7. Hak-İş Kısa Film Yarışması

Ödül Töreni - 29 Kasım 2018
Son Başvuru Tarihi: 15 Ekim 2018

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Merkezi
Tunus Caddesi No:37 Kavaklıdere / Ankara
hakiskisafilm.org
hakisshortfilm @ hakis.org.tr

Başvuru Formu .docx
Şartname .doc
Eser Teslim .docx




HAK-İŞ 7. Uluslararası Kısa Film Yarışması Ödül Töreni ve Resepsiyonu

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, Filistin'in bağımsızlığına karşı gerek uluslararası planda gerekse İsrail'de yapılanları bir kez daha protesto ettiklerini ifade etti. Arslan, "Filistin ile birlikteliğin altını çiziyoruz. Buradan yola çıkarak HAK-İŞ olarak önümüzdeki günlerde inşallah Filistin'le ilgili bir dizi programı da hayata geçireceğimizin altını çiziyorum" dedi.
HAK-İŞ VII. Uluslararası Kısa Film Yarışması Ödül Töreni ve Resepsiyonu başkent Ankara'da gerçekleştirildi. Törene başta AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu olmak üzere çok sayıda sinema sanatçısı ve yönetmen konuk katıldı.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yedincisi gerçekleştirilen uluslararası emek temalı kısa film yarışmasının ödül törenine katılımından dolayı tüm davetlilere teşekkürlerini sundu. HAK-İŞ olarak emeğin sanat alanındaki yansımasını görmek adına hayalleri gerçekleştirmek için 2012 yılında bu yola çıktıklarını dile getiren Arslan, "Bugün bu hayalimizin gerçekleştiğini görmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. dünyanın dört bir yanından 128 ülkeden 4 bin 104 yönetmenin dikkatini çekmiş, bir kısa film yarışması olmak bizi gelecek için çok umutlandırıyor. Geleneksel hale getirdiğimiz kısa film yarışmasını bu yıl da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Bu birlikteliğin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini ümit ediyoruz. Biz emekçilerin ürettikleriyle sanata değer kattıklarını biliyoruz. Kültür ve medeniyet coğrafyamıza baktığımızda gördüğümüz bütün eserlerde emekçilerin sanata düşen alın teri ve hünerleri bulunmaktadır. Dünyaya örnek teşkil eden tarihi şehirler, külliyeler, tarihi köprüler, kervansaraylar, hanlar, çarşılar, bedestenler emekçilerin yoğun çaba ve emekleri ile hayat bulmuştur. Medeniyet dünyamızda müzikten hat sanatına, edebiyattan mimariye, şiirden tezhip sanatına kadar emeğin sanata dönüştüğü binlerce muhteşem eser bulunmaktadır. HAK-İŞ olarak sendikacılığın sadece toplu sözleşme sadece haklar, ücret olmadığı ile sınırlı olmadığını biliyoruz. Üyelerimize ve tüm kamuoyuna karşı kültür ve sanat yükümlülüğümüzün olduğunun da altını çizmemiz gerekiyor. Sosyal sorumluluklarımızı yerine getirmenin araçlarından birisi olan kısa film yarışmalarıyla da karşınıza çıkıyoruz. Sendikal harekete örnek teşkil edecek bir yapılanma için başta film çalışmaları olmak üzere, tüm sanat dallarında emeğin öne çıkarılması gerektiğine inanıyoruz ve bunun için çalışmalarımızı büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz. İnancımız sendikal mücadelenin bu tür çalışmalarımızda daha da güçlendirileceği yönünde. HAK-İŞ olarak bu kısa film yarışmasını geleneksel hale getirmekle, sendikal harekete önemli bir sanat damarı açıyoruz" şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda İsral'in Filistin'de yaptığı zulümlere değinen Arslan, Filistin'in bağımsızlığına karşı gerek uluslararası planda gerekse İsrail'de yapılanları bir kez daha protesto ettiklerini ifade etti. Arslan, "Filistin ile birlikteliğin altını çiziyoruz. Buradan yola çıkarak HAK-İŞ olarak önümüzdeki günlerde inşallah Filistin'le ilgili bir dizi programı da hayata geçireceğimizin altını çiziyorum" mesajını verdi.

