4. Fethiye Belgesel Günleri

(17 Nisan 2021) Online

Düzenleyen
FETHİYE TURİZM TANITIM EĞİTİM KÜLTÜR ve ÇEVRE VAKFI (FETAV)
Kaymakamlık Binası  - Fethiye / Muğla
Tel:0 252 612 33 66
E - Posta: fetav48@gmail.com
İletişim ve Bilgi:
Abdullah TAŞCIOĞLU  - Adabelen Fethiye Temsilcisi: 537 571 49 57
Sabri KUŞKONMAZ  - Etkinlik Yazmanı: 532 296 33 48

fethiyebelgeselgunleri.org







Çevrimiçi Olarak Yapılan 4. Fethiye Belgesel Günleri’nde Ödüller Verildi

4. Fethiye Belgesel Günleri 17 Nisan 2021 tarihinde çevrimiçi olarak, başarılı bir biçimde ve öngörülenin çok üzerinde bir katılımla gerçekleştirildi. “Zoom” kanalında canlı düzenlenen ve eş zamanlı olarak “Youtube” kanalında yayınlanan açılış oturumu ilk gün itibariyle beş yüzden fazla izleyiciye ulaşmıştır. Yine gençlerin filmlerinin izlenme oranları da oldukça yüksel olmuştur.

Dört yıldır düzenlenen ve yarışmalı bölümde öğrenci filmleri ile profesyonel belgesel gösterimi olmak üzere iki bölümden oluşan etkinlikte, öğrenci filmlerinin gerek izlenme oranları, gerek çeşitli geri dönüş bildirimler ve gerekse Seçici Kurul’un ödüllendirmede zorlanması, etkinliğin amacına ulaştığının bir göstergesi olmuştur.

Salgın koşulları nedeniyle kalabalık bir ödül töreninden kaçınılmıştır. Ödüller 20.04.2021 günü, Fethiye Belediyesi Meclis Salonu’nda, salgın koşullarına uygun bir biçimde verildi. Gençlere ödülleri Fethiye Belediye Başkanı Sayın Alim Karaca ve diğer protokol üyeleri tarafından verilmiştir.

Çevrimiçi programın açılışını Nilgün Kuşkonmaz yaptı ve sonrasında programın yönetimi hemen gençlere devredildi. Yarışmalı bölümde filmleri olan gençler, aynı zamanda etkinliğin tüm yönetimini de üstlenmişler ve başarıyla gösterimi sonuçlandırmışlardır.

Programda, gösterimlerden önce, emekli öğretmen Azime Korkmazgil, ve yine emekli öğretmen Mevlüt Kaplan ile, Ortaklar Öğretmen Okullular-Adabelenliler Derneği Başkanı Mustafa Özmen ve derneğin Fethiye temsilcisi Abdullah Taşçıoğlu, yaptıkları konuşmalarla, özelikle köy enstitülerine vurgu yapmışlardır.

Her yıl bir tema belirlenen etkinlikte, bu yılın teması “Kültürel Değerler” olarak belirlenmişti. Yarışmalı bölümde, başvuruda bulunan öğrenci filmlerinden üç tanesi belirlenip, “Fethiye Belgesel Günleri Ödülü” adı altında ödüllendirilmesi yolunda gidilmektedir. Bir anlamda öğrencilerin, gençlerin yoğun bir “yarışmacı etik” içine girmeleri yerine, eşit bir statüde ödüllendirme yoluna gitmek yeğlenemeye çalışılmaktadır. Bu nedenle, bu yarışmacılık haline bir çekince anlamında, ödüllendirmede bir sıralamaya gidilmemektedir.

4. Fethiye Belgesel Günleri 2021 etkinliğinde Seçici Kurul, Okan Avcı (Yönetmen, Seçici Kurul Başkanı), Çağın Ocak (Sinemacı), Atiye Taşçıoğlu-Kaçar (Eğitimci), İlksen Halime Ok (Fethiye Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü) Necla Günal-Halaçeli Eğitimci), Nilgün Kuşkonmaz (Öğretim Üyesi) olmak üzere altı kişiden oluşmuştur. Seçici Kurul, yarışmalı bölümde dört farklı okul ve dört farklı ekibin çektiği altı filmi değerlendirmişlerdir. Seçici Kurul Başkanı olan ve belgesel dalında Antalya Altın Portakal ödüllü sinemacı Okan Avcı programda ödülleri açıklama konuşmasında, “Yarışmalı bölümde gösterimi yapılan her filmin onur duyulacak denli güzel ve gerçeği anlatması” nedeniyle, ayrımsız dört ekibin de ödüllendirilmesi yoluna gidildiğini belirtmiştir. Böylelikle, Seçici Kurul, 2021 4. Fethiye Belgesel Günleri “Belgesel Film Ödülü” Seçici Kurul’un oy birliği ile verdiği kararla dört ekibe ve filmlerine verilmiştir.

