11. Uluslararası İstanbul Çevre Kısa Film Festivali

21 Nisan-15 Mayıs 2013
Son Katılım Tarihi - 23 Mart 2013

Çevre Film
İncirli Cad. Bağlarbaşı Apt. No: 54 Bakırköy, İstanbul
0212 660 81 24
0532 254 80 32
0506 555 72 30
www.cevrefilm.org
info @ cevrefilm.org
info @ etkinfilm.com

Başvuru Formu .doc



11. ULUSLARARASI ÇEVRE KISA FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ

ÇEVRE VE SİNEMA ONUR ÖDÜLLERİ
Mehmet Ali ALABORA (Oyuncu)
A. İhsan VAROL (Kelime Oyunu Program Yapımcısı)
Cervantes-İspanya Kültür Merkezi

ULUSAL ÇEVRE KISA FİLM YARIŞMASI ÖDÜLLERİ

A. İlhan Gülek (Tarihçi - Yazar), Ediz Hun (Sinema Sanatçısı), Engin Çağlar ( Sinema Sanatçısı), Prof. Dr. Selahattin Yıldız (Maltepe Üni. İletişim Fak. Dekanı), Tunca Arslan (Sinema Yazarı), Vural Çavuşoğlu (Yapımcı - Yönetmen )’dan oluşan seçici kurul aşağıdaki filmleri ödüle değer bulmuşlardır.

KURMACA DALI
1- Dereler Mor Akar / Yönetmen: Hanife Örsoğlu
2- Soluş / Yönetmen: Onur Keşaplı
3- Gözler / Yönetmen: Hezal Dilan Sarı

BELGESEL DALI
1- Termik İstemeyük / Yönetmen: Caner Özdemir
2- İşgal Bakkal / Yönetmen: Mürvet Damaroğlu
3- Unutulmuşlar Adası / Yönetmen: Cansu Şahin

CANLANDIRMA DALI
En iyi film: İki Ağaç / Yönetmen: Tuğba Özer

MURAT ŞENER ÖZEL ÖDÜLÜ
FİDAN / Yönetmenler: Burak Varlık,Önder Menken

ULUSAL ÇEVRE KISA FİLM ÖYKÜ YARIŞMASI ÖDÜLLERİ

Bahrem Yıldız (Yazar - Şair), Duygu Ulus (Kısa Film Yönetmeni), Engin Ayça ( Yönetmen), Erdoğan Sıcak (Tiyatro Yönetmeni - Oyuncu), Gülsen Tuncer (Oyuncu )’den oluşan seçici kurul aşağıdaki film öykülerini ödüle değer bulmuştur.

1- Tersine Dünya / Yazan: Ayşegül Erim
2- Pendo / Yazan: Fuat Cenk Onat
3- Hasret / Yazan: Göksel Tuzun

Ödül Töreni 25 Mayıs 2013 19:00 da Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapılacaktır.

Ayrıntılı bilgi için:
Çevre Film Festivali
0212 660 81 24-0532 254 80 32
www.cevrefilm.org
info @ cevrefilm.org






11. Çevre Kısa Film Festivali Filmleri-2013

ULUSLARARASI GÖSTERİM

CERVANTES - İSPANYA KÜLTÜR MERKEZİ KATKILARIYLA
(Türkiye’nin İspanyolca dil eğitimi veren tek resmi kurumu)
___________________________________________________________


Mavi ve Yeşil (Blue and Green/ Azul y verde sobre negro)

Film Detayı

Üretim Yılı: 2012

Yönetmen: José Antonio Vallejo
Senaryo: José Antonio Vallejo, Ruben Duro, Álvaro Mendoza
Productora: Tanatur
Süre: 30 dakika
Dil: Ispanyolca
Gösterim: Türkçe Altyazılı

Konu:Tükettiğimiz enerjinin büyük bir kısmı doğal kaynakların sömürülmesinden elde edilmektedir. Bu kaynakları nasıl kullanmamız gerektiğini ve çevreyi nasıl mümkün olabildiğince koruyabileceğimizi araştırmalıyız, bu hikaye de tüm bunların nasıl mümkün olabileceğini anlatıyor. As Pontes de Garcia Rodriguez’in hikayesi.

Synopsis: Many actors appear in the story we’re going to tell, but without a doubt, the main protagonist is Man, who from his very beginnings has modified the environment in which he lives to use its resources.

