16. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali
8. Almanya-Türkiye Üniversite Öğrencileri Arası Kısa Film Yarışması

30.10.2016 - 05.11.2016
Son Başvuru Tarihi - 5 Temmuz 2016

Düzenleyen
Frankfurt Türk Film Festivali
Serap Gedik
Türkali Mah. Mısırlı Bahçe Sok. no.75 D.1, Beşiktaş / İstanbul
turkfilmfestival.de






16. Frankfurt Türk Film Festivali
Altın Elma Ödülleri

Altın Elma En İyi Film Ödülü
Abluka

En iyi Yönetmen
Mustafa Kara - Kalandar Soğuğu
ve
Emre Konuk - Çırak

En iyi kadın oyuncu
Nazan Kesal - Toz Bezi

En iyi erkek oyuncu
Nadir Sarıbacak - Sarmaşık

En iyi müzik ödülü
Cevdet Erek - Abluka

En iyi senaryo ödülü
Özge Aras Yiğit - Yarım

En iyi kamera ve görüntü
Kalandar Soğuğu - Cevahir Şahin, Kürşat Üresin
ve
Abluka - Adam Jandrup

Seyirci Ödülü
Herşey Yolunda A.Ş. Çinçin Bağları








Altın Elma Ödülünü mülteciler adına aldı

16. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali, ‘Altı Elma’ ödülleri belirlendi. Festivalde ‘Altın Elma En İyi Film Ödülü’nü ‘Abluka‘ filmi aldı. ‘Abluka’ toplam üç ödülle, festivalin en başarılı filmi oldu

Frankfurt ve çevresinde ilgi odağı haline gelen 16. Türk Film Festivali sona erdi. Festivalin Altın Elma ödülünü ‘Abluka’ filmine verildi. Nadir Öperli ve Cem Doruk’un Abluka’sı, festivalde “En iyi müzik ödülü’ ile ‘En iyi görüntü ödülünü’ de layık görüldü. Sinemacılar Buket Alakuş, Hannes Karnick, Elena Trifinova, Erwin Heberling, Barbara Trotnow, Mehmet Arif Özserin ve Claudia Prinz’den oluşan festivalin Alman jürisi, Türkiye jürisinin belirlediği on film arasından en iyileri belirledi. Festival sonunda yapılan açıklamaya göre ‘Altın Elma En İyi Kadın’ ödülünü Nazan Kesal, ‘En İyi Erkek’ ödülünü de Nadir Sarıbacak aldı.

Yersiz, yurtsuz, topraksız bırakılanlar için

Buruk bir sevinç yaşadığını kaydeden ‘Altın Elma’ ödüllü Nazan Kesal, “Burada olmak çok güzel. Ama Türkiye’den gelen haberler içimdeki mutluluğa gölge düşürdü. Dünya bir sürgün yeri artık. İnsanlık için. Ben bu ödülü yersiz, yurtsuz, topraksız, vatansız bırakılmış, göç etmek zorunda kalmış insanlar için alıyorum. Çünkü toprak insanı tüm kötülüklerden korur. Yersiz, yurtsuz, vatansız insanların kötülüklere karşı savunma mekanizmaları çok zayıftır, onlarla başetme güçleri maalesef yoktur. Bu yüzden dünyanın her yerine sürgün edilmiş, tüm mülteciler için kaldırıyorum” diye konuştu. ‘Altın Elma En Erkek Ödülü’nü kazanan Nadir Sarıbacak ise, ABD’de dil eğitiminde bulunduğu gerekçesiyle festivale katılmadı. Sarıbacak, jüri ve seyircilere video mesajıyla teşekkür etti. Nadir Sarıbacak, “Dilerim kardeşce yaşabileceğimiz bir dünyamız, güzel bir yaşamımız olur” dedi. Sarıbacak’ın ödülü sinemacı Serap Gedik aldı.
İlk senaryosuyla başardı

Ödül konuşmalarındaki ‘Barış’ dileği festivale damgasını vurdu. ‘Yarım’ ile çocuk gelinleri konu edinen Özge Aras Yiğit de yazdığı ilk senaryo ile ‘Altın Elma’ ödülünü kazanmanın sevincini yaşadı. Özge Aras, çocuk yaşta evlendirilenlerin çocukları, sevinçleri, yaşamları yarım kaldığı için filme bu adı verdiklerini söyledi. Festivalin seyirci ödülünü kazanan “Herşey Yolunda A.Ş. Çinçin Bağları” filminin yönetmeni Emre Budak da ödülü ötekileştirilmişler adına aldığını belirterek “Birgün barış kazanacaktır” dedi.

