8. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali

(01 - 07 Mayıs 2013)

Düzenleyen
DİSK, Halkevleri, Mülkiyeliler Birliği



8. İşçi Filmleri Festivali, Gösterim Programı

Babamın Sesi / 2012 / Sinema Filmi / Orhan ESKİKÖY, Zeynel DOĞAN
Geriye Kalan (Remaining) / 2011 / Sinema Filmi / Çiğdem VİTRİNEL
İsyan (Rebellion) / 1979 / Sinema Filmi / Orhan AKSOY
Tepenin Ardı (Beyond the Hill) / 2012 / Sinema Filmi / Emin ALPER
Zengin Mutfağı / 1988 / Sinema Filmi / Başar SABUNCU
Zübük / 1980 / Sinema Filmi / Kartal TİBET


155 Sold (155 Satılmış Adam) / 2012 / Belgesel / Giorgos Panteleakis
18 Days in Egypt (Mısır'da 18 Gün) / 2011 / Belgesel / Ahmed Salah, Ramadan Salah
À Bientôt, j:espère (Görüşmek Üzere) (Be Seeing You) / 1968 / Sinema Filmi / Chris Marker, Mario Marret
Backyard (El traspatio) (Arka Bahçe) / 2009 / Sinema Filmi / Carlos Carrera
Buried (Toprak Altında) / 2010 / Sinema Filmi / Rodrigo Cortés
Dai-go Fukuryu Maru (Japon Balıkçısı) Lucky Dragon No. 5 / 1959 / Sinema Filmi / Kaneto Shindô
Dreamwork China (Çin İşçilerinin Hayalleri) / 2011 / Belgesel / Tommaso Facchin, Ivan Franceschini
El Astillero (Disculpen Las Molestias) (Tersane) / 2007 / Sinema Filmi / Alejandro Zapico
Frozen Happiness (Oaxaca?da Umut) / 2012 / Sinema Filmi / Mariano Wainsztein, Gerardo Renique, Tami Gold
Get on the Bus (Umut Otobüsü) / 2012 / Sinema Filmi / Kim Jung-Kun
Invisible Subtitler (Görünmez: Altyazı Çevirmeni) / 2013 / Belgesel / Aliakbar Campwala
Les neiges du Kilimandjaro (Kilimanjaro:nun Karları) (The Snows of Kilimanjaro) / 2011 / Sinema Filmi / Robert Guédiguian
Milk, Honey and Tomatoes (Süt, Bal ve Domatesler) / 2011 / Belgesel / Andre Kloer, Maaike Broos
Newspeak (Adaletsizliğin Yeni Dili) / 2011 / Belgesel / Ken Fero
Raghs-E Khak (Toprağın Dansı) (Dance of Dust) / 1991 / Sinema Filmi / Abolfazl Jalili
Retratos de Lucha (Mücadeleden Portreler) (Portraits of The Struggle) / 2011 / Belgesel / Benjamin Durand
Route Irish (Tehlikeli Yol) / 2010 / Sinema Filmi / Ken Loach
The Spirit of '45 ('45 Ruhu) / 2013 / Belgesel / Ken Loach
Vio.Me / 2013 / Belgesel / Diakoptes






8. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1-9 Mayıs

8. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-9 Mayıs tarihleri arasında izleyicilerle buluşuyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eşzamanlı olarak gerçekleşecek festivalde bu yıl “Sınırda Yaşamak” teması ile 15 farklı ülkeden toplam 54 film gösterilecek.

Festivalin değişmez illüstrasyonu Karagöz ve Şarlo bu yıl “Sınırda Yaşamak” temasıyla mitolojide tanrılar tarafından cezalandırılan ve bu cezaya direnen ilk insan Sisyphus’a (Sisifos) gönderme yaparak, Ortadoğu’daki savaşın, Ortadoğu’daki önemli en önemli aktörlerden Kürtlerin sürecinin, açlık ve yoksulluğun sınırlarında umudu ve emeği ile ayakta kalmaya çalışanların öykülerini beyaz perdeye taşıyor.

2 Mayıs günü Şişli Kent Sineması'nda yapılacak açılış gecesini oyuncu Mert Fırat sunacak. Bajar’ın müzikleri ile eşlik edeceği gecede her yıl olduğu gibi bir set işçisine plaket verilecek.

8. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 4 şehirdeki gösterimlerden sonra, ilerleyen günlerde birçok kenti kapsayan ve yıl boyu sürecek uzun bir yolculuğa çıkacak. Gösterimler yine ücretsiz olacak.

