1. Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali

28 Eylül - 4 Ekim 2022
Son Başvuru - 12 Ağustos 2022

Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği
Festival Yönetmeni - Gülşah Elikbank
us3f.com









Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nde Ödüller Sahiplerini Buldu

Yaratıcılığın bilim ve sanatla buluştuğu Türkiye’nin ilk Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin kapanış töreni, 30 Eylül tarihinde Beyoğlu Fitaş Sineması’nda gerçekleşti. Kapanışta; festival kapsamında düzenlenen Uluslararası CGI, Uluslararası Uzun Metraj ve Ulusal Uzun Metraj ödüllerinin yanı sıra NFT Ödülleri sahiplerini buldu.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonuyla düzenlenen Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin Şenay Gürler’in sunuculuğunu üstlendiği kapanış töreni, 30 Eylül tarihinde Beyoğlu Fitaş Sineması’nda gerçekleşti. Festival, 6 Ekim tarihine kadar Beyoğlu Fitaş ve Kadıköy olmak üzere İstanbul’un iki yakasında seyircilerle buluşmaya devam edecek.

Festivalin kapanış töreninde konuşan festival idari direktörü Filiz Dağ, genç bir ekip ile birlikte gençlerin yaratıcı dünyasından ilhamla oluşturulan böyle bir festivalin ortaya çıkmasından dolayı memnuniyetini belirtti.

Uluslararası CGI Ödülü’nün Kazananı “Killing the Eunuch Khan”!
Gençlerin yaratıcı dünyasından yararlanmak; Metaverse, VR, AR ve yeni nesil 3 boyutlu teknolojilerin kullanımına katkı sunmak ve bu alanın geniş imkânlarını sinemaseverlerle paylaşmayı amaçlayan Uluslararası CGI Ödülü’nün takdimi, festivalin kreatif tasarımcısı Atilla Erkmen tarafından yapıldı. Erkmen, hayal etmek ve üretmek kavramlarının bu festival ile hayata geçtiğinin altını çizdi.

Uluslararası CGI Ödülü’nün kazananı festivalin destekçilerinden olan Atlas Space’den Burçin Gürbüz tarafından yapılırken; seçilen film Abed Abest’in Harem Ağası’nı Öldürmek (Killing the Eunuch Khan) oldu. “En İyi CGI Ödülü”nü kazanan isme 5 bin TL para ödülü verildi.

Uluslararası Uzun Metraj Ödülü de “Killing the Eunuch Khan” Filmine!
Festival kapsamında dünya sinemasının seçkin yapımlarının, Türkiye prömiyerlerinin yapıldığı Uluslararası Uzun Metraj Yarışması’nın kazananı belli oldu. Jüri başkanlığını usta yönetmen Alex Proyas’ın üstlendiği yarışmanın kazananı Abed Abest’in Harem Ağası’nı Öldürmek (Killing the Eunuch Khan) filmi olurken; ödülü Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Erdoğan takdim etti. Birinci olan film 25 bin TL’lik para ödülünün de sahibi oldu.

Ulusal Uzun Metraj Ödülü’nü İki Film Paylaştı: “Topal Şükran’ın Maceraları” ve “Kötü Kedi Şerafettin”
2010’larda üretilen, fantastik sinemanın kaliteli yerli ürünlerinin yaratıcılarının yarıştığı Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nın kazananı jüri başkanı Ezel Akay tarafından açıklanırken; Akay bu ödülü oy birliğiyle iki filme birden vermeye karar verdiklerini belirtti. Yarışma kapsamında “En İyi Film Ödülü”nü Onur Ünlü’nün Topal Şükran’ın Maceraları ile Mehmet Kurtuluş ve Ayşe Ünal’ın Kötü Kedi Şerafettin filmleri aldı. Kazanan filmlere toplam 40 bin TL ödül takdim edildi. Ödülü alan Mehmet Kurtuluş, 2016 yapımı filmlerinin halen ödül almasının mutluluk verici olduğunu belirtti. Onur Ünlü ise ödülünü İranlı kadınların mücadelesine ithaf etti. Ali Kemal Çınar’ın Gizli filmi ise Mansiyon Ödülü’nün sahibi oldu.

