4. Filmamed Belgesel Film Festivali

24-29 Mayıs 2016

Düzenleyen
Kayapınar Belediyesi Cegerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi
Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği
filmamed.com





Filmamed Festivali ödül töreni ile sona erdi

Amed’de “Her yer direniş her yer sinema” şiarıyla 24-29 tarihleri arasında 43 belgeseli yüzlerce izleyici ile buluştaran Filmamed Belgesel Film Festivali, ödül töreni ile sona erdi.

Amed’de (Diyarbakır) “Her yer direniş her yer sinema” şiarıyla 24-29 tarihleri arasında 43 belgeselin yüzlerce izleyici ile buluştuğu film festivali, ödül töreni ile sona erdi. Cegerxwin Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde, sinemaseverler ile birlikte yüzlerce izleyici katıldı. Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve Cizîr katliamında katledilen İslam Balıkesir’in ailesinin de katıldığı ödül töreni, İslam Balıkesir ve Kürdistan’daki öz yönetim direnişinde katledilenlerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan İslam Balıkesir’in babası Hacı Bedel Balıkesir, oğlu İslam’ın Cizîr’de Kürt halkının direnişini sonuna kadar sürdüğünü belirterek, “Oğlumla gurur duyuyorum. Oğlum canını Kürt halkı için, kendi halkı uğruna feda etti” diyerek film festivalinin oğlu İslam’a adanmasından dolayı onurlandığını dile getirdi.

Film festivali komitesi adına konuşan Sinemacı Veysi Altay da, Kürdistan’da sansürlenen direnişi yansıtmak üzere film festivalini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Sinemanın ana temasını da direniş üzerine kurduk. Bu festivali gerçekleştirmekte kararsız kaldık ancak Kürt halkının direnişinin yansıtılmasının gerekli olduğunu düşünerek gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

Festivali adadıkları İslam Balıkesir’in direnişini sürdürecekleri sözü veren Altay, şöyle devam etti: “Festival ile İslam’ın direnişini kamuoyuna yansıtmaya çalıştık. Bundan sonra da Kürt halkının direnişini yansıtmaya çalışacağız. İslam ve arkadaşları işgalci güçlere karşı diz çökmedi ve kararlı bir şekilde mücadele ettiler.”

Alman sinemasever Antonia Kilian hafta boyunca takip ettiği film festivalinin savaş sürecinde gerçekleştirilmesinin büyük bir direniş olduğunu söyleyen Altay, “Her yer berxwedan her der sînema” sloganıyla konuşmasına son verdi.

Ankara film festivalinde sansürlenen Bîra min tê belgesel filmin yönetmeni Selim Yıldız ise, filminin Amed Film Festivali'nde gösterimi ile festivalin önemine dikkat çekti. Kürdistan'daki direnişi yansıtan filmlerin sansürlenmesini ise “Kürt halkının direnişinden, yansıtılmasından ve tarihe geçmesinden korkuyorlar” dedi.

Ödül töreni Cegerxwîn Kültür Merkezi folklor ekibi oyunları ve arbane grubunun seslendirdiği devrim şarkıları ile devam etti.

Bu yıl yarışma bölümü kaldırılarak yerine Filmamed Proje ve Destekleme Ödülleri verildi. Ödüller kapsamında seçkiye başvuran 9 filmden 4 film proje desteğine hak kazandı. Proje desteğini hak kazanan yönetmenler ve proje isimleri şöyle: Piran Baydemir “Pawitişê Wisari” - Selim Yıldız “Beso” - Ersin Endekçi - Mustafa Baydemir “Lamassu” - Antonia Kilian “Jin Nebe Şoreş Nîne.” Ödül için başvuran diğer projelere de teknik ve lojistik desteğin sağlanacağı belirtildi.

Amed Film Festivali onur ödülü Amed’in İstasyon Meydanı’nda 5 Haziran 2015 tarihinde yaşanan bombalı saldırıda iki ayağını kaybeden sinemacı Lisa Çalan’a verildi.

Ödüllerin verilmesi ardından tören sona erdi.

AMED (DİHA)
29 Mayıs 2016










4. Filmamed Sona Erdi.

Kayapınar Belediyesi Cegerxwin Kültür Merkezi tarafından gerçekleştirilen 4-Filmamed Belgesel Film Festivali, ödül töreniyle sona erdi.

Kayapınar Belediyesi Cegerxwin Kültür Merkezi tarafından gerçekleştirilen ve bir hafta boyuncu 43 belgesel filmin yüzlerce izleyiciyle buluştuğu film festivali sona erdi. Cegerxwin Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gülten Kışanak, Kayapınar Belediyesi Başkan Yardımcısı Nesrin Keskin, festivalin adandığı İslam Balıkesir’in ailesi ve yüzlerce sinemasever katıldı.

Festival komitesi adına konuşan sinemacı Veysi Altay, “Festivalin sansüre uğrayan, gerçek yaşanmışlıkları sinemaya aktaran filmleri izleyiciyle buluşturması ve büyük bir ilgi görmesi bakımından önemli bir festival oldu” dedi.

