16. Gezici Festival

(03 - 09 Aralık 2010) Ankara
(10 - 16 Aralık 2010) Artvin
(17 - 19 Aralık 2010) Ordu

Düzenleyen : Ankara Sinema Derneği
Adres : Tunalı Hilmi Cad. No: 73/5
06660 Kavaklıdere - Ankara
Tel : 0 312 - 468 71 40 - 466 11 97
Faks : 468 71 39
Elektronik Posta Adresi - info @ europeanfilmfestival.com.tr
Web Sitesi
http://signesdenuit.free.fr
europeanfilmfestival.com.tr




GEZİCİ FESTİVAL’İN EN İYİSİ: İLLEGAL

16. Gezici Festival’de kazanan filmler belli oldu. 14 ülkeden 9 filmin yarıştığı festivalde Olivier Masset-Depasse’ın yönettiği İllegal Altın Boğa Ödülü’nü aldı. Chongqing’de Hüzün Gümüş Boğa Ödülü’nü alırken, Tayfun Pirselimoğlu’nun Saç filmi Özel Mansiyon aldı. SİYAD Ödülü Bibliyotek Pascal’a verildi.

Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Artvin Valiliği, Ordu Valiliği ve Artvin Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlediği 16. Gezici Festival’in ödül töreni 15 Aralık’ta Artvin’de yapıldı. Sunuculuğunu Radikal gazetesi yazarı Bahar Çuhadar’ın yaptığı ve Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde gerçekleşen törende Altın Boğa Uluslararası Film Yarışması’nda kazananlar belli oldu.

Altın Boğa Ödülü: İllegal
Artvin Valiliği ile Artvin Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen yarışmada, Cannes Film Festivali, Yönetmenlerin Onbeş Günü Bölümü’nün seçici kurulu üyelerinden Gaëlle Vidalie, Belçikalı yapımcı, yönetmen ve oyuncu Marion Hänsel, Norveçli sinema yazarı Nils Vermund Gjerstad ve Türkiyeli yönetmen Derviş Zaim’den oluşan jüri, Olivier Masset-Depasse’ın yönettiği İllegal’i (Illegal, 2010) “En İyi Film” seçti. Jüri; “güncel ve evrensel bir öyküyü etkili bir şekilde anlattığı” gerekçesiyle İllegal’e 10 bin Avro değerindeki Altın Boğa Ödülü’nü verdi.

Belçika’nın 2011 Oscar adayı olan İllegal Olivier Masset-Depasse’ın ikinci kurmaca uzun filmi. Belçika, Lüksemburg ve Fransa ortak yapımı olan film, Rusya’dan kaçıp geldiği Belçika’da 14 yaşındaki oğluyla yeni bir hayat kurmaya çalışan ve burada illegal yollarla yaşayan Tania’nın hikâyesi üzerinden seyirciyi mültecilerin yaşadıkları zulümle yüzleştiriyor.

İkincilik Chongqing’de Hüzün’e
Jüri, Çinli yönetmen Wang Xiaoshuai’nin yönettiği Chongqing’de Hüzün’e (Chongqing Blues, 2010) de “modern Çin’de geçen bir arayış öyküsünü duyarlı bir şekilde anlattığı için” ikincilik ödülü olan 5 bin Avro değerindeki Gümüş Boğa Ödülü’nü verdi.

Pekin Bisikleti (Beijing Bicycle, 2001) ve Şangay Düşleri (Shanghai Dreams, 2005) filmleriyle Türkiye’de de tanınan Wang’ın gizemli bir yas hikâyesini anlatan filmi bu yıl Cannes’da Altın Palmiye için yarışmıştı.

Jüri Özel Ödülü Saç’ın
Jüri ayrıca, “tutkuları ve takıntıları çok kişisel bir yaklaşımla anlattığı ve Türkiye sinemasında yeni ve büyüleyici bir sinema dili kullandığı” gerekçesiyle Tayfun Pirselimoğlu’nun Saç filmine Özel Mansiyon verdiğini açıkladı. İlk gösterimini Locarno’da yapan, görüntü ve yardımcı erkek oyuncu dallarında Altın Portakal kazanan Saç (2010), Tarlabaşı’nda perukçuluk yapan, ölümcül bir hastalığa yakalanmış, yapayalnız bir adamın hikâyesini anlatıyor.

