16. Geleceğin Sineması
Kısa Metrajlı Film Projelerini Destekleme Yarışması

2019
Son Başvuru Tarihi : 18 Mart 2019

Düzenleyen
Türsak Vakfı
Gazeteci Erol Dernek Sokak
No:11/2 Hanif Han
Beyoğlu, İSTANBUL
Tel: 0212 244 52 51
tursak@tursak.org.tr
geleceginsinemasi @ tursak.org.tr









16. GELECEĞİN SİNEMASI YARIŞMASI KAZANANLARI ÖDÜLLERİNE KAVUŞTU

2003 yılından bu yana kesintisiz olarak düzenlenen ve bu sene 16.'sının başvuruları 12 Şubat'ta başlayan Geleceğin Sineması Yarışması, 9 Temmuz 2019 Salı günü Bahçeşehir Üniversitesi Galata Kampüsü'nde düzenlenen ödül töreniyle nihayete erdi.

Törende TÜRSAK Vakfı Başkanı, Yapımcı Elif Dağdeviren'in ve ana jüri üyesi, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kemal Suher'in konuşmalarının ardından Geleceğin Sineması'ndan yapım desteği alan öğrencilere plaketleri verildi.

Özgenur Gülerce - Âşık Feymani
Furkan Gümüş - Bengi
Musa Can Servi - Borçlu
Mehmet Akif Yıldız - Duvar
Muhammed Zahid Çetinkaya - Fraktal: Munchies

plaketlerini ön jüri üyeleri Uygulayıcı Yapımcı Didem Karakum ile Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Erkan Büker'den teslim aldılar.

Furkan Taşçı - Gamsız Apartmanı
Buğra Mert Alkayalar - Neden Olmasın?
Makbule Tuba Demirkale - Sessiz İnsanlar
Abdullah Rıdvan Can - Tavşan
Umut Öz - Uğur

plaketlerini ön jüri üyesi Yapımcı Gülnaz Gökçen ile TÜRSAK Valfı üyesi Grafik Sanatçısı Kemal Öktem'den teslim aldılar.

Plaketlerin teslimini müteakiben, önce 3.'lük ödülünü kazanan Fraktal: Munchies filminin gösterimi yapıldı ve ardından filmin senarist ve yönetmeni Muhammed Zahid Çetinkaya ödülünü DenizBank Kültür Sanat Yöneticisi ve TÜRSAK Vakfı yönetim kurulu üyesi Perihan Yücel ile 1000 Volt Genel Müdürü Murat Akbulut'tan aldı.

Arkasından 2.'lik ödülünü kazanan Tavşan filminin gösterimi yapıldı ve ardından filmin senarist ve yönetmeni Abdullah Rıdvan Can ödülünü T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Müdürü Nevin Sekizkardeş ile Yapımcı Cemal Okan'dan aldı.

Son olarak 1.'lik ödülünü kazanan Sessiz İnsanlar filminin gösterimi yapıldı ve ardından filmin senarist ve yönetmeni Makbule Tuba Demirkale ödülünü TÜRSAK Vakfı Başkanı, Yapımcı Elif Dağdeviren'in ve ana jüri üyesi, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kemal Suher'den aldı.

Ödül töreninin ardından düzenlenen kutlama partisinde katılımcılar Bidar and the Bakers grubunun müzikleri eşliğinde eğlendi.







16. Geleceğin Sineması ödülleri sahiplerini buldu

“Sessiz İnsanlar” adlı kısa filmle Makbule Tuba Demirkale birincilik, “Tavşan” ile Abdullah Rıdvan Can ikincilik, “Fraktal: Munchies” projesiyle Muhammed Zahid Çetinkaya üçüncülük ödülünü aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) iş birliğiyle bu yıl 16.'sı düzenlenen yarışmanın ödül töreni, Bahçeşehir Üniversitesi Galata Kampüsü'nde gerçekleştirildi.

Yarışmada "Sessiz İnsanlar" adlı kısa filmle Makbule Tuba Demirkale birinci olurken, "Tavşan" ile Abdullah Rıdvan Can ikincilik, "Fraktal: Munchies" projesiyle Muhammed Zahid Çetinkaya üçüncülük ödülünü aldı.

- "Bu gençlerin elinden tutalım"

TÜRSAK Başkanı Yapımcı Elif Dağdeviren, sektöre yeni isimler kazandırmak için bir takım yeni adımlar atmaya karar verdiklerini söyledi.