Dördüncüsü yapılan festivalde bu yıl yarışma bölümü kaldırılarak Filmamed Proje ve Destekleme Ödülleri verildi. Bu kapsamda festivale başvuran 9 filimden 4 film proje desteği hak kazandı. Festival boyunca gösterilen 43 belgesel film yapımcılarına ödüller verildi. Festival kapanış töreni Cegerxwin Kültür Merkezi folk ekimi gösterimi ve arbana gurubunun müzik dinletisiyle sone erdi. 24-29 Mayıs tarihleri arasında 43 filmin ücretsiz gösterimi yapıldığı filimler yüzlerce kişi tarafından izlendi.

31.05.2016
Veysel Koç








4. Filmamed Belgesel Film Festivali
Tematik Bölüm, Direniş Filmleri Gösterim Seçkisi

Alicia Más Allá Del Abismo / Alîce Li Rexa Kendalê Abrîl Schmucler
Banga Rojhamdî Akyol / Cemîl Kizildag
I Am Chut Wutty / Ez Chut Wutty / Fran Lambrîck
Kirmizi Mendîl / Destmala Sor Leyla Toprak
Mêşvan / Mano Xelîl
Nujîn / Veysi Altay
Ölmez Ağaç: Yırca Direnişi / Darê Bê Mirin: Berxwedana Yirca / Kazım Kızıl
Patronsuzlar / Yên Bêpatron / Sîdar Înan Erçelîk
Roza: Welata Du Çeman / Komuna Fîlma A Rojava / Kudbettîn Cebe
Taş / Kevir (Bak Proje) Gozde Ozkurt / Aram Îkram Taştekîn
Tepecik Hayal Okulu / Dibistana Xeyalê A Tepecîk / Gûlîz Saxlam
Yeryuzu Aşkin Yuzu Oluncaya Dek / Heya Ku Rûyê Erdê Bibe Rûyê Evînê Reyan Tuvi


Kadın Filmleri Bölümü, Gösterim Seçkisi

Eylulun Kadin Yuzlerî/Rûyên Îlonê Yâ Jina.Ayben Altunç
Sara / Dersîm Zerevan
Seslerîn Îzînde / Di Şopa Dengan De Nar Photos Kolektîf
Tarihin Başörtüleri / Şarpên Dîrokê / Alejandro Haddad, Nicolas Valentini
Tarîtiya Nêzyakın Karanlık / Aylin Kızılfatma Çelikgülşin Ketencikibar Suvari Bozkuşserpil Polat
Toto And His Sisters / Toto Û Xwuşkên Wêalexander Nanau


Yüzleşme Belgeselleri Bölümü, Gösterim Seçkisi

Bîra Min Têtin / Selîm Yildiz
Kolonî / gurcan Keltek
Navê Te Çi Ye / Cîhat Îlbaş/Omer Ataş
Portakalın Uykusu Xewa Porteqalê / Eylem Şen
Sadece Oluler Gerî Doner Tenê Mirî Paş Ve Vedigerintîna Leisch / Ali Can
Son Nefes Nefesa Dawî / Ömer Akbaş
Stony Paths / Rêyên Bi Kevir / Arnaud Khayadjanîaa
The Future İs Ours / Pêşeroj Ya Me Ye Ernesto Ardito / Virna Molina
Yilmaz / M.Salih Çelîk


Filmamed Seçkisi, Gösterim Seçkisi

Komşu Komşu Huu / Cîran Cîran Huu / Bingöl Elmas
Kapalı Gişe / Gîşeya Bilêt Nemayî / Evrîm Kaya/Kaan Mujdecî/Şenay Aydemîr / Firat Yuce

A Walnut Tree Dara Gûzê / Ammar Azîz
Baglar / Berke Baş / Melîs Bîrder
Genco Terorîst / Esîn Tepe
Hazır Ol/Amade Be / Onur Bakir, Panagiotis Charamis
Mihemede Şexo / Komuna Fîlman A Rojava
Trip Along Exodus / Rêvîtiya Koçberiyêhind Shoufani
Veguherin Ardîn Dîren


Filmamed Desteğiyle Çekilen Belgeseller, Gösterim Seçkisi

Kêl Zeynel Koç / Cenk Ortulu
Şilfîtazî / Zekeriya Aydoğan
Welatê Min Bihuşt / Ekrem Heydo
Zemara Derengmayî / Havîn Funda Saç


Filmamed Özel Gösterimleri, Gösterim Seçkisi

Dengbêj / Hadi Sumer
Sînorên Şikestî / Kaiwan Karîmî









4. FİLMAMED BELGESEL FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR. 2 Nisan 2016

“Özgür yaşam, devrimci sanat” perspektifiyle Filmamed 4’üncü kez Amed de direniş filmleriyle halkla buluşuyor.

Coğrafyamızda siyasal kültürel ve sanatsal alanda baskı ve sansürün gittikçe derinleştiği bir dönemde bu festivali yapıyor olmamız ayrıca bir önem ihtiva etmektedir. Belgesel sinemacıların endüstriyel ilişki ve bağlamlardan görece olarak daha bağımsız ve daha demokratik bir süreçle filmlerini yapıyor olmaları, belgesel sinemayı oldukça önemli bir demokratik muhalefet alanı haline getirmiştir. Bu nedenle üretim süreçlerinde denetim altına alınamayan, yönlendirilemeyen, sansürlenemeyen belgesel filmler, dağıtım ve festivaller üzerinden baskı ve sansüre tabi tutulmaktadır. Belgesel filmler çeşitli bahanelerle festival programına alınmamakta, programa alınanlar en ufak bir baskı karşısında festival dışı bırakılmakta ve hatta belgesel film denilen “baş ağrısından” tümden kurtulmak için festivaller, belgesel film bölümlerini iptal etmektedirler.

