3. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali

05 - 11 Ekim 2009

Başvuru Adresi
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
Film Festivali Komitesi
Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası Beşiktaş- İstanbul
Tel: 0212.2276910-11
http://www.archfilmfest.org/

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
Etkinlikleri İle İlgili Bilgiler İçin
http://www.mimarist.org/

Başvuru Formu .doc
Başvuru Formu .pdf
Katılım Şartnamesi .doc



“Mimarlık ve Kent Şenliği” etkinlikleri kapsamında yaşama geçirilecek olan Festival’e, 45’i yerli yönetmen imzalı toplam 56 film katıldı. Ulusal ve Uluslararası dalda yapımların birincileri Seçici Kurullarca belirlendi.

Uluslararası Dal Birincisi WATER CITIES

Mimar Ayşe Ak, sinema yazarı-yönetmen Necati Sönmez, sinema-TV öğretim görevlisi Theron Patterson, mimar-yazar M. Melih Güneş ve TRT film ve tiyatro yönetmeni, drama yazarı Fikret Terzi’den oluşan Uluslararası Dal Secici Kurulu’nun oy birliği ile birinciliğe değer gördüğü filmin adı “Water Cities”.

1963 doğumlu Finlandiyalı yönetmen Jaanna Puhakka imzasını taşıyan 2009 yılı Fin yapımı belgesel Water Cities, Festivalin mimarlığa, kente ve insana dair ilerici iletisi ve içeriğine, Festival temasıyla tümüyle örtüşmesine, belgesel film dili ve karakteristik yapısına, sanatsal yaratıcılık ve çarpıcı sorgulayıcılığıyla özgün öz-biçim kurgu örgüsüne bakılarak 3. Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali Uluslararası Dal Birincisi olarak değer bulundu.

Water Cities, mimarlık bilim ve sanatını kullanarak insan zekâsı ve eliyle yaratılan sözüm ona çağdaşlığın önlenemez ölçüsüz yükselişi karşısında, insanın doğasından kopuşu, en insani değer olan özgürlükten kopuşu, mutsuzluğu seçişi ve neredeyse kukla haline getirdiği kendiyle giriştiği ve kendi sonunu bizzat hazırladığı savaşın acımasız olası sonucu üzerine düşünmemizi sağlıyor.

Her karesinde tasarım ve rejinin bulunduğunu hissettiren, sanatsal açıdan da oldukça etkileyici filmin, Festival izleyicilerinin de beğenisini kazanacağını umuyoruz.

Ulusal Dal Birincileri MEZRA EZİDİYA ve 4857

Birinciliği “Mezra Ezidiya” ve “4857” adlı iki filmin paylaştığı Ulusal Dal Seçici Kurulu; sanatçı-mimar Behiç Ak, mimar Ayşe Ak, belgesel film yönetmeni Hilmi Etikan, mimar M. Melih Güneş, belgesel film yönetmeni Hasan Özgen, sinema yazarı-yönetmen Necati Sönmez’den oluşuyor.

Yönetmenliğini Rodi Yüzbaşı’nın yaptığı “Mezra Ezidiya” adlı belgesel, melekleri şeytan olan, insanlarının çoğu dönmemek üzere yurtdışına göçmüş, Mardin’in bir Yezidi mezrasında, geride kalanların içine düştükleri terk edilmişliğin, yalnızlığın ve sevdiklerine duyduğu özlemin, çığlıklar ve mekânlardaki izlerini sürüyor. Gidenlerin kendilerinin değil ama kemiklerinin mutlaka topraklarına döndüğü, mezarların evlerden lüks olduğu bu kültürde, tek göz ilkel toprak damların ve saray yavrusu köşklerin iç içe yaşadığı mimari çelişkinin tek ortak özelliği, ikisinin de insansız, boş oluşu.

Yarışmanın ulusal dal birinciliğini paylaşan diğer filmi “4857” adını ve üç yönetmen imzasını taşıyor: Petra Holzer - Selçuk Erzurumlu - Ethem Özgüven. İşverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenleyen 4857 sayılı kanunun, Tuzla tersanelerindeki işçiler özelinde nasıl emekçiler aleyhine çiğnendiğini, yakın tarihte yaşadıklarımızı belgeleyerek yüzümüze çarpan yapım, aynı zamanda emeğin kapitalizme karşı onurlu savaşının da çarpıcı belgesini içermekte.





Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından düzenlenen 3. MİMARLIK VE KENT FİLMLERİ yarışması son başvuru tarihi 15 gün daha uzatılmış ve 31 Ağustos 2009 olarak tekrar belirlenmiştir. İlgili arkadaşlara duyurulur.





III. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, “Mimarlık ve Kent Şenliği” kapsamında "İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali"nin üçüncüsünü düzenliyor. Ayrıca “Mimarlık Haftası”nın ve her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan ve bu yıl 5 Ekim’e denk gelen “Dünya Mimarlık Günü”nün de Şenlik kapsamında kutlanacağı bildiriliyor.

Şenlik İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi ve Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından desteklenirken, etkinliğin basın sponsorluğunu da Cumhuriyet Gazetesi, Evrensel Gazetesi, yapi.com.tr üstleniyor.

6-7-8-9 Ekim tarihlerinde, III. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali başlığı altında yapılacak gösterimlerin saatleri 14.00-18.00 olarak belirlendi. Gösterimlere ev sahipliği yapacak mekanlar ise şöyle:

Salon I: Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yıldız Dış Karakol Binası
Salon II: MO İstanbul BK Şubesi Trakya BKBT
Salon III: MO İstanbul BK Şubesi Anadolu II BKBT
Salon IV: Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Altıyol, Kadıköy
Salon V: Bahçeşehir Üniversitesi Cep Sineması, Beşiktaş

Mimarlık ve Kent Şenliği kapsamındaki diğer etkinlikler işe şunlar:

5 Ekim 2009 / Pazartesi

”Meydanlar” Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni ve Sergisi
Yer: MO İstanbul BK Şubesi Yıldız Dış Karakol Binası
Saat: 18.00

Dünya Mimarlık Günü Kutlaması ve Dünya Mimarlık Günü Kokteyli
Yer: MO İstanbul BK Şubesi Yıldız Dış Karakol Binası
Saat: 19.00

7 Ekim 2009 / Çarşamba

Bakırköy’de Mimarlık ve Kent Şenliği Etkinlikleri
Yer: Bakırköy Özgürlük Meydanı
Saat: 15.00

Karaköy ve Yakın Çevresi Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Yarışması Sergi, Kolokyum ve Ödül Töreni
Yer: MO İstanbul BK Şubesi Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası
Saat: 18.00

9 Ekim 2009 / Cuma

Kuşaktan Kuşağa Geleneksel Mimarlar Yemeği
Yer: Fenerbahçe Faruk Ilgaz Divan Tesisleri, Fenerbahçe Burnu, Kalamış
Saat: 20.00
Bu yıl 25’incisi gerçekleşecek, farklı kuşakları bir araya getiren “Kuşaktan Kuşağa Geleneksel Mimarlar Yemeği”nde meslekte 30,40,50 ve 60 yılını dolduran mimarlara plaket verilecek.

11 Ekim 2009 / Pazar

III. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali Ödül Töreni
Yer: Akatlar Kültür Merkezi Zeytinoğlu Caddesi. No: 8 Akatlar-Etiler
Saat: 19.00





3. İSTANBUL ULUSLARARASI MİMARLIK VE KENT FİLMLERİ FESTİVALİ
5-11 Ekim 2009

Amaç

“Türkiye Mimarlar Odası” kurulduğu 1954 yılından günümüze, mimarlık kültürünün gelişmesi, tarihi mirasın korunması ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi amacı ile için yoğun bir çalışma sürdürmektedir. Bu çalışmalara yeni bir boyut kazandırmak amacı ile 2007 yılından itibaren “İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali” adı altında yeni bir organizasyonu yaşama geçirmeye karar vermiştir. Bu etkinliğe, başta mimarlar olmak üzere, bu alana ilgi duyan herkesin aktif olarak katılımını sağlamayı hedeflemektedir.

Bu festivalin, “Dünya Mimarlık Günü” nedeniyle Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nce gerçekleştirilen “Mimarlık ve Kent Şenliği” etkinlikleri kapsamında programlanması planlanmaktadır. “Dünya Mimarlar Günü” tüm dünyada her yıl, Ekim ayının ilk pazartesi günü, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA)’nin üyesi 1 200 000 kişi tarafından kitlesel olarak kutlanmaktadır.

Bilindiği gibi, Mimarlar Odası, 2005 yılında İstanbul’da, Uluslararası Mimarlar Birliği’nin “XXII. Dünya Mimarlık Kongresi”nin başarıyla gerçekleştirilmesini sağlayarak, ülkemize ve mimarlık ortamına olumlu puanlar kazandırmış ve dünya basınında geniş yer almıştır.

“İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali” a) Ulusal ve b) Uluslararası olmak üzere iki ayrı kategoride planlanmaktadır.
Bu festival, mimarlık ve kent konularında üretilmiş filmleri desteklemeyi, yeni yapımları özendirmeyi, beğeni kazanmış filmleri seyirci ile buluşturmayı amaçlamaktadır. Ayrıca konuyla ilgili mimar, yönetmen ve uzmanların etkinlik kapsamında İstanbul’da buluşmalarına ortam hazırlayarak ülkemizi ve mimarlık ortamımızı geniş kesimlere tanıtmayı öngörmektedir.

Kapsam

Festival kapsamında, belgesel ve canlandırma türündeki filmlere yer verilecektir. Yurt içinden ve yurt dışından yarışmaya katılarak ön elemeyi geçmiş olan filmler seyirci ile buluşturulacak ve bu filmler arasında bir yarışma gerçekleştirilecektir. Ayrıca konuyla ilgili olarak, katılımcılar arasında düşünce alışverişlerinin sağlanabilmesi için çeşitli söyleşi ve etkinlikler de düzenlenecektir.



ULUSAL YARIŞMA BAŞVURU KOŞULLARI

Yarışmaya Belgesel ve Canlandırma türünde üretilmiş, mimarlık ve kent konularını işleyen, son 2 yıl içinde üretilmiş filmler başvurabilir.

Yarışmaya kabul edilecek filmlerin süresi 60 dakika ile sınırlıdır.

Filmler Türkçe seslendirilmiş ve İngilizce alt yazı yapılmış olmalıdır.

Yarışmaya katılacak filmler hangi formatta üretilmiş olursa olsun, tertip komitesine 2 adet DVD Pal kopyası teslim edilir.

Yarışmacı, tertip komitesine, film kopyaları ile birlikte içinde;
a) Yarışma başvuru formu
b) filmden 2 adet fotoğraf
c) 1 adet yönetmen fotoğrafı
d) Yönetmenin Türkçe ve İngilizce biyografisi (en fazla 50 kelime)
e) Filmin Türkçe ve İngilizce kısa öyküsü (en fazla 50 kelime)
bulunan 1 adet CD teslim eder.

Katılımcılar birden çok filmle yarışmaya katılabilirler.

Festival Düzenleme Kurulu, yarışmaya katılan filmleri ön elemeden geçirecek, ön elemeyi geçen tüm filmler festival programına alınacaktır. Bu filmler ulusal ve uluslararası yarışma Jürileri tarafından değerlendirilecek, dereceye girenler ödüllendirilecektir.

Yarışmada ön elemeyi geçen filmler festival arşivinde saklanacak, yönetmeni bilgilendirilerek ticari olmayan gösterimlerde kullanılabilecektir.

Yarışmanın İlanı: 13 Mayıs 2009

Son başvuru tarihi 15 Ağustos 2009 dur.

Filmlerin gösterimi sırasında 3. şahıslardan doğacak telif problemi eser sahibinin sorumluluğundadır.

Yarışmaya Mimarlar Odası Yönetim Kurulu üyeleri katılamazlar

Seçici kurulun yargısı kesindir.

Koşullar gerektirirse, tertip komitesi seçici kurul isimlerinde değişiklik yapabilir.

Ön elemeyi geçemeyen filmler, 1 Kasım 2009 tarihine kadar başvuru adresinden elden teslim alınabilir. Teslim alınmayan filmler, "Yarışma Arşivi"ne devredilmiş kabul edilecektir

Ödüller:
En iyi belgesel ve en iyi canlandırma filmlerine 5000 TL parasal ödül verilecektir.
Ödül alan filmler dışında, ön elemeyi geçen ve gösterim programına alınan her filme ise 300 TL gösterim ücreti ödenecektir.

Başvuru Adresi
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
Film Festivali Komitesi
Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası Beşiktaş- İstanbul
Tel: 0212.227 69 10-11

http://www.archfilmfest.org/









Mimarlar Odası, 1954 yılından bugüne yaşam kalitesini ve kültür ortamını geliştirmek için yürütmekte olduğu çalışmalara, sinema alanından yeni bir boyut kazandