Farkında mısınız? Kısa Film Yarışması

Son Başvuru Tarihi 27 Haziran 2016
Tema Jürisi-Ön Seçiciler Kurulu değerlendirmesi : 20 Mayıs-27 Haziran 2016
Seçiciler Kurulu değerlendirmesi : 27-30 Haziran 2016
Ödül töreni ve gösterim : 30 Haziran 2016

Düzenleyen
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Hülya Sokak 37 / 3-4 - 06700 - G.O.P, Çankaya - Ankara
t: 0312 445 0 400
t: 0312 436 7 329
farkindamisinizkisafilm @ gmail.com




Birincilik Ödülü
Anlamadılar / Mehmet Erdem Gösterişli

İkincilik Ödülü
Şua / Celal Yücel Tombul

Üçüncülük Ödülü
Bulut / Hayrullah Eker




Katılan Filmler

İnan / Berat Aydemir
Anlamadılar / Mehmet Erdem Gösterişli
Sıkma Canını / Berker Murat Görgülü
Disleksiyim, Farklıyım, Farkındayım / Gamze Deliduman
Yara Bandı / Mustafa Yasin Demiraslan
Bulut / Hayrullah Eker
Denge / Kemal Akçay
En İyi Arkadaşım / Dilara Taş
Orbuculum / Çağatay Dirilgen
Başarı / Aslı Hannas
Dolap Adam / Baran Buluş
Bisleksi / Fatih Sezgin
Bi´ Kahve / Mehmet Can Mıcık
Defter / Murat Boray Kalafat
Soru İşareti / Ayşe Kocagöz
Şua / Celal Yücel Tombul
Yansıma / Başak Burçak Demir
8ulmaca / M. Yağız Aydın, Özgür Özköylü
Gerçekten Farkında Mıyız? / Fatih Şişman
Karalamalar / Sıla Verena Koçak
Bizden Farklı / Görkem Hacıoğlu
Umut / Volkan Güney Eker
Sonsuz Final / Behrouz Alami
Numara / Burak Önder





Tematik Jüri
Atıf Tokar / Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Mütevelli Heyeti Başkanı
Burcu Akar Muratoğlu / Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı
Meral Canbek Şahin / Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Mütevelli Heyeti Üyesi

Ön Seçiciler Kurulu
Ayşe Sönmez / Farkında mısınız ? Kısa Film Yarışması Direktörü
Elçin Er / Psikolog - ASP Uzmanı
Handan Arslantaş / Psikolog - ASP Uzmanı
Murat Obenler / K.K.T.C. Gazeteci - Sinema Yazarı
Nergiz Karadaş / Anadolu Üniversitesi-İletişim Bilimleri Fakültesi- Sinema Televizyon Bölümü -Araştırma Görevlisi

Seçiciler Kurulu
Beyza Şekerci / Oyuncu
Engin Hepileri / Oyuncu
Handan İpekçi / Yönetmen
Serdar Akbıyık / Star Gazetesi Sinema Yazarı
Yrd. Doç. Dr. Serhat Serter / Anadolu Üniversitesi-İletişim Bilimleri Fakültesi- Sinema Televizyon Bölümü -Öğretim Üyesi
Selda Alkor / Oyuncu
Yetkin Dikinciler / Oyuncu

Düzenleme Kurulu
Alper Ömeroğlu / YPMC Ajans Başkanı
Ceren Ezgi Demir / Film Transfer Sorumlusu
Melis Tacer / Görsel Tasarım Sorumlusu
Okan Temizarabacı / Film Transfer Sorumlusu






Aile Bakanlığından Disleksi Engelliler Temalı 16 Bin Lira ödüllü kısa film yarışması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Disleksi engelliler temalı kısa film yarışması düzenliyor.

Farkında mısınız?

Kısa Film yarışması toplumsal farkındalık çalışmalarına bir kampanya niteliğinde ve sürdürülebilir bir kimlik kazandırılması amacı ile hazırlanmış tematik bir kısa film yarışmasıdır.

Etkinlik; T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü desteği ile gerçekleştirilecektir. Kısa film yarışması ile hem katılımcıların ve hem hedef kitlenin estetik duyum ve beğenilerinin geliştirilmesi ve aynı zamanda kültürel değerlerine ve toplumunum tüm kesimlerine duyarlı birer birey olarak yer almalarına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.

Farkında mısınız? Kısa Film yarışması; 1.lik,2.lik ve 3. lük ödülleri dışında ayrıca ‘’Ben Seçtim ’’ halk beğenisiyle de ödüllendirilecek olması ile hedef kitlenin yalnızca izleyici olarak bir sürecin bizzat yöneticisi ve karar vericisi olmasını sağlamak ve farkındalık çalışmalarının daha çok kişi tarafından izlenmesini sağlayacaktır.

Kısa Film yarışması Değerli Jüri Üyeleri Sayın Beyza Şekerci, Sayın Engin Hepileri, Sayın Handan İpekçi, Sayın Serdar Akbıyık, Sayın Serhat Serter Sayın Selda Alkor, Sayın Yetkin Dikinciler ‘den oluşmaktadır.

Yarışmanın ön eleme jürisi; psikolog, davranış bilimci ve sinema televizyon akademisyenlerinden oluşuyor olup; Sayın Ayşe Sönmez, Sayın Elçin Er, sayın Handan Arslantaş ve Sayın Nergiz Karataş tan oluşmaktadır.

2016 yılı teması ‘’DİSLEKSİ’’ olup; yarışma teması ile ilgili ‘’Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği’’ ile işbirliği yapılmıştır. Yarışmanın tematik jüri üyeleri disleksi öğrenme güçlü derneği yönetim kurulu Sayın Atıf Tokar, Sayın Burcu Akar Muratoğlu, Sayın Meral Canbek Şahin’den oluşmaktadır.

Disleksi, zihinsel ya da görme ve işitme yetersizliği bulunmamasına rağmen okuma, yazma, dinleme ve matematiksel işlemleri öğrenmede ve kullanımında güçlük olarak kendini gösteren ve nüfusun %3- %10’ununu etkileyen nörolojik temelli bir bozukluktur.

Farkında mısınız? 2016 yılı içerinde Türkiye’de 81 il ve KKTC’de tüm Üniversiteler İletişim ve Güzel Sanatlar Fakültelerinin katılım ve işbirliği ile gerçekleştirilecek olup, hem bir kısa film yarışmasında ve hem de bir toplumsal farkındalık kampanyasında emsali az görülen bir katılım ve işbirliği ile gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Yarışma ile; üniversite öğrencilerine kısa film yapımını ve kendini geliştirmesine olanak sağlamak ve üniversite deyince geleceğim yetişkinlerin olan bireylerde alan ile ilgili farkindaliğın da arttırılması amaçlanmaktadır. Yarışmaya 2017 yılı itibariyle başka ülke katılımlarının da ve sağlanması ile uluslararası kimlik kazanılması amaçlanmaktadır. Kısa film yarışması ile hem katılımcı olacak kişilerin ve hem de nihai faydalanıcıların sinema sektörünü tanımalarını ve ilişkilerini artırmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.

‘’Farkında mısınız?’’ kısa film yarışması 27 Haziran tarihinde sonlandırılacak olup, katılan eserler öncelikli olarak tematik jüri tarafından konuya uygunluk kriterleri ile değerlendirilecektir. Ön eleme jürisi tarafından geçen eserler seçici kurula gelerek ilk üç belirlenecektir. Tüm filmler tarafınıza mail ve kargo ile yollanacak olup gala gününe kadar ayrıca bir saha çalışması gerekmemektedir.

Aynı zamanda “Ben Seçtim” -Halk oylaması- bölümünde tematik jüri ve ön eleme jürisinden geçen eserler yarışma sitesinden gösterilecek ve en çok beğenilen eser için ayrıca ödüllendirilecektir. Böylelikle hedeflenen çoklu kitlelere ulaşma amacı da gerçekleştirilmiş olacaktır.

Bizim için çok önemli olan yardım ve katkılarınız daha çok disleksili çocuğumuzun hayatlarına dokunmak için büyük bir destek olacaktır.

AMAÇ

Farkında mısınız? Kısa Film Yarışması, aşağıda belirtilen amaçlar doğrultusunda düzenlenmektedir.

Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında -ilgili tarihler ülkemizde Engelliler Haftası olarak kutlanmaktadır- ödül töreni düzenlenecek şekilde sürdürülebilir ve tematik bir kısa film yarışması olmasını sağlamak.

