27. Uluslararası İstanbul Film Festivali

5 - 20 Kasım 2008





Nokia Nseries Kısa Film galibi 'Hiç'

2. Nokia Nseries Kısa Film Yarışması’nda mutlu sona ulaşıldı. 350’ye yakın başvurunun yapıldığı yarışmanın galibi, 8 Nisan Salı akşamı 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında yapılan bir törenle açıklandı. Yarışmayı, "Hiç" adlı filmleriyle Lokman Doğmuş ve Erkan Esenoğlu kazandı.

Gelişmiş multimedya özellikleriyle mobil dünyada bir çığır açan Nokia Nseries'in, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle düzenlediği 2. Nokia Nseries Kısa Film Yarışması'nın galibi belli oldu. İki aşamalı olarak kurgulanan yarışmayı, Nokia N95 ile çektikleri "Hiç" adlı filmleriyle Lokman Doğmuş ve Erkan Esenoğlu kazandı. 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında 8 Nisan Salı akşamı Beyoğlu Fitaş Sineması'nda yapılan ödül töreninde bütün filmler izleyicilerle buluştu. İlk üçe giren filmler, İstanbul Film Festivali programındaki Türk filmlerinden önce sinemaseverlere sunulacak.

350'ye yakın başvurunun yapıldığı 2. Nokia Nseries Kısa Film Yarışması'nda finale kalan 10 yarışmacıya birer adet Nokia N95 multimedya bilgisayarı hediye edildi ve her yarışmacı bu telefonlarla birer kısa film daha çekti. Ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan başkanlığında, sinema eleştirmeni Alin Taşçıyan, görüntü yönetmeni Gökhan Atılmış, Nokia Türkiye Pazarlama Müdürü Sertaç Şener ve İstanbul Film Festivali Direktör Yardımcısı Kerem Ayan'dan oluşan jüri, bu 10 film arasından ilk üçü belirledi.



Ödüller
Yarışmada birinci olan Lokman Doğmuş ve Erkan Esenoğlu 5.000 YTL kazanırken, ikinci olan Eray Mert 3.000 YTL, üçüncü olan Candaş Şişman da 2.000 YTL ile ödüllendirildi. Gecede, Uluslararası İstanbul Film Festivali Tema Sponsoru Nokia adına bir konuşma yapan Nokia Türkiye Pazarlama Müdürü Sertaç Şener şunları söyledi: "Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul Film Festivali'ndeki tema sponsorluğumuzu, Nokia Nseries Kısa Film Yarışması ile bütünleştirdik. İkinci yılında yarışmaya 350'ye yakın başvurunun yapılması, kullanıcılarımız ile doğru noktada buluştuğumuzun bir göstergesiydi. Artık mobil iletişim sadece cep telefonuyla konuşmaktan ibaret değil. Multimedya bilgisayarlarıyla, yaşadığınız anı yerden ve zamandan bağımsız olarak ölümsüzleştiriyor, dilediğiniz şekilde düzenliyor, saklıyor ya da paylaşıyorsunuz. Yarışmacılarımızın bire bir yaşadığı bu deneyim, çekilen kısa filmlerin kalitesiyle de kendisini kanıtlıyor." Filmler ve ödül töreninden görüntüler nserieskisafilm.com adresinden izlenebiliyor.










Nokia Kısa Film finalistleri belli oldu

6. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında Nokia Nseries’in sponsorluğunu üstlendiği Kısa Film Yarışması’na 400’e yakın başvuru yapıldı ve elemeler sonucunda ilk 10’a giren filmler belli oldu. Yönetmen ve senaryo yazarı Ümit Ünal’ın başkanlığını üstlendiği jüride sinema yazarı Yeşim Tabak, Nokia Doğu Akdeniz ve Türkiye Multimedya Pazarlama Müdürü Sertaç Şener ve Uluslararası İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan yer alıyor. 400’e yakın başvurunun yapıldığı yarışmada, jüri üyeleri katılan filmlerin kalitesi ve çeşitliliğinden duydukları memnuniyeti dile getirerek ilk 10 dereceye giren filmleri belirlemekte çok zorlandıklarını söylediler.

Yarışmaya başvuran tüm filmleri seyreden jüri başkanı Ümit Ünal şöyle dedi:
"Filmleri izlemek için çok yoğun bir 4 gün ayırmak gerekti. Filmleri izlerken ve bir ‘ön eleme' uygularken şunları aradık: çarpıcı bir içerik ya da ‘mesaj'; özgün bir fikir ya da bir görsel buluş; özgün bir fikri iyi ifade edebilecek bir teknik/sinemasal yetenek ve tabii ki süre, yapım yılı vs gibi zorunluluklara uygunluk. Maalesef birçok yönetmen kısa film dünyasında çok rastlanan bir takım klişelere teslim olmuştu. Ama gerçekten özgün ve sarsıcı işler de çıktı. Seçim çok zor oldu, bazı filmlere gerçekten zor veda ettik. Ortaya çıkan 10 film ve 1 özel ödül, çeşitlilik ve özgünlük açısından herkesi mutlu edecektir umarım. Bu filmlerin yönetmenlerini şimdi, kısa sürede yeni bir film çekmenin heyecanı bekliyor. Jüri adına katılan herkese teşekkür ederim, çok güzel bir yarışmaydı."

Nokia Doğu Akdeniz ve Türkiye Multimedya Pazarlama Müdürü Sertaç Şener de yarışma ile ilgili olarak şunları ifade etti: "İlk aşamanın ardından, şimdi de yarışmacılarımıza gerçek bir Nokia Nseries deneyimi yaşatacağız. Nokia N93 ile yapılacak olan çekimler sonucunda birincimiz belli olacak. Bilindiği gibi, Nokia N93 multimedya bilgisayarıyla DVD kalitesinde filmler çekilebiliyor, düzenlenebiliyor, paylaşılabiliyor, bloglara aktarılabiliyor. Dolayısıyla yarışmacıların, ellerinin altında böyle bir cihaz varken son derece başarılı işlere imza atacaklarına inanıyoruz. Türkiye'de kendi alanında bir ‘ilk' olan Nokia Nseries Kısa Film Yarışması'nın bu ikinci aşamasında ortaya çıkacak sonuçları merakla bekliyoruz. 400'e yakın adayın başvurduğu yarışmamıza gösterilen ilgiye çok teşekkür ediyor, sinemaya gönül vermiş olan herkesin yolunun açık olmasını diliyoruz."

Nokia Nseries Kısa film Yarışması finalistleri
Dışarısı - Alper Abca
Flatlessness of the Surface - Funda Zeynep Aygüler
Şeylerin Geçişi - Orçun Baştürk
Elma - The Big Apple - Deniz Buga
Son Güne Ağıt - Anıl Duran
Düşünürken - Seyfi İşman
Demans - Lale Kabadayı
Muhteşem İnsan - Eray Mert
Köşeyi Dönmek - Barkın Şener
5 Dakka - Ali Şentürk

Ödül Töreni 5 Nisan'da İstanbul Film Festivali'nde
Nokia Nseries Kısa Film Yarışması'nda ilk üçe giren filmler, Akbank sponsorluğunda yapılacak 26. Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında 5 Nisan Perşembe günü düzenlenecek ödül töreniyle açıklanacak. Ödül töreninin ardından 10 finalistin kısa filmleri gösterilecek. Jüri üyeleri, ilk ona kalmamalarına rağmen 11 Fen G sınıfı öğrencilerinin çektiği ''Gaydırmaca'' adlı filmin de Ödül Töreni'nde gösterilmesine karar verdi.













İkinci Nokia Nseries Kısa Film Yarışması

Kısa filmciler için zaman daralıyor. İkinci Nokia Nseries Kısa Film Yarışması’na başvurular devam ediyor. Herhangi bir cep telefonu ya da dijital kamera ile çekilen kısa filmlerin son teslim tarihi 21 Aralık 2007. Nokia Nseries, yaratıcılığına güvenen herkesi Nokia Nseries Kısa Film Yarışması’na bekliyor. Gelişmiş multimedya özellikleriyle mobil dünyada bir çığır açan Nokia Nseries, sinema sanatına verdiği desteği; Filmekimi sponsorluğu, 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali tema sponsorluğu ve 2. Nokia Nseries Kısa Film Yarışması’yla sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl birincisi yapılan ve alanında bir ‘ilk’ olan 1. Nokia Nseries Kısa Film Yarışması büyük ilgi çekmiş, 400’e yakın başvuru almıştı.

6 Ekim 2007’de başvuruların başladığı 2. Nokia Nseries Kısa Film Yarışması’nda yolun yarısı geçildi. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) desteğiyle düzenlenen Nokia Nseries Kısa Film Yarışması’na amatör ya da profesyonel herkes katılabiliyor. Yarışmaya, nserieskisafilm.com web adresi üzerinden ya da Nokia Shop’lar ve İKSV’de bulunan formlar doldurularak başvurulabiliyor. Başvurular 21 Aralık 2007 Cuma günü sona eriyor. Katılım süreci devam ederken, geçtiğimiz yıl Nokia Nseries Kısa Film Yarışması Jüri Başkanlığı’nı üstlenen ünlü yönetmen Ümit Ünal, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde üniversitelilerle bir araya gelip dijital kısa film ve mobil cihazlarla filme çekme konusunda atölye çalışmaları düzenliyor. Böylece yarışmaya katılmak isteyen kısa film meraklılarına da profesyonel anlamda destek sağlanmış oluyor.

Nokia - Ödüller
Kasım ve Aralık aylarında atölye çalışmaları düzenlenecek üniversiteler şöyle: Mimar Sinan Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi. Kısa filmlerin herhangi bir kameralı cep telefonu ya da dijital kamerayla çekilmesi gerekiyor. Yarışmada ilk 10’a giren katılımcılara birer Nokia N95 multimedya bilgisayarı hediye edilecek. Daha sonra bu 10 finalist, DVD kalitesinde video kaydedebilen Nokia N95’lerle birer kısa film daha çekecek. Ödül töreni 27. Uluslararası Film Festivali kapsamında yapılacak yarışmanın sonucunda, birinci 5.000 YTL, ikinci 3.000 YTL, üçüncü de 2.000 YTL kazanacak.Nokia Nseries, Nokia’nın deneyim, paylaşım, interaktivite ve yaratıcılık odaklı multimedya bilgisayarlarından oluşuyor. Sinema sanatını ve sinemaya tutkun kullanıcılarını destekleyerek yaratıcılığa ve paylaşıma verdiği değerin altını çizen Nokia Nseries, yaratıcılığına güvenen herkesi yarışmaya katılmaya davet ediyor!

Nokia Kısa Film Yarışması - Katılım Koşulları
Nokia ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Nokia Nseries Kısa Film Yarışması’na başvurular 6 Ekim - 21 Aralık 2007 tarihleri arasında yapılabiliyor. Yarışmaya katılım için herhangi bir yaş, deneyim, tür ya da tema kısıtlaması bulunmuyor. Kısa filmlerin herhangi bir kameralı cep telefonu ya da dijital kamerayla çekilmesi gerekiyor. Buradaki iki temel zorunluluk, kısa filmlerin 1 Mayıs 2006 tarihinden sonra çekilmiş ve daha önce bir festivalde ya da yarışmada ödül kazanmamış olması. Filmlerin süresi ise, jenerik de dahil olmak üzere en fazla 5 dakika olmak zorunda. Başvuru için gerekli evrakların ve diğer detayların tam listesi nserieskisafilm.com web sitesinden alınabiliyor.

Nokia Nseries - Seçim süreci
Yarışmada ilk 10’a giren katılımcılar 14 Ocak 2008’de açıklanacak. Bu yarışmacılara birer Nokia N95 multimedya bilgisayarı hediye edilecek. Daha sonra bu 10 finalist, Nokia N95’lerle birer kısa film daha çekecek. Ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan başkanlığında, sinema eleştirmeni Alin Taşçıyan, görüntü yönetmeni Gökhan Atılmış, Nokia Türkiye ve Doğu Akdeniz Multimedya Pazarlama Müdürü Sertaç Şener ve İstanbul Film Festivali Direktör Yardımcısı Kerem Ayan’dan oluşan jürinin bu 10 film arasından yapacağı seçimle, yarışmayı kazanan film ve yönetmen belirlenecek. Tema ve tür gibi kısıtlamaların olmayacağı kısa filmlerin değerlendirilmesinde, teknik kaliteden çok, özgünlük ve yaratıcılık dikkate alınacak.10 Nisan 2008’de açıklanacak olan sonuçlara göre birinci 5.000 YTL, ikinci 3.000 YTL, üçüncü de 2.000 YTL kazanacak. Yine geçen yıl olduğu gibi, ödül töreni 27. Uluslararası Film Festivali kapsamında yapılacak ve ilk üçe giren filmler, 5-20 Nisan tarihleri arasındaki festivalde Türk filmlerinden önce sinemaseverlere sunulacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı
İstanbul Kültür Sanat Vakfı, Avrupa'nın birçok kentinde yılın belirli dönemlerinde yapılmakta olan ve çeşitli sanat dallarını içeren festivallerin bir benzerinin, İstanbul'da da yapılmasını düşleyen Dr. Nejat F. Eczacıbaşı'nın önderliğinde, 1973 yılında kuruldu. 34 yıldır sanatı İstanbullulara sevdiren Vakıf, her yıl Nisan ayında Uluslararası İstanbul Film Festivali'ni, iki yılda bir Mayıs-Haziran aylarında Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'ni, Haziran-Temmuz aylarında Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'ni, Temmuz ayında Uluslararası İstanbul Caz Festivali'ni ve her iki yılda bir Ekim-Kasım aylarında Uluslararası İstanbul Bienali'ni düzenliyor.












