Atatürk Üniversitesi 7. Uluslararası Kar Film Festivali

2011

Başvuru
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı
25240 Kampüs, Erzurum
Tel - 04422312404
Faks - 04422360964
karfilmfestivali @ atauni.edu.tr



Uluslararası Kar Film Festivali başladı.
24 Mart 2011

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından her yıl bahar ayında gerçekleştirilen Uluslararası Kar Film Festivali’nin 7.’si başladı.

Kültür ve Gösteri Merkezi’nde açılışı yapılan ve iki gün devam edecek olan 7. Kar Film Festivali’nde bu yıl yarışmayı kazanan filmler de açıklandı.

Başvurular arasında yapılan değerlendirme sonuçları şöyle:

Belgesel Kategorisi
Birincilik: İki Teker / Bilal Günaydın
İkincilik: Sis / Bilal Bahadır
Üçüncülük: Biz Sizi Kardeş Bildik / Sezen İsmail Beyli.

Deneysel Kategori
Birincilik: Pent Pa / Demet Öztürk
İkincilik; Elektrik / Murat Ötünç.

Kurmaca Kategorisi
Birincilik: Nefes / Volkan Emercik
İkincilik: Mihman / Deniz Yıldız
Üçüncülük: Yol / Burak Türten.

Reklam Kategorisi:
Birincilik: Das / Uğur Aşçı
İkincilik: Sigorta / Zeynep Dandin
Üçüncülük: Kırık Kalem / Mustafa Şen

Festivalin açılışında konuşan İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Barlı, film ve sinema sektörünün tüm dünyada modayı şekillendirdiğini, yaşam biçimleri oluşturduğunu, kültür aktarımı yaptığını söyledi. Barlı, “Bu sektöre yapılan yatırım çok büyük katma değer yaratarak geri dönmektedir. Ülkemizde ise ilk başlarda Yeşilçam’da küçük girişimciler aracılığıyla başlayan sinema sektörü, kurumsallaşmaya yeni yeni başlamış durumdadır. Şirketler ve işletmeciler aracılığıyla son zamanlarda yapılan filmler belli bir standardı yakalamış ve dış satımları artmıştır.” diye konuştu.
Günümüzde eksiklikleriyle birlikte Türkiye’de sinemanın önemli bir sektör haline geldiğini anlatan Barlı, film ve sinema sektörünün artık bir sanayi görünümü kazandığını ifade etti.

Konuşmanın ardından ödül alan filmler gösterildi. Programın öğlenden sonraki bölümünde ise Oyuncu Emin Olcay sinema üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi.

İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda da eş zamanlı olarak devam eden programın buradaki bölümünde, festival filmleri gösterimi yanı sıra Prof. Dr. Huriye Kuruoğlu ile Doç. Dr. Hüseyin Köse 'Kısa Filmin Dünü ve Bugünü' konusunda bir söyleşi gerçekleştirdi.

İletişim Eğitimi Paneli’nde ise Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Atik, Yrd. Doç. Dr. Adem Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Besim Yıldırım, Yrd. Doç. Dr. İrfan Hıdıroğlu ve Yrd. Doç. Dr. Yusuf Yurdigül konuştu.

YARIN NELER YAPILACAK?

7. Uluslararası Kar Film Festivali’nin yarın yapılacak son gününde ise, Kültür ve Gösteri Merkezi’nde saat 10.00-12.00 arasında Doç. Dr. Selçuk Hünerli, “Sinemada Grafik ve Animasyon” konusunda bir konuşma yapacak. Aynı salonda saat 13.00’de ise, Harun Özakıncı’nın yönettiği, “Yürü Gari İbram” filminin gala gösterimi izlenebilecek. Saat 15.00’de, Yönetmen Harun Özakıncı sinemayla ilgili bir söyleşi yapacak.

İletişim Fakültesi Konferans Salonunda ise, saat 10.00’da, belgesel kategorisinde festival filmlerinin gösterimine devam edilecek. Saat 11.00’de Görüntü Yönetmeni Tolga Girici öğrencilerin katılımıyla bir Workshop çalışması düzenleyecek. 13.00 / 14.20 arası, deneysel ve reklam kategorisi filmleri izlenecek. 14.30 / 16.00 saatleri arasında ise, Doç. Dr. Ergun Yolcu, Doç. Dr. Seçkin Özmen, TRT’den Dr. Özgür Yılmazkol ve TRT Belgesel Yönetmeni Tülay Akça, alanlarıyla ilgili bildiri sunacaklar. Aynı salonda görüntü yönetmeni Tolga Girici belgesel film üzerine bir söyleşi daha yapacak.