Festivalimizde yarışma bölümleri, en iyi film, ulusal bölüm, uluslararası bölüm vb. rekabetçi ve ulus devletçi yaklaşım ve tanımlamalardan uzak duracaktır. Filmamed Belgesel Film Festivali, herhangi bir etnik, dinsel, inançsal, cinsel, kültürel kimliği aşağılamayan, ötekileştirmeyen, temel evrensel değerlere, insan, bitki, hayvan haklarına ve doğanın korunmasına aykırı yaklaşım içermeyen tüm belgesel filmleri festival programına dahil etmeyi amaçlamaktadır. Belgesel film Festivalimiz filmlerin, yönetmenlerin yarıştırıldığı, rekabetin ve bireysel motivasyonun geliştirildiği bir alan değil; yönetmenlerini buluştuğu, dayanışarak, ortaklaşarak, güç birliği yaparak belgesel film ürettiği ve ürettiklerini en yaygın biçimiyle halkla buluşturma arayışlarının temel motivasyon kaynağı olduğu bir platform olmayı hedeflemektedir.

Festivalimizde film gösterimleri ve yönetmenlerin izleyicilerle buluşması etkinliklerinin yanı sıra, belgesel sinemanın gelişimine katkı sunmak amacıyla belgesel film proje destekleme, belgesel film geliştirme atölyeleri, panel, forum vb. etkinliklere de yer verecektir. Bu konuda dinamik bir süreç işletilecek ve her yıl görüş, eleştiri ve öneriler ve ihtiyaçlar temelinde festival yeniden programlanacaktır. Festivalimiz program ve işleyişiyle bir “belgesel sinema okulu” olmayı perspektif olarak önüne koymaktadır.

Festivalimiz, bu yıldan başlayarak her yıl tematik bir bölümle seyircilerle buluşacaktır. Festivalimizin bu yılki teması “direniş” olacaktır. Direniş temalı filmler gösterilecek, panel ve söyleşiler gerçekleştirilecektir. “Her yer direniş, her yer” sinema mottosuyla yapılacak olan Filmamed Belgesel Film Festivali, Cizre direnişinde “vahşet bodrumunda” yaşamını yitiren sinema emekçisi İslam Balıkesir’e adanmıştır.

Kayapınar Belediyesinin desteği ile 24-29 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Filmamed Belgesel Film Festivali’ne başvurular 25 Nisan 2016 tarihine kadar devam edecektir.

Filmamed Belgesel Film Festival Komitesi

İLETİŞİM:
WEB: filmamed.com
E-MAİL: filmamed@gmail.com
TEL: 0412 251 92 95 / 0507 613 21 87







Filmamed direnişe ve sinemaya yeniden merhaba
13 Nisan 2016

Filmamed Belgesel Film Festivali yeniden başlıyor. İki yıl ara veren Kayapınar Belediyesi’nin desteğiyle yapılan belgesel film festivali yenilenmiş bir program, yaklaşım ve konseptle belgesel sinemacıları ve belgesel sinema seyircisini 24-29 Mayıs tarihinde Amede’de buluşturuyor. Belgesel sinema için güçlü bir mecra olma yolunda ilerleyen bu festivalin durdurulmuş olması, doğrusu belgesel sinema için oldukça önemli bir kayıptı.

“Buraya bakın, burada, bu kara mermerin altında
Bir teneffüs daha yaşasaydı
Tabiattan tahtaya kalkacak bir çocuk gömülüdür
Devlet dersinde öldürülmüştür
Devletin ve tabiatın ortak ve yanlış sorusu şuydu: -Maveraünnehir nereye dökülür?
En arka sırada bir parmağın tek ve doğru karşılığı: -Solgun bir halk çocukları ayaklanmasının kalbinedir.”
Bu coğrafyanın “büyük belgesel şairi” Ece Ayhan gibi belgeleyen şair yokken artık devletin suçlarını, belgesel film bir şiir gibi yürürken “devlet dersinde öldürülen çocukların” dudaklarında çok daha önemliydi bir belgesel film festivali.

Savaşın bütün şiddetiyle sürdüğü, büyük travmaların yaşandığı bir süreçte bir film festivali yapıyor olmak eleştiri konusu olabilmektedir ne yazık ki. Oysa film festivali bir eğlence organizasyonu değildir. Eğer doğru kurgulanmış ve programlanmışsa aksine bir direniş mevzii, bir devrimci eylemdir. Nasıl bir festival sorusuna verilecek cevap, nasıl bir yaşam, nasıl bir toplum, nasıl bir sanat sorularına verilecek cevapla aynıdır. Burjuva düzen sanatı, toplumu yönlendirecek en güçlü ideolojik araç olarak örgütlemekte iken sanatın sırf bir eğlence olduğuna dair yarattığı algı ne yazık ki çoğu zaman devrimci sanat yapanları bu yönde manipüle edebilmektedir. Sanat, sinema, edebiyat, devrim sonrasına ertelenecek, zamanı geldiğinde icra edilecek bir eylem değildir. Sanatın kendisi devrimin en güçlü eylemi, en kapsamlı örgütlenmesidir. Fiziksel direnişini, entelektüel, sanatsal bir direnişle örmeyen bir devrimin başarma şansı yoktur.