İkinci Nokia Nseries Kısa Film Yarışması

Nokia, geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediği ve büyük ilgi gören Nokia Nseries Kısa Film Yarışması’nın ikincisine hazırlanıyor. Başvuruları 6 Ekim - 21 Aralık tarihleri arasında yapılacak olan yarışmada, 10 finaliste değerli ödüller verilecek. Gelişmiş multimedya özellikleriyle mobil dünyada bir çığır açan Nokia Nseries, sinema sanatına verdiği desteği; Filmekimi sponsorluğu, 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali tema sponsorluğu ve 2. Nokia Nseries Kısa Film Yarışması’yla sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl birincisi yapılan ve alanında bir “ilk” olan ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) katkılarıyla gerçekleştirilen 1. Nokia Nseries Kısa Film Yarışması bu yıl da aynı kurguyla devam ediyor.

Nokia Nseries Kısa Film Yarışması
Geçtiğimiz yıl birincisi yapılan ve alanında bir "ilk" olan 1. Nokia Nseries Kısa Film Yarışması büyük ilgi çekmiş, 400'e yakın başvuru almıştı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) katkılarıyla gerçekleştirilen yarışma, bu yıl da aynı kurguyla devam ediyor. Nokia Türkiye Genel Müdürü Imfred de Jong, yarışma hakkında şunları ifade ediyor: "Bu yıl Filmekimi ve Uluslararası Film Festivali sponsorluklarımızın yanı sıra Nokia Nseries Kısa Film Yarışması'nı da sürdürmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bildiğiniz gibi, Nokia Nseries deneyim, paylaşım, interaktivite ve yaratıcılık odaklı multimedya bilgisayarlarından oluşan alt markamız. Sponsorluklarımız ve kısa film yarışmamız da bu esaslara dayanıyor. Her zaman için iletişim kurmanın, eğlenmenin ve eğlendirmenin daha iyi yollarını bulmayı hedefliyoruz."

Nokia N95
Nokia Türkiye Pazarlama Müdürü Çiçek Uyansoy İcan da Nokia Nseries Kısa Film Yarışması ile ilgili görüşlerini şöyle açıklıyor: "Nokia olarak sinemaya verdiğimiz önemi, geçtiğimiz yılki sponsorluğumuz ve kısa film yarışmamızla ortaya koymuştuk. Gördüğümüz ilgi de, doğru yolda olduğumuzu bir kez daha kanıtladı. Nokia'nın benimsediği ‘deneyim yaşatma' anlayışı, Filmekimi sponsorluğumuzun ardından gelen Nokia Nseries Kısa Film Yarışması'na yansıdı. 400'e yakın sinemasever, çektikleri kısa filmlerle duygularını, bilgilerini ve deneyimlerini bizlerle paylaştı. Alanında bir ilk olan bu yarışmaya Türkiye'nin her köşesinden ve yaş grubundan katılım oldu. Bundan aldığımız güçle, aynı kurguyu bu kez, DVD kalitesinde video kaydedebilen Nokia N95 multimedya bilgisayarları ile gerçekleştiriyoruz. Nokia Nseries Kısa Film Yarışması'nın bu yıl da benzer bir ilgiyi göreceğine inanıyoruz. Nokia Nseries'in yaratıcılığa ve paylaşıma verdiği değer, sinema sanatını ve sinemaya tutkun kullanıcılarımızı desteklemek adına devam edecek."

Katılım koşulları
Nokia ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Nokia Nseries Kısa Film Yarışması'na başvurular 6 Ekim - 21 Aralık 2007 tarihleri arasında yapılabiliyor. Yarışmaya katılım için herhangi bir yaş, deneyim, tür ya da tema kısıtlaması bulunmuyor. Kısa filmlerin herhangi bir kameralı cep telefonu ya da dijital kamerayla çekilmesi gerekiyor. Buradaki iki temel zorunluluk, kısa filmlerin 1 Mayıs 2006 tarihinden sonra çekilmiş ve daha önce bir festivalde ya da yarışmada ödül kazanmamış olması. Filmlerin süresi ise, jenerik de dahil olmak üzere en fazla 5 dakika olmak zorunda. Başvuru için gerekli evrakların ve diğer detayların tam listesi http://www.nserieskisafilm.com/web sitesinden alınabiliyor.

Seçim süreci
Yarışmada ilk 10'a giren katılımcılar 14 Ocak 2008'de açıklanacak. Bu yarışmacılara birer Nokia N95 multimedya bilgisayarı hediye edilecek. Daha sonra bu 10 finalist, Nokia N95'lerle birer kısa film daha çekecek. Ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan başkanlığında, sinema eleştirmeni Alin Taşçıyan, görüntü yönetmeni Gökhan Atılmış, Nokia Türkiye ve Doğu Akdeniz Multimedya Pazarlama Müdürü Sertaç Şener ve İstanbul Film Festivali Direktör Yardımcısı Kerem Ayan'dan oluşan jürinin bu 10 film arasından yapacağı seçimle, yarışmayı kazanan film ve yönetmen belirlenecek. Tema ve tür gibi kısıtlamaların olmayacağı kısa filmlerin değerlendirilmesinde, teknik kaliteden çok, özgünlük ve yaratıcılık dikkate alınacak.

Ödüller
10 Nisan 2008'de açıklanacak olan sonuçlara göre birinci 5.000 YTL, ikinci 3.000 YTL, üçüncü de 2.000 YTL kazanacak. Yine geçen yıl olduğu gibi, ödül töreni 27. Uluslararası Film Festivali kapsamında yapılacak ve ilk üçe giren filmler, 3-20 Nisan tarihleri arasındaki festivalde Türk filmlerinden önce sinemaseverlere sunulacak.















İstanbul Film Festivali ‘Karamel’le açılıyor

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 5 Nisan’da Emek Sineması’nda Lübnan-Fransız yapımı, yönetmen Nadine Labaki imzalı “Karamel” isimli filmin gösterimiyle başlayacak. Festivalde 20 bölüm altında yaklaşık 200 filmin gösterilecek.
Başrolü de paylaşan yönetmen Nadine Labaki’nin bu ilk uzun metrajlı filmi, 2008’de Lübnan’ın Oscar adayıydı.
Lübnan’ın başkenti Beyrut. Beş kadın, düzenli olarak bir güzellik salonunda buluşur, sohbet eder, birbirlerine sırlarını açar. Bu güzel şehirde, nesillerin iç içe geçtiği renkli, yoğun duygularla dolu kendi dünyalarında Layale, Nesrin, Rima, Jamale ve Rose, saç kesimleri ve ağda seansları arasında erkekler, cinsellik ve annelik hakkında açık yüreklilikle konuşurlar.

5 Nisan’da başlayacak olan 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin merakla beklenen programı açıklandı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleşecek festivalin kitapçıkları, 14 Mart’tan itibaren Festival sinemalarından alınabilecek. Hafta içi gündüz seansları ve Türk filmleri yalnızca 3,50 YTL’ye izlenebilecek.

FESTİVALDE 200 FİLM İZLENECEK
Geçtiğimiz yıl 170.000 izleyiciyle rekor kıran Film Festivali programında bu yıl, son dönemin en çarpıcı, bol ödüllü, merakla beklenen yapıtlarının yanında, unutulmaz klasik filmler ve sinema tarihinin usta yönetmenlerinin başyapıtlarından seçmeler içeren 20’yi aşkın bölümde 200 film yer alıyor.

Festivalde her yıl olduğu gibi ünlü konuklar, usta sinemacıların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, sinema dersleri, sergiler, partiler, konserler ve birçok ilginç yan etkinlik gerçekleşecek.

Sinemaseverler, festival programına “www.iksv.org” internet adresinden ulaşabilecekler.

Festivalin açılış töreni, 4 Nisan’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak. Gecede, Türk sinemasına imzasını atan sanatçılara her yıl verilen “Sinema Onur Ödülleri” Ekrem Bora, İzzet Günay ve Ediz Hun’a takdim edilecek. Festival kapsamında, Ekrem Bora’nın rol aldığı “Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu”, İzzet Günay’ın rol aldığı “Vesikalı Yarim” ve Ediz Hun’un rol aldığı “Hıçkırık” adlı filmler gösterilecek.

BİLETLER 22 MART’TA SATIŞA SUNULACAK
Festival, 5 Nisan’da Emek Sineması’nda Lübnan-Fransız yapımı, yönetmen Nadine Labaki imzalı “Karamel” isimli filmin gösterimi ile başlayacak.

Festival biletleri 22 Mart’ta, Beyoğlu’nda Emek ve Atlas, Kadıköy’de Rexx sinemaları gişeleri ile Biletix üzerinden (www.biletix.com, Biletix çağrı merkezi 0215 556 98 00 ve Biletix satış noktaları) satışa sunulacak. Bilet fiyatları tam 10 YTL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü için 7 YTL olurken, hafta içi seansları ve Türk filmleri 3,50 YTL’ye izlenebilecek.

Bu yıl festivalin internet üzerinden yayımlanacak bir de “Festival Gazetesi” yer alacak. Gazete, “www.festivalist.com” adresinden 1 Nisan’da yayına başlayacak.

Film gösterimleri, Beyoğlu’nda Emek, Fitaş 1, Atlas 1 ve Atlas 2, Beyoğlu ile Kadıköy’de Rexx sineması olmak üzere toplam 6 sinemada gerçekleştirilecek.

Festivalin 19 Nisan’da gerçekleşecek kapanış töreninde ise çağdaş Rus sinemasının en önemli yönetmenlerinden Alexander Sokurov’a “Sinema Onur Ödülü” verilecek. Alexander Sokurov’un Çeçen sorununa eğilen son filmi “Aleksandra” da festival programında gösterilecek. Sanatçı ayrıca 19 Nisan’da Boğaziçi Üniversitesi Mithat Film Merkezi’nde sinema dersi verecek.

EN BÜYÜK ÖDÜL “ALTIN LALE”
Festivalin büyük ödülü “Altın Lale” için bu yıl 12 film yarışacak. Sanat ve sanatçının dünyasını sinemayla buluşturan ya da edebiyat eserlerini beyazperdeye taşıyan filmleri değerlendirecek “Altın Lale” jürisinin başkanlığını, ünlü görüntü yönetmeni Michael Ballhaus yapacak.

“Altın Lale” ödülünü almak için yönetmen Nic Balthazar’ın “Ben X”, Christine Carriere’nin “Darling”, Dennis Gansel’in “Tehlikeli Oyun”, Michel Gondry’nin “Lütfen Başa Sarın”, Baltasar Kormakur’un “Bataklık”, Stanislaw Mucha’nın “Umut”, Petter Nass’ın “Kadın Gibi Geçti”, Lucia Puenzo’nun “XXY”, John Sayles’in “Honeydripper”, Jacop Thuesen’in “Okul Yıllarım” isimli filmleri yarışacak.

Bu bölümde, Türkiye’yi Semih Kaplanoğlu’nun “Yumurta” ve Hüseyin Karabey’in “Gitmek” adlı filmleri temsil edecek.

Bu bölümde, yarışma dışı olarak “Gece Bekçisi”, “Yaşasın Yönetmen” ve “Yılların Ötesinde” filmleri gösterilecek.

“EN İYİ TÜRK FİLMİ”
Türk sinemasının son dönem yapımlarının bir araya geldiği bölümde ise “Ulusal Yarışma”, “Yarışma Dışı” ve “Belgeseller” başlıkları altında 20’yi aşkın kurmaca ve belgesel film yer alacak.

Reis Çelik’in “Mülteci”, Mehmet Eryılmaz’ın “Hazan Mevsimi-Bir Panayır Hikayesi”, Mehmet Güleryüz’ün “Havar”, Mehmet Güreli’nin “Gölge”, Çağan Irmak’ın “Ulak”, Handan İpekçi’nin “Saklı Yüzler”, Hüseyin Karabey’in “Gitmek”, Kazım Öz’ün “Fırtına”, Seyfi Teoman’ın “Tatil Kitabı”, Ümit Ünal’ın “Ara”, Derviş Zaim’in “Nokta” filmi, “En İyi Türk Filmi” ödülü almak için yarışacak.

“Yarışma Dışı” bölümünde Dersu Yavuz Altun’un “Münferit”, Uygar Asan’ın “Kabuk”, Cemal Şan’ın “Zeynep’in Sekiz Günü” ve Ömer Vargı’nın “Kabadayı” isimli filmleri seyirci ile buluşacak.

“Belgeseller” bölümünde ise “Yaşam Arsızı”, “Bu Ne Güzel Demokrasi!”, “Yavuz Turgul’un Dünyası”, “Lilit’in Kızkardeşleri”, “Dışarısı Nasıl?”, “Otuz İki Kısım Tekmili Birden: Beyoğlu”, “Alethea”, “Şarkılarla Geçtim Aranızdan”, “Aşk Filmleri Yönetmeni: Orhan Aksoy”, “Küllerinden Doğmak”, “Türk Sineması’nda İstanbul” ve “Anadolu’nun Kayıp Şarkıları”, izleyicilerin beğenisine sunulacak.

FACE ÖDÜLÜ
Avrupa Konseyi ve Eurimages iş birliğiyle ilk kez geçen yıl verilen Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE), bu yıl da “Sinemada İnsan Hakları” bölümünden bir filme verilecek. Yarışma jürisinde, geçen yıl “Bamako” adlı filmiyle ödül kazanan Abderrahmane Sissako ve göçmenlerin sorunlarına eğilen ünlü Fransız yönetmen Tony Gatlif de yer alacak.

FACE ödülü için Ramin Bahrani’nin “Küçük Çırak”, Nick Broomfield’in “Hadisa İçin Savaş”, Amos Gitai’nin “Çözülme”, Handan İpekçi’nin “Saklı Yüzler”, Li Yang’ın “Kör Dağ”, Thomas McCarthy’nin “Misafir”, Marc Munden’in “Kabil’in İşareti”, Kiumars Pourahmad’ın “Gece Otobüsü”, Michael James Rowland’ın “Talih Yolları”, Spiros Stathoulopoulos’un “PVC-1” adlı filmleri yarışacak.

