4. Documentarist İstanbul Belgesel Günleri

31 Mayıs - 5 Haziran 2011




Yeni Yetenek Ödülü "Ekümenopolis"in
Bir haftadır seyircinin "belgesele bakışını değiştiren" filmlerle İstanbul'a bir belgesel şenliği yaşatan DOCUMENTARIST'in yeni yönetmenlere verdiği Documentarist Yeni Yetenek Ödülü'nü İmre Azem'in yönettiği “Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir” kazandı. Derviş Zaim, Sevin Okyay, Theron Patterson ve Daniel Stork'tan oluşan jüri Okan Avcı'nın “Kadim” ve Reyan Tuvi'nin “Ofsayt” filmlerine de birer Mansiyon Ödülü verdi.

Yabancı konukların, bir çok sinemacının ve basın mensuplarının katılımıyla Emek Sineması önünde eylem havasında gerçekleşen ödül töreni, kısa film gösterimiyle sona erdi.







Festival, Emek'in önünde kapanıyor!
DOCUMENTARIST, Yeni Yetenek Ödülü'nün de açıklanacağı 5 Haziran Pazar günü saat 20:00'deki kapanış törenini sokakta yapıyor; ama herhangi bir sokakta değil, Emek'in sokağında!

31 Mayıs'ta başlayan ve bir haftadır sinemaseverlere belgesel dolu bir hafta yaşatan DOCUMENTARIST İstanbul Belgesel Günleri’nin kapanış törenini, festivalin son günü olan 5 Haziran’da Emek Sineması sokağında gerçekleştiriyoruz. Törende bu yılki "Documentarist Yeni Yetenek Ödülü"nin sahibi de jüri tarafından açıklanacak. Ardından festival programından iki kısa belgeseli yine sokakta hep birlikte izliyoruz.









Yeni Yetenek Ödülü üç filme gitti

Bir haftadır İstanbul'a unutulmaz belgesel şenliği yaşatan DOCUMENTARIST'in yeni yönetmenlere verdiği Documentarist Yeni Yetenek Ödülü'nü “Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir” kazandı. Jüri “Kadim” ve “Ofsayt” filmlerine de Mansiyon Ödülü verdi.

DOCUMENTARIST İstanbul Belgesel Günleri, 5 Haziran Pazar akşamı Emek sineması önünde gerçekleştirilen ödül töreniyle sona erdi. Sokakta yapılan törende festivalin geçen yıldan beri vermeye başladığı “Documentarist Yeni Yetenek Ödülü” de sahiplerine verildi. Derviş Zaim, Sevin Okyay, Theron Patterson ve Daniel Stork'tan oluşan jüri, bu yılki ödülü oybirliğiyle İmre Azem'in yönettiği “Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir” adlı belgesele verdi. Jüri yine oybirliğiyle, “Kadim” ve “Ofsayt” filmlerini de Mansiyon Ödülü'ne değer buldu. Yönetmenlerin ilk ve ikinci filmlerine verilen Documentarist Yeni Yetenek Ödülü'ne bu sene, sözkonusu kritere uyan 13 film aday oldu.

İstanbul’a bütüncül bir yaklaşımla bakmayı amaçlayan ve değişimin dinamiklerini sorgulayan “Ekümenopolis” neoliberal kentleşmenin fotoğrafını çekiyor. “Kadim”, çocukları nedeniyle Türkiye’nin son 50 yılındaki önemli politik duraklara dahil olmuş yaşlı bir kadının hikâyesini, “Ofsayt” ise futbolcu olma umuduyla Türkiye’ye gelen ve yolları İstanbul’da kesişen iki kaçak Afrikalı göçmeni anlatıyor.

Ödül sahipleri ödüllerini Balkan Belgesel Merkezi'nin kurucusu ve yöneticisi Martichka Bozhilova ile IDFA (Uluslararası Amsterdam Belgesel Festivali) ve Jan Vrijman Fonu yetkilisi Rada Sesic'in elinden aldı. Yabancı konukların ve bir çok sinemacının katılımıyla Emek Sineması önünde eylem havasında gerçekleşen ödül töreni, kısa film gösterimiyle sona erdi.

Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir
İmre Azem, Türkiye, 2011, 93'
Ekolojik eşikler aşılmış, ekonomik eşikler aşılmış, nüfus eşikleri aşılmış, sosyal uyum bozulmuş. İşte neoliberal kentleşmenin fotoğrafı: “Ekümenopolis”. Bu ilk uzun metrajlı belgeseliyle İstanbul’a bütüncül bir yaklaşımla bakmayı amaçlayan ve değişim kadar onun dinamiklerini de sorgulayan İmre Azem, bizi yıkılmış gecekondu mahallelerinden gökdelenlerin tepelerine, Marmaray’ın derinliklerinden üçüncü köprünün güzergâhına, gayrimenkul yatırımcılarından kentsel muhalefete, bu uçsuz bucaksız kentte uzun bir yolculuğa çıkartıyor.

