13. Eskişehir Film Festivali

1 - 8 Mayıs 2011

eskfilmfest.anadolu.edu.tr


Basın Bülteni .pdf
Sinema .pdf



Filmler

Türk Sineması 2010-2011
Dünya Festivallerinden
Dünya Sinemasının Genç Yıldızları
Sinema Tarihinin Unutulmazları
3 Boyutlu Özel Gösterim
Gece Yarısı Sineması
Hayatımız Belgesel
Canlandırma Sineması
Kısa Filmler
Serbest Bölge
Anısına

Türk Sineması 2010-2011
Gölgeler ve Suretler
Gişe Memuru
Zefir
Kavşak
Kar Beyaz
Bizim Büyük Çaresizliğimiz
Atlı Karınca
Kaybedenler Kulübü
Press
Adalet Oyunu


Dünya Festivallerinden
Tehlikeli Yol
Daha İyi Bir Dünyada
Herşey Güzel Olacak
Kadın İsterse
Beyaz İnsan
Yangın
Bir Ayrılık ,Nader ve Simin
İlk Güzel Şey
Oğlum. Oğlum Sen Ne Yaptın
Torino Atı
Tanrılar Ve İnsanlar Adına
Komplocu
Bıçakçı


Dünya Sinemasının Genç Yıldızları
Gürültünün Sesi
Gerçeğin Parçaları
Hayali Aşklar
Bir Noel Hikayesi
Başka Bir Yerde
Sonsuzluk


Sinema Tarihinin Unutulmazları
Kaçaklar
Tiffany\'de Kahvaltı
Yakışıklı Serge
Dünyanın Bütün Sabahları
Easy Rider
Kızgın Damdaki Kedi


3 Boyutlu Özel Gösterim
Pina

Gece Yarısı Sineması
KoğuşSessiz Ev

Hayatımız Belgesel
5 No.lu Cezaevi
Haliç: Altın Boynuz
Göbeklitepe, Dünyanın İlk Tapınağı
Yıldızlar Arasında
Benim Tatlı Kanaryam

Canlandırma Sineması
Paris\'te Bir Kedi
Chico ve Rita
Karanlık Cennet
Whitehall İstilası

Kısa Filmler
Hamam
Uşak Hesabı
Dalga Teorisi
Duvar İnsansılar
Meret
Herkesin Bir Şansı Daha Olmalı
Vakit
Keneler ve Karıncalar
Oyun
Rüzgar
Zafiyet
Kağıt Uçak
Morf
Kovan
Geri Dönüşüm
Metamorfoz
Ot
Kontrol
Denge
Karga Leşi
Hücre
Açık Yara
Bağdat
Bisiklet
Dönüşü Olmayan Yolculuk
Kahpe Devran
Küçük Bir Hakikat
Nolya
Pera Berbange
Üniversiteli
Öncü
Erişilmez
Bebek
Dışardaki Dünya
Dünden Daha Derin
Beaver Dam Efsanesi
Pötikareli Ev


Serbest Bölge
Boşluk
Finisterrae
Moral Bozukluğu ve 31

Anısına
Son Kuşlar












Anadolu Üniversitesi 13. Uluslararası Eskişehir Film Festivali, 01 - 08 Mayıs 2011 tarihleri arasında kapılarını sinemaseverlere açıyor. Anadolu Üniversitesi 13. uluslararası Eskişehir Film Festivali kapsamında gösterilecek 51 uzun metraj ve 40 kısa film ile Eskişehir yine sinemaya doyacak. 13 yıl önce “sinema günleri” olarak başlayan etkinlik, Anadolu Üniversitesi’nin sınırlarını aşıp tüm Eskişehir’in heyecanla beklediği, bir film festivaline dönüştü. Katılan yönetmen ve oyuncuların, seyirci ile buluşmanın başka yerde böyle sıcak ve keyifli olmadığını dile getirdikleri festival, kent dışından da sinema meraklılarını Eskişehir’e çekiyor.