Siyasal, kültürel ve sanatsal alan başta olmak üzere yaşamın her alanında muazzam bir baskının, imha ve yönelimin yaşandığı ve gittikçe derinleştiği bir dönemde bu festivalin yapılıyor olması daha da önem kazanıyor. Belgesel sinemacıların, endüstriyel ilişki ve bağlamlardan görece olarak daha bağımsız ve daha demokratik bir süreçle filmlerini yapıyor olmaları, belgesel sinemayı oldukça önemli bir demokratik muhalefet alanı haline getirmiştir. Belgesel sinemacılar ve belgesel sinema, endüstriyel üretim ve dağıtım ağının dışında kendini var edebiliyor olması itibariyle iktidarı ağrıtan, rahatsız eden bir yerde durmaktadır. İşte tüm film dağıtım ağının ve giderek film festivallerinin büyük bir bölümünün iktidarın denetimine girdiği bir dönemde Filmamed gibi bir bağımsız belgesel film festivali, belgesel film üretim ve dağıtımı için, “devlet dersinde işlenen suçların” teşhiri için, sinema alanında demokratik bir muhalefetin ve direnişin örülmesi için çok önemli bir mecra olmaya adaydır. Filmlerin yarıştırılmadığı, dünyanın dört bir yanından sinemacıların bir araya gelerek ortak üretim ve ürettiklerini paylaşım olanaklarını ve yollarını tartışabilecekleri bir festival, Amed’in direniş ve ortakçı ruhuna yakışan bir festival olacaktır. Top mermileriyle yıkılan Sur sokaklarında Dicle Nehri’nin uğuldayan sesiyle dolaştığı ve solgun halk çocuklarının ayaklanmasının kalbine aktığı bu şehre en çok yakışan şey bir belgesel film festivalidir. Cizre’deki vahşet bodrumunda iktidarın barbarca katliamına inanç dolu bir direnişle cevap veren ve bir sinemacının kamerasını nereye koyacağının manifestosunu yazan İslam Balıkesir’e adanan Filmamed Belgesel Film Festivali “Her yer direniş her yer sinema mottosuyla” direnişe ve sinemaya yeniden merhaba diyor.

İLHAM BAKIR
Bu yazı Özgür Gündem Gazetesi’nden alınmıştır..







4. FİLMAMED BELGESEL FİLM FESTİVALİ YÖNETMELİĞİ

4.FilmAmed Belgesel Film Festivali 24-29 Mayıs 2016 tarihleri arasında yapılacaktır.
Festival, dört ana bölüm çerçevesinde programlanacaktır. Bunlar:
a-Tematik bölüm: Festival her yıl özel olarak belirlenmiş bir tematik bölüm ekseninde gerçekleştirilecek, panel, atölye, forum gibi film gösterimi dışı etkinlikler bu tema ile ilgili gerçekleştirilecektir. Festival, bu yıl “direniş” teması etrafında gerçekleştirilecektir.

b-Kadın Filmleri Bölümü: Bu bölümde kadın yönetmenler tarafından çekilmiş, ana karakterlerinin veya ana odağının kadınlar olduğu, kadın mücadelesi eksenli filmler gösterilecektir.

c-Filmamed Filmleri: Bu bölümde bir önceki yıl Filmamed Belgesel Film Festivali Proje destekleme bölümünce desteklenen ve çekimi tamamlanmış filmlerin ilk gösterimi gerçekleştirilecektir.

d-Serbest Bölüm: Diğer üç bölüme girmeyen filmler, bu bölümde gösterilecektir.