Kadim
Okan Avcı, 2011, 35'
Kadim, çocukları nedeniyle Türkiye’nin son 50 yılındaki önemli politik duraklara, isteyip istemediği sorulmadan dahil olmuş yaşlı bir kadının hikâyesi. Fethiye’nin Nif köyünde etrafını sarmalamış ağaçlarla beraber büyüyen bir yaşamın tanıklık hikâyelerini günlük yaşamıyla beraber anlatan, sonunda bir ömürlük misafir misali huzurlu ve gülümseyen halini, bu yaşamın sadeliğini içeren bir belgesel.

Ofsayt
Reyan Tuvi, 2010, 50'
Ofsayt, futbolcu olma umuduyla Türkiye’ye gelen ve yolları İstanbul’da kesişen iki kaçak Afrikalı göçmenin, Nijeryalı Taju ile Rachid’in hikayesidir. Taju (TJ) bir taraftan 3. lig bir futbol takımına girme hayali kurarken bir taraftan da Kumkapı’daki küçük bir berber dükkanında ekmeğini kazanmaya çalışır. Taju’nun aksine futbolla ilgili umutlarını Türkiye’de gerçekleştiremeyeceğini anlayan Rachid (Ade) ise Avrupa’ya, internetten tanıştığı İngiliz sevgilisi Diane’in yanına gitmenin yollarını aramaktadır. Yakın futbolcu arkadaşları Okute’nin (Festus Okey) gözaltına alındığı polis karakolunda öldürülmesi, iki dostun Türkiye’de tutunmaya dair umutlarına darbe vurur ve onları gelecekle ilgili birçok soruyla bırakır. Ortak tutkuları futbol, Taju ile Rachid'i birbirine yakınlaştırdığı gibi uzaklaştırır da… Ve her ikisi de kendi yollarını seçer.




DOCUMENTARIST 2O11 PROGRAMI AÇIKLANDI
40'ı aşkın ülkeden, 80 film, 40 konuk

DOCUMENTARIST İstanbul Belgesel Günleri, 31 Mayıs - 5 Haziran 2011 tarihleri arasında belgeselseverlerle 4'üncü kez buluşmaya hazırlanıyor. Festivalin bu seneki programında dünyanın önemli festivallerinden seçilmiş 80'den fazla film yer alıyor.

Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu, Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, Finlandiya Elçiliği, Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi, Akbank Sanat, Fransız Enstitüsü, Goethe Institute, Yunan Başkonsolosluğu, Danimarka Başkonsolosluğu, İsveç Başkonsolosluğu, Anadolu Kültür ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nün desteğiyle gerçekleşen DOCUMENTARIST'in bu yılki programı; Tükettiğimiz Dünya, İnsan Manzaraları: Portreler, Uluslararası Panaroma, Post-Komünizm Dönemi, Focus Romanya, Arap Dünyasından, Antropoloji-Belgesel, Müzik Filmleri temaları altında yer alan ve geniş bir yelpazeye uzanan filmleriyle dikkat çekiyor. Türk belgeselcilerin filmleri SİYAD Seçkisi ve Türkiye Panaroma başlıkları altında DOCUMENTARIST kapsamında izleyiciyle buluşacak.

31 Mayıs - 5 Haziran 2011 tarihlerinde gerçekleşecek festivale dünyanın dört bir köşesinden yönetmen, yapımcı, festival temsilcisi, proje sahipleri ve eğitmenlerden oluşan 40'a yakın yabancı konuk katılacak.