"128 ülkeden binlerce yönetmen kısa film yarışmasına katıldı"
Törende konuşma gerçekleştiren HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay ise, Hak-İş'in Kısa Film yarışmasının 7. yılında gelişerek, daha çok yönetmene, daha çok ülkeye ulaşarak büyümeye devam ettiğini söyledi. Toruntay, "HAK-İŞ Konfederasyonu'nun savunduğu ilkelerin sanat dünyasında da karşılığını bulmayı hedefledik. Emek şemsiyesi etrafında toplanmış siz değerli sinema sanatçılarını kısa film yarışmamıza verdiğiniz destekden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Her geçen yıl emek temalı filmlerin üretilmesi hem bizim yarışmamız için hem de dünya çapında farkındalık oluşması bakımından oldukça önemli. 'Emek' hareketinin, ulusal ve uluslararası platformlarda farkındalığını arttırmak amacıyla çalışmalarımızı yoğun bir şekilde gerçekleştirdik. İlerleyen yıllarda 81 ilden konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın üyelerinin kısa filmler çekerek, bu yarışmada daha fazla yer alacaklarına canı gönülden inanıyorum. Uluslararası alanda gerçekleştirdiğimiz kısa film yarışmasını büyük bir başarıyla tamamlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu yıl 128 ülkeden binlerce yönetmen kısa film yarışmamıza katılarak Hak-İş Uluslararası Kısa Film Yarışmasına katılarak bizleri onurlandırdılar" ifadelerinde bulundu.

"Sektöre 300 bin liranın üzerinde ödül dağıttık"
HAK-İŞ Kültür Sanat Komite Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı da, yedi yıldır, büyük bir azim ve kararlılıkla çalıştıklarını belirterek, daha iyiye ve daha güzele ulaşmak için mücadele edildiğini ve HAK-İŞ olarak, 2012 yılında başlatılan ve 2016 yılından bu yana uluslararası düzeyde gerçekleştirilen kısa film yarışmasında, sektöre 300 bin liranın üzerinde ödül dağıtıldığını kaydetti. Odabaşı, "Yedi yılda yarışmamıza 16 bine yakın filmle başvuruda bulunuldu ve bu filmler aracılığıyla, yapımcısı, yönetmeni ve oyuncusu on binlerce sinema emekçisine ulaştık. Yarışmamıza her geçen yıl daha yenilikçi filmlerin katılmasından ve daha da önemlisi "emek" temalı filmlerin sayısının artmasından mutluluk duyuyoruz. Üreten, çabalayan, yarına şekil veren bütün emekçiler HAK-İŞ'in Kısa Film Yarışmasında bir araya geldiler. Komitemiz ve yarışma ekibimizin yoğun çalışmaları sayesinde, Türkiye'den 202 film yapımcısın başvuruda bulunduğu yarışmamıza, Hindistan'dan 473, İran'dan 346, Amerika'dan 344, İtalya'dan 192 ve diğer ülkelerden 2 bin 547 olmak üzere toplam 4 bin 104 film katıldı. Yarışmamıza İspanya'dan Filipinler'e, Fransa'dan Venezüella'ya, Letonya'dan Sudan'a, Arjantin'den Kore'ye, Meksika'dan Uganda'ya, Japonya'dan Kolombiya'ya Endonezya'dan Malta ve Belarus'a, Camerun'dan Malavi, Burundi ve Senegal'e kadar 128 ülkeden katılım oldu. HAK-İŞ olarak, dünyanın dört bir yanında varolan emeği beyaz perde aracılığıyla bir kez daha görme şansımız oldu. Dünyanın her yerinde emeğin ve emekçilerin sorunları aynı. Filmleri izlerken emekçilerin yaşadığı sorunları bir kez daha derinden hissettik. Kimi ülkelerin çocuk işçiliğiyle kimisinin yoksullukla, kimisinin çevre felaketleriyle mücadele ettiğini yakından gördük. İş kazaları ve kadın hakları gibi ülkelerin yaşadıkları sorunlara şahit olduk. Savaşların başta çocuklar olmak üzere insanların hayatında neden olduğu yıkımlara beyaz perde aracılığıyla tanıklık ettik. HAK-İŞ Konfederasyonu Kültür Sanat Komitesi olarak bize emanet edilen her filmi büyük bir titizlikle inceledik. Her bir filmin içindeki emeği gördük. Yoğun ve titiz bir çalışma sonucunda 80 yapım finale kalarak seçki kitabında yer almaya hak kazandı. Bunların içinden de hem Türkiye'den hem de uluslararası alandan 11 kategoride ödül alanlar belirlendi" bilgisini verdi.

Yarışmada Ulusal Kategorisinde En İyi Film Birincilik Ödülü "Kum Saati/ Sandglass" oldu. Uluslararası Kategorisinde En İyi Film Birincilik Ödülü "Estonya/ Estonia Çatı Tıklatma - Roof Knocking" oldu. Sendikacı Gözünden Kategorisinden birincilik ödülü ise "İşçilerin Gözünden HAK-İŞ" kısa filmi oldu.