Böylece, etkinliğin yaklaşımına son derece uygun ve adil bir sonuç ile yarışmalı bölüm tamamlanmıştır.

Öğrenci Filmleri; “Bakırın Ateşle Dansı”, 04’.53” (Göçek Süleyman Şatır Anadolu Lisesi) Yener Erdik, Onat Balcı, İrem Bora, Berkay Kurtoğlu. “Bu Benim Sanatım”, 05’.11” (Fethiye Fatih Anadolu Lisesi) Kardelen Ebrar Tomaş, Kerem Ülgen, Ufuk Deniz, Enes Eren Güzel. “Delbeğin Sesi”, 05’.10” (Fethiye Fatih Anadolu Lisesi) Kardelen Ebrar Tomaş, Mustafa Kaçar, Kerem Ülgen. “Eski Topraklar”, 05’.33” (Fethiye Fatih Anadolu Lisesi) Doruk Görgü, Kardelen Ebrar Tomaş, Mustafa Kaçar. “Kadınların Alınteri Dastar”, 08’.36” (Hatem Anadolu Lisesi) Alican Bekâr, Aksu Nartur, Özgür Aşkın. “Okçuluğun Derinliğine”, 05’.21” (Üzümlü İMKB Anadolu Lisesi) Eren Sözdemir, Atakan Şenses, Abdül Samet Avar, Efe Alp, Samet Oğur, Sudem Kavadar, Nurmina Çalik, Azra Aydın, Esra Çetin, Zeynep Kubur.

Programda Süha Arın anıldı

Sinemanın temeli olan belgesel türü için, ülkemizde belgesel sinemacılara olan vefa borcunun eksik ödendiği saptamasından yola çıkılarak, önceki yılarda alınan kararla, hem emeğe saygı, hem de bir vefa borcu olarak, her yıl bir ustanın anılması düşünülmüştür. 4. Fethiye Belgesel Günleri’nde belgesel sinemanın büyük ustası Süha Arın anılmıştır.

Süha Arın ustayı, yarışmalı bölümde filmleri olan dört ekipten dört öğrenci birlikte çalışarak, on dakikalık bir kolaj oluşturmuşlardır. Bu kolaj da çok başarılı bulunmuş ve beğenilmiştir. Dahası, gençlerin -ve izleyicilerin- bir kısmının ilk kez tanıdığı Süha Arın’ı kısa sürede anlayıp, anlatacak bir görsel dile ulaştıkları görülmüştür. .
Tanıtım dışında çevrimiçi programda, Süha Arın’ın “Tahtacı Fatma” adlı filmi gösterilmiştir. Bu filmin jeneriğinde yer alan isimler, Süha Arın’ın bir belgeselci sinemacı olmasının yanında, bir usta ve “okul” olduğunu göstermiştir. “Tahtacı Fatma” filminden bazı isimler; Semra Özdamar. Kamera: Savaş Güvezne. Görüntü Yönetmeni: Hasan Özgen. Yönetmen yardımcıları ve kurgu: Nesli Çölgeçen, Cemal Karaman, Kemal Sevimli, Yalçın Yelence. Bu listede yer alan sanatçılar, sinemamızda çok önemli yapıtlara imza atmışlardır.

Etkinlik Filmleri; Tahtacı Fatma, (Süha Arın, 1979, 28’) Livera’da Kalandar, (Hüseyin Özden, 2016, 29’) Saya, (Burak Doğan; 2019, 20’) Anadolu’nun Gözleri-Muğla, (Cemalettin İrken; 2015, 28’) Kar Şerbeti, (Civan Hüseyin, 35’) Son Delbekçi Kadınlar, (E. Onur Ulusoy -Elif Dalkıran, 2018, 30’)

4. Fethiye Belgesel Günleri Çalışma Gurubu; Atiye-Taşçıoğlu-Kaçar, Fatma Börekçi, Yücel, Necla Günal-Halaçeli, Nilgün Kuşkonmaz, Abdullah Taşçıoğlu, Fercan Akcin, Hüseyin Çatal, Necati Ocak, Sabri Kuşkonmaz olarak sıralanmıştır. Çalışmalarda, genç nesilden Çağın Ocak ve Onat Zeybek Kuşkonmaz bilişim alanında çok önemli katkılarda bulunmuşlardır. Yine, programın ön hazırlığından sunumuna kadar, yarışmalı bölümde yer alan ekiplerden birer temsilci katılarak, 4. Fethiye Belgesel Günleri’nin çevrimiçi gerçekleşmesine damgalarını vurmuşlardır. Bu gençlerimiz; Kardelen Ebrar Tomaş, Yener Erdik, Özgür Aşkın, Hüseyin Eren Sözdemir, Okan Coşkun. Bu gençlerle birlikte, etkinlik çalışma grubunun moderatör-kolaylaştırıcı olarak görevlendirdiği Nilgün Kuşkonmaz, yarım düzineden fazla ön hazırlık oturumu ve prova yaparak, etkinliğin aksamasız bitirilmesini sağlamışlardır.
Etkinlik Fethiye’de yaşayan Ortaklar Öğretmen Okullular-Adabelenliler Derneği üyelerinin emektaşlığı ve Adabelenliler Derneği’nin sahiplenmesiyle, Fethiye Belediyesi ve FETAV’ın desteği ile gerçekleşmektedir.