Festivalin kapanış gecesinde, seçilen film FACE ödül heykelciğinin ve 10 bin avroluk para ödülünün sahibi olacak.

“AKBANK GALALARI”
Uluslararası İstanbul Film Festivali, sinemaseverleri 21.30 seanslarında Emek Sineması’ndaki “Akbank Galaları”na davet ediyor.

Bu bölümde, “Sibirya Ekspresi”, “Karanlığın Gölgesinde”, “Duygusal Hesaplar”, “Yitirdiğimiz Şeyler”, “Boleyn Kızı”, “Aşkın Peşinde”, “Ölümcül Oyunlar”, “I’m Not There”, “Savage Ailesi” ve “Into The Wild” filmleri gösterilecek.

Ayrıca 5 Nisan Cumartesi gecesi Ghetto’da “I’m Not There” filmi kapsamında gerçekleşecek konserde, Sertab Erener, Teoman, Demir Demirkan ve Emre Aydın, Bob Dylan şarkılarını yorumlayacak.

KIRAL’IN KAYIP FİLMİ 11 NİSANDA EMEK SİNEMASI’NDA
Festivalde, bu yıl ilk kez başlatılan bir uygulamayla Türk sinemasının unutulmaz yapıtları restore edilerek yeni kopyaları Türk sinemasına kazandırılacak.

Emek Sineması’nda 11 Nisan saat 21.30’da gerçekleştirilecek özel gösterimde sinemaseverler, Erden Kıral’ın uzun zamandır kayıp olan filmi, 1979 yılı yapımı Orhan Kemal uyarlaması “Bereketli Topraklar Üzerinde”yi beyazperdede tekrar izleme şansı bulacak.

Sinemaya yeni tarzlar, yeni akımlar, yeni yıldızlar kazandıran, 1990’lardan sonra iyice yaygınlaşan, Hollywood’a ve ana akıma meydan okuyan Amerikan bağımsız sinemasının en yeni ve çarpıcı örnekleri de festival kapsamında gösterilecek.

Dünya tarihi, kültürü ve siyasetinde çığır açan 1968 olayları “68 ve Miras” bölümünde 11 filmle anılacak.

Bahçeşehir Üniversitesi’nde 10 Nisanda, 1968 kuşağını ve bu dönemin günümüze bıraktıklarını konu alan bir de panel düzenlenecek.

“40 YILIN EN İYİLERİ”
Sinema Yazarları Derneği tarafından “40 Yılın En İyileri” seçilen Ömer Kavur’un “Anayurt Oteli” ile Francis Ford Coppola’nın “Apocalypse Now/Kıyamet” filmleri, festival kapsamında izlenebilecek.

Son 2 yıldır festival programında yer verilen çocuk filmleri, bu yıl da “Çocuk Mönüsü” başlığı altında devam edecek.

Uluslararası çocuk filmleri festivallerinde beğeni toplayan 5 film, festival boyunca hafta sonları 13.30 seanslarında Atlas 2 ve Rexx sinemalarında gösterilecek. Filmlere simültane Türkçe seslendirme yapılacak.

“YILLARA MEYDAN OKUYANLAR”
Festivalin “Yıllara Meydan Okuyanlar” bölümünde 7 saygın yönetmenin son filmleri sinemaseverlerle buluşacak. Yaşayan en büyük sinemacılardan, bu yıl 100. yaşını kutlayan Manoel de Oliveira’nın “Kristof Kolomb’un Gizemi”, Claude Chabrol’un 50 yıllık kariyerindeki son filmi “İkiye Bölünen Kız”, usta yönetmen Carlos Saura’nın fado müziği üzerine çektiği son filmi “Fadolar”, Doğu Avrupa sinemasının kurucusu kabul edilen Andrzej Wajda’nın 2008 Oscar adayı son filmi “Katin”, Ermanno Olmi’nin “Yüz Mıh”, Jacques Rivette’nin “Baltaya Dokunma” ve Eric Rohmer’in “Astre ile Seladon’un Aşkları” izlenebilecek.

“Dünya Festivalleri”nden bölümünde sinemaseverlere, 2008’de Sundance, Berlin ve Rotterdam gibi büyük uluslararası film festivallerinde ilk gösterimleri yapılan filmleri de kapsayan 20 film sunulacak.

“CHİKO” GÖRÜCÜYE ÇIKACAK
“Genç Ustalar” bölümünde ise genç yönetmenlerin Cannes, Berlin, Rotterdam gibi festivallerde ödüller kazanan yapıtları yer alacak.

Bu bölümde 2008 Berlin Film Festivali’nde büyük ilgi toplayan, yapımcılığını Fatih Akın’ın üstlendiği, Özgür Yıldırım’ın filmi “Chiko”, Türkiye’de ilk defa seyirciyle buluşacak.

“NTV Belgesel Kuşağı”nda 17 belgesel yer alacak. Bunlar arasında 5,5 yıldan uzun bir sürede, 12 ülkede ve 9 dilde çekilen, Hintli yönetmen Parvez Sharma’nın ilk uzun metrajlı belgeseli “Aşk için Cihad” da yer alacak. NTV Belgesel Kuşağı filmleri, 7-14 Nisan tarihleri arasında izlenebilecek.

NTV Belgesel Kuşağı yine çok konuşulacak

Festivalin “Mayınlı Bölge” bölümünde, bu yıl farklı tür ve anlatım teknikleriyle sınırları zorlayan sıra dışı 11 film gösterilecek.

GECE YARISI KORKU KUŞAĞI
Festivalin büyük ilgi gören “Gece Yarısı Sineması” gösterileri bu yıl da devam edecek. Filmler, festival boyunca cuma geceleri Fitaş ve cumartesi geceleri Atlas sinemalarında saat 24.00’te izleyiciyle buluşacak.

Bu bölümde, “Yetimhane”, “Gözyaşlarının Annesi” ve “Karanlık Korkusu” isimli filmler izlenebilecek.

Dünyanın dört bir yanındaki kadınların bakış açılarını, dertlerini, yaşamlarını, toplumsal konumlarını, ilişkilerini inceleyen filmler, “Kadının Adı Var” adlı bölümde bir araya gelecek.

Kafkaslar ve Akdeniz sinemalarının son dönem filmlerine yer veren “Kafkaslardan Akdeniz’e” bölümünde bu yıl 9 film yer alacak.

FESTİVALİN KONUKLARI
Festivalin “canlandırma sineması” bölümü bu yıl tekniği, öykü kurgusu, renk ve kompozisyon bileşimiyle efsane olan Rus ressam ve yönetmen Alexander Petrov’a ayrıldı. Bu bölümde, Petrov’un “Aşkım” adlı 2008’de Oscar’a aday olan son filminin de bulunduğu tüm kısa canlandırma filmleri izleyicilerle buluşacak.

Filmlerindeki karelerin her birini cam plakalar üzerine parmaklarını kullanarak boyayan Petrov, “Yaşlı Adam ve Deniz” adlı kısa canlandırma filmi ile 2000 yılında Oscar kazandı.

Fransız yönetmen, tasarımcı, illüstratör, engin bir düş dünyasına sahip Marc Caro, 2007 tarihli en son yapıtı da dahil tüm filmleriyle festivalin konuğu olacak. Marc Caro, 12 Nisan’da Akbank Sanat’ta saat 15.00’te sinema dersi verecek.

Festival, yeni Çek sinemasının en önemli yönetmenlerinden ve Çek mizahının sinemadaki en iyi temsilcilerinden Oscar ödüllü usta Milos Forman’a bu yıl özel bir bölüm ayırdı.

Festivalde, Forman’ın farklı dönemlerini simgeleyen 8 filmi ve kısa metrajları gösterilecek.

“ANILARINA”
Uluslararası İstanbul Film Festivali, son bir yılda hayatını kaybeden usta yönetmen ve oyuncuları, en akılda kalan filmleriyle “Anılarına” bölümünde anacak.

Bu bölümde yönetmen Orhan Aksoy’un “Hıçkırık”, Michelangelo Antonioni’nin “Macera”, Ingmar Bergman’ın “Kurdun Saati”, oyuncu Deborah Kerr’in rol aldığı “Kral ve Ben”, yönetmen Alain Robbe-Grillet’in “Gradiva”, Michel Serrault’un rol aldığı “Çılgınlar Kulübü”, yönetmen Edward Yang’ın “Bir, İki” filmleri gösterilecek.

Bu bölümde, yönetmen Artun Yeres’in kısa filmleri de izlenebilecek.








27. ULUSLARARASI İSTANBUL FİLM FESTİVALİ
5 - 20 NİSAN

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından AKBANK sponsorluğunda düzenlenen 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 5 - 20 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek.

Geçtiğimiz yıl 170.000 izleyiciyle rekor kıran Uluslararası İstanbul Film Festivali programında bu yıl, 2007 ve 2008’in en yeni, en çok konuşulan yapıtlarının yanında, unutulmaz klasik filmler ve sinema tarihinin usta yönetmenlerinin başyapıtlarından seçmeler içeren 20’yi aşkın bölümde 200 film yer alıyor. Festivalde her yıl olduğu gibi ünlü konuklar, usta sinemacıların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, sinema dersleri, sergiler, partiler, konserler ve birçok ilginç yan etkinlik gerçekleşecek.

FESTİVAL MERKEZİ: AKBANK SANAT

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin merkezi Akbank Sanat olacak. Akbank Sanat’ın çok amaçlı salonunda festival konuklarıyla atölye çalışmaları ve söyleşiler de düzenlenecek. Akbank Sanat festivale akredite olan basın mensuplarına açık olan Basın Odası’yla festivalin Basın Merkezi olarak da hizmet verecek.

Bu yıl ayrıca Akbank Sanat’ın katkılarıyla festivalin internet üzerinden yayınlanacak bir de “Festival Gazetesi” olacak. Festivali günlük olarak sinemaseverlere aktaracak bu e-gazetede festivale gelen konuklar ve etkinliklerle ilgili güncel haberlerin yanı sıra sinema eleştirmenlerinin festival programında yer alan filmlerle ilgili görüşleri, röportajlar ve yarışma filmleriyle ilgili günlük olarak verecekleri yıldız tablosu da yer alacak.

FESTİVAL SİNEMALARI

Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Beyoğlu’ndaki sinemalarına bu yıl Fitaş ve Atlas 2 de eklendi. Festivalin gösterimleri Beyoğlu’nda Emek, Fitaş 1, Atlas 1 ve Atlas 2, Beyoğlu ile Kadıköy’de Rexx sineması olmak üzere toplam 6 sinemada gerçekleştirilecek.

FESTİVALİN SİNEMA ONUR ÖDÜLLERİ

Uluslararası İstanbul Film Festivali tarafından her yıl verilen “Sinema Onur Ödülleri” bu yıl Türk Sineması’na imzasını atan üç büyük oyuncuya verilecek: Ekrem Bora, İzzet Günay ve Ediz Hun. 4 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda gerçekleşecek İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde ödülleri takdim edilecek bu üç büyük sanatçının Festival programında birer filmi de yer alıyor.

Festivalin 18 Nisan Cuma günü gerçekleşecek Kapanış Töreni’nde ise çağdaş Rus sinemasının en önemli yönetmenlerinden, Alexander Sokurov’a “Sinema Onur Ödülü’ takdim edilecek. Alexander Sokurov’un Çeçen sorununa eğilen son filmi Aleksandra da festival programında gösteriliyor. Tarkovski’nin tahtına aday gösterilen, Rus Hazine Sandığı, Moloch, Boğa ve Güneş ile tanıdığımız Sokurov’un sinemasını kendi ağzından dinlemek isteyen sinemaseverler ise 18 Nisan Cuma günü sanatçının Boğaziçi Üniversitesi Mithat Film Merkezi’nde vereceği Ustalık Sınıfı’na katılabilir…


İSTANBUL FİLM FESTİVALİ’NE SPONSORLARDAN BÜYÜK DESTEK!

27. Uluslar arası İstanbul Film Festivali bu yıl 20’nin üzerinde kurumun desteğiyle gerçekleşiyor. Destekçiler arasında Festival Sponsoru AKBANK’ın yanı sıra 13 tane Tema Sponsoru var.

• Efes Pilsen “Türk Sineması”
• Nokia Nseries “Nokia Nseries Kısa Film Yarışması”
• NTV “NTV Belgesel Kuşağı”
• Sabah Gazetesi “Dünya Festivallerinden”
• Başak Groupama ve
Groupama Gan Sinema Vakfı “Özel Gösterim: Türk Klasikleri Yeniden”
• Disney Channel “Çocuk Menüsü”
• Bahçeşehir Üniversitesi “68 ve Mirası”
• 1000 Volt Post Prodüksiyon “Kadının Adı Var”
• Colin’s “Genç Ustalar”
• Dole “Yıllara Meydan Okuyanlar”
• Malaysia Airlines “Mayınlı Bölge”
• T-box “Canlandırma Sineması”
• Häagen-Dazs “Geceyarısı Çılgınlığı”

bölümlerinin Tema Sponsorluğu’nu üstleniyorlar. Festivalde ayrıca yine Akbank sponsorluğunda “Akbank Galaları” adlı özel bir bölüm de yer alıyor.

İstanbul Film Festivali’nde Atlas Sineması’nın mekân sponsorluğunu DİGİTÜRK üstlendi.

Türkmax ise; Emek Sineması üst fuayesinde kurulacak “Türkmax Lounge”dan yapacağı yayınlarla Türk sinemasının saygın yönetmenleriyle söyleşileri, film galalarını ve festivalin diğer renkli anlarını bir “Festival Günlüğü” şeklinde Digiturk platformu Türkmax kanalı üzerinden izleyicilerine taşıyacak.

Festival’e teknoloji desteği veren TEKNOSA aynı zamanda Festival Merkezi Akbank Sanat’ta yer alacak ve festivale akredite olan Türk ve yabancı yaklaşık 150 basın mensubunun yararlanacağı Basın Merkezi’ne teknolojik desteği de sağlıyor.