The energy that we consume comes in large measure from the exploitation of those natural resources. We ought to reconcile their use with the preservation of the environment, and this is a story that shows it’s possible to do that. This is the story of As Pontes de García Rodríguez.

___________________________________________________________

Kelebeklerin Arasındaki Priego (Priego Through the butterflies/ Priego a través de las mariposas)

Film Detayı

Üretim Yılı: 2011
Yönetmen: Alberto José Redondo Villa
Müzik: Antonio Torres Porras
Senaryo: Alberto José Redondo Villa
Süre: 12 dakika
Dil: İspanyolca
Gösterim: Türkçe Altyazılı

Konu: Arkeolojik kazılarda bulunan polenler bizlere farklı kültürlerde yaşamış olan atalarımız zamanındaki bitkiler ve onlardan beslenen kelebekler hakkında bilgi vermektedir. Güney İspanya’da bulunan Priego kenti, tarih süresince kelebeklerin büyük önem taşıdığı bir yerleşim alanı olmuştur, 18. yüzyılda kentteki Bombyx mori kelebeğinden beslenen ipek endüstrisi sayesinde şehir iktisadi olarak kalkınmış ve bu zenginlik sayesinde kent arkasında muhteşem bir barok mirası bırakmıştır. Bu kentte tekstil endüstrisi önemini günümüzde de korumaktadır, örümcek gibi yeni ipekler dahi ortaya çıkmıştır. Bu belgesel her çağda yaşamış olan kelebekleri, ekosistemimizin durumu ve sosyal/iktisadi evrimi anlatıyor. Kelebeklerin güzel dış görünüşleri sayesinde özellikle çocuklarımızın doğayla tanışmasını ve ilişki kurmasını sağlayabiliyoruz.

Synopsis: The pollen found at archaeological sites allows us to know the past plants and butterflies that feed on them and coexisted with our ancestors in different cultures. Priego is a city in southern Spain where butterflies have also been instrumental in its history, the silk industry Bombyx mori butterfly enabled economic development in the eighteenth century, and because of that wealth was built a fantastic baroque heritage. The textile industry has been important in this city until today and will be in the future, even with new silks as the spider. The documentary covers every age and butterflies tell us the state of the ecosystem and the social and cultural evolution. The appeal of butterflies especially for children makes thread of this story of our relationship with nature.

___________________________________________________________


Guanakaları Toplamak (Shearing guanacos/ Cosechando guanacos)

Film Detayı

Yapımcı: El Oso Producciones
Yöneten: Juan Pablo Docampo
Dış Ses: Adolfo Stambulsky
Senarist: Gabriel Yeannoteguy
Süre: 8 dakika ve 51 saniye
Dil: İspanyolca
Gösterim: Türkçe Altyazılı

Konu: Güney Arjantin’de, Patagonya steplerinin Ant Dağları’yla birleştiği yerde, bir grup bilim insanı yöre insanlarıyla birlikte guanaka yününü kırmak için birlikte bir proje yürütmektedirler.

Kaçak avcılık yüzünden türü tehlikede olan bu deve türü, bölgenin sakinleri için önemli bir iktisadi kaynağa dönüştürülebilir. Aynı zamanda davranışlarını daha yakından tanımak ve yöre halkının sağlık durumunu yakından incelemek için bilimsel araştırmalar da sürdürülmektedir.

Bu çok yönlü proje kapsamında, hayvanların yöre halkının yaşadığı bölgelerde tutulması, kan ve biyolojik örneklerinin alınarak incelenmesi, uydudan takip edilebilmeleri için gerekli çip takılma işleminin yapılması ve bölge halkına yünün nasıl alınacağı ve işleneceği konusunda eski tekniklerin yeniden öğretilmesi amaçlanıyor.

Synopsis: In the south of Argentina, where the Patagonia steppe meets the Andes, a group of scientists are working together with local people in a project of shearing and spinning guanaco wool.

This American camelid,endangered by furtive hunting, may become an important economic resource for the people in the area. Scientific research are developing to learn more about their behavior and health status of the guanacos population.

This programme of conservation, production and scientifics research does not ends with drive and shearing , it contans a sub-programme for spinners and knitters which involves a cultural recovery of a knowledge that belongs to the people in the area.