7.Uluslararası Kar Film Festivali Konukevi / 1’de saat 19.00’da yapılacak Gala Gecesiyle sona erecek.





İletişim Fakültesinde Festival Zamanı
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Uluslar arası kar film festivalinin bu yıl 7.si yapılıyor.

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden öğrencilerin kısa filmlerinin yarıştığı 7. Uluslar arası kar film festivalinde deneysel, kurgusal, reklam ve belgesel olmak üzere 4 kategoride ödül verilecek.

Çeşitli üniversitelerden toplam 64 filmin yarıştığı festivalde en çok katılım Selçuk üniversitesinden oldu. Selçuk Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Başkent Üniversitesi , Kültür Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi öğrencileri her dalda 1., 2., 3.lük ödülü almaya hak kazandı. Ödül almaya hak kazanan öğrenciler yarın akşam düzenlenecek olan gala gecesinde açıklanacak.

Atatürk Üniversitesi kültür ve gösteri merkezinde gerçekleşen açılış seremonisinden sonra ödül alan belgesel filmlerin gösterimi yapıldı. Daha sonra Kurtlar Vadisinden Polat Alemdarın babası rolünü canlandıran Emin Olcay, sinema üzerine öğrencilerle söyleşi yaptı. Olcay, “İnsanımız sanata meraklıdır çünkü sanat içimizde ve genlerimizde var” diyerek Türk insanının sinemaya ve sanata olan aşkını kısaca özetledi. Tiyatronun çıkışı noktasına da değinen Sanatçı Olcay, “Tiyatro Türkler tarafından bulunmuştur. Hatta bu konu ile ilgili detaylı olarak bir belgesel hazırlıyorum burada tiyatronun günümüze kadar gelişini ve şimdiki durumunu anlatmayı hedefliyorum“ dedi.

Emin Olcay’dan sonra sahneye çıkan Oyuncu ve müzisyen Recep Aktuğ’da öğrencilerle soru cevap şeklinde sinema ve dizi oyunculuğu üzerine sohbet etti. Aşkj-ı memnu dizisinden Hilmi Önal karakteri ile hafızalarda yer edinen Recep Aktuğ, bu tür dizilerde rol aldıktan sonra rollerin insanların üzerine yapışmasından yakınarak, ”Benim asıl mesleğim müzisyenlik ama o dizi ile herkes beni Hilmi Önal olarak tanıdı kimse müzisyen Recep Aktuğ’u bilmez ama herkes oyuncu Hilmi Önal’ı tanır.” Diye konuştu.

Oyunların çok para kazanması noktasına değinen Aktuğ, birkaç oyuncunun dışından kimsenin çok da para kazanmadığını ancak insanların bunları farklı algıladıklarını ve herkesi dizilerdeki gibi zengin sandıklarını söyledi. Söyleşilerin ardından Atatürk Üniversitesi İltişim fakültesi Öğretim görevlileri Yusuf Yurdigül ve Cüneyt Korkut’un imza attığı “Hıngırmacı” belgeselinin galası yapıldı. Yarında devam edecek olan 7. Uluslar arası kar film festivalinde Babam ve Oğlum filminin görüntü yönetmeni Tolga Girici ve öğrenciler kısa film üzerine workshop yapacaklar. Festival yarın akşam düzenlenecek olan gala gecesi ile son bulacak.





''Yürü Gari İbram''ın galası yapıldı
Atatürk Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesince düzenlenen ''7. Uluslararası Kar Film Festivali'' kapsamında, ''Yürü Gari İbram'' filminin galası yapıldı.

Erzurum- Kültür ve Gösteri Merkezi'nde yapılan galada, üniversite öğrencileri, öğretim üyeleri ve festival kapsamında gelen konuklar, Harun Özakıncı'nın yönettiği, ''Yürü Gari İbram'' filmini izledi.

Yönetmen Özakıncı, film gösterisinin ardından yaptığı konuşmada, Bodrum üzeriden tüm bölgelerdeki popüler kültürü, yozlaşmayı anlatmaya çalıştığı ''Yürü Gari İbram'' filminin, Ege bölgesinde bir hafta önce vizyona girdiğini, ülke genelinde ise Cuma günü gösterime gireceğini söyledi.

Filmde ülke değerlerinin öneminden bahsettiğini belirten Özakıncı, değerlerle alakalı bir erozyon olduğunu belirtti.