NFT Ödülleri Verildi
Dijital dünya ve bilim vurgusuyla yola çıkan Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nde NFT Ödülleri sahiplerini buldu. Festivalin sponsorları olan Haliç Üniversitesi, Atlas Space, Akın Robotics, Migros Ticaret, Kia, HEFA, Gülerpack’e ödülleri verildi.

Basın dalındaki NFT Ödülleri’nin sahipleri Cumhuriyet Gazetesi’nden Başak Bıçak’ın, Yeni Şafak’tan Halime Kirazlı’nın, Anadolu Ajansı’nın ve Bidolu Sinema’dan Aslıhan Saraçoğlu’nun oldu.

Festivalin ana sponsoru olan Haliç Üniversitesi’nin rektörü Prof. Dr. Zafer Utlu da yaptığı konuşmasında, sanatsal çalışmaları ve gençlerin yaratıcı düşüncelerini desteklemeye ve bunların takipçisi olmaya özen gösterdiklerini belirtti. Akla uygunluğu referans aldıklarını ifade eden Utlu, dijital dünyayı ve Metaverse evrenini yakalamak adına Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali gibi interaktif oluşumlara desteklerini sürdüreceklerini söyledi.

Kapanış konuşmasını yapan festival yönetmeni Gülşah Elikbank, masallarda her zaman iyilerin kazandığını vurgulayarak, bu festivalin de iyi bir iş için iyiler tarafından kurgulandığını söyledi. Elikbank, sanatın yol göstericiliği üzerinde dururken, “Bu yol göstericilik de ancak bilimle birlikte mümkün.” diye konuştu.

Festivalin destekçilerinden olan Akın Robotics tarafından geliştirilen Mini Ada ve Robot Aras kapanış töreninde teknolojik bir şölen sundu. Ayrıca Haliç Üniversitesi hocalarının müzik dinletisiyle seyircilere müzik ziyafeti yaşatıldı. Kullanılan görsel efektler ve “Geleceğe Dokunmak” temalı, el tasarımlı ödül heykelcikleri ile bilim ve sanatın buluşması bir kez daha vurgulandı.

Festivalin sanat yönetmeni Kerem Akça, Kadıköy Sineması’ndaki gösterimlerde Onur Ünlü, Mehmet Kurtuluş, Can Evrenol, Tolga Karaçelik, Muammer Koçak ve Ozan Adam ile soru-cevap seansları gerçekleştirecek.

Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali ile ilgili detaylı bilgi için us3f.com ve festival biletleri için biletinial.com adresleri ziyaret edilebilir.

1 Ekim 20220







Yarışmalar
Uluslararası Yarışma
Ulusal Yarışma
CGI Yarışması
Ulusal Senaryo Yarışması





Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali “Ulusal Senaryo Yarışması Jürisi Belli Oldu

28 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında ilk kez gerçekleştirilecek Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali kapsamında düzenlenen “Ulusal Senaryo Yarışması” için başvurular sona ererken, yarışma jürisi de belli oldu.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali; Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin organizasyonuyla ve derneğin başkanı Filiz Dağ ile yazar Gülşah Elikbank’ın yönetiminde 28 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında sinemaseverleri bir araya getirecek. Türkiye’de alanında ilk olma özelliğini taşıyan festival, “Ulusal Senaryo Yarışması”yla da bilim kurgu ve fantastik türündeki en yaratıcı hikâyeleri beyazperdenin sınırsız imkânlarıyla buluşturacak.

Süresi 60 dakikayı geçen uzun metraj senaryoların katıldığı “Ulusal Senaryo Yarışması”na başvurular, 12 Ağustos tarihinde sona erdi. Yarışma kapsamında En İyi Senaryo, 10 bin TL ile ödüllendirilecek.

“Ulusal Senaryo Yarışması”nın jüri başkanlığını, Harry Potter kitaplarının çevirmeni kimliğiyle ve bu alana ilgisiyle tanınan deneyimli eleştirmen Sevin Okyay üstlenecek. Ayrıca yarışmanın jürisinde; FABİSAD Başkanlığı yapan yazar Barış Müstecaplıoğlu, Türkiye sinemasının ilk nekrofil karakterini canlandırmasıyla ses getirdikten sonra “Kırık Kalpler Bankası” ve “Hakan: Muhafız” gibi birçok fantastik eserde fark yaratan oyuncu ve oyun yazarı Mehmet Yılmaz Ak, Marvel’e rakip olarak gelen T World Sinematik Evreni’nin Kurucusu olan yapımcı Bülent Turgut ve aile-çocuk yazarı Ömür Kurt yer alacak.