___________________________________________________________



ULUSAL ÇEVRE KISA FİLM YARIŞMASI FİLMLERİ

DÜŞÜMDEKİ UÇURTMA
Yönetmen: Gülsün Sarıoğlu
Belgesel / 30 dk. / 2012
Tedavisi mümkün olmayan bir hastalık tarafından bedenleri kuşatılmış, köylerin, kentlerin ve kasabaların ücra köşelerine hapsolarak unutulan insanlar... Distrofin üretemeyen kaslarının mücadelede yenik düştüğü; yaşamları, kendi iradeleri dışında, doğanın haksız adaletinin bir tecellisi olarak kısaltılan, hayatın dokunmayı unuttuğu çocuklar... Ve onların ‘ hastalık taşıyıcısı’ olarak suçlanan ve bunu kader bilerek sineye çekmiş, yüreği burkuk, boynu bükük anneleri. Birer hastalık taşıyıcısı adayı olan genç kızların aşka ve sevdaya dair hayalleri..

BEKLEYİŞ
Yönetmen: Emre Karapınar
Belgesel/ 29 dk. / 2013
Mart 2011 de Suriye de başlayan kanlı iç savaşta, ülkelerinden kaçarak komşu oldukları hatta birçoğunun akrabalarının olduğu sınırda ki Türk köylerine kaçan Suriyeli mültecilerin hikayeleri.

SARI BALIK
Yönetmen: Turgay Kural
Belgesel / 15 dk. / 2011
Doğal dengesi bozulan Çıldır Gölündeki Sarı Balık türünün azalışının sonucu Çıdırlı balıkçıların ve köylülerinin geçim sıkıntısı nedeniyle balıkçılığı bırakarak köyden ayrılmaları..Çıldır gölünün bozulan dengesine inat köyde kalan son üç balıkçının doğa ile mücadelesi.

GÜNDÖNDÜ
Yönetmen: Nejla Demirci
Belgesel / 30 dk./ 2012
Film, Ergene Nehri’nin ekolojik dengesinin yok oluşu, bu verimli ovayı ve çevresindekileri yok eden endüstriyi ve havzanın doğasını yeniden var etmeye çalışan halkı anlatıyor.

İSTANBUL’DA SIRADAN BİR GÜN
Yönetmen: Nurbanu Asena
Canlandırma / / 2012
İstanbul’da sıradan bir gün. Sıradan bir taksicinin şehirdeki bir iş gününü anlatır.

KAYIP BİR MEDENİYETİN İZİNDE: CENNETE YOLCULUK...
Yönetmen: Mehmet Vural
Belgesel / 23 dk. / 2012
Oltu ‘da ikamet eden sevgili babam Ali Osman Vural, kardeşim Ahmet, amca oğullarım Tuncay, Temel, Bahattin ve sevgili yeğenim Tunahan’la birlikte, doğduğum ve çocukluğumun geçtiği Soğmun ve çevresine yaptığımız günübirlik gezinin hikayesini anlatır.

GELECEK
Yönetmen: Erol Çelik
Kurmaca/ 4 dk. / 2013
Bu filmde anlatılan gelecek pek uzak değil. Teknolojinin hızlı olduysa, bir o kadar da bizi tutsak etti. Distopik bir tatla, insanı rahatsız eden bir geleceğin anlatıldığı bu filmdeki dramatik aile yapısının kırıntılarını, günümüzde de hissetmekteyiz.

İS
Yönetmen: Musa Ak
Kurmaca/ / 2012
Annesini kaybeden Ali, bu durumun sorumlusu olarak babasını görmektedir. Bu nedenle babasıyla konuşmaz. Ali’nin yalnızlığını giderecek tek araç evdeki eski radyodur.

GEÇMİŞİN İZLERİ
Yönetmen: Nazmi Dalkılıç
Kurmaca/ 15 dk. / 2012
Film çiftçilik yapan, köyde yaşayan bir aileyi konu alıyor. Filmde fabrikaların ve insanların farkında olmadan çevreye verdikleri zararlar anlatılıyor.

KÖY
Yönetmen: Mehmet Yamak
Kurmaca / 6 dk. / 2012
Köyler de yaşlanmıştır artık. Tıpkı içinde yaşayan insanlar gibi. Hem yaşlı, hem öksüz. Ateşin, suyun ve kuşların sesleri içinde insan sesine hasret kalmıştır. Sokaklar yalnızlıktan sıkılmış, dört gözle namaz kılmaya camiye gidecek ihtiyarları beklemektedir. Bir ayağı mezarda olan insanların, terk edilmişlik öyküsü.

