemal Sunal Özel Ödülü'ne ünlü oyuncu Ata Demirer layık görüldü.

Elazığ Sinema Derneği (ESİNDER)’in 19-23 Mayıs 2010 tarihleri arasında organize ettiği 3. Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali bu yıl Türk Sineması’nın büyük ismi merhum Kemal Sunal anısına düzenleniyor. Türk Sineması’nın önemli ismi Kemal Sunal Özel Ödülü ise, festival komitesi ve Ali Sunal’ın kararıyla Ata Demirer’e verilecek.

Elazığ Sinema Derneği Serdar Kara, düzenlediği basın toplantısında, Ata Demirer’in ödülünü Festivalin son günü olan 23 Mayıs’ta kapanış töreninde alacağını söyledi.

Kara, bu yılki festivale birçok ünlü sinema ve ses sanatçısının da katılacağını ifade etti. 5 gün sürecek festival kapsamında Elazığ Devlet Tiyatrosu, Misland çok amaçlı salon ve Öğretmenevinde gün boyunca film gösterilerinin olacağını belirten Kara, hükümet konağı önünde de konser düzenleneceğini kaydetti. Konsere Elazığlı 20 ünlü sanatçının katılacağını anlatan Kara, tüm Elazığlıları festivale davet etti. Etkinliklerin ücretsiz olduğunu vurgulayan Kara, “İnşallah 23 Mayıs Elazığla ilgili güzel bir gün olur. Festivalimiz layıkıyla Türkiye’de istediği yere gelir ve biz de Elazığlılar olarak, Dernek olarak yapmış olduğumuz bu görevden büyük zevk alırız. Elazığ’ın artık festivaline sahip çıkmasının zamanı geldi. Elazığlıların 19 Mayısta başlayacak olan festivalimize katılmalarını istiyoruz.” dedi.



FESTİVAL BAŞLIYOR

Elazığ’da bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali hazırlıkları sürüyor.

Elazığ Sinema Derneği ve Çayda Çıra Musiki Derneğinin organize ettiği dev organizasyona Elazığ’a ünlü sinema, tiyatro oyuncularının yanı sıra ses sanatçıları ve radyocular da katılacak.

5 gün sürecek festival 19 Mayıs Çarşamba günü Akgün Otelde açılış ve “KAKOSİ” isimli kokteyl film gösterimi ile start alacak.

Merhum sanatçı Kemal Sunal anısına düzenlenecek olan festivale Ünlü sinema oyuncuları Ata Demirer, Deniz Çakır, Betül Şahin, Cemal Toktaş, Özlem Akovagil, Pelin Esmer, Saadet Işıl Aksoy, Tolga Doğruer, Yavuz Karakaş, Seren Uçar, Gaye Sürer, Damla Kürklü, Cüneyt Ceylan, Burak Özcan, Bahtiyar Engin, Bahadır Karataş, Derya İnanç, Emin Eminoğlu, Fehmi Yaşar, Talha Bora Öge, Kadirhan Yolmacı, Mehmet Kadir Oğul ve Barış Cem Kaya katılacak.

23 Mayıs Pazar günü ise Elazığlı sanatçılar Hükümet Konağı önünde sevenleri ile buluşacak.

3.Çayda Çıra Film ve Sanat Festivalinde Oktay Gürtürk, Bülent Serttaş, Mustafa Keser, Celal Özer, Cumali Atilla, Volkan Bektaş, Arzu Bektaş, Kader Çöp, Aslı Kökçü, Vasfi Akyol, Gürhan Yaman, Ömer Danış konser verecek.

23 Mayıs Pazar günü ayrıca temsili 23 bin kişilik kapsamlı yürüyüş gerçekleşecek. Yürüyüş saat 18.00’da Gazi Caddesi'nde başlayacak.







3. Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali Eski Hükümet Konağın`da açılan resim ve fotoğraf sergisiyle başladı.

Serginin açılışını Vali Muammer Erol, Belediye Başkanı Selmanoğlu, Emniyet müdürü Fahrettin Coşkun ve Türkiye halk oyunları federasyonu Başkanı Sertaç Demirtaş yaptı.