Dünyanın dört bir yanından Festival’e gelen filmlerin taşımasını ise DHL üstleniyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın tüm festivallerine destek veren resmi sponsorları:
Öncü Sponsor Eczacıbaşı, Resmi İletişim Sponsoru Turkcell, Resmi Konaklama The Marmara.

Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin bu yılki tanıtım kampanyası geçen yıl olduğu gibi HEP Ajans tarafından hazırlandı




ULUSLARARASI YARIŞMA: ALTIN LALE SAHİBİNİ BEKLIYOR!

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde, edebiyat eserlerinden uyarlanan ya da sanat ve sanatçı temasını ele alan 12 film Altın Lale için yarışacak.

Uluslararası Jüri’nin karşısına çıkacak filmler arasından John Sayles’in rock'n roll'un doğuşunu anlatan son filmi Honeydripper öne çıkıyor. 1950 yılında Alabama’nın küçük bir kasabasında geçen, başrolünde Danny Glover’ın yer aldığı filmin müzikleri eleştirmenlerden tam not alıyor.

Jacob Thuesen’in yönetmenliğini üstlendiği Okul Yıllarım / The Early Years filminin senaryosu ise Lars von Trier’e ait. Filmin aynı zamanda anlatıcılığını da üstlenen Lars von Trier alter-egosu Erik Nietzsche’nin, Danimarka Ulusal Film Okulu’na “şans eseri” kabul edilmesiyle başlayan “yönetmen olma” hikâyesini anlatıyor.

Baltasar Kormakur’un İzlanda’nın Oscar’ı sayılan Edda Ödülleri’nin neredeyse tümünü toplayan gerilim ve polisiye filmi Bataklık / Jar City ile Michel Gondry’nin merakla beklenen son filmi Lütfen Başa Sarın / Be Kind Rewind da Altın Lale için yarışacak diğer filmlerden…

Cannes’da Eleştirmenler Haftası’nda Büyük Ödül kazanan Lucia Puenzo’nun ilk uzun metrajlı filmi XXY ise çift cinsiyetli bir gencin çarpıcı öyküsünü anlatıyor. Filmdeki performansıyla büyük beğeni toplayan Inés Efron festivalin konuğu olarak İstanbul’a da gelecek.

Uluslararası Yarışma’da Türkiye’yi bu yıl iki film temsil ediyor:
Aynı zamanda Ulusal Jüri’nin başkanlığını da üstlenen Semih Kaplanoğlu’nun Yumurta ve Türkiye’de ilk kez İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilecek olan Hüseyin Karabey’in Gitmek adlı filmleri Altın Lale’yi kazanabilmek için Festivalin ikinci haftasında uluslararası jürinin huzuruna çıkacak.

• Altın Lale (Uluslararası Yarışma) Jürisi

Uluslararası Altın Lale Yarışması jüri başkanlığını, Fassbinder’in 15 filminin yanı sıra Martin Scorsese’nin aralarında Günaha Son Çağrı, Sıkı Dostlar, Masumiyet Çağı, New York Çeteleri ve Köstebek’in de bulunduğu birçok filminin görüntü yönetmenliğini yapmış Michael Ballhaus üstleniyor.

Jüride yer alan diğer isimler ise sinema yazarı Joan Dupont, sinema yazarı ve akademisyen Selim Eyüboğlu, Yumurtalar ve Mutfak Hikâyeleri ile tanıdığımız Norveçli yönetmen Bent Hamer, My Summer of Love filmiyle tanınan yönetmen
Pawel Pawlikowski ve Moskova Film Festivali Program Yöneticisi ve Aki Kaurismaki filmlerinin oyuncusu Kirsi Tykkylainen.


YILIN EN İYİ TÜRK FİLMİ SEÇİLİYOR!

İstanbul Film Festivali’nde Türk filmlerinin sponsorluğunu yine Türk sinemasına, film üretimine önemli destek veren Efes Pilsen üstlendi. Efes Pilsen, Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Jürisi’nin Ulusal Yarışma’ya katılan filmler arasından seçeceği filmin yönetmenine bir sonraki filminin yapımında kullanılmak üzere
Onat Kutlar’ın anısına bir de para ödülü verecek.

2007-2008 sezonunda yapımı tamamlanan Türk filmlerinin bir araya geldiği Türk Sineması bölümünde, Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı ve Belgeseller bölümlerinde olmak üzere 30’a yakın kurmaca film ve belgesel yer alıyor.



Festivalin Ulusal Yarışma bölümünde “Yılın En İyi Türk Filmi” ödülü için jüri karşısına çıkacak 11 film şunlar:

 Mülteci / Reis Çelik
 Hazan Mevsimi: Bir Panayır Hikayesi / Mehmet Eryılmaz
 Havar / Mehmet Güleryüz
 Gölge / Mehmet Güreli
 Ulak / Çağan Irmak
 Saklı Yüzler / Handan İpekçi
 Gitmek / Hüseyin Karabey
 Fırtına / Kazım Öz
 Tatil Kitabı / Seyfi Teoman
 Ara / Ümit Ünal
 Nokta / Derviş Zaim

• Ulusal Yarışma Jürisi

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde En İyi Türk Filmi’ni seçecek olan Ulusal Yarışma jürisi, Semih Kaplanoğlu’nun başkanlığında, Venedik Film Festivali - Venedik Günleri Bölümü Başkan Yardımcısı ve Roma Film Festivali Sinema Endüstrisi Etkinliği Yöneticisi Sylvain Auzou, Toronto Film Festivali Yöneticisi Michèle Maheux, yazar Elif Şafak ve oyuncu Nurgül Yeşilçay’dan oluşuyor.


AVRUPA KONSEYİ SİNEMA ÖDÜLÜ: FACE

İstanbul Film Festivali kapsamında Avrupa Konseyi işbirliğiyle ilk kez geçen yıl verilmeye başlanan Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE - Council of Europe Film Award) bu yıl da “Sinemada İnsan Hakları” bölümünde gösterilen filmlerden birine verilecek.

FACE Ödülü için filmleri değerlendirecek jürinin üyeleri arasında, geçen yıl Bamako adlı filmiyle bu ödülü kazanan Senegalli yönetmen Abderrahmane Sissako ve dünyaca ünlü yönetmen, yapımcı, müzisyen, senarist ve oyuncu Tony Gatlif bulunuyor.

“Sinemada İnsan Hakları” bölümünde ödül için yarışacak 10 film arasından İsrailli yönetmen Amos Gitai’nin başrollerinde Juliette Binoche ile Jeanne Moreau’nun oynadığı son filmi Çözülme / Disengagement ile İranlı yönetmen Kiumars Pourahmad’ın Fajr Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü kazanan siyah-beyaz savaş dramı Gece Otobüsü / Night Bus dikkat çekiyor.

Marc Munden’in Rotterdam Film Festivali’nde İnsan Hakları Örgütü Ödülü kazanan savaş filmi Kabil’in İşareti / Mark of Chain ile Selanik doğumlu Spiros Stathoulopoulos’un Kolombiya’da çektiği filmi PVC1 bölümdeki diğer filmlerden. Terörün anlamsızlığını ve şiddetin evrenselliğini inceleyen PVC1, gerçek zamanlı ve kesintisiz, tek bir plandan oluşuyor.

Avrupa Konseyi Sinema Ödülü için Sinemada İnsan Hakları bölümünde Türkiye’yi, Saklı Yüzler filmiyle Handan İpekçi temsil ediyor.

Festivalin 19 Nisan Cumartesi gecesi gerçekleşecek Kapanış Töreni’nde “Sinemada İnsan Hakları” bölümünde jüri tarafından seçilen film, FACE ödül heykelciğinin ve 10.000 Avro’luk para ödülünün sahibi olacak.






FESTİVAL’DE AKBANK GALALARI

İstanbul Film Festivali, sinemaseverleri 21.30 seanslarında Emek Sineması’ndaki Akbank Galaları’na davet ediyor.

Makinist ile büyük bir hayran kitlesi edinen yönetmen Brad Anderson’un 2008 Sundance Film Festivali’nde dünya prömiyeri yapılan son filmi Sibirya Expresi / Transsiberian yine sürükleyici bir gerilim. Pekin’den Moskova’ya uzanan bir tren yolculuğunu konu alan filmin başrollerinde Woody Harrelson ve Ben Kingsley var.

Tamara Jenkins’in aile ilişkilerine buruk bir bakış getiren son filmi Savage Ailesi / The Savages öne çıkan gala filmleri arasında. Başrollerini Laura Linney ile Philip Seymour Hoffman’ın paylaştığı film En İyi Orijinal Senaryo ve En İyi Kadın Oyuncu dallarında Oscar’a aday gösterildi.

Usta yönetmen Michael Haneke’nin 1997 yapımı başyapıtı Ölümcül Oyunlar / Funny Games’ı bu kez Amerikalı oyuncularla yeniden çekti. Yönetmenin bu son filminde başrollerde Naomi Watts, Tim Roth ve Michael Pitt yer alıyor. Her planıyla orijinal filme sadık kalan Haneke, 1997 yapımı filminin geçtiği evi bile aynı ölçülerde bir daha yaptırdı.

İngiliz yönetmen Justin Chadwick’in yönettiği Boleyn Kızı / The Other Boleyn Girl ise tam bir yıldızlar geçidi: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana ve Kristin Scott Thomas… Film, zalimliğiyle ünlenen İngiltere Kralı 8. Henry’nin eşlerinden Anne Boleyn ile kız kardeşi “diğer Boleyn” kızını anlatıyor. Filmin uyarlandığı Peter Morgan’ın çok satan romanı aynı adla Türkçe’ye de çevrildi.

Aralarında Cate Blanchett, Richard Gere ve yeni kaybettiğimiz Heath Ledger’ın da bulunduğu altı farklı oyuncunun Bob Dylan’ı canlandırdığı Todd Haynes’in son filmi I’m Not There ile usta oyuncu Sean Penn’in yönetmenlik koltuğunda ulaştığı en üst nokta olarak kabul edilen son filmi Into the Wild şimdiden festivalin favorileri.

Ayrıca Festival kapsamında 5 Nisan Cumartesi gecesi Ghetto’da “I’m Not There” filmiyle kapsamında gerçekleşecek konserde Sertab Erener, Teoman, Demir Demirkan ve Emre Aydın Bob Dylan şarkılarını yorumlayacak.


FESTİVALDE YENİ BÖLÜMLER

• Özel Gösterim: Türk Klasikleri Yeniden

Uluslararası İstanbul Film Festivali Türk sinemasının önemli yapıtlarını tekrar gün ışığına çıkartıyor. Festivalin, Başak Groupama ve Groupama Gan Sinema Vakfı sponsorluğunda, bu yıl ilk kez başlattığı bir uygulamayla Türk sinemasının unutulmaz yapıtları restore edilerek yeni kopyaları Türk sinemasına kazandırılacak.

11 Nisan Cuma akşamı Emek Sineması’nda saat 21.30’da gerçekleştirilecek özel gösterimde sinemaseverler Erden Kıral’ın uzun zamandır kayıp olan 1979 yılı yapımı filmi Bereketli Topraklar Üzerinde’yi beyazperdede tekrar izleme şansı bulacaklar.

Başrollerini Tuncel Kurtiz, Erkan Yücel, Nur Sürer’in paylaştığı, Orhan Kemal uyarlaması Bereketli Topraklar Üzerinde Nantes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü, Strasbourg Film Festivali’nde Büyük Ödül ve Antalya Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Yaman Okay) dallarında Altın Portakal kazanmıştı. Erden Kıral, filmini, “kariyerindeki en iyi filmi” olarak tanımlıyor.

Restore edilen Bereketli Topraklar Üzerinde, Paris’te Groupama Genel Müdürlüğü’nde düzenlenecek özel bir gecede de gösterilecek.


• Amerikan Bağımsızları

Festivalin bu yılki yeni bölümlerinden biri sinemaya yeni tarzlar, yönetmenler ve yıldızlar kazandıran, Hollywood’a meydan okuyan bağımsız Amerikan sinemasının en yeni ve çarpıcı filmlerine ayrıldı.

9 filmin gösterileceği “Amerikan Bağımsızları” başlıklı bölümde Steve Zissou ile Suda Yaşam ve Tenenbaum Ailesi filmlerinin genç ve başarılı yönetmeni Wes Anderson’un son filmi The Darjeeling Limited öne çıkıyor. Wes Anderson’ın Roman Coppola ile yazdığı filmin başrollerini Owen Wilson, Adrien Brody ve Jason Schwartzman’ın üstleniyor.

Bad Lieutenant ve The Addiction gibi kült filmlerin yönetmeni Abel Ferrara’nın son filmi Striptiz Hikayeleri / Go Go Tales, Willem Dafoe, Bob Hoskins ve Asia Argento gibi isimlerin de yer aldığı bol yıldızlı kadrosuyla uçuk bir komedi…

Mürekkep Balığı ve Balina ile büyük bir başarı elde eden Noah Baumbach’ın yazıp yönettiği son filmi Margot at the Wedding yine bir ailenin trajikomik hikâyesine odaklanıyor. Filmin başrollerinde Nicole Kidman, Joe Black ve Jennifer Jason Leigh var.

• ‘68 ve Mirası

İstanbul Film Festivali, dünyanın siyasal ve kültürel manzarasını büyük ölçüde etkileyen olayların meydana geldiği 1968 yılını, 40. yıldönümünde özel bir bölümle anıyor. Bahçeşehir Üniversitesi’nin sponsorluğunu üstlendiği “’68 ve Mirası” başlıklı bölümde, Roll Dergisi editörleri küratörlüğünde seçilen, dönemin siyasal ve toplumsal atmosferini yansıtan, biçim ve içerik açısından devrimci olarak nitelendirilen 11 film yer alıyor.