1-8 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Anadolu Üniversitesi 13. Uluslararası Eskişehir Film Festivali Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi öğretim elemanlarının, öğrencilerin ve çalışanların eseri. Bu yıl Festival kapsamında 9 bölümde, Dünya ve Türk sinemasından, içlerinde kısa metraj filmlerin de olduğu toplam 91 film gösterimi yapılacak. Festival, 30 Nisan Cumartesi gecesi Anadolu Üniversitesi “Sinema Anadolu”da gerçekleşecek olan açılış töreninin ardından, Fransız sinemasının başarılı yönetmeni François Ozon’un, güzellik sembolü Catherine Deneuve ve Gerard Depardieu’lu filmi “Potiche/Kadın İsterse” ile kapılarını sinemaseverlere açacak.

Onur Ödülleri ve Sinemaya Emek Ödülleri Yine Sahiplerini Buluyor!
Anadolu Üniversitesi Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin geleneği haline gelen “Onur Ödülleri ve Sinemaya Emek Ödülleri” açılış töreninde sahiplerine sunulacak. Festivalin Onur Ödülleri ülkemizde ilk sinema müzesini açan, sinemamızın en eski yapım evinin ve Türkiye’de birçok ilklerin kurucusu Türk Sineması’nın değerli ismi “Türker İnanoğu” ile sinemamızın çok sevilen, başarılı ve güzel oyuncusu “Gülşen Bubikoğlu”na takdim edilecek. Sinemaya Emek Ödülleri ise Türk sinemasına gönül vermiş, sinema emektarı “Muzaffer Hiçdurmaz” ile kendi adını verdiği bir film merkezini kurarak Türk sinemasına büyük katkı sağlayan “Mithat Alam”a verilecek.

Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri
Bu festivalde filmler değil, filmler ve sinema üzerine düşünenler, araştıranlar yarışıyor. Türkiye’de bu kategorilerde ödül veren tek kurum Eskişehir Film Festivali. Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri adı altında beşincisi gerçekleştirilen yarışmada sinema kitapları ve makaleleri, televizyonda yayınlanan sinema programları, internet sinema siteleri, internet sinema dergileri yarışıyor. Yarışmanın seçici kurulu; sinema yazarı Atilla Dorsay, yönetmen Reis Çelik, öğretim üyesi Yard. Doç. Dr Yaprak İşcibaşı, Yard. Doç. Dr Ahmet Gürata ve Prof. Dr. Serpil Kırel. Sinema üzerine düşünen, yazan, araştıran kişileri ve kurumları ödüllendirmeyi amaçlayan bu yarışmada, ödüllerin sahipleri açılış töreninde açıklanacak.

Türkiye Prömiyerleri Eskişehir’de…
Festival programında yer alan 51 uzun metraj filmin 10 tanesinin Türkiye prömiyeri Eskişehir’de gerçekleştirilecek. Türkiye prömiyerlerinin gerçekleşeceği filmler arasında Mahur Özmen ve Ali Özuyar’ın yönettiği “Adalet Oyunu”, Norveç-İsveç-Finlandiya ortak yapımı olan, yönetmenliğini Jalmari Helander’in yaptığı “Rare Exports: A Christmas Tale”, Taylandlı yönetmen Sivaroj Kongsakul’un yönettiği “Eternity”, Paolo Virzi yönetmenliğindeki “The First Beatiful Thing”, Yunanistan’ın yeni Angelopoulos’u olarak gösterilen Yannis Economides’in yönettiği “Knifer”, sınırları zorlayan İspanyol Yönetmen Sergio Caballero’nun yönetmenliğini yaptığı “Finisterrae”, animasyon film olan Fransız yapımı “A Cat In Paris”, yine bir canlandırma film olan, İngiliz yapımı “Jackboots On Whitehall”, Hollandalı yönetmen Leonard Retel Helmrich’in Endonezya’da çektiği “Position Among Stars” adlı belgesel ve son olarak Selanik Belgesel Film Festivali’nin açılış filmi olan, İsrailli yönetmen Roy Sher’in Rum şarkıcı Roza Eskenazi’nin hayatını anlattığı belgeseli “My Sweet Canary” yer alıyor.