Türkiye'de çok yetenekli isimlerin olduğunu vurgulayan Dağdeviren, gençlerin önü açıldığı takdirde iyi projelere imza atabildiklerini ifade etti.

Dağdeviren, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile diğer kurum ve kişilerin desteğiyle senaryoların filme dönüşmesinin bu yarışmanın en önemli farkı olduğunu belirterek, "Bu gençlerin elinden tutalım, sadece yarışmalarda kalmasınlar ve ilerlesinler." şeklinde konuştu.

- "Hayalleri olan gençlere destek olmak beni heyecanlandırıyor"

Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kemal Suher ise konuşmasında yarışmayla ilgili kendisini heyecanlandıran iki konu bulunduğunu söyledi.

"İletişim fakültesinin sadece eğitim vererek öğrenci yetiştiremeyeceğini çok iyi bilenlerdenim." diyen Suher, iletişim fakültelerinin sektörle daha yakın ilişki içinde olması gerektiğini vurguladı.

İletişim fakültelerinin sektördeki karşılıklarıyla beraber hareket ederek öğrenci yetiştirmesinin çok kıymetli olduğunu dile getiren Suher, şunları kaydetti:

"Beni çok heyecanlandıran diğer bir mevzu, hayalleri olan gençlere, hayalleri olan öğrencilere destek olmak. Sadece anlatarak sektöre hazırlamak değil, hayalinin peşinden koşan, öğrenci olsun ya da olmasın bu sektöre girecek adaylara imkan tanımak, bunun alt yapısını kurmak bizi heyecanlandırıyor."

Yarışmaya katılan filmlerden bazı sahnelerin gösterilmesiyle devam eden etkinlikte finale kalan filmlerin sahiplerine plaket takdim edildi.

Ardından, yönetmen Yüksel Aksu'nun başkanlığında, oyuncu Ceren Moray, Elif Dağdeviren, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kemal Suher ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Selçuk Yavuzkanat'tan oluşan ana jüri tarafından seçilen üç film izlenerek ödülleri verildi.

9 Temmuz 2019








16. Geleceğin Sineması yarışmasının başvurular başlamıştır...

Son Başvuru: 18 Mart 2019

T.C. Kültür ve Turizm bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve TÜRSAK Vakfı iş birliği ile düzenlenen “Geleceğin Sineması” Sinema Öğrencilerinin Kısa Film Projelerini Destekleme Yarışmasının 16.’sı için başvurular başlamıştır.

Detaylar: geleceginsinemasi.tursak.org.tr








ŞARTNAME

I - AMAÇ:

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, geleceğin sinemasını yaratacak olan sinema öğrencilerinin yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla, “Geleceğin Sineması” adlı proje ile sinema öğrencilerini desteklemektedir. “Geleceğin Sineması“nın on altıncısı Türkiye genelindeki tüm üniversitelerin sinema ve medya bölümlerinde eğitim gören ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine açıktır.

II - KAPSAM:

2.1. “Geleceğin Sineması” projesi T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından TÜRSAK Vakfı’nın danışmanlığı ve iş birliği ile gerçekleştirilmektedir.

2.2. “Geleceğin Sineması” yarışması, sinema ve iletişim alanında eğitim veren Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genelindeki devlet, özel ve vakıf okullarının sinema ve medya bölümlerinde okuyan ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine açıktır.

2.3. Yarışmada konu sınırlaması bulunmamaktadır.

2.4. Senaryolar önce teknik elemeye tabi tutulacak, eksik doküman sunan, senaryo formatına uymayan senaryolar içeren başvurular elenecektir.

2.5. Teknik elemeyi geçen başvurular ön jüri tarafından değerlendirilecek, ön elemeyi geçen senaryolar ‘Seçici Kurul’un onayına sunulacak ve 10 senaryo seçilecektir.

2.6. Seçilen 10 senaryo TÜRSAK Vakfı tarafından belirlenen tarih aralığında başvuruda bulunan kişiler tarafından filme çekilecektir.

2.7. Çekilmiş olan 10 film jüri tarafından tekrar değerlendirilip ilk 3 belirlenecektir.

2.8. Yarışmaya katılan öğrenciler şartnamede yer alan koşulları kabul etmiş sayılırlar.

III - BAŞVURU KOŞULLARI:

3.1. Başvurular, yarışmanın resmi internet sitesi olan http://geleceginsinemasi.tursak.org.tr sitesindeki başvuru formu doldurularak yapılacaktır.

