13. Geleceğin Sineması
Kısa Metrajlı Film Projelerini Destekleme Yarışması

2017
Son Başvuru Tarihi : 1 Haziran 2016

Düzenleyen
Türsak Vakfı
Gazetecİ Erol Dernek Sokak
No:11/2 Hanİf Han
Beyoğlu, İSTANBUL
Tel: 0212 244 52 51
tursak@tursak.org.tr
geleceginsinemasi @ tursak.org.tr


BU SENENİN TEMASI : KISA KISA BEYOĞLU
SON BAŞVURU : 1 HAZİRAN 2016

Başvuru Formu .pdf






Geleceğin Sineması ödülleri dağıtıldı. 26.10.2016

TÜRSAK Vakfı'nın Kültür 13'üncüsünü düzenlediği "Geleceğin Sineması" ödüllderi sahiplerini buldu.

Pera Palas'ta gerçekleşen ödül töreninde konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, yarışmaya katılanlara teşekkür ederek, "Yarışmaya katılan tüm eserlerin konusu Beyoğlu, içinde Beyoğlu olan bütün filmler güzeldir." dedi.

Demircan, geleceğin senaristlerini, yönetmenlerini desteklemekten mutlu olduklarını kaydederek, bu yılki temanın "Kısa Kısa Beyoğlu" olmasından gurur duyduklarını vurguladı.

Geleceğin Sineması ödülleri dağıtıldı

ÖDÜLLER
Törende, "Beyoğlu Sineması" filmiyle Ömer Ferhat Özmen birincilik, "Cumartesi Düşü" filmiyle Alper Kızılboğa ikincilik, "Pasaj Pasaj Beyoğlu" filmiyle Ayşen Öztekin ise üçüncülük ödülü aldı.

Ana jürisinde Burçak Evren, Sevinç Baloğlu, Semir Aslanyürek, Hilmi Etikan, Hatice Aslan, Timur Savcı, Gökhan Mutlay, Selçuk Yavuzkanat, Ahu Türkpençe, Cem Altınsaray ve Deniz Doğan gibi isimlerin bulunduğu yarışmada dereceye girenler para ödülünün yanı sıra sponsor kurumlar Fono Film'den kurgu ve Linka'dan kamera desteği kazandı.

Ödülleri sahiplerine Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan, TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yaşar ve jüri üyeleri takdim etti.

Etkinliğe sanat dünyasından Hatice Aslan, Selda Alkor, Birce Akalay, Menderes Samancılar, Ahu Türkpençe, Ece Sükan, Günseli Kato, Didem Balçın, Timur Savcı, Cemal Okan, Yeliz Şar ve Tolga Güleç gibi isimler katıldı.

Sunuculuğunu Fulya Zenginer’in üstlendiği ödül töreninde ayrıca, Benjamin Cleary’nin yönetmenliğini üstlendiği 2016 Oscar ödüllü kısa film "Stutterer/Kekeme" filmi ve yarışmanın birincisi "Beyoğlu Sineması" filmi gösterildi.

26.10.2016








13. Geleceğin Sineması Ödül Töreni

Türsak Vakfı tarafından, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde ve Beyoğlu Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl 13.sü düzenlenen “Geleceğin Sineması” yarışması ödülleri, dün akşam Pera Palace Hotel Jumeirah'da gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.

Açılış konuşmasınıTürsak Vakfı Başkanın yaptığı,T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde ve Beyoğlu Belediyesi’nin katkılarıyla bu yıl 13.düzenlenen "Geleceğin Sineması Ödül Töreni”nin sunuculuğunu oyuncu Fulya Zenginer üstlendi. Zarif tuvaleti ve güzelliği ile göz dolduran Fulya Üstüner'in sunumu sırasındaki sempatikliği ve heyecanı gözlerden kaçmadı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın, sinemanın Beyoğlu'nda ki önemi ve Beyoğlu nostaljisi ile ilgili anılarını paylaştığı açılış konuşması, konuklardan büyük alkış topladı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Hatice Aslan, Selda Alkor, Birce Akalay, Menderes Samancılar, Ahu Türkpençe, Ece Sükan, Günseli Kato, Didem Balçın, Timur Savcı, Cemal Okan, Yeliz Şar-Tolga Güleç, magazinkolik.com editörü Mehmet Karademir gibi isimlerin katılımıyla düzenlenen gecede 20 film arasından seçilen 3 kısa film ödüllerin sahibi oldu.

Öğrencileri daha iyi projeler hayal edebilmeleri için motive etmeyi, hem senaryo yazımı hem de film yapım aşamasında desteklemeyi amaçlayan yarışmada her yıl, sinema dünyasından senarist, yönetmen, yazar, yapımcı, akademisyen ve oyunculardan oluşan Ön ve Ana Jüri olmak üzere iki jüri değerlendirmede bulunuyor.