29 Kasım 2018







Hak-İş Uluslararası Kısa Film Yarışması

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hak-İş Uluslararası Kısa Film Yarışması ile ilgili, "Bu kısa film yarışmasını geleneksel hale getirmekle sendikal harekete önemli bir sanat damarı açıyoruz.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hak-İş Uluslararası Kısa Film Yarışması ile ilgili, "Bu kısa film yarışmasını geleneksel hale getirmekle sendikal harekete önemli bir sanat damarı açıyoruz. Bu tür faaliyetlerimiz sendikal dünya için özendirici, sanat dünyası için de teşvik edici bir etki yapacaktır." dedi.

Arslan, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla bu yıl 7'ncisi düzenlenen "Emeğe Saygı" temalı Uluslararası Kısa Film Yarışması'nın bir oteldeki ödül töreninde yaptığı konuşmada, Konfederasyon olarak üyelerine karşı kültür ve sanat yükümlülüklerinin olduğunu söyledi.

Sendikacılığın sadece toplu sözleşme, sosyal haklar ve ücretle sınırlandırılmayacağını bildiklerini belirten Arslan, şöyle konuştu:
"Hak-İş olarak sanatı emekten ayrı düşünemediğimiz için sanatın bizzat emek olduğunun bilincini taşıdığımız için bu yarışmayı düzenledik. Sendikal harekete örnek teşkil edecek bir yapılanma için başta film çalışmaları olmak üzere tüm sanat dallarında emeğin öne çıkartılması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için çalışmalarımızı büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz. Sendikal mücadelenin bu tür çalışmalarımızla daha da güçlendirileceğine, daha tahkim edileceğine inanıyoruz. Hak-İş olarak bu kısa film yarışmasını geleneksel hale getirmekle sendikal harekete önemli bir sanat damarı açıyoruz. Bu tür faaliyetlerimiz sendikal dünya için özendirici, sanat dünyası için de teşvik edici bir etki yapacaktır."

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay da yarışmaya İspanya'dan Filipinler'e, Fransa'dan Senegal'e kadar 128 ülkeden katılım olduğunu belirterek, "Geleneksel hale gelen yarışmamıza Hak-İş'e bağlı sendikalardan da katılım var. Bu son derece memnuniyet verici bir durum." dedi.

Türkiye'den 202 film için başvuru yapıldı

Hak-İş Kültür Sanat Komite Başkanı Birsen Çiçek Odabaşı, 2012'de başlattıkları ve 2016'da bu yana uluslararası düzeyde gerçekleştirdikleri yarışmayla sektöre 300 bin liranın üzerinde ödül dağıttıklarını söyledi.

Yarışmaya 7 yılda 16 bine yakın filmle başvuruda bulunulduğu ve bu filmler aracılığıyla yapımcı, yönetmen ve oyuncu on binlerce sinema emekçisine ulaşıldığını belirten Odabaşı, şöyle konuştu:

"Komitemiz ve yarışma ekibimizin yoğun çalışmaları sayesinde Türkiye'den 202 film yapımcısının başvuruda bulunduğu yarışmamıza, Hindistan'dan 473, İran'dan 346, Amerika'dan 344, İtalya'dan 192 ve diğer ülkelerden 2 bin 547 olmak üzere toplam 4 bin 104 film katıldı. Yoğun ve titiz bir çalışma sonucunda 80 yapım finale kalarak seçki kitabında yer almaya hak kazandı. Bunların içinden de hem Türkiye'den hem de uluslararası alandan 11 kategoride ödül alanlar belirlendi."

İki kategoride 11'er dalda ödül verildi

Ulusal ve uluslararası kategorilerde 11'er dalda ödüllerin verildiği Hak-İş Uluslararası Kısa Film Yarışması'nda, sendikacılar tarafından çekilen filmler de ayrıca ödüllendirildi.

Ulusal kategoride birincilik ödülüne Erkan Erkanat ve İbrahim Demirkan "Kum Saati", ikincilik ödülüne Merve Çirişoğlu Çotur "Karton Kutu", üçüncülük ödülüne Peyami Sefa Altıntaş "Hayat Nöbeti" filmleriyle layık görüldü.

Uluslararası kategoride ise birincilik ödülü Estonya'dan Sina Salimi'nin "Çatı Tıklatma"sı filmine verilirken, ikincilik ödülü Fransa'dan Marguerıte İmperatori'nin "Buğday Adam", üçüncülük ödülü Gana'dan Lindsay Branham ve Andrew Michael Ellis'in "Derin Yer" filmlerinin oldu.