SİYAD Ödülü Bibliyotek Pascal’ın
Fatih Özgüven, Şenay Aydemir ve Nil Kural’dan oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Jürisi’nin ödülü ise “günümüz Avrupasının hastalıklarıyla ilgili bir hikayeyi, beklenmedik bir biçimde, zengin bir düş gücü ve mizahla kuşattığı” için Bibliyotek Pascal (Bibliotheque Pascal, 2010) adlı filme verildi.

Szabolcs Hajdu’nun Macaristan’ın 2011 Oscar adayı da olan Bibliyotek Pascal üç yaşındaki kızını tek başına büyüten Mona Paparu’nun, Batı Avrupa’ya yaptığı aşk, zulüm ve belalarla dolu yolculuğunu anlatan bir peri masalıydı.

Gezici Festival Ordu’da
Gezici Festival rotasını Ordu’ya çevirecek. 20 Aralık’a kadar sürecek Festival’de Çoğunluk, Kars Öyküleri, Saç, Siyah Beyaz ve Zefir filmlerinin yaratıcılarını Ordulu sinemaseverlerle buluşturacak. Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapılacak gösterimler ücretsiz gerçekleşecek.







16. GEZİCİ FESTİVAL SONA ERDİ

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Artvin Valiliği, Artvin Belediyesi ve Ordu Valiliği’nin katkılarıyla düzenlenen 16. Gezici Festival, 3 Aralık’ta Ankara’da başladığı, 10-16 Aralık tarihlerinde Artvin’de sürdürdüğü yolculuğunu 19 Aralık’ta Ordu’da sonlandırdı.


AGezici Festival, bu yıl Almanya’dan Güney Kore’ye, Singapur’dan Polonya’ya 33 ülkeden 71 yönetmenin toplam 68 filmini sinemaseverlerle buluşturdu.

Bu yıl 16. yaşını kutlayan Festival’in teması “Darbeler!”di. 12 Eylül askeri darbesinin 30. yıldönümünde Gezici Festival, yalnızca Türkiye’de değil Portekiz’den Şili’ye, Arjantin’den Brezilya ve Yunanistan’a askeri darbelerin birçok ülkenin geleceğini nasıl yok ettiğini anlatan filmleri bir araya getirdi.

Gezici Festival Ankara’dan yola çıktı!
Türkiye sinemasının 2010 yapımı filmleri Ankara galalarını Gezici Festival’de yaptı. Gezici Festival, Ankara Sinema Derneği yapımı olan Kars Öyküleri adlı filmle açıldı. Derya Alabora’nın sunuculuğunu yaptığı açılış törenine filmin yapımına önemli katkı sağlayan Kars Eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun yanı sıra oyuncular Begüm Birgören, Erol Babaoğlu, Necmettin Çobanoğlu ve Rıza Akın da katıldı. Ankara galasını yapan filmlerden Gişe Memuru’nun gösterimine Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazanan Serkan Ercan, Saç’ın gösterimine filmin oyuncuları Ayberk Pekcan ve Rıza Akın, Zefir’in gösterimine ise oyuncular Oktay Kaptan ve Tülay Kaptan katıldı.

Venedik Film Festivali’nde Geleceğin Aslanı Ödülü’nün yanı sıra Antalya’da “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Erkek Oyuncu” dallarında ödül kazanan Çoğunluk’un gösterimine filmin oyuncusu Nihal Koldaş ve yapımcılarından Sevil Demirci katıldı. Ankara’da 26 yıldır sanatçıların, gazetecilerin ve politikacıların uğrak yeri olan barda geçen Siyah Beyaz’ın gösteriminde yönetmen Ahmet Boyacıoğlu, oyuncular Derya Alabora ve Taner Birsel izleyicilerin sorularını yanıtladılar.

