5. İFSAK Ulusal Kısa Film Yarışması

1 - 9 Şubat 1984

Son Başvuru Tarihi - 19 Aralık 1983
Ödül Töreni  - 9 Şubat 1984

Düzenleyen
İFSAK








İFSAK'ın Kısa Film Yarışması toplu gösterisi bugün

İFSAK'ın düzenlediği 5. Ulusal Kısa Film Yarışması toplu gösterisi ve ödül töreni bugün Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılacak.

Toplu gösteride ödül alan Korkut Akın, Ömer Sabuncuoğlu ve Rıza Baloğlu'nun "Voli"si, Ümit Ünal'ın "Adsız" ve "Soru", Vural Çavuşoğlu'nun "Yaşam Bağı", Oğuz Makal'ın "The End ya da Son", M. Reşit Sümerkan'ın "Kadırga Yaylası Çıkışı" ve Turgut Erentürk'un "Jaws'ın Sonu" adlı filmleri gösterilecek.

Yine İFSAK'ın düzenleyeceği "Türkiye'de Kısa Film" adlı panel de yarın saat 18 30'da Atatürk Kültür Merkezi salonlarında yapılacak Panele konuşmacı olarak Ateş Benice, Atilla Dorsay, Oğuz Makal ve Güner Sarıoğlu katılacaklar.

Cumhuriyet
9 Şubat 1984








Üç amatörün başarısı: Voli

İFSAK'ın Beşinci Ulusal Kısa Film Yarışması'nda, üç amatörün gerçekleştirdiği "Voli" filmi birincilik ödülüne değer bulundu. Filmi gerçekleştirenler, şimdi bir amatör kısa film şenliği düzenleme olanağı arıyorlar.

Biri, bir devlet kuruluşunda çalışıyor, biri Eskişehir Sinema TV Bolumu son sınıfında okuyor, biri de bu konuda İstanbul'da master yapıyor ve yönetmen yardımcısı olarak çalışıyor. Yanı zamanları ve maddi olanakları epey kıt üç amatör. Yalnızca iyi niyetleri, umutları ve çabaları sınırsız üç kişi Rıza Baloğlu, Ömer Sabumuoğlu ve Korkut Akın.

"Çıkış noktamız, Türkiye'de zor gibi görünen amatör sinema yapmanın, olanaklar ve yürekler birleştirildiğinde gerçekleşebileceğini göstermekti," diyorlar. Böyle bir noktadan çıkınca da tüm olanaksızlıklar, maddi sorunlar, çok zor da olsa, aşılmış ve ortaya sekiz milimetrelik, 14 dakikalık, renkli bir kısa film çıkmış. Sonra da bu urun İFSAK'ın Beşinci Ulusal Kısa Film Yarışması'nda, Sinan Çetin, Atilla Dorsay, Hilmi Etikan, Rekin Teksoy ve Gani Turanlı'dan oluşan seçici kurulca birincilik ödülüne değer bulunmuş "Voli, bir insanın çeşitli nedenlerle toplumdan kendini soyutlaması ve bu soyut yaşamdan kesitler" diye anlatıyor yapımcıları.
Bu insan bir balıkçı Bekir Çakmak. Oyuncu filan değil, yalnızca bir balıkçı Yaşı 70'in üzerinde. Sınırlı, namus sorunları nedeniyle elini kana bulamış ve bu yüzden 20 yıl hapislerde yatmış bir insan. Sonradan toplumdan kaçıp denizlere, balıklara ve yalnızlığa sığınmış 15 gün süren çekimde kendi yaşamını sergilemiş yalnızca. Yapımcılara epey çektirmiş ama ayrılışları bir hayli dokunaklı olmuş. Birbirleriyle helalleşmişler. "Herhalde bizden kurtulmanın sevinci içinde böylesine güzel bir ayrılış yaşadı balıkçı." diyorlar.

"Voli"de neyi amaçlamıştınız, ne kadarını gerçekleştirebildiniz?
Aslında bu bir amatör dayanışma ürünü işe başlarken çok kısıtlı olanaklarımızla çok mükemmeli amaçlamamıştık. Filmi bitirebilmekti ilk amaç. Çıkış noktamızın doğruluğunu gösterdik, aldığımız ödülle kendimizi kanıtladık. Biz, bir örnek olmak istemiştik, genç ve amatör yeteneklere "Voli" ödül almış, ama öneri almamış henüz Yapımcıları filmi teslim aldıktan sonra Ankara'da bir gösterim düşünüyorlar. Bazı festivallere katılmak, dışarıda olduğu için biraz zor. O nedenle Ankara'da iki yılda bir düzenlenmek üzere, amatör kısa film şenliği projesi hazırlamışlar. Şimdi bu çalışmalarını finanse edecek bir kuruluş arıyorlar ve şöyle diyorlar, "Projesini hazırladığımız Amatör Kısa Film Şenliği, belki bugüne değin hazırlanan en kapsamlı tasarı. Ne kuruluşlar, ne de kültür ve sanat kurumları ilgi gösterdiler. Oysa herkesin istediği şey bu ve benzeri şenlikler."