3.2. Başvuru formu eksiksiz doldurulmalı ve aşağıda listelenen bilgi ve dosyaları içermeli, bu bilgi ve dosyalar aşağıda belirtilen sınırlamalara uygun olmalıdır.

a) Şu bilgiler, internet sitesindeki başvuru formuna eksiksiz girilmelidir:

Öğrencinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, ev adresi, cep telefonu numarası, e-mail adresi, kendisine ait bir banka hesabına ait banka ismi ve IBAN numarası.

b) Filmin sinopsisi:

Microsoft Word formatında, azami 1 sayfa uzunluğunda olmalıdır.

Sayfanın biçemi aşağıda belirtilene uygun olarak düzenlenmelidir:

Kenar boşluğu: 2,5 cm.

Satır aralığı: 1,5 satır

Font: Times New Roman

Punto: 12

c) Filmin senaryosu:

Azami 20 sayfa uzunluğunda olacak ve aşağıdaki koşullara uygun olacaktır.

Senaryolar ya Microsoft Word'de ya da Celtx benzeri bir senaryo yazma programında yazılmalıdır.

Celtx benzeri bir senaryo yazma programında yazılan senaryolar, sisteme PDF formatında yüklenmelidir.

Microsoft Word programında yazılan senaryolarda sayfa biçemi aşağıda belirtilenlere uygun olarak düzenlenmelidir.

Kenar boşluğu: 2,5 cm.

Satır aralığı: 1,5 satır

Font: Times New Roman

Punto: 12

d) Yönetmen Yaklaşımı:

Yönetmenin çekeceği filmle ilgili teknik planlarını ve vizyonunu anlatan, asgari 1 sayfa, azami 2 sayfa uzunluğunda yazı.

Sayfanın biçemi aşağıda belirtilene uygun olarak düzenlenmelidir:

Kenar boşluğu: 2,5 cm.

Satır aralığı: 1,5 satır

Font: Times New Roman

Punto: 12

e) Yönetmen biyografisi

Microsoft Word formatında, azami 1 sayfa uzunluğunda olmalıdır.

Sayfanın biçemi aşağıda belirtilene uygun olarak düzenlenmelidir:

Kenar boşluğu: 2,5 cm.

Satır aralığı: 1,5 satır

Font: Times New Roman

Punto: 12

f) Yönetmenin fotoğrafı

Fotoğraf .jpg veya .png formatında olmalıdır.

Asgari boyutu: 1000 piksel (Genişlik) x 1500 piksel (Yükseklik), 300 dpi olmalıdır.

g) Öğrenci Belgesi

Öğrenci işlerinden alınmış resmi öğrenci belgesinin .pdf formatındaki taranmış kopyası veya

3.3. Başvuru formunu eksik dolduran, şartnamedeki koşullara uygun olmayan dosyalar yükleyen adaylar, doğrudan yarışma dışı bırakılacaktır.

3.4. Başvuruda bulunacak senaryolarda tür sınırlaması yoktur. Kurmaca, deneysel, belgesel, animasyon vb. türde olabilir. Bir öğrenci sadece 1 projeyle katılabilir.

3.5. Filmin süresi 15 dakikayı geçmemelidir.

3.6. Son başvuru tarihi 18 Mart 2019’dur. 18 Mart 2019 günü, saat 18:00’den sonra yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

3.7. Seçici Kurul tarafından seçilen 10 senaryonun sahipleri, yapım desteklerini alabilmek için aşağıda listelenen belgeleri “TÜRSAK Vakfı Tomtom Mah. İstiklal Cad. No: 189 K:2 D:3 34433 Beyoğlu / İstanbul” adresine göndermek zorundadır. Yapım destek bedelleri, belgelerin adrese ulaşmasını müteakiben 1 iş günü içerisinde senaryo sahibinin başvuru formuna girdiği Banka Hesabına yatırılacaktır.

a) Vergi Dairesinden alacakları Vergi Mükellefiyeti Yazısı

b) Öğrenci işlerinden aldıkları Öğrenci Belgesi’nin aslı

c) Kendilerine e-mail vasıtasıyla gönderilecek olan Sözleşmenin ıslak imzalı kopyasını

3.8. Proje, bir ekip tarafından hazırlanmış olsa da yönetmenliği üstlenen bir öğrencinin adıyla sunulmalıdır. İki veya daha fazla öğrenci adının ‘proje sahibi / yönetmen’ olarak belirtildiği projeler yarışma dışı bırakılır.

