Geleceğin Sineması
Kısa Metrajlı Film Projelerini Destekleme Yarışması

Son Katılım : 15 Temmuz 2004

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü, “Geleceğin Sineması”nın yaratılmasına katkıda bulunacak sinema öğrencilerinin, eğitimleri sırasında yaptıkları kısa filmlere destek olmak amacıyla, TÜRSAK Vakfı’nın danışmanlığında ve üniversitelerin işbirliği ile sinema-iletişim öğrencilerinin film projelerini destekleme kararı almıştır. Proje, aynı alanda eğitim veren özel okullara göre yeterli ekipmana sahip olmayan devlet okullarında okuyan öğrencilerin desteklenmesini hedeflemiştir.

Devlet üniversitelerinin sinema-iletişim alanında 4 yıllık eğitim veren bölümlerinde okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin katılımına açık olarak yapılacak olan “Geleceğin Sineması” Sinema Öğrencilerini Destekleme Programı ve Kısa Film Proje Yarışmasında, öğrenciler projelerini okul yönetimine sunacaklardır.

Her okulun tek bir proje belirleyeceği destekleme programı çerçevesinde, bölüm başkanlıklarınca seçilen projelere 2.500.000.000 TL. maddi katkıda bulunulacaktır. Destek alan film projeleri arasında yapılacak olan yarışmada ise ‘Seçici Kurul’ tarafından seçilen ilk üç proje ayrıca ödüllendirilecektir.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü Temsilcisi, Atıf Yılmaz (yönetmen), Leyla Özalp (yapımcı), Barış Pirhasan (senarist, yönetmen), Yeşim Tabak (SİYAD Üyesi) ve Engin Yiğitgil’den (TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı) oluşan seçici kurulun değerlendirdiği projeler arasında birinci olan projenin sahibi Mini DV Kamera, ikinci ve üçüncü olan filmlerin yönetmenleri ise PC Bilgisayar ile ödüllendirilecektir.

Herhangi bir tema sınırlaması olmayan yarışmaya imgesel (fiction), deneysel, belgesel, animasyon vs. türünde ve jenerik dahil 15 dakikayı geçmeyen projeler kabul edilecektir.

Okulları tarafından yarışmaya katılması uygun görülen projelerin en geç 07 Mayıs 2004 Cuma saat: 18.00’a kadar elden, kurye veya taahhütlü posta ile TÜRSAK Vakfı Gazeteci Erol Dernek Sok. Hanif Han No:11/2 Beyoğlu 34433 İstanbul adresine teslim edilmesi gerekmektedir.

Projeler bir ekip tarafından hazırlanmış olsa dahi, proje yönetmenliği üstlenecek olan öğrencinin adıyla sunulmalıdır. İki veya daha fazla isimle katılmış olan projeler yarışma dışı bırakılacaktır.

“Geleceğin Sineması” yarışmasında öğrenciler projelerini bilgisayar yada daktilo ile yazmış olmalıdır. Proje dosyası içerisinde filmin (1) bir sayfayı geçmeyen sinopsisini (3 nüsha), senaryosunu (3 nüsha), film ekibini, öngörülen ayrıntılı bütçeyi, bölüm başkanlığından aldıkları proje onay belgesini, bağlı bulundukları bölümlerden ya da TÜRSAK Vakfı’nın www.tursak.org.tr web adresinden temin ettikleri bilgi formu ile birlikte teslim etmeleri gerekmektedir.

Projelere yapılacak olan destek miktarı, proje sahipleri ile Bakanlık tarafından imzalanacak sözleşmenin ardından iki dilim halinde ödenecektir. Yapılacak olan maddi desteğin 1.500.000.000 TL.’lik ilk dilimi filmin çekim öncesinde, ikinci dilimi ise film teslim edildiğinde ödenecektir.

Proje kapsamında destek almaya hak kazanan öğrenciler filmlerini en geç 15 Temmuz 2004 tarihine kadar TÜRSAK Vakfı adresine elden, kurye veya taahhütlü posta ile VHS, DVD veya Mini DV formatında 2 kopya olarak teslim edeceklerdir.

