5. Fethiye Belgesel Günleri

15 - 16 Nisan 2022

Düzenleyen
FETHİYE TURİZM TANITIM EĞİTİM KÜLTÜR ve ÇEVRE VAKFI (FETAV)
Kaymakamlık Binası  - Fethiye / Muğla
0252 612 3366
fetav48@gmail.com
Abdullah Taşçıoğlu  - Adabelen Fethiye Temsilcisi: 537 571 49 57
Sabri Kuşkonmaz  - Etkinlik Yazmanı: 532 296 33 48

fethiyebelgeselgunleri.org







FETHİYE 5. BELGESEL GÜNLERİ;15-16 NİSAN 2022

BU YILIN TEMASI; “GELECEK”

Fethiye 4. Belgesel Günleri çevrimiçi olarak 17 Nisan 2021 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

2022 yılı Nisan ayında düzenlenmesi planlanan Fethiye 5’inci Belgesel Günleri’nin teması “Gelecek” olarak belirlenmiştir. Etkinliğin 15-16 Nisan 2022 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanmıştır.

“Gelecek” olarak belirlenen temanın sınırları son derece geniş tutulmuş, tüm toplumsal gelecek tasavvurları, ütopyalar, distopyalar, geleceksizlik, gelecekte beklenilen olumlu ya da olumsuzluklar; açlık, tokluk, kıtlık, işsizlik, uzay ve benzeri temalar olabileceği gibi, “Şehir otogarına gelecek olan veya gelmeyecek! olan sevgili-arkadaş” gibi somut düzlemde ele alınan çalışmalar da kapsam içine alınmıştır. Kısacası, katılımcı gençlerin, “gelecek” fikri üzerine düşünmeleri ve gelecek konusunda neler düşündüğü konularını kapsayan geniş bir tema/çalışma alanı açılmıştır. Böylelikle hem soyut ve kavramsal hem de olgusal, somut anlamda çalışmalar yapılması düşüncesinde birleşilmiştir.

Etkinliğin kural olarak 15 Nisan Cuma-16 Nisan 2022 Cumartesi tarihleri arasında fiziksel katılımla yapılması planlanmıştır. Ancak, salgın koşullarına göre etkinliği yapılma biçimi değiştirilebilecektir.

Etkinliğin ülkesel (ve sonrasında uluslararası!) boyutlarda yapılabilmesinin bir ön hazırlığı olarak, bu yıl Aydın Ortaklar Öğretmen Okulu/Lisesi gibi, geçmişte öğretmen yetiştirmiş bazı okullara çağrı yapılacaktır. Sonraki yıllarda belgesel çalışmasının ülkedeki tüm okulları ve hatta tüm gençleri kapsayacak biçimde genişletilmesi hedeflenmektedir. Amaç, gerçeği yitirmeme çabasını sürekli kılmak ve bu halkayı genişletmektir

Günümüzde bilişim alanındaki çok hızlı ilerlemeler yaşanmaktadır. Bu kapsamda, endüstri 4.0, endüstri 5.0, yapay zekâ ve benzeri kavramlar her gün konuşulup tartışılmaktadır. Artık bilgi sadece “bilme” ile ilgili bir kavram olmaktan çıkmış ve tüm dünyada en önemli ve pahalı bir ürün haline gelmiştir. Bu tablo içinde hızlı dönüşümü yakalamanın yollarından biri medya okuryazarlığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak, mevcut halde, medya okuryazarlığının temel araçları olan bilgisayarlar ve akıllı telefonlar gençlerimizin kullanım biçimi olarak bir araç olmaktan çıkmış, birer amaç haline gelmiştir. Bilgiye ulaşmak ve elde edilen bilgiden yeni sentezler yapmak yerine, sadece sanal bir dünyanın verilerine bağımlı olan pasif kullanıcılar haline gelinmesi hem kişisel olarak hem de ülke geleceği açısından son derece olumsuz sonuçlar doğurabilecektir.

Belirtildiği biçimde, medya okuryazarlığı doğrultusunda medyayı doğru kullanmak yerine iletişim aygıtlarına bağımlılık, dünya literatüründe “dijital bataklık” olarak adlandırılmaktadır. Benzer biçimde, bu dijital bataklığa giren gençler, filtre baloncukları ve yankı odaları denilen kavramlarda yer aldığı gibi, sadece kendi ilgi alanlarında oluşan verilerle kuşatılmakta, gerçek dış dünya yerine telefonu/bilgisayarı kullanan kişiyi etkileyecek “sanal gerçek” ile yaşamaktadır. Kendilerine gelen ve aslında algoritmalarla filtrelenmiş veriler tüm dünyanın verisi sanılmakta ve sadece kendilerinin ilgilendiği bir alanla, yani dar bir baloncuğa hapsedilerek, çevresinden soyutlanıp, kuşatılmaktadır. Bu kuşatmanın ana hedefi yada sonucu tüketim olmaktadır. Bu halde de, artık gerçeklerden uzaklaşıp, kendilerine sunulanı tek doğru ve tek gerçek olarak algılamaya başlamaktadırlar. Bir başka deyişle içine çekildiği “reklam estetiği” ile yaşamak zorunda kalınmaktadır. Bu durumda, gazlı içecek içildiği zaman “mutlu” olunacağı, herhangi bir marka malı satın alınca da “özgür” olunacağını yanılgısına düşülmektedir. Yani, dijital katmandaki “yeni yaşam” ile ve tamamıyla gerçek ve dünyasal olandan, bir başka deyişle de doğru olandan uzaklaşılmaktadır. Böylelikle, dünya bilişim devlerinin yönlendirdiği bir zihin dünyası ile neredeyse bir “dijital zihin işgali” ortaya çıkmaktadır. Deyim yerindeyse, “Çanakkale’den geçemeyen” anlayış, bilgisayardan ve telefonlardan geçerek zihin dünyamız işgal etmektedir. Bu anlayış ve akımın olumsuzluklarına karşı, gençlerin kendi çevrelerine eleştirel gözle bakabilmesi, kendi değerlerini fark etmeleri, kendi hayat gerçeklerini görmesi ve gerçekle ilişki kurması çok önemlidir. İşte bunun yollarından biri, belgesel çalışmalarıdır. Çünkü belgesel işler ve belgesel sinema, konu olarak gerçeği ele alır. Gençlerin gerçeği konu alan bir belgesel çalışma yapmalarıyla, çevrelerinde olan bitenle etkin, yaratıcı ve sürdürülebilir bir ilişki kurmaları sağlanabilecektir. Gerçekle kurulan ilgi, gerçek dünya ile kurulan bağ, dijital kuşatmanın panzehiridir. Gençlerimizi gerçeğe ve tema olarak da “geleceğe” çağırıyoruz.

Bu çalışmayı Fethiye merkezli yapıyoruz. Böylelikle Fethiye’nin ulusal ve uluslararası düzlemde turizmle anılmasının yanında ve mevcut kültürel çalışmalara ek olarak yeni bir kültürel başlık daha eklenecektir.

Etkinlik yazmanı; Sabri Kuşkonmaz, sabrikuskonmaz@superonline.com, 0532 296 3348