Dereceye girenlere para ödülü ve özel tasarlanan plaket takdim edildi.

Öte yandan, Birsen Çiçek Odabaşı ve Arif Çatal'ın yönettiği "İşçilerin Gözünden Hak-İş" ile Umut Emre Çınar'ın çektiği "Ego'suz bir EGO Şoförü Hikayesi" filmleri sendikacı gözünden bölümünde ödüle değer görüldü.

Ödül törenine, TBMM Başkanvekili Levent Gök, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Hak-İş Onursal Genel Başkanı Salim Uslu, yönetmenler Mesut Uçakan ve İsmail Güneş ile oyuncular Ahmet Yenilmez ve Yusuf Sezgin'in de aralarında olduğu davetliler katıldı.

29 Kasım 2018








HAK-İŞ KISA FİLM YARIŞMASINA REKOR BAŞVURU

HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından bu yıl yedincisi gerçekleştirilen uluslararası kısa film yarışmasına Türkiye’den ve uluslararası alandan rekor düzeyde başvuru oldu. HAK-İŞ VII. Uluslararası Kısa Film Yarışmasına, 202’si Türkiye’den olmak üzere 128 ülkeden 4.104 film yapımcısı katıldı. Yarışma kapsamında ulusal ve uluslararası alanda iki kategoride 11 dalda toplam 60 bin TL’nin üzerinde ödül verilecek.

Ödül töreni, sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda ünlü ismin katılımıyla 29 Kasım 2018 tarihinde gerçekleştirilecek. Törende

Bangladeş'ten Letonya'ya, Filipinler'den İran'a, Estonya'dan Gana'ya, İngiltere'den Kırgızistan ve Hindistan'a kadar yurt dışından ve yurt içinden sinema dünyasına emek verenler bir araya gelecek.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Kültür Sanat Komitesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkılarıyla bu yıl yedincisini gerçekleştirilecek olan Emek temalı Kısa Film Yarışmasına ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, Kültür Sanat Komitemiz tarafından yürütülen HAK-İŞ Uluslararası Kısa Film Yarışmamızın bu yıl yedincisini Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da katkılarıyla gerçekleştiriyoruz. Yarışma ile ‘Emek’ konulu filmlerin sayısının artırılmasını ve bu alanda ‘emek veren’ yapımcıların biraraya gelebileceği bir platformun oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu yıl yedincisini gerçekleştireceğimiz yarışmamızın dünya genelinde bir marka olduğunu ve yoğun bir ilgiyle karşılandığını görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

Kısa Film Yarışmamıza başvurular 15 Ekim itibariyle sona ermiş ve yarışmamıza 202’si Türkiye’den olmak üzere 128 ülkeden toplam 4.104 film yapımcısı başvuruda bulunmuştur. Yarışmamıza, Hindistan’dan 473, İran’dan 346, Amerika’dan 344, İtalya’dan 192, Fransa’dan 170, Brezilya’dan 163, İspanya’dan 162, Rusya’dan 131 ve İngiltere’den 128 filmle katılım sağlanmıştır. Yarışmamıza Estonya, Gana, Bangladeş, Letonya, Filipinler, Hindistan, İran, İngiltere, Kırgızistan, Arjantin, Kore, Meksika, Uganda, Japonya, Endonezya, Çin, Nijerya, Kolombiya, Venezüella, Nepal, Afganistan, Belarus, Malta, Uruguay, Tayland, Singapur, Kongo, Tanzanya, Camerun, Costa Rica, Porto Rica, Malavi, Burundi, Senegal ve Mali gibi dünyanın dört bir yanından katılım olması ve ortak noktasının emek olması dünya çapında bir kısa film yarışması olduğumuzun kanıtıdır. Biz, bir emek meşalesi yaktık ve bugün bu meşalenin altında binlerce yapımcı ve yönetmen bir araya geldi.

Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in uluslararası alanda düzenlediği Kısa Film Yarışmasına 2016 yılından bu yana 15 bine yakın film yapımcısı ve yönetmeni başvuruda bulundu. Bu kapsamda Azerbaycan, Cezayir, Belçika, Malezya, Fransa, Bangladeş, İsveç, Rusya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Kazakistan, Ürdün, Arnavutluk, Irak ve İran’dan yapımcı, yönetmen ve oyuncular ülkemize davet edilerek ödülleri takdim edildi.