4.Fethiye Belgesel Günleri 2021, Belgesel Film Ödülü’nü kazanan genç sinemacılar;

Bakırın Ateşle Dansı, 04’.53” (Göcek Süleyman Şatır Anadolu Lisesi)
Yönetmen: Yener Erdik
Senarist: Onat Balcı
Görüntü Yönetmeni: İrem Bora
Kameraman: Berkay Kurtoğlu

Bu Benim Sanatım, 05’.11” (Fethiye Fatih Anadolu Lisesi)
Yönetmen: Kardelen Ebrar Tomaş
Çekim: Kardelen Tomaş, Kerem Ülgen, Ufuk Deniz
Kurgu: Enes Eren Güzel

Delbeğin Sesi, 05’.10” (Fethiye Fatih Anadolu Lisesi)
Çekim Ekibi: Kardelen Ebrar Tomaş, Mustafa Kaçar, Kerem Ülgen
Kurgu: Kardelen Ebrar Tomaş

Eski Topraklar, 05’.33” (Fethiye Fatih Anadolu Lisesi)
Kurgu: Doruk Görgü
Çekim: Kardelen Ebrar Tomaş, Mustafa Kaçar
Yönetmen: Kardelen Ebrar

Kadınların Alınteri Dastar, 08’.36” (Hatem Anadolu Lisesi)
Metin, Seslendirme, Kameraman, Kurgu, Yönetmenler (Alfabetik Sırayla) Alican Bekâr, Aksu Nartur, Özgür Aşkın
Müzik: Anonim
Çalanlar: Uğur Önür, İsmail çakır, M. Ali Kayabaş

Okçuluğun Derinliğine, 05’.21” (Üzümlü İMKB Anadolu Lisesi)
Ekip: Eren Sözdemir, Atakan Şenses, Abdül Samet Avar, Efe Alp, Samet Oğur, Sudem Kavadar, Nurmina Çalik, Azra Aydın, Esra Çetin, Zeynep Kubur









FETHİYE'DE 4. BELGESEL GÜNLERİ 17 NİSAN'DA;

ÖĞRENCİ BELGESELLERİ, SÜHA ARIN USTAYI ANMA, USTALARIN BELGESELLERİ, KISACASI; SİNEMADA GERÇEĞE SELAM. GENÇLERLE YOLA DEVAM...
17 NİSAN'DA ÇEVRİMİÇİ OLARAK KARŞINIZDAYIZ...

17 Nisan 2021 Cumartesi; 13.00 - 18.30; Youtube kanalı linki, https://www.youtube.com/watch?v=3veWfWOUD0Q

4. Fethiye Belgesel Günleri 17 Nisan 2021 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. Dört yıldır düzenlenen etkinlik, yarışmalı öğrenci filmleri ile profesyonel belgesel gösterimi olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Her yıl bir tema belirlenen etkinlikte, bu yılın teması “Kültürel Değerler” olarak belirlenmiştir.
Fethiye Belgesel Günleri’nde, başvuruda bulunan öğrenci filmlerinden üç tanesi ödüllendirilmektedir. Günümüzde, öğrenciler/gençler yoğun bir “yarışmacı etik” içinde bulunmaktadırlar. Bu nedenle, bu yarışmacılık haline bir çekince anlamında, ödüllendirmede bir sıralamaya gidilmemektedir. Öğrenci filmlerinin ödüllendirilmesi önceki yıllarda olduğu gibi üç filmin belirlenmesi biçimde olacaktır.
Sinemanın temeli olan belgesel türü için, ülkemizde belgesel sinemacılara olan vefa borcunun eksik ödendiği saptamasından yola çıkılarak, hem emeğe saygı, hem de bir vefa borcu olarak, her yıl bir ustanın anılması düşünülmüştür. 4. Fethiye Belgesel Günleri’nde belgesel sinemanın büyük ustası Süha Arın anılacaktır.
Bu kapsamda, çevrimiçi programda, Süha Arın ustayı anlatması için gençlerimiz, öğrencilerimiz özendirilmiştir. Gösterim programında Süha Arın’ın “Tahtacı Fatma” adlı filmi yer alacaktır. Bu filmin jeneriğinde yer alan isimler bile, Süha Arın’ın bir belgeselci sinemacı olmasının yanında, bir usta ve “okul” olduğunu göstermektedir. “Tahtacı Fatma” filminden bazı isimler; Semra Özdamar. Kamera: Savaş Güvezne. Görüntü Yönetmeni: Hasan Özgen. Yönetmen yardımcıları ve kurgu: Nesli Çölgeçen, Cemal Karaman, Kemal Sevimli, Yalçın Yelence. Bu listede yer alan sanatçılar, sinemamızda çok önemli yapıtlara imza atmışlardır.
Öğrenci Filmleri; “Bakırın Ateşle Dansı”, 04’.53” (Göcek Süleyman Şatır Anadolu Lisesi) Yener Erdik, Onat Balcı, İrem Bora, Berkay Kurtoğlu. “Bu Benim Sanatım”, 05’.11” (Fethiye Fatih Anadolu Lisesi) Kardelen Ebrar Tomaş, Kerem Ülgen, Ufuk Deniz, Enes Eren Güzel. “Delbeğin Sesi”, 05’.10” (Fethiye Fatih Anadolu Lisesi) Kardelen Ebrar Tomaş, Mustafa Kaçar, Kerem Ülgen. “Eski Topraklar”, 05’.33” (Fethiye Fatih Anadolu Lisesi) Doruk Görgü, Kardelen Ebrar Tomaş, Mustafa Kaçar. “Kadınların Alınteri Dastar”, 08’.36” (Hatem Anadolu Lisesi) Alican Bekâr, Aksu Nartur, Özgür Aşkın. “Okçuluğun Derinliğine”, 05’.21” (Üzümlü İMKB Anadolu Lisesi) Eren Sözdemir, Atakan Şenses, Abdül Samet Avar, Efe Alp, Samet Oğur, Sudem Kavadar, Nurmina Çalik, Azra Aydın, Esra Çetin, Zeynep Kubur.
Etkinlik Filmleri; Tahtacı Fatma, Süha Arın, 1979, 28’; Livera’da Kalandar, Hüseyin Özden, 2016, 29’; Saya, Burak Doğan; 2019, 20’; Anadolu’nun Gözleri - Muğla, C. İrken; 2015, 28’; Kar Şerbeti, Civan Hüseyin, 35’; Son Delbekçi Kadınlar, E. Onur Ulusoy -Elif Dalkıran, 2018, 30’
Etkinlik Fethiye’de yaşayan Ortaklar Öğretmen Okullular - Adabelenliler Derneği üyelerinin emektaşlığı ve Adabelen Derneği’nin sahiplenmesiyle, Fethiye Belediyesi ve FETAV’ın desteği ile gerçekleşmektedir. 17 Nisan 2021 Cumartesi; 13.00 - 18.30; Youtube kanalı linki, https://www.youtube.com/watch?v=3veWfWOUD0Q