Anadolu’nun Var Olan İlhamını Dünyaya Duyuracak Senaryolar Aranıyor

Festivalin yönetmenliğini üstlenen yazar Gülşah Elikbank, “Ulusal Senaryo Yarışması”na yönelik yaptığı açıklamada; “Hayal gücünün sınırsızlığından güç alan fantazya, bize sadece canavarların var olduğunu söylemez; onları yenmenin mümkün olduğunu da hatırlatır. Masallardan başlayan ve genişleyen bu tür, sanatın her alanına ilham verir. Keza iyi bir bilim kurgu da geleceğin olasılıklarına göz kırpan, öngörüsü yüksek bir metindir. Biz de bu iki türün yeni seslerini; Anadolu’nun zaten sahip olduğu o ilhamı dünyaya duyuracak büyüleyicilikte senaryolar arıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gençlerin yaratıcı dünyasına daha yakın olup, bu alandaki sinema ürünlerini yaygınlaştırmak için düzenlenen Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali, yerli ve yabancı üreticileri bir araya getirip; bilim kurgu ve fantastik alanında emek vermiş isimleri ön plana çıkarmayı ve yeni oluşumlara zemin hazırlamayı amaçlıyor.

Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali ve “Ulusal Senaryo Yarışması” ile ilgili detaylı bilgi için us3f.com adresi ve festivalin sosyal medya hesapları ziyaret edilebilir.










1. EVRENSEL BİLİMKURGU VE FANTASTİK FİLMLER FESTİVALİ ULUSLARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI YÖNETMELİĞİ 2022
1-AMAÇ

Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin başlattığı tür sineması ürünlerinin daha çok yayılması ile yerli ve yabancı üreticilerini buluşturmayı hedefleyen bir festival.

2-YARIŞMA TARİHİ

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması 28 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında yapılacaktır.

3-FESTİVAL YÖNETİMİ

Karar Verme Yetkilisi

Filmlerin seçimini festivalin Artistik Direktörü davet usulü üstlenir.
8-12 arası film seçilir.
Başvuru ile film alınmaz.
4-YARIŞMA TÜRÜ

Bu yönetmelik kuralları çerçevesinde yapılacak olan 1. Evrensel Bilimkurgu ve Fantastik Filmler Festivali Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda 60 dakikanın üzerinde ‘uzun metraj’ eserler yarışabilir.

5-YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI

Yarışmaya katılım koşulları aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:

5.1 Yarışmaya Katılacak Filmlerin Özellikleri

‘Fantastik ve bilimkurgu’ türündeki filmler kurmaca, animasyon ve belgesel olması fark etmeksizin yarışmaya dahil edilir.
Türkiye veya İstanbul prömiyeri şartı aranır.
Yarışmaya, 1 Ocak 2020 tarihinden sonra dünyada açılan filmler katılabilir. Yarışmaya alınan filmlerin gösterim kopyaları DCP* (Dijital Sinema Paketi) olarak gönderilecektir. DCP dışında herhangi bir dijital formatta gönderilen filmler yarışmaya kabul edilmeyecektir.
* Filmlerin tecimsel salonlarda gösterime uygun hale getirilmiş olacağı ve dijital sinema ses, görüntü ve veri dosyalarının depolanması ve dağıtılması için kullanılan dijital dosyaların toplandığı bir Dijital Sinema Paketi (DCP-Digital Cinema Package) olarak gönderilmesi gerekmektedir. Bu paket bir sabit diske (hard disk) depolanarak kurye aracılığı ile gönderilir.