Helena Třeštíková Seçkisi ve Sinema Dersi

Yaşayan en önemli belgeselcilerden olan Çek sinemacı Helena Třeštíková, Akbank Sanat ve Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu'nun işbirliği ile festivalin onur konuğu olacak. Usta yönetmenin çekimleri 15 yıl gibi uzun sürelere yayılan insan portreleri de dahil olmak üzere en bilinen filmlerinden geniş bir seçki sunulacak. Třeštíková'nın DOCUMENTARIST kapsamında gösterilecek filmleri arasında yönetmenin çekimlerini 20 yıl boyunca sürdürdüğü ve Avrupa Film Akademisi tarafından 2008 yılında En İyi Belgesel Ödülü'ne layık görülen filmi “Rene”, genç kızken 'farklı olmak için' uyuşturucuya başlayan Katka'nın trajik öyküsünü anlattığı “Katka”, zengin bir Yahudi ailenin çocuğu olarak doğan ve evlendikten kısa bir süre sonra toplama kampına gönderilen Heda Margolius-Kovaly'nin öyküsünü anlatan “Hitler, Stalin ve Ben”, opera dünyasının perde arkasını ve büyüsünü yansıtan “Carmen Hikayesi”, Zuzana ve Stanislav'ın evlilik serüvenlerinin başlangıcını anlatan “Evlilik Hikayeleri: Zuzana ve Stanislav” ve bu evliliğin 20 yıl sonra geldiği noktayı konu eden filmi “Evlilik Hikayeleri Yirmi Yıl Sonra: Zuzana ve Stanislav” bulunuyor. Třeštíková ayrıca 4 Haziran Cumartesi günü bir sinema dersi verecek.
Asen Balikci'nın Filmleri İlk Kez Türkiye'de
Türkiye'deki belgeselseverlerle ilk kez buluşacak olan, Kanada'nın önemli antropologlarından ve görsel antropolojinin öncülerinden Asen Balikci'nin Alaska'dan Bulgaristan'a çeşitli coğrafyalarda çektiği filmlerden bir seçki DOCUMENTARIST programında yer alıyor. Kışın en şiddetli zamanlarında, köpekleriyle seyahat eden Netsilik Eskimoları'nın yaşamlarından kesitler sunan ve iki bölümden oluşan “Deniz Buz Kampında Kış”, Asen Balikci seçkisinin en göze çarpan filmleri olarak dikkat çekiyor. Bulgaristan'daki hayat pahalılığını yaşlı bir çiftin gündelik yaşamı üzerinden sergileyen “Ephtim D.'nin Yaşamında Bir Ay” ise seçkide yer alan bir diğer film. Görsel antropolojinin duayenlerinden olan Balikci, 3 Haziran Cuma günü, Türkiye'de Kozavisual adı altında bu alanda çalışmalar yapan bir grup belgeselciyle ortaklaşa bir atölye gerçekleştirecek.

Festival Programının Ağır Topları

Bu seneki DOCUMENTARIST programında gösterilecek filmler dünya festivallerinde ses getiren belgesellerden seçildi. Bu çarpıcı filmlerden en dikkat çekeni, Erik Gandini'nin yönettiği ve Venedik Film Festivali'nde gösterildiğinde büyük tartışmalara yol açan “Videocracy”. Film, son otuz yıldır İtalya'da medyayı kontrol eden Silvio Berlusconi'nin yarattığı medya imparatorluğuna girerek izleyiciye içeriden portreler sunuyor.

Geçen yıl Cannes Film Festivali'nin resmi bölümünde gösterilen ve yönetmenliğini Andrei Ujica'nın yaptığı “Nikolay Çavuşesku'nun Otobiyografisi”, bir adamın diktatör olarak (oto)portresini anlatıyor. 20 yıla yayılan arşiv görüntüleriyle beslenen ve sırf Rus hükümetinin işlediği suçlar hakkında sözünü esirgemediği için malum odaklar tarafından 48 yaşında öldürülen basın kahramanı Anna Politkovskaya'nın çarpıcı bir portresini çıkaran “Özgürlüğün Acı Tadı”, dünyada ve ülkemizde basın özgürlüğü kavramının sıkça tartışıldığı bugünlerde gözden kaçırılmaması gereken bir yapım.

Festivalin bir diğer ağır topu ise, Romanya'nın en önemli belgeselcilerinden Alexandru Solomon'un 1989'daki rejim değişikliğinden sonra içinden geçtiği ekonomik süreci bir grup işadamının hikayesi üzerinden irdelediği son filmi “Kapitalizm: Geliştirilmiş Formül”. Allan Sekula & Noel Burch'un yönetmenliğini üstlendiği ve büyük kargo gemilerinin, limanların doğaya, insanlara verdiği zararları anlatan “Unutulmuş Evren”, tam da İstanbul'da gerçekleştirilmesi planlanan çılgın projelerin arifesinde mutlaka izlenmesi gereken filmler arasında yer alıyor.

Yönetmenliğini Marjoleine Boonstra'nın yaptığı “Atlar ve Erkekler Arasında”, Nevada çöllerinde özgürce dolaşan atların ve onları yakalayarak çiftliğine katan adamların ilginç öyküsünü anlatıyor. Vahşi doğanın bağrından koparılan atların evcilleştirilerek satışa hazır hale getirilmesine tanıklık eden filmin öyküsünü daha da ilginç kılan, burasının sıradan bir çiftlik değil özel bir ıslah merkezi olması ve at terbiyecilerinin mahkumlardan oluşması.