Ödül törenini Korhan Abay ile gazeteci Nadide Kepçe sundular.

Festival büyük ilgi gördü

Festivalde filmlerin yanısıra konserler ve toplantıların da büyük ilgi gördüğünü kaydeden Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, “Bir hafta boyunca onlarca konuk ağırladık. Büyük bir mutlulukla ifade etmeliyim ki galamız, filmlerimiz ve etkinliklerimiz çok büyük ilgi gördü. Festivale sadık kalın” dedi. Frankfurt Belediyesi adına konuşan Eğitim ve Uyum Encümeni Sylvia Weber de festivalin canlı, muhteşem bir kültürel etkinliğe dönüştüğünü, bundan Frankfurt’un çok kültürlü yaşamının kazançlı çıktığını belirtti. Sylvia Weber, “Sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk” diye konuştu.

‘Medi’ye kısa film ödülü

Ödül töreninde Türkiye ve Almanya üniversite öğrencileri arasında düzenlenen kısa film yarışmasının sonuçları da açıklandı. Türkiye dalında Resul Sakınmaz, Almanya dalında ise Charlotte Rolfes’in ‘Samira’ adlı dramı aldı.








Altın Elma 2016 - 16. Frankfurt Türk Film Festivali

Emek Dünyası temasını işleyen "Altın Elma 2016 - 16. Frankfurt Türk Film Festivali", 30 Ekim'de Frankfurt'ta başlayacak.

Beyoğlu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan festival başkanı Hüseyin Sıtkı, kısa film ve belgesellerle 50 filmin izleyiciye sunulacağını belirterek, "Bu sene sinemamızı, biraz daha genişlettik. Sadece Frankfurt'ta değil etrafındaki birkaç şehirde de birer, ikişer filmleri göstereceğiz. Bu bağlamda, amacımız Türk filmleriyle kitlelere ulaşmak." diye konuştu.

Sıtkı, sosyal sorumluluk amacıyla Frankfurt'un en büyük hapishanesinde de film gösterimi gerçekleştireceklerini aktararak, "Lise dengi bir okulda da genç kuşaklara film göstererek, Türkiye'nin ve Türk sinemasının tanıtımına bir katkı sağlamış olacağız." dedi.

Festival programının tamamlandığını kaydeden Sıtkı, "İlk 10 yarışma filmimiz belirlendi. Kısa film yarışma filmleri belli. Almanya ayağında hemen hemen bütün işlerimiz tamamlanmış durumda. 30 Ekim'de büyük bir gala ile açılışımızı yapacağız." ifadelerini kullandı.

Hüseyin Sıtkı, sinema oyuncuları Murat Soydan, Talat Bulut ve Güngör Bayrak'a "Onur Ödülü" verileceğini dile getirdi.

"40 gösterimde 50 film izlenebilecek"

Uzun, kısa ve belgesel filmlerden oluşan festival programında, toplam 50 film, 40'a yakın gösterimde sunulacak.

Festivalde, "Abluka", "Çırak", "Kalandar Soğuğu", "Kar Korsanları", "Merdiven Baba", "Misafir", "Saklı", "Sarmaşık", "Toz Bezi" ve "Yarım" "En İyi Film Ödülü", "Abluka", "Kalandar Soğuğu", "Kar Korsanları", "Sarmaşık" ve "Yarım" ise "En İyi Senaryo Ödülü" için yarışacak.

"En İyi Yönetmen Ödülü"nün adayları arasında "Abluka" ile Emin Alper, "Çırak" ile Emre Konuk, "Kalandar Soğuğu" ile Mustafa Kara, "Kar Korsanları" ile Faruk Hacıhafızoğlu, "Sarmaşık" ile Tolga Karaçelik yer alıyor.

Nuray Yeşilaraz, Şenay Gürler, Türkü Turan, Nazan Kesal ve Asiye Dinçsoy, "En İyi Kadın Oyuncu Ödülü"ne aday gösterilirken, Mehmet Özgür, Haydar Şişman, İnanç Konukçu, Nadir Sarıbacak ve Serhat Yiğit ise "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"nün adayları olarak belirlendi.

"En İyi Görüntü Yönetmeni", "En İyi Müzik", "İlk 10 Kısa Film Adayı" ve "İlk 10 Türk Kısa Film Adayı" ödüllerinin de verileceği festivalde, "Kısa Film Yarışması" ve "Alman Sinemacıların Gözünden Türk Filmleri" yarışmaları da düzenlenecek.