Türkiye ve dünyanın dört bir yanından, emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan Festival, Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Birleşik Metal-İş (DİSK), Hava-İş (TÜRK-İŞ), Petrol-İş (TÜRK-İŞ), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri ve Sendika.Org. tarafından düzenleniyor.

Festival kapsamında Ankara’da emek ve iletişim üzerine düşünen, çalışan ve siyaset üreten akademisyenler ve eylemciler 3-4 Mayıs tarihleri arasında 4. Uluslararası İşçi ve İletişim Konferansı’nda bir araya gelecek. [Basın Bülteninden, NÖ]

iff.org.tr
festival@sendika.org
@iscifilmfest

28/4/2013
e-skop.com






İşçi Filmleri Festivali Trabzon, Samsun, Eskişehir ve Kıbrıs’ta

Bu yıl ‘Sınırda yaşamak’ temasıyla 1 Mayıs’ta İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’daki eşzamanlı açılışlarla yolculuğuna başlayan 8. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Anadolu illerini dolaşmaya devam ediyor. Festival, son durağında ise Kıbrıslılarla buluşacak.
Festival 29 Kasım-1 Aralık arasında Trabzon’da, 29 Kasım-6 Aralık arasında Samsun’da, 7-13 Aralık’ta Eskişehir’de, 9-19 Aralık arasında Kıbrıs’ta olacak.
Festival, “Sınırda yaşamak” teması ile işçilerin güvencesiz çalışma koşullarına, insanca yaşam taleplerine ve savaş politikalarına karşı halkların barış isteklerine dikkat çekmek istiyor. Sendika.Org da festival destekçisi kurumlar arasında.
Festivalin Trabzon gösterimleri 29 Kasım Cuma günü saat 19.00′da Trabzon Sanatevi Garaj Salonu’nda yapılacak Gala ile başlayacak. Gala gecesi aynı zamanda bir müzik dinletisi içeriyor. Gala öncesi 18′de Merkez Postane önünde buluşularak tüm festival düzenleyicileri ve gönüllüleriyle festival yürüyüşü yapılacak. Gösterimler 29, 30 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde sürecek ve tüm gösterimler ücretsiz.
Trabzon Halkevi, KESK-Belediye-iş Sendikası, KTÜ Öğrenci Kolektifi festivali düzenleyen kurumlar.

Samsun’da festival ’45 ruhu’ ile açılıyor
8. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 29 Kasım-6 Aralık arasında Samsun’da izleyicileriyle buluşuyor. Samsun İFF programına buradan ulaşabilirsiniz.
29 Kasım günü Atakum Eğitim ve Eğlence Merkezi’nde açılışı yapılacak olan festival 18.00′da yapılacak kokteyl ve müzik dinletisinin ardından Ken Loach’ın ’45 Ruhu’ filmiyle başlayacak.
Festival’in ikinci günü İstanbul Tabip Odası Genel sekreteri Ali Çerkezoğlu ve Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman’ın katılımlarıyla ‘Güvencesizleştirme Taşeronlaştırma ve Sendikal Hareket’ konulu bir Panel gerçekleştirilecek.
Sekiz gün sürecek olan festival dahilinde Samsun Halkevi, Elektrik Mühendisleri Odası ve Atakum Eğitim ve Eğlence Merkezi’nde gösterimler olacak. Bu yıl Samsun’da festivali düzenleyenler arasında DİSK Dev Sağlık-iş, DİSK Genel-İş, TMMOB İKK, Halkevleri ve Atakum Belediyesi yer almakta. Destekleyenler arasında da Omü Öğrenci Kolektifi bulunuyor.
Festival 6 Aralık Cuma günü ‘Zübük’ filminin gösterimiyle son bulacak.


Eskişehir İFF son hazırlıklarını yapıyor
Eskişehir’de 7-13 Aralık arası düzenlenecek festival için son hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor.
Festival, 7 Aralık Cumartesi günü saat 16.30′da, Kanatlı AVM önünden başlayacak festival yürüyüşüyle Eskişehir halkıyla buluşacak. Açılış etkinliği ise, saat 18.00′da Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde başlayacak. Etkinliğe, Cezmi Baskın, Salih Kalyon ve Kadir Özdal da katılacak. Yönetmeni Berkan Aktepe ve Görüntü Yönetmeni Onur Eğri ile “Direnen Sevgi” isimli filmin gösterimi yapılacak.
Direniş sırasında müzik yaparak ‘kitleyi motive etmek’ten 26 Kasım’da yargılanacak Praksis Grubu da açılış etkinliğinde şarkılarını söyleyecek.