Gezici Festival’in Ankara’da düzenlediği paneller de seyircilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. 4 Aralık Cumartesi günü Alman Kültür Merkezi’nde Mithat Sancar’ın moderatörlüğünde, Sırrı Süreyya Önder, Özlem Sulak ve Ertuğrul Kürkçü’nün konuşmacı olduğu “Darbe, Sinema ve Bellek” başlıklı panelde seyirciler yer bulmakta zorlandı ve pek çok kişi paneli başından sonuna dek ayakta durarak ya da yerlerde oturarak izledi.

“Kentinde Mülteci” bölümü kapsamında yer alan Evim Sulukulede’ydi’nin gösteriminin ardından filmin yönetmeni Astrid Heubrandtner, mimar Ali Cengizkan ve Sulukule Platformu’ndan Hacer Foggo’nun katıldığı bir söyleşi düzenlendi. 5 Aralık Pazar günü Ankara Alman Kültür Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide kentsel dönüşüm projelerinin kentlerin haritalarında olduğu kadar insanların hayatlarında yarattığı değişimler konuşuldu.

Önümüzdeki aylarda yeni filmini Ankara’da çekecek olan usta yönetmen Zeki Demirkubuz’un konuşmacı olduğu “Taşrada Var Bir Zaman” konulu panel de büyük ilgi gördü. Umut Tümay Arslan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ve Demirkubuz’la birlikte Tanıl Bora’nın konuşmacı olduğu panelde taşranın Türkiye sinemasında nasıl hayat bulduğu konuşuldu. Panelin bir de sürpriz ismi vardı. Türkiye sinemasının en iyi taşra filmlerinden biri olan Vavien’in senaristi ve oyuncusu Engin Günaydın, taşranın film üretim sürecinde nasıl bir malzeme olduğunu anlattı. Günaydın ayrıca Festival’in “Taşrada Var Bir Zaman” bölümünde yer alan Vavien’in gösterimine de katıldı.

İkinci durak Artvin’di
Festival, 10-16 Aralık tarihlerinde Artvinli sinemaseverlerle buluştu. Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nde yapılan gösterimler ücretsiz gerçekleşti.

Gezici Festival’in uluslararası yarışmalı bölümü geçen yıl olduğu gibi Artvin’de yapıldı. Yeni keşiflere olanak sağlayan yarışmalı bölümde bu yıl Peru’dan Macaristan’a, Çin’den Romanya’ya toplam 9 film Altın Boğa, Gümüş Boğa ve Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ödülleri için yarıştı.

Artvin Valiliği ile Artvin Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen yarışmada, Cannes Film Festivali, Yönetmenlerin Onbeş Günü Bölümü’nün seçici kurulu üyelerinden Gaëlle Vidalie, Belçikalı yapımcı, yönetmen ve oyuncu Marion Hänsel, Norveçli sinema yazarı Nils Vermund Gjerstad ve Türkiyeli yönetmen Derviş Zaim’den oluşan jüri, Olivier Masset-Depasse’ın yönettiği İllegal’i “En İyi Film” seçti. Jüri; “güncel ve evrensel bir öyküyü etkili bir şekilde anlattığı” gerekçesiyle İllegal’e 10 bin Avro değerindeki Altın Boğa Ödülü verildi. Jüri, Çinli yönetmen Wang Xiaoshuai’nin yönettiği Chongqing’de Hüzün’e de “modern Çin’de geçen bir arayış öyküsünü duyarlı bir şekilde anlattığı için” ikincilik ödülü olan 5 bin Avro değerindeki Gümüş Boğa Ödülü’nü verdi. Jüri ayrıca, “tutkuları ve takıntıları çok kişisel bir yaklaşımla anlattığı ve Türkiye sinemasında yeni ve büyüleyici bir sinema dili kullandığı” gerekçesiyle Tayfun Pirselimoğlu’nun Saç filminin Özel Mansiyon’a değer görüldüğünü açıkladı. Fatih Özgüven, Şenay Aydemir ve Nil Kural’dan oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Jürisi’nin ödülü ise “günümüz Avrupasının hastalıklarıyla ilgili bir hikayeyi, beklenmedik bir biçimde, zengin bir düş gücü ve mizahla kuşattığı” için Bibliyotek Pascal’a verildi. İzleyicilerin oylarıyla belirlenen bin Avro değerindeki Kısa Film İzleyici Ödülü’nü ise Romanyalı yönetmen Alexandru Mavrodineanu kazandı.

