2. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali

08 - 11 Aralık 2010

hihff.org



6-10 Aralık 2011






Filmler [A-Z]

12 Eylül (September 12) Özlem Sulak, Almanya-Türkiye, 2010
Geniş bir toplumsal spektrumdan seçilen 17 kişi, 12 Eylül askeri darbesinin yaşandığı günlere ilişkin kişisel hikayelerini anlatıyor.

Aşkın On Şartı (The 10 Conditions of Life) Jeff Daniels, Avustralya, 2009
Uygurlar’ın 60 yıldır sahip olduğu en heyecan verici lideri Rabia Kader’in kişisel ve siyasi mücadelesi..

Aung San Suu Kyi: Burma'nın Korkusuz Leydisi (Aung San Suu Kyi - Lady of No Fear) Anne Gyrithe Bonne, Danimarka, 2010
Batı'da bir barış ve uzlaşma sembolü, çabaları nedeniyle aralarında Nobel Barış Ödülü'nün de olduğu sayısız ödül sahibi. Peki ama tüm bunların ardında nasıl bir kadın Aung San Suu Kyi?

Çocuk Gelin (Little Bride) Lesław Dobrucki, Polonya, 2010
Almanya'da 13 yaşında evlenmeye zorlanan, şiddete maruz kalan ve bu hayatı reddedince iki aile tarafından da mahkûm edilen bir Türk kızının özgürlük özlemi...

Çöl Rüzgârları, Kaya Gibi Kadınlar (Winds of Sand, Women of Rock) Nathalie Borgers, Belçika, 2009
Sahra Çölü’nde yaşayan Tubulu kadınların son derece zor şartlar altında mahsullerini satmak için verdikleri mğcadele ve bunun verdiği ekonomik bağımsızlık ile özgüven...

Düğünler ve Bebek Bezleri (Weddings and Diapers) Antoneta Kastrati, C. Cooper Johnson, Kosova, 2007
Hızlı bir sosyal dönüşümün yaşandığı Kosova'da kutsal evlilik bağında rollerin nasıl değiştiğini ve modernitenin sınırlarını sorgulayan bir belgesel.

Geçmiş Seni Çağırıyor (Blood Calls You) Linda Thorgren, İsveç, 2010
Kübalı bir adamla yaşadığı evliliği aile içi şiddet yüzünden kabusa dönen yönetmen, kamerayı kendisine çeviriyor.

Kabil'de Savaş ve Aşk (War and Love in Kabul) Helga Reidemeister, Almanya, 2009
Birbirlerini çocukluktan beri seven Hüseyin ve Şeyma savaş yüzünden ayrı düşerler. Savaşın yıktığı bir ülkede gurur, aşiret kuralları, utanç, korku ve değişim umudu hakkında müthiş bir hikaye.

Kadınlar Grevde (Women on Strike) Güliz Sağlam, Feryal Saygılıgil, Türkiye, 2010
Antalya Serbest Bölgesi’nde Eylül 2006 ile Aralık 2007 tarihleri arasında bir grev gerçekleşti. Novamed Grevi’nin en önemli özelliği “kadınların grevi” olmasıydı.

Kasım (November) Hito Steyerl, Almanya, 2004
Tanınmış video sanatçısı Hito Steyerl'in çocukluk arkadaşı Andrea Wolf, bir gün PKK saflarına katılır... Türkiye'de daha önce hiç gösterilmemiş sarsıcı bir film.

Kefene Sarılı Kadınlar (Women in Shroud) Farid Haerinejad, M. Reza Kazemi, Kanada-İran, 2009
Bir yanda zina ve diğer ahlaki suçlar nedeniyle ölüme mahkûm edilen İranlı kadınların hikayesi, diğer yanda “Taşlamaya Son!” kampanyasıyla bu durumu tersine çevirmeye kararlı aktivislerin mücadelesi.

Kızgın Kan (Heated Blood) Marko Mamuzic, Sırbistan, 2009
Dünyanın geri kalanından büyük ölçüde soyutlanmış ve sağcı partilerin giderek güç kazandığı Sırbistan'da faşizm ve Neo-Nazizm gibi tehlikeli oluşumların yayılmasına dikkat çeken bir film.