Uçlarda Gezinmek: Serbest Bölge
Festivalin bu seneki en büyük yeniliklerinden birisi olan ve sıradışı filmlerin gösterileceği bu bölüm, sinemaseverlerin ilgisini çekecek. Üç filmin gösterileceği Serbest Bölge kapsamında Gaspar Noe’un “Enter The Void” filmi, İspanyol Yönetmen Sergio Caballero’nun sıradışı filmi “Finisterrae” ve Türkiye’de, çekildiği zaman gençler tarafından çok beğenilen, senaryo yazarlarının arasında Kaan Sezyum’un da bulunduğu “Moral Bozukluğu ve 31” filmi yer alıyor.

3D Özel Gösterim: Pina
Usta yönetmen Wim Wenders’ın, Pina Bausch anısına çektiği 3D Belgesel özel gösterimi ile “Pina”, Eskişehir Film Festivali’nde izleyicilerle buluşacak. Modern dans tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Pina Bausch’un canlı performansını görme şansını yakalayamayanlar için “PINA 3D” kaçırılmaması gereken bir fırsat.

Türk Sineması
13. Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin bir parçası olan “Türk Sineması 2010-2011” bölümünde, 11 Türk filmi izleyici ile buluşacak. Filmlerin arasında genç yönetmen Tolga Karaçelik’in yönettiği, 2010 Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi İlk Film ödüllü “Gişe Memuru”, usta yönetmen Derviş Zaim’in 60’lı yıllarda Kıbrıs’taki Türk-Rum ilişkilerine değindiği ve 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Yarışma SİYAD jürisi en iyi film ödülü sahibi “Gölgeler ve Suretler”, İlksen Başarır’ın, 2010 Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Senaryo ödülüne sahip filmi “Atlıkarınca”, uluslararası festivallerden birçok ödülle dönen, Belma Baş’ın yönettiği “Zefir”, Seyfi Teoman yönetmenliğindeki, 2011 Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali En İyi Film Ödülü’nün sahibi “Bizim Büyük Çaresizliğimiz” ve daha vizyona girmeden kendinden çok söz ettiren Tolga Örnek filmi “Kaybedenler Kulübü” yer alıyor. Ayrıca, geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz değerli yönetmen Erdoğan Tokatlı’nın anısına gösterilecek olan “Son Kuşlar” filmi de Türk Sineması bölümüne anlam katacak.

Klasikler Beyazperdede
“Sinema Tarihinin Unutulmazları” bölümü, klasikleri orjinal kopyalarından izlemenin değerini bilen sinemaseverler için festivalin en keyifli bölümlerinden bir tanesi olacak. Bu bölüm geçtiğimiz yıllarda hayata veda eden sinemanın büyük yönetmenlerine ve oyuncularına ayrıldı. Bölüm kapsamında, Blake Edwards yönetmenliğindeki, Audrey Hepburn’un unutulmaz rolü ile akıllarda kalan, “Breakfast At Tiffany’s”, Fransız Yeni Dalgasının kurucularından Claude Chabrol’un “Le Beau Serge” adlı ilk filmi, Arthur Penn’in Marlon Brando, Jane Fonda ve Robert Redford’u buluşturduğu “The Chase”, 1958 yapımı Elizabeth Taylor’lı “Cat On a Hot Tin Roof”, Fransız Yönetmen Alain Corneau’nun “Tous les Matins Du Monde” filmi ve Dennis Hopper’ın yönetip oynadığı, Jack Nicholson’lı bir yol filmi olan “Easy Rider”, yakın zamanda kaybettiğimiz sinema duayenlerinin anısına, izleyicileri geçmişe götürecek.