Her yıl başka dezavantajlı gruba yönelik olarak toplumsal farkındalık çalışmalarına bir kampanya niteliğinde ve sürdürülebilir bir kimlik kazandırılması. Hem katılımcıların ve hem hedef kitlenin estetik duyum ve beğenilerinin geliştirilmesi ve aynı zamanda kültürel değerlerine ve çevreye karşı duyarlı birer birey olarak yetiştirilmesine katkıda bulunmak. Yarışmanın halk beğenisiyle de ödüllendirilecek olması ile hedef kitlenin yalnızca izleyici olarak bir sürecin bizzat yöneticisi ve karar vericisi olmasını sağlamak ve farkındalık çalışmalarının daha çok kişi tarafından izlenmesini olanaklı kılmak.

KAPSAM

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı desteği ile gerçekleştirilecek olan yarışma amatör ve profesyonel herkese açıktır.

ŞARTNAME (Başvuru)
AMAÇ

Farkında mısınız? Kısa Film Yarışması, aşağıda belirtilen amaçlar doğrultusunda düzenlenmektedir.

Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında -ilgili tarihler ülkemizde Engelliler Haftası olarak kutlanmaktadır- ödül töreni düzenlenecek şekilde sürdürülebilir ve tematik bir kısa film yarışması olmasını sağlamak.

Her yıl başka dezavantajlı gruba yönelik olarak toplumsal farkındalık çalışmalarına bir kampanya niteliğinde ve sürdürülebilir bir kimlik kazandırılması.

Hem katılımcıların ve hem hedef kitlenin estetik duyum ve beğenilerinin geliştirilmesi ve aynı zamanda kültürel değerlerine ve çevreye karşı duyarlı birer birey olarak yetiştirilmesine katkıda bulunmak.

Yarışmanın halk beğenisiyle de ödüllendirilecek olması ile hedef kitlenin yalnızca izleyici olarak bir sürecin bizzat yöneticisi ve karar vericisi olmasını sağlamak ve farkındalık çalışmalarının daha çok kişi tarafından izlenmesini olanaklı kılmak.

KAPSAM

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı desteği ile gerçekleştirilecek olan yarışma amatör ve profesyonel herkese açıktır.

KATILIM KOŞULLARI

Yarışma, kapsamda belirtildiği üzere herkese açıktır.
Yarışmaya 1 Ocak 2016’ten sonra tamamlanmış filmler katılabilir.
Yarışma ‘’disleksi’’ teması ile sınırlıdır.
Yarışmaya katılan eserler en az 40 saniye ve en çok 20 dakika olabilir. Bu şartlara uymayan filmler yarışmaya kabul edilmez.
Eserin veya eserlerin, daha önce herhangi bir ulusal ya da uluslararası yarışmada yarışmış veya ödül almış olması bu yarışmaya katılmasına engel teşkil etmez.
Yarışmacılar en fazla üç eserle yarışmaya katılabilir.
Yapımcı veya yönetmenden en az biri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak zorundadır.
Yarışmaya gönderilecek kısa filmlerdeki özgün olmayan metin, görüntü, müzik, vb. kullanımlarından doğacak her türlü telif hakkı, yarışmacının sorumluluğundadır. Bu kapsamda doğacak hukuki sorumluluk eser sahibine aittir. YPMC Media ve çözüm ortakları bu durumdan hukuken sorumlu tutulamaz.
Ön elemeden geçen filmler yarışmanın resmi web sitesi www.farkindamisinizkisafilm.com’da duyurulacaktır.
Katılımcılar, imzaladıkları katılım şartnamesini, eksiksiz ve okunaklı biçimde doldurdukları katılım formunu, bir adet fotoğraflarını; gösterime uygun, minimum 1920x1080 piksel çözünürlüğünde fullHD MPEG 4 (H264) kodeği ile kodlanmış olarak olarak wetransfer ve veya vimeo kanalı ile farkindamisinizkisafilm@gmail.com adresine 27.06.2016 göndermeleri gerekmektedir.
Kopyaların gösterime uygun resim ve ses niteliği taşıması zorunludur. Şartnamede belirtilen koşullara uymayan, bozuk kayıt yapılmış filmler, katılımcı yönetmenin uyarılmasına gerek kalmadan yarışma dışı bırakılır.
Yarışma katılım formu ve şartnamesinde tek kişinin imzası bulunmalıdır ve imza sahibi, eserin yasal sahibi olmalıdır. Eserin oluşmasında kaç kişi bulunursa bulunsun, ödül sadece belgelerde imzası bulunan eserin yasal sahibine verilecektir. Ayrıca, söz konusu belgelerde belirtilecek tüm bilgilerin doğruluğu, imza sahibini bağlar. Bu bilgiler nedeniyle doğabilecek hukuksal sorumluluk, imza sahibine aittir.
Yarışma için gönderilen eserler ve eserlerin kaydedildiği araçlar sonuç ne olursa olsun iade edilmez. Eser Yarışmaya başvurduğu an itibari ile, Orjinal hali ve her türlü versiyonunu ile Basılı, Görsel, İşitsel vb. Tüm mecralarda kullanılabilecektir.
Farkında mısınız? kısa film yarışmasına katılan eserler, derecesi ne olursa olsun çeşitli yurt içi ve yurt dışı kültürel etkinliklerde kullanılabilir. Bu konuda gerekli bilgi eser sahibine verilecektir.