Filmlerin İngilizce ve Türkçe altyazılı olması zorunludur.
Daha önce Türkiye’de ticari gösterime girmiş, televizyon kanallarında gösterilmiş veya herhangi bir formatta ticari satışı, dağıtımı veya yayını gerçekleşmiş ya da VOD veya streaming platformlarda yayınlanmış filmler yarışmaya katılamazlar.
5.2. Yarışma Filmlerinin Gösterime Sunulması

Yarışmada finale kalan filmler, 28 Eylül-4 Ekim 2022 tarihleri arasında Büyük Jüri’nin izleyebilmesi için Beyoğlu ve Kadıköy’deki sinema salonlarında ücretli ya da ücretsiz gösterilebilir. Gösterimlerden elde edilen gelir Festival Yönetimi’ne aittir.
Evrensel Bilimkurgu ve Fantastik Filmler Festivali, yarışmaya katılan filmlerle, festivalin tanıtımları için özel gösterimler düzenleyebilir.
5.5. Filmlerin Son Teslim Tarihi

Filmlerin DCP formatındaki kopyaları (İngilizce altyazılı festival kopyası) festival merkezine 19 Eylül tarihine kadar teslim edilir. Kopyaları belirtilen tarihte teslim edilmeyen filmler yarışmaya alınmaz.
5.6. Filmlerin Gösterim Şartları

Yarışmaya katılan filmler 28 Eylül-4 Ekim 2022 tarihleri arasında festival programlarında gösterimde tutulur; bu uygulama için ayrıca izin talep edilmez. Yarışmaya katılmak için müracaat eden yapımcı, bu başvurusuyla, belirtilen hususu kabul ve taahhüt etmiş sayılır.
Filmlerin DCP kopyaları, 15 Ekim’den sonra başvuru formunda belirtilen uluslararası satış acentesi adresine gönderilecektir.
5.7. Belge Ve Tanıtım Malzemeleri

Film sahipleri; gösterim, tanıtım, katalog ve basın bültenlerinde kullanılmak üzere aşağıda belirtilen tanıtım malzemelerini, başvuru belgesiyle birlikte eksiksiz olarak vermekle yükümlüdürler:

Filmin festival kapsamında geçerli bir online izleme linki.
Filmin Türkçe ve İngilizce özeti (en fazla 250 sözcük )
Filmin afişi
Basın ve tanıtım malzemeleri
Filmden 10 adet fotoğraf (Çözünürlük 300 dpi / Fotoğrafların kısa kenarı 15 cm olacaktır.)
Yönetmenin özgeçmişi (Türkçe ve İngilizce yaklaşık 150 sözcük ), filmografisi ve fotoğrafı
Filmin Time Code’lu İngilizce diyalog listesi
Festival Tanıtım Filminde ve televizyon tanıtımlarında kullanılmak üzere filmin fragmanı (logo, altyazı, time code vb. kullanımlar olmamalı)
Yarışmaya başvuran filmler için istenen başvuru malzemeleri kesinlikle iade edilmez.
Tüm görsel ve yazılı bilgiler CD’ye kayıtlı (dijital) veya WeTransfer olarak gönderilmelidir.

6-ÖDÜLLER

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Ödülleri:

Çok yakında açıklanacaktır.

Para ödülü kazanamayan filmlere ödenir:

Çok yakında açıklanacaktır.

7-ÖDÜLLERİN VERİLMESİ

Heykelcikler İstanbul’da ödül töreninde verilir.

Festival Etkinliklerine ve Ödül Törenine Katılım

7.1. Akçeli ödüller, hak sahiplerine en geç 01.02.2023 tarihine kadar, ilgili yasal mevzuatın gerektirdiği tüm prosedürün yerine getirilmesinden sonra Beyoğlu Belediyesi tarafından ödenir.

7.2. Akçeli ödül miktarları nettir. Vergiler ve benzeri yasal kesintiler Beyoğlu Belediyesi’nin sorumluluğundadır.

8. SEÇİCİ KURULLAR

Festival Direktörü ve Artistik Direktörü seçici kurullarda, oy hakkı olmayan, yarışma yönetmeliğinin uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla bir gözlemci Jüri Sekreteri bulundurur.
Yarışma için bir ayrı seçici kurul görev yapar

1-Büyük Jüri

8.1. Büyük Jüri

Son değerlendirme Büyük Jüri tarafından 28-30 Eylül tarihleri arasında Beyoğlu’nda yapılır.
Büyük Jüri, Evrensel Bilimkurgu ve Fantastik Filmler Festivali yönetimi tarafından, sinema ve sanat dünyasından isimlerden 3-7 kişinin katılımı ile oluşturulur.
Büyük Jüri çalışmalarına, zorlayıcı bir neden ortaya çıkması durumunda, katılamayan üyeler olursa; Artistik Direktörü, katılamayan üyenin yerine yeni bir üyenin ivedi olarak belirlenmesi ve çalışmalara katılması uygulamasını yapar.
8.2. Büyük Jüri çalışma esasları

