I. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

1-7 Mayıs 2006

Düzenleyen: DİSK, Halkevleri, Mülkiyeliler Birliği


I. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Düzenleniyor

Disk Sine-Sen (Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası), Disk Basın İş (Türkiye Basın İşçileri Sendikası), Halkevleri ve Sendika.Org tarafından 30 Nisan-6 mayıs 2006 tarihlerinde İstanbul ve Ankara'da 1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali düzenleniyor.

Türkiye'de ilk defa yapılacak olan ve yarışmasız olacak olan festivalin amacı:

* Tüm dünyadan işçi sınıfının yaşam ve mücadelelerini göstermek,

* İşçi sınıfı mücadelesine dair belgesel veya kurgusal film yapan kişi ve grupların deneyimlerini paylaşmak ve ortaklaştırmak,

* İşçilerin, işsizlerin, öğrencilerin, köylülerin ve kadınların mücadelesini ve tüm dünyadan halkların isyanını gösteren çalışmaları yaygınlaştırmaktır.

Bu festivalin Türkiye'de ve dünyada işçi filmlerine olan ilgiyi artıracağına ve üretimlerini teşvik edeceğine inanıyoruz.

Festival tarihi olarak kitlesel 1 Mayıs etkinliklerinin olacağı hafta seçilmiştir. 30 Nisan 2006 tarihinde dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen konukların da katılımıyla Taksim 1 Mayıs 1977 gösterisinde öldürülen 37 emekçinin anısına Kazancı Yokuşu'nda anma töreni ile açılış yapılacaktır. Açılışı takip eden günlerde film gösterimlerinin yanı sıra paneller, çalışma atölyeleri, tartışmalar ve sergiler gerçekleştirilecektir.

I. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nde G.Kore, Japonya, ABD, İtalya, Bolivya, Arjantin, Kolombiya, Finlandiya, İspanya, İran, Fransa ve Filistin/İsrail'den onlarca sinema filmi ve belgesel gösterilecektir. Ayrıca Türkiye'den işçi ve emek hareketleri üzerine belgesel filmler ve sinema filmleri de gösterim programına alınmıştır.

I. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nin programı Nisan ayında kesinleşecek; kesin program sendika.org ve festival web sitesinde yayınlanacaktır.



I. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'ni Destekleyenler:

Türkiye'den

Muzaffer Hiçdurmaz(Film Yönetmenleri Derneği Başkanı)
Vedat Türkali
Eşber Yağmurdereli (Türkiye)
Menderes Samancılar (Türkiye)
Aytaç Arman (Türkiye)
Yelda Kaymakçı Reynaud (Türkiye)
Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu (Türkiye)
Özcan Yurdalan (FOTOGRAF Sanatçısı)
Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB)
Belge Film
İstanbul Kısa Filmciler Derneği
FILMÜR (Film Üretim San. Ve Tic. A.S.)
KALAN Müzik

Yurt dışından

San Francisco LaborFest (ABD)
The Labor Video Project (ABD)
LaborNet-US (ABD)
James Petras (ABD)
Labor News Production (G.Kore)

Festival konusundaki en güncel bilgileri Festival Web sitesi www.festival.sendika.org adresinden elde edebilirsiniz.





1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Açılışı ve Kokteyli

Açılış Konuşmacıları

Abdullah Aydın

Halkevleri Genel Başkanı
Tayfun Görgün

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi
Ali Çolak

Mülkiyeliler Birliği Başkanı

Panel Söyleşi

Neoliberalizme Karşı Direniş Öyküleri
Panel Konuşmacıları

Jennifer Wager ve Alvin Bailey

Venezuela Rising Filminin Yönetmeni ve Yapımcısı
Sally Giles - Fhazel Khan

Barınma Hakkı Belgeselinin Yönetmenleri
Metin Yeğin

Patronsuzlar Belgesel Yönetmeni
Çiğdem Çıdamlı

Sendika.Org Yazarı
ÖZEL AÇILIŞ GÖSTERİMİ


Venezuela Rising (Venezuel'nın Yükselişi)
Yer : SBF Aziz Köklü Salonu

Tarih : 6 Mayıs 2006 Saat: 14.30






1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Adana'da 5-12 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festival işçilerin hem ülke içinde hem de ülke dışındaki kendi sınıfından insanlarıyla iletişim kurmalarını amaçlıyor hem de sinema dünyasında "sosyal gerçekçilik" akımının yeniden değer bulmasına katkı sunmak amacıyla düzenleniyor.

"Uluslararası İşçi Filmleri Festivali" adıyla ilk olarak 1994 yılında Amerika'da ve ardından Güney Kore, Latin Amerika ve İspanya'da da düzenlenen festival, dünyayı sosyal, bireysel ve çevresel özellikleriyle insanca yaşanabilir olmaktan çıkaran neoliberalizme karşı direniş öykülerini görsel bir anlatımla sergilemeyi amaçlıyor. Festival kapsamında gösterilecek filmlerin çoğunluğunun belgesel nitelikte olması dikkat çekiyor.