Voli nedir ve neden bu adı verdiniz çalışmanıza?
Voli, balıkçının kullandığı ağın adı 67 metre uzunluğunda, denize serilip toplanabilen bir ağ. Tek kişinin üstesinden gelebileceği bir şey değil voli aslında. Ama balıkçımız voliyi tek başına gecede uç dört kez serip topluyor. Çalışmamıza bu adı verirken, balıkçının kullandığı adı düşündük. Ve filmin en uzun bölümü bu ağ üzerine. Bir de "voli" deyince "vurgun" anlaşılıyor günlük dilde. Kendi emeğiyle geçinen kişilerin vurgunu ancak ekmek paralarıdır. Sinemasal olarak da "Voli" kısa, çarpıcı bir ad. İnsanlar birbirlerine soruyorlar anlamını. Bu açı dan da yerinde kullanılmış bir addır.

"Voli" çalışmanıza katkılan olan öteki amatörler kimler?
Yapıtımızın afişlemesini Ufuk Suçsuzer yaptı. Çekime Abdullah Akın katkıda bulundu. Seslendirme Vlidan Deniz'in, müzikler de Oğuz Elbaş, kurguda Enver Gökbulut, Ayfer Tokatlıoğlu ve Suat Kızıltuğ bize omuz verdiler. Özellikle de "Akdeniz Akdeniz'' Yeni Türkü Grubu çok şey kattı çalışmamıza.

Gelecek için tasarılarınız neler?
Geleceğe daha umutla bakıyoruz. Tüm olanakları zorlayarak yeni ürünler vermek çabasındayız. Daha başka amatörlerin de katılmasıyla çalışmalar yapıyoruz. İlk ürünümüz sanıyorum, ünlü bir yazarımızın bir öyküsü üzerine olacak. Bir gazete haberi üzerine çalışmamız sürüyor. Ayrıca Ömer Sabuncuoğlu'nun ünlü ozanlarımızın şiirleri üzerine çalışma önerisi üzerinde duruluyor. Arşimet, "Bana bir manivela verin, dünyayı yerinden oynatayım," demiş.

Yedinci sanat olarak betimlenen sinemacılara olanak sağlansa, fırsat verilse dayanağa gerek yok, dünyayı yerinden oynatırlar.

25 Ocak 1984
Cumhuriyet





5. İFSAK kısa filtn yarışmasını "Voli" kazandı.

Istanbul Fotoğraf ve Sınema Atnatorlen Derneğı IFSAK'ın duzenledığı 5 Ulusal Kısa Fılm Yanşması'nda vuk Odul'u, >apım ve yonet.nlığını Omer Sabuncuoğlu. Korkut Akın ve Rıza Baloglunun ustlendıklen "Yoli" adlı fılm aldı Sinan Çetin, Alilla Dorsa>, Hilmi Etikan, Rekin Teksoy ve Gani Turanh'dan oluşan seçıcı kurul, Özendırme Odullerının "The End ya da Son" adlı yapıtıyla Oguz Makal'a ve "Kadırga Yaylasına Çıkış" adlı yapıtıvla M. Reşat Sumerkan'a venlmesını kararlaştırdı Seçıcı Kurul Ozel Ödulu "Adş u " ve "Soru" adlı fümlerıvle Ümit Ünal'a \erılırken, Emek ödulü'nu de "Yaşam Bağı" adlı yapıtıyla Vural Çavuşoğlu aldı. On uç filmın katıldığı 5. Ulusal Kısa Fılm Yarışması'nın toplu göstensı 9 şubat gunu Istanbul Ataturk Kultur Merkezı'nde yapılacak. Ote yandan, 10 şubat gunu de yıne Ataturk Kultur Merkezı'nde "Turkiye'de Kısa FıtaT konulu bır toplantı duzenlenecek.

11 Ocak 1984
CUMHURİYET






İFSAK’ın 25. yıl etkinlikleri arasında yer alan toplu gösterinin ödül töreni 9 Şubat 1984 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirilmiştir.

İFSAK tarafından düzenlenen “1. İstanbul Kısa Film Şenliği” 1 Şubat 1984’de gerçekleştirilmiş ve İFSAK Kısa Film Yarışması'nda ödül alan yapıtlar ilk kez Türkiye’yi temsilen bu şenlik kapsamında yer almıştır.






Yarışma; Sinan Çetin, Gani Turanlı, Rekin Teksoy, Ali Özgentürk, Hilmi Etikan ve Atilla Dorsay’dan oluşan jüri ile 27 Ocak 1983 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

İFSAK Web Sitesi






İFSAK'ın 5. Ulusal Kısa Film Yarışması'na katılma süresi 19 Aralıkta sona eriyor.

"Ticari olmayan kısa film çalışmalarının çok zor koşullarda gerçekleştirildiği ülkemizde, özgün bir yapıt oluşturabilme coşkusunu içinde taşıyan pek az yapımcının özendirilmesi ve desteklenmesi" amacıyla düzenlenen yarışmanın Seçici Kurulu şu adlardan oluşuyor: Sinan Çetin, Atilla Dorsay, Hilmi Etikan, Erden Kıral, Ali Habip Özgentürk, Rekin Teksoy ve Gani Turanlı.

Cumhurıyet
7 Ekim 1983