Yarışma sonuçları 10 Mayıs 2004 Pazartesi günü T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın www.kultur.gov.tr ve TÜRSAK Vakfı’nın www.tursak.org.tr web adresinden duyurulacaktır.



SONUÇLAR
Devlet üniversitelerinin sinema-iletişim alanında 4 yıllık eğitim veren bölümlerinde okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin katılımına açık olarak yapılan ‘Geleceğin Sineması’ Sinema Öğrencilerini Destekleme Programı ve Kısa Film Proje Yarışması’nda ödül kazananlar belli oldu.

Birincilik ödülünü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Bora Altun’un ‘jeolojik olayların insan hayatı üzerindeki etkileri ve Türkiye’deki jeolojik mirasın Manisa’nın Kula ilçesi ölçeğinde incelendiği’ ‘Türkiye’nin Jeolojik Mirası’ adlı belgesel projesi; ‘bir öğrenci filminin ötesinde, bilimsel bir tez oluşturması ve uzun soluklu bir araştırmaya dayanması’ sebebiyle birinciliğe layık görüldü.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü, ‘Geleceğin Sineması’nın yaratılmasına katkıda bulunacak sinema öğrencilerinin, eğitimleri sırasında yaptıkları kısa filmlere destek olmak amacıyla, TÜRSAK Vakfı’nın danışmanlığında ve üniversitelerin işbirliği ile sinema-iletişim öğrencilerinin film projelerini destekleme kararı almış ve bu proje ile aynı alanda eğitim veren özel okullara göre yeterli ekipmana sahip olmayan devlet okullarında okuyan öğrencilerin desteklenmesini hedeflemişti.

Bu doğrultuda her okulun tek bir proje belirleyerek başvuru yaptığı destekleme programı çerçevesinde, bölüm başkanlıklarınca seçilen her bir projeye 2.500.000.000 TL maddi katkı sağlandı.

DİĞER ÖDÜL ALANLAR
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV Sinema Bölümü 3. sınıf öğrencisi Selin Suar’ın ‘Balık’ adlı projesi ‘ustalıklı senaryosu’ ile ikinciliğe; Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Itır Sema Ertaş’ın ‘Ölüm Düşleri Gerçektir’ adlı projesi ‘orijinal senaryosu’ ile üçüncülüğe ve Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema Bölümü 3. sınıf öğrencisi Sercan Kehribar’ın ‘Her Neyse’ adlı projesi jürinin ortak kararı ile mansiyona değer bulundu.

JÜRİ
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü Temsilcisi Asaf Koçtürk; yapımcı Leyla Özalp; yönetmen Barış Pirhasan; SİYAD Üyesi Yeşim Tabak; yönetmen Atıf Yılmaz ve TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yiğitgil’den oluşan seçici kurul 13 Mayıs 2004 tarihinde yaptığı toplantıda ‘Geleceğin Sineması’ Destekleme Programı’nda 2.500.000.000TL’lik maddi destek alan 12 projeyi değerlendirdi.









GELECEĞİN SİNEMASI
ÖDÜL TÖRENİ
AKM KONSER SALONU

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından TÜRSAK Vakfı’nın danışmanlığında bu yıl ilki gerçekleştirilen "Geleceğin Sineması" öğrenci kısa filmlerini destekleme programında bu yıl projelerine katkı sağlanan 12 öğrenciye 10 Haziran 2004 Perşembe saat: 19.30’da Atatürk Kültür Merkezi Konser Salonu’da yapılacak törenle plaketleri sunulacak.

"Devlet üniversitelerinin sinema-iletişim alanında 4 yıllık eğitim veren bölümlerinde okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin katılımına açık olarak bu yıl ilki yapılan "Geleceğin Sineması" Sinema Öğrencilerini Destekleme Programı ve Kısa Film Proje Yarışması’na katılan okulların belirlediği 12 öğrencinin filmlerine Bakanlık tarafından maddi destekte bulunulurken, programa katılan 12 proje içinden seçilen ilk üç projeye de bilgisayar ve kamera ödülleri verilecek.