İngiliz Özgür Sinema’sının büyük üstadı Lindsay Anderson’ın 1968 Paris öğrenci olaylarıyla eş zamanlı olarak çektiği otorite karşıtı Altın Palmiyeli filmi Eğer... / If... ile Dennis Hopper’ın yönetip başrollerini Peter Fonda’yla paylaştığı efsane yol filmi Easy Rider bölümün kaçırılmayacak filmleri arasında.

Sinemanın kült yönetmeni Jean Luc-Godard iki ayrı filmiyle bölümde yer alıyor. 1960’ların muhalif kültürünü müzik üzerinden ele alan Sympathy for the Devil ile Godard’ın en kışkırtıcı filmlerinden biri kabul edilen ve başrollerinde dönemin parlak isimleri Jane Fonda ve Yves Montand’ın yer aldığı Herşey Yolunda / Tout va bien’i beyazperdede seyretmek kuşkusuz kaçırılmayacak bir fırsat olacak.

Sinema tarihinin en şaşırtıcı yönetmenlerinden biri olan Meksikalı Alejandro Jodorowsky’nin kült filmi El Topo ve Arjantin’de “Üçüncü Sinema” hareketini başlatan, Fernando Solanas ve Octavio Getino’nun 260 dakikalık devrimci belgeseli Fırınların Saati de bu bölümde yer alan diğer filmlerden.

“’68 ve Mirası” bölümü kapsamında 10 Nisan Perşembe günü Bahçeşehir Üniversitesi’nde 1968 kuşağını ve bu dönemin günümüze bıraktıklarını konu alan bir de panel düzenlenecek. Panele konuşmacı olarak Murat Belge, Fatmagül Berktay, Ertuğrul Kürkçü ve yine bu bölümde Grands soirs et petits matins / Büyük Geceler ve Küçük Sabahlar ve Mister Freedom filmleri gösterilecek olan dünyaca ünlü fotoğrafçı ve yönetmen William Klein katılacak. 8 Nisan Salı gecesi Dogzstar’da ise Roll Dergisi’nin DJ’lik yapacağı partiyi ise 68 kuşağı müziklerini sevenler kaçırmasın…






SİYAD: 40 YILIN EN İYİLERİ

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) kuruluşunun 40. yılında, Festivale özel bir bölüm ile konuk oluyor. Sinema yazarları üyeleri, kuruluşundan bu yana yerli ve yabancı yapımlar arasından seçtiği “En İyi Film”leri Festival için yeniden değerlendirdi ve “40 Yılın En İyileri”ni seçti.

Ömer Kavur’un Anayurt Oteli ve Francis Ford Coppola’nın başyapıtı Kıyamet / Apocalypse Now’ın Türkiye’de sinemalarda ilk kez gösterilecek “Redux” versiyonu bu bölüm kapsamında sinemaseverlerle buluşacak.

FESTİVALİN “ÇOCUK MÖNÜSÜ”

Son iki yıldır geleceğin sinemasever gençlerini yetiştirmek amacıyla festival programında yer verilen çocuk filmleri ve “Çocuk Mönüsü” başlığı altında bu yıl Disney Channel sponsorlugunda devam ediyor. Uluslararası çocuk filmleri festivallerinde beğeni toplayan 5 film festival boyunca hafta sonları 13.30 seanslarında Atlas 2 ve Rexx sinemalarında gösterilecek. Filmlere simültane Türkçe seslendirme yapılacak.

İstanbul Film Festivali, bu yıl ilk kez “Çocuk Mönüsü” programı kapsamında 19 Nisan Cumaretsi günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda çocuklar için bir gala düzenliyor. Bu gala kapsamında saat 13.30’da, Festival’in çocuk bölümünde yer alan Yumurcaklar filmi gösterilecek; filmin başrol oyuncusu Arto Louis Eriksen de galaya katılacak. Sınırlı sayıda biletin de satılacağı galaya Digiturk Çocuk Kulübü üyeleri, Anne Çocuk Eğitim Vakfı çocukları ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile İKSV ortak projesi BitamBiÖğrenci kapsamındaki öğrenciler de davetli olarak katılacaklar.


FESTİVALİN VAZGEÇİLMEZLERİ

• YILLARA MEYDAN OKUYANLAR

Festivalin Dole sponsorluğunda gerçekleşecek bu bölümünde yıllara meydan okuyan 7 saygın yönetmenin son filmleri sinemaseverle buluşacak.

Yaşayan en büyük sinemacılardan, bu yıl 100. yaşını kutlayan Manoel de Oliveira’nın Kristof Kolomb’un Gizemi / Christopher Columbus’u ve Claude Chabrol’un 50 yıllık kariyerindeki son filmi İkiye Bölünen Kız / A Girl Cut in Two merakla beklenen filmler arasında.

Festival takipçilerinin yakından tanıdığı usta yönetmen Carlos Saura’nın fado müziği üzerine çektiği son filmi Fadolar / Fados ile Doğu Avrupa sinemasının kurucusu kabul edilen Andrzej Wajda’nın 2008 Oscar adayı son filmi Katin / Katyn de bu bölümde izlenebilecek.

Bölümdeki diger filmler ise şunlar:
 Ermanno Olmi, Yüz Mıh / One Hundred Nails
 Jacques Rivette, Baltaya Dokunma / Don’t Touch the Axe
 Eric Rohmer, Astre ile Seladon’un Aşkları / Romance of Astrea and Celadon


• DÜNYA FESTİVALLERİNDEN

İstanbul Film Festivali’nin en fazla ilgi toplayan bölümlerinden “Dünya Festivallerinden” Sabah Gazetesi sponsorluğunda sinemaseverlere, 2008’de Sundance, Berlin ve Rotterdam gibi büyük uluslararası film festivallerinde ilk gösterimleri yapılan filmleri de kapsayan 20 film sunuyor.

Bu filmler arasında Tayvanlı yönetmeni Hou Hsiao-Hsien’in Batı’da çektiği ilk filmi Kırmızı Balonun Yolculuğu / The Flight of the Red Balloon ile Jan Kounen’in reklamcılığın tüm hile ve görsel şatafatını anlattığı 9,90 YTL / 99 Francs öne çıkıyor.

Ünlü yazar Paul Auster’ın felsefe ve edebiyat dünyalarında gezinen son filmi Martin Frost’un İç Dünyası / The Inner life of Martin Frost ile Yağmurdan Önce’yle otuzdan fazla ödül alan yazar ve yönetmen Milcho Manchevski’nin son filmi Gölgeler / Shadows bölümün diğer filmlerinden.

Yeni Eşcinsel Sinema’nın saygın yönetmenlerinden Tom Kalin’in başrolünde Julianne Moore’un oynadığı Vahşi Zarafet / Savage Grace ve Nikita Mikhalkov’un Sidney Lumet’in 12 Kızgın Adam / 12 Angry Men filminden uyarladığı, Oscar adayı 12 ise merakla beklenen filmler arasında.

• GENÇ USTALAR

Colin’s sponsorluğundaki “Genç Ustalar” bölümünde sinema dünyasına henüz adımını atmış 10 başarılı genç yönetmenin filmleri yer alıyor. 2007’de Cannes’da ilk filmlere verilen Altın Kamera ödülünü kazanan İsrailli Shira Geffen ile Etgar Keret’in Denizanası / Jellyfish ile Rotterdam’da En İyi Film Ödülü’nü alan Taylandlı Aditya Assarat’ın filmi Muhteşem Kasaba / Wonderful Town bölümün merakla beklenen filmlerinden.

2008 Berlin Film Festivali’nde büyük ilgi toplayan, yapımcılığını Fatih Akın’ın üstlendiği, Özgür Yıldırım’ın filmi Chiko ise Türkiye’de ilk defa Festival kapsamında seyirciyle buluşacak.

İran’ın sinemacı yetiştiren ünlü Makhmalbaf ailesinin en küçük üyesi Hana Makhmalbaf’ın ilk uzun metrajlı filmi Utanç / Buddha Collapsed Out of Shame, küçük bir Afgan kızın okula gitme çabalarını anlatıyor. Film, San Sebastian’da Jüri Özel Ödülü, Roma’da ise UNICEF Özel Mansiyonu’na layık görüldü.

• NTV BELGESEL KUŞAĞI

NTV’nin sponsorluğunu üstlendiği NTV Belgesel Kuşağı’nda bu yıl yine çok konuşulacak 17 belgesel yer alıyor. Sean ve Andrea Nix Fine’in Uganda’da bir mülteci kampındaki öğrencilerin müzik ve dansla canlanan hikâyesini anlatan filmi Savaş Dans / War Dance, Sundance’de “En İyi Yönetmen” ve Woodstock’ta İzleyici ve En İyi Görüntü ödüllerine layık görüldü. Derek ise ünlü yönetmen Derek Jarman’ın dostu Isaac Julien’in yönettiği ve Oscar’lı oyuncu Tilda Swinton’un anlattığı duygusal ve çarpıcı bir belgesel.

Beş buçuk yıldan uzun bir sürede, on iki ülkede ve dokuz dilde çekilen Aşk için Cihad /
A Jihad For Love, Hintli yönetmen Parvez Sharma’nın ilk uzun metrajlı belgeseli. İslam’la eşcinsellik arasındaki karmaşık ilişkileri araştıran film, festivalin en çok ses getirecek yapımlardan biri olmaya aday.

Iskoçya’nın Son Kralı filminin yönetmeni Kevin MacDonald, Düşmanımın Düşmanı / My Enemy’s Enemy adlı filminde eski Gestapo komutanı Klaus Barbie’nin hikâyesini anlatırken, yönetmen Barbet Schroeder, Terörün Avukatı / The Terror’s Advocate adlı filminde kamerasını Klaus Barbie, Çakal Carlos, Magdalena Kopp gibi isimleri müdafaa eden ceza avukatı Jacques Vergès’e doğrultuyor.

Festivalde bu yıl özellikle müzikseverlerin kaçırmaması gereken üç belgesel yer alıyor. Steven Sebring’in kült sanatçıyı on bir yıllık bir süreç boyunca izleyen filmi
Patti Smith: Dream of Life ile Mar¬tin Scor¬se¬se'nin Berlin Film Festivali’ni açan Rol¬ling Sto¬nes kon¬ser fil¬mi Shi¬ne a Light şimdiden festivalin heyecanla beklenen filmleri arasına girdi. Kelebek ve Dalgıç’ın yönetmeni Julian Schnabel ise bu kez kamerasını Lou Reed’in Berlin albümünü ilk kez baştan sona çaldığı beş New York konserine çeviriyor.

NTV Belgesel Kuşağı filmleri 7 - 14 Nisan tarihleri arasında Beyoglu Sineması’nda.
Ayrıca bölüm kapsamında 9 Nisan Çarşamba gecesi Babylon’da The Counterfeit Stones ile “yalandan” bir Rolling Stones Partisi de gerçekleşiyor. Konserin ardından gece Radyo Eksen DJ’leri ile “yuvarlanmaya” devam edilecek.


• MAYINLI BÖLGE’YE DİKKAT!

Festivalin Mayınlı Bölge’sinde bu yıl farklı tür ve anlatım teknikleriyle sınırları zorlayan sıradışı 11 film var. Malaysia Airlines sponsorluğunda gerçekleşen bölümde yetişilmesi zor bir hızla film çeken Takashi Miike’nin son filmi Düello / Sukiyaki Western Django heyecanla beklenen filmlerden. Miike’nin Western filmlerini Japonya’ya uyarladığı filminde Quentin Tarantino sürpriz bir rolde karşımıza çıkıyor.

Ünlü illüzyonist David Blane, yönetmen Werner Herzog ve Leos Carax, çirkin yakışıklı Denis Lavant gibi dev bir oyuncu kadrosunu bir araya getiren Harmony Korine’ın son filmi Mister Lonely ise uçuk kaçık ve eğlenceli, postmodern bir film.

Meksikalı yönetmen Carlos Reygadas’ın Cannes’da Jüri Özel Ödülü’nü de alan bol ödüllü filmi Sessiz Işık / Silent Light ve kült Flaman yazar Herman Brusselmans’ın romanından esinlenen Koen Mortier’in rock müziğiyle iç içe geçen ilk uzun metrajlı filmi Eski Davulcu / Ex Drummer da bölümün izleyicileri zorlayacak filmlerinden.


FESTİVAL’DE KISA FİLM HEYECANI:
“NOKIA NSERIES KISA FİLM YARIŞMASI”

Nokia Nseries’in sponsorluğunu üstlendiği 2. Nokia Nseries Kısa Film Yarışması’nda ilk 10’a giren filmler İstanbul Film Festivali’nde izleyicilerle buluşacak. 350’ye yakın başvurunun yapıldığı yarışmada ilk üçe giren filmler 8 Nisan Salı günü Fitaş Sineması’nda düzenlenecek Ödül Töreni’yle açıklanacak.

Ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın başkanlığını üstlendiği yarışma jürisi sinema eleştirmeni Alin Taşçıyan, görüntü yönetmeni Gökhan Atılmış, Nokia Türkiye Pazarlama Müdürü Sertaç Şener ve İstanbul Film Festivali Direktör Yardımcısı Kerem Ayan’dan oluşuyor.

• GECEYARISI ÇILGINLIĞI’NA DEVAM

Festivalin büyük ilgi gören Geceyarısı Sineması gösterileri bu yıl da devam ediyor. Häagen-Dazs’ın sponsorluğunu üstlendiği gece yarısı filmleri, Cuma geceleri Fitaş ve Cumartesi geceleri Atlas sinemalarında saat 24.00’te izleyiciyle buluşacak.

Aralarında Blutch, Charles Burns, Lorenzo Mattotti ve Richard McGuire’ın da bulunduğu dünyanın en gözde altı grafik sanatçısı ve çizerinin bir araya gelerek çektiği, siyah-beyaz canlandırma filmi Karanlık Korkusu / Fear(s) of the Dark, bir canlandırma klasiği olmaya aday.