Fethiye 4. Belgesel Günleri; Program

17 Nisan 2021 Cumartesi; 13.00 - 19.30

13.00 - 13.05; Merhaba ile açılış; Nilgün Kuşkonmaz ve Kardelen Ebrar Tomaş, Yener Erdik, Özgür Aşkın, Hüseyin Eren Sözdemir.
13.10 - 13.15; Azime Korkmazgil’in konuşması (Emekli öğretmen)
13.16 - 13.21; Mevlüt Kaplan’ın konuşması (Emekli öğretmen)
13.21 - 13.29; Adabelen Derneği adına konuşmalar (Mustafa Özmen; Başkan, Abdullah Taşcıoğlu; Fethiye temsilcisi)
13.30 - 13.40; Gençler Süha Arın’ı anlatıyor.
13.41 - 14 - 00; Gençler filmlerini anlatıyor. Yener Erdik; Bakırın Ateşle Dansı, Kardelen Ebrar Tomaş; Bu Benim Sanatım, Delbeğin Sesi, Eski Topraklar, Özgür Aşkın; Kadınların Alınteri Dastar H. Eren Sözdemir; Okçuluğun Derinliğine
14.30; Gençlerin filmlerinin gösterimi; Youtube kanalı linki; https://www.youtube.com/watch?v=3veWfWOUD0Q
14.30 - 14.45; Bakırın Ateşle Dansı, 04’.53’’ (Göcek Süleyman Şatır Anadolu Lisesi)
14.30 - 14.45; Bu Benim Sanatım, 05’.11’’ (Fethiye Fatih Anadolu Lisesi)
14.45 - 15.00; Delbeğin Sesi, 05’.10” (Fethiye Fatih Anadolu Lisesi)
14.45 - 15.00; Eski Topraklar, 05’.33” (Fethiye Fatih Anadolu Lisesi)
15.00 - 15.15; Kadınların Alınteri Dastar 08’.36” (Hatem Anadolu Lisesi)
15.00 - 15.15; Okçuluğun Derinliğine 05’.21” (Üzümlü İMKB Anadolu Lisesi)
15.15 - 18.30; Etkinlik filmleri gösterimi; Youtube kanalı linki, https://www.youtube.com/watch?v=3veWfWOUD0Q
15.15 - 15.45 Tahtacı Fatma, Yönetmen, Süha Arın, 1979, 28’
15.45 - 16.15; Livera’da Kalandar, Yönetmen, Hüseyin Özden; 2016, 29’
16.15 - 16.45; Saya, Yönetmen, Burak Doğan; 2019, 20’
16.45 - 17.15; Anadolu’nun Gözleri - Muğla, Yönetmen, C. İrken; 2015, 28’
17.15 - 18.00; Kar Şerbeti, Yönetmen, Civan Hüseyin, 35’
18 - 00 - 18.30; Son Delbekçi Kadınlar, Yönetmen, E. Onur Ulusoy, Elif Dalkıran, 2018, 30’
18.30 - 19.00; Seçici kurul duyurusu ve kapanış konuşmaları (Zoom - Katılımcıların değerlendirme konuşmaları)
19.00 - 19.30 Ödül Töreni; (Fiziki tören yapılamazsa salgının seyrine göre ödül töreninin yöntemi belirlenecektir.)



Fethiye 4. Belgesel Günleri Öğrenci Belgeselleri:

(Filmlerin adına göre alfabetik sırayla ve film künye bilgilerinde jenerikler temel alınmıştır)

Bakırın Ateşle Dansı, 04’.53” (Göcek Süleyman Şatır Anadolu Lisesi)
Yönetmen: Yener Erdik
Senarist: Onat Balcı
Görüntü Yönetmeni: İrem Bora
Kameraman: Berkay Kurtoğlu

Bu Benim Sanatım, 05’.11” (Fethiye Fatih Anadolu Lisesi)
Yönetmen: Kardelen Ebrar Tomaş
Çekim: Kardelen Tomaş, Kerem Ülgen, Ufuk Deniz
Kurgu: Enes Eren Güzel

Delbeğin Sesi, 05’.10” (Fethiye Fatih Anadolu Lisesi)
Çekim Ekibi: Kardelen Ebrar Tomaş, Mustafa Kaçar, Kerem Ülgen
Kurgu: Kardelen Ebrar Tomaş

Eski Topraklar, 05’.33” (Fethiye Fatih Anadolu Lisesi)
Kurgu: Doruk Görgü
Çekim: Kardelen Ebrar Tomaş, Mustafa Kaçar
Yönetmen: Kardelen Ebrar

Kadınların Alınteri Dastar, 08’.36” (Hatem Anadolu Lisesi)
Metin, Seslendirme, Kameraman, Kurgu, Yönetmenler (Alfabetik Sırayla) Alican Bekâr, Aksu Nartur, Özgür Aşkın
Müzik: Anonim
Çalanlar: Uğur Önür, İsmail çakır, M. Ali Kayabaş

Okçuluğun Derinliğine, 05’.21” (Üzümlü İMKB Anadolu Lisesi)
Ekip: Eren Sözdemir, Atakan Şenses, Abdül Samet Avar, Efe Alp, Samet Oğur, Sudem Kavadar, Nurmina Çalik, Azra Aydın, Esra Çetin, Zeynep Kubur

Fethiye 4. Belgesel Günleri; Etkinlik Belgeselleri

Tahtacı Fatma; Süha Arın, 1979, 28’;
Batı Toros dağlarında, yaklaşık 2000 metre yükseklikte, annesi, babası ve kardeşleri ile birlikte ağaç kesim işinde çalışan 12 yaşında bir Tahtacı Kız’ın Özlem, sıkıntı ve düşlerinin işlendiği belgesel film.
Süha Arın; Doğum Tarihi - 23 Ocak 1942, Balıkesir, Ölüm Tarihi - 3 Şubat 2004, İstanbul.

