Geleceğin Sineması
Kısa Metrajlı Film Projelerini Destekleme Yarışması

2008

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2003 yılından beri süregelen projesi “Geleceğin Sineması”, TÜRSAK (Türkiye Sinema ve Audiovisüel Kültür Vakfı) desteğiyle ve jüri üyeleriyle, üniversitelerin iletişim, sinema, televizyonculuk bölümünde öğrenim gören öğrencilerinin proje aşamasındaki kısa film senaryolarını hayata geçiriyor.

Öğrencilerin eğitimleri sırasında yazdıkları kısa filmlere henüz senaryo aşamasındayken destek veren bir proje olan “Geleceğin Sineması”, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Yiğitgil’in başkanlığını üstlendiği jüri üyeleri de oldukça göz doldurucu. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü Sinema Daire Başkanı Nejat Gökçe, CNN Türk TV’de “Hayatım Sinema” adlı programın sunucusu ve editörü Muammer Brav, “Sarı Zeybek”, “Kırmızı Bisiklet”, “Savaşta Ne Yaptın Baba?” gibi bir çok kitabın yazarı olan ve sinema yazılarıyla da adını duyuran Can Dündar, grafik tasarımcısı ve yazar Kerem Öktem, gazeteci Özay Şendir, ilk sinema deneyimini "Beyza'nın Kadınları“ ile yaşamış ve Avrupa Yakası” adlı TV dizisi de dahil bir çok dizi ve tiyatro oyununda rol almış aktör Levent Üzümcü ve “Binbir Gece” ile adını duyuran oyuncu Bergüzar Korel.

TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin Yiğitgil’in yaptığı açıklamaya göre, sadece İletişim ve Güzel Sanatlar fakültelerinin Sinema-TV bölümlerinde okuyan öğrencileri katılabiliyor.

Öğrenciler, 15 dakikayı geçmeyen imgesel, deneysel, belgesel ve animasyon türündeki senaryolarıyla başvurabiliyor.

Jüri başkanı Yiğitgil’in vurguladığı bir başka ayrıntı ise, bu sene 20 şanslı öğrencinin senaryosunun ‘kısa filme’ dönüşeceği. Birinci olan öğrenci profesyonal kamera, ikinci olan öğrenci dizüstü bilgisayar (laptop) ve üçüncü olan öğrenci de dijital fotoğraf makinesi ile ödüllendirilecek.

Başvuracak öğrencilerin, film projelerinin sinopsisini, senaryosunu, film ekibini, kendi kişisel bilgilerinin yer aldığı formu ve öngörülen ayrıntılı yapım bütçesini içeren proje dosyalarını, en geç 2 Aralık 2008 tarihine kadar TÜRSAK Vakfı'na ulaştırmaları gerekiyor.


‘Geleceğin Sineması’ 5. yılında
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, TÜRSAK Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirdiği “Geleceğin Sineması” tasarısı, 5. yılında da sinema öğrencilerinin “Kısa Film Projeleri”ni senaryo aşamasında desteklemeyi sürdürüyor. TÜRSAK Vakfı’nın Kurumsal Sponsoru Digiturk’ün de, duyurularda ve çekilen filmlerin TV’de gösterimi konusunda destek verdiği Geleceğin Sineması 5’in seçici kurulu TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin Yiğitgil (başkan), Hayatım Sinema programı sunucusu ve editörü Muammer Brav, yazar Can Dündar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü Sinema Daire Başkanı Nejat Gökçe, oyuncu Bergüzar Korel, grafik sanatçısı Kemal Öktem, gazeteci Özay Şendir ve oyuncu Levent Üzümcü’den oluşuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, seçici kurulun belirlediği 20’den fazla tasarıya bütçe desteği verirken TÜRSAK Vakfı da en iyi ilk 3 tasarıyı “Canon DM-XL2 Kamera”, “Dizüstü bilgisayar” ve “Dijital fotoğraf makinesi” ile ödüllendiriyor. Çekilen filmler Digiturk’ün Türkmax kanalında gösterilecek.