Jüri başkanlığını eski bakanlardan Yüksel Yalova'nın üstleneceği festivalde, uzun film yarışma jürisi Hale Soygazi, İsmail Güneş, Özgür Şeyben, Oya Doğan, Banu Özdemir ve Nurdan Sever'den, kısa film jürisi ise Prof. Dr. Selma Köksal Çekiç, Arda Erdikmen, Cem Başeskioğlu, Fırat Sayıcı, Gamze İlkılınç ve Mehmet Erduğan'dan oluşuyor.

Festivalde, geçen yıl hayatını kaybeden oyuncu Zeki Alasya da "Vefa Ödülü" ile anılacak.

27 Eylül 2016












Uluslararası 16. Frankfurt Türk Film Festivali

Jüri üyeleri arasında Hale Soygazi, Tuna Kiremitçi, Yüksel Yalova gibi isimleri barındıran Uluslararası 16. Frankfurt Türk Film Festivali lansmanına bir çok ünlü isim katıldı. 31.05.2016 tarihinde Allegro The Public Hotel İstanbul’ da basın toplantısı ile medyaya tanıtılan festival T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hessen Eyaleti Film Destekleme Fonu ve Frankfurt Belediyesinin desteğiyle 31 Ekim 2016 - 5 Kasım 2016 tarihleri arasında Almanya-Frankfurt’ta gerçekleşecek.

Türkiye’den uzun metraj film, kısa metraj film ve belgesel film gösterimleri, Almanya’dan uzun metraj film,kısa metraj film ve belgesel film gösterimleri ve Avrupa filmleri olmak üzere 3 başlık altında film gösterimleri yapacak olan festival, Türkiye Almanya arasındaki kültürel alışverişin gelişmesine ve iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin artmasına katkıda bulunmayı da hedefliyor. Mülteci sorunu, göç, nesiller arası çatışma ve din konularını irdeleyen filmlerin de gösterileceği festival kapsamında sergiler, paneller, atölye çalışmaları da ve konserler düzenlenecek.

Festival kapsamında Türk sinemasına emek vermiş sanatçılara ‘Onur Ödülü’, şu an aramızda olmayan sanatçılara ‘Vefa Ödülü’ ve en çok izlenen filmlere ‘En İyi Seyirci Ödülü’ verilirken, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında ‘Festival Okulda’ ve ‘Festival Hapishanede’ gibi Frankfurt’un okullarında ve beş yüz kişilik hapishanesinde film gösterimleri yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Frankfurt Belediyesi'nin himayesinde gerçekleştirilecek olan Festivalde Onur ödülleri Güngör Bayrak, Murat Soydan ve Talat Bulut’a verilirken, 2015 yılında kaybettiğimiz değerli sanatçı Zeki Alasya Vefa ödülü ile anılacak.
Seyirci ödülünü ise; (En çok izlenen film) yönetmenliğini Emre Budak’ın üstlendiği Çinçin Bağları filmi aldı.

Açılış gecesi sunuculuğunu ünlü oyuncu Yetkin Dikinciler’in yapacağı Festivalin kapanış sunucusu ise; yılların tecrübeli sunucu-oyuncu ve yönetmeni Korhan Abay olacak.

Karaköy Marjo restoran'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, Festivalin bu yılki temasını “EMEK DÜNYASI” olarak belirlediklerini dile getirdi.

50 civarında uzun, kısa ve belgesel filmlerden oluşan Festival programında, toplam 40 yakın gösterim yapılacak.

Ayrıca Almanya’da oyunculuk yapan Sıla Şahin ve Nadide Kepçe’de Festivalin diğer günlerinde ki sunuculukları üstleniyorlar.

Festival kapsamında, "Kısa Film Yarışması" ve "Alman Sinemacılar Gözünden Türk Filmleri" yarışmaları düzenlenecek.

Yarışmaların "Kısa Film Jürisi"nde Prof. Dr. Selma Köksal Çekiç, Arda Erdikmen, Cem Başeskioğlu, Fırat Sayıcı, Gamze İlkılınç ve Mehmet Erduğan, "Uzun Film Jürisi"nde ise; Hale Soygazi, İsmail Güneş, Özgür Şeyben, Oya Doğan, Banu Bozdemir ,Nurdan Sever ve Juri başkanı olarak Eski Devlet bakanı Yüksel Yalova yer alıyor.

Festivalin Sosyal sorumluluk projeleri; ”Festival okullarda” ve “Festival hapishanede”!