VİYA BOYLE (Faroz Günlüğü)
Yönetmen: Yaşar Bedri Özdemir
Belgesel / 21 dk. / 2012
Trabzon, Faroz limanı balıkçılarının 365 günü.

GECE VARDİYASI
Yönetmen: Remzi Mert Levent
Kurmaca / 16 dk. / 2012
Yasemin’in, hayatı gece yarısından ibaret. Otelde kat görevlisi olarak çalışan, 30lu yaşlarında dul bir kadındır. İşten çıkarılması ve eski eşinin tacizleri sonucunda gece vardiyasında başka bir
işe başlar.

DERE BOYU
Yönetmen: Atilla Ünsal
Kurmaca / 4 dk. / 2012
Derede gördüğü topun peşinden koşan, bir çocuğun hikayesi.

GÖZLER
Yönetmen: Hezal Dilan Sarı
Kurmaca / 4 dk. / 2013-02-27
Sadece gözlerini oynatabilen felçli bir hasta, anlaşılmayan bir şekilde gündüzleri uyumaktadır. Bakımıyla yükümlü olanlar onun bu durumundan rahatsızlardır. Çünkü, gözleri dışında iletişim kurma olanakları yoktur. Onun gündüzleri uyuma sebebini doktorlar dahil kimse anlayamamaktadır. Halbuki hasta, akşamları penceresinin dibinde arabaların, motosikletlerin gürültüsünden uyuyamamakta ancak derdini de anlatamamaktadır. Bir gece araçların kaza yapmasının ardından gürültü yerini doğanın sesine bırakınca hasta huzur bulacaktr.

KUTSAL ÇİLE
Yönetmen: M. Saki Sözen
Belgesel / 10 dk. / 2013
Papaz Nehemiah, Ortadoğudaki ülkesinden iki yıl önce Türkiye’ye mülteci olarak gelir. Nehemiah temel ihtiyaçlarını karşılamak için inşaatlarda çalışmak zorunda kalır. Film papazın bir gününe tanık olur. Filmde günümüzün en büyük problemi olan şiddete dikkat çekilerek Kutsal Kitap’taki ‘’On Emir’’ den biri olan ‘Öldürmeyeceksin’ vurgulanmaktadır.

NEFES
Yönetmen: Mert Atabay
Kurmaca / 3 dk. / 2013
Yaşamak için hızla yükselen büyük binalar yerine, doğaya ihtiyaç duyduğumuzu ve kimse farkına varmadan nefesimizin nasıl kesildiğini anlatan bir kısa film.

DERELER MOR AKAR
Yönetmen: Hanife Örsoğlu
Kurmaca / 6 dk. / 2012
Çocuklar yalansızlıklarıyla çıplak gerçekleri görür. Kardelen, kendisine öğretilenlerle gördükleri arasındaki çelişkiyi en yalın halde yaşar.

İŞGAL BAKKAL
Yönetmen: Mürvet Damaroğlu
Belgesel / 17 dk. / 2012
Kentsel dönüşüm içinde mahalle ve bakkal kültürünün yok olması.

AKVARYUM
Yönetmen: Engin Çetinkaya
Kurmaca/ 2 dk./ 2012
Sokakta kuytu bir köşeyi kendine mekan edinmiş evsizin öyküsü.

KIYI
Yönetmen: Servet Özdemir
Kurmaca / 3 dk. / 2012
Kalabalıkta yürüyen Özkan, hızla uzaklaşmaya başlar.

EN GÜZEL ÇİÇEK
Yönetmen: İlkokul Öğrencileri
Kurmaca/ 12 dk. / 2012
İlkokul Öğrencilerinin piknikte en güzel çiçeği bulma maceraları. (Yarışma dışı gösterimdedir)

ESKİ KENTİN İZLERİ
Yönetmen: İlkay Çakır Polat
Belgesel / 6 dk. / 2013-02-28
Anka...

FANUS
Yönetmen: Özlem Isıyel
Canlandırma / 2 dk. / 2013-02-28
İnsan eliyle henüz tahrip edilmemiş, yeşil dokuyu muhafaza ede gelmiş bir zenginlik içerisinde yaşamını sürdüren bir ormancı, belki biraz daha fazla para hırsıyla bu dokuya günden güne zarar vermektedir. Çevresine verdiği bu tahribatın sonuçlarını ve kestiği ağaçların kıymetini çok geçmeden anlayacaktır.