Yönetmenliğini Roy Sher'in yaptığı ve Rembetiko'nun taçsız kraliçesi İstanbul doğumlu Roza Eskenazi'nin hayatını konu alan “Benim Tatlı Kanaryam”, izleyiciyi Türkiye, İsrail ve Yunanistan'dan birer müzisyen eşliğinde Eskenazi'nin izinde İstanbul-Selanik-Atina hattında ortak bir yolculuğa çıkıyor.

1990'larda Fransız etnomüzikolog Jérôme Cler'in keşfettiği Denizli'nin Çamelili ilçesinin “sazcı koca ustası” çoban-müzisyen Hayri Dev'in ilginç öyküsü, yönetmenliğini Gulya Mirzoeva'nın yaptığı “Ormanın Arkasında” filmi ile DOCUMENTARIST seyircisiyle buluşuyor. Etnografik belgeselin babası Jean Rouch'un bu alandaki ilk filmi “Çılgın Efendiler”, bu türün klasikleri arasından sayılıyor. Afrika batı kesimlerinde yaygın olan Hauka hareketini anlatan film, kıtanın köklü ritüellerinin, İngiliz kolonyalizminin etkisiyle nasıl bir şeye evrildiğini gözler önüne seriyor.

Yönetmenliğini Zeina Daccache'nin yaptığı “12 Kızgın Lübnanlı”, Lübnan’daki Roumieh Merkez Hapishanesi’nde 38 mahkûmun “12 Kızgın Lübnanlı’ adlı oyunu sahnelemesinin öyküsünü anlatıyor. Ester Gould - Sabine L. Bakker'in yönettiği “Çığlık”, İsrail işgali altındaki Golan tepelerinde doğan iki yakın arkadaşın 18 yaşına kadar hiç görmedikleri anavatanları Suriye'ye yaptıkları macera dolu yolculuğun ilginç öyküsünü anlatıyor.

Stelian Tănase ve Sorin Iliesiu'nun yönettiği “Üniversite Meydanı”, Romanya'da Nikolay Çavuşesku'nun devrilmesinin ardından 1991 baharında, yeni rejimi eskisinin devamı olarak gören muhaliflerin Bükreş'teki Üniversite Meydanı'nda haftalar boyu süren ve hükümetin şiddet uygulamasıyla sona eren başkaldırının güncesini tutuyor.

İstanbul'un Orta Yeri Sinema Perdesi
Dünyanın çeşitli şehirlerinde duvarları perde niyetine kullanarak sokakta film gösterimleri yapan A Wall Is A Screen adlı Alman performans grubu İstanbul'da DOCUMENTARIST'e konuk oluyor. A Wall Is A Screen'in 3 Haziran Cuma gecesi Beyoğlu sokaklarında gerçekleştireceği performans, sinemaseverlere ve İstanbullulara unutamayacakları bir sokak sanatı performansı sunacak.
Yeni Yetenek Ödülü
DOCUMENTARIST'in geçen yıl vermeye başladığı "Yeni Yetenek Ödülü", bu sene de verilecek. Yaratıcı belgesele olan ilgiyi diri tutmak ve bu alanda Türkiye'de üretim yapan genç belgeselcileri teşvik etmeyi amaçlayan ödülün jürisi birbirindne değerli isimlerden oluşuyor: Marjoeline Boonstra (yönetmen, Hollanda), Theron Patterson (yönetmen/akademisyen, Türkiye/ABD), Derviş Zaim (yönetmen) ve Aylin Aslım (müzisyen). Yeni Yetenek Ödülü, festivalde filmi yer alan yerli yönetmenlerin 1. ve 2. filmlerine veriliyor. Bu kritere uyan yaklaşık 12-13 film içinden biri 1000 Euro değerindeki ödüle sahip olacak.

Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu, Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, Finlandiya Elçiliği, Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi, Akbank Sanat, Fransız Enstitüsü, Goethe Institute, Yunan Başkonsolosluğu, Danimarka Başkonsolosluğu, İsveç Başkonsolosluğu, Anadolu Kültür ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nün (IFEA) katkıları, Armada, Klemuri, Dilek Pastanesi ve Kooperatif'in lojistik desteği; medya sponsorluğunu üstlenen CNN Türk Televizyonu başta olmak üzere, Birgün Gazetesi, Bağımsız İletişim Ağı (Bianet), Altyazı Dergisi, Yeni Film Dergisi ve Grizine'nin tanıtım desteği ile gerçekleşen DOCUMENTARIST'in gösterim ve etkinlikleri Akbank Sanat, Fransız Kültür Merkezi, Pera Müzesi, Cezayir Salonu, Sismanoglio Megaro ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nde (IFEA) yer alacak. Atölye, sinema dersi ve diğer yan etkinlikler ücretsiz olup festival biletleri, MyBilet üzerinden 4 TL'ye alınabilir.