Festivalde herhangi bir yarışma bölümü yoktur. Yarıştırma ve rekabet ettirme yerine dayanışma, ortaklaşma duygusunu geliştirmek açısından festivalde her yıl ödül için belirlenecek para miktarı, festivale katılan tüm filmler arasında ortak olarak bölüştürülecektir. Ancak festival bünyesinde kurulacak “Ortak Yapım Atölyesi” çerçevesinde film sahipleri yeni çekecekleri projelerini diğer yönetmenlere tanıtarak festivalde paylaştırılacak ödülün yönetmenlerin gönüllü katılımıyla destek olarak kendi filmlerine verilmesini talep edebilecekleri bir program uygulanacaktır. Yine tanıtımı yapılan proje için diğer yönetmenlerin ekip ve ekipman vb. konularda desteği istenebilecektir.
Festivale seyircinin aktif katılım ve değerlendirmesini sağlamak için seyircilerin seçeceği bir filme “ Filmamed Belgesel Film festival Seyirci Ödülü” verilecektir. Yine seyircilerin seçimi ile tematik bölümdeki filmlerden birine “Filmamed Belgesel Film Festivali Halil Dağ Ödülü” verilecektir. Bu ödülü alan filmlere festival heykelciği verilecektir.
FilmAmed Belgesel Film Festivali’ne, 2014 yılı sonrası yapılan belgesel filmler başvurabilirler.
Yapımlar yönetmen yada yapımcı adına festivale başvurabilirler Yönetmenliğin ve yapımcılığın birden fazla kişi tarafından yapılması durumunda festival başvuru formunda tüm ortak yönetmen veya yapımcıların imzasının olması gerekmektedir. Festivale başvuracak filmlerin süreleri için herhangi bir sınırlama yoktur.?Festival programına alınan filmlerin yönetmen veya yönetmenleri festival süresince konuk edilecek, ulaşım, konaklama ve yemek giderleri festivalimiz tarafından karşılanacaktır.
Festivale başvuran filmlerin kopyaları sahiplerine geri gönderilmez. Festival arşivinde saklanır, Cegerxwin Sanat Akademisi ve Aram Tigran Konservatuar’nda ders materyali olarak kullanılabilir. Bu filmler üzerinde akademik çalışmalar yapılabilir. Sanat akademilerinde eğitim maksatlı gösterimleri yapılabilir.
Festivale kabul edilen filmlere, film sahipleriyle mutabık kalınması halinde dağıtım desteği verilecektir. Dağıtımdan elde edilen gelir masraflar çıktıktan sonra film sahiplerine verilecektir.
Festivale başvuran filmler bir ön jüri tarafından değerlendirilerek festival programına dahil edilip edilmemelerine karar verilecektir. Festivale başvuran filmlerden herhangi bir etnik, dinsel, inançsal, cinsel, kültürel kimliği aşağılayan, ötekileştiren, temel evrensel değerlere, insan, bitki, hayvan haklarına ve doğanın korunmasına aykırı yaklaşım içeren filmler dışındaki filmler festival programına dahil edileceklerdir. Planlanan festival programını aşacak şekilde başvuruların çok olması durumunda sinemasal, estetik kriterler ve festivalin tematik bölümlerinin gereksinimleri öncellenerek bir elemeye gidilecektir.
Festivale son başvuru tarihi 25 Nisan 2016’dır. Başvuru tarihi sona erdikten sonra film sahipleri her ne sebeple olursa olsun başvurularını geri çekemezler.
Tüm başvurucular, festival başvurusu yaparlarken yukarıdaki şartların tümünü kabul etmiş sayılırlar.
FESTİVALE BAŞVURMAK İSTEYENLER EN GEÇ BU TARİHE KADAR FESTİVAL KOMİTESİ’NE,

Başvuru Formu. Festivalin web sitesinden indirilerek doldurulacak ve başvurucu yönetmen/yönetmenler yahut yapımcı/yapımcılar tarafından imzalanacaktır. Ayrıca başvuru formu doldurulduktan sonra, filmamed@gmail adresine e-mail ile gönderilecektir.
Aşağıdaki materyaller bir flash bellek veya harddiske kaydedilerek ıslak imzalı başvuru formu ile birlikte “Cegerxwin Kültür Merkezi Diclekent Bulvarı Parkorman Kayapınar/Diyarbakır” adresine kargo ile gönderilecektir.

Başvuru formu
Filmin HD formatında kopyası. Kürtçe dışında yapılmış olan filmlerin Kürtçe altyazılı gönderilmesi zorunludur.
Filmin maksimum 2 dakikalık fragmanı
Filmden en az 2 fotoğraf
Yönetmenin bir adet fotoğrafı
Film afişi
Yönetmenin özgeçmişi (Kürtçe ,Türkçe ve İngilizce)
Filmin kısa özeti (Kürtçe, Türkçe ve İngilizce, en fazla 100 kelime)
Yukarıda istenen tüm belgelerin 25 Nisan 2016 tarihine kadar “Cegerxwin Kültür Merkezi Diclekent Bulvarı Parkorman Kayapınar/Diyarbakır” adresine gönderilmesi gerekmektedir.
İLETİŞİM:
TEL: 0412 251 92 95 / 0507 613 21 87 E-MAİL: filmamed@gmail.com
Cegerxwin Kültür Merkezi Diclekent Bulvarı Parkorman Kayapınar/Diyarbakır













4. FÎLMAMED BELGESEL FİLM PROJE DESTEKLEME YÖNETMELİĞİ

Festivalimiz kapsamında belgesel film üretimini desteklemek, insanlığın ortak tarihsel kültürel mirasının ortaya çıkarılması, çeşitli etnik, dinsel, inançsal, cinsel, kültürel kimliklerin yaşadığı sorunlarla, bitki ve hayvan haklarının, doğanın korunmasıyla ilgili sinemasal üretimin gerçekleşmesine katkıda bulunmak amacıyla belgesel film projelerine destek verilecektir.

BAŞVURU KOŞULLARI

1- Ön hazırlık ve araştırma aşaması tamamlanmış ve çekime hazır olan projelere destek verilecektir.

2- Proje sahipliği konusunda başvurucunun beyanı esastır. Proje sahipliği konusunda doğabilecek hukuki sorunlardan başvurucu sorumludur. Desteğe hak kazanmış belgesel film projesinin özgün olmadığı, bir başkasına ait olduğu veya bir başka eserden alındığının tespit edilmesi durumunda verilen destek geri alınır

3-Başvuracak projeler için bir konu sınırlaması yoktur ancak “kadın ve çocuk hakları, kadın mücadelesi, etnik, dinsel, inançsal, cinsel, kültürel kimliklerin yaşadığı sorunlarla, insan, bitki ve hayvan haklarının, doğanın korunmasıyla ilgili projelere öncelik verilecektir.