“ İnsanlar sanatı ne kadar destekliyorsa o kadar sağlıklı bir demokrasisi vardır demektir. İnsanların özgür düşüncesi, karşı tarafın sanat üzerinden düşüncelerini aktarması halkların yakınlaşması demektir, empati kurmak demektir, olup bitenlerin bilincinde olmak demektir. Ancak bilinçli insan, gerçek demokrasiye sahip çıkabilir ve sorumluluğunu yerine getirebilir, yani bu da barış içinde birlikte yaşabilmek demektir“diyen Festival Başkanı Hüseyin Sıtkı, “Gün geçtikçe gelişen Festivalin ilk yıllarında sadece film gösterimleri ile konuklarımızı ağırlıyorduk. Oysa ki şimdi festivalde üç bölümde gösterimler yapıyoruz.

Birincisi, Türkiye'den filmler, kısa filmler ve belgesel filmler,
İkincisi, Almanya'dan kısa filmler ve belgeseller ama bu filmler Fatih Akın, Ayşe Polat gibi yönetmenlerin Alman filmleri, fakat çekenler Türk kökenli sanatçılarımız,
Üçüncü, bölüm olan Avrupa Filmleri Forumu'nda konulu filmleri gösteriyoruz." dedi ve Festivalde bu yıl Avrupa'nın 4-5 ülkesinden emek dünyasını ele alan filmlerin gösterileceğini aktardı.

Festival kapsamında sergilerin, panellerin ve workshopların da yapılacağına işaret eden Sıtkı,"Aynı zamanda sosyal sorumluluk gereği 'Festival Okullarda', 'Festival Hapishanede' projelerimiz var. Frankfurt'un 500 kişilik hapishanesinde mahkumlara film izleteceğiz. Aynı şekilde Frankfurt'un lise düzeyindeki okullarında film gösteriyoruz." ifadelerini kullandı.

Detaylar; www.turkfilmfestival.de linkinden veya Frankfurt TÜRK FİLM Festivali-2016 adlı facebook sayfasından edinilebilir.

27 Ekim 2016








16. Frankfurt Türk Film Festivali

30 Ekim - 05 Kasım 2016 tarih aralığında gerçekleşecek olan 16'ncı Frankfurt Türk Film Festivali'nin Kısa Film Programı'nda gösterilecek kısa filmleri belirledik. Festival kapsamında seyirciyle buluşacak ve Altın Elma için yarışacak filmlerin ekiplerine şimdiden başarılar diliyorum.

7 Santimetre - Yönetmen: Metehan Şereflioğlu
Âmâ - Yönetmen: Şerafettin Özkan
Çocuk - Yönetmen: Aytaç Uzun
Mavera - Yönetmen: Vedat Oyan
Medi - Yönetmen: Resul Sakınmaz
Bewährung - Yönetmen: Thomas Eggel
Das Gegenteil von Orange - Yönetmen: Christopher Kaufmann
Samira - Yönetmen: Charlotte A. Rolfes
Trade Queen - Yönetmen: David Wagner
Wert der Arbeit - Yönetmen: Matthias Kobmehl

* Filmler alfabetik olarak sıralanmıştır.







AMAÇ
Türk ve Alman üniversitelerinde sinema eğitimi almakta olan gençlerin, yaratıcılıklarını teşvik ederek öğrenimini gördükleri dalda desteklemek ve çalışmalarını uluslararası platforma taşıyarak sinema seyircisine aktarmalarına aracı olmaktır. Ayrıca Türkiye ve Almanya’ da aynı alanda öğrenim gören gençlerin, kendi ülkelerinin kültürel değerlerini sinema sanatı aracılığı ile bir diğer kültüre yansıtmasını sağlamak; Frankfurt Türk Film Festivali kapsamında gerçekleşen Kısa Film Yarışması’nın başlıca hedefleri arasında yer almaktadır.

ÖDÜL
1. Ayrıca Almanya’dan ve *Türkiye’den birinci gelen filmlerin yönetmenleri, 16. Frankfurt Türk Film Festivali’nin gerçekleşeceği tarihlerde Frankfurt’a festival konuğu olarak davet edileceklerdir.
2. Başarılı bulunan ilk 5 Türk kısa filmi ile 5 Alman kısa filmi festival süresi içinde gösterime sunulacaktır.
3. Davet edilen sözkonusu yönetmenlerin yol ve konaklama giderleri Festival Organizasyonu tarafından karşılanmakta olup, pasaport ve vize işlem tutarları davetli yönetmene aittir.