3.9. “Geleceğin Sineması” projesi kapsamında destek almaya değer görülen senaryoların yapım ve yapım sonrası süreçlerinin en geç 27 Mayıs 2019 tarihine kadar tamamlanmış olması gerekmektedir.

3.10. Çekilen filmlerin en az 1080p çözünürlükte, 30.000 kbps görüntü, 320 kbps ses bit oranına sahip, MPEG4.H264 formatındaki Dijital Video Dosyasının indirilebilir bir kopyasının ve aşağıda listelenen dosyaların bulunduğu indirme bağlantısı (WeTransfer, Vimeo, Dropbox, Google Drive, vb.) en geç 27 Mayıs 2019 tarihine kadar TÜRSAK Vakfı’na ait geleceginsinemasi@tursak.org.tr e-mail adresine, gönderilecektir.

a) Filmden kareler:

En az 3 adet olmalıdır.

.jpg veya .png formatında olmalıdır.

Asgari boyutu: 1920 piksel (Genişlik) x 1080 piksel (Yükseklik), 300 dpi olmalıdır.

b) Afiş:

.jpg veya .png formatında olmalıdır.

Asgari boyutu: 5000 piksel (Genişlik) x 7000 piksel (Yükseklik), 300 dpi olmalıdır.

c) Filmin Künyesi:

Microsoft Word formatında, azami 1 sayfa uzunluğunda olmalıdır.

Sayfanın biçemi aşağıda belirtilene uygun olarak düzenlenmelidir:

Kenar boşluğu: 2,5 cm.

Satır aralığı: 1,5 satır

Font: Times New Roman

Punto: 12

3.11. Yarışmada desteklenerek çekilen tüm filmlerin bir kopyası T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nde, bir kopyası ise TÜRSAK Vakfı arşivinde saklanacaktır. Bakanlık ve TÜRSAK Vakfı, telif hakları filmi gerçekleştiren öğrencide saklı kalmak üzere, filmlerin ticari olmayan gösterimlerini yapabileceklerdir.

3.12. “Geleceğin Sineması” projesi kapsamındaki yarışmadan destek alarak filmini gerçekleştiren öğrenciler, filmlerini ulusal veya uluslararası yarışmalara göndermekte, ticari veya ticari olmayan mecralarda göstermekte özgür olup, konuyla ilgili Bakanlığımızı ve TÜRSAK Vakfı’nı yazılı olarak bilgilendirmekle yükümlüdürler.

3.13. Öğrenciler, filmlerini yaparken jeneriğinde, “Bu film T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün “Geleceğin Sineması” kapsamında desteklenmiştir.” İbaresine ve TÜRSAK Vakfı’nın logosuna yer vereceklerdir.

3.14. Herhangi bir yarışmada ödül almış veya herhangi bir kurum, kuruluş veya fondan destek almış ya da destek almaya hak kazanmış projeler, bu yarışmaya katılamazlar.

IV- TELİF HAKLARI

Projelerde telif hakkı doğuracak “senaryo”, “müzik” ve “görüntü” vb. eserlerin kullanılması durumunda, projenin yapım aşamasında söz konusu telifler alınmış olmalıdır.

V- PROJELERİN İADESİ

27 Mayıs 2019 tarihine kadar yetiştirilemeyen filmlerden destek bedeli olarak ödenen 6.000 TL geri alınacaktır.

VI- YARIŞMA TAKVİMİ

6.1. Senaryo projelerinin son teslim tarihi: 18 Mart 2019

6.2. Kazanan senaryoların açıklanması: 18 Nisan 2019

6.3. Filmlerin son teslim tarihi: 27 Mayıs 2019

6.4. Ödül Töreni: 13 Haziran 2019

6.5. Yarışma Düzenleme Kurulu YARIŞMA TAKVİMİ bölümünde değişiklik yapma hakkına sahiptir.

VII - DESTEK VE ÖDÜLLER

7.1. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, “Geleceğin Sineması” kapsamında seçici kurul tarafından belirlenen 10 senaryo projesine 6.000 TL film yapım desteği verecektir. Destek miktarı projeye verilen katkı payına göre artış gösterebilmektedir. TÜRSAK desteklerin artması durumunda bilgilendirmeyi sosyal medya aracılığı ile ve internet sitesinden duyuracaktır.

7.2. Verilecek diğer ödül ve destekler, kazanan senaryo projelerinin açıklanacağı tarihten önce etkinliğin resmi internet sayfası olan geleceginsinemasi.tursak.org.tr adresinden ve TÜRSAK Vakfı’nın sosyal medya hesaplarından duyurulacaktır.

