3. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali

6-10 Aralık 2011

hihff.org



Bölümler - Filmler / Sections - Films

ÇOCUKLAR ve HAKLARI / CHILDREN and THEIR RIGHTS

Grace, Milly, Lucy... Çocuk Askerler / Grace, Milly, Lucy… The Child Soldiers
Tütüncü Kız / Tobacco Girl
Uzakta / Out of Reach
Okulumuz / Our School
Afganistan'ın Dansçı Çocukları / The Dancing Boys of Afghanistan
Maraton Çocuk / The Marathon Boy
Samouni Sokağı / Samouni Street
Yarını Boşver / Give up Tomorrow
Vadinin Üzerindeki Köprü / Bridge Over Wadi
Davetsiz / The Unwelcome
Minik Sesler / Little Voices
Muthuku Ailesi / Meet The Muthuku Family
13 Kurşun / 13 Bullets
Just Kids serisi (6 kısa film / 6 shorts)

ÖZEL GÖSTERİM / SPECIAL SCREENING
Tahtacı Fatma / Fatma of the Forest

ARAP UYANIŞININ İKİ KUTBU / THE TWO POLES OF ARAP AWAKINING
Laiklik... İnşallah! / Neither Allah... Nor Masters!
Bahreyn: Karanlıkta Çığlık Atmak / Bahrain: Shouting in the Dark

ULUSLARARASI PANORAMA / INTERNATIONAL PANORAMA
Hindukuş'un Perileri / The Nymphs of Hindu Kush
Tarihi Pişirmek / Cooking History
Ruhtaki Kömür / Coal in the Soul
Diyarbekir'e Giden Yol / The Road to Diyarbekir
Bitmemiş İtalya / The Unfinished Italy
Tuz, Su, Un / Water, Salt, Flour

A MATTER OF ACT - İNSAN HAKLARI EYLEMCİ PORTRELERİ* /
A MATTER OF ACT - PORTRAITS OF HUMAN RIGHTS ACTIVISTS*
Şeytan Operasyonu / The Devil Operation
Budrus
Sarabah
Neron'un Konukları / Nero's Guests

* MOVIES THAT MATTER işbirliğiyle

ANİMASYON BELGESELLER / ANIMATED DOCS
Tussilago
Çürüğüm / Disabled
Minik Sesler / Little Voices
Samouni Sokağı / Samouni Street
Hiçbir Karanlık Unutturamaz / No Darkness Can Make Us Forget

TÜRKİYE: HANGİ İNSAN HAKLARI?
Damında Şahan: Güler Zere / Güler Zere
Beklerken / While Waiting
Ben Geldim Gidiyorum / I've Come and I'm Gone
Kasti / The Cast
Çocuk Gelinler / Child Brides
Kesik / Cut
Nerede Yaşarsan Yaşa! / Don't Care Where You Live!
13 Kurşun / 13 Bullets

ÖZEL GÖSTERİM: Türk-Alman İşçi Alımı Sözleşmesi'nin 50. Yılı
SPECIAL SCREENING: The 50th Anniversary of Turkish-German Guest Worker Treaty
Geri Dönmeyi Unuttuk / We Forgot to Come Back








'Hangi İnsan Hakları?' Film Festivali 6-10 Aralık 2011'de

2009'dan beri Belgesel Haftası olarak düzenlenen ve büyük ilgiyle karşılanan 'Hangi İnsan Hakları?' etkinliği, üçüncü yılında film festivali kimliğine kavuşuyor! Bu sene 6-10 Aralık 2011 tarihlerinde gerçekleşecek olan festivalin ana teması 'çocuklar ve hakları'... Dünyada pek çok ülkede düzenlenen 'insan hakları film festivalleri' ağının bir parçası olarak yoluna devam edecek olan, ülkemizin ilk ve tek insan hakları festivali 'Hangi İnsan Hakları?'nın 2011 programı ile ilgili detaylar pek yakında burada.






2010 programından: "Kasım"

23.11.2012 - 2010'da 2. festivalde gösterdiğimiz özel bir film: Yönetmenin de yakın arkadaşı olan ve 1998'de Van'ın dağlık kesiminde öldürülen Andrea Wolf'ın çarpıcı ve buruk hikayesine idealler, hayattaki tercihler, mücadele, imaj dünyası üzerinden kişisel bir muhasebe eşlik ediyor: Hito Steyerl'den NOVEMBER (İng.)

"İbret Olsun Diye" vimeo'da

16.11.2012 - 4. Hangi İnsan Haklari Film Festivali'ne kadar her hafta, geçmiş yılların programından seçtiğimiz, gündeme dair önemli şeyler söylediğine inandığımız bir filmi internetten yayınlayacağız. İlk film, 2009 yılında 'cezaevi/ezaevi' temasıyla gerçekleşen ilk festival programından: İBRET OLSUN DİYE.

İbret Olsun Diye / To Make An Example of from gadjo on Vimeo.

4. Hangi İnsan Hakları? FF, 8-12 Aralık 2012'de

01.11.2012 - DOCUMENTARIST’in düzenlediği 4. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali 8-12 Aralık 2012 tarihlerinde gerçekleşecek. Ana teması “yaşam hakkı” olarak belirlenen bu seneki festivalde, pek çok paralel etkinlikle beraber dünyanın her köşesinden 40’ı aşkın film gösterilecek. 4. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nin gösterim ve etkinlikleri ücretsiz olarak dört mekanda yapılacak: SALT Beyoğlu, Aynalıgeçit Salonu, Dutch Chapel ve Tütün Deposu.
Program hakkında detaylı bilgi pek yakında bu sayfalarda...

Program değişikliği

10.12.2011 - Bu akşam saat 19:00'da SALT Beyoğlu'nda yer alan "Tarihi Pişirmek" filminin gösterimi kopyadaki teknik bir sorun nedeniyle iptal edilmiştir. Aynı saatte onun yerine "Samouni Sokağı" ve "Bahreyn: Karanlıkta Çığlık Atmak" adlı filmler gösterilecektir.

Filistinli konuk Türkiye'den vize alamadı!

Ayed Morrar9.12.2011 - Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nin davetlisi olarak İstanbul'a gelmesi beklenen, Filistinli insan hakları eylemcisi ve “Budrus” filminin baş karakteri Ayed Morrar, Türkiye Başkonsolosluğu'ndan vize alamadığı için festivale katılamıyor.

İsrail'in köylerinde örmeye başladığı duvara karşı, farklı mezheplere mensup Filistinleri ve İsraillileri ortak bir mücadele etrafında örgütleyen Morrar'ın şiddet içermeyen direnişçi yöntemi “Budrus” filmine konu olmuştu. Morrar'ın, Hangi İnsan Hakları? Film Festivali kapsamında gösterilen “Budrus”un gösterimine katılması bekleniyordu.

Ramallah'ta yaşayan Ayed Morrar, festivalin resmi daveti üzerine Filistin pasaportuyla Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğuna vize başvurusunda bulundu, ancak banka hesabında yeterli miktarda para gözükmediği gerekçesiyle talebi reddedildi. Julia Bacha'nın yönettiği ve bugüne kadar pek çok festivalden ödüller toplayan “Budrus”, bu akşam 20:00'de Tütün Deposu'nda ve yarın 17:00'de SALT Beyoğlu'nda gösteriliyor.

Bir fotoğraf bin kelimeye bedel!

7.12.2011 - 'Hangi İnsan Hakları?' Film Festivali etkinliklerinden fotoğraflar için google+ albumu'ne ve galeri'ye göz atabilirsiniz!

Festival kitapçığı R. Crusoe ve etkinlik mekanlarında

6.12.2011 - 'Hangi İnsan Hakları?' Film Festivali kitapçığı çıktı... Filmler ve etkinliklerle ilgili detaylı bilgileri içeren festival kitapçığını, İstiklal caddesi üzerinde ve SALT Beyoğlu'nun 1. katında bulunan Robinson Crusoe kitabevlerinden, ayrıca Tütün Deposu ve Dutch Chapel'deki festival standından edinmek mümkün.