Büyük Jüri Başkanı Festival Artistik Direktörü’nün davetiyle belirlenir.
Büyük Jüri ilk toplantıdan sonra festival yönetiminin belirlediği film izleme programını uygular.
Büyük Jüri değerlendirmesini, oy birliği sağlayarak veya salt çoğunluk ile yapar. Bu yöntemlerle sonuç alamadığı takdirde, puanlama yöntemini uygular. Puanlama sisteminde eşitlik olması durumunda Jüri Başkanı’nın oyu 2 sayılır.
En çok oy (puan) alma yöntemine göre sıralama belirlenir. Ödüller paylaştırılmaz.
Büyük Jüri değerlendirme sonuçlarını, bir tutanakla tespit edip imza altına alır.
Tüm tutanaklar Jüri Başkanı tarafından, Festival Yönetimi adına Artistik Direktör, Direktör veya Jüri Sekreteri’ne teslim edilir.
Sonuçlar ödül töreninde açıklanır.
Yarışmada filmi bulunan kişiler (yapımcı, yönetmen, oyuncu vb.) jüri üyeliği yapamaz.
9-FESTİVAL KONUKLARI

Uygulama aşağıdaki hususlar dikkate alınarak yapılacaktır.

9.1.Yarışma Finalisti Filmlerin Konukları

Festival Yönetimi, yarışma filmlerini temsilen her filmden 1 kişiyi konuk olarak ağırlar.
Yarışma’ya katılım için başvuran filmin yapımcısı, festivale katılacak yarışma filmi konuk listesini,
Filmi temsilen Festivale katılacaklar, 1- Filmin Yapımcısı, 2- Yönetmeni, 3- Filmin Görüntü Yönetmeni, 4- Filmin Baş Kadın Oyuncusu, 5- Filmin Baş Erkek Oyuncusu, 6- Filmin Yardımcı Kadın Oyuncusu, 7- Filmin Yardımcı Erkek Oyuncusu 8- Filmin Kurgucusu, 9- Filmin Sanat Yönetmeni 10-Filmin Uluslararası Satış Acentesi, 11-Filmin Türkiye Dağıtımcısı arasından belirlenir.
Bu kategoriler dışında kalan film konuklarının ulaşım ve konaklaması Festivalin yönetimi tarafından karşılanmaz.
Bu konukların festivale daveti, festival yönetimi tarafından belirlenir.
10-YETKİ

Festival Yönetimi, gösterim için gerekli ve yeterli teknik özelliklere ve hukuki niteliklere sahip olmayan filmleri festival dışı bırakma hakkına sahiptir.








1.EVRENSEL BİLİMKURGU VE FANTASTİK FİLMLER FESTİVALİ ULUSLARARASI CGI ÖDÜLÜ YARIŞMASI YÖNETMELİĞİ 2022
1-AMAÇ

Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin başlattığı tür sineması ürünlerinin daha çok yayılması ile yerli ve yabancı üreticilerini buluşturmayı hedefleyen bir festival.

2-YARIŞMA TARİHİ

1.Evrensel Bilimkurgu ve Fantastik Filmler Festivali 28 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında yapılacaktır.

3-FESTİVAL YÖNETİMİ

Karar Verme Yetkilisi

1 Ocak 2021-31 Aralık 2021 arasında dünya prömiyerini yapmış filmler değerlendirmeye alınır.
Fantastik ve bilimkurgu türündeki eserler kurmaca, animasyon ve belgesel olması fark etmeksizin değerlendirmeye alınır.
4-YARIŞMA TÜRÜ

Bu yönetmelik kuralları çerçevesinde yapılacak olan 1. Evrensel Bilimkurgu ve Fantastik Filmler Festivali CGI Ödülü Yarışması’nda 60 dakikanın üzerinde ‘uzun metraj’ eserlerin içerisinden bir seçim yapmak zorunludur.