Ödül 60 Bin TL’nin Üzerinde
Yarışma kapsamında ulusal ve uluslararası alanda iki kategoride 11 dalda toplam 60 bin TL’yi aşkın ödül veriyoruz. Birinci olan filme 10.000 TL, ikinci olan film 5.000 TL, üçüncü olan film 2 bin 500 TL veriyoruz. Ayrıca 2.500 TL Necati Çelik Özel Ödülü, 1.000’er TL de En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, en İyi Yönetmen, En İyi Senaryo, En İyi Kurgu, En İyi Müzik ve En İyi Görüntü Ödülü veriyoruz. Yarışmada ayrıca Sendikacı Gözünden kategorilerinde belirlenecek eserlere de 1.000’er TL ödül ve özel tasarlanan ‘ödül plaketi’ takdim ediyoruz.

HAK-İŞ olarak, emeği bilgi, sanat ve kültürle buluşturmak, insan emeğinin sanatsal alandaki çalışmalarına bir farkındalık kazandırmak amacıyla çıktığımız bu yolda emin adımlarla yürüyoruz. HAK-İŞ VII. Uluslararası Kısa Film Yarışmasını da başarıyla ve rekor bir başvuruyla sonuçlandırmaktan memnuniyet duyuyoruz. Sinema alanında faaliyet gösteren, tüm yapımcı ve yönetmenlere, oyunculara, kısacası sinema emekçilerine yarışmamıza göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz.

Kültür Sanat Komitemiz tarafından yarışmanın başladığı ilk günden itibaren yapılan değerlendirmeler, başvuruların sonuçlanmasıyla zirve noktasına ulaştı ve yoğun bir çalışma sonucunda ödül alan yapımlar belirlendi. Ödüllerini almak üzere Bangladeş'ten Letonya'ya, Filipinler'den İran'a, Estonya'dan Gana'ya, İngiltere'den Kırgızistan ve Hindistan'a kadar sinema dünyasına emek verenler Türkiye’ye gelecek.

Ödül töreni, 29 Kasım 2018 tarihinde Hilton Garden Inn Otel'de Saat:15.00'de başlayacak. Ödül Törenine, sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda ünlü ismin katılımı ile gerçekleştirilecek.”






"Emeğe Saygı" TEMALI
ULUSLARARASI KISA FİLM YARIŞMASI
Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonlarından biri olan HAK-İŞ el emeğiyle, beyin gücünü; zanaatla, sanatı birlikte ele alarak yürüttüğü çalışmalarına 2012 yılında yeni bir boyut kazandırmış “Emeğe Saygı” temalı ödüllü bir kısa film yarışması düzenlemiştir. HAK-İŞ gösterilen yoğun ilgiden ve çıkan ürünlerin niteliklerinin üst düzey olmasından cesaret alarak savunduğu ilkelerin, görüntünün dünyasında da karşılık bulması için bu yarışmanın her yıl düzenlenmesine karar verdi.

Bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek olan kısa film yarışması uluslararası alanda ve konu başlığı geçen yıl olduğu ve bundan sonra olacağı üzere yine "Emek" olarak belirlenmiştir. Yarışma ile “Emek” konulu filmlerin sayısının artırılması ve bu alanda “emek veren” yapımcıların biraraya gelebileceği bir platformun oluşturulması amacıyla düzenlenmektedir.

HAK-İŞ Kısa Film yarışması ile;
Emeğin; bilgi, sanat ve kültürle buluşmasını sağlayarak bir sentez oluşturabilmeyi, Emek teması üzerinden işçi kavramına yeni bir boyut kazandırmayı,
HAK-İŞ Konfederasyonu’nun savunduğu ilkelerin sanat dünyasında da karşılığını bulmasını sağlamayı,
Yeni bir sendikal medeniyet inşasına kültürel katkı sağlamayı,
Erdemli bir sendikal inşa için insanı ve emeği merkezine alan farklı bir bakış açısı oluşturabilmeyi,
Üst düzey nitelikli çalışmaların, kamuoyuna duyurulmasına yardımcı olabilmeyi,
HAK-İŞ Konfederasyonu’nun, hakların savunuculuğunu üstlenmesi yönünde, Sinematografik materyaller aracılığı ile “Emek” hareketinin, ulusal ve uluslararası platformlarda farkındalığını arttırmayı,
Teknik ve görsel açıdan değerlendirmelere tabii tutulan ürünlerin niteliklerinin artmasını sağlamayı,
Özellikle çalışanların kültüre eğilmesi ve gençlerin, daha çok üniversitelerin ilgili bölümlerinde (İletişim Fakültesi - Radyo Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon) öğrenim gören kişilerin sanatsal bakış açısı ile “Emek” temasını işlemesine olanak sağlamak ve teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Konfederasyonumuz HAK-İŞ, 2012 yılından bu yana gerçekleştirdiği Kısa Film Yarışması için bir ödül töreni düzenlemekte ve söz konusu tören, kültür ve sanat dünyası ile siyaset ve sendikal dünyanın bir araya geldiği bir platform olmaktadır.