Filmlerde görüşmek üzere!

ÖNEMLİ NOT: Gösterim saatleri,
SALT Beyoğlu'nda 15:00, 17:00 ve 19:00;
Dutch Chapel ve Tütün Deposu'nda 16:00, 18:00 ve 20:00'dir.

Soru soran festivalimiz başlıyor!

5.12.2011 - 'Hangi İnsan Hakları?' Film Festivali yarın (6 Aralık'ta) yapılacak ilk film gösterimleriyle başlıyor! Festivalin açılışı aynı akşam Hollanda Konsolosluğu'nda Süha Arın'ın unutulmaz filmi "Tahtacı Fatma"nın gösterimi ve Sulukule Çocuk Sanat Atölyesi'nden çocukların perküsyon gösterisiyle yapılacak. SALT Beyoğlu, Dutch Chapel ve Tütün Deposu'nda gerçekleşen ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü'ne kadar sürecek olan etkinlikte, Kolombiya, Senagal, Uganda, Hindistan, Bahreyn, Tunus, Afganistan, Filistin, Makedonya dahil olmak üzere 20'den fazla ülkeden 40'a yakın film seyirciyle buluşacak.

Festival haftası boyunca ailelerle film okuma atölyesi, üniversiteye giriş sınavına hazırlanan gençlerle forum tiyatro, vicdani ret paneli, insan hakları aktivisti Şaban Dayanan'ı anma toplantısı gibi pek çok yan etkinlik düzenlenecek. "Her Çocuk haklarıyla Doğar" başlıklı resim sergisi de hafta boyunca Tütün Deposu'nda açık kalacak. Festival konuğu olarak, Finlandiyalı yapımcı ve 'Neden Yoksulluk?' projesinin yürütücülerinden Iikka Vehkalahti, İsrail'den "Vadinin Üzerindeki Köprü"nün yönetmeni Barak Heyman, "Sarabah" filminin kahramanı Senegalli rapçi ve aktivist Sister Fa, Hollandan'dan Uluslararası Af Örgütü ve Movies that Matter temsilcileri, etkinliklere katılmak üzere İstanbul'a uğrayacak isimler arasında.



Festival programı basın toplantısıyla açıklandı.
Hangi İnsan Hakları? Film Festivali 2011'in detaylı programı 29 Kasım Salı akşamı Tütün Deposu'nda yapılan basın toplantısıyla açıklandı.




Çocuk hakları 'perdeye' yatırılıyor!

Bu sene Film Festivali olarak yoluna devam eden Documentarist'in Hangi İnsan Hakları? etkinliğinde, sorunun hakkını veren uzunlu-kısalı 40'a yakın belgesel gösterilecek. 6-10 Aralık tarihlerinde düzenlenen ve çocuk haklarına vurgu yapan bu yılki festivale, insan hakları aktivistleri de dahil pek çok konuk katılacak.

29.11.2011 - Türkiye'nin ilk İnsan Hakları Film Festivali, 6-10 Aralık'ta üçüncü kez perdelerini açıyor. Documentarist'in düzenlediği Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nde Peru'dan Hindistan'a, Kolombiya'dan Filistin'e, ABD'den Afganistan'a, İsveç'ten Senegal'e ve elbette Türkiye'ye kadar pek çok ülkeden insan hakları manzaraları sunan nitelikli belgeseller İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak.

Bu yıl ana teması 'çocuk hakları' olarak belirlenen 'Hangi İnsan Hakları?' Film Festivali'nin en geniş bölümü çocuklara ayrıldı. “Çocuklar ve Hakları” bölümünde, aralarında animasyon-belgesellerin de yer aldığı 15 film gösterilecek. Seçkide yer alan belgeseller, Uganda'daki çocuk askerlerden Afganistan'da cinsel istismara maruz bırakılan çocukların durumuna, polis ve asker şiddetiyle can veren çocuklardan yoksullukla cebelleşen gençlere kadar dünyamızdan çocukluk/gençlik manzaraları sunuyor. Birleşmiş Milletler'in Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin çeşitli maddeleri üzerinden birer çocuğun yaşadığı hak ihlallerini ele alan, Hollanda yapımı Just Kids kısa film serisi de ilk kez festival kapsamında seyirci önüne çıkacak. Türkiye belgesel tarihinin klasikleşmiş filmlerinden olan Süha Arın'ın “Tahtacı Fatma” belgeseli ise 'özel gösterim' başlığı altında yıllar sonra ilk kez seyirciyle buluşacak. Filmde, Toros dağlarında hayatını ormancı olarak sürdüren bir ailenin 12 yaşındaki kızı Fatma'nın hayatı ve özlemleri anlatılıyor.