16. Gezici Festival’in Artvin ayağında film gösterimlerinin yanı sıra, Türkiye sinema sektörünün önemli isimlerinin katıldığı atölyeler yapıldı. Yapımcı ve öğretim görevlisi Leyla Özalp Artvinli katılımcılara yapımcılık dersi verirken, oyuncu Derya Durmaz oyunculuk atölyesi, Screen dergisi yazarı Martin Blaney sinema yazarlığı atölyesi, sinema yazarı Alin Taşçıyan ve Bilkent Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Başkanı Ahmet Gürata da film okuma atölyesi düzenlediler. Hollandalı canlandırma sanatçısı Niek Castricum ve Cindy Beck’in eğitmenliğinde yapılan Canlandırma Atölyesi sırasında 11-13 yaşları arasındaki çocukların çektikleri filmler Festival’in ödül töreninde gösterildi. Artvin ayrıca usta oyuncu Tarık Akan’ın sinema sohbetine de evsahipliği yaptı.

Festival’e Artvin yolculuğunda ayrıca, Adrienn Pal’ın senaristlerinden Andrea Roberti, Çoğunluk filminden Seren Yüce ve Settar Tanrıöğen, Saç’ın yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu ile oyuncuları Ayberk Pekcan, Derya Durmaz ve Rıza Akın, Zefir’in yönetmeni Belma Baş, Siyah Beyaz’dan Derya Alabora ve Erkan Can, Gişe Memuru’ndan Tolga Karaçelik ve Serkan Ercan, Kars Öyküleri’nin oyuncuları Rıza Sönmez, Derya Durmaz, Erol Babaoğlu ve Necmettin Çobanoğlu da eşlik etti.

Son durak Ordu’ydu
16. Gezici Festival 16-19 Aralık tarihlerinde Ordu’daydı. Ordulu sinemaseverlerin karşısına Türkiye sinemasının son dönem örneklerinin ağırlıkta olduğu bir programla çıkan Festival’de yönetmen ve oyuncuların katılımıyla söyleşiler de yapıldı. Festival’in açılış gecesinde gösterilen Belma Baş’ın yönettiği Zefir’e ilgi büyüktü. Gösterim öncesinde konuşan Baş, Ordu’da geçen ve Orduluların rol aldığı Zefir’in, doğup büyüdüğü bu kentte gösteriliyor olmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Festival’e Ordu’da ev sahipliği yapan Vali Orhan Düzgün açılış töreninde yaptığı konuşmada yeni açılan Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’nde film gösterimlerinin devam edeceğini belirterek, Gezici Festival’i önümüzdeki yıllarda da Ordu’da konuk edeceklerini belirtti. Ordu’da Saç filminin gösterimine yönetmen Tayfun Pirselimoğlu ve oyuncu Ayberk Pekcan, Siyah Beyaz filminin gösterimine de yönetmen Ahmet Boyacıoğlu ve oyuncu Derya Alabora katıldı.

Teşekkür ederiz

Bu sene bizi yalnız bırakmayan festival dostlarına, destekçilerimize ve sinemaseverlere teşekkür ederiz. Gelecek yıl görüşebilmek dileğiyle...




ULUSLARARASI ALTIN BOĞA FİLM YARIŞMASI
İllegal Olivier Masset-Depasse
Chongqing’de Hüzün Wang Xiaoshuai
Aziz Tony’nin Günahı Veiko Õunpuu
Adrienn Pal Ágnes Kocsis
Bibliyotek Pascal Szabolcs Hajdu
Ekim Daniel Vega, Diego Vega
Sıradan Bir Hayat Anocha Suwichakornpong
Çoğunluk Seren Yüce
Saç Tayfun Pirselimoğlu