4 yıldır ilgili üniversitelerin fakülte dekanları ve bölüm başkanlarınca büyük bir katılımla desteklenen “Geleceğin Sineması” Türkiye’deki tüm iletişim ve güzel sanatlar fakültelerinin sinema-TV bölümlerinde eğitim gören öğrencilere, herhangi bir tema ve tür sınırlaması olmadan, imgesel (fiction), deneysel, belgesel, canlandırma vb. tüm film tasarılarını gerçekleştirme olanağı veriyor.

Sinema öğrencilerinin, film tasarılarının sinopsisini, senaryosunu, film ekibini ve öngörülen ayrıntılı yapım bütçesini içeren dosyalarını en geç 2 Aralık gününe kadar TÜRSAK Vakfı’na ulaştırmaları gerekiyor.



GELECEĞİN SİNEMACILARI BELLİ OLDU

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın projesi olarak Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) danışmanlığında gerçekleştirilen "Geleceğin Sineması"nın finalistleri belli oldu. Bu yıl rekor sayıda 185 projenin başvurduğu yarışmanın finalistleri belli oldu.

Sinema öğrencilerine yönelik en büyük ve en kapsamlı proje olan "Geleceğin Sineması", beşinci yılında sinema öğrencilerinin yaratıcılıklarını proje desteğiyle ödüllendiriyor. Tüm üniversitelerin Sinema ve İletişim dallarının 4 yıllık eğitim veren bölümlerinde okuyan öğrencilerin katılımına açık olan "Geleceğin Sineması"na nokta, 27 Aralık akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirilecek büyük bir ödül töreniyle konacak.

TÜRSAK Vakfı Başkanı Engin Yiğitgil'in jüri başkanlığında; Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü Sinema Daire Başkanı Nejat Gökçe, oyuncular Bergüzar Korel ile Levent Üzümcü, gazeteci Özay Şendir, sinema programcısı Muammer Brav ve grafik sanatçısı Kemal Öktem'den oluşan seçici kurulun tespit ettiği projelerin hayata geçirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü 2 bin 500 YTL destek sağlayacak.

Bu yılın birincisinin teşvik ödülü ise Canon'dan. 27 Aralık'taki ödül töreninde açıklanacak birinci seçilen projenin sahibini bir Canon XL2 kamera bekliyor. Ayrıca ikinci seçilen proje sahibine bir bilgisayar, üçüncü seçilen proje sahibine de dijital fotoğraf makinesi verilecek.

Bu yılın finalistleri ise şöyle:

1. "Ardışık Kalpler"
2. "Bir Şans Daha"
3. "Çürüğüm, Askerim, Reddediyorum"
4. "Durmalıyım Düşeriz!"
5. "Esas Oğlan Esas Kızla Tanışır"
6. "İzdüşümsel Fanteziler"
7. "Jurnal"
8. "Kamil Koç"
9. "Ko"
10. "Otostop"
11. "Oyun"
12. "Peçe"
13. "Salıncak"
14. "Sarmaşık"
15. "Sudenaz"
16. "Un ya da İrmik Helvası"
17. "Uzaklarda Bir Yerde"
18. "Yap-Boz"
19. "Yığın"
20. "Zu Vermieten"


tursak.org.tr





Geleceğin sineması; hayal satmak...
Yavuz Sezer

Dünyanın her tarafında film yapma eylemi şöyle başlıyor...
Boş kâğıda bir şeyler karalayıp sonra da bunun peşinden gitmek nasıl bir iş diye sorarsanız...
Deli işi diye cevap alırsınız...
Ama gelin görün ki, dünyanın her tarafında film yapma eylemi böyle başlıyor...
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 5 yıldır devam ettirdiği bir proje var; GELECEĞİN SİNEMASI.

Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından Türsak Vakfı [Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı] işbirliği ile düzenlenen bu projede; Bütün üniversitelerin sinema öğrencilerinin sınıf ayırt etmeksizin katılabildikleri “kısa film proje”lerinin desteklenmesi için yapılan bir yarışma.