Festival haftası boyunca çocuklar ve aileleriyle film okuma atölyesi, üniversite sınavına hazırlanan gençlerin sorunlarını aktaracakları Forum Tiyatro, sergi ve paneller dahil olmak üzere çocuklarla birlikte pek çok yan etkinlik de düzenlenecek.

İnsan hakları temalı filmleri desteklemeyi ve yaygınlaştırmayı amaçlayan Movies that Matter'le işbirliğiyle hazırlanan “İnsan Haklarında Eylemci Portreleri” başlıklı bölümde ise, dünyanın çeşitli ülkelerinde hayatını insan hakları mücadelesine adamış bireylerin konu edildiği 4 film yer alıyor. Bu filmlerin ana karakterlerinin bir kısmı festivalin konuğu olarak İstanbul'a gelerek gösterimlere bizzat katılacak.

Arap dünyasında yaşanan fırtına bu sene başında Tunus'tan esmeye başlamış, etkisi körfez ülkelerinden Bahreyn'e kadar ulaşmıştı. Tunus'ta olanlar az çok biliniyor, ancak ülkenin bu isyanı besleyen politik atmosferini pek az tanıyoruz. “Laiklik.. İnşaallah” (Laicism... Inch'allah) Tunus'tan, kendi ülkemizden de aşina olduğumuz epey bilgi ve deneyim aktarıyor. Bölümdeki diğer film, ilk isyan dalgası kanlı bir darbeyle bastırılarak sonradan tam bir kara kutuya dönüşen Bahreyn'deki olayların perdesini aralayan, batı medyasının ikiyüzlü tavrını da teşhir eden son derece sarsıcı bir belgesel: “Bahreyn Karanlıkta Atılan Çığlık”.

Pek çok ödüllü belgeselin buluşacağı festival programında Türkiye'de ilk kez gösterilecek olan filmlerden biri de, Ciwan Haco'nun sürgündeki yaşamını ve 23 yıl sonra geldiği Diyarbakır'daki konserini anlatan Norveç yapımı “Diyarbekir'e Giden Yol” (The Road to Diyarbekir).... Fatih Akın'ın kendi ailesinin Almanya'ya gidiş macerasını konu alan “Geri Dönmeyi Unuttuk” adlı belgeseli de, Türkiye'den Almanya'ya işçi göçünün 50. yılı dolayısıyla özel bir gösterime konu olacak.

Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu ve İsveç İstanbul Başkonsolosluğu'nun desteğiyle gerçekleşen festivalin gösterim ve etkinlikleri 6-10 Aralık 2011 tarihleri arasında SALT Beyoğlu, Dutch Chapel ve Tütün Deposu'nda yer alacak.

'Hangi İnsan Hakları?' Film Festivali 6-10 Aralık'ta

2009'dan beri Belgesel Haftası olarak düzenlenen ve büyük ilgiyle karşılanan 'Hangi İnsan Hakları?' etkinliği, üçüncü yılında film festivali kimliğine kavuşuyor. Bu sene 6-10 Aralık 2011 tarihlerinde gerçekleşecek olan festivalin ana teması 'çocuklar ve hakları'... Dünyada pek çok ülkede düzenlenen 'insan hakları film festivalleri' ağının bir parçası olarak yoluna devam edecek olan 'Hangi İnsan Hakları?'nın 2011 programında 40'a yakın film gösterilecek ve pek çok yan etkinlik gerçekleştirilecek.