Selami Gedik’in yağlı boya resimleri ile Serkan Şedele’nin fotoğraflarının yeraldığı sergi büyük ilgi gördü.
Festival, Akgün Otel’de açılış kokteyli ve film gösterimi ile devam etti.

Etkinlikler kapsamında yarın saat 18.00’de “11’e 10 Kala”, saat 19.45’te “Gelecekten bir gün”, saat 21.15’te ise “Başka dilde aşk” adlı film gösterileri yer alacak. Film gösterileri Elazığ Devlet Tiyatro salonunda izleyicilere sunulacak.




Oyuncular mahkumlarla buluştu

3. Çayda Çıra Film Festivali kapsamında Elazığ’a gelen sinema oyuncuları Elazığ E tipi Ceza ve İnfaz Kurumu’ndaki mahkumlarla buluştular.

Atıl İnaç'ın yönettiği ve yabancı film festivallerinde önemli ödüller alan “Büyük Oyun”un başrol oyuncusu üç kardeş Serdal, Serkan ve Suzan Genç, Elazığ’a gelerek E tipi Ceza ve İnfaz Kurumu’ndaki mahkumlarla söyleşide bulundular. Söyleşinin ardından konuk oyuncular mahkumlarla birlikte Büyük oyun adlı filmi izlediler. Gösterim sonrası mahkumlar konuklarına kendi yaptıkları el emeği, saat, küçük bir sandık, minyatür bağlama ve tespih hediye ettiler.






Elazığ`da düzenlenen ``3`üncü Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali`` kapsamındaki Kemal Sunal Özel Ödülü, oyuncu Ata Demirer`e verildi.

Elazığ Sinema Derneği (ESİNDER) ve Çayda Çıra Derneğince düzenlenen festival, sona erdi.

ESİNDER Başkanı Serdar Kara, Akgün otelde düzenlenen törende, küçük bir festival olarak başlayan etkinliğin gün geçtikçe büyüdüğünü söyledi.

2000 yılında vefat eden Kemal Sunal`ı sahiplenmek, onun adına en azından sinema sevenler olarak ödül vermenin kendileri için borç olduğunu ifade eden Kara, ``Çok büyük bir isim. Bu büyük ismi de büyük bir isimle ödül vermek gerekirdi. Ve yönetim kurulumuzla yaptığımız çalışmalarda Kemal Sunal gibi bir üstadın ödülünü de çok değerli oyuncumuz Ata Demirer`e vermeyi kararlaştırdık`` dedi. Kara, festivalde ilk kez kısa film yarışması yapıldığını, yarışmaya 156 filmin katıldığını bildirdi.

Konuşmaların ardından kısa film yarışmasında birinci olan ``İstanbul`u Dinliyorum``, ``Salıncak-Kurmaca`` ve ``Mada`` filmlerine ödülleri, yönetmenler Ertuğrul Karslıoğlu, Turhan Yavuz ve Ahmet Çelenk tarafından verildi. Törende daha sonra oyuncu Ata Demirer`e Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu tarafından ``Kemal Sunal Özel Ödülü`` verildi. Demirer, ödülü aldığı sırada yaptığı konuşmada, mesleğe başlamasın ardından 12 yıl geçtiğini belirterek, ``12 yıl içerisinde yaptıklarımı düşündüğümde Kemal Sunal`ın tırnağı olamadığım muhakkak. Fakat bu ödül bana cesaret veriyor ve onu doğru anladığımı gösteriyor. Herkese nasip olmaz`` dedi. Demirer`e ayrıca festivale katılım ödülü verildi.

Ödülünü Emniyet Müdürü Fahrettin Coşkun`dan alan Demirer, kısa film yarışması sonuçları açıklandığı sırada, sunucunun yanlışlıkla birinci filmi üçüncü olarak anons etmesini anımsatarak, ``Sunucumuz Serkan bey çok sempatik. O belgesel ödülünde birinciyi üçüncü diye çağırıp... Bir de söylediği şey güzeldi. Ne dedi? ``Biz de o kadar hata yapalım`` dedi. Değil mi? Koskoca Fenerbahçe stadında benzer bir hata yaşanmış`` diye konuştu. Törenin ardından Elazığ`ın eski yerleşim yeri Harput yolu üzerindeki 8. Kolordu Komutanlığı önünden Hükümet Konağı önüne kadar yürüyüş yapıldı. Vali Muammer Erol, Belediye Başkanı Selmanoğlu, festivale katılan oyuncular ile öğrencilerin katıldığı yürüyüşte, katılımcılar mumlarla yürüdü. Hükümet Konağı önüne gelen kadar süren yürüyüş, burada yerel şarkıcıların katıldığı konserle sona erdi. Elazığ`da 19 Mayısta başlayan festival kapsamında ücretsiz sinem gösterileri yapıldı, Selami Gedik`in resim ve fotoğraf sanatçısı Serkan Şedele`nin eserlerinden oluşan sergi açıldı.





