2. İzmir Uluslararası Mülteci Film Festivali

12 - 16 Nisan 2022

Düzenleyen
Halkların Köprüsü Derneği
Kıbrıs Şehitleri Cad., 35220 Alsancak/İzmir
info@multecifilmfestivali.org
02324212280















Kısa Filmler Bölümü, Gösterim Seçkisi

Pelerinli Çocuk
Kimlik
Zıpkın
Sürgünde Bir Yıl
Yuva
İsimsiz
Uyanış
Kilit
Sınırlar
Projesessiz
We Walk
Baradar
A Typical Name of A Poor Child
Reonghee
Human Cargo
My Mother's Table
Fatimah
Başka Sınırlar
Dickson - The Hope of Travelling
Sweet Discomfort of Missed Connections
One Step Closer
Help The Neighbor
Toprak
The Shadows Await
Refugee by Mistake
Turuncu
Göçme Biçimleri
Sınırların Ötesinde
Kumsal
Fotoğraf
Pasaport
Penaber
Jundi
Evden Uzak
Göçün 8 Şiiri
The Hands


Uzun Metraj Filmler Bölümü, Gösterim Seçkisi

Tenere
Le Havre
For Sama
Amina
Enstantane
Sinjar
Ayka
8119 Miles
Omar ve Biz
Roads
The Campfire Project
Fire At Sea
The Tower
Ayka








2. İzmir Uluslararası Mülteci Film Festivali İzleyici ile Buluşuyor

Dünya yine yeni bir savaşa tanıklık ediyor. İkinci dünya savaşının ardından emperyalist devletler adına vekaleten yürütülen bölgesel savaşlar yerini bir 3. Dünya savaşına mı bırakacak sorusu tüm insanlığın zihnini meşgul ediyor. Emperyalistler arası güç dengeleri ve çıkar çatışmaları savaşları sürekli kılıyor. Savaş; doğa, insanlar ve insanlığın kültürel/tarihsel mirası üzerinde onarılamaz tahribatlar yaratıyor.

Savaşların en yıkıcı sonuçlarından biri de zorunlu göç. Şimdiden milyonlarca Ukraynalı ‘yeni bir ev’ bulabilme umuduyla yollara düştü. Zorunlu göç, her tür saldırıya, tacize, travmaya açık güvencesiz, geçmişsiz bir yolculuk demektir.

Böylesi bir ortamda çoğu zaman bir nefret nesnesi, ucuz işgücü ama neredeyse her zaman “görünmez” olan mültecileri görünür kılma çabamızın bir parçası olarak 2. İzmir Uluslararası Mülteci Film Festivalini gerçekleştireceğiz. Halkların Köprüsü Derneği olarak insan hakları mücadelesi dahilinde kamusal dostluğu yaymak için çalıştık ve bu çabamızı her daim dayanışmayla ördük. Sanat da bu çabamızın önemli bir unsuru olageldi. Aynı dayanışma pratikleri ile düzenlediğimiz festival, 12-16 Nisan tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. Hindistan, Fransa, Almanya ve İtalya gibi farklı ülkelerden 35’i kısa metraj, 14’ü uzun metraj kurmaca, belgesel ve animasyon filme ev sahipliği yapacağız. Dernek üye ve gönüllülerinin amatör ruhla bir araya gelerek oluşturduğu Halkların Korosu da açılış gecesinde Anadolu topraklarının çok renkliliğini yansıtan Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Yunanca ve Lazca parçalar seslendirecek.

Halkların Köprüsü Derneği, daha önceki festivalde olduğu gibi bu sene de filmleri, görme engelli bireylerin eş zamanlı olarak izleyebilmesi adına sesli betimleme çalışmalarına hız verdi. Bu amaçla yaklaşık 15 film Halkların Köprüsü Derneği gönüllüleri, Sesli Betimleme Derneği ve http://xn--otuzbelik-52b.com/ emekçilerinin katkılarıyla sesli betimlendi. Yanı sıra, görme engelli izleyicilerin katılımını da sağlamak üzere ‘Pelerinli Çocuk’ adlı film salonda herkes tarafından sesli betimlemeli izlenecek. Sesli betimlemenin bir hak olduğunun bilincinde olarak amacımız, tüm festival filmlerinin sesli betimlenmesini sağlamak.

Halkların Dostluğu
Festivalin ilk gün filmlerinden biri olan ‘Umut Limanı/La Havre’ Aki Kaurismäki yönetmenliğinde, göçmen bir çocuğun La Havre liman şehrinde yaşayan bir Fransız ile yolunun kesişmesi ve aralarındaki dostluğu anlatıyor. Yine halklar arasındaki dostluğu inşa etmenin öneminden ve yaşanan tüm acılara rağmen bu dostluk ve dayanışmadan umut devşiren filmlerden ‘Yollarda/Roads’ (Sebastian Schipper) festivalin öne çıkan filmlerinden biri.