ÖZEL GÖSTERİMLER
Başka Bir Yerde Sofia Coppola
Film Sosyalizm Jean-Luc Godard

TÜRKİYE 2010
Atlıkarınca İlksen Başarır
Gişe Memuru Tolga Karaçelik
Kars Öyküleri Özcan Alper, Zehra Derya Koç, Ülkü Oktay, Ahu Öztürk, Emre Akay
Siyah Beyaz Ahmet Boyacıoğlu
Zefir Belma Baş

UYGUNADIM HAYATLAR!
48 Susana de Sousa Dias
Annemler Tatilde Cao Hamburger
Kayıp Costa Gavras
Yargıç ve General Elizabeth Farnsworth, Patricio Lanfranco
Beynelmilel Sırrı Süreyya Önder, Muharrem Gülmez
12 Eylül Özlem Sulak

KENTİNDE MÜLTECİ
Cennet Oteli Sophia Tzavella
Evim Sulukule'deydi Astrid Heubrandtner

TAŞRADA VAR BİR ZAMAN
Vavien Yağmur Taylan, Durul Taylan

KISA İYİDİR
Bisiklet Gezisi Bernard Attal
Benim Adım Helmut Nicolas Steiner
Lütfen Bir Şey Söyle David O’Reilly
Yeni Komşular Joachim Back
Beyrut Chloé Mazlo
Hayırsız Ada Serge Avédikian
Üç Saat Annarita Zambrano
Yaşam İçin Bir Çığlık Vergine Keaton
Büyü Umesh Vinayak Kulkarni
Görünüşte Ortak Yaşam Bethany De Forest, Robin Noorda
Işık André Schreuders
Öpücük Joost van Ginkel
Yaratıkların Kökeni Floris Kaayk
Bankada Vukuat Var! Ruben Östlund
Burası Alaska Gunilla Heilborn, Mårten Nilsson
Peter’in Odası Nicolas Kolovos
Devetabanı Jonas Odell
Kanatlar ve Kürekler Vladimir Leschiov
Kurbağayı Yutmak Jurgis Krasons
Kırmızı Başlıklı Kız Iram Haq
Kızgın Adam Anita Killi
Esterhazy Izabela Plucinska
Hayatım Ellerinde Nuno Beato
Damarımda Kanımda Alexandru Mavrodineanu

KUZEYİN SESLERİ: NILSSON - SIMONSSON
Yok Olan Adam
Bay Pendel ve Kızlar
İsveç
Bir Daire ve Altı Davulcu İçin Müzik
Rienne Oteli
Dil Balığının Kaderi
Kadın ve Gramofon

KISACA YENİ ZELANDA
Barda Don McGlashan, Harry Sinclair
Eviye Alison Maclean
Kesin Yükseliş Niki Caro
Lemming Yardımı Grant Lahood
Yaşam Suyu Simon Baré
Harika Bir Balayı Jeff Simmonds, Phill Simmonds
Bay Tupaia’dan Mesajlar Christopher Dudman

ÇOCUK FİLMLERİ: SLOVAKYA CUMHURİYETİ
Dita Havada Viktor Kubal
İki İyi Arkadaş Viktor Kubal
Janko Hrasko Viktor Kubal
Akıllı Domuzcuk Frantisek Jurisic
Kukuriku Frantisek Jurisic
Bankadaki Bebek Vladimir Malik




16. Gezici Festival

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Artvin Valiliği, Artvin Belediyesi ve Ordu Valiliği’nin katkılarıyla düzenlenecek 16. Gezici Festival, 3-19 Aralık tarihleri arasında sırasıyla Ankara (3-9 Aralık), Artvin (10-16 Aralık) ve Ordu (16-19 Aralık) illerinde konaklayacak. Festival’in bu yılki teması ise “Darbe!”