VIII - DEĞİŞİKLİK VE İPTAL

8.1. Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı, yapım desteklerinin teslim edilmesinden önceki süreçte 16. Geleceğin Sineması Yarışması ile ilgili iptal ve değişiklik haklarını saklı tutar.

8.2. Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı, yapım destekleri teslim edildikten sonraki süreçte, ödül töreni, teslim tarihi ve ödüllerin muhteviyatı gibi konularda değişiklik yapma hakkını saklı tutar.







Hakkında

Türkiye’de sinema okullarında okuyan elli beş bini aşkın sinema öğrencisi, uygulamalı sinema derslerinden geçer not almak, daha da önemlisi okullarından mezun olabilmek için kısa film yapmak zorundadır. Kuşkusuz, senarist, yönetmen, yapımcı, görüntü yönetmeni, sanat yönetmeni veya sinemanın ışık, ses, set gibi teknik alanlarından birini meslek olarak sürdürmek isteyen öğrencilerin iyi bir sinemacı olarak yetişebilmeleri için uygulamalı dersler, söz konusu eğitimin en önemli aşamalarından biridir. Ancak sinema eğitimi veren okullarda uygulamalı eğitime olanak sağlayan, stüdyo ve teknik ekipman imkanları ne yazık ki öğrenci sayılarını, dolayısıyla öğrenci filmlerinin prodüksiyonlarını karşılayabilecek kapasitede değildir.

Bu durumda öğrenciler, çoğunlukla prodüksiyon için yeterli ekonomik koşulları yaratamadıklarından ve kendi kısıtlı imkanlarıyla filmlerini çekmek zorunda kaldıklarından, daha senaryo aşamasında, çekmek istedikleri filme, hayallerine oto sansür uygulamak zorunda kalmaktadır. Elbette sinema eğitimi veren özel okullarda koşullar daha iyi durumdadır ve okullar öğrenciye belli imkanları sunabilmektedir. Ancak devlete bağlı eğitim veren sinema ve iletişim okullarında okuyan öğrenciler için imkanlar yetersiz kalmaktadır.

Oysa artık biliyoruz ki tüm dünyada evrensel sinema yapabilen pek çok yönetmen “alaylı” değil “okullu”dur... Bir başka deyişle gelecekte dünyada kendinden söz ettirecek bir “Türk Sineması”nın var olabilmesi için, okullardaki öğrencilerimizin desteklenmesi, evrensel sinema ürünleri verebilen yönetmenler yetiştirilmesinde ciddi ve önemli bir katkı sağlayacaktır.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ve TÜRSAK Vakfı’nın işbirliğiyle hayata geçirdiği “Geleceğin Sineması” projesiyle, yarının sinemacılarına, okullarında yapacakları filmlerine ekonomik katkı sağlayarak destek olmayı hedeflemiştir. Geleneksel olarak 14 yıldır başarıyla gerçekleştirilen ve öğrencilerin kısa film projelerini destekleyen Geleceğin Sineması Yarışması, bir yandan Türk sinemasının geleceği için bir ışık yakmaya, bir yandan da sınıf geçmek ve mezun olmak için filmlerini yapmak zorunda olan öğrencilerimizi daha iyi projeler hayal edebilmeleri konusunda motive etmeye devam etmektedir.

TÜRSAK Vakfı, Türk Sinemasının gelişimine katkıda bulunmak ve gençlerin sinema üretimini desteklemek hedefiyle 2003 yılında başlattığı “Geleceğin Sineması” projesinde bu yıl 15. yaşına basıyor ve ilk günden bu yana etkinliği kesintisiz sürdürerek bu alanda önemli bir “misyon” üstlenmiş bulunuyor.

Sinema öğrencilerinin senaryo üretimlerini destekleyerek, sinemanın bir parçası olabilmelerinde aracı olmak;
Sinema alanında var olmak isteyen gençlerin, sektörün önemli isimleri ile fikirlerini paylaşabilmelerine platform yaratmak;
Sinemanın en temelde hikâyeden oluştuğu düşünüldüğünde, yazım aşamasının önemine vurguda bulunmak,
Genç sinemacıları yazmaya ve yazdıkları senaryoları çekmeye teşvik ederek bilinçli birer üretici olmalarını sağlamak,

temel amaçlarından hareketle on beş yıldır titizlikle gerçekleştirilen bu proje, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü’nün himayeleri altında TÜRSAK Vakfı’nın danışmanlığında sürdürülmektedir.