Oğlunuz Erdal (Your Son, Erdal) Tunç Erenkuş, Türkiye, 2010
Film, Erdal Eren’in doğduğu topraklardan başlayarak, ailesi, dostları ve tanıklarıyla idamına kadar geçen süreyi dönemiyle birlikte anlatıyor.

Adalet İçin Tarafım, Pınar Selek’in Yanındayım Aykut Atasay, Türkiye, 2010
Pınar Selek’in yaşam felsefesi, ürettikleri ve 12 yıldır sürdürdüğü hukuk mücadelesi üzerine bir çalışma.

Rachel Simone Bitton, Fransa-Belçika, 2008
16 Mart 2003'te Gazze Şeridi'nde, bir İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen Amerikalı genç aktivist Rachel Corrie'ye yakılmış bir ağıt.

Savaşın Kızları (The Girls of the Ruins) Xavier Villetard, Fransa, 2009
1945 ilkbaharı. Savaşın ortasında yaşayan üç Berlinli kadın, savaşa dair izlenimlerini günlüklerine kaydediyorlar. Korkunç koşullar altında yazıyor, işgalci güçler tarafından peşpeşe tecavüze uğruyorlar.

Toprağa Gömülü Kalem (Unearthing the Pen) Carol Salter, Britanya, 2010
Ugandalı küçük bir çocuğun aşılmaz engellere rağmen eğitim için duyduğu umutsuz arzunun hikâyesi

Travestiler (Transvestites) Aykut Atasay, Türkiye, 2008
Travestiler hakkında “bildiğiniz her şey” bu belgeselde...

Yafa, Portakalın Otomatiği (Jaffa, The Clockwork Orange) Eyal Sivan, İsrail-Fransa-Belçika-Almanya, 2009
Sivan’ın son belgeseli, yüzyıllar boyunca tüm dünyada Yafa portakalı olarak bilinen Filistin’e özgü ünlü narenciyenin görsel tarihini anlatıyor. Bu portakalın tarihi, aynı zamanda o toprakların da tarihi...

ÇOCUK HAKLARI SERİSİ (KIDS RIGHTS) Muhtelif yönetmenler, Hollanda, 2010
İstanbul'un da aralarında olduğu farklı ülke ve kentlerde çekilen 7 kısa film, 18 yaş altı çocukların çiğnenen haklarını masaya yatırıyor.

AKTİVİST FİLMLER: Lambdalı Kadınlar
Beyaz Atlı Prens Boşuna Gelme Türkiye, 2009
Türkiye’deki eşcinsel kadınların görünürlük, temsil ve varoluşsal sorunlarını ele alan bir belgesel.

AKTİVİST FİLMLER: Filmmor Kadın Kooperatifi
Kadına Yönelik Şiddete Son! Türkiye, 2007
Film, kadınların şiddetle başa çıkma deneyimlerini ve bu alanda biriktirdiklerini paylaşıyor.

AKTİVİST FİLMLER: Özgür Açılım Kolektifi
Nefti Yeşil ve Mavi - İdamlar Türkiye, 2010
En yakın tanıkların ağzından, devrimcilerin 80 döneminde yargılanıp idama mahkum edildiği koşullar, idam gecesi yaşananlar...
















'Hangi İnsan Hakları?' Film Festivali 6-10 Aralık 2011'de

2009'dan beri Belgesel Haftası olarak düzenlenen ve büyük ilgiyle karşılanan 'Hangi İnsan Hakları?' etkinliği, üçüncü yılında film festivali kimliğine kavuşuyor! Bu sene 6-10 Aralık 2011 tarihlerinde gerçekleşecek olan festivalin ana teması 'çocuklar ve hakları'... Dünyada pek çok ülkede düzenlenen 'insan hakları film festivalleri' ağının bir parçası olarak yoluna devam edecek olan, ülkemizin ilk ve tek insan hakları festivali 'Hangi İnsan Hakları?'nın 2011 programı ile ilgili detaylar pek yakında burada..


Panel ve son dakika filmi: "Saf Kötülük"

Hangi İnsan Hakları?', bugünkü film gösterimleriyle ve saat 19:00'da "Erkek Egemen Sistemde Şiddetle Mücadele" paneliyle kapanışını yapıyor...