Sinemanın Genç Yıldızları Eskişehir’de
“Dünya Sinemasının Genç Yıldızları” bölümünde, genç yönetmenlerin seyirciler için keşiflerle dolu yenilikçi filmleri perdeden yansıyacak. Dünya Sinemasının Genç Yıldızları bölümünde toplam 7 film gösterilecek. İlk filmiyle adından çok söz ettiren Xavier Dolan’ın ikinci filmi “Heartbeats”, Soffia Coppola’nın Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan Ödülü’nü alan filmi “Somewhere”, katıldığı uluslararası festivallerin çoğundan ödülle dönen “Sound Of Noise”, 2010 Sundance Film Festivali Jüri Büyük Ödülü’ne sahip “Winter’s Bone” ve ünlü yönetmen Costa Gavras’ın oğlu Romain Gavras’ın “Our Day Will Come” adlı filmi, “Dünya Sinemasının Genç Yıldızları” bölümünde izlenilebilecek filmlerden bazıları…


Dünya Festivallerinden…
Dünya Festivallerinin öne çıkan filmleri bu bölümde izleyicilerle buluşacak. “Dünya Festivallerinden” bölümünde 13 film bulunuyor. Filmlerin arasında Ken Loach yönetmenliğindeki “Route Irish”, François Ozon’un son filmi “Potiche”, İran-Fransa ortak yapımı, Ashgar Farhadi’nin yönetmenliğini yaptığı “A Separation (Simin & Neshad)”, Susanne Bier yönetmenliğindeki, 2011 En İyi Yabancı Film Akademi Ödüllü “In a Better World”, Bela Tarr’ın 2011 Berlin Jüri Büyük Ödülü’ne sahip filmi “A Turin Horse” ve Werner Herzog’un “My Son My Son What Have You Done” filmi yer alıyor.

Gece Yarısı Sineması Keyfi
Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin klasiği haline gelen “Geceyarısı Sineması” bölümü bu sene de izleyiciye gergin geceler yaşatmaya hazırlanıyor. Bu bölümde gerilim ustası John Carpenter’ın “The Ward” filmi ve Uruguay yapımı “The Silent House”, gece yarısı seanslarında izlenebilecek.

Olmazsa Olmaz: Canlandırma Filmler
Animasyon filmler, Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin olmazsa olmazı. Bu bölümde, son dönemdeki en başarılı animasyon filmleri izlemek mümkün. “A Cat in Paris”, “Black Heaven”, “Chico & Rita” ve “Jackboots on Whitehall” filmleri, izleyici ile buluşacak.

Hayatımız Belgesel
Festivalin belgesel bölümünde, Türkiye’den ve Dünya’dan son dönem belgesel sinemasının en başarılı örnekleri gösterilecek. Oldukça sert bir belgesel olan, Çayan Demirel’in çektiği “5 No’lu Cezaevi”, Türk sinemasının ustası Erden Kıral’ın “Haliç” belgeseli, bir çok festivalde ödül almış bir üçlemenin son filmi olan, Hollandalı yönetmen Leonard Retel Helmrich’in yönettiği ve Endonezya’yı anlatan “Position Among The Stars”, Ahmet Turgut Yazman’ın çektiği “Göbeklitepe: Dünyanın İlk Tapınağı” ve Selanik Belgesel Film Festivali’nin açılış filmi olan Rum şarkıcı Roza Eskenazi’nin hayatını anlatan belgesel ‘”My Sweet Canary”, Anadolu Üniversitesi 13. Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nde sinemaseverlerle buluşacak.

Kısalar da Burada…
Uluslararası Eskişehir Film Festivali kapsamında, Türkiye’den Kısalar, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Animasyon Seçkisi, Hisar 2011 Seçkisi ve Sundance 2011 seçkisi başlıkları altında 40 tane kısa film gösterilecek. Kısa Filmler arasında Japon çizer Kunio Kato’nun 2009’da En İyi Animasyon Kısa Film Oscar’ını alan “La Maison en Petit Cubes/ Pötikareli Ev” filmi de bulunuyor.