Tarihi dev konser

Elazığlılar müzisyenler ve yorumcular, ilk kez bir araya gelerek Elazığ Türkülerini okudular.

Elazığ Sinema Derneği (ESİNDER) ve Çayda Çıra Derneği tarafından düzenlenen 3. Çayda Çıra Film ve Sanat Festivali kapsamında Hükümet Konağı önünde gerçekleşen konser Elazığ tarihine geçti. Devlet Sanatçısı Salih Turan’ın sunduğu ve Şef Mustafa Yarıcı yönetimindeki Elazığ’ın Ünlüler Korosu’nda şu isimler yer aldı:
Celal Özer, Adnan Çilesiz, Hasan Öztürk, Muzaffer Ertürk, Zülküf Altan, Hayal Has Kendirci, Gürsel Coşkun, Abdulaziz Gökmen, Vasfi Akyol, Gülhan Yaman, Ömer Danış, Türkü, Mehmet Emin Güngör, Cumali Atilla, Hasan Altınses, Mehmet Yıldırım, Oktay Ertuğrul, Baha Kabaklı, Şemsettin Taşbilek, Azmi Ozan, Mustafa Aksu, Osman Bulut, Tekin Bulut, Dursun Şimşek, Oktay Gürtürk, Volkan Bektaş, Ender Balkır, Nihat Demirbaş, Kenan Yaman, Ruşen Pala, Tamer Karaateş, Sertaç Taçses, Abdullah Arslan, Serkan Bingöl, Hasan Taydaş ve Aslı Kökçü.

Tarihi konseri yüzlerce Elazığlı coşkuyla izledi. Konseri organize eden Çayda Çıra Musiki Derneği Başkanı Hüseyin Karlıdağ, konsere katılan sanatçılara ve konseri izleyenlere teşekkür etti.







Elazığ 3. Çayda Çıra Film Festivalinden Festival Acemisi Notlar!

Deep iletişimden Sevgili Filiz'(Öcal)in daveti ile epey heyecanlı bir şekilde, bir bilinmezlikler gezegeni gibi duran "film festivali" alemine dalmak için Çetin İnanç'ın çok beğeneceği post apokaliptik bir plato gibi duran Elazığ'a gitmek üzere yola çıktım. Beyazperde ve Öteki Sinema'nın samimi dostlarının verdiği güven duygusundan uzakta, kendini çoktan ispatlamış eleştirmenler tarafından parçalanıp seyircilere mi atılacaktım, yoksa bu bambaşka bir şeyin başlanıcı mı olacaktı? Bu sebeplerden dolayı "Elazığ 3. Çayda Çıra Film Festivali" benim için bambaşka bir anlam taşımaktaydı.

Gidiş:

Pegasus havayollarının dolmuş ruhunu taşıyan ve daha fazla insan taşımak için arttırılmış koltukları yüzünden iyice sıkışık düzene geçmiş uçaklarında gözüm sağa sola yapıştırılmış Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay kartpostalları aradı. Uçağın pencere olmayan tek koltuğuna denk gelmiş olmak beni "Sen niye memleketinde kalmadın ha!" dercesine bir düşünceye sevketmekle birlikte bu karamsarlığı kendi kendime yaptığım "Elazığ, sana yenilmeyeceğim!" gibi zevzek bir espriyle uzaklaştırdım. Kötü başlayan şeyler asla iyileşmez derler ama neyse ki öyle olmadı.

