9. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali

Filmmor Kadın Filmleri Festivali
İstiklal Caddesi
Bekar Sokak No: 9/6
34435 Beyoğlu / İstanbul

www.filmmor.org
festival@filmmor.com
+90 212 251 59 94



9. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali Van’da!

Hiç tartışılacak yanı yok Elbette Eşitiz!

Peki Yaşarken Eşit miyiz diyerek İstanbul’da başlayan Festival Van Kadın Derneği-VAKAD ortaklığıyla 26-27 Mart’ta Van’da!

Filmmor Kadın Filmleri Festivali Van Kadın Derneği-VAKAD ortaklığıyla 26-27 Mart tarihlerinde Van’da olacak. Van programında İki Tutam Saç- Dersim’in Kayıp Kızları, Cam Duvar, Erkeksiz Hayat, Rosa, Kadınlar Konuşa Konuşa, Satılık, Aile İçi Mutluluk ve Üç Etek Erguvan / Lila / Mor- İç Etek filmleri yer alıyor.

Gösterim programı ise şöyle:

Van 26 Mart Cumartesi
12:30 Üç Etek Erguvan / Lila / Mor- İç Etek / Three Panelled Skirt Erguvan / Lila / Mor- Petticoat
14:00 Cam Duvar / The Drifter
16:00 Aile İçi Mutluluk / Happy Housewife Kapanış ve söyleşi / Closing and Panel Discussion
27 Mart Pazar
12:30 İki Tutam Saç- Dersim’in Kayıp Kızları / Two Locks of Hair- The Missing Girls of Dersim
14:00 Erkeksiz Hayat / Living Without Men - Rosa / Rosa - Kadınlar Konuşa Konuşa / Talking Heads(Muslim Women) - Satılık / Sold in America






9. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali Antalya’da!

Hiç tartışılacak yanı yok Elbette Eşitiz!
Peki Yaşarken Eşit miyiz diyerek İstanbul’da başlayan Festival Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği / Merkezi ortaklığıyla
2-3 Nisan’da Antalya’da!

Filmmor Kadın Filmleri Festivali Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği ortaklığıyla 2-3 Nisan tarihlerinde Antalya’da olacak. Antalya programında İki Tutam Saç- Dersim’in Kayıp Kızları, Cam Duvar, Erkeksiz Hayat, Rosa, Kadınlar Konuşa Konuşa, Satılık, Aile İçi Mutluluk ve Üç Etek Erguvan / Lila / Mor- İç Etek filmleri yer alıyor.

Gösterim programı ise şöyle:

Atatürk Kültür Merkezi
2 Nisan Cumartesi
12:30 Üç Etek Erguvan / Lila / Mor- İç Etek / Three Panelled Skirt Erguvan / Lila / Mor- Petticoat
14:00 Cam Duvar / The Drifter
16:00 Aile İçi Mutluluk / Happy Housewife

3 Nisan Pazar
12:30 İki Tutam Saç- Dersim’in Kayıp Kızları / Two Locks of Hair- The Missing Girls of Dersim
14:00 Erkeksiz Hayat / Living Without Men - Rosa / Rosa - Kadınlar Konuşa Konuşa / Talking Heads(Muslim Women) - Satılık / Sold in America
16:00 Kapanış ve söyleşi / Closing and Panel Discussion

Antalya festivalinde görüşmek üzere...






25 ülkeden, 88 kadın yönetmenden 60’ı aşkın filmle 12-20 Mart’ta İstanbul’da, Ardından Van, Antalya ve Trabzon’da, 9. Filmmor Kadın Filmleri Festivali’yle Elbette Eşitiz Diyoruz!

Eşitiz Dedik!

Yılı yine, bir yandan yaşamın her alanına sirayet etmiş bunca eşitsizliklerin cinskırım halini alan kadın cinayetlerine varan sonuçları, bir yandan kadın-erkek eşitliğine karşı açıklamalar, eylemlerle geçirince artık duyulması dileğiyle: Eşitiz Dedik!