Mülteci Gençler ve akademisyenlerden ortak film
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle hayata geçen, mülteci gençlerin sinema alanında uzman akademisyenlerle birlikte çektikleri ‘Turuncu’ isimli kısa filmin gösterimi de festival kapsamında gerçekleşecek. Suriyeli bir göçmenin İstanbul’daki bir yılına odaklanan ve kendisi de bir göçmen olan Malaz Usta tarafından yönetilen ‘Sürgünde Bir Yıl’ isimli kısa film mülteciler tarafından yapılmış bir film olma özelliğiyle izleyici karşısına çıkacak.
Yine İzmir Sinema Evi’nin Nefret Duvarından ‘Bir Tuğla da Sen Çek’ isimli projesi kapsamında İzmir üniversitelerinden gençlerin çektikleri kısa filmler izleyici ile buluşacak ve hem proje yürütücüleri hem de kısa filmlerin yönetmenleri gösterim sonrası izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

Medya ve Göç Derneği tarafından “Sessiz” başlıklı proje kapsamında üretilen Türkiye’deki mültecilerin günlük hayatlarında karşılaştıkları nefret söylemi ve ayrımcılıkları kendi cümleleri ile anlattıkları 10 kısa animasyondan oluşan seri de ilgi çekici gösterimlerden biri olarak programda yerini alıyor.

Panel, Atölye, Sergi ve Söyleşiler
Festivalde, yönetmenlerle yapılacak söyleşilerin yanı sıra bir de panel gerçekleştirilecek. Kurucu başkanımız Cem Terzi’nin moderatörlüğünde gerçekleşecek panelin konusu Işid saldırısı ile yaşanan Ezidi Soykırımı. Panelin konuşmacıları Zülfü Livaneli, Yazda Derneği’nden Natia Navrouzov, Farida Falıt Jrdo ve soykırımdan sağ kurtulan Ameena Qasım Khalaf.

Fransız Kültür Merkezi sergi salonunda, Christian Alexander Rogler’in oldukça ses getirmiş ‘Yaşamak İstiyordum/I Wanted to Live’ isimli filminin sürekli gösterimi festival süresince ziyaretçilere açık olacak. 1993 yılından günümüze kadar Avrupa sınırlarında hayatını kaybetmiş 35.597 mültecinin isimleri, ölüm yeri, nedeni ve tarihlerinin bilgisini aktaran bu film, video enstalasyon şeklinde izleyicilerle buluşacak. Bilgi aktarımının alışılmadık ve sinemasal bir formunu yaratan 81 dakikalık bu film öncelikle kaybedilen hayatlar için sessiz ve dijital bir anıt olmayı hedefliyor.

İzmir Büyükşehir belediyesinin restore ederek şehrin kültürel ve toplumsal hayatına kazandırdığı Bıçakçı Han’da Suriyeli mülteci ressamlar Rami Elhejali ve Watfaa Wahb’ın resimlerinden oluşan sergi festival süresince tüm İzmir halkına açık olacak. Yine aynı mekânda, festivalimizle sıcak bir dayanışma içinde olan ve bu yılki festival afişimizi tasarlayan Aslı Alpar’ın, sınıfsız, sınırsız ve sömürüsüz çizgileri, insan haklarının hemen her alanında ürettiği illüstrasyonları da festivalimiz ile eşzamanlı olarak davetlilerini bekliyor olacak.

Bu iki serginin açılış tarihi olan 11 Nisan 2022 Pazartesi akşamı Bıçakçı Han’da LGBTİ+ ve insan hakları mücadelesine yıllarını adamış Esmeray ‘Kestirmeden Hikayeler’ isimli tek kişilik gösterisi ile bizlerle olacak.

Ayrıca festival süresince sürecek ‘Unutma Beni - Yeşerme ve Çoğalma Atölyesi’ birçok kültürde anımsamanın önemine vurgu yapan ‘Unutma Beni’ çiçeğinin çimlendirilmesi, çoğaltılması ve saksı değişimi gibi süreçlerinin uygulamalı olarak deneyimlendiği bir atölye olacak.

Sizleri, mültecilerin hikayelerinin tanığı olmaya ve dayanışmanın bir parçası olmaya davet ediyoruz.

Halkların Köprüsü Derneği ve İzmir Mülteci Film Festivali Ekibi






___________________________________________________________________________



2. İzmir Uluslararası Mülteci Film Festivali

14 - 18 Nisan 2020 (İptal Edildi)

Uluslararası Mülteci Filmleri Festivali iptal edildi

Uluslararası Mülteci Filmleri Festivali'nin ikincisi bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle iptal edildi.

Halkların Köprüsü Derneği’nin geçen yıl birincisini düzenlediği Uluslararası Mülteci Filmleri Festivali'nin ikincisi bu yıl 14-18 Nisan tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi'nde düzenlenecekti. Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgınıyla birlikte, 14-18 Nisan 2020 tarihlerinde Fransız Kültür Merkezi'nde yapılacak film gösterimi, söyleşi ve panelleri, Nisan Ayı boyunca Kültürpark Pakistan Pavyonu’nda yapılması planlanan sergiyi ertelenmişti.

Derneğin bugün sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, “Ancak festivalin gerek hedefleri ve teması, gerek film, söyleşi, panel ve sergi içerikleri gibi etmenler nedeniyle ‘insani temas’ın bizim için olmazsa olmaz bir ön koşul olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle dünyada ve ülkemizde ciddiyetini halen önemli ölçüde sürdüren Covid-19 salgını sebebiyle festivalimizi arzu ettiğimiz şekilde yapmanın koşulları bulunmadığına karar verdik. Bu yıl bütün hazırlıklarını tamamladığımız, 42 film, bir panel, bir sergi ve yerli/yabancı film ekipleri ile söyleşilerden oluşan festivalimizi iptal ettiğimizi üzülerek bildiriyoruz. Önümüzdeki dönemde salgının tamamen sona ermesi umudu ile seneye Nisan ayında yapacağımız festivalde görüşmek üzere diyoruz” denildi.

Evrensel
28 Eylül 2020