Gelişme:

Alanda karşılaştığımız festival görevlileri de en az bizim kadar heyecanlıydılar ve hızlıca bir şekilde otelimize geçtik. İlk tanışma aynı uçakta geldiğimiz deneyimli gazeteci Coşkun Çokyiğit ve Arka Pencere'den Burak Göral'la oldu. Bu yolculuk bir yandan Elazığ için de panoramik bir gezi görevini üstlendi. Adını duyanların önyargılı bir şekilde bölücü örgüt tarafından terörize edilmiş bir şehir sandığı ama aslında oldukça güvenli olan Elazığ, gelişmiş ve hızla daha da ileri gitmek için çabalayan bir şehir... İstanbul dışındaki herhangi bir şehirden daha fazlası olmayı başarmış ve kendi kültüründen kopmadan modernleşebilmiş. 5 gün boyunca sadece bir polis panzeri görebildim ki Beyoğlu'nda gezerken bile daha fazlası çıkıyor insanın karşısına... Oysa ki ben bile yazının başlığını "makineli tüfek sesi değil, film makarası sesi geliyor" olarak atmaya hazırdım ama hayat yanılmaktan ibarettir derler zaten. İnsanlarının yüzünde ise artık buralarda pek göremediğimiz bir umut ve en önemlisi samimiyet var. Bir film festivali düzenlemeye kalkışmaları da ayrıca cesur olduklarını gösteriyordu. Film yapmak, yazmak, göstermek... Bunlara bulaşan herkesin biraz deli olduğunu düşünürüm. Elazığlılar da böyleydi; Sıcak, samimi, cesu ve deli... Ama hepimizden daha delisi ve yüreklisi festivalin her anında her şeyi düzeltmek ve daha iyi yapmak için çabalayan Filiz'di. O olmasa kendimi şimdi çok sevdiğim bir şehirden uzakta gurbette kalmış gibi hissetmeyebilirdim. Her anımızda yanımızda olup, her şeyle ilgilendi. Hep birlikte neleri başarabileceğimizi ise zaman gösterecek... Gönül ister ki Çayda Çıra film festivali zaman içinde tüm hatalarından arınarak memleketin en önemli kültür faaliyetlerinden birine dönüşsün. Bizim kifayetsiz kaldığımız, Esinder'in (Elazığ Film derneği) yorulduğu yerde Elazığ halkının buna inanıp sahip çıkması gerek...


Cezaevinde yapılan film gösterimi ve Elazığ'ın mistik ilçesi Palu'ya yapılan kültür gezisi kalbimin üzerini çakıyla kazınmış gibi işaretledi. aynı güne sıkıştığı için Elazığ E tipi kapalı cezaevinde, kader mahkumlarına yapılan gösterime katılamadım ama Büyük Oyun filminin oyuncularından Serdal Genç'le yaptığımız sohbetten çok manalar çıkardım. Kredi kartı borcunu ödemediği için yatan da, müebbede mahkum olan da aynı perdedeki hayallere bakarak özlemlerini çitiliyor ama neyse ki ama cezaevi yönetimi hiç öyle filmlerdeki gibi değilmiş... Mahkumlara bir şeyler katabilmek ve onlara içeride olduklarını unutturmak için elinden geleni yapıyormuş yöneticiler. Serdal'ın anlattıklarından yola çıkarak hani neredeyse insanın içeri giresi geliyor!