DOM
Yönetmen: Halil Aygün
Belgesel / 21 dk. / 2012
Nusaybin Domlarından yola çıkılarak Domlar hakkında hazırlanan bihemta bir çalışma.

İKİ AĞAÇ
Yönetmen: Tuğba Özer
Canlandırma / 8 dk. / 2013
Bir baba ve küçük kızı, kalabalık bir şehirde zar zor buldukları küçük bir arsa üzerine ev yapmaya karar verirler. Fakat bir sorun vardır.

SOLUŞ
Yönetmen: Onur Keşaplı
Kurmaca / 20 dk. / 2012
Hayatında dilediği her şeye sahip olan Ulaş, kitap yazma hayali ve yaklaşmakta olan doğum günü sebebiyle şehirden ayrılarak doğayla iç içe olacağı bir köye gider. Ancak yazma konusundaki başarısızlığı ve arkadaşlarının doğum gününe gelmemeleri üzerine ormanda karşılaştığı gizemli kadın, Ulaş’ın gerçeklikten kopmasına ve soluşuna neden olur.

UNUTULMUŞLAR ADASI
Yönetmen: Cansu Şahin
Belgesel / 20 dk. / 2013
Mada ‘ da iki zorlu yaşam.

GÖLÜN KIYISINDA
Yönetmen : Mehmet Emre Gül
Belgesel /16 dk. / 2013
Afyan’a bağlı Eber Gölünde fabrika atıkları. Kuraklık nedeniyle kamışçılığın ve balıkçılığın bitmesiyle gölün kıyısındaki yaşam savaşı.

SESSİZLİK KALIR
Yönetmen: Cem Peşket
Kurmaca/ 12 dk. / 2013
Bir gencin gürültülerden rahatsız olarak kendini bütün seslerden soyutlaması.

AYRINTIDA Kİ BEN
Yönetmen: Ceyhun Yılmaz Ket
Kurmaca / 5 dk. / 2012
Küçük ve dört duvarı çevrili çevre kirliliği fotoğraflarıyla çevrili bir adada ki adam puzzle yapmaya çalışır. Onun performansına göre, çevre kirliliği ve kendini gördüğü hayali fotoğraf, radyo haberleri değişiklik gösterir. Puzzle ‘ın son parçası eksik kalır. Yapaya çalıştığı geri dönüşüm puzzle’dır. Tamamlayamaz ve radyo sesi ile dışarıdaki hayat durur.

KARADENİZ
Yönetmen: Hasan Serdar Dumangöz
Belgesel / 14 dk. / 2012
Karadenizin tabiatı ve buna bir kadın gözüyle bakılışı.

HASRET
Yönetmen: Göksel Tuzun
Kurmaca / 2 dk. / 2013
Giderek artan nüfus ve bunun sonucunda yanlış şehirleşme, insanları kendi öz topraklarından ayırdı. Bu ayrılı hiç bitmeyecek bir hasrete neden oldu.

DÖNGÜ
Yönetmen: Burak Varlık
Kurmaca / 5 dk. / 2013-03-06
İnsanların doğanın dengesini bozmasına rağmen, doğanın kendini yenilemesi.

FİDAN
Yönetmen: Burak Varlık - Önder Menken
Canlandırma / 8 dk. / 2012
Savaşta ailesini kaybeden küçük bir kızın, zeytin ağacına sahip olma hayali.

TERMİK İSTEMEYÜK
Yönetmen: Caner Özdemir
Belgesel / 24 dk. / 2012
Sinop’un Gerze ilçesinin Yaykıl köyüne kurulmak istenen Termik Santrale karşı, Gerze halkının vermiş olduğu mücadele.









11. ULUSLARARASI ÇEVRE KISA FİLM FESTİVALİ



FESTİVAL 3 AYRI KENTTE YAPILACAK.

Türkiye’nin ilk ve tek çevre temalı kısa film etkinliği olan Uluslararası Çevre kısa Film festivali’nin 11. si gerçekleştirilecek.

Bu yıl Maltepe Belediyesi nin evsahipliğinde yapılacak festivali Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cervantes İspanya Kültür Merkezi destekliyor.

Tüm etkinlik ve gösterimler, 3 ayrı kent ve 6 merkezde izleyicilere ücretsiz olarak yapılacak.

Ana etkinlik merkezinin Maltepe Türkan Saylan Kültür Mrkezi’nin olacağı festivali 5 ayrı üniversite de kapsama aldı.