Adana Halkevi, Adana Tabip Odası, Genel İş 2 No'lu Şube, Dev Sağlık-İş, Haber Sen, Eğitim Sen, Sine Sen, Sinek (ÇÜ sinema kolu) tarafından düzenlenecek olan festival hakkında bilgi veren Halkevleri GYK üyesi 10. Bölge Temsilcisi Sevil Ulaş Türkiye'de ve Adana'da ilk defa yapılan festivalle, tüm dünyadan işçi sınıfının yaşamını ve mücadelesini anlatmayı, işçi sınıfı mücadelesine dair film veya belgesel yapan kişi ve grupların deneyimlerini paylaşmak ve ortaklaştırmayı, işçilerin, işsizlerin, öğrencilerin, köylülerin ve kadınların mücadelesini ve tüm dünyadan halkların isyanını gösteren çalışmaları yaygınlaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

İşçi sınıfı veya onun bireylerinin gündelik hayatlarını işçi kimlikleriyle ele alan veya sınıf mücadelelerini anlatan filmlerin ender olduğunu belirten Ulaş şöyle konuştu: "Ülkemizde bile işçi sınıfının en görkemli dönemini yaşadığı 1960-1980 döneminde "işçi filmi" olarak tarif edebileceğimiz filmlerin sayıları çok azdır. Kuşkusuz sinema sanatının etkin olduğu, ABD, Fransa, İtalya, İngiltere gibi ülkelerde işçi sınıfının toplumsal bir aktör olarak tarih sahnesinden geri çekilmesinin bunda rolü olabileceği gibi, bizim gibi ülkelerde ise sinemanın toplumsal mücadelenin etkin bir aracı olarak görülmesi konusundaki `bilinçsizlik' bunun nedeni olabilir."

Festivalin amacı
Festivali birkaç yönden önemsediklerini dile getiren Ulaş, esas beklentilerinin işçilerin hem ülke içinde hem de ülke dışındaki kendi sınıfından insanlarıyla iletişim kurmalarını sağlamak olduğunu belirtti. Festival ile sinema dünyasında `sosyal gerçekçilik' akımının yeniden değer bulmasına katkı sunmayı amaçladıklarını vurgulayan Ulaş, "Türkiye insanının/toplumunun kendi kendisiyle yüzleşmesine yardım edecek bir sinemacı kuşağının ortaya çıkmasını veya yetişmesini önemsiyoruz. Festivalimizin bu doğrultuda atılmış çok mütevazı bir adım olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.

Festival etkinlikleri kapsamında sadece `göstermekle' kalmayacaklarını aynı zamanda `yapmayı' da önemsediklerini aktaran Ulaş, ". Bir atölye çalışması ile festival konumuz olan emekçileri bütün boyutlarıyla ele alan konuları belgesel anlatımlarla işlemeyi isteyen, özellikle genç sinemacılarla birlikte başarılı çalışmalar yapmak istiyoruz. Bir sonraki adımda bir film atölyesi grubu oluşturabilmeyi umut ediyoruz" dedi.

Festivali tanıttılar
1. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Düzenleme Komitesi festival içeriği hakkında bilgi vermek amacıyla dün Adana Tabip Odası'nda bir basın toplantısı düzenledi. Düzenleme Komitesi adına açıklama yapan Ekrem Gültekin, Türkiye'de ilk defa 1-7 Mayıs tarihleri arasında Ankara ve İstanbul'da düzenlenen festivalin 5-12 Kasım tarihleri arsında Adana'da, 6-11 Kasım tarihleri içerisinde de Mersin'de düzenleneceğini söyledi. Gültekin, festivalde 20 ülkeden 40 filmin gösterileceğini belirtti.




Bursa'nın merkez Nilüfer Belediyesi ile Halkevleri tarafından düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, ''Venezuela'nın Yükselişi'' adlı belgeselle başladı.

Dünya ve Türk sinemasından, işçi sorunlarına eğilen 40 film ve belgeselin yer alacağı festivalin açılışı, Konak Kültürevi'nde düzenlenen kokteylle yapıldı.

Festivalin organizasyonunu yapan yetkililer, ''Venezuela'nın Yükselişi'' adlı belgeselin gösterimiyle başlayan festival ile tüm dünyadaki işçi sınıfının yaşamını ve mücadelesini anlatmak istediklerini belirterek, bu konuda film veya belgesel yapan kişi ve grupların deneyimlerini paylaşmak, işçilerin, işsizlerin, öğrencilerin, köylülerin ve kadınların mücadelesini gösteren çalışmaları yaygınlaştırmak istediklerini bildirdi.

24 Kasıma kadar sürecek festival kapsamında Türkiye, İran, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, ABD-İsrail, Küba/ABD, Bolivya, İspanya, Fransa, İtalya, Arjantin, Venezuela, Meksika, Güney Afrika, Kolombiya, Kanada/Arjantin, Uruguay, Brezilya ve Tayland yapımı toplam 40 belgesel ve uzun metrajlı film izleyiciyle buluşacak.

Festivalde, Muzaffer Hiçdurmaz'ın ''Çark'', Ertem Göreç'in ''Karanlıkta Uyananlar'', Süreyya Duru'nun ''Güneşli Bataklık'', Laurent Cantet'in ''Human Resources/İnsan Kaynakları'', Ken Loach'un ''Bread and Roses/Ekmek ve Güller'', Macid Macidi'nin ''Baran'', Ermanno Olmi'nin ''Il Posto/İş'' ve Stephen Frears'in ''Liam'' adlı filmleri de gösterilecek.