T.C.Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Erkan Mumcu’nun ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik’in de katılacağı gecede, Mercan Dede olarak bilinen Arkın Allen’in Aykut Sütoğlu, Hüseyin Ceylan, İsmail Darıcı ile birlikte ‘Geleceğin Ustaları’ adlı bir konser verecekler. Mercan Dede’nin geleceğin sinemacılarına armağan ettiği gece, FYM, Playback ve İltek’in de katkılarıyla gerçekleştiriliyor. katkılarıyla verdiği Gecenin sunuşlarını ise tiyatro ve sinema oyuncumuz Şebnem Dönmez üstleniyor.

Ödül Törenin ardından Türsak Vakfı’nın gecenin programına alarak getirttiği, 2003 Cannes Film Festivali Kısa Film Yarışması’nın Jüri Özel Ödülünü alan ve Arjantinli usta yönetmen Fernando Solanas’ın oğlu Juan Solanas’ın yönettiği 15 dakikalık kısa filmi "Başı Olmayan Adam/l’Homme Sans Tete" ve ‘Çark’ filmi ile tanıdığımız yönetmen Muzaffer Hiçdurmaz’ın kızı Gözde Hiçdurmaz ve Russel Zehnder’in birlikte yönettikleri 4 dakikalık "Mutlu Yıllar Sharon" filmleri gösterilecek.

"Geleceğin Sineması"nın yaratılmasına katkıda bulunacak sinema öğrencilerinin, eğitimleri sırasında yaptıkları kısa filmlere destek olmak amacıyla, üniversitelerin işbirliği ile bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Destekleme Programı’nda: "Jeolojik Miras Belgeseli: Kula/Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi / Bora Altun", "Ölüm Düşleri Gerçektir/Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi / Itır Sema Ertaş", "Gönüllü Mahpuslar/Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi / Veli Köken", "Yıldönümü/Galatasaray İletişim Fakültesi / Hilal Bakkaloğlu", "Katiller Kulübü/Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi / İrfan Gazi Yıldırım", "Her Neyse/Elazığ-Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi / Sercan Kehribar", "B-alık/Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi / Selin Süar", "İstanbullu/Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi / Firdevs Sultan Atken", "İncesu/Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi / Emel Kiraz", "Madalyonun İki Yüzü/Dokuz Eylül Üniversitesi İletişim Fakültesi / Ahmet Katıksız", "Aşure/Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi / Koray Kılıçlı", "Nohut Oda Bakla Sofa/İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi / Bengisu Gençay" ın projelerine destek verildi.

‘Geleceğin Sineması’ Destekleme Programı’nda maddi destek alan 12 proje arasından, Atıf Yılmaz, Barış Pirhasan, Engin Yiğitgil, Leyla Özalp ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü, İstanbul Müdürü Asaf Koçtürk’ten oluşan jürinin seçtiği ilk üç projeye Türsak Vakfı, dizüstü bilgisayar ve kamera ödüllerini sunacak.

Birincilik ödülünü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Bora Altun’un ‘jeolojik olayların insan hayatı üzerindeki etkileri ve Türkiye’deki jeolojik mirasın Manisa’nın Kula ilçesi ölçeğinde incelendiği’ "Türkiye’nin Jeolojik Mirası" adlı belgesel projesi; ‘bir öğrenci filminin ötesinde, bilimsel bir tez oluşturması ve uzun soluklu bir araştırmaya dayanması’ sebebiyle birinciliğe layık görüldü. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV Sinema Bölümü 3. sınıf öğrencisi Selin Suar’ın ‘Balık’ adlı projesi ‘ustalıklı senaryosu’ ile ikinciliğe; Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü 3. sınıf öğrencisi Itır Sema Ertaş’ın ‘Ölüm Düşleri Gerçektir’ adlı projesi ‘orijinal senaryosu’ ile üçüncülüğe ve Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema Bölümü 3. sınıf öğrencisi Sercan Kehribar’ın ‘Her Neyse’ adlı projesi mansiyona değer bulundu.


cosmoturk.com
10 Haziran 2004