DEĞERLENDİRME

Değerlendirme, Ön Seçiciler Kurulu değerlendirmesi ve Seçiciler Kurulları değerlendirmesi ve olmak üzere iki aşamalı yapılacaktır.
Tematik jüri eserlerin tema uygunluğunu değerlendirerek ön seçici kurulana yönlendirecektir.
Seçiciler Kurulları, kararlarını salt çoğunlukla verebileceklerdir.
Her eser yarışmaya resmi olarak başvurduğu zaman- tema jürisi tarafından tematik uygunluğu değerlendirildikten sonra- ön değerlendirme Jürisi tarafından amaç, kapsam ve uygunluk tarafından incelenecektir. Ön değerlendirme jürisi tarafından olumlu değerlendirilen eserler, 24-36 saat arasında www.farkindamisinizkisafilm.com adresinden 24-36 saat arasında duyurulacaktır.
Ben seçtim (Halk Oylaması) için her bir izleyici bir kez oy kullanabilecek olup en çok beğeni alan eser ödül sahibi olacaktır.
Seçiciler Kurulu kararı kesindir, değiştirilemez. Ancak yarışmaya gönderilen eserin alıntı ve/veya çalıntı olmasından doğabilecek her türlü yasal sorumluluklar, yarışmacıya aittir. Böyle bir durumun ortaya çıkması halinde, ilgili kısa film, yarışmadan men edilir. Tespit yarışmadan sonra yapılır ise eser sahibi ödüllendirilmiş olsa dahi ödülü geri alınır. YPMC Media ve çözüm ortakları bu durumdan hukuken sorumlu tutulamaz.
Seçiciler Kurulu değerlendirmesinde gizlilik ilkesi esas alınacaktır.

ÖDÜLLER

Seçiciler Kurulları değerlendirmesi sonucu verilecek ödüller

ÖDÜL TÜRÜ VE MİKTARI:

1.Birincilik Ödülü 9.000 TL
2.İkincilik Ödülü 4.500 TL
3. Üçüncülük Ödülü 2.500 TL

Diğer ödüller
‘’Ben Seçtim”(Halk Oylaması) Ödülü: Go Pro Hero 4

YARIŞMA TAKVİMİ

Film son teslim tarihi : 27 Haziran 2016
Tema Jürisi-Ön Seçiciler Kurulu değerlendirmesi : 20 Mayıs-27 Haziran 2016
Seçiciler Kurulu değerlendirmesi : 27-30 Haziran 2016
Ödül töreni ve gösterim : 30 Haziran 2016






Kısa Film Yarışması: Farkında Mısınız?

Hem bir kısa film yarışması hem de bir toplumsal farkındalık kampanyasına siz de başvurun.

Farkında mısınız? Kısa Film yarışması dezavantajlı gruba yönelik olarak toplumsal farkındalık çalışmalarına bir kampanya niteliğinde ve sürdürülebilir bir kimlik kazandırılması amacı ile hazırlanmış tematik bir kısa film yarışma. Bu yarışma T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı desteği ile gerçekleştirilecek.