Livera’da Kalandar; Yönetmen,Hüseyin Özden, 2016, 29’;
Doğu Karadeniz halk kültüründe çok eski tarihlerden bu yana kutlanan bir yılbaşı geleneğine Kalandar denir. 13 Ocak’tan 14 Ocak’a bağlanan gece Kalandar gecesi olarak kutlanır. Kalandar etkinliklerinde bölgede hüküm sürmüş bütün uygarlıklarının kültürlerinin yansımaları görülür. Livera’da Kalandar belgeseli Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Yazlık (Livera) köylülerinin yaşatmaya çalıştıkları Kalandar törenlerinden bir kesit sunmaktadır.
Hüseyin Özden; 1962 yılında Gümüşhane’de doğdu. AÜ DTCF Tiyatro Bölümü 1984 yılında mezun oldu. Marmara Üniversitesi’nde Sinema dalında yüksek lisans eğitimine devam ediyor. TRT 1987 - 2011 (1987 - 1991 Resim Seçici, 1991 - 1999 Tanıtım Yönetmeni, 1999 - 2011 Yayın Yönetmeni), Sistem Medya Prod. Film Yapım Reklamcılık Hiz. Ltd. Şti. 2011 - 2018 (Yönetmen/Metin Yazarı)

Saya; Yönetmen, Burak Doğan 2019, 20’
Ermenek ilçesine bağlı Kazancı beldesinde her yıl 17 - 18 Ocakta oynanan geleneksel Saya oyununun geçmişi Orta Asya Türk tarihine dayanır. Saya, Türkmenler arasında adı konmamış bir bayram günüdür. Türk ve Altay halk kültüründe ‘Bereket Töreni’ olarak adlandırılmaktadır. Hayvancılıkla uğraşan toplumların bereketi artırmak için düzenledikleri geleneksel bir törendir.
Burak Doğan; 1992 yılında Samsun’da doğdu. İlk, ortaokul ve liseyi Giresun’da tamamladı. 2011 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Sinema TV bölümüne girdi Belgesel ve reklam filmi çalışmalarına devam etmektedir.

Anadolu’nun Gözleri - Muğla; Yönetmen, C. İrken, 2015, 28’
Anadolu’nun zengin kültürel değerlerini yansıtan bu dizi, 13 ayrı kentin, kültürel ve sosyolojik damarlarıyla beslenmiş bir ya da iki yöre fotoğrafçısının tanıklığında anlatılmasını kapsamaktadır. Muğla bölümü: Sıcakkanlı insanları, eşsiz doğal güzellikleri ve kültürel değerleri olan Muğla ile ilgili bölümünü içeren bir belgesel.
C.İrken; Karabük doğumlu. Ankara Üniversitesi SBF BYYO bitirdi. 1986 yılında TRT de Kameraman olarak çalışmaya başladı. Halen Yönetmen olarak TRT’de çalışmaktadır. Uzak Bakışlı Kadınlar, Kâtip Çelebi, Mevlana, Kaf Dağının Ardı Asya, Hiçbir Yerde, Köçek, Sınırda Yaşam, Anadolu’nun Gözleri adlı belgesel filmleri Altın Safran, Altın Portakal, Gazeteciler Cemiyeti, Sedat Simavi, ve Ankara Film Festivali Belgesel Film Yarışmalarında çeşitli derecelerde ödüller aldı.

Kar Şerbeti; Yönetmen,Civan Hüseyin, , 35’;
Seydikemer’de kar şerbetçiliği yapan Ali Osman Kaşlı’nın yaptığı mesleğiyle ilgili belgesel.
Civan Hüseyin; 1983 Mardin doğumludur. Muğla - Seydikemer’de profesyonel olarak fotoğrafçılık yapmaktadır. Anadolu Üniversitesi’nde eğitimini tamamlamıştır.

Son Delbekçi Kadınlar; Yönetmen, E. Onur Ulusoy, Elif Dalkıran; 2018, 30’
Fethiye’de, Yeni Mahalle’de yaşayan delbekçi kadınlar, kökeni binlerce yıl öncesine dayanan ve Anadolu’nun kadim bir geleneği olan delbekçiliğin son temsilcileridirler. Delbekçi kadınlar; melodileri ve şarkıları ile yaşadıkları coğrafyanın hikâyelerini, acılarını, umutlarını, sevinçlerini yöreye özgü delbek çalgısı ile kuşaklar boyu kulaktan kulağa aktarmış, teke yöresine zenginlik katmışlardır.
Edip Onur Ulusoy; 1986 İstanbul doğumlu. Akdeniz Üniversitesi, Halkla ilişkiler ve Reklamcılık bölümü mezunu. Mezuniyetinden sonra bir süre İstanbul’da reklam yazarlığı yaptı. Edebiyat dergilerinde şiir ve yazıları yayınlandı. Ulusal ve uluslararası birçok sosyal sorumluluk işlerinde gönüllü çalıştı. Fethiye Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği kurucu üyesi. Son Delbekçi Kadınlar ilk belgesel filmi.
Elif Dalkıran; 31.01.1983 Aydın - Söke doğumlu. Dokuz Eylül Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümü mezunu. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Çalıca Ortaokulunda müzik öğretmenliği yapmakta. Yine aynı okulda 2016 - 2018 yıllarını kapsayan Avrupa Birliği Programlarından Erasmus+ kapsamında kendi yazdığı “I Am Being an Ecological Person” adlı projesini yürütmekte.
Fethiye Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği’nin kurucu üyesidir. Kısa belgesel film projeleri yürütmektedir. Son Delbekçi Kadınlar ilk belgesel filmidir