DOCUMENTARIST hakkında daha detaylı bilgi http://www.documentarist.org adresinde bulunabilir.

Her tür bilgi ve röportaj talepleri için:
Ezgi Aktaş - Medya İlişkileri Sorumlusu
press@documentarist.org
Cep Tel: 0505 546 95 18




DOCUMENTARIST'İN YAN ETKİNLİKLERİ

Belgeselin Ustalarından Sinema Dersi

DOCUMENTARIST, dünya festivallerinden seçilmiş ufuk açıcı belgeselleri seyiciyle buluşturmanın yanı sıra, düzenleyeceği sinema dersleri ve söyleşilerle belgeseli ustasından öğrenme fırsatı sunuyor. DOCUMENTARIST programıyla paralel gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında sadece Çek Cumhuriyeti'nin değil dünyanın ve çağımızın yaşayan en önemli belgeselcilerinden biri olan ve son 35 yıldır imza attığı filmlerle gözlemci belgesel türünün ustaları arasında özel bir yer edinmiş Helena Třeštíková, 4 Haziran Cumartesi günü 11:00-14:00 saatleri arasında İstanbullu sinemaseverlerle belgeseli konuşacak.

Helena Třeštíková ile Sinema Dersi
Tarih: 4 Haziran 2011, Cumartesi
Saat: 11:00 - 14:00
Yer: Akbank Sanat

Asen Balikci ile Buluşma: Bu Kimin Hikayesi?

Görsel antropolojinin öncülerinden İstanbul doğumlu Asen Balikci, DOCUMENTARIST'in bu seneki sürpriz konuklarından biri. Türkiye'de ismi az bilinmekle birlikte, Kanada’nın önemli antropologlarından olan ve 1960'lardan itibaren yaptığı filmlerle görsel antropolojide önemli bir yol açmış olan Balikci, Alaska’dan Bulgaristan’a çeşitli coğrafyalarda çektiği filmlerden bir seçkiyle Türkiye'de ilk kez seyirciyle buluşacak. Balikci, İstanbul'da kaldığı süre boyunca görsel antropoloji alanında çalışan genç belgeselcilerle de buluşarak deneyim aktarımında bulunacak.

Tarih: 3 Haziran 2011, Cuma
Saat: 16:00 - 19:00
Yer: Akbank Sanat

Uğur Kutay ile “Kameranın Yan Etkileri: Antropolojik Müdahele” Atölyesi

“Andrei'in Bakışı: Tarkovsky Sineması'nda Psikanalitik-Semiyolojik Açılımlar" (2004) ve "Gerçeği Öldüren Kamera: Belgesel Sinema ve Gerçeklik" (2009) adlı kitaplarıyla bilinen Kutay, geçen sene büyük ilgi gören atölyesinde “Kent ve Sinema” ilişkisini analiz etmişti. Sinema göstergebilimi ve estetik konularında yoğunlaşan ve akademik çalışmalarını Yıldız Teknik Üniv. Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde sürdüren, Birgün gazetesine haftalık sinema yazıları yazan Kutay, bu yılki atölyesinde “antropolloji-belgesel” ilişkisini masaya yatırıyor. “Kameranın Yan Etkileri: Antropolojik Müdahele” balıklı atölyede antropoloji ve belgesel ilişkisini sinema tarihinden örneklerle ele alınarak, belgesel tarihine dönük alternatif bir film okuma yapılacak.

Tarih: 1 Haziran 2011, Çarşamba
Saat: 18:00 - 20:00
Yer: Akbank Sanat


BDC Keşifler 2011 Belgesel Geliştirme Atölyesi

DOCUMENTARIST, bu sene önemli bir uluslararası atölyeye ev sahipliği yapıyor. Yerli ve yabancı belgeselciler için fikir platformu olma özelliği taşıyan ve Balkan Belgesel Merkezi (BDC) tarafından organize edilen Keşifler 2011 (Discoveries 2011), Türkiye dahil Balkan ülkelerinden evrensel potansiyele sahip projelerin geliştirilmesini amaçlıyor. İlk dönemi Türkiye dahil yedi Balkan ülkesinden 7 projenin katılımıyla Mayıs ayı başında Sofya'da gerçekleştirilen atölyenin katılımcıları DOCUMENTARIST'e davet edilerek projelerini yetkin uzmanlar eşliğinde öykü tekniği açısından yaratıcı yönde geliştirme şansı bulacak.