Farkında mısınız? Kısa Film yarışması; 1.lik, 2.lik ve 3. lük ödülleri dışında ayrıca ‘’ben seçtim’’ halk beğenisiyle de ödüllendirilecek olması ile hedef kitlenin yalnızca izleyici olarak bir sürecin bizzat yöneticisi ve karar vericisi olmasını sağlamak ve farkındalık çalışmalarının daha çok kişi tarafından izlenmesini olanaklı kılınacak.Kısa Film yarışması jüri üyeleri Beyza Şekerci, Engin Hepileri, Handan İpekçi, Serdar Akbıyık, Serhat Serter, Selda Alkor, Yetkin Dikinciler ‘den oluşmakta. 2016 yılı teması ‘’Disleksi’ olup; yarışma teması ile ilgili ‘’Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği’’ ile işbirliği yapıldı.

‘’Farkında mısınız?’’ kısa film yarışması 27 Haziran tarihinde sonlandırılacak olup, katılan eserler öncelikli olarak tematik jüri tarafından konuya uygunluk kriterleri ile değerlendirilecek.

Başvuru ve detaylı bilgi için: farkindamisinizkisafilm.com 25 Mayıs 2016







Disleksi Temalı Kısa Film Yarışması Düzenlenecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle "Farkında mısınız?" isimli tematik kısa film yarışması düzenlenecek. Yarışmanın 2016 ana teması "disleksi" (öğrenme güçlüğü) olarak belirlendi.

Toplumsal farkındalık çalışmalarına kampanya niteliğinde sürdürülebilir bir kimlik kazandırılması ve toplumda dezavantajlı bireylere yönelik duyarlılığın artırılması amacıyla düzenlenecek "Farkında mısınız?" kısa film yarışması, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün desteğiyle hayata geçirilecek.

Yarışmanın 2016 yılı teması "disleksi" olarak belirlenirken, tema doğrultusunda "Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği" ile işbirliği yapıldı. Yarışma ile disleksi konusunda toplumda duyarlılık oluşturmak ve farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Türkiye'nin 81 ili ve KKTC'deki tüm üniversitelerin katılım ve işbirliği ile gerçekleştirilecek yarışmayla, üniversite öğrencilerinin sinema alanında kendini geliştirmesine olanak sağlaması da hedefleniyor.

Ayrıca, yarışmaya 2017'de yabancı ülkelerden katılımların sağlanması ve uluslararası boyut kazandırılması da planlanıyor.

Vatandaşlar da oylama yapacak

"Farkında mısınız?" kısa film yarışmasında, birincilik ödülü 9 bin lira, ikincilik ödülü 4 bin 500 lira ve üçüncülük ödülü 2 bin 500 lira olarak belirlendi. Bu ödüllerin yanı sıra halk oylamasının yapılacağı "Ben Seçtim" kategorisinde bir kişiye ödül de verilecek.

Yarışmanın jürisi, sinema ve dizi oyuncuları Beyza Şekerci, Engin Hepileri, Handan İpekçi, Serdar Akbıyık, Serhat Serter, Selda Alkor ve Yetkin Dikinciler'den oluşuyor. Yarışmanın ön eleme jürisinde psikolog, davranış bilimciler ile sinema ve televizyon akademisyenleri bulunurken, tematik jüri üyeliği görevlerini ise Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Tokar ile Başkan Yardımcıları Burcu Akar Muratoğlu ve Meral Canbek Şahin üstlenecek.

Son başvuru tarihi 27 Haziran

"Farkında mısınız?" kısa film yarışmasına yapılacak başvurular, 27 Haziran tarihinde son bulacak. Katılımcılar filmlerini mail ve kargo yoluyla yollayabilecek. Yarışmaya katılan eserler öncelikle tematik jüri tarafından konuya uygunluk kriterleri ile değerlendirilecek. Ön eleme jürisinin seçtiği eserler, seçici kurula gelecek ve bu kurul ödül almaya hak kazanan ilk üç kısa filmi belirleyecek.

Disleksi nedir?

Disleksi, zihinsel ya da görme, işitme yetersizliği bulunmamasına rağmen okuma, yazma, dinleme ve matematiksel işlemleri öğrenmede ve kullanımında güçlük olarak kendini gösteren ve genel olarak nüfusun yüzde 3 ile yüzde 10'u arasında kalan kesimi etkileyen nörolojik temelli bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Disleksili çocuklar, okul öncesi dönemde çeşitli belirtiler gösterseler de asıl tanıları genelde ilkokula başladıktan sonra konabiliyor.

28.05.2016
AA