*Türkiye’den davet edilen yönetmenin pasaport ve vize işlem süreleri, festival daveti sırasında ayrıca dikkate alınacaktır.

KATILIM KOŞULLARI
1. Yarışma sadece Türkiye ve Almanya’da ki akademi/yüksek okul/üniversitelerin sinema bölümlerinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin katılımına açıktır. Bu nedenle yarışma sürecinde katılımcı öğrencinin, başvuru formunda ki adı geçen eğitim biriminde kayıtlı lisans öğrencisi olması koşulu önem taşımaktadır.
2. Filmin yönetmeni film ekibinin diğer üyelerini serbestçe seçebilir.
3. Önceki yıllarda yarışmaya katılmış olan film yarışmaya tekrar katılma hakkına sahip değildir.
4. Filmler, jenerik dahil en fazla 35 dakika olmalıdır.
5. Filmler, kurmaca türünde olmalıdır. Filmlerde konu sınırlaması yoktur.
6. Filmler, İngilizce/almanca altyazılı olmak zorundadır.
7. Yarışmaya katılacak filmler orijinal formatı ne olursa olsun ‘PAL’ sistemi (DVD’ye uygun biçimde )ile kaydedilmiş olmalıdır.

GENEL KOŞULLAR
1. Değerlendirme sonucunda yarışma dışı kalan ve yarışmaya katılacak olan filmlerin DVD kopyaları festival arşivinde muhafaza edileceğinden iade edilmez. Film sahibinin iade talebi üzerine gönderme ücreti, kendisine aittir.
2. Her grup veya her öğrenci yarışmaya birden fazla filmle katılabilir.
3. Yarışmaya birden fazla film ile katılım halinde, her film için ayrı Katılım Formu doldurulup, imzalanmalıdır.
4. Katılım formunda yazılı tüm bilgilerin doğruluğu, imza sahibini bağlar. Festival Yönetimi katılımın formundaki bilgilerin doğruluğunu araştırmak zorunda değildir. Bilgilerin doğruluğu konusunda ortaya çıkan/çıkabilecek olan hukuksal sorumluluk imza sahibine aittir.
5. Filmler, Seçici Kurul’a ve izleyiciye, Festival Yönetimi’nin uygun göreceği salonlarda sunulur. Gösterim sırasında salon yetkililerine/Festival Yönetimi’ne , salon ya da program değişikliği önerilip, yapılamaz.
6. Filmde kullanılmış herhangi bir müzik, görüntü, resim ve metinden doğacak telif hakkı sorumluluğu tümüyle filmin sahibine aittir.
7. Festival Yönetimi, tanıtım amaçlı olmak üzere, filmden en çok 3 dakikalık bir bölümü kullanma hakkına sahiptir.
8. Seçici Kurul kararı kesindir, yargılanıp değiştirilemez.
9. Seçici Kurul ve üyeleri, filmleri içerdikleri belirgin teknik hatalar yüzünden diskalifiye edebilir. Bu konuda Kurul’un takdiri geçerlidir.
10. Yarışmanın tüm katılımcıları, bu yönetmelikte yer alan hususları kabul etmiş sayılırlar.
11. Bu yönetmelikte her türlü değişiklik hakkı ve belirlenmeyen diğer hususlarda, karar yetkisi Festival Yönetimi’ne aittir.

BAŞVURU
Frankfurt Türk Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen Türk-Alman Üniversite Öğrencileri Arası Kısa Film Yarışması’na katılan filmlerin kamuoyuna tanıtılması ve festival kataloğunda yer alması amacıyla, başvuru formları ile birlikte aşağıdaki belgeleri 30 Haziran 2016 Perşembe akşamına kadar

Serap Gedik
Türkali Mah. Mısırlı Bahçe Sok. no.75 D.1, Beşiktaş / İstanbul
adresine ulaşacak şekilde göndermeleri gerekmektedir.
(Posta damgası geçerlidir).

1. Eksiksiz doldurulup (bilgisayarda), imzalanmış Katılım Formu
2. Yönetmenin kayıtlı olduğu eğitim biriminden alacağı, imzalı onaylı (aslı) öğrenci belgesi
3. Filmin 2 adet DVD kopyası
4. CD dosyalarının ve DVD kopyalarının üzerlerine yönetmenin adı, soyadı ve filmin adı yazılmalıdır.
5. Yönetmenin 1 adet fotoğrafı (JPG formatında)
6. Filmden 3 adet siyah/beyaz veya renkli fotoğraf (JPG formatında)

turkfilmfestival.de