Bu yıl “Kısa Kısa Beyoğlu” temalı 86 tane kısa film projesinin başvuruda bulunduğu yarışmada; ön jüride yer alan Muzaffer Hiçdurmaz, Doğa Can Anafarta, Adnan Ekinci, Ali Tanrıverdi ve Alper Çağlayan’ın elemesinden geçen 39 proje, 14 Haziran 2016 tarihinde ana jüriye sunuldu.

Burçak Evren, Sevinç Baloğlu, Semir Aslanyürek, Hilmi Etikan, Hatice Aslan, Timur Savcı, Gökhan Mutlay, Selçuk Yavuzkanat, Ahu Türkpençe, Cem Altınsaray ve Deniz Doğan’dan oluşan ana jüri tarafından ikinci kez değerlendirilen 20 senaryo, film yapım desteği olarak para ödülü kazandı.

Belirlenen en iyi 3 proje ise para ödülünün yanı sıra sponsor kurumlar Fono Film’den kurgu ve Linka’dan kamera desteği aldı.

Kısa filmlerinin çekimlerini tamamlayan 20 sinema-TV bölümü öğrencisine katılım plaketleri ve ilk 3’e giren isimlere ödülleri takdim edildi.

Yarışmada Ömer Ferhat Özmen’in “Beyoğlu Sineması” adlı filmi birinci, Alper Kızılboğa’nın “Cumartesi Düşü” adlı filmi ikinci, Ayşen Öztekin’in “Pasaj Pasaj Beyoğlu” adlı filmi ise üçüncü oldu.

Sinema-TV öğrencisi olan Özmen, Kızılboğa ve Öztekin’e 2017 döneminde çekilecek uzun metraj sinema filmlerinin setlerinde tecrübe kazanma imkanı sağlanacak.

Sunuculuğunu Fulya Zenginer’in üstlendiği ödül töreninde ayrıca, Benjamin Cleary’nin yönetmenliğini üstlendiği 2016 Oscar ödüllü kısa film “Stutterer” (Kekeme) filmi ve yarışmanın birincisi “Beyoğlu Sineması” adlı film gösterildi.

26.10.2016









YAPIM DESTEĞİ ALACAK 20 SENARYO

2+2 - Serkan Uzunyol
20.58 - Alper Kot
Azap - Muhammed Duman
Beyoğlu Sineması - Ömer Ferhat Özmen
Beyoğlu'yu Dinlemek - Gani Nalbant
Cumartesi Düşü - Alper Kızılboğa
Deli'l - Ersin Demirel
Görünmez Adam - Süleyman Demirel
İnsan Çiftliği - Altuğ İşler
Karşılaşma - Burhan Sarper Arı
Kasetin B Yüzü - Ömer Ferhat Özmen
Komşu - Görkem Bakıcı
Kültürlerarası - Mehmet Talha Akhan
Memorium - Berk Bayrak
Pasaj Pasaj Beyoğlu - Ayşen Öztekin
Ragıp - Ayberk Ersürmeli
Rengarenk Yağmurlar - İbrahim Doğan
Sümbül Apartmanı - Gizem Akar
Taksi - Halil İbrahim Akça
Yargıç Cemil - Uluç Muslu

EKİPMAN VE POST-PRODÜKSİYON DESTEĞİ ALACAK 3 SENARYO

2+2 - Serkan Uzunyol
Beyoğlu Sineması - Ömer Ferhat Özmen
Kültürlerarası - Mehmet Talha Akhan






Ana Jüri Üyeleri

Cem Altınsaray / Sinema Yazarı
Hatice Aslan / Oyuncu
Semir Aslanyürek / Senarist, Yönetmen
Sevinç Baloğlu / Yönetmen, Yapımcı
Hilmi Etikan / Belgesel Film Yönetmeni, Festival Yöneticisi
Burçak Evren / Jüri Başkanı / Yazar, Gazeteci
Selçuk Yavuzkanat / T.C.Kültür Ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı
Timur Savcı / Yapımcı
Ahu Türkpençe / Oyuncu
Gökhan Mutlay / Yapımcı
Deniz Doğan / Beyoğlu Belediyesi, Kültür Ve Sosyal İşler Müdürü

Ön Jüri Üyeleri

Doğa Can Anafarta / Senarist, Yönetmen
Tahir Alper Çağlayan / Senarist, Yönetmen
Adnan Ekinci / Yazar, Gazeteci
Muzaffer Hiçdurmaz / Senarist, Yönetmen
Ali Tanrıverdi / Senarist






13. GELECEĞİN SİNEMASI YENİLİKLERİ

Türsak Vakfı tarafından 12 yıldır düzenlenen, Geleceğin Sineması yarışmasına bu yıl 2 yenilik getirildi.