Tarih: 3-5 Haziran 2011
Yer: Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA)

Documentarist Belgesel Geliştirme Atölyesi

Festival kapsamında gerçekleşeceek uluslararası Proje Geliştirme Atölyesine paralel olarak, DOCUMENTARIST Türkiye'den belgesel projeleriyle ayrı bir geliştirme atölyesi düzenliyor. Fransız belgeselci Nadia Bouferkas koordinatörrlüğünde ve Boğaziçi Üniversite'sinden Can Candan'ın katılımıyla gerçekleşecek. Proje sahipleri bu atölyenin ardından BDC Keşifler 2011 atölyesine de gözlemci olarak davet edilecek. Finlandiya Elçiliği'nin desteğiyle gerçeekleşen “Documentarist Belgesel Geliştirme Atölyesi”nin ikinci etabı ise Temmuz ortasında yapılacak.
Tarih: 28 - 31 Mayıs 2011












Proje Geliştirme Atölyesi
28 Mayıs 2011, Sismanoglio Megaro
30 Mayıs akşamı yapılacak açılış için gün sayarken, festival heyecanı DOCUMENTARIST Belgesel Proje Geliştirme Atölyesi ile başladı bile... Nadia Bouferkas'ın rehberliğinde, Mehmet Arıkan, Naima Bouferkas, Can Candan'ın katkılarıyla gerçekleşen ve üç gün sürecek olan atölyenin ilk günü hayli verimli ve hararetli geçti!Atölyeye katılan projeler ve sahipleri şunlar:

* "Görünmeyen Emek", Güliz Sağlam, Feryal Saygılıgil
* "İki Kadın", Tülin Dağ
* "Maya", Rodi Yüzbaşı
* "Sessiz Mezarlar", Cenk Örtülü, Zeynel Koç
* Yumurtalık Dalyanları", Musa Ak, Hasan Basri Özdemir

Katılımcılar, festival sırasında da 3-5 Haziran'da gerçekleşen BDC Keşifler 2011 atölyesine gözlemci olarak davet edilecek, oraya katılan eğitmen ve yapımcılarla tanışmaları sağlanacak. Finlandiya Elçiliği'nin desteğiyle gerçekleşen atölyenin ikinci aşaması Temmuz ayında, yine uluslararası eğitmenlerin rehberliğinde yapılacak, aradaki sürede katılımcılara birer trailer yapmak için zaman tanınacak. Projelerin daha sonra uluslararası platforma taşınması için yurtdışındaki forumlara katılımı için girişimlerde bulunulacak.



Belgesel geliştirme atölyesine seçilen projeler açıklandı
DOCUMENTARIST kapsamında düzenlenen Keşifler 2011 (Discoveries 2011) belgesel proje geliştirme atölyesine katılacak projeler belli oldu. Balkan Belgesel Merkezi (BDC) öncülüğünde gerçekleşen ve DOCUMENTARIST’in ev sahipliğini yapacağı bu önemli uluslararası atölyeye Türkiye’den Yasemin Birhekimoğlu ve Melisa Üneri'nin "Yırtık" adlı projesi seçildi. Atölyede finale kalan projeler şunlar:

* Andreea Valean, Tudor Giurgiu, Romanya / proje: Ciorica
* Atanas Georgiev, Darko Popov, Makedonya / proje: Wedding and Funeral Orchestra
* Ivan Mandic, Sırbistan / proje: Against all Odds
* Danijel Damian Nenadic, Oliver Sertic, Hırvatistan / proje: Silent Flight
* Petya Novakova, Nina Pehlivanova, Bulgaristan / proje: The Square
* Sabrina Begovic, Nejra Hulusic, Bosna Hersek / proje: Undercovered
* Yasemen Birhekimoğlu, Melisa Üneri, Turkiye / proje: Good Girls Don’t Kiss and Tell (Yırtık)

Balkanlardaki evrensel potansiyele sahip projelerin geliştirilmesini amaçlayan atölyenin ilk etabı 2-7 Mayıs’ta Sofya’da, ikincisi DOCUMENTARIST 2011 kapsamında 3-5 Haziran’da İstanbul’da, üçüncü ve son etabı ise 28-31 Temmuz’da Kosova’nın Prizren kentinde DokuFest sırasında gerçekleşecek. Projelerden birine BDC En İyi Keşif Ödülü verilecek, ayrıca projelerin bir kısmı, Ekim ayında düzenlenen Avrupa'daki en büyük belgesel festivallerinden DOK Leipzig'in ortak yapım buluşmasına davet edilecek.