Bu yılki festivalin tema-sözüne: - Alınamaz, verilemez, çalınamaz, kazanılamaz, dikilemez, biçilemez olan ama hala metreyle ölçüp teraziyle tartmaya kalkanlara rastlanan, - Yasalarda olan ama fiiliyatta evrile çevrile yok edilen,- İdraki ve inşası için fizik-biyoloji, fıtrat-yaradılıştan öteye geçmeyi gerektiren eşitliğin artık anlaşılır ve yaşanır olması dileğiyle: Eşitlik Dedik!

Hiç tartışılacak yanı yok Elbette Eşitiz! Asıl mesele Yaşarken Eşit miyiz?

Yeryüzünün 25 Köşesinden Film Derledik!:

- Kadınların Sineması’nda:
Uganda’nın başkenti Kampala’da 3 kişi için sıradan olmayan bir günün hikâyesini anlatan Imani (Imani, Caroline Kamya)
Dansın yaşı yoktur diyen Ida’nın Dans Kulübü (Ida’s Dance Club, Dalit Kimor);
İlk yıldan beri filmlerini festivalde izlediğimiz Kim Longinotto’nun Hindistan’da kadınlara yönelik şiddetle mücadele eden kadınlara çevirdiği kamerasıyla Pembe Sariler (Pink Saris),
Başka Dilde Aşk filmiyle tanıdığımız İlksen Başarır’ın kendilerine bile itiraf etmeye korktukları sırrı taşıyan bir aileyi anlatan ikinci filmi Atlıkarınca,
Kurtarılmayı, yakışıklı prensini bekleyen prenseslerin masallarına itirazı olan Bu Masal Böyle Bitmez (This Tale Hasn’t Ended, Leonor Sanchis, Isabel Martinez, Nuria Costa, Itsasne Gaubeca, Irene Colell)
Dahası; Arjantin’den Afganistan’a, Çin’den Slovenya’ya son bir-kaç yılın, kadınların belgesel, öykülü, uzun-kısa filmleri var.

- Toplu Gösterimde: Entrikalar filmiyle Fas’ta yılın en çok gişe yapan filmini yapan, kadınların kurnaz olduğu önermesiyle infial yaratıp ‘erkekler de kurnazdır’ filminin çekilmesine vesile olan Fas’lı yönetmen Farida Benlyazid Toplu Gösterimi var.

- Kadınlardan Ortadoğu bölümünde: Hayallerin Peşinde (Looking for Pink, Soudade Kaadan), Her Gün Bayram (Every Day is Holiday, Dima El-Horr), Nar Ağaçları (Pomegranates and Myrrh, Najwa Najjar) filmleriyle “kadınların kamerasından Ortadoğu” var.

- Kendine Ait Bir Cüzdan bölümünde: Cam Duvar (The Drifter, Tatjana Turanskyj), Erkeksiz Hayat (Living Without Men, Luo Yi) ve Garsonluğun Kadın Hali (Dish: Women Waitressing and the Art of Service, Maya Gallus), Satılık (Sold in America, Chelo Alvarez-Stehle) ile kadınların ekonominin esnek üretim, cam tavan, cam uçurumlarıyla cebelleşme hikâyeleri var.

- Annelik Meselesi bölümünde: kutsalın vazifenin ötesinde siyahı-beyazı ve ille de moruyla annelik mevzusunu dert eden filmler; Aile İçi Mutluluk (The Happy Housewife, Antoinette Beumer), Doris (Doris, Anna Erlandsson, Carin Bräck, Mia Hulterstam, Cecilia Actis, Cecilia Torquato, Maria Eng, Lena Koppel, Åsa Johannisson, Lena Hanno-Clyne, Anna Hylander) var.

- Cins-iyet-ler bölümünde: Aile Meselesi (Family Matters, Sarah Horst), Bikinisiz (No Bikini, Claudia Morgado Escanilla), Durak (Pitstop, Melanie McGraw), Gevald-Queer Müzikal (Gevald-A Queer Musical, Netalie Braun) gibi teması cinsiyet ve (dile getirilip yasaya geçirmekten imtina edilen) cinsel kimlik meselelerine dair filmler var.