4-Herhangi bir etnik, dinsel, inançsal, cinsel, kültürel kimliği aşağılayan, ötekileştiren, temel evrensel değerlere, insan, bitki, hayvan haklarına ve doğanın korunmasına aykırı yaklaşım içeren projeler, değerlendirmeye alınmayacaktır.

5-Destek için başvuran projeler arasından, bir proje değerlendirme kurulu tarafından festival öncelikleri, projenin estetik, sinemasal yaklaşımı dikkate alınarak 6 proje seçilecektir. Seçilen 6 projenin sahibi e-mail ile bilgilendirilerek festival döneminde konuk edileceklerdir. Seçilen proje sahipleri festival kapsamında belirlenen bir günde kurul önünde projelerinin sunumunu yapacaklardır. Bu sunum neticesinde yapılacak bir değerlendirmeyle üç proje, desteklenmek üzere seçilecektir. Proje sahiplerinin, projelerini fotoğraf ve video gibi görsel materyallerle desteklemeleri proje seçiminde etkili olacaktır.

6-desteklenmek üzere seçilen projeler, festivalin kapanış töreninde ilan edilecektir.

9- Seçilen her bir projeye 7.000 TL destek verilecektir. Desteğin yarısı filmin çekimine başlanmadan önce, diğer yarısı ise filmin kaba kurgusu bittikten sonra verilecektir.

10- proje dosyaları sahiplerine geri verilmeyecek, bu dosyalar festival arşivinde saklanacak ve Cegerxin, Aram Tigran ve Nuda sanat akademilerinde ders materyali olarak kullanılabilecektir.

11- Destek alan projeler “Filmamed Belgesel Film Festivali Tarafından Desteklenmiştir” yazısını ve Filmamed Belgesel Film Festivali logosunu kullanmak zorundadırlar. Film bittiğinde, filmin bir kopyasının festival komitesine teslimi zorunludur.

12- Proje desteği alan filmler, bir sonraki Filmamed Belgesel Film Festivali’nde gala yapmak zorundadırlar. Bu tarihten önce filmleri bitmiş ise başka festivallere gönderebilirler.

İSTENEN BELGELER

Aşağıda istenen tüm belgeler 25 Nisan 2016 tarihine kadar e-mail yoluyla filmamed@gmail.com adresine gönderilmelidir.

1- Başvuru formu
2- Projenin amaç ve kapsamı ( en az bir sayfa en fazla iki sayfa)
3- Tretman (en az beş sayfa)
4- Çekim takvimi
5- Proje bütçesi ( temel kalemlerin detayı)
6- Yönetmenin kısa özgeçmiş ve filmografisi
7- Yönetmenin fotoğrafı


İLETİŞİM:
WEB: filmamed.com
E-MAİL: filmamed@gmail.com
TEL: 0412 251 92 95 / 0507 613 21 87











Amaç

4. FİLMAMED BELGESEL FİLM FESTİVALİ

Nasıl bir festival sorusunun cevabı, nasıl bir yaşam, nasıl bir toplum, nasıl sanat sorularına verilecek cevap ve içine girilecek arayışla aynıdır. Bütün bu sorulara birlikte cevaplar bulmak, arayışlarımızı demokratik bir ortakçılıkla geliştirmek, birbirimizin birikim, deneyim ve görüşlerinden güç ve feyz almak amacıyla gerçekleştirdiğimiz “nasıl bir festival” içerikli çalıştay ardından Filmamed Belgesel Film Festivali’ne iki yıl aradan sonra devam ediyoruz.

Coğrafyamızda siyasal kültürel ve sanatsal alanda baskı ve sansürün gittikçe derinleştiği bir dönemde bu festivali yapıyor olmamız ayrıca bir önem ihtiva etmektedir. Belgesel sinemacıların endüstriyel ilişki ve bağlamlardan görece olarak daha bağımsız ve daha demokratik bir süreçle filmlerini yapıyor olmaları, belgesel sinemayı oldukça önemli bir demokratik muhalefet alanı haline getirmiştir. Bu nedenle üretim süreçlerinde denetim altına alınamayan, yönlendirilemeyen, sansürlenemeyen belgesel filmler, dağıtım ve festivaller üzerinden baskı ve sansüre tabi tutulmaktadır. Belgesel filmler çeşitli bahanelerle festival programına alınmamakta, programa alınanlar en ufak bir baskı karşısında festival dışı bırakılmakta ve hatta belgesel film denilen baş ağrısından tümden kurtulmak için festivaller, belgesel film bölümlerini iptal etmektedirler.

Festivalimizde yarışma bölümleri, en iyi film, ulusal bölüm, uluslararası bölüm vb. rekabetçi ve ulus devletçi yaklaşım ve tanımlamalardan uzak duracaktır. Filmamed Belgesel Film Festivali, herhangi bir etnik, dinsel, inançsal, cinsel, kültürel kimliği aşağılamayan, ötekileştirmeyen, temel evrensel değerlere, insan, bitki, hayvan haklarına ve doğanın korunmasına aykırı yaklaşım içermeyen tüm belgesel filmleri festival programına dahil etmeyi amaçlamaktadır. Belgesel film Festivalimiz filmlerin, yönetmenlerin yarıştırıldığı, rekabetin ve bireysel motivasyonun geliştirildiği bir alan değil; yönetmenlerini buluştuğu, dayanışarak, ortaklaşarak, güç birliği yaparak belgesel film ürettiği ve ürettiklerini en yaygın biçimiyle halkla buluşturma arayışlarının temel motivasyon kaynağı olduğu bir platform olmayı hedeflemektedir.