Genel yönetmenliğini Vural çavuşoğlu’nun gerçekleştireceği festival kapsamında;

Çeşitli ülkelerden çevre temalı kurmaca, belgesel ve canlandırma türlerinde kısa filmlerin yer aldığı uluslararası film gösterimleri,

Ulusal Çevre Kısa Film Yarışması,

Ulusal Çevre Kısa Film Öykü Yarışması,

BASAD Plastik Sanatçılar Karma resim Sergisi,

Sinema sanatçıları ile bilim adamlarının katılacakları söyleşi, açık oturum ve müzik dinletileri yapılacak.

Festival, ilköğretim okulu öğrencileri ve lislere yönelik özel film gösterim progrmaları da sunacak.

BASAD TSM korosu şef Dicle Derman Yönetiminde “film müzikleri konseri de sunacak.

Festival kapsamındaki yarışmaların seçici kurulları ise şöyle oluştu:



ULUSAL ÇEVRE KISA FİLM YARIŞMASI SEÇİCİ KURULU (abecesel sırayla)
A. İlhan Gülek (Tarihçi - Yazar)
Ediz Hun (Sinema Sanatçısı)
Engin Çağlar (Sinema Sanatçısı)
Prof. Dr. Selahattin Yıldız (Maltepe Üni. İletişim Fak. Dekanı)
Tunca Arslan (Sinema Yazarı)
Vural Çavuşoğlu (Yapımcı - Yönetmen)

ULUSAL ÇEVRE KISA FİLM ÖYKÜ YARIŞMASI SEÇİCİ KURULU (abecesel sırayla)
Bahrem Yıldız (Yazar, Şair)
Duygu Ulus (Kısa Film Yönetmeni)
Engin Ayça (Yönetmen)
Erdoğan Sıcak (Tiyatro Yönetmeni, Oyuncu)
Gülsen Tuncer (Oyuncu)




Festival Programı



11.ULUSLARARASI ÇEVRE KISA FİLM FESTİVALİ - 2013

Film Gösterim ve Etkinlikler Programı

MALTEPE BELEDİYESİ TÜRKAN SAYLAN KÜLTÜR MERKEZİ (22-25 Mayıs 2013)
MALTEPE ÜNİVERSİTESİ (18-19 Nisan 2013)
İZMİR ÜNİVERSİTESİ (24-25 Nisan 2013)
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ (26-27-28 Mart 2013)
AYDIN ÜNİVERSİTESİ (27-28 Mart 2013)
TOROS ÜNİVERSİTESİ (3-4-5 Mayıs 2013)

BASAD KARMA RESİM SERGİSİ
Açılışı: 22-Mayıs 2013 - Türkan Saylan Kültür Merkezi / Maltepe-İstanbul

FESTİVAL ÖDÜL TÖRENİ
25 Mayıs 2013 - Türkan Saylan Kültür Merkezi / Maltepe-İstanbul






11. ULUSLARARASI ÇEVRE KISA FİLM FESTİVALİ
TÜRKAN SAYLAN KÜLTÜR MERKEZİ / MALTEPE PROGRAMI

22 MAYIS 2013

18:00
BASAD-Bakırköylü Sanatçılar Derneği Ressamları Resim Sergisi
Açılış / Kokteyl

19:00 (FİLM GÖSTERİMİ)
1- EVRİMİN KONÇERTOSU
2- GELECEK
3- SOLUŞ

23 MAYIS 2013

10:00 (FİLM GÖSTERİMİ)
FIRTINA ÇOCUKLAR-LİMBO (1-2-3. BÖLÜMLER)
(Çevre ve çocuk konulu filmler)

14:00 (FİLM GÖSTERİMİ)
1- EN GÜZEL ÇİÇEK
2- SARI BALIK
3- FANUS
4- DERELER MOR AKAR
5- DOM
6- SESSİZLİK KALIR
7- UNUTULMUŞLAR ADASI
8- DERE BOYU
9- KUTSAL ÇİLE
10- İS

19:00 (FİLM GÖSTERİMİ)
1- KARADENİZ
2- GECE VARDİYASI
3- İKİ AĞAÇ
4- DÜŞÜMDEKİ UÇURTMA

24 MAYIS 2013

10:00 (FİLM GÖSTERİMİ)
FIRTINA ÇOCUKLAR-LİMBO (1-2-3. BÖLÜMLER)
(Çevre ve çocuk konulu filmler)