Palu ise kesinlikle bu dünyada değil... Bizi götüren otobüsün ne zaman paralel bir evrene açılan kapıdan geçtiğini hatırlamıyorum ama bambaşka bir aleme geçmiş gibi insanı huzuru, doğası ve dinginliğiyle sarhoş eden bir yer Palu... Kaymakamın bizi karşılaması, öğle yemeği daveti ve Palu'ların mihmandarlığı Anadolu'nun en güzel şeyinin hep insanı olduğunu ispatlar gibiydi. Yazının bir film festivali güncesinden, hızla tatil anılarına dönüşmekte olduğunun farkındayım ama bu biraz acemilikten biraz da misafirperverlikten kaynaklanıyor sanırım. Ters Ninja sitesinden Numan Serteli'nin Eskişehir film festivali için yazdığı yazılar Elazığ'daki organizasyonun acemiliğini de açıklıyor; Anadolu'nun festival yöneticileri insanları yedirelim içirelim derken (ki bu konuda hiç bir sıkıntı yok, patlayana kadar yedik) film göstermeyi unutuyorlar. Henüz kendime ait bir festival tavrı oluşturamamış bendeniz de bu yeme içme telaşının içindeki yerimi itinayla aldım. Keşke film izlemek için oluşturulmuş ortamlar biraz daha özenli olsaydı. Son gün Kako Si filminin hiperaktif yönetmeni Özlem Akovalıgil ile filmini görebilmek için elimizde DVD'si harıl harıl projeksiyon ararken otelin bilgi işlem görevlisinin ehl'i keyfliğine kurban gittik. Böylelikle festivalde gösterilen, daha önce görmediğim, tek filmi göremeden dönmüş oldum. Uçakta "Elazığ sana yenilmem!" demiştim ama insanının zamanı algılayış biçimine teslim olup ölümü kabullenmiş bir Jan D'arc gibi dönüş için yola çıkmak zorunda kaldım. Halbuki izlesem belki de ne çok sevecektim Kako Si'yi...


Pek çok ünlü konukta geldi Elazığ'a... Meşguliyetlerinden olsa gerek hiçbiri bizim kadar kalmadı. Hal böyle olunca misafirlikten çıkıp yeni gelenler için mihmandarlık yapmak gerekiyor. Saadet Işıl Aksoy ve Betül Şahin'den özellikle etkilendiğimi söyleyebilirim. Betül'ün gözlerine bakıp da hipnotize olmamak imkansız. Eski Yeşilçam kadınlarının fiziğine ve güzelliğine sahip bir tanrıça gibi... Saadet ise kesinlikle Türk sinemasının yeni nesil oyuncuları için rol model olabilecek duyarlılığa ve olgun bir tavra sahip. İkisini de daha çok izlemek isterim.

Festivalin benim için en anlamlı konuğu ise Yılmaz Atadeniz'di... Yılmaz Güney'i çirkin Kral olarak tescilleten Yeşilçam B-sinemasının bu efsane ismi ile enfes sohbetler yapmak ve onun hala bu kadar dinç olduğunu görmek benim için mutlak bir ayrıcalıktı. Çekeceği ve 2 milyon TL'lik bir bütçeye ihtiyacı olan yeni "Kilink" filmini anlatırken gözleri oynamaktan sıkılmamış muzip bir çocuğunkiler gibi parlıyordu. Hiçbir kitapta yazmayan hatıratının ses kaydını ve yayınlama iznini almayı başardım ki zaten zor olmadı. "Tabi yazabilirsin Murat'çığım..." diyerek babacan bir tavırla sırtımı sıvazladı. Bu yazıları da bir süre sonra paylaşıp kültür hayatımıza asmak gerek.

Dönüş:

Bir film festivali yapmak gözüktüğü kadar kolay değil... Ünlüsü var, basını var. Hep bir koşturmaca, geleni karşılama, gideni uğurlama... Halkın ilgisini de canlı tutmak lazım. Anadolu şehirleri bu kültür aktiviteleri için hevesli ama henüz oturmuş bir yapıyı sağlamaktan uzaklar ve acemilikler yüzünden 1 yıl sonrasının garanti olmadığı ortada... Bu haliyle bir film festivali olmaktan daha ziyade kültür aktivitesi formu taşıyor. Halk henüz çok ilgili değil... Cezaevindeki mahkumlar gibi hepsini bir yere kapatıp film izlettirilemeyeceği için farklı bir şeyler düşünmek lazım. Elazığ film festivalini onlar kadar sahiplenen ve her şeye yetişmeye çalışırken her yanı kanayan dişi amazon Filiz Öcal olmasaydı festivali ve Elazığ'ı bambaşka duygularla hatırlıyor olabilirdim. Ama Filiz'in çabaları, oda arkadaşım Turgay Çeliktürk ve korktuğum insanlarla (festival gediklisi basın) kurduğum dostluklar ve Emir gibi, İlhan gibi Elazığ'a, festivale gönül vermiş insanlar yüzünden şimdi kendi evimde gurbette gibiyim. Festivalde, festivali yazan da acemi... sürç-i lisan ettiysek affola.

Murat Tolga Şen