3. İFSAK Ulusal Kısa Film Yarışması

1981
Son Başvuru Tarihi - 8 Haziran 1981

Düzenleyen
İFSAK



İFSAK 3. Ulusal Kısa Film Yarışması sonuçlandı

İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği'nin (İFSAK) amatör sinemacıların dayanışması, birbirleriyle tanışması, kaynaştırılması ve genç sinemacılara yeni olanaklar sağlanması amacıyla düzenlediği 3. Ulusal Kısa Film Yarışması sonuçlandı.

Seçici Kurulu'nu Yıldız Cıbıroğlu, İFSAK adına Nejat Demirel, Atıf Yılmaz'ın yerine Ömer Kavur ile Oğuz Makal'ın oluşturduğu ve toplam 12 filmin katıldığı yarışmada sonuçlar şöyle belirlendi:

İFSAK Büyük Ödülü: «Yalnızlık» 16mm (Muammer Özer)
Filma Başarı Ödülü ve YAZKO Ödülü: «Kurtalan Ekspresi» 8mm (İsmail Güneş)
Filma Başarı Ödülü: «Boomerang» 16mm (Aydın Erel)
YAZKO Ödülü: «Babalar ve Oğullar» 8mm (Ergin İnal, Haydar Karabey)
Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Bölümü Özel Ödülü: «Kaydırak» 8mm (Fuat Koray)

Yarışmada derece alan filmlerin yapımcılarına ödülleri özel bir törenle verilecek.

Cumhuriyet
17 Şubat 1982





İFSAK'ın Kısa Film Yarışması sonuçlandı

İFSAK'ın (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği) düzenlediği 3. Ulusal Kısa Film Yarışması sonuçlandı. İFSAK Büyük Ödülünü «Kurtalan Ekspres» ile İsmail Güneş, «Babalar ve Oğulları» yla Engin Büyükinal ve Haydar Karabey, Başarı Ödülünü «Boomerang» adlı yapımıyla Aydın Erel, Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema TV Ödülünü «Kaydırak» ile Fuat Koray kazandılar.

Yarışmaya katılan oniki yapıtı Yıldız Cıbıroğlu (Çizgi film yapımcısı), Nejat Demirel (İFSAK temsilcisi), Oğuz Makal (Ege Üniversitesi Sinema TV Bölümü Öğretim Üyesi) ve Ömer Kavur'dan (yönetmen) oluşan bir seçici kurul değerlendirdi.

Cumhuriyet
27 Ekim 1982





Jüri

Atıf Yılmaz
Atilla Dorsay
Hilmi Etikan
Oğuz Makal (Prof. Dr.)
Sami Şekeroğlu (Prof. Dr.)
Yıldız Cıbıroğlu







Nejat Demirel: Film ve malzeme fiyotları en büyük sorunumuz

İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) Sinema Bölümü Sorumlusu Nejat Demirel Cumhuriyet'in sorunlarını yanıtladı.

«Daha çok fotoğraf çalışmaları ile tanıdığımız İFSAK'da film çalışmaları ne zaman, nasıl başladı?»
Dört yıl önce, 1. Ulusal Kısa Film yarışmamızı düzenledik ilgi gördü. 12 film katılmıştı. O günden bugüne, çalışmalarımızı düzenli olarak sürdürüyoruz.

«Bu yarışmaların, kısa film alanında çalışanlara ne gibi katkıları oldu?»
Amacımız, ödül dağıtmaktan öte, bu alanda özveri İle ürün veren arkadaşlarımızın birbirlerini tanımalarına ortam hazırlamaktı. Bunda da başarıya ulaştığımızı sanıyoruz. Bu alan da çalışanların sayısında ve niteliğinde büyük bir artıs oldu.

«Diğer çalışmalarınız nelerdir?»
Geçen yıl, üç ay süreli bir kurs düzenledik. Film çekimini konu edinen' kursumuza 40'a yakın kişi katıldı. ! Uygulamalı olarak gerçekleşen dersler, bir çok amatörün bu işe bilimsel olarak eğilmesine olanak hazırladı. Bunun dışında, dernek salonunda her hafta toplantılar düzenleyerek bilgi alışverişine, teknik gelişimlerin izlenmesine ve toplu çekimlerin gerçekleştirilmesine özen gösteriyoruz.

«Çalışmalarınızda sorunlarınız oluyor mu?»
Hem de pek çok. Üyelerimiz, çoğunlukla hafta içinde çalışıyorlar. Bu yüzden bir araya gelip, sürekli film ekibi oluşturmak oldukça güç oluyor. Kişisel çalışmalar ise, verimsiz kalıyor. Durmadan zam gören film ve malzeme fiyatları da en büyük sorunlarımızdan biri. Filme yatırdığınız 20, 25 bin lira (En azından) gibi bir parayı geri almanız olası değil. Paralı gösteri düzenleyemiyorsunuz. Yardım alamıyorsunuz. Salon bulamıyorsunuz... İşimiz oldukça güç.

«İlerisi için programlarınızı nasıl düzenlediniz?»
En büyük arzumuz, çalışmalarımıza katılan arkadaşlarımızın sayısını ve desteğini artırmak, yukarıda özetlemeye çalıştığınız sorunların üstesinden sınırlı da olsa hep birlikte gelebilmek... Yakın bir tarihte, yine «film tekniği» konulu bir kurs düzenleyeceğiz. Açık oturumlar gerçekleştirmek amacındayız... 3. Ulusal Kısa Film yarışmamızı en lyl şekilde sonuca bağlamak İçin, titiz bir çalışma yürütüyoruz.

Cumhuriyet
20 Ekim 1981