14:00 (FİLM GÖSTERİMİ)
1- VİYA BÖYLE
2- FİDAN
3- AKVARYUM
4- DÖNGÜ
5- İŞGAL BAKKAL
6- HASRET
7- AYRINTIDAKİ BEN
8- GÖZLER
9- KIYI
10- GÜNDÖNDÜ
11- KÖY
12- KAYIP MEDENİYETİN İZİNDE

24 MAYIS 2013

19:00 (FİLM GÖSTERİMİ)
1- TERMİK İSTEMEYÜK
2- İSTANBULDA SIRADAN BİR GÜN
3- İSPANYA ÇEVRE BELGESELLERİ

25 MAYIS 2013

19:00
FİLM GÖSTERİMİ
ÇANAKKALE DENİZ SAVAŞLARI VE NUSRET belgeseli gösterimi
ÖDÜL TÖRENİ
KOKTEYL










ULUSLARARASI ÇEVRE KISA FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR
10.05.2013

Beş üniversitenin desteklediği temalı kısa film etkinliği Maltepe Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan festival kapsamında; çeşitli ülkelerden ve Türkiye’den çevre temalı kurmaca, belgesel ve canlandırma türlerinde kısa filmlerin gösterimleri yanı sıra, Ulusal Çevre Kısa Film Yarışması, Ulusal Çevre Kısa Film Öykü Yarışması, sergiler, çocuklara yönelik özel filmler ve etkinlikler de yer almakta.

Festival, Maltepe Belediyesi, Çevre Film ve BASAD (Bakırköylü Sanatçılar Derneği) işbirliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile düzenleniyor. Festivale, Cervantes İspanya Kültür Merkezi, İzmir Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Toros Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi katkıda bulunuyor.

Festival bu yıl 4 ilde
Festival bu yıl 4 ilde izleyicilerle buluşacak. Ana Gösterimler ve etkinlikler Maltepe Belediyesi katkıları ve ev sahipliğinde, 22- 25 Mayıs tarihleri arasında Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Festival, bu tarihten önce Ankara, İzmir, İstanbul ve Mersin’deki üniversitelerin özel programlarına alınarak izleyici ile buluşacak, gösterimler ücretsiz olacak.

Film ve öykü yarışması
Festival kapsamında; ulusal düzeyde, çevre temasını doğrudan ya da dolaylı olarak ele alan kısa filmlerin ve kısa film öykülerinin yer alacağı iki ayrı yarışma düzenleniyor. Yarışmaya katılan kurmaca, belgesel ve canlandırma türlerindeki kısa filmler gösterim programında gösterilecek. Ulusal Çevre Kısa Film Yarışması seçici kurulu; İlhan Gülek, Ediz Hun, Engin Çağlar, Prof. Dr. Selahattin Yıldız, Tunca Arslan ve Festival Yönetmeni Vural Çavuşoğlu’ndan öykü seçici kurulu ise, Bahrem Yıldız, Duygu Ulus, Engin Ayça, Erdoğan Sıcak, Gülsen Tuncer’den oluşuyor.

Katılan filmlerin değerlendirilmesi sonucu her dalda ayrı ayrı ödüller verilecek, ödül töreni 25 Mayıs Cumartesi günü 19.00’da Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Festival kapsamında BASAD - Bakırköylü Sanatçılar Derneği ressamlarının özel olarak hazırladığı resim sergisi 22 Mayıs Çarşamba günü saat 18.00 da Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açılacak ve ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik özel film gösterileri olacak.









11. ULUSLARARASI ÇEVRE KISA FİLM FESTİVALİ - 2013 kapsamında düzenlenecek olan; ULUSAL ÇEVRE KISA FİLM YARIŞMASI ile ULUSAL ÇEVRE KISA FİLM ÖYKÜ YARIŞMASI için son başvuru tarihleri 1 MART 2013'tür.