Panel öncesinde, bir sene önce erkeklerle konuştuğu için babası ve dedesi tarafından diri diri toprağa gömülerek öldürülen 16 yaşındaki Medine Memi'nin yaşadığı son beş dakikayı canlandıran kısa film "Saf Kötülük" gösterilecek. Yönetmenliğini Nuray Onuk'un yaptığı film, 13. Uçan Süpürge Film Festivali'nde En İyi Kısa Film Ödülü kazanmış, geçtiğimiz günlerde ise Los Angeles Artvisit Film Festivali'ne davet edilmişti. (11.12.2010)

"Resmi olarak var olmayan" Mustafa ve diğer çocuklar

Mustafa“Ailesi Tanzanya'dan İstanbul'a göç etmiş. Mustafa, burada doğmuş ve büyümüş. Türkçeyi çok iyi konuşuyor. İstanbul'un eski mahallelerin birinde küçük bir evde yaşıyorlar. Fakat Mustafa yaşıtlarından farklı olarak eğitim
alamıyor, her sokağa çıkışında korkuya mahkum oluyor.

Çünkü Mustafa'nın bir kimliği yok. (...)

'Mustafa' diyorum, 'belki filmin gösterildikten sonra birileri sana ulaşır ve sorununu çözer, ne dersin?' 'Zaten burada birkaç kişiyle konuştum. Bir tanesi avukattı ve yardım edeceğini söyledi.' diye yanıtlıyor beni ve ekliyor: 'Tabi yarın
sabah kalktığında anımsarsa. Kafası güzeldi de...' Gülüyoruz.” - Ezgi Aktaş

Mustafa'yla ve yüreklerinde bombalar patlayan diğer çocuklarla tanışın... "Çocuk Hakları" serisi, 10 Aralık Çarşamba saat 16:00'da Dutch Chapel'de, 18:00'de Cezayir'de.




Pınar Selek ve Aung San Suu Kyi seyirciyle buluştu

'Hangi İnsan Hakları?'nın ilk gün gösterimleri, yönetmen söyleşileri eşliğinde hareketli geçti. Danimarkalı konuk yönetmen Anne Gyrithe Bonne, Aung San Suu Kyi hakkında yaptığı filmin perde arkasını anlatırken, Hala Tanığız Platformu adına Aykut Atasay Pınar Selek davasına dair gelişmeleri aktardı. Yeni tamamlanan "Adalet İçin Tarafım, Pınar Selek'in Yanındayım" adlı kısa film de ilk kez seyirci önüne çıktı.

9 Aralık Çarşamba saat 18:00'de Dutch Chapel'de, Erdal Eren'i konu alan "Oğlunuz Erdal"ın da ilk festival gösterimi gerçekleşecek. Programın en çok beklenen filmlerinden "Rachel" ise, aynı gün 20:00'de aynı mekanda...

İlk gösteriminde ilgiyle karşılanan "Kabil'de Savaş ve Aşk" ve "Çöl Rüzgarları, Kaya Gibi Kadınlar"ın tekrar gösterimleri yine 9 Aralık'ta.. Aynı gün saat 16:00'da ise Tütün Deposu'nda Lambdalı Kadınlar, "Beyaz Atlı Prens Boşuna Gelme"nin gösterimi eşliğinde film yapım serivenlerini anlatacaklar. (8.12.2010)





Mircan'ın sesiyle görkemli açılış

'Hangi İnsan Hakları?' dün akşam Hollanda Başkonsolosluğu'nda geniş katılımlı bir açılışla start aldı. Dutch Chapel'de üç kısa filmin gösteriminin ardından yapılan resepsiyon, Mircan Kaya'nın konseriyle renklendi. Bu yıl "Kar Beyaz" adlı filme yaptığı müziklerle Antalya'da En İyi Film Müziği dalında Altın Portakal ödülü kazanan Mircan Kaya, Zeki Çağlar Namlı ve İzzet Kızıl'ın eşlik ettiği mini konserinde çağdaş parçaların yanısıra türküler de seslendirdi.

Hangi İnsan Hakları? gösterimleri bugun 16:00'dan itibaren başlıyor. "Aung San Suu Kyi: Burma'nın Korkusuz Leydisi", "Kadınlar Grevde", "Travestiler" ve "Adalet İçin Tarafım, Pınar Selek'in Yanındayım" filmlerinin gösterimi, yönetmenlerin katılımıyla gerçekleşecek. Tütün Deposu'nda saat 16:00'da ise Filmmor ekibi, "Kadına Yönelik Şiddete Son" adlı filmini sunacak ve kolektiflerini anlatacak. (7.12.2010)




Kadınlar ve hakları beyazperdede!