5-ÖDÜLLER

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Ödülleri

Çok yakında açıklanacaktır.

6-ÖDÜLLERİN VERİLMESİ

Heykelcikler İstanbul’daki açılış veya kapanış töreninde verilir.

Festival Etkinliklerine ve Ödül Törenine Katılım

7.1. Akçeli ödüller, hak sahiplerine en geç 01.02.2023 tarihine kadar, ilgili yasal mevzuatın gerektirdiği tüm prosedürün yerine getirilmesinden sonra Beyoğlu Belediyesi tarafından ödenir.

8. SEÇİCİ KURULLAR

Festival Direktörü ve Artistik Direktörü seçici kurullarda, oy hakkı olmayan, yarışma yönetmeliğinin uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla bir gözlemci Jüri Sekreteri bulundurur.
Yarışma için bir ayrı seçici kurul görev yapar

1-Büyük Jüri

8.1. Büyük Jüri

Son değerlendirme Büyük Jüri tarafından 26-30 Eylül tarihleri arasında Beyoğlu’nda yapılır.
Büyük Jüri, Evrensel Bilimkurgu ve Fantastik Filmler Festivali yönetimi tarafından, sinema ve sanat dünyasından isimlerden 3-7 kişinin katılımı ile oluşturulur.
Büyük Jüri çalışmalarına, zorlayıcı bir neden ortaya çıkması durumunda, katılamayan üyeler olursa; Fesival Artistik Direktörü, katılamayan üyenin yerine yeni bir üyenin ivedi olarak belirlenmesi ve çalışmalara katılması uygulamasını yapar.
8.2. Büyük Jüri çalışma esasları

Büyük Jüri Başkanı Festival Artistik Direktörü, Direktörü veya İdari Direktörü’nün davetiyle belirlenir.
Büyük Jüri festivalin belirlediği bir mekanda gösterimlerden bağımsız toplanır.
Büyük Jüri değerlendirmesini, oy birliği sağlayarak veya salt çoğunluk ile yapar. Bu yöntemlerle sonuç alamadığı takdirde, puanlama yöntemini uygular. Puanlama sisteminde eşitlik olması durumunda Jüri Başkanı’nın oyu 2 sayılır.
Büyük Jüri değerlendirme sonuçlarını, bir tutanakla tespit edip imza altına alır.
Tüm tutanaklar Jüri Başkanı tarafından, Festival Yönetimi adına İdari Direktör, Direktör, Artistik Direktör veya Jüri Sekreteri’ne teslim edilir.
Sonuçlar açılış töreninde açıklanır.










1.EVRENSEL BİLİMKURGU VE FANTASTİK FİLMLER FESTİVALİ ULUSAL SENARYO YARIŞMASI YÖNETMELİĞİ 2022
1-AMAÇ

Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği’nin başlattığı tür sineması ürünlerinin daha çok yayılması ile yerli ve yabancı üreticilerini buluşturmayı hedefleyen bir festival.

2-YARIŞMA TARİHİ

Ulusal Senaryo Yarışması 28 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında yapılacaktır.

3-FESTİVAL YÖNETİMİ

Karar Verme Yetkilisi

Bilimkurgu ve fantastik alanında yazılmış senaryolar bir ön jüri tarafından seçilir.
5-10 arası senaryo yer alır.
Başvuru sistemi uygulanır
4-YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI

Yarışmaya katılım koşulları aşağıdaki gibi düzenlenmiştir:

4.1 Yarışmaya Katılacak Senaryoların Özellikleri

3 kişiden oluşacak Ön Jüri, Festival Yönetimi tarafından sinema alanında uzmanlığı bilinen isimlerin katılımıyla oluşturulur.
Büyük Jüri’nin değerlendirmesi için 5-10 arası senaryo seçilir.
5-GÖSTERİM ŞARTLARI

5.1. Yarışan Senaryoların Gösterime Sunulması

Yarışmada finale kalan senaryolar, Büyük Jüri’ye e-posta üzerinden yollanır. Beyoğlu’nda belirlenen bir mekanda değerlendirme yapılır.
5.2. Senaryoların Son Başvuru Tarihi

Süresi 60 dakikayı geçen uzun metraj senaryolar 12 Ağustos tarihine kadar başvurabilir. Belirlenen tarihte başvurmayan eser sahipleri değerlendirme dışı bırakılır.
5.3. Finalist Senaryoların Son Gönderi Tarihi

Ön jüriden geçen senaryolar 19 Eylül tarihine kadar son hali verilip gönderilebilir. Aksi takdirde metnin ilk gönderilen hali ana jürinin karşısına çıkarılır.
6-ÖDÜLLER

Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Ödülleri:

En İyi senaryo Ödülü : 10.000 TL
1-En İyi Senaryo Ödülü, senaristin sahibine verilir.