Sinema Dersleri
Türkiye’de Bir İlk: Dijital Sinemada Geçişken Kurgu ve Seyirci, İnteraktif Video Atölyesi

Fmag katkılarıyla Erdem Dilbaz ve Serdar Paktin tarafından gerçekleştirilecek “Dijital Sinemada Geçişken Kurgu ve Seyirci” atölyesi, klasik kurgu yöntem ve uygulamalardan farklı olarak Türkiye’de ilk defa Anadolu Üniversitesi 13. Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nde katılımcılarla buluşuyor!

Seyircinin, elinde bir kumanda ile filmin sonunu dilediği şekilde değiştirebileceği, olası sonlardan ya da gidişattan birini seçebileceği geçişken kurgu tekniğinde, katılımcı gruplar, fmag tarafından belirlenen karakter, durum ve kırılma noktaları çerçevesinde, belirlenen sürede kısa filmler hazırlayacaklar. Atölye çalışmasının son gününde izleyici, kendi seçimi ile ortaya çıkan interaktif filmlerden yeni bir kurgu yaratacak. Ortaya çıkan çalışmalar 8 Mayıs Pazar günü saat 18.00’da Sinema Anadolu’da özel gösterim ile izleyici karşısına çıkacak.

Usta Sinemacılardan…
Uluslararası Eskişehir Film Festivali sinema öğrencilerine ve sinema alanında kendini geliştirmek isteyen herkese yol gösterebilme amacıyla “ustalardan sinema dersleri” ile fırsat yaratıyor… Festival programında bu sene de birçok atölye çalışması yer alıyor. Yunanistan’ın yeni Angelopoulos’u olarak gösterilen; “Knifer” filminin yönetmeni Ioannis Economides, ‘’Bir Film Yapmak’’ başlıklı semineri ile sinema hakkındaki bilgilerini katılımcılarla paylaşacak. Economides’in yanı sıra Nefes filmiyle adını duyuran ve Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema TV bölümü mezunlarından Levent Semerci, “Senaryo Geliştirim Atölyesi” ile seçilmiş bir senaryo üzerinden bilgi ve deneyimlerini aktaracak. Festivalin gece yarısı sineması bölümünde yer alan “The Silent House” filminin Uruguaylı Sanat Yönetmeni Federico Capra, “Sinemada Sanat Yönetimi” ile ilgili bir atölye çalışması gerçekleştirecek. Festivalde yer alan diğer atölyeler ise şöyle: Akdeniz Film Festivali, Kısa Film Yönetmeni Fransız Michele Driguez, “Kısa Film Atölyesi” gerçekleştirecek. Başarılı oyuncu Mehmet Esen, “Kamera Önünde Oyunculuk” atölyesi gerçekleştirecek. Türk filmlerinin başarılı kurgucusu, Niko lakabıyla anılan İsmail Canlısoy, “Sevgilileri Öldürmek: Sinemada Kurgu” başlıklı atölyesinde kurgunun püf noktalarını; Hasan Baran ve Serdar Öngören’de, “Sinemada Sesli Çekim” atölyesi ile deneyimlerini paylaşacaklar.