Uygunadım Hayatlar!
12 Eylül askeri darbesinin 30. yıldönümünde Gezici Festival, “Darbe!” temasıyla yola çıkıyor. Yalnızca Türkiye’de değil Portekiz’den Şili’ye, Arjantin’den Brezilya ve Yunanistan’a askeri darbelerin birçok ülkenin geleceğini nasıl kararttığını ve insan hayatlarını yok ettiğini anlatan filmlerden oluşan “Uygunadım Hayatlar!” bölümünde; Costa Gavras’ın 1973’te Pinochet diktatörlüğü yönetimi altındaki Şili’de gözaltına alındıktan sonra “kaybolan” gazeteci oğlunu arayan Amerikalı babanın hikâyesini anlatan 1982 tarihli klasiği Kayıp (Missing), siyasi suçlu olarak aranan anne ve babası tarafından dedesine bırakılan 10 yaşındaki Mauro’nun gözünden 1970 Brezilyasını sunan Annemler Tatilde (The Year My Parents Went On Vacation, 2006) gibi kurmaca uzun filmlerin yanı sıra, Susana Sousa Dias’ın Portekiz’de 48 yıl sürmüş askeri rejim döneminin siyasi mahkûmlarıyla yapılmış görüşmeleri kendine özgü ve yenilikçi bir sinema dili kullanarak çektiği 48 (48, 2009), Elizabeth Farnsworth ve Patricio Lanfranco’nun birlikte yönettikleri, 1988 yılına kadar Pinochet yanlısı olan Şilili yargıç Juan Guzmán’ın diktatör Pinochet’nin adalet karşısına çıkması için verdiği mücadeleyi anlatan Yargıç ve General (The Judge and the General, 2008) adlı belgeselleri gösterilecek.

Bölümün 12 Eylül darbesini konu alan filmleri ise; Sırrı Süreyya Önder ve Muharrem Gülmez’in birlikte yönettikleri, bir Güney kasabasında askeri yönetime ayak uydurmaya çalışan kasaba halkı ve bir müzik grubu üzerinden dönemin trajikomik olaylarını anlatan Beynelmilel (2006) ve dünya prömiyeri Locarno Film Festivali’nde yapılan Özlem Sulak imzalı 12 Eylül (2010).

Uluslararası Altın Boğa Film Yarışması Artvin’de
16. Gezici Festival’in yeni keşiflere olanak sağlayan yarışmalı bölümünde bu yıl Peru’dan Macaristan’a, Çin’den Romanya’ya toplam 10 film yer alıyor. Festival’in Artvin ayağında Altın Boğa Ödülü için yarışacak filmler şöyle: Szabolcs Hajdu’nun yönettiği ve şaşırtıcı senaryosuyla belleklerde iz bırakacak Bibliyotek Pascal (Bibliotheque Pascal, 2010), Ágnes Kocsis’in Cannes Film Festivali’nin “Belirli Bir Bakış” bölümünde Sinema Yazarları Federasyonu (FIPRESCI) Ödülü’nü kazanan filmi Adrienn Pal (2010), Perulu yönetmen kardeşler Daniel ve Diego Vega’nın ilk yönetmenlik denemeleri Ekim (October, 2010), Olivier Masset-Depasse’ın 13 yaşındaki oğluyla Belçika’da kaçak yaşayan Rusyalı bir kadının yaşadıklarını anlattığı etkileyici draması İllegal (Illegal, 2010), Çinli yönetmen Xiaoshuai Wang’ın Cannes’da Altın Palmiye için yarışan, merakla beklenen son filmi Chongqing’de Hüzün (Chongqing Blues, 2010), Taylandlı yönetmen Anocha Suwichakornpong’un aile, sınıf, yaşam döngüsü ve politika üzerine ilginç bir meditasyon etkisi yaratan, Rotterdam’dan Kaplan Ödüllü filmi Sıradan Bir Hayat (Mundane History, 2009), Veiko Õunpuu’nun Avrupa Film Ödülleri’nin en güçlü adaylarından Aziz Tony’nin Günahı (Temptation of St Tony, 2010)... Yarışmada Türkiye’yi Seren Yüce’nin Antalya’dan En İyi Film ve En İyi Yönetmen Ödülü’yle dönen filmi Çoğunluk (2010) ve Tayfun Pirselimoğlu’nun görüntüleri ve senaryosuyla merak uyandıran son filmi Saç (2010) temsil edecek.