ULUSAL ÇEVRE KISA FİLM YARIŞMASI
YARIŞMA KATILIM KOŞULLARI

1. Yarışmaya T.C. uyruklu olan amatör ve profesyonel herkes katılabilir.
2. Yarışmaya çevre temasını dolaylı yada dolaysız işleyen kısa filmler başvurabilir.
3. Yarışmaya sinema, video ve dijital formatlarında yapılmış KURMACA, BELGESEL ve CANLANDIRMA türündeki filmler katılabilir.
4. Katılma ve ön eleme için filmin PAL renk sisteminde, 1 adet Mini DV yada DVD kopyaları ile birlikte 1 adet VCD kopyası gönderilecektir. (Özellikle DVD ve VCD kopyaların her medyada çalışabilir olmasına özen gösterilecek olup VCD kopya gönderilmeyenler ön elemeye alınmayacaktır.)
5. Film ile birlikte; Filmin adı, Yapım Yılı, Süresi, Yönetmeni, Filmin Kısa Konusu, İletişim Bilgileri ve katılımcının Yarışma koşullarını kabul ediyorum" yazısının yer aldığı imzalı bir belge gönderilecektir.
6. Yarışmaya katılacak yapıtlar en çok 20 dakika (belgeseller 30 dakika) ile sinirli olacaktır.
7. Yarışmaya katılıp, ön elemeyi geçerek yarışmaya ve gösterime hak kazanan filmlerden bölümlerin festival sırasında ve ileride yalnızca ticari olmayan çevre ve kültür faaliyetlerinde izleyicilere sunulması, TV'lerde gösterilmesi ve çoğaltılması yarışmacılar tarafından kabul edilmiş olacaktır.
8. Seçiciler Kurulu kararı kesindir.
9. Aynı yarışmacı birden çok filmle yarışmaya katılabilir.
10. Daha önce başka yarışmalara katılan filmler bu yarışmaya katılabilirler.
11. Yarışmaya son katılım tarihi 1 MART 2013 olup postadaki vb. gecikmeler bu süreye dahil değildir.
12. Katılma koşulları bu madde dahil olmak üzere 12 madde olarak hazırlanmıştır ve değiştirilemez.

YARIŞMA KATILIM VE BİLGİ İÇİN:

ÇEVRE KISA FİLM YARIŞMASI
İncirli Cd.Bağlarbaşı Apt.No.54/9 Bakırköy - İstanbul
info@cevrefilm.org
0.212.660 81 24



ULUSAL ÇEVRE KISA FİLM ÖYKÜ YARIŞMASI
Çevre Kısa Film Öykü Yarışması Koşulları

KATILIM KOŞULLARI
1. Yarışmaya T.C. uyruklu olan amatör ve profesyonel herkes katılabilir.
2. Yarışmaya çevre temasını dolaylı yada dolaysız işleyen, kısa film öyküleri başvurabilir.
3. Öyküler, en fazla 2 sayfa olacak biçimde hazırlanmalıdır.Format olarak; A4 sayfa ebadı, Ariel 12 punto ölçüleri esas alınmalıdır.
4. Öyküler, 5 kopya olarak, ayrıca, 1 adet cd ortamında da kopya eklenerek yarışmaya gönderilecektir.
5. Yarışmacılar, gönderecekleri öykülere birer rumuz vereceklerdir. İletişim ve diğer bilgilerinin bulunduğu (Ad, soyad, adres, telefon, e-mail, özgeçmiş, yarışma koşullarını kabul ediyorum ibaresi ve imzası yazılı) belgeyi imzalayıp, kapattıktan sonra üzerlerine aynı rumuzu yazarak göndereceklerdir.
6. Festival ve yarışma düzenleyicileri ile seçici kurullarda yer alanlar ve birinci derece yakınları bu yarışmaya katılamazlar.
7. Yarışmaya katılacak öykülerin en çok 20 dakikalık bir kısa film oluşturabilecek uzunlukta olmaları koşulu aranacaktır.
8. Yarışmaya katılıp, ön elemeyi geçerek yarışmaya hak kazanan öykülerin yayınlanması, filme alınması yarışmacılar tarafından kabul edilmiş olacaktır.
9. Seçiciler Kurulu kararı kesindir.
10. Aynı yarışmacı en fazla bir öykü ile yarışmaya katılabilir.
11. Daha önce başka yarışmalara katılan öyküler bu yarışmaya katılabilirler.
12. Yarışmaya son katılım tarihi 1 MART 2013 olup postadaki vb. gecikmeler bu süreye dahil değildir.
13. Katılma koşulları bu madde dahil olmak üzere 13 madde olarak hazırlanmıştır ve değiştirilemez.

YARIŞMA KATILIM VE BİLGİ İÇİN:

ÇEVRE KISA FİLM YARIŞMASI
İncirli Cd.Bağlarbaşı Apt.No.54/9 Bakırköy - İstanbul
0212 660 81 24
0532 254 80 32
info@cevrefilm.org