Yönetmenler ve Oyuncular Seyircileri İle Buluşuyor…
Festival seyircisini de, filmlerin yaratıcıları olan yönetmen ve oyuncuları da memnun eden, katılanların başka festivallerde bu denli sıcak bir buluşmanın olmadığını dile getirdikleri film arkası söyleşiler, festivalin en sevilen anları… “Gişe Memuru”, “Bizim Büyük Çaresizliğimiz”, “Adalet Oyunu”, “Kavşak”, “Press”, “Kar Beyaz” ve “Atlıkarınca” filmlerinin yönetmenleri ve oyuncuları söyleşi için geliyorlar. “J’ai Tue Ma Mere/ Annemi Öldürdüm” filmi ile büyük bir çıkış yapan Xavier Dolan’ın Heartbeats filminin oyuncusu Monia Chokri, ‘”The Silent House/Sessiz Ev” filminin sanat yönetmeni Federico Capra, “Knifer” filminin yönetmeni Ioannis Economidis, “5 No’lu Cezaevi”nin yönetmeni Çayan Demirel, Tayland yapımı “Eternity” filminin başrol oyuncuları Namfon Udomlertlak ve Wanlop Rungkamjad, “Haliç: Altın Boynuz” belgeselinin usta yönetmeni Erden Kıral, “Gölgeler ve Suretler” filminin yönetmeni Derviş Zaim, “Zefir” filminin yönetmeni Belma Baş ve “Moral Bozukluğu Ve 31” filminin ortak yönetmenleri Ali Yorgancıoğlu ve Uluç Ali Uyanık, filmin iki başrol oyuncusuyla birlikte, bu sene Eskişehirlilerle buluşacak. Ayrıca “My Sweet Canary” filminin yönetmeni Roy Sher ve filmin müzisyenleri de 13. Uluslararası Eskişehir Film Festivaline renk katacak isimler arasında.

Bu Senenin Heyecanı: Öğrenciler!
Bu seneki festival yürütme kurulunda ilk kez öğrenciler aktif rol alıyor. Enerjisini öğrencilerden ve gençlikten alan festival, sinemayı Eskişehir’in her yerine taşıyacak!


Işıklı Gösteri ile Sinema Sokağa Taşıyor!
Uluslararası Eskişehir Film Festivali, 13. kez Eskişehir’in bir hafta boyunca sinema şehri olması hedefiyle yola çıktı. Bu amaç doğrultusunda film festivali kapsamında, 1-8 Mayıs tarihleri arasında film gösterimlerinin yanı sıra birbirinden farklı etkinlikler de yer alacak. 1 Mayıs 2011 Pazar gecesi saat 21.30’da Tepebaşı Belediyesi eski binasında, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve İletişim Bilimleri Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan “Işıklı Gösteri”; Tepebaşı Belediyesi eski binasına müzik eşliğinde yansıtılacak kült film kareleriyle, izleyenlere dev bir görsel şölen yaşatacak.

Festivalin Yıldızlı Geceleri
Yıldızların altında film izlemenin keyfi bir başkadır. Sinemayı şehirle buluşturan “açık hava sineması” etkinliği, her yıl olduğu gibi festivalin 13. yılında da hayata geçiyor. ‘’Festivalin Yıldızlı Geceleri’’ kapsamında bu yıl, 6 Mayıs 2011 Cuma günü 21.00’da, Belma Baş’ın yönettiği “Zefir” filmi ve 7 Mayıs 2011 Cumartesi günü 21.00’da, Selim Demirdelen’in yönetmenliğini yaptığı “Kavşak” filmi sinemaseverlerle buluşacak

Festival Salonları
Festival filmleri Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü SİNEMA ANADOLU’da ve CİNEBONUS Espark’ta; kısa filmler ise Tepebaşı Belediyesi Eskişehir Kültür Merkezi’nde gösterilecek. Bilet fiyatları herkes için 3 TL, kısa filmler ise ücretsiz izlenebilecek.

“Askıda Bilet Var mı?”
Sinema Anadolu’da her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘’askıda bilet’’ uygulaması yapılacak. Sadece Eskişehir Film Festivali’nde yapılan bu uygulama ile bir bilet alan, bir bilet ücretini askıya bırakabilecek ve bu sayede ekonomik durumu uygun olmayanlar da diledikleri kadar film izleyebilecekler.

Kapanış Partisi
Anadolu Üniversitesi 13. Uluslararası Eskişehir Film Festivali, sekiz gün boyunca dolu dolu geçecek programın ardından kapılarını güzel bir partiyle seneye tekrar açılmak üzere kapatacak.