3-Büyük Jüri yönetmelikte belirtilen ödüller dışında ayrı bir kategoride 1(bir) adet mansiyon takdir edebilir.

7-ÖDÜLLERİN VERİLMESİ

Heykelcikler İstanbul’daki açılış veya kapanış töreninde verilir.

Festival Etkinliklerine ve Ödül Törenine Katılım

7.1. Akçeli ödüller, hak sahiplerine en geç 01.02.2023 tarihine kadar, ilgili yasal mevzuatın gerektirdiği tüm prosedürün yerine getirilmesinden sonra Beyoğlu Belediyesi tarafından ödenir.

7.2. Akçeli ödül miktarları nettir. Vergiler ve benzeri yasal kesintiler Beyoğlu Belediyesi sorumluluğundadır.

8. SEÇİCİ KURULLAR

Festival Direktörü ve Artistik Direktörü seçici kurullarda, oy hakkı olmayan, yarışma yönetmeliğinin uygulanmasına yardımcı olmak amacıyla bir gözlemci Jüri Sekreteri bulundurur.
Yarışma için bir ayrı seçici kurul görev yapar

1-Büyük Jüri

8.1. Büyük Jüri

Son değerlendirme Büyük Jüri tarafından 28 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında Beyoğlu’nda yapılır.
Büyük Jüri, Evrensel Bilimkurgu ve Fantastik Filmler Festivali yönetimi tarafından, sinema ve sanat dünyasından isimlerden 3-7 kişinin katılımı ile oluşturulur.
Büyük Jüri çalışmalarına, zorlayıcı bir neden ortaya çıkması durumunda, katılamayan üyeler olursa; Festivalin Artistik Direktörü, katılamayan üyenin yerine yeni bir üyenin ivedi olarak belirlenmesi ve çalışmalara katılması uygulamasını yapar.
8.2. Büyük Jüri çalışma esasları

Büyük Jüri Başkanı Festival Artistik Direktörü, Direktörü veya İdari Direktörü’nün davetiyle belirlenir.
Büyük Jüri ilk toplantıdan sonra festival yönetiminin belirlediği değerlendirme sistemine uyar.
Büyük Jüri değerlendirmesini, oy birliği sağlayarak veya salt çoğunluk ile yapar. Bu yöntemlerle sonuç alamadığı takdirde, puanlama yöntemini uygular. Puanlama sisteminde eşitlik olması durumunda Jüri Başkanı’nın oyu 2 sayılır.
En çok oy (puan) alma yöntemine göre sıralama belirlenir. Ödüller paylaştırılmaz.
Büyük Jüri değerlendirme sonuçlarını, bir tutanakla tespit edip imza altına alır.
Tüm tutanaklar Jüri Başkanı tarafından, Festival Yönetimi adına Artistik Direktör, Direktör veya Jüri Sekreteri’ne teslim edilir.
Sonuçlar açılış veya kapanış töreninde açıklanır.
Yarışmada filmi bulunan kişiler (yapımcı, yönetmen, oyuncu vb.) jüri üyeliği yapamaz.
9-FESTİVAL KONUKLARI

Uygulama aşağıdaki hususlar dikkate alınarak yapılacaktır.

9.1.Yarışma Finalisti Filmlerin Konukları

Festival Yönetimi, yarışan senaristlerden bir kişiyi eğer İstanbul dışında ikamet ediyorsa ağırlar.
Bu konukların festivale daveti, festival yönetimi tarafından belirlenir.
10-YETKİ

Festival Yönetimi, gösterim için gerekli ve yeterli teknik özelliklere ve hukuki niteliklere sahip olmayan senaryoları festival dışı bırakma hakkına sahiptir.