Gerilim severlerin kaçırmaması gereken diğer iki film de : Birçok uluslararası fantastik film festivalinde gösterilen, Goya Ödülleri’nde tam yedi ödül alan, Juan Antonio Bayona’nın yönettiği çağdaş hayalet öyküsü Yetimhane / The Orphanage ve efsane korku filmleri yönetmeni Dario Argento’nun Suspiria ve Inferno ile başladığı üçlemenin otuz yıl sonra gelen son ayağı Gözyaşlarının Annesi / The Third Mother.






KADININ ADI VAR

Dünyanın dört bir yanındaki kadınların bakış açılarını, dertlerini, yaşamlarını, toplumsal konumlarını, ilişkilerini inceleyen filmler 1000 Volt Post Prodüksiyon sponsorluğunda “Kadının Adı Var” adlı bölümde bir araya geliyor.
8 filmin gösterileceği bölümde Gözlerimi de Al filminin yönetmeni Iciar Bollain’in Madridli üç kadın dedektifin hikâyesini anlatan filmi Matahariler / Mataharis ile Kutup Çizgisi Aşıkları ile sinemaseverlerin yakından tanıdığı Julio Medem’in son filmi Kaotik Ana / Chaotic Ana bölümün merakla beklenen filmlerinden.

Smoke ve Karanlık Sokaklar’da yazar-yönetmen Paul Auster’la yaptığı işbirliğinden tanıdığımız Amerikalı yönetmen Wayne Wang’in Nebraska Prensesi / Princess of Nebraska adlı filmi bölümün diğer filmlerinden. Yönetmenin San Sebastian Film Festivali'nde “Altın İstridye” ve “En İyi Erkek Oyuncu” ödüllerini kazanan düşük bütçeli filmi Bin Yıllık Hayır Duası / A Thousand Years of Good Prayers ise “Dünya Festivallerinden” bölümünde yer alıyor.

KAFKASLAR’DAN AKDENİZ’E

Dünya sinemasının köşe başlarından Kafkaslar ve Akdeniz sinemalarının son dönem filmlerine yer veren “Kafkaslardan Akdeniz’e” bölümünde bu yıl 9 film yer alıyor. Altmış yıldır film çeken Mısır’ın efsane yönetmeni Yusuf Şahin’in Arap dünyasının siyasi partileri, polis şiddeti, yozlaşma ve köktendinciliğine yönelik acımasız bir eleştiri yaptığı filmi Keşmekeş / Chaos festivalde büyük ses getirecek yapımlar arasında.

Tunuslu usta Nouri Bouzid’in Kartaca, Tribeca ve Pan-Afrika Film Festivalleri’nde ödüller alan ve terörizmi incelediği son filmi Making of ile 2008 Sundance’te İzleyici Ödülü kazanan, Amin Matalqa’nın dünyaya dağıtımı yapılan ilk Ürdün filmi olma özelliğini taşıyan Kaptan Ebu Rayid / Captain Abu Raed Medscreen Arap Filmleri Tanıtım Programı tarafından desteklenen filmlerden ikisi.

CANLANDIRMA SİNEMASI

Festivalin ilgiyle izlenen bölümlerinden biri olan canlandırma sineması bölümü bu yıl tekniği, öykü kurgusu, renk ve kompozisyon bileşimiyle artık bir efsane olmuş Rus ressam ve yönetmen Alexander Petrov’a ayrıldı.

T-box’un sponsorluğunu üstlendiği bu bölümde, Petrov’un Aşkım adlı 2008’de Oscar’a aday olan son filminin de bulunduğu tüm kısa canlandırma filmleri izleyicilerle buluşacak. Filmlerindeki karelerin her birini cam plakalar üzerine parmaklarını kullanarak boyayan Petrov, Yaşlı Adam ve Deniz adlı kısa canlandırma filmi ile 2000 yılında Oscar kazanmıştı.


MARC CARO İLE HAYALLERDE KAYBOLMAK

Tasarımcı, illüstratör, engin düş gücüyle yönetmen Marc Caro’nun renkli dünyası bu yılın festivalinde özel bir bölümle yer buluyor. Jean-Pierre Jeunet ile yazıp yönettiği Şarküteri / Delicatessen ve Kayıp Çocuklar Şehri / The City of Lost Children’in yanı sıra yönetmenin uzay-gerilim-aksiyon hikâyesi olan ve Jeunet olmadan yönettiği ilk filmi, 2008 yapımı Dante 01 de programda yer alıyor.

Fransız çizer, grafik tasarımcı ve sinemacı Marc Caro festivalin konuğu olarak İstanbul’a gelecek ve 12 Nisan Cumartesi günü Akbank Sanat’ta saat 15.00’te bir de sinema dersi verecek. Caro hayranlarına duyurulur…




MILOS FORMAN: ASİLERE ÖVGÜ

İstanbul Film Festivali, sinemanın usta yönetmenlerinden Milos Forman’a bu yıl özel bir bölüm ayırdı. Yeni Çek Sinemasının en önemli yönetmenlerinden ve Çek mizahının sinemadaki en iyi temsilcilerinden Oscar’lı usta Milos Forman’ın farklı dönemlerini simgeleyen 8 filmi ve kısa metrajları festivalde gösterilecek.

Gösterilecek filmler arasında Milos Forman’a En İyi Yönetmen Oscar’ını getiren Amadeus ve Guguk Kuşu’nun yanı sıra unutulmaz 1968 kuşağı müzikali Hair ve sekiz dalda Oscar’a aday gösterilen, 1900’lü yılların ırksal, ekonomik ve sınıfsal çalkantılarını anlattığı Ragtime da var. Yönetmenin 2006 yılında çektiği son filmi, Goya’nın Hayaletleri de yine festival programında bu bölümde gösterilecek.

ANILARINA

İstanbul Film Festivali, son bir yılda kaybettiğimiz usta yönetmen ve oyuncuları en akılda kalan filmleriyle bu özel saygı bölümünde anıyor. 7 ustanın anılacağı bölümde Michelangelo Antonioni’nin Cannes’da Jüri Özel Ödülü’nü alan unutulmaz yapıtı L’Avventura / Macera da yer alıyor.

Bu yıl festivalin Altın Lale jürisinde olan akademisyen Selim Eyüboğlu’nun tasarımcı Esen Karol’la birlikte hazırladığı ve L’Avventura filminden alınan fotoğraf kareleri, görüntüler, metinler ve ses parçalarından oluşan “L’Avventura’yı Yeniden Kurgulamak” sergisi ise yine festival kapsamında Bilsar’da gezilebilecek. Antonioni hayranlarına bir ufak hatırlatma: Yönetmenin tamamını Amerika’da çektiği, 60’ların muhalif öğrenci hareketlerini görsel bir şölene dönüştürerek ele alan Zabriskie Noktasi / Zabriskie Point adlı filmi de “68 ve Mirası“ bölümünde gösterilecek.

Birer filmleriyle sinemaseverlerle buluşacak diğer usta yönetmenler ve filmleri ise şunlar:

• Orhan Aksoy / Hıçkırık
• Ingmar Bergman / Kurdun Saati
• Deborah Kerr / Kral ve Ben
• Alain Robbe-Grillet / Gradiva
• Michel Serrault / Çılgınlar Kulübü
• Edward Yang / Yi Yi
• Artun Yeres / Kısa filmleri



FESTİVALDE “HİSAR KISA FİLM SEÇKİSİ”

Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi tarafından düzenlenen ve yönetmen Ezel Akay, FIPRESCI (Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği) Başkanı Klaus Eder ve İngiliz sinema dergisi Sight and Sound’un editörü Nick James’in seçimleriyle, 2007 yılında gerçekleştirilmiş “En İyi On Film”den oluşan “Hisar Kısa Film Seçkisi”nin ilk gösterimi İstanbul Film Festivali’nde kapsamında 18 Nisan Cuma günü saat 16.00’da Beyoğlu Sineması’nda gerçekleştirilecek.

“Hisar Kısa Film Festivali”yle ilgili ayrıntılı bilgi için: www.hisarfilm.boun.edu.tr








KÖPRÜDE BULUŞMALAR
15 - 16 Nisan, Fransız Kültür Merkezi

Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında son üç yıldır yapılan “Köprüde Buluşmalar” seminerlerinin üçüncüsü bu yıl 15 ve 16 Nisan tarihlerinde Fransız Kültür Merkezi’nde Avrupa ve Türkiye’den yapımcı, yönetmen, senarist ve kurum temsilcilerini bir araya getirmeye devam ediyor.

Köprüde Buluşmalar seminerleri kapsamında 15 Nisan Salı günü ilk kez bir proje geliştirme atölyesi düzenlenecek. Atölyeye, yapımcı Zeynep Özbatur, sinema yazarı Fatih Özgüven ve yönetmen Derviş Zaim’den oluşan Seçici Kurul’un belirlediği projeler katılacak.

Atölyeye paralel olarak Köprüde Buluşmalar seminerleri kapsamında, ilk gün Akdeniz ülkelerinde uzun metrajlı belgesel projelerinin geliştirilmesini amaçlayan bir girişim olan Greenhouse ile birlikte belgesel film yapımcılarına yönelik bir panel gerçekleştirilecek. Panele aralarında Uluslararası Amsterdam Belgesel Film Festivali (IDFA) Yöneticisi Ally Derks, NFCT Yöneticisi ve Greenhouse kurucularından David Fisher ve Greenhouse ortak ve danışmanlarından John Appel gibi dünya çapında tanınan belgeselciler katılacak. Köprüde Buluşmalar seminerlerinin ikinci gününde “Senaryodan Seyirciye” genel başlığı altında “Senaryo Geliştirme”, “Finansman” ve “Dağıtım” konularında oturumlar düzenlenecek. İkinci günün konuşmacıları arasında Ellis Driessen (Fortissimo), Marit van den Elshout (CineMart) ve Noemi Ferrer (Eurimages) yer alıyor. Yalnızca Türk ve Avrupalı sinema profesyonellerine açık olan bu seminerlere katılım ücreti 50 YTL’dir. Tüm seminerlerde İngilizce-Türkçe-İngilizce simültane çeviri yapılacaktır.

Başvurular için: onthebridge@iksv.org ; T: (212) 334 07 00 / 825




























FESTİVALDE YAN ETKİNLİKLER

Akbank sponsorluğunda düzenlenen 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali; film gösterimlerinin yanı sıra 8 farklı mekânda, Festival’deki temalarla bağlantılı ve konukların katılımıyla renklenecek konser ve partiler, ustalık sınıfı, söyleşiler, sergiler ve paralel etkinliklerle 16 gün boyunca İstanbul’da tam bir festival havası estirecek.


FESTİVALDE KONSERLER ve PARTİLER

• BOB DYLAN YORUMLARI - “I’M NOT THERE”
5 Nisan Cumartesi, Ghetto, saat: 21.00
Bob Dylan hayranları 5 Nisan Cumartesi gecesi Ghetto’da buluşuyor. Sertab Erener, Teoman, Demir Demirkan ve Emre Aydın’ın Bob Dylan’un unutulmaz şarkılarını yorumlayacağı gecede Bob Dylan’ın “orada” olduğunu hissedeceksiniz.


• PARTİ: ‘68 HAVALARI
8 Nisan Salı, Dogzstar, saat: 21.00
Festivalin bu seneki yeni bölümlerinden “68 ve Mirası” kapsamında 8 Nisan Salı gecesi Dogzstar’da bir de parti gerçekleşecek. Roll Dergisi’nin DJ’lik yapacağı gece boyunca 68’in hafızalarda yer etmiş şarkıları çalınacak. “Street Fighting Man”den “Venceremos”a, “Mai Paris”den “Yuh Yuh”a dönemin ruhunu yaşamak isteyenlere bir ufak ekleme daha, giriş ücretsiz…


• THE COUNTERFEIT STONES İLE “YALANDAN” ROLLING STONES PARTİSİ
9 Nisan Çarşamba, Babylon, saat: 21.00

İstanbul Film Festivali, Rolling Stones hayranlarını filmlerle olduğu kadar konserlerle de mutlu ediyor ve herkesi 9 Nisan Çarşamba gecesi Babylon’da The Counterfeit Stones ile “yalandan” bir Rolling Stones Partisi’ne davet ediyor… Nick Gagger (Steve Elson), Keef Rickard (Bill Lennon), Charlie Mott (John Prynn), Byron JOnes (David Birnie) ve ekibinden oluşan “The Counterfeit Stones”un olağanüstü performansıyla izleyenleri şaşırtacağı en eğlenceli “sahte” Rolling Stones konserini kaçırmayın. Konserin ardından gece Radyo Eksen Dj’leri ile devam edecek…


• KONSER: ANADOLU’NUN KAYIP ŞARKILARI
17 Nisan Perşembe, Babylon, saat: 21.00

Besteci, şarkıcı, aranjör ve video klip yönetmeni Nezih Ünen’in Festival kapsamında ilk kez seyirciyle buluşacak belgeseli Anadolu’nun Kayıp Şarkıları, binlerce yıllık bir geçmişe sahip Anadolu topraklarında yaşamış farklı kültürlerin, toplulukların, dillerin bugüne miras bıraktığı müziği, dansı ve ritüelleri keşfediyor. Bu büyüleyici filmin etkisinden kurtulamayanları çok özel bir partiye davet ediyoruz: Anadolu’nun Kayıp Şarkıları’ndan görüntü ve müziklere, Türkiye’nin usta müzisyenlerinden oluşan Nezih Ünen Group canlı olarak eşlik edecek.