Kapanış partisi, festivalin son günü 8 Mayıs Pazar gecesi, saat 21.00’da KafePi Eskişehir’de gerçekleşecek. Gece boyunca, filmlere anlam katan şarkıların çalınacağı partiye, film festivali izleyicileri ve tüm Eskişehirliler davetlidir.









13. Uluslararası Eskişehir Film Festivali Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri
Basın Bülteni


TÜRKİYE’NİN TEK SİNEMA KÜLTÜRÜNE KATKI ÖDÜLLERİ YARIŞMASI…
Filmleri yapanlar değil, bu kez filmler üzerine düşünen, araştıran ve yazanlar ödüllendiriliyor!..

Anadolu Üniversitesi Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin, beşinci kez “Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri” adı altında açtığı yarışmasında “En iyi Sinema Kitabına 5.000 TL”, “En iyi Sinema Makalesine 3.000 TL” ödül verilecek. Yarışmanın üçüncü kategorisinde; “Televizyonda Yayınlanan Sinema Programları”, “Sinema Dergileri”, “İnternet Sinema Siteleri”, “İnternet Sinema Dergileri” yarışacak. Bu kategoride ödül kazananlara plaket verilecek.

Yarışmanın amacı, Türkiye’de sinema kültürünün gelişmesine, sinemanın düşünsel boyutunun zenginleşmesine katkıda bulunmaktır.

Yarışmanın Seçici Kurulu, Sinema yazarı Atilla Dorsay, Yönetmen Reis Çelik, Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ahmet Gürata, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Serpil Kırel, Anadolu Üniversitesi iletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç Dr. Yaprak İşçibaşı’ndan oluşmaktadır.

Kitap ve Makale başvuruları “Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri Yarışması” Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Yunus Emre Kampüsü Eskişehir adresine 6 kopya olarak gönderilecektir. Yarışmanın üçüncü kategorisi için başvurmak isteyenler TV Sinema Programları 6 adet DVD kopya, İnternet site ve dergiler internet adreslerini duygu_ergun @ windowslive.com‘a göndereceklerdir.

Yarışma için son başvuru tarihi 20 Mart 2011’dir. Ödüller Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin açılış gecesi olan 30 Nisan’da sahiplerine verilecektir.
Yarışma hakkında ayrıntılı bilgi için eskfilmfest.anadolu.edu.tr/




Onur Ödülleri

Gülşen BUBİKOĞLU
Türker İNANOĞLU



Sinemaya Emek Ödülü

Mithat ALAM
Muzaffer HİÇDURMAZ


En İyi Makale

Levent Yaylagül (Kuzular Kaçın, Kurtlar Geliyor)
Mustafa Sözen (Emir Kustarica Sinemasına Genel Bir Bakış)
Veysel Atayman (Tenessee Williams)
Tuncer Çetinkaya (Dönem Filmlerinin Eleştrisi)
Tuncer Çetinkaya (Cem Yılmaz ve Yeni Mizah Anlayışı)
Ayşegül Kesirli (Kadın ve Melankoli: Carrie Filmi Üzerine Bir Araştırma)
Gamze Nil Yenituna (Dünya Sinemasında Klasik Anlatıya Karşı Çıkış)
Ahmet Yüce (Inarritu Sineması)
Ahmet Yüce (Christopher Nolan Sineması)
Ahmet Yüce (Kapitalizm: İflah Olmaz İsyankarın Yeni Hedefi)
Ahmet Yüce (Kırık Kucaklaşmalar)
Ahmet Yüce (Şeytan)
Cüneyt Cebenoyan (Aziz Değil, Sanatçı!)
Cüneyt Cebenoyan (Yeni Regresif Türk Sineması)
Dilek İmançer Takımcı (İslamcı Filmlerde Kadın Temsili)
Dilek İmançer Takımcı (Sinemada Figür, Olay Örgüsü ve Oyunculuk Bağlamında Stereotipler)
Dilek İmançer Takımcı (Türk Sineması’ nda Kadın Yönetmenler Açısından Kadın Temsili: Yeşim Ustaoğlu ve Pandoranun Kutusu)
Dilek İmançer Takımcı (Sinemada Beden, İktidar ve İdeoloji: 1990 Sonrası Türk Sinemasında Beden Temsili)
Ece Özdemir (Üç Maymun’ da Kadın Temsili’)
Ece Özdemir (Yüce’ nin Kanlı Arenası)
Ece Özdemir (Alan Dışında Akan Tekinsiz Hayat)
Meltem G. Öktem (Sinema Tarihinin Erken Dönemini Aydınlatma Çabalarına Katkı)
Okan Ormanli (Kabadayı Filminde Baba-Oğulİlişkisinin Çözümlemesi)
Hasan Erkek (Brecht’ten Trier’e Epik Yapı)