HAK-İŞ Kısa Film Yarışmasına,
2012 yılında 67 proje,
2013 yılında 55 proje,
2014 yılında 72 proje,
2015 yılında 52 proje ve
2016 yılında 129 ülkeden 6033 proje ve
2017 yılında 124 ülkeden 5404 proje başvuruda bulunmuştur.
Konfederasyonumuz HAK-İŞ bu yıl da "Emeğe Saygı" temasıyla VII. Uluslararası Kısa Film Yarışması gerçekleştirecektir.

Kısa Film Yarışmamıza katılımcı sayısının bu yıl daha da artması temel hedefimizdir. Bu amaçla geçmiş yılların da tecrübesiyle çalışmalarımızı yoğunlaştırarak devam ediyoruz.







HAK-İŞ VI. ULUSLARARASI KISA FİLM EMEK YARIŞMASI ÖDÜLLERİ ŞARTNAMESİ

1.AMAÇ

Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonlarından biri olan HAK-İŞ el emeğiyle, beyin gücünü; zanaatla, sanatı birlikte ele alarak yürüttüğü çalışmalarına 2012 yılında yeni bir boyut kazandırmış “emeğe saygı” temalı ödüllü bir kısa film yarışması düzenlemiştir. HAK-İŞ gösterilen yoğun ilgiden ve çıkan ürünlerin niteliklerinin üst düzey olmasından cesaret alarak savunduğu ilkelerin, görüntünün dünyasında da karşılık bulması için bu yarışmanın her yıl düzenlenmesine karar verdi.
Bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek olan kısa film yarışması uluslararası alanda ve konu başlığı geçen yıl olduğu ve bundan sonra olacağı üzere yine "emek” olarak belirlenmiştir. Yarışma ile “Emek” konulu filmlerin sayısının artırılması ve bu alanda “emek veren” yapımcıların biraraya gelebileceği bir platformun oluşturulması amacıyla düzenlenmektedir.

2. ORGANİZASYON

HAK-İŞ VI. Uluslararası Kısa Film Yarışması, Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonlarından biri olan HAK-İŞ tarafından düzenlenmektedir.

3. BAŞVURULAR

HAK-İŞ VI. Kısa Film Emek Yarışması, katılım koşullarını taşıyan tüm yarışmacılara açıktır. Katılım ücretsizdir.

4. KATILIM KOŞULLARI

4.1 Yarışma yurtiçi ve yurtdışında yaşayan herkese ve her yaş grubuna açıktır.

4.2 Yarışmaya gönderilecek filmlerin teması “EMEK” olarak belirlenmiştir.

4.3 Yarışma dili Türkçedir. Ulusal ve Uluslararası alandan yarışmaya katılacak olan yapımların Türkçeden farklı diller içermesi halinde HAK-İŞ Konfederasyonu’na Türkçe seslendirilmiş veya Türkçe altyazılı kopya teslim etmesi gerekmektedir.

4.4 Türkiye Cumhuriyeti’nin yayıncılıkla ilgili yürürlükteki yasaları kapsamındaki kanunlara, uluslararası sözleşmelere aykırı yapımlar ve herhangi bir ulusa, ülkeye, dine hakaret eden veya propaganda niteliği taşıyan, şiddeti, savaşı, uyuşturucu kullanımını veya pornografiyi destekleyen, her türlü fanatizmi öven yapımlar ile reklam unsuru taşıyan yapımlar yarışmaya katılamazlar. Katılım halinde değerlendirmeye alınmazlar.

4.5 Yarışmaya katılacak eserlerin süresi 15 dakikayı geçmemelidir. 10 dakika olması tercih nedenidir. Belirtilen süreleri aşmayan kurmaca, canlandırma ve deneysel kısa filmler yarışmaya katılabilir.

4.6 Daha önce ulusal ya da uluslararası yarışmalara katılmış ve bu yarışmalardan ödül almış olmak katılıma engel teşkil etmez. Başvuru Formunu İmzalayan katılımcılar, eserlerinin HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından kurumun resmi portal, web sitesi ve kısa film resmi sitesinde ilanına ve gösterimine engel teşkil etmeyeceğini beyan etmiş sayılır.
4.7 Adaylar yarışmaya birden fazla yapım ile katılabilir.