Duvarlar perde oldu, sinema sokağa taştı
Hamburg'dan DOCUMENTARIST'in konuğu olarak İstanbul'a gelen "A Wall is A Screen" grubu, 3 Haziran Cuma akşamı festival programının en şenlikli etkinliklerinden birini gerçekleştirdi. 'Her Duvar Bir Perdedir" şiarıyla Tünel meydanında başlayıp Galatasaray'a kadar devam eden kısa film gösterimleri, İstiklal caddesine unutulmaz bir gece yaşattı.

BDC Keşifler 2011 Atölyesi başladı
DOCUMENTARIST'in ev sahipliğinde gerçekleşen BDC Keşifler 2011 Proje Geliştirme Atölyesi IFEA'da başladı. Atölyede biri Türkiye'den olmak üzere Balkan ülkelerinden gelen 7 projenin yanısıra, geçen hafta sonu gerçekleşen DOCUMENTARIST Proje Geliştirme Atölyesi'ne katılan 5 yerli projenin sahipleri de gözlemci olarak yer alıyor.





4x4'lük filmlere görkemli açılış
DOCUMENTARIST'in dördüncüsü, 30 Mayıs akşamı Hollanda Başkonsolosluğu'nda kalabalık bir davetli topluluğunun katılımıyla görkemli bir açılış yaptı. Festival programında yer alan "Palindrome" ve "Albert'in Kışı" filmlerinin Dutch Chapel'deki gösterimiyle başlayan açılış gecesi, daha sonra bahçede resepsiyonla devam etti. Açılış gecesi Cafe Aman İstanbul grubunun verdiği rembetiko konseriyle renklendi.

Dünyaca ünlü belgeselcilerin de hazır bulunduğu ve TRT Türk televizyonunun canlı yayın yaptığı açılışa, CNN Türk'ün Afiş programı başta olmak üzere pek çok medya organı, gazeteci ve sinemacı katıldı. Festival programında kendisine özel yer ayrılan Çek belgeselci Helena Trestikova da konuklar arasındaydı. Ayrıca festival haftası boyunca çeşitli etkinliklere katılacak olan İsrailli-Amerikalı sinemacı ve aktivist Udi Aloni, Romanya'dan Matei-Alexandru Macanu, "Benim Tatlı Kanaryam"ın yönetmeni Roy Sher DOCUMENTARIST için İstanbul'a yolunu düşürüp açılışa yetişen isimler arasındaydı.




40'ı aşkın ülkeden, 80 film,
40 konuk ve ötesi

DOCUMENTARIST İstanbul Belgesel Günleri, 31 Mayıs - 5 Haziran 2011 tarihleri arasında belgesel severlerle 4'üncü kez buluşmaya hazırlanıyor. Festivalin bu seneki programında dünyanın önemli festivallerinden seçilmiş 80'den fazla film yer alıyor.

Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu, Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, Finlandiya Elçiliği, Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi, Akbank Sanat, Fransız Enstitüsü, Goethe Institute, Yunan Başkonsolosluğu, Danimarka Başkonsolosluğu, İsveç Başkonsolosluğu, Anadolu Kültür ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nün desteğiyle gerçekleşen DOCUMENTARIST'in bu yılki programı; Tükettiğimiz Dünya, İnsan Manzaraları: Portreler, Uluslararası Panaroma, Post-Komünizm Dönemi, Focus Romanya, Arap Dünyasından, Antropoloji-Belgesel, Müzik Filmleri temaları altında yer alan ve geniş bir yelpazeye uzanan filmleriyle dikkat çekiyor. Türk belgeselcilerin filmleri SİYAD Seçkisi ve Türkiye Panaroma başlıkları altında DOCUMENTARIST kapsamında izleyiciyle buluşacak.

31 Mayıs - 5 Haziran 2011 tarihlerinde gerçekleşecek festivale dünyanın dört bir köşesinden yönetmen, yapımcı, festival temsilcisi, proje sahipleri ve eğitmenlerden oluşan 40'a yakın yabancı konuk katılacak.



Yazlık terasımız açıldı: Documentarist Blog
DOCUMENTARIST 2011'in hazırlıkları hızla devam ediyor. Nicedir göstermeye can attığımız filmler kesinleştikçe, konuklar gelişlerini onayladıkça, yan etkinlikler netleştikçe heyecanımız katlanıyor. Bu arada programla ilgili gelişmeleri duyuracağımız, belgesele dair muhtelif fikir ve bilgileri de paylaşmayı umduğumuz blogumuz hizmete girdi: http://blog.documentarist.org
31 Mayıs - 5 Haziran'daki büyük buluşma öncesinde, resimdeki figürlerin bahar coşkusuna katılmak ve film sohbetleri yapmak üzere yazlık terasımıza bekliyoruz!