Geleneksel hale getirmek üzere 27 - 28 Ocak 2017 tarihinde çıktığımız yolculukta 2020 yılında gerçekleştiremediğimiz 4. Fethiye Belgesel Günlerini çevrimiçi olarak zoom kanalı ve bu kanalla bağlantılı YouTube hesabı üzerinden çevrimiçi olarak 17 Nisan 2021 tarihinde yapmaya karar verdik.

Her yıl farklı bir tema ile yapılan etkinliğimizin temasını 4. Fethiye Belgesel Günleri için “Kültürel Değerler” olarak belirledik.

Teması “Eğitim” olan 1. Fethiye Belgesel Günlerinden bir özet. İzlemeniz ve 4. Fethiye Belgesel Günlerine destek vermenizi bekleriz.
































4. Fethiye Belgesel Günleri
17 - 18 Nisan 2020 (Yapılmadı)
Son Katılım Tarihi : 16 Mart 2020



4. FETHİYE BELGESEL GÜNLERİ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

FETHİYE BELGESEL GÜNLERİ BELGESEL FİLM YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

17 - 18 Nisan 2020 tarihlerinde yapılacak 4’üncü Fethiye Belgesel Günleri kapsamında Fethiye lise ve yüksekokul öğrencilerine yönelik “Belgesel Film Yarışması” düzenlenmiştir.

AMAÇ: Fethiye lise ve yüksekokul öğrencilerine yönelik Belgesel Film Yarışması aşağıda belirtilen amaçlara ulaşılmasını sağlayabilmek için düzenlenmektedir:
1. Gençlerin ilgisini bu alana çekerek, Türk Belgeselciliğinin geleceğine olumlu ve destekleyici katkılar sağlamak.
2. Eğitim döneminde olan gençleri kültür ve sanata etkin olarak yönlendirmek

KAPSAM:
1. Fethiye lise ve yüksekokul öğrencilerine yönelik Belgesel Film Yarışması, Fethiye Belgesel Günleri kapsamında Muğla İli, Fethiye İlçesi sınırlarında yer alan lise ve yüksekokul öğrencilerinin bireysel veya okullarını temsilen katılabileceği bir belgesel film yarışmasıdır.
2. Yarışmaya, 1. maddede belirtilen konumda bulunan öğrenciler başvurabilir. Öğrenciler tek başına veya birden fazla öğrencinin ortaklaşa gerçekleştirdikleri film veya filmlerle katılabilirler. Öğrenci veya öğrenci gruplarının okullarını temsilen yarışmaya katılmaları halinde, ödüllendirmede okul adına yer verilip ve ayrıca okul adına plaket verilir.

BELGESEL TEMASI
2020 yılı için belgesel günlerinin teması “KÜLTÜREL DEĞERLER” olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda yarışmaya katılacak belgesel filmlerin teması da “KÜLTÜREL DEĞERLER” olacaktır. Yarışmaya katılmak isteyen öğrenci veya öğrenci grupları “KÜLTÜREL DEĞERLER” temalı herhangi bir konuyu, olayı belgesellerine konu olarak seçebilecekler ve istedikleri araçla (kamera, fotoğraf makinesi, cep telefonu çoklu medya uygulamaları…) çekimlerini yapabileceklerdir.

YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI

1. Yarışmaya 2019 - 2020 öğretim döneminde çekilmiş belgeseller ile başvurulabilir. Başvuru sahiplerinin belgeseli çektikleri tarihlerde öğrenci olmaları gerekmektedir.

2. Yarışmaya katılacak belgesellerin süresi en fazla 5 (beş) dakika olacaktır.

3. Belgeseller (abdullah.tascioglu@gmail.com), (sabrikuskonmaz@gmail.com veya fetav48@gmail.com) adresine elektronik ortamda veya DVD formatında (Fethiye Turizm Tanıtım Eğitim Kültür ve Çevre Vakfı (FETAV)’a iki (2) ayrı kopya olarak gönderilir. Gönderilen filmler iade edilmeyecektir.

4. Kopyaların gösterime uygun resim ve ses niteliği taşıması ve ayrıca T.C. yasa ve mevzuatlarına aykırı olmaması zorunludur.