2010’da Türkiye Sineması
Türkiye sinemasının son bir yıldaki en iyi örneklerini bir araya getiren, yönetmen ve oyuncularını seyirciyle buluşturan “Türkiye Sineması 2010” bölümünde 5 film gösterilecek.
Ankara Sinema Derneği'nin 2007 yılında düzenlediği Kars Öyküleri Senaryo Yarışması'nda seçilen ve Özcan Alper, Zehra Derya Koç, Ülkü Oktay, Ahu Öztürk ve Emre Akay’ın birlikte yönettikleri Kars Öyküleri (2010), Ahmet Boyacıoğlu’nun dostluk, duyarlılık, 50 yaşına gelmek ve yaşlanmanın farkına varmak, bir mekâna bağlanmak ve hayatın küçük ayrıntıları üzerine güzellemesi Siyah Beyaz (2010), Antalya’dan Serkan Ercan’a erkek oyuncu ödülü getiren Tolga Karaçelik imzalı Gişe Memuru (2010), üzeri kapatılan, konuşulması ve dolayısıyla çözümü de tabu olan ensesti konu alan İlksen Başarır filmi Atlıkarınca (2010) ve Belma Baş’ın doğayı bir aktör olarak kullandığı ve durgunluğuyla seyirciyi şoke edici finaline hazırlayan ilk konulu uzun filmi Zefir (2010) Türkiye sinemasının bu yılki önemli temsilcileri...

Vizyon öncesi Festival’de
Festival’in vizyon öncesi sürprizleri yine dikkat çekici. Sofia Coppola'nın Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan Ödülü'nü kazanan filmi Başka Bir Yerde (Somewhere, 2010), Stephen Dorff ve Elle Fanning’in usta oyunculukları, dokusu ve ruhuyla bu senenin en iyi filmlerinden biri sayılıyor. Fransız Yeni Dalgası’nın unutulmaz yönetmeni Jean-Luc Godard’ın son filmi Film Sosyalizm (Film Socialism, 2010) “fikirler bizi ayırır, hayaller birleştirir” aforizmasından yola çıkıyor ve Akdeniz limanlarına uğrayan bir geminin ilginç yolcuları arasındaki konuşmalar üzerinden ilerliyor. Başka Bir Yerde ve Film Sosyalizm Ankara’da ilk kez Gezici Festival’de gösterilecek.

Kentten kasabaya hayatlar
Festival’in bu yıla özel olarak hazırladığı “Kentinde Mülteci” bölümünde, kentsel dönüşüm projelerinin kent haritası kadar insanların hayatlarını da değiştirdiğini anlatan iki önemli belgesel gösterilecek. Astrid Heubrandtner’in şimdi harap bir halde olan Sulukule’nin yıkılma sürecini yaşayanlarının gözünden sunan filmi Evim Sulukulede’ydi (My House Stood in Sulukule, 2010) ve Sophia Tzavella’nın 25 yıl önce komünist hükümetin yüksek ideallerle inşa ettiği, insanların konforu ve görkeminden etkilenerek adına “Cennet Oteli” dedikleri bir yerleşim alanının bugün nasıl da “Kayıp Cennet”e dönüştüğünü anlatan filmi Cennet Oteli (Paradise Hotel, 2010) Türkiye’nin de gündeminden düşmeyen kentsel dönüşüm projelerini sorgulamamızı sağlayacak.

Taşrada Var Bir Zaman
Yıllardır “taşra”yı kendisine sıla edinen Gezici Festival taşraya bakmayı da ihmal etmiyor ve bu yıl programına aldığı bir bölüm ve yayıma hazırladığı bir kitapla taşraya bir anlamda borcunu ödüyor. Bu bölümde gösterilecek Vavien (2009) filmiyle taşra yaşamına ışık tutulurken, editörlüğünü Tül Akbal ve Aslı Güneş’in yaptığı Taşrada Var Bir Zaman adlı kitapla da taşranın çeşitli temsil biçimleri tartışılıyor. Jale Parla, Tanıl Bora, Fatih Özgüven, Behçet Güleryüz, Aslı Kayhan, Tül Akbal, Janet Barış, Mesut Varlık, Ayşe Kayhan ve Burçe Çelik’in yazılarıyla kültür ve sanatta taşra imgesinin irdelediği kitap Çitlenbik Yayınları’ndan çıkacak.