En İyi Sinema Kitabı

Ulaş Işıklar (Gecenin Çocukları. Pelerinden Latekse)
Aslıhan Doğan Topçu (DervişZaim Sineması)
Zeynep Tül Akbal Süalp (Taşra) da Var Bir Zaman)
Umut Tümay Arslan (Mazi Kabrinin Hortlakları: Türklül, Melankoli ve Sinema)
Yusuf Gürkan Topçu (Hollywood)a Yeniden Bakmak)
Ayşe Pay (Yönetmen Sineması: Semih Kaplanoğlu)
Ayşe Pay (Yönetmen Sineması: Ahmet Uluçay)
Murat İri (Sinema Araştırmaları: Kuramlar, Kavramlar, Yaklaşımlar)
Murat İri (Bir Film İzlemek: Pop Kültürünü Sökmek)


En İyi TV Programı

Erhan Cerrahoğlu (Sinema Dünyası / TV8)
Gizem Ertürk (Klak/ Kanaltürk)
Ömür Gedik (Cinemania / Kanal D)




TÜRKİYE’NİN TEK SİNEMA KÜLTÜRÜNE KATKI ÖDÜLLERİ YARIŞMASI…

Filmleri yapanlar değil, bu kez filmler üzerine düşünen, araştıran ve yazanlar ödüllendiriliyor!..

Anadolu Üniversitesi Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin, beşinci kez “Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri” adı altında açtığı yarışmasında “En iyi Sinema Kitabına 5.000 TL”, “En iyi Sinema Makalesine 3.000 TL” ödül verilecek. Yarışmanın üçüncü kategorisinde; “Televizyonda Yayınlanan Sinema Programları”, “Sinema Dergileri”, “İnternet Sinema Siteleri”, “İnternet Sinema Dergileri” yarışacak. Bu kategoride ödül kazananlara plaket verilecek.

Yarışmanın amacı, Türkiye’de sinema kültürünün gelişmesine, sinemanın düşünsel boyutunun zenginleşmesine katkıda bulunmaktır.

Yarışmanın Seçici Kurulu, Sinema yazarı Atilla Dorsay, Yönetmen Reis Çelik, Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Gürata, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Serpil Kırel, Anadolu Üniversitesi iletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Yaprak İşçibaşı’ndan oluşmaktadır.

Kitap ve Makale başvuruları “Sinema Kültürüne Katkı Ödülleri Yarışması” Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Yunus Emre Kampüsü Eskişehir adresine 6 kopya olarak gönderilecektir. Yarışmanın üçüncü kategorisi için başvurmak isteyenler TV Sinema Programları 6 adet DVD kopya, İnternet site ve dergiler internet adreslerini duygu_ergun@windowslive.com ‘a göndereceklerdir.

Yarışma için son başvuru tarihi 20 Mart 2011’dir. Ödüller Uluslararası Eskişehir Film Festivali’nin açılış gecesi olan 30 Nisan’da sahiplerine verilecektir.
Yarışma hakkında ayrıntılı bilgi için http://eskfilmfest.anadolu.edu.tr/