Belgesel geliştirme atölyesine seçilen projeler açıklandı
DOCUMENTARIST kapsamında düzenlenen Keşifler 2011 (Discoveries 2011) belgesel proje geliştirme atölyesine katılacak projeler belli oldu. Balkan Belgesel Merkezi (BDC) öncülüğünde gerçekleşen ve DOCUMENTARIST’in ev sahipliğini yapacağı bu önemli uluslararası atölyeye Türkiye’den Yasemin Birhekimoğlu ve Melisa Üneri'nin "Yırtık" adlı projesi seçildi. Atölyede finale kalan projeler şunlar:

* Andreea Valean, Tudor Giurgiu, Romanya / proje: Ciorica
* Atanas Georgiev, Darko Popov, Makedonya / proje: Wedding and Funeral Orchestra
* Ivan Mandic, Sırbistan / proje: Against all Odds
* Danijel Damian Nenadic, Oliver Sertic, Hırvatistan / proje: Silent Flight
* Petya Novakova, Nina Pehlivanova, Bulgaristan / proje: The Square
* Sabrina Begovic, Nejra Hulusic, Bosna Hersek / proje: Undercovered
* Yasemen Birhekimoğlu, Melisa Üneri, Turkiye / proje: Good Girls Don’t Kiss and Tell (Yırtık)

Balkanlardaki evrensel potansiyele sahip projelerin geliştirilmesini amaçlayan atölyenin ilk etabı 2-7 Mayıs’ta Sofya’da, ikincisi DOCUMENTARIST 2011 kapsamında 3-5 Haziran’da İstanbul’da, üçüncü ve son etabı ise 28-31 Temmuz’da Kosova’nın Prizren kentinde DokuFest sırasında gerçekleşecek. Projelerden birine BDC En İyi Keşif Ödülü verilecek, ayrıca projelerin bir kısmı, Ekim ayında düzenlenen Avrupa'daki en büyük belgesel festivallerinden DOK Leipzig'in ortak yapım buluşmasına davet edilecek.

DOCUMENTARIST 4'üncü yılında: 31 Mayıs - 5 Haziran 2011
DOCUMENTARIST'in 4'üncüsü 31 Mayıs - 5 Haziran 2011 tarihlerinde gerçekleşecek. Festivale film başvurusu için herhangi bir prosedür bulunmuyor; program DOCUMENTARIST ekibi tarafından dünyanın çeşitli festivallerinden seçilen filmlerin davet edilmesiyle oluşturuluyor. Yine de, filmlerinizi merak ettiğimizi, değerlendirmeye alınmasını dilerseniz DVD kopyasını tarafımıza iletmenizden sevinç duyacağımızı belirtelim.

"Rachel" için özel gösterim ve söyleşi
Rachel Corrie'nin annesi Cindy ve babası Craig Corrie, 30 Ocak'taki gösterimde aramızda olacak.DOCUMENTARIST'in DEPO ile ortaklaşa düzenlediği SaturDox/Belgesel Buluşmaları hız kesmeden devam ediyor. 27 Kasım'daki "Megakentler" gösteriminden başlayarak çoğu 'kapalı gişe' oynayan filmlerin ardından, SaturDox 30 Ocak Pazar günü saat 16:00'da bu sefer sürpriz bir gösterim ve söyleşiye ev sahipliği yapıyor. Hangi İnsan Hakları? programında sunulan Rachel belgeseli için, filmde hikayesi anlatılan Rachel Corrie'nin anne ve babası Cindy-Craig Corrie'nin katılımıyla bir özel gösterim düzenleniyor.

Kızlarının ölümünün ardından, kendilerini onun ideallerine vakfeden, Rachel Corrie Barış ve Adalet Vakfı'nı kurarak Gazze'ye ve Filistin'in diğer bölgelerine defalarca dayanışma ziyaretinde bulunan çift, Rachel'in boşuna ölmediğini göstermek için dünyayı dolaşarak onun ideallerini yaşatmaya çalışıyor. Cindy ve Craig, 30 Ocak'ta "Rachel" belgeselinin özel gösteriminde aramızda olacak. İsrail asıllı Fransız vatandaşı usta belgeselci Simone Bitton bu dokunaklı belgeselinde, Uluslararası Dayanışma Hareketi üyesi Rachel Corrie'nin kısa hayatını ve trajik ölümünü yazdığı günlükler ve arkadaşlarının tanıklıkları üzerinden anlatıyor.