Gençlere de çeşitli tavsiyelerde bulunan Özakıncı, ''Bir film yapmanız için bir derdiniz olması gerekiyor. Paranız, olabilir, kameranız, oyuncunuz olabilir ama film yapmak için önce bir derdiniz olmalı. Benim ülke değerleriyle, kültürüyle alakalı çok ciddi sıkıntılarım var. Filmde de 'İbram' karakteriyle, tertemiz, toprak kokan insanların nasıl sömürüldüklerini anlatmaya çalıştım'' dedi.

Filmde, kültürel değerlerimizle, popüler kültürü bir arada anlatmaya çalıştığını ifade eden Özakıncı, popüler kültürü hemen tüketen insanlarla da sorunu olduğunu vurguladı.

Gençlerin popüler kültürü hemen benimseyip bunu yaşam biçimi haline getirdiğine dikkati çeken Özakıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Gençlerimiz popüler kültürü hemen tüketiyor, bununla ilgili şikayetlerim var. Aslında mutluluk, para, mal varlığı değildir, mutluluğa ulaşmak zordur bence. Bunları anlatmaya çalıştım. Bizim çok yüksek değerlerimiz var. Bizdeki değerler hiçbir yerde yok. Değerlere hiçbir şey olmuyor, değerler yerinde öyle duruyor. Biz çok çabuk tüketiyoruz. Kullan at kültüründen uzak durun. Plastik kaşık, çatal alıp kullanıp atıyoruz. Değerleri de böyle kullanıp atıyoruz. İnanın değerler değişmiyor, değerler orada yerinde duruyor ama biz değişiyoruz.''






"7. ULUSLARARASI KAR FİLM FESTİVALİ" / ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ'NDE FESTİVAL KAPSAMINDA "YÜRÜ GARİ İBRAM" FİLMİNİN GALASI YAPILDI / YÖNETMEN ÖZAKINCI: "PARANIZ, KAMERANIZ, OYUNCUNUZ OLABİLİR AMA FİLM YAPABİLMEK İÇİN ÖNCE BİR DERDİNİZ OLMALI"

Atatürk Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesince düzenlenen "7. Uluslararası Kar Film Festivali" kapsamında, "Yürü Gari İbram" filminin galası yapıldı. 25.03.2011

Atatürk Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesince düzenlenen "7. Uluslararası Kar Film Festivali" kapsamında, "Yürü Gari İbram" filminin galası yapıldı.

Kültür ve Gösteri Merkezi'nde yapılan galada, üniversite öğrencileri, öğretim üyeleri ve festival kapsamında gelen konuklar, Harun Özakıncı'nın yönettiği, "Yürü Gari İbram" filmini izledi.

Yönetmen Özakıncı, film gösterisinin ardından yaptığı konuşmada, Bodrum üzeriden tüm bölgelerdeki popüler kültürü, yozlaşmayı anlatmaya çalıştığı "Yürü Gari İbram" filminin, Ege bölgesinde bir hafta önce vizyona girdiğini, ülke genelinde ise Cuma günü gösterime gireceğini söyledi.

Filmde ülke değerlerinin öneminden bahsettiğini belirten Özakıncı, değerlerle alakalı bir erozyon olduğunu belirtti.

Gençlere de çeşitli tavsiyelerde bulunan Özakıncı, "Bir film yapmanız için bir derdiniz olması gerekiyor. Paranız, olabilir, kameranız, oyuncunuz olabilir ama film yapmak için önce bir derdiniz olmalı. Benim ülke değerleriyle, kültürüyle alakalı çok ciddi sıkıntılarım var. Filmde de 'İbram' karakteriyle, tertemiz, toprak kokan insanların nasıl sömürüldüklerini anlatmaya çalıştım" dedi.

Filmde, kültürel değerlerimizle, popüler kültürü bir arada anlatmaya çalıştığını ifade eden Özakıncı, popüler kültürü hemen tüketen insanlarla da sorunu olduğunu vurguladı.

Gençlerin popüler kültürü hemen benimseyip bunu yaşam biçimi haline getirdiğine dikkati çeken Özakıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gençlerimiz popüler kültürü hemen tüketiyor, bununla ilgili şikayetlerim var. Aslında mutluluk, para, mal varlığı değildir, mutluluğa ulaşmak zordur bence. Bunları anlatmaya çalıştım. Bizim çok yüksek değerlerimiz var. Bizdeki değerler hiçbir yerde yok. Değerlere hiçbir şey olmuyor, değerler yerinde öyle duruyor. Biz çok çabuk tüketiyoruz. Kullan at kültüründen uzak durun. Plastik kaşık, çatal alıp kullanıp atıyoruz. Değerleri de böyle kullanıp atıyoruz. İnanın değerler değişmiyor, değerler orada yerinde duruyor ama biz değişiyoruz."