DOCUMENTARIST - İstanbul Belgesel Günleri'nin yan etkinliği olarak düzenlenen 'Hangi İnsan Hakları?' bu sene çerçevesini daha da genişletiyor. Etkinlik kapsamında, Burmalı muhalif lider Aung San Suu Kyi ile ilgili yeni bir belgeselin
de aralarından olduğu uzunlu kısalı 30'a yakın film gösteriliyor. Filistin'de bir İsrail buldozerinin altında kalarak can veren Rachel Corrie'nin dokunaklı hikayesinin anlatıldığı “Rachel”, Özlem Sulak'ın İstanbul'da ilk kez seyirciyle buluşacak “12 Eylül” adlı filmi, tanınmış video sanatçısı Hito Steyerl'in Türkiye'de hiç gösterilmemiş “Kasım” (November) adlı sarsıcı çalışması, Locarno başta olmak üzere bir çok saygın festivale seçilen İsveç yapımı “Geçmiş Seni
Çağırıyor", Hangi İnsan Hakları? etkinliğinde yer alan filmlerden bazıları...




Burma'nın Korkusuz Leydisi Aung San Suu Kyi

Burma'da askeri cuntaya on yıllardır meydan okuyan ve geçtiğimiz günler ev hapsi sona eren Aung San Suu Kyi, bir belgesele konu oldu. Aung San Suu Kyi - Burma'nın Korkusuz Leydisi adlı film, "DOCUMENTARIST - Hangi İnsan
Hakları?" kapsamında İstanbul seyircisiyle buluşuyor!

Cesur bir direnişçi: Rachel Corrie

23 yaşında Gazze'de Filistinli bir ailenin evinin yıkımına karşı barışçıl eylem düzenlerken bir İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen Rachel Corrie, çağımızın en cesur kadın kahramanları arasındaki yerini çoktan aldı. İsrail asıllı
Fransız vatandaşı usta belgeselci Simone Bitton'un, Uluslararası Dayanışma Hareketi üyesi Corrie'yi yazdığı günlükler ve arkadaşlıklarının tanıklıkları üzerinden anlatan Rachel'in festival gösterimleri İsrail lobisi tarafından sürekli
engellenmeye çalışılmış, ancak film insancıl karakteriyle gösterildiği her ortamda büyük yankı uyandırmıştı.

2006'da Rachel Corrie'nin mücadelesini anlatan bir tiyatro oyununun New York'ta sahnelenmesi de aynı çevreler tarafından engellenmişti. Ünlü oyuncu Vanessa Redgrave, bu olayı "Sansürün en kötü biçimi" olarak nitelendirip
kınamıştı.

Kadın cinayetlerine karşı isyandayız!

DOCUMENTARIST, geçen yıl ilk kez gerçekleştirdiği "Hangi İnsan Hakları?" etkinliğini bu sefer daha da genişleterek sürdürüyor. Geçen yıl "Cezaevi" konusuna eğilmiş, konuyla ilgili filmler göstermiş, Viva Palestina konvoyundan
konuklar ağırlamış, ölümünün 25. yıldönümünde Sırrı Süreyya Önder'in muhteşem sunumuyla Yılmaz Güney'i de anmıştık.

10 Aralık insan hakları günü vesilesiyle 8-11 Aralık 2010'da üç ayrı mekanda gerçekleşecek bu seneki etkinliğin ana teması ise "Kadına yönelik şiddet ve onunla mücadele biçimleri" olarak belirlendi. Programda Türkiye'de ilk kez
gösterilecek olan sürpriz filmler, önemli konuklar, aktivist film üreten kolektiflerle söyleşiler, panel ve gündelikçi kadınlarla ilgili bir forum tiyatro etkinliği yer alıyor...

Manipur'un demir kadını: Irom Sharmila

"My Body, My Weapon", Yön: Kavita Joshi, 2007
(DOCUMENTARIST'in ilk yılında özel bölüm ayırdığımız Why Democracy? serisinden.)