Kısaca Çılgın İkili
Kısa film tutkunlarının yakından tanıdıkları, 30’dan fazla ödüle sahip İsveçli ikili Ola Simonsson ve Johannes Stjarne Nilsson’un filmleri 16. Gezici Festival’in en heyecanla beklenen bölümlerinden biri olacak. İlk konulu uzun metrajlı filmleri Sound of Noise’la bu yıl Cannes’dan ödülle dönen ikilinin kült kısa filmleri Bir Daire ve Altı Davulcu İçin Müzik (Music for One Apartment and Six Drummers, 2001), Rienne Oteli (Hotel Rienne, 2002) ve Kadın ve Gramafon’un (Woman and the Gramaphone, 2006) da programda yer alacağını özellikle belirtelim.

Kısa İyidir
16. Gezici Festival’in programında ayrıca, aralarında Niki Caro, Grant Lahood gibi ustaların kısa filmlerinin de bulunduğu “Kısaca Yeni Zelanda”, Festival’in olmazsa olmazları “Kısa İyidir” ve Slovakya Cumhuriyeti’nden seçilmiş canlandırmalardan oluşan “Çocuk Filmleri” bölümleri de yer alacak.

Sözel bölümler de dolu dolu
Festival’in Ankara’da yapılacak sözel bölümleri de heyecan verici... 4 Aralık Cumartesi günü Mithat Sancar’ın moderatörlüğünde yapılacak “Darbe, Sinema ve Bellek” başlıklı panelde Beynelmilel filminin yönetmenlerinden Sırrı Süreyya Önder, 12 Eylül belgeselinin yönetmeni Özlem Sulak ve sosyalist aktivist, yayıncı ve yazar Ertuğrul Kürkçü konuşmacı olarak katılacaklar.

“Taşrada Var Bir Zaman” konulu panelin katılımcıları ise yönetmen Zeki Demirkubuz ve Toplum&Bilim dergisinin yayın yönetmeni Tanıl Bora olacak. Umut Tümay Arslan’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek panel, 7 Aralık Salı günü Ankara Alman Kültür Merkezi’nde yapılacak.

“Kentinde Mülteci” bölümü kapsamında Evim Sulukulede’ydi filminin yönetmeni Astrid Heubrandtner, Ali Cengizkan ve Hacer Foggo’nun katılacağı bir söyleşi düzenlenecek. 5 Aralık Pazar günü filmin gösteriminin ardından yapılacak söyleşi Ankara Alman Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Artvin’de sinema konuşulacak
16. Gezici Festival’in Artvin ayağında ise Türkiye sinemasının sektörünün önemli isimlerinin katılacağı atölyeler yapılacak. Yönetmen asistanı, yapım koordinatörü ve yapımcı öğretim görevlisi Leyla Özalp Artvinli katılımcılara yapımcılık dersi verirken, usta oyuncu Derya Alabora oyunculuk atölyesi, Screen dergisi yazarı Martin Blaney sinema yazarlığı atölyesi, sinema yazarı Alin Taşçıyan ve Bilkent Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü başkanı Ahmet Gürata da Artvinli gençlere yönelik film okuma atölyesi düzenleyecek. Hollandalı canlandırma sanatçısı Niek Castricum’un eğitmenliğinde yapılacak Canlandırma Atölyesi ise 11-13 yaşları arasındaki çocuklara yönelik olacak. Artvin ayrıca Sürü, Yol, Maden, Pehlivan, Bir Avuç Cennet, Deli Deli Olma filmlerinin usta oyuncusu Tarık Akan ile Hiçbir Yerde, Pus, Rıza ve Saç filmlerinin yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu’nun sinema sohbetlerine de evsahipliği yapacak.

Gösterim mekanları
16. Gezici Festival’in Ankara’daki gösterimleri Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda ve Alman Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Festival’in Artvin’deki gösterim mekânı Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi, Ordu’daki ise Ordu Kültür Sanat Merkezi olacak.

Festival ve programla ilgili ayrıntılı bilgiye www.gezicifestival.org adresinden ulaşabilirsiniz.