5. Gönderilecek DVD kopyaların üzerine açık bir şekilde; Belgeselin adı, okul adı, ve çeken veya çekenlerin adı ve belgeselin süresi yazılmalıdır. (Yazımlarda yönetmen, senaryo - metin, kameraman, görüntü yönetmeni gibi görevler de -varsa - yazılmalıdır.)

6. Öğrenciler birden fazla film ile yarışmaya katılabilirler. Buna bağlı olarak aynı okuldan da birden fazla film ile yarışmaya katılmak mümkündür.

7. Yarışma sonuçlandıktan ve Fethiye Belgesel Günleri kapsamında gösterildikten sonra katılımcılar, filmini veya filmlerini https://www.youtube.com adresine yükleyebilir. Bu durumda açıklamada Fethiye Belgesel Günleri, okul adı ve filmin adı yazılır. Yarışmaya gönderilen tüm filmler, kaynak gösterilerek Fethiye Belgesel Günleri sayfasında yayınlanacaktır. Katılımcılar bu hususu kabul etmiştir.

8. Yarışmaya katılmak isteyen öğrencilere Çatalarık Orta Öğretim Kampüsünde bulunan Lise öğrencilerine, Aralık 2019 tarihinde uygun bir gün ve saat belirlenerek Fethiye Belediye Fen Lisesi Salonunda, diğer liselere de yine aynı tarihte Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezinde belgesel hakkında genel bilgi ile senaryo ve dramaturji hakkında bilgilendirme toplantısı yapılacaktır. Yarışmaya katılacak öğrencilere kurgu konusunda da, Ocak 2020 tarihinde, uygun gün ve saat belirlenerek Fethiye Belediyesi Fen Lisesi Salonunda, diğer liselere de aynı tarihte Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezinde bilgilendirme toplantısı yapılacaktır. Çalışma grubu gerekli görürse eğitimi aynı tarihte ve aynı mekanda yapmayı kararlaştırabilir.

9. Yarışmaya katılacak belgeseller 16 Mart 2020 Pazartesi günü saat 17.00’ye kadar FETAV’a ulaştırılmalıdır. TESLİM ADRESİ: FETHİYE TURİZM TANITIM EĞİTİM KÜLTÜR ve ÇEVRE VAKFI (FETAV) Kaymakamlık Binası - Fethiye / MUĞLA Tel:0 252 612 33 66 E - Posta: fetav48@gmail.com

5. DEĞERLENDİRME: Belgesellerin değerlendirmesi belirlenecek ön jüri ve jüri tarafından yapılacaktır.

ÖDÜLLER, ÖDÜL TÖRENİ VE YERİ:

1. Yarışmada, gösterime değer 10 belgesel seçilir. Bu seçimde ödül sıralaması yapılmaz. Seçilen bu 10 film içinden “ilk üç” olarak 3 (üç) film ödüllendirilir. Öğrencilere verilecek ödülün adı “Belgesel sanat ödülü” olup, sanat alanında katılım ve oluşturma temel alınarak, sıralama yapılamaması temel alınmıştır.
2. Yarışmaya katılan tüm öğrencilere katılım belgesi ve okullarına da ödül aldıklarını belirten plaket verilir.
3. Gösterime değer olarak belirlenen belgeseller 17 - 18 Nisan 2020 tarihlerinde yapılacak Fethiye Belgesel Günleri kapsamında gösterilir. 4. Yarışmaya katılan kısa filmlerin ilk gösterimi 17 Nisan 2020 tarihinde ve ödül töreni 18 Nisan 2020 tarihinde Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi’nde yapılacaktır.

GÖSTERİM HAKKI:
1. FETAV yarışmaya katılan belgesellerin gösterim haklarına sahip olur. Bunun için her hangi bir bedel ödenmez.
2. Katılımcılar bunu kabul etmekle, telif haklarını FETAV’a devretmemekte, kanuni haklarına sahip olmaya devam etmektedir; ancak belgeseller ek bir sözleşmeye gerek kalmaksızın, belgesel yönetimi tarafından veya yönetimin yetki vereceği gerçek ve tüzel kişiler tarafından ticari amaç gütmeme şartıyla “Fethiye Belgesel Günleri” web sitesi başta olmak üzere, filmlerinin yayınına izin vermiş olmaktadırlar.

YÜRÜRLÜK:
1. Bu yönetmelik kapsamı dışında kalan tüm hususlarda ve doğabilecek anlaşmazlıkların çözüme bağlanmasında FETAV ve Fethiyeli Adabelenliler Çalışma Grubu yetkilidir.
2. Yarışmaya katılan okullar, iş bu şartnamenin tüm hükümlerini kabul ve taahhüt etmiş sayılır.

Bilgi:
Dernek Temsilcisi: Abdullah TAŞCIOĞLU, 537 571 49 57
Etkinlik Yazmanı : Sabri KUŞKONMAZ, 532 296 33 48