Hafta boyunca sürecek film gösterimlerinin yanı sıra, Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde ülke gündemine dair paneller de gerçekleştirilecek:

Direnen şehirler ve Gezi (8 Aralık Pazar 18.00)
Katılımcılar: Mücella Yapıcı, Fatime Güneş

Devlet kadından niye korkar? (9 Aralık Pazartesi 18.00)
Katılımcılar: Handan Koç, Dilşad Aktaş, Aysel Kayaoğlu

Sınırları aşan habercilik (11 Aralık Çarşamba 18.00)
Katılımcılar: İsmail Saymaz, Funda Başaran Özdemir

Suriye’de savaş ve Türkiye’ye yansımaları (13 Aralık Cuma 18.00)
Katılımcılar: Ömer Ödemiş, Eylem Mansuroğlu


Eskişehir’de 3 fabrikada işçilere özel gösterim

Eskişehir İFF kapsamında geçen yıllarda Bilecik’teki Demisaş fabrikasında işçilere özel gösterimler yapılıyordu. Bu sene ise Eskişehir’deki Doruk Ev Gereçleri Fabrikası ve Bilecik’teki Demisaş ile Tekersan Jant Sanayi’de film gösterimleri olacak.

Eskişehir İFF gösterim salonları

Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi
Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Kırmızı Salon
Doruk Ev Gereçleri Fabrikası
Demisaş (Bilecik /Vezirhan)
Tekersan Jant Sanayi Bilecik Fabrikası
Gültepe Halkevi



Kıbrıs’ta 6′ıncı İşçi Filmleri Festivali

Kıbrıs’ta 9-19 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek film gösterimlerine Gönyeli Belediyesi ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ev sahipliği yapacak. iff LOGO[1]
Kıbrıs’ta 6′ıncısı düzenlenecek olan İşçi Filmleri Festivali’nin komitesi “Sınırda yaşamak” temasının kendi ülkelerindeki anlamını açıklıyor:
Yıllardır sınırlarla bölünmüş bir adada yaşayan ve bu bölünmüşlüğün zorluklarını en derinden yaşayan insanlar olarak, isyan ediyoruz. Egemenlerin hayatımıza koyduğu tüm sınırları reddediyouz.
Sağlığa, eğitime, duygu ve düşüncelere, kısacası yaşam hakkına sınır getirmeye çalışanları, bu kez de film festivaliyle protesto ediyoruz. ”

Festivalin organizasyon komitesinden yapılan açıklama
2007 yılından beri devam eden Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali, bu yıl 6. kez perdelerini açmaya hazırlanıyor. 17 örgütün birlikte organize ettiği ve 3 yapının da destek verdiği festival, 9-19 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek. Tüm gösterimler 20.00’da başlayacak. Festivalde yapılacak gösterimlere Gönyeli Belediyesi ev sahipliği yapacak. Açılış filmi olarak “ODTÜ Ayakta” belgeselini perdeye taşıyacak olan festivalde, gösterimin ardından Ankara’dan konuk olarak festivale katılacak olan, filmin yapımında bulunmuş ODTÜ öğrencisi Hadi İskit ile kısa bir söyleşi gerçekleştirilecek.

Son film olan “Yağmuru Bile” için ise Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği lokalinde özel bir gösterim düzenlenecek. Su hakkını konu alan uzun metrajlı filmin ardından Biyologlar Derneği’nden Hasan Sarpten festivalin kapanış konuğu olacak.

Festivalin bu yılki sloganı “Sınırları Aşalım”. Yıllardır sınırlarla bölünmüş bir adada yaşayan ve bu bölünmüşlüğün zorluklarını en derinden yaşayan insanlar olarak, isyan ediyoruz. Egemenlerin hayatımıza koyduğu tüm sınırları reddediyouz. Sağlığa, eğitime, duygu ve düşüncelere, kısacası yaşam hakkına sınır getirmeye çalışanları, bu kez de film festivaliyle protesto ediyoruz.

Festivale katılım biletsiz ve ücretsizdir. İzleyenlerin, her filmde kendinden bir şeyler bulacağı festival tüm halka açıktır. Gelin sınırları birlikte aşalım!

Organizasyon komitesi: BASIN-SEN, BES, ÇAĞ-SEN, DAÜ BİR-SEN, DAÜ-SEN, DEV-İŞ, EL-SEN, GÜÇ-SEN, KOOP-SEN, KTAMS, KTOEÖS, KTÖS, TIP-İŞ, KTMMOB, KTTB, BARAKA KÜLTÜR MERKEZİ, PİR SULTAN ABDAL KÜLTÜR DERNEĞİ.

Destekleyenler: Barikat, Gelecek Dergi, Radyo Mayıs