4.8 Yarışmaya 35 mm, 16 mm, HD ve DSLR film ya da video ile çekilmiş veya tamamı bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiş tüm yapımlar katılabilir.


5. BAŞVURULAR

A. Ön Eleme
Yarışmaya katılmak isteyenler, başvuru formunu, yarışmanın resmi web sitesi olan www.hakiskisafilm.org adresinden temin edebilirler.

Yarışmaya katılmak isteyenler, son başvuru tarihi olan 15 Ekim 2017 tarihine kadar HAK-İŞ Konfederasyonu’nun ; HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Merkezi Basın Birimi, Kat:4 Tunus Caddesi No:37 Kavaklıdere/Ankara adresine elden ya da o tarihte adrese ulaşacak şekilde posta veya kargo aracılığıyla başvuruda bulunabilir.

a) Başvuru belgesinde belirtilecek tüm bilgilerin doğruluğunun sorumluluğu imza sahibinindir. Bu bilgiler nedeniyle doğabilecek her türlü hukuksal sorumluluk imza sahibine aittir. Başvuru Formu’nu imzalayanlar, Yarışma Şartnamesini kabul etmiş sayılırlar.
b) Eserin, Türkçe sesli veya altyazılı kopyasını içeren dosyayı, 7 adet ayrı DVD’ye (VCD kabul edilmeyecek) mov, avi, mpeg2, mp4 ya da standart bir bilgisayarda açılabilecek bir başka uzantıyla kaydedilmiş şekilde eksiksiz olarak iletmelidirler. Son başvuru tarihi olan 15 Ekim 2017 tarihinden sonra yapılan başvurular dikkate alınmaz.
c) Filmin en az iki adet siyah beyaz veya renkli fotoğrafı, tanıtım afişi, broşür vb. materyallerin, Filmin özetinin (50 kelimeyi geçmeyecek şekilde), yönetmenin kısa özgeçmişi ve esere ait tanıtım fragmanının (tercihen 15-45 saniye süreli) ayrı bir DVD’ye kaydedilmesi gerekmektedir.


6. DEĞERLENDİRME

ÖN ELEME KURULU, SEÇİCİ KURUL ÇALIŞMALARI

6.1 Ön Eleme Kurulu, yarışma için başvuruda bulunan eserlerin, şartnameye uygunluk, teknik, estetik, yaratıcılık ve kategori seçimleri yönünden değerlendirmesini ve elemesini yapar.

6.2 Seçici Kurullar, yarışmaya kabul edilen filmler arasından, her kategoride ödül verilecek filmleri belirler. Seçici Kurullar, herhangi bir kategoride ödül kazanacak yeterlilikte eser olmaması durumunda, ödül vermek zorunda değildir

7. SONUÇLARIN AÇIKLANMASI

Sonuçlar, 2017 yılı aralık ayı içerisinde belirlenecek olan bir tarihte düzenlenecek olan Tören ile resmi olarak açıklanacaktır.

8. ÖDÜLLER

8.1 Ödüller ve kategorileri aşağıdaki gibidir,

Birinci olan film 10.000 TL,
İkinci olan film 5.000 TL,
Üçüncü olan film 2 bin 500 TL
Necati Çelik Özel Ödülü 2.500 TL
En İyi Erkek Oyuncu Ödülü 1.000 TL
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü 1.000 TL
En İyi Yönetmen Ödülü 1.000 TL
En İyi Senaryo Ödülü 1.000 TL
En İyi Kurgu Ödülü 1.000 TL
En İyi Müzik Ödülü 1.000 TL
En İyi Görüntü Ödülü 1.000 TL
Sendikacı Gözünden kategorilerinde belirlenecek eserlere 1.000 ’er TL
ve özel tasarlanan "ödül plaketi" takdim edilecektir

8.2 Seçici kurullar bu şartnamede belirtilen türde ya da sayıda ödül verme hakkını saklı tutmak koşuluyla ödül ve kategori arttırma hakkına sahiptir.

9. ÖDÜL TUTARLARI

Ödül tutarları, ödül kazanan eserle ilgili olarak, eser sahibi, yönetmen veya yapımcı tarafından taahhüt edilen belge ve istenilen özelliklere sahip malzemelerin HAK-İŞ Konfederasyonu’na teslim edilmesi ve ödül töreninin yapılmasının ardından belirlenecek bir zamanda taraflarca belirlenen banka hesap numaralarına ödül tutarının yatırılması gerçekleştirilir.