Dahası var:

Atölye: O İş Anlattığınız Gibi Değil!- Ayşe Düzkan ile sinemada cinsellik…
Atölye: Yasaklar ve Yalanlar - Alin Taşçıyan ile sinemada sansür...
Atölye: Hülya Uğur Tanrıöver ile Film Okuma...
Atölye-Söyleşi: Queer?
Panel: Eşitlik: Ne Hediye Ne Lütuf Ne de Gaspa Müsait

Buluşmalar: Filistin Shashat Kadın Filmleri Festivali ve Uluslararası İsrail Kadın Filmleri Festivali ile ve festivale katılan yönetmenlerle buluşmalar, söyleşiler var. Ve tabii, her daim film sonrası, halleşme, sohbet…

Diğer - Ortak Etkinlikler:

3. Altın Bamya Ödülleri: Altın Bamya Akademisi ile 3. Altın Bamya Ödülleri...

Konferans; Kadınlar ve Sinema: Ortadoğu: Galatasaray Üniversitesi-Medya ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Merkezi (MEDİAR) ortaklığıyla...

Mor Nokta - Kadınlardan Sinemaya: İstanbul Modern-Sinema ortaklığıyla kadınların sinemaya baktığı 4 film; 70-80-90 Masum, Küstah, Fettan (Melek Özman), Kameralı Kadınlar (Shooting Women, Alexis Krasilovsky), Sessiz Sinemada Sufrajetler (Suffragettes in the Silent Cinema, Kay Sloan), Tutkuyu Filme Almak (Filming Desire, Marie Mandy) ile Mor Nokta...

Silva Bingaz Fotoğraf Sergisi “Beyan”: Beyan’ın Kuzey Irak’tan Türkiye’ye, Türkiye’den Almanya’da mülteciliğe uzanan 3 yıllık şiddetten kaçışından kareler Mart sonuna kadar - Fotoğrafevi’nde...

Tarihler: Festival 12-20 Mart’ta İstanbul’da, Cezayir, Fransız Kültür Merkezi, İstanbul Modern salonlarında olacak. Festivali Van Kadın Derneği 26-27 Mart’ta Van’da, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Derneği/Merkezi 2-3 Nisan’da Antalya’da, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği 9-10 Nisan’da Trabzon’da misafir ediyor.

Haydi Festivale… Evin işi, çarşının telaşı, hayat gailesinden ötesini hak ettiğimiz için... Şehre-çoğu festivale-sinemaya gelmeyen kadınların sinemasından filmler görmek için... Dünyanın yirmi beş ülkesinden kadınlarla, sözleri, deneyimleri, düşleri, filmleriyle buluşmak için… Eşitliğe cinsiyetiniz ya da konumunuzdan dolayı direnmek eğilimindeyseniz kadın-erkek eşitliği fikriyatını anlamaya giriş için…

Ya da başka türlü bir festival keyfi yaşamak için…Haydi festivale…






9. Filmmor Kadın Filmleri Festivali Filmlerinizi Bekliyor...

2011 Mart ayının ikinci haftası İstanbul’da başlayacak, gezici gösterimlerle devam edecek 9. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’ne yönetmeni ya da yönetmenlerinden biri kadın olan her format ve türde filmlerinizi en geç 1 Kasım 2010 tarihine kadar bekliyoruz.

Filmlerinizin İngilizce altyazılı DVD ya da VCD ön izleme kopyalarıyla birlikte:

- Katılım Formu (www.filmmor.org)
- Filmin yönetmeni/yönetmenlerinin fotoğraf ve özgeçmişi
- Filmden iki fotoğraf (yüksek çözünürlükte)
- Varsa filmin basın dosyası
- Filmin kısa özeti ve künyesini elektronik ortamda aşağıdaki adrese iletebilirsiniz.
- Filmlerin ön izleme kopyaları geri gönderilmeyecektir.

Filmmor Kadın Filmleri Festivali
İstiklal Caddesi
Bekar Sokak No: 9/6
34435 Beyoğlu / İstanbul

Filmmor Kadın Filmleri Festivali Ekibi