Sanatın en son çeşidi olan sinema, olanca evrenselliği ile ve çağımızda televizyonun da bütün dünyaya yayılmasıyla, iletişim alanındaki yerini tartışmasız olarak birinci sıraya getirdi. Bireylerin, toplumların, ülkelerin iletişiminde ve birbirlerini tanıma ve anlamalarında sinemanın yeri yadsınamaz. Görsel ve işitsel öğelerin yer almasından dolayı filmler insanların algılarına çok çabuk ulaşıyor.

Eğer sinematografik anlatıma uygun görsel öğeleri kullanmış ve kurgulamışsanız, söze bile gerek kalmadan, sinema diliyle aktarmak istediğiniz mesajı; bütün bir dünyaya aktarabiliyorsunuz.

Ne güzel bir olgudur ki, bunu bizim devlet anlayışımızın içinde görebiliyoruz. Gönül diğer sanat dalları için de böyle bir destek projeleri olmasını tabii ki arzu ediyor. Ancak sinema - film yapmak oldukça zor ve pahalı bir serüven. Bu nedenle üniversitelerde sinema okuyan geleceğin sinemacılarına, devletin sağladığı bu destekten dolayı teşekkür ediyoruz...

Kendi filmlerini üretebilmek için, onların yola çıkışlarını sağlayacak, bir eksik-gediklerini kapatacak kadar da olsa, böyle bir desteğin olması, evet anayasada yazıyor ama, çok güzel geliyor...

Lafı uzatmayım, sizler adına bu yarışmanın ödül törenindeydim dün ve hiç saklamadan duygulandığımı ve gözlerimin yaşardığını söylemek istiyorum. Fadik Sevin Atasoy “Geleceğin Sineması Ödül Töreni” sunucusundan çok, yeni sinemacıların meleği gibi davrandı ve onları öne çıkartırken de salona şunu söyledi; “İşte Türk Sinemasının Geleceği olan Yönetmenler...”
Yine keyiflendiğim bir konu da, bu gençlerin arasında kızlarımızın da olmasıydı...

Rahmetli olan kadın yönetmenimiz Bilge Olgaç’tan sonra, televizyon dizilerinde rastlamaya başladık kadın yönetmenlerimize... Her konuda olduğu gibi yönetmenin kadını erkeği olmaz ancak bizim ülkemizdeki ayrımcılık ve baskılar sonucu kadının toplum içinden ayıklanmaya çalışıldığı şu dönemde, kızlarımızı her alanda görmek beni gelecek adına yüreklendiriyor...

Daha ötesini söyleyeyim, Türk Genci’nin Mustafa Kemal Atatürk’ü anladığını görüyorum. Emaneti en iyi şekilde, sorumluluklarını bilerek ileri taşıma konusunda; bir tabloydu dün karşımda gördüğüm gençler...

Sinemanın her adımında, adına yaraşır şekilde davranan bir vakıf: TÜRSAK.
Başta başkanları Engin Yiğitgil olmak üzere, genel müdürleri Sevinç Baloğlu’nun ellerini değdirdikleri her projenin yukarı taşındığını görmekten ülkemiz adına çok mutlu oluyoruz.

En önemlisi de, geleceğin sineması adına bu proje yarışmasına katılan gençler olması...
En büyük teşekkürüm onlara. Kendilerine olan güvenle çalışıp ortaya koydukları projelerle yarışa girmeleri hepimizi umutlandırıyor, gelecek Türk Sineması adına. Kendi öğrencilerimden biliyorum ki, en korktukları şey yarışma... Ancak, bir sinemacının söyleyecek sözü varsa, hiç çekinmeden arenaya çıkmalı. Aydınlık Türkiye’nin yolu buradan geçiyor.

Teşekkür etmeden geçemeyeceğim bir kurum da Canon. Kısa filmlerini üretirken en çok ihtiyaç duyacakları şeylerden biri olan kamerayı, kendi üretimlerinin bir modelini yarışma birincisine vermelerinden dolayı Canon.

Dilerim gençlerimize verilen bu destek devam eder. Bu fidanlara verdiğimiz destek sonucu ilerde gölgesinde seyredeceğimiz filmlerin olmasını getirecektir bizlere.

Yavuz Sezer
29.12.2008