1. Şimdiye kadar tema belirlemeyen yarışma, bu yıldan itibaren her sene farklı bir tema altında projeler üretilmesini isteyecek. Amaç; bir tema sınırı içinde yenilikçi, yaratıcı kurgularla karşılaşmayı istemek. Bilinen durumların dışında ekler isteyerek , katılımcıların yaratıcılığını zorlamak ve daha farklı boyutlara ulaştırmak. Bu sene temayı Beyoğlu ile ilişkilendirdik ve "Kısa Kısa Beyoğlu" dedik. İlk sinema salonlarının yer aldığı, sektörün üretim kurumlarının toplandığı, kalbinin attığı bu sanat ve kültür bölgesini projemizle tekrar merceklemeyi istiyoruz. Kimsenin Beyoğlu'nu görmüş veya orada yaşamış olması gerekmiyor. Bizi görsün görmesin, yaşasın yaşamasın genç arkadaşlarımıza değen; Beyoğlu fikri, çağrışımları ve hikayeleri ilgilendiriyor. Bir insan bir karakter bir insanlık durumu hakkında yazmak veya film yapmak için nasıl onu tanımamız veya olayı yaşamamız gerekmiyor ise Beyoğlu'nu görmemiz ve yaşamamız da onu anlatmak için gerekli değil. Her bölgeden katılımların olduğu yarışmamızda Beyoğlu'nu merkez alan öyküler ve Beyoğlu'yla ilişkilenen öykü ya da karakterler olması yeterli dedik. Yaratıcılığınızı zorlayın bakalım: kim bilir ne güzel hikayeler çıkaracak, ne güzel filmler yapacaksınız! Dileriz bu açılım gençlerin işlerini daha da zenginleştirir yaratıcılığını daha da kışkırtır.

2. Yenilik ise çekilen filmlerin değerlendirilecek olması ve içinden en iyi ilk üç seçilmesidir. Böylece senaryo aşamasıyla çekim aşamasındaki farklılaşmalar daha belirgin hale gelecek ve proje tam bir proje olmaya hak kazanacak. Sinemada nihai ürünün film olduğunu unutmamak gerekir. Senaryolar iyi bir filme gitmenin en önemli aracıdır, ancak filmin kendisi değildir. Şimdiden tüm katılımcı arkadaşlara başarılar diliyoruz.

Sevgiler, saygılar
TÜRSAK VAKFI




ŞARTNAME

I- AMAÇ

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, geleceğin sinemasını yaratacak olan sinema öğrencilerinin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla, “Geleceğin Sineması” adlı proje ile sinema öğrencilerini desteklemektedir. “Geleceğin Sineması“nın on üçüncüsü Türkiye genelindeki tüm İletişim ve Güzel Sanatlar Fakültelerinin sinema bölümlerinde eğitim gören ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine açıktır.

II- KAPSAM

1- “Geleceğin Sineması” projesi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından TÜRSAK Vakfı’nın danışmanlığı ve işbirliği ile gerçekleştirilmektedir.

2- “Geleceğin Sineması” yarışması, sinema ve iletişim alanında eğitim veren Türkiye genelindeki devlet, özel ve vakıf okullarının ilgili bölümlerinde okuyan ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine açıktır.

3- Yarışmanın bu seneki teması “Kısa Kısa Beyoğlu”dur. Beyoğlu’nda geçen ya da Beyoğlu’ndan geçen senaryolar bekliyoruz. Kendi Beyoğlu’nu hayal et.

4- Senaryolar ön jüri tarafından değerlendirilecek, ön elemeyi geçen senaryolar ‘Seçici Kurul’un onayına sunulacak ve 20 senaryo seçilecektir.

5- Seçilen 20 senaryo Türsak Vakfı tarafından belirlenen tarih aralığında filme çekilecektir.

6- Çekilmiş olan 20 film jüri tarafından tekrar değerlendirilip ilk 3 belirlenecektir.

7- Yarışmaya katılan öğrenciler şartnamede yer alan koşulları kabul etmiş sayılırlar.

III- BAŞVURU KOŞULLARI

1- Öğrenciler tarafından yarışmaya gönderilecek proje dosyasında;

a) Filmin sinopsisi :1 sayfa ile sınırlıdır.
b) Filmin senaryosu : 12 punto ile times new roman karakterinde en fazla 20 sayfa olmalıdır.
c) Filmin ekibi : senaryo, kameraman, varsa oyuncular vb.
d) Öngörülen ayrıntılı yapım bütçesi.
e) Filmi gerçekleştirecek proje sahibi öğrencinin adı, soyadı, okulu, bölümü, sınıfı, okul ve ev adresi, telefon numarası, banka hesap numarasının yazılı olduğu bilgi formu bulunmalıdır.

2- Proje dosyaları içindeki dökümanlar bilgisayar ile yazılmalıdır.