FESTİVALDE SÖYLEŞİLER, USTALIK SINIFLARI VE SİNEMA DERSLERİ


• SÖYLEŞİ: ‘68 VE MİRASI
10 Nisan Perşembe, Bahçeşehir Üniversitesi
Film Gösterimi: 14.00
Söyleşi: 16.00

İstanbul Film Festivali’nde bu yıl özel bir bölümle anılan ’68 dönemi üzerine 10 Nisan Perşembe günü Bahçeşehir Üniversitesi’nde bir de söyleşi gerçekleşiyor. Söyleşiye konuşmacı olarak Murat Belge, Fatmagül Berktay, Ertuğrul Kürkçü ve “‘68 ve Mirası” bölümü kapsamında gösterilecek Büyük Geceler ve Küçük Sabahlar’ın yönetmeni William Klein katılıyor. Saat 16.00’da başlayacak söyleşi öncesinde, Türkiye ‘68’inin alamet-i farikası olan Devrimci Gençlik Köprüsü’nün adını taşıyan, Bahriye Kabadayı imzalı belgesel film gösterilecek.


• SİNEMA DERSİ: MARC CARO
12 Nisan Cumartesi, Akbank Sanat, saat: 15.00

Şarküteri ve Kayıp Çocuklar Şehri gibi renkleri, dekorları ve tuhaf karakterleri ile fantezi sinemasına yepyeni bir soluk getiren iki şaheser yaratan Marc Caro, İstanbul Film Festivali’nin konuklarından… Fransız çizer, tasarımcı ve yönetmen Marc Caro, 12 Nisan Cumartesi günü Akbank Sanat’ta vereceği sinema dersinde yönetmenlik tarzını sinemaseverlerle paylaşacak. İstanbul Film Festivali programında ayrıca “Marc Caro: Hayallerde Kaybolmak” başlıklı bölümde Caro’nun tek başına yönettiği ilk filmi, 2008 yapımı Dante 01 de olmak üzere 3 filmi gösterilecek.


• SÖYLEŞİ: TARİHİ FİLMLERE BAKIŞ; TÜRKİYE-ERMENİSTAN
12 Nisan Cumartesi, Akbank Sanat, saat: 18.00

Anadolu Kültür, Erivan Altın Kayısı Film Festivali ile birlikte ilk kez, Uluslararası İstanbul Film Festivali ile eşzamanlı “Tarihi Filmlere Bakış” başlıklı bir atölye çalışması gerçekleştirecek. Atölye, Ermenistan’dan ve Türkiye’den genç sinemacıların sinemanın tarihi nasıl yorumladığını tartışmaları ve birlikte yeni projeler üretmeleri için bir fırsat olacak. Genç sinemacılar Türkiye’de ve Ermenistan’da son yıllarda çekilen tarihi filmleri izleyecek, birlikte bu filmleri değerlendirecekler. Bu atölye kapsamında, iki ülkeden tarihçilerin ve sinemacıların katılımıyla bir panel gerçekleştirilecek. “Tarihi Filmlere Bakış; Türkiye-Ermenistan” başlıklı atölye çalışmasının ikincisi Temmuz 2008’de Erivan’da, Altın Kayısı Film Festivali sırasında gerçekleştirilecek.



• SİNEMA DERSİ: TONY GATLIF & ABDERRAHMANE SISSAKO
15 Nisan Salı, Akbank Sanat, saat: 16.30

İnsan Hakları konulu filmlerin yarışacağı Avrupa Konseyi Film Ödülü (FACE) jürisinin iki üyesi Tony Gatlif ve Abderrahmane Sissako 15 Nisan Salı günü Akbank Sanat’ta bir sinema dersi veriyor. Dünyaca ünlü yönetmen, yapımcı, müzisyen, senarist ve oyuncu Tony Gatlif Fransız sömürgesi sırasında Cezayir’de, Endülüs kökenli bir çingene olarak doğdu. Moritanya’da doğup Mali’de yaşayan Abderrahmane Sissako ise geçen yıl İstanbul Film Festivali’nde Bamako adlı filmi ile FACE Ödülü’nü kazandı. İki ödüllü yönetmenin kökler, kökenler, göç, göçmenlik, sömürgecilik ve sinemayı tartışacağı söyleşiyi kaçırmayın!


• SİNEMA DERSİ: MICHAEL BALLHAUS
16 Nisan Çarşamba, Akbank Sanat, saat: 15.00

Festivalin bu seneki Altın Lale Uluslararası Yarışması jüri başkanlığını üstlenen, dünyaca ünlü görüntü yönetmeni Michael Ballhaus 16 Nisan Çarşamba günü Akbank Sanat’ta sinemaseverlere tekniklerini, deneyimlerini ve kameranın sırlarını anlatacak. Fassbinder’in 15 filminin yanı sıra Mike Nichols’ın Çalışan Kız’ı, Coppola’nın Dracula’sı, Martin Scorsese’nin Sıkı Dostlar, Günaha Son Çağrı ve Köstebek’ine kadar 100’den fazla filmde görüntü yönetmenliği yapan Michael Ballhaus üç kez Oscar’a aday gösterildi.


• SÖYLEŞİ: TÜRK SİNEMASINA DIŞARIDAN BAKMAK
17 Nisan Perşembe, Akbank Sanat, saat: 16.00

Sinema Yazarları Derneği SİYAD’ın düzenleyeceği bu panelde, çeşitli ülkelerden deneyimli film eleştirmenleri, Türk sinemasının yurtdışında algılanma biçimleri üzerine fikirlerini festival takipçileriyle paylaşacak. 17 Nisan Perşembe günü saat 16.00’da Akbank Sanat’ta gerçekleşecek söyleşiye katılacak konuşmacılar arasında Klaus Eder (FIPRESCI), Anna Franklin (Variety), Barbara Lorey (Junge Welt, Tip Berlin, epd film vb.), Daniela Sannwald (Tagesspiegel), Ninos Feneck Mikelides (Eleftherotypia), Pavlina Jeleva (Dnevnik, LIK) ve Dan Fainaru (Screen Daily) gibi isimler yer alıyor.


• SİNEMA DERSİ: ALEXANDER SOKUROV
18 Nisan Cuma, Boğaziçi Üniversitesi Mithat Film Merkezi, saat: 16.00

Sibirya’da doğdu, tarih eğitimi gördü ve ünlü Moskova Film Enstitüsü VGIK'den mezun oldu. Bugüne kadar çoğu ödüllü 40’ı aşkın belgesel ve uzun metrajlı film yaptı.

Çağdaş Rus yönetmenlerinin en önemlileri yönetmenlerinden Alexander Sokurov 18 Nisan Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi Mithat Film Merkezi’nde sinemaseverlerle buluşuyor. Sokurov’un sanat, sinema, tarih ve yönetmenlik üzerine vereceği sinema dersini meraklıları kaçırmasın. Usta yönetmenin son filmi Aleksandra da festival kapsamında izleyiciyle buluşacağını hatırlatalım.

Kapasite sınırlı olduğu için Mithat Alam Film Merkezi’ne rezervasyon yaptırmanız tavsiye edilir. (T: 0212 287 70 76 - 86 ; filmcenter@boun.edu.tr )


SERGİ: L’AVVENTURA’YI YENİDEN KURGULAMAK
Bilsar Binası, 5 - 20 Nisan, 10.00 - 19.00

L’Avventura’yı Yeniden Kurgulamak,

Uluslararası Altın Lale Yarışmasının jüri üyelerinden akademisyen Selim Eyüboğlu’nun grafik tasarımcı Esen Karol’la birlikte hazırladığı ve L’Avventura filminden alınan fotoğraf kareleri, görüntüler, metinler ve ses parçalarından oluşan “L’Avventura’yı Yeniden Kurgulamak” sergisi ise yine festival kapsamında 5 - 20 Nisan tarihleri arasında Bilsar Binası’nda gezilebilecek.

Sergide L’Avventura’dan alınan kareler büyülterek, yer yer görüntülere metinler de eklenerek kurgulanıyor. Proje çerçevesinde, bir dizi fotoğraf, klip, kolaj ve ses nesnesine ayrılan film, bir yandan da en akılda kalıcı anlarını öne çıkarmak için yeniden inşa ediliyor.
L’Avventura aynı zamanda Festival programında “Anılarına” bölümünde gösterilecek: Antonioni’nin Cannes’da Jüri Özel Ödülü’nü alan unutulmaz yapıtını bir kez daha seyretmek isteyenlere duyurulur….

FİLM FESTİVALİ’Nİ BU YIL HERKES İNDİRİMLİ SEYREDİYOR!

İstanbul Film Festivali izleyicilerden büyük ilgi gören hafta içi seanslarında indirimli fiyat uygulamasını bu yıl tüm bilet fiyatlarına yansıtıyor: Festival’de bilet fiyatları tam 10 YTL; Akbank Galaları hariç tüm seanslarda öğrenci ile 65 yaş ve üstü sinemaseverler için ise 7 YTL olacak.

Hafta içi gündüz seanslarındaki indirimli bilet uygulaması bu yıl da devam ediyor. Festival boyunca, hafta içi gündüz seansları (11.00 - 13.30 ve 16.00) yalnızca 3,50 YTL olacak.

Festivalin Türk Sineması bölümünde yer alan filmler için de bilet fiyatı tüm seanslarda yine 3,50 YTL.

Akbank Galalarının bilet fiyatı ise 15 YTL olarak belirlendi.

Filmlerin gösterim saatleri: 11.00 - 13.30 - 16.00 - 19.00 ve 21.30.

Festival biletleri;
- BİLETİX satış noktaları,
- BİLETİX çağrı merkezi (0216 556 98 00)
- www.biletix.com ve
- tüm Festival sinemalarından alınabilecek.

FESTİVAL’DE FİLMLERİ EN UCUZA İZLEME ŞANSI LALE ÜYELERİ’NİN …

Festival boyunca filmleri en ucuza izleme şansı Lale Üyeleri’nin olacak. İKSD Programı Lale üyeleri için festival boyunca bilet fiyatları 8 YTL (tam) ve 5,50 YTL (indirimli) olacak. Galalar ise 12 YTL olarak belirlendi. Hafta içi gündüz seansları Lale üyeleri için de yine 3,50 YTL. Lale üyeleri için indirimli ön satış dönemi 19-20-21 Mart.

AXESS SAHİPLERİ İÇİN AYRICALIKLI ÖZEL İNDİRİM

Axess sahipleri, tüm festival boyunca (hafta içi gündüz seansları hariç) satın alacakları biletlerde %20 özel indirimden yararlanacaklar.

“BitamBiöğrenci” İLE ÇOCUKLARI SANATLA BULUŞTURUN!

İKSV'nin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte geçen yıl hayata geçirdiği “BitamBiöğrenci” projesi devam ediyor. Biletlerinizi satın alırken "BitamBiöğrenci" diyerek zor imkanlarda büyüyen 3 ya da 10 çocuğun da İstanbul Film Festivali’ne katılımını kolayca sağlayabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için: www.bitambiogrenci.org ve www.biletix.com

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali ile ilgili ayrıntılı bilgi için: www.iksv.org/film
Görseller için : www.iksvpress.com/film08









Film Festivali'nde altyazılı Protesto

Bu akşam Lütfi Kırdar'daki törenle Altın Lale ödülünün sahibini bulacağı 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali, bir skandala sahne oldu. 17 Nisan Perşembe günü Fitaş Sineması'nda 11.00 seansında 'Hadisa İçin Savaş' filminin jeneriği gösterilirken perdede "İşgalci ABD işbirlikçi AKP" yazısı belirdi.

Uluslararası bir etkinliğe gölge düşüren yazının, altyazıdan sorumlu görevli tarafından ekrana yansıtıldığı belirtildi. Festival Kurumsal İletişim Direktörü İdil Kartal, olayın tamamen kişisel bir protesto olduğunu ve festivalin bu durumla hiçbir ilgisi olmadığını, sorumlu olan kişinin de işten çıkartıldığını söyledi. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) da yaptığı yazılı açıklamada hem festivale hem de filmin sahibi sanatçıya yapılan bu çirkin müdahaleyi kınadığını duyurdu.



Filmekimi
19-25 Ekim 2008

19-25 Ekim arasında Emek Sineması'nda düzenlenecek Filmekimi'nde sinema sanatının büyük ustalarının son filmleri ile dünya festivallerinin gözdesi yeni filmler gündüz seansında 3.50 YTL'ye izlenebilecek

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın son birkaç yıldır İstanbul Film Festivali öncesinde ara sıcak niyetine düzenlediği Filmekimi etkinliği bu yıl 19-25 Ekim tarihleri arasında dünya festivallerinin en çok konuşulan filmleri ile büyük ustaların son filmlerini İstanbullu sinemaseverlerin ayağına getirecek. Üstelik hafta içi gündüz seanslarındaki indirimli fiyat uygulaması bu yıl da devam edecek ve gündüz seansları sadece 3.5 YTL'den izlenebilecek.

Nokia Nseries sponsorluğunda düzenlenen basın sponsorları arasında Radikal gazetesinin de yer aldığı festivalde şarkıcı Marianne Faithfull'un başrolünü oynadığı 'Irina Palm', ünlü oyuncu Julie Delpy'nin ikinci yönetmenliği 'Paris'te İki Gün', Cannes'da Altın Palmiye ödülü kazanan 'Dört Ay, Üç Hafta ve İki Gün', Julliette Binoche'lu 'Flight of the Red Balloon' ve Joy Division grubunun solisti Ian Curtis'in hayatını anlatan 'Control'un da aralarında bulunduğu 20'den fazla yeni film izleyiciyle buluşacak. Filmler yine Beyoğlu Emek Sineması'nda gösterilecek ve her gece 21.30 seansında bir filmin galası yapılacak. Gelelim filmlere...

Bobby: Emilio Estevez'in filmi Anthony Hopkins, Lindsay Lohan, Laurence Fishburne, Demi Moore, Sharon Stone, Helen Hunt, William H. Macy, Martin Sheen, Ashton Kutcher, Elijah Wood gibi isimlerin yer aldığı bol yıldızlı oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor. Geçen yıl Venedik'te 'en iyi biyografik film' ödülünü kazanan Bobby, efsanevi Amerikan başkanı John F. Kennedy'nin kardeşi senatör Robert F. Kennedy'nin suikastını ve 1968'lerde Amerikan halkının içinde bulunduğu ruh halini bir otelde kalan 22 kişinin yaşadıkları üzerinden anlatıyor.