Festivalimizde film gösterimleri ve yönetmenlerin izleyicilerle buluşması etkinliklerinin yanı sıra, belgesel sinemanın gelişimine katkı sunmak amacıyla belgesel film proje destekleme, belgesel film geliştirme atölyeleri, panel, forum vb. etkinliklere de yer verecektir. Bu konuda dinamik bir süreç işletilecek ve her yıl görüş, eleştiri ve öneriler ve ihtiyaçlar temelinde festival yeniden programlanacaktır. Festivalimiz program ve işleyişiyle bir “belgesel sinema okulu” olmayı perspektif olarak önüne koymaktadır.

Festivalimiz, bu yıldan başlayarak her yıl tematik bir bölümle seyircilerle buluşacaktır. Festivalimizin bu yılki teması “direniş” olacaktır. Direniş temalı filmler gösterilecek, panel ve söyleşiler gerçekleştirilecektir. “Her yer direniş, her yer” sinema mottosuyla yapılacak olan Filmamed Belgesel Film Festivali, Cizre direnişinde “vahşet bodrumunda” yaşamını yitiren sinema emekçisi İslam Balıkesir’e adanmıştır.











4. MÎHRÎCANA BELGEFÎLMAN A FÎLMAMEDÊ

Bersiva pirsa ‘mîhrîcaneke çawa’ bi bersiva pirsên ‘jiyaneke çawa’, ‘civakeke çawa’, ‘hunereke çawa’ û bi lêgerîna ku dê bê kirin re heman tişt e. Ji bo ku em bi hev re bersiva van pirsan bidin, lêgerînên xwe bi hevpariyeke demokratîk bi pêş bixin, ji ezmûn, serpêhatî û nêrînên hev hêz û feyzê werbigirin, piştî komxebata bi navê “mîhrîcaneke çawa” ya ku me li dar xist, piştî du salan, me biryara domandina Mîhrîcana Belgefîlman a Fîlmamedê wergirt.

Di pêvajoyeke ku li erdnîgariya me pêkutî û sansura di qada siyasî, çandî û hunerî de her ku diçe zêdetir dibe de lidarxistina vê mîhrîcanê xwedî girîngiyeke taybet e. Sînemagerên ku xebatên fîlmên belgeyî dikin di pêvajoyeke ji têkilî û çarçoveyên pîşesaziyî serbixwetir û demokratîktir de fîlmên xwe çêdikin. Ev yek jî dike ku sînemaya belgeyî bibe qadeke muxalefetê ya demokratîk a pir girîng. Ji ber vê yekê, belgefîlmên ku di pêvajoya çêkirinê de nikarin bên kontrolkirin, veguherîn tê de bên çêkirin an jî sansurkirin, di pêvajoya belavkariyê û mîhrîcanan de rastî pêkutî û sansurê tên. Belgefîlman bi hincetên cûda nagirin nav bernameyên mîhrîcanan, yên ku digirin nav bernameyên mîhrîcanan jî bi hincetên biçûk dikarin dîsa ji bernameyan derbixin û heta ji bo ku ji ‘serêşî’ya belgefîlman bi awayekî giştî xelas bibin, beşên mîhrîcanan ên belgefîlman yek bi yek betal dikin.

Beşên pêşbaziyê yên di mîhrîcana me de dê ji pênase û nêzikatiyên wek ‘fîlmê herî baş’, ‘beşa neteweyî’, ‘beşa navneteweyî’ û hwd. ên netewdewletparêz û qayîşkêşaniyê dikin, dûr bisekinin. Armanca Mîhrîcana Belgefîlman a Fîlmamedê ew e ku hemû fîlmên ku nasnameyeke çandî, zayendî, bawerî, olî û etnîk biçûk naxînin, ji xwe dûr naxin; li hemberî nirxên gerdûnî yên bingehîn; mafên mirov, ruwek, ajalan û xwezayê rêzdar in tevlî bernameya mîhrîcanê bike. Mîhrîcana me ya belgefîlman ne qadeke ku motîvasyona takekesî û qayîşkêşanî bê bipêşxistin û derhêner an jî fîlm bikevin pêşbaziyekê ye. Armanca me ew e ku em mîhrîcana xwe bikin platformeke ku dê derhêner bên gel hev, piştgiriyê bidin hev, hevkariyê bikin, hêza xwe bikin yek û belgefîlman biafirînin, ev belgefîlmên ku bên afirandin jî bi awayê herî berbelav bigihînin gel û bi vê yekê jî motîve bibin.

Di mîhrîcana me de ligel pêşandana fîlman û hevdîtinên derhêneran ên bi gel re; bi armanca ku em piştgiriyê bidin sînemaya belgeyî, em ê piştgiriyê bidin projeyên belgefîman, em ê çalakiyên wek kargehên bipêşxistina belgefîlman, forûm û hwd jî li dar bixin. Di vê mijarê de ew ê ji bo pêvajoyeke dînamîk hewl bê dayîn û her sal di çarçoveya nêrîn, rexne, pêşniyaz û pêdiviyan de mîhrîcan dîsa bê lidarxistin. Armanca me ew e ku mîhrîcana me bi bername û sepanên xwe bibe “dibistana sînemaya belgeyî”.