3- Başvuruda bulunacak senaryolarda tür sınırlaması yoktur. Kurmaca, deneysel, belgesel, animasyon vb. türde olabilir. Bir öğrenci en fazla 3 projeyle katılabilir.

4- Filmin süresi 15 dakikayı geçmemelidir.

5- Proje, bir ekip tarafından hazırlanmış olsa da, yönetmenliği üstlenen bir öğrencinin adıyla sunulmalıdır. İki veya daha fazla öğrenci adının ‘proje sahibi / yönetmen’ olarak belirtildiği projeler yarışma dışı bırakılır.

6- Başvuruda bulunan proje sahipleri, proje dosyalarını en geç 1 Haziran 2016 günü saat 18:00’e kadar; e- posta yolu ile geleceginsinemasi@tursak.org.tr adresine göndereceklerdir.

7- “Geleceğin Sineması” projesi kapsamında destek almaya değer görülen senaryolar, film olarak yapıldıktan sonra, Vakıf ve Bakanlık arşivinde bulundurulmak üzere en geç 14 Ekim 2016 tarihine kadar TÜRSAK Vakfı’nın, şartnamenin 6. maddesinde belirtilen adresine, elden, kurye veya taahhütlü posta ile Dijital Video Dosyası veya DVD formatında ve 2 kopya olarak teslim edilecektir.

8- Yarışmada desteklenerek çekilen tüm filmlerin bir kopyası T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nde, bir kopyası ise TÜRSAK Vakfı arşivinde saklanacaktır. Bakanlık ve TÜRSAK Vakfı, telif hakları filmi gerçekleştiren öğrencide saklı kalmak üzere, filmlerin ticari olmayan gösterimlerini yapabileceklerdir.

9- “Geleceğin Sineması” projesi kapsamındaki yarışmadan destek alarak filmini gerçekleştiren öğrenciler, filmlerini ulusal veya uluslararası yarışmalara göndermekte, ticari veya ticari olmayan mecralarda göstermekte özgür olup, konuyla ilgili Bakanlığımızı ve TÜRSAK Vakfı’nı yazılı olarak bilgilendirmekle yükümlüdürler.

10- Öğrenciler, filmlerini yaparken jeneriğinde, “Bu film T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün “Geleceğin Sineması” kapsamında desteklenmiştir.” İbaresine ve TÜRSAK Vakfı’nın logosuna yer vereceklerdir.

IV-TELİF HAKLARI

Projelerde telif hakkı doğuracak “senaryo”, “müzik” ve “görüntü” vb. eserlerin kullanılması durumunda, projenin yapım aşamasında söz konusu telifler alınmış olmalıdır.

V- PROJELERİN İADESİ

1- “14 Ekim 2016” tarihine kadar yetiştirilemeyen filmlerden destek bedeli olarak ödenen 3.000 TL geri alınacaktır.

VI- DEĞERLENDİRME TAKVİMİ

1- Senaryo projelerinin son teslim tarihi / 1 Haziran 2016

2- Kazanan senaryo projelerinin açıklanması / 30 Haziran 2016

3- Filmlerin son teslim tarihi / 14 Ekim 2016

4- Ödül Töreni / Ekim 2016

VII- DESTEKLEME VE ÖDÜLLER

1- T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, “Geleceğin Sineması” kapsamında seçici kurul tarafından belirlenen 20 senaryo projesine 3.000 TL film yapım desteği verecektir.

2- 20 senaryo içinden sıralamaya giren ilk 3 senaryoya, etkinlik sponsoru LINKA tarafından aşağıda belirtilen şartlarla kamera desteği sağlanacaktır.

* Kamera ve ekipmanın kullanımı üç gün ile sınırlı olacaktır.
* Kamera, lens, monitör, tripod ve hard disk modeli Linka firması tarafından belirlenecektir
* Kamera , ekipman ve operatörün ulaşımı proje sahibi tarafından sağlanacaktır
* Kamera, ekipman ve operatör sadece İstanbul içi çekimlerde yer alacaktır.
* Çekim tarihleri 1 ay önce Linka Firmasına bildirilecektir.
* Karşılıklı anlaşma ile operatör kamera kullanımında yardımcı olabilecektir.

3- 20 senaryo içinden sıralamaya giren ilk 3 senaryoya etkinlik sponsoru Fono Film 5 gün post prodüksiyon (ses miksaj, kurgu, color) imkanı sunacaktır. Çalışma için Fono Film’e 1 ay önce haber verilecektir.

4- Senaryo projelerine yapılacak olan destek miktarı, TÜRSAK Vakfı tarafından bir defada ödenecektir.

5- Çekilen 20 filmin içinden ilk üç film, jüri tarafından ikinci bir değerlendirme sonucunda belirlenecektir.

6- Dereceye giren ilk üç film ödül töreninde açıklanacak ve Türsak Vakfı tarafından ödüllendirilecektir.