Paris'te İki Gün: Ünlü oyuncu Julie Delpy'nin ikinci kez yönetmenlik koltuğuna oturduğu 'Paris'te İki Gün' bu yıl Berlinale'nin Panorama bölümünde gösterildi. Fransa'da vizyona girdiğinde 2 milyondan fazla kişinin izlediği bu romantik filmde, New York'ta yaşayan Marion ve Jack çifti, ilişkilerine heyecan katmak amacıyla bir Avrupa seyahatine çıkıyor.

Hairspray: Aynı adlı ünlü Broadway müzikalinin ikinci sinema uyarlamasında John Travolta, Edna adlı bir kadını canlandırıyor. Michelle Pfeiffer, Christopher Walken (Travolta'nın kocası rolünde) ve Queen Latifah filmin diğer başrol oyuncuları.

Irina Palm: Daha önce Caz Festivali kapsamında Harbiye Açıkhava'da izlediğimiz ünlü şarkıcı Marianne Faithfull'un başrolde oynadığı Sam Garbarski'nin filmi Filmekimi'nin gala filmlerinden. Londra'nın arka sokaklarında, hasta oğlunun ilaç masraflarını karşılamak için para arayan 50 yaşındaki Maggie rolündeki Marianne Faithful oyun gücüyle göz kamaştırıyor.

Flight of the Red Balloon: Ünlü Çinli yönetmen Hou Hsiao-Hsien'in yönettiği ve başrolünde Julliette Binoche'un oynadığı film bu yıl Cannes'da en çok konuşulan filmlerden biriydi.

Joe Strummer: The Future Is Unwritten: Daha önce Sex Pistols grubu ve Glastonbury müzik festivali üzerine belgeseller çeken Julien Temple bu kez efsanevi The Clash grubunun merhum lideri Joe Strummer'ın hayatını sinemaya taşıdı. Belgeselde Bono, Jim Jarmusch, Johnny Depp, John Cusack, Steve Buscemi gibi yıldızlar yer alıyor. Control: U2 ve Depeche Mode gibi gruplara çektiği kliplerle de tanınan Anton Corbijn'in yönettiği 'Control', Joy Division grubunun genç yaşta intihar eden solisti Ian Curtis hakkında biyografik bir film. Cannes'da Altın Kamera Özel Mansiyon Ödülü'nü alan film, Edinburgh Festivali'nden de iki ödülle döndü.

Persepolis: Küçük bir kız çocuğunun gözünden İran İslam devriminin anlatan Marjane Satrapi ve Vincent Paronnaud'nun yönettiği animasyon Cannes'da çok ses getirmiş ve festivalde Jüri Özel Ödülü'nü almıştı. İran devletinin sert tepkisini çekmekle kalmadı, gösterime girdiği ülkelerde de tartışma yarattı.

Dört Ay, Üç Hafta ve İki Gün: Rumen yönetmen Cristian Mungiu'nun Cannes'da Altın Palmiye'nin yanı sıra FIPRESCI (Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği) ödülünü de kazanan filmi, istemediği bir gebelikten kurtulmaya çalışan Gabita'nın hikâyesi.

Paranoid Park: Nisan ayında İstanbul Film Festivali'nden onur ödülü alan Amerikalı bağımsız Gus Van Sant'ın kaykaycı gençlerin dünyasını anlattığı son filmi Cannes'da 60'ıncı Yıl Özel Ödülü'nü almıştı. Van Sant, filmin oyuncularını, internet buluşma ortamı myspace'te açtığı bir yarışmayla seçmiş.

Eastern Promises: Dünya prömiyerini eylül ayı başında Toronto Film Festivali'nde yapacak David Cronenberg'in son filmi. Başrollerini yönetmenin fetiş oyuncusu Viggo Mortensen ve Naomi Watts'ın paylaştığı film, Londra'nın güçlü mafya ailelerinden birine mensup Nikolai ile sıradan bir kadının kesişen hayatları üzerine.

Filmekimi'nin biletleri, ekim başında Biletix'ten satılacak.
İnternet: www.ksv.org



İSTANBUL FİLM FESTİVALİ FESTİVALDEN ÖNCE ÜNİVERSİTELERDE!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından AKBANK sponsorluğunda düzenlenen 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali, 5 - 20 Nisan tarihleri arasında gerçekleşiyor. Festival, sinemalardan önce üniversitelere ulaşıyor.

AKBANK sponsorluğunda gerçekleşen 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali, festival heyecanını festival başlamadan üniversitelere taşıyor. Geçtiğimiz yıl İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilen Guillermo Del Toro’nun fantastik filmi Labirent (Pan’s Labyrinth), Bir Film’in katkılarıyla İstanbul’daki 12 üniversitenin yanı sıra, 2 lisede de öğrencilere gösterilecek.

4 Mart Salı günü başlayacak film gösterimleri 31 Mart Pazartesi gününe kadar aralarında Galatasaray, Marmara, Bilgi, İstanbul Teknik, Sabancı ve Koç Üniversiteleri’nin de bulunduğu 12 üniversite ile Galatasaray Lisesi ve Robert Kolej’de ücretsiz olarak gerçekleşecek.

İstanbul Film Festivali’nin “Festivalden Önce Okullardayız” gösterimleri kapsamında ayrıca 12 Mart Çarşamba günü Uluslararası İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan, Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilerle buluşacak. Mithat Alam Film Merkezi’nde saat 14.00’te başlayacak söyleşide Azize Tan, 27. Uluslararası Film Festivali programında yer alan filmler hakkında öğrencilerle sohbet edecek.

Blade ve Hellboy’un Meksikalı yönetmeni Guillermo Del Toro’nun fantastik filmi Labirent / Pan’s Labyrinth, 2007 yılında En İyi Makyaj, En İyi Sanat Yönetimi ve En İyi Görüntü Yönetimi dallarında Oscar kazandı. Geçtiğimiz yıl İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilen film, festivalin ardından Bir Film tarafından vizyona sokulmuş ve izleyicilerden büyük ilgi görmüştü.

27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin “Festivalden Önce Okullardayız” film gösterimleri programını aşağıda bulabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için: iksv.org/film

27. ULUSLARARASI İSTANBUL FİLM FESTİVALİ
“FESTİVALDEN ÖNCE OKULLARDAYIZ”
FİLM GÖSTERİMLERİ PROGRAMI

Kadir Has Üniversitesi 4 Mart Salı 14.00 Cibali Kampüsü Cibali Salonu
Maltepe Üniversitesi 5 Mart Çarşamba 14.00 Mustafa Necati Konferans Salonu
İstanbul Üniversitesi 10 Mart Pazartesi 14.30 Avcılar İşletme Fakültesi Oditoryumu
Doğuş Üniversitesi 11 Mart Salı 14.00 H Blok Tiyatro Salonu
Boğaziçi Üniversitesi 12 Mart Çarşamba 14.00 Mithat Alam Film Merkezi *
Kültür Üniversitesi 13 Mart Perşembe 14.00 Prof. Dr. Önder Öztunalı Salonu
Sabancı Üniversitesi 17 Mart Pazartesi 14.00 Sinema Salonu
Galatasaray Üniversitesi 18 Mart Salı 14.00 Cep Sineması
Yeditepe Üniversitesi 19 Mart Çarşamba 13.30 Cep Sineması
Bilgi Üniversitesi 20 Mart Perşembe 14.00 Dolapdere Kampüsü Sinema Salonu
Galatasaray Lisesi 24 Mart Pazartesi 16.00 Sosyal Bilimler Laboratuarı
Robert Kolej 25 Mart Salı 15.30 Projeksiyon Salonu
Koç Üniversitesi 26 Mart Çarşamba 14.00 Sevgi Gönül Oditoryumu
İstanbul Teknik Üniversitesi 27 Mart Perşembe 17.30 Maslak KSB Oditoryumu
Marmara Üniversitesi 31 Mart Pazartesi 14.00 Nişantaşı Alim Şerif Onaran Sinema Salonu


*Festival direktörü Azize Tan konuşma yapacaktır. Film gösterimi olmayacaktır.



`Fırtına' İstanbul Film Festivali'nde

Kazım Öz'ün merakla beklenen dönem filmi "Fırtına" İstanbul Film Festivali'ne katılıyor. Ayrıca Reis Çelik'in "Mülteci", Hüseyin Karabey'in "Gitmek"i de festivalde.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nca düzenlenen İstanbul Film Festivali bu yıl 27. kez film severlerle buluşuyor.

5-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin programı bu hafta açıklanacak. Ama festivalden ipuçları gelmeye başladı.

Edindiğimiz bilgiye göre Kazım Öz'un yeni filmi "Fırtına", Hüseyin Karabey'in ilk uzun metrajlı filmi "Gitmek" ilk kez festivalde izleyicilerle buluşacak. Ulusal Yarışma Bölümü'nde bulunan "Fırtına" ile "Gitmek" ile birlikte Reis Çelik'in şu an vizyonda olan "Mülteci"si, "Babam ve Oğlum" ile seyirci rekoru kıran Çağan Irmak'ın "Ulak" filmi de Ulusal Yarışma Bölümü'nde yer alıyor.

`Fırtına' 1990'ları anlatıyor
Kazım Öz kısa filmi "Ax" ile sinemaya adım attı ve birçok ödül aldı. Ardından 2001 yılında "Fotoğraf" isimli ilk uzun metrajlı filmini çeken Öz, uzun süre "Dûr", "Şavaklar" gibi belgeseller dışında suskun kaldı. Suskunluğunu "Fırtına"yla bozacak olan Öz, filmde bir dönemi anlatıyor. Film, 1990'ların başındaki Kürt hareketinde yer alan gençlerin mücadelesini ele alıyor. Kürt gençlerin eylemleri, Kürt kurumların açılışı gibi konulara yönelen Öz, 1990'ların başını tekrardan yaşatacak. Öz, şu an festivale katılımı kabul edilen `Fırtına'nın son gözden geçirmeleriyle uğraşıyor.

Kürt ile Türkün aşkı: Gitmek
Festivalin yarışma bölümünde yer alan bir diğer film ise Hüseyin Karabey'in ilk uzun metrajlı filmi "Gitmek". Daha önce "Sessiz Ölüm", "Boran" gibi belgesellerle tanıdığımız Karabey, belgesel tadında bir filmle, "Gitmek"le geliyor.

"Gitmek", oyuncu Ayça Damgacı'nın bir film setinde tanışıp aşık oldu Güneyli bir Kürt oyuncu Hama Ali Khan'a gitmeye çalışmasının gerçek hikayesi... Damgacı da Khan da senaryosu kendi aşkları üzerine kurulmuş filmde kendilerini oynuyorlar. Ve filmdeki daha birçok kişi kendini oynuyor. Film, bir yandan Damgacı ile Khan'ın aşk öyküsünü gözler önüne sererken, yollar, Kürt illerindeki zorluklara da tanıklık ediyor. İstanbul'da başlayan film, Süleymaniye, oradan da Urmiye'ye kadar uzanıyor.

Mültecilik sorununu irdeliyor
Daha önce "Hoşçakal Yarın", "Işıklar Sönmesi"nle büyük ilgi toplayan yönetmen Reis Çelik bu sefer farklı bir toplumsal soruna el atmış: Mültecilik. "Mülteci" ismiyle mültecilik sorununu irdeleyen Çelik, "Mülteciliğin dili, dini, ırkı yok" diyor.

Kars'ta yaşayan Kürt ağanın oğlu Şivan'ın öyküsünü ele alan "Mülteci"nin dili Kürtçe, Türkçe. Güvenlik güçlerinin baskısından dolayı Almanya'ya kaçan Şivan, orada yaşadığı sorunları, mülteciliği, özlemi dile getiriyor.

Festivalde jüri şu isimlerden oluşuyor: Michael Ballhaus (Görüntü Yönetmeni), Joan Dupont (Gazeteci), Selim Eyüboğlu (Akademisyen ve Sinema Yazarı), Bent Hamer (Yönetmen, Yapımcı), Pawel Pawlikowski (Yönetmen) ile Kirsi Tykkylainen (Oyuncu).

Ulusal Yarışma'nın başkanlığını yönetmen Semih Kaplanoğlu yaparken, jüri üyeleri Sylvain Auzou (Venedik Film Festivali - Venedik Günleri Bölümü Başkan Yardımcısı ve Roma Film Festivali Sinema Endüstrisi Etkinliği Yöneticisi), Michèle Maheux (Toronto Film Festivali Grubu Yöneticisi), Elif Şafak (Yazar) ile Nurgül Yesilçay'dan (Oyuncu) oluşuyor.

Cemil Oğuz





Bu yılın jürisinde Şafak ve Yeşilçay var

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nca düzenlenen ve bu yıl 5-20 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan '27. Uluslararası İstanbul Film Festivali', Türkiye'den filmleri bekliyor.

İKSV'den yapılan açıklamada, festivalde Ulusal Yarışmaya katılacak Türkiye filmleri için son başvuru tarihinin 1 Şubat 2008 olduğu bildirildi. Açıklamaya göre, yarışma yönetmeliği ile başvuru formları, festival merkezi veya www.iksv.org/film adresinden temin edilebilecek.

Bu arada, festivaldeki Ulusal Yarışma filmlerini değerlendirecek ulusal jüri de belirlendi. Semih Kaplanoğlu'nun başkanlığını üstlendiği jüri; oyuncu Nurgül Yeşilçay, yazar Elif Şafak, Toronto Film Festivali Yöneticisi Michele Maheux ve Venedik Film Festivali Venedik Günleri Bölümü Başkan Yardımcısı ve Roma Film Festivali Sinema Endüstrisi Etkinliği Yöneticisi Sylvain Azou'dan oluşuyor.