Mîhrîcana me, dê ji niha û şûnde, her sal bi beşeke tematîk derkeve pêşberî temaşevanan. Temaya (ramana sereke) îsal a mîhrîcana me dê “berxwedan” be. Fîlmên ku ramana wan a sereke berxwedan e dê bên nîşandan. Dîsa, di çarçoveya mîhrîcanê de dê gotûbêjên bi vê temayê jî bên lidarxistin. Mîhrîcana Belgefîlman a Fîlmamedê dê bi şiyara “Li her derê berxwedan, li her derê sînema”yê bê lidarxistin. Mîhrîcana me dê ji bo sînemager Îslam Balikesîr yê ku di “jêrzemîna wehşetê” ya li Cizîrê de jiyana xwe ji dest da, bê diyarîkirin.

Her sal mîhrîcana me beşên wek filmên jinan, filmên tematik, fîlmên ku bi piştgiriya Fîlmamedê hatiye çêkirin, bijarteya Fîlmamed tê dabeş kirin. Dervayê van beşan di salên pêş me de, heger di çarçoveya temayekê de fîlm zêde bibin em ê bi navê wê temayê beşên nû li mîhrîcna xwe zêde bikin. Îsal, li ser qirkirina Ermenan, li ser bişaftinê, li ser kuştinên kiryarê wan nediyar a şerê Qibrisê, qetlîamên Roboskî û Somayê gelek fîlm hatin. Ji bo ku bîranînek çêbe û rêya rûbirûbûnê veke me guncav dît ku beşeke “rûbirûbûnê” çê bikin. Di bin banê vê mijarê de ji wêneyên Kobanî, Silopiya, Cizîr û Nisêbîn ewê bi navê “Bîr” pêşengehek bê lidar xistin.

Bi pêşniyara derhêneran, beşdarvanên mîhrîcanê û temaşevanan em hêvîdar in ku di pêşerojê de mîhrîcana xwe li gor armanca sînemaya azad mezintir bikin. Bi temaşekirina fîlmên me bimînin di nav xêr û xweşiyê de.

Komîteya Festîvalê



4.FİLMAMED DOCUMENTARY FİLM FESTİVAL

Filmamed will be held in Amed for the 4th time with the perspective “independent life, revolutionary art” and with films focused on resistance.

Organizing this festival in a period, in which oppression in art, politics and culture ever increases, makes this festival even more meaningful. The fact that documentary filmmakers have relatively less connection with industrial means and hence can make their films more independently than in other film sectors has made documentary filmmaking a democratic opposition. For this reason, documentary films, which cannot be manipulated, censored and kept under control during production, are facing oppression and censorship during distribution and festivals. In some festivals documentary films are excluded for various excuses and some of them are removed from the program when festival organizing committee face slight oppression. Furthermore, some festivals remove documentary film section from their programs in order to get rid of the ‘headache’, that is to say documentary.

The competitive film sections in our festival will not have sections such as best film, national section, international section etc. which contain nationalist and competitive notions in them. Filmamed Documentary Film Festival aims to accept all documentaries which have universal values such as respect for human, plants and animal rights and help protect nature, and which don’t humiliate, demean and alienate any ethnic, religious, cultural and gender identity. Our festival isn’t an opportunity for directors to compete with one another and it doesn’t provide a competitive atmosphere and doesn’t encourage egoistic intentions. Our festival aims to create an atmosphere in which directors meet and create projects together in solidarity and share their work with the public as much widespread as possible.

Beside directors’ meeting with audience and screening films, there will be activities such as supporting documentary films project and workshops to develop documentary films

The process will be dynamic and every year the festival’s program will be determined according to discussions, criticism and recommendations in the previous festival. The festival aims to be a “documentary film school” in structure and process.

Our festival, starting this year, will have a thematic section every year. This year’s theme is ‘resistance’. Films, panels and discussions will be about this theme. Filmamed Documentary Film Festival’s motto will be ‘everywhere is resistance, everywhere is cinema’ and will be dedicated to film veteran Islam Balikesir who was murdered in ‘basement of atrocity’ in Cizîr Resistance.

Annually, Filmamed festival program is scheduled around the main theme and includes fixed sections such as Womens’Films, Filmamed Granted Projects and Filmamed Selection which is constituted from the films having applied to competition or invited ones by Filmamed. Additionally, there are new thematic subsections in the program to be opened on condition that certain shared issues come about around one theme. In particular with this program, there will be a new special section: The Confrontation including films which are led to social confrontation will be held so that some societal and political issues such as Armenian Massacre, unidentified murders in Cyprus, assimilation politics, torture, and Soma and Roboski massacres are not to be forgotten. In that sense, there will be an exhibition titled Memory fostering photographs from Nusaybin, Silopi, Cizre and Kobane.

We all wish to have fun during the fest with our belief in the contribution of dear participants, directors and audiences to make Filmamed festival continue and attain to a prominent and productive future

Festival Committee?