10. HAKLAR

10.1 Yarışmacılar yarışmaya gönderdikleri senaryoları ve eserlerde kullanılan müziklerin ve her türlü seslerin hukuki olarak kendilerine ait olduğunu kabul ve beyan etmektedirler. Telif ile ilgili üçüncü şahıslar arasında doğabilecek hukuki anlaşmazlıklarda sorumluluk eser sahiplerine aittir.

10.2 Katılımcıların gönderecekleri eserlerin telif hakları hem yazarda ve hem de konfederasyonumuzda olmak kaydıyla, HAK-İŞ Konfederasyonu ticari olmayan faaliyetlerde kullanım hakkına sahiptir. Bunlardan kaynaklı eser sahibi Konfederasyondan herhangi bir hak talep etmeyecektir.

10.3 Başvuru formunu imzalayan ve ödül alan katılımcılar, yarışmanın tanıtımı amacıyla eserlerinin kullanımı konusunda HAK-İŞ Konfederasyonuna yetki vermiş sayılır.

10.4 Başvuru formunda belirtilen bilgilerin doğru olmaması veya şartnameye herhangi bir aykırılık tespit edilmesi halinde ödül kazandığı duyurulsa bile HAK-İŞ Konfederasyonu ödeme yapmama yetkisine sahiptir.

11. GENEL KOŞULLAR

11.1 Koşullara uymayan başvurular, HAK-İŞ Konfederasyonu, Ön Eleme Kurulu veya ilgili Seçici Kurul tarafından elenebilir.

11.2 Yarışmaya katılımdan kaynaklanan, kargo, gümrük, navlun ve sigorta bedelleri Yarışmacıya aittir.

11.3 HAK-İŞ Konfederasyonu, yarışmaya katılan ve ön elemeyi geçen eserlerin tümü veya bir bölümünü kurum içi eğitimlerde ve hazırlanacak tanıtım filminde kullanabilir.

11.4 Yarışmaya katılım için gönderilen her türlü görsel malzeme, yarışmanın ulusal ve uluslararası alandaki tanıtımı amacıyla tüm medyalarda ücretsiz olarak kullanılabilir.

11.5 Yarışmaya katılan eserler için HAK-İŞ Konfederasyonu’na iletilen eserlerle ilgili materyaller iade edilmez.

11.6 Yarışmanın başvuru formu, yarışmaya katılacak filmin mali hak sahibi ve / veya Yönetmeni-Yönetmenleri tarafından imzalanır.

11.7 Şartnamede yazılı koşullar, Türkçe dilinde olup, İngilizceye çevrilmiştir. Çeviriden kaynaklanan herhangi bir anlaşmazlık halinde Türkçe metin esas alınacaktır.

11.8 Bu şartnamede belirlenmeyen diğer hususlarda ve katılımın belirli bir sayıya ulaşmaması halinde değerlendirme yapıp yapmama hususundaki karar yetkisi, HAK-İŞ Konfederasyonu’na aittir.

11.9 Bu şartname üzerindeki her türlü değişiklik hakkı, HAK-İŞ Konfederasyonu’na aittir.

11.10 Yarışmaya katılanlar, bu şartları kabul etmiş ve onaylamış sayılırlar.






HAK-İŞ Kısa Film Yarışmasına katılabilmek için en geç 15 Ekim 2018 tarihine kadar,

online ortamda bulunan film bilgilerini, izleme linklerini (varsa erişim şifrelerini) ve diğer başvuru belgelerini içeren bir e-postanın
hakisshortfilm@hakis.org.tr adresine gönderilmesi veya

posta yoluyla aşağıdaki başvuru belgelerinin,

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Merkezi - Tunus Caddesi No:37 Kavaklıdere / ANKARA adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Başvuru formunu,
Eserin 7 adet DVD kopyasını (VCD kabul edilmeyecektir)
Esere ait tanıtım fragmanının (tercihen 15-45 saniye süreli) ayrı bir DVD kopyası,
Filmin en az 2 adet siyah beyaz veya renkli fotoğrafı, tanıtım afişi broşür vb. materyalleri,
Yönetmenin siyah beyaz veya renkli fotoğrafı,
Yönetmenin kısa özgeçmişi ve filmografisi,
Filmin özetini (50 kelimeyi geçmemeli) CD'ye kaydederek teslim etmiş olmalıdırlar.





Bu yıl VII.si düzenlenecek olan geleneksel HAK-İŞ Kısa Film Yarışması Uluslararası boyuta taşınıyor.
Yarışma konu başlığı geçen yıllarda olduğu ve bundan sonra da olacağı üzere yine "EMEK".
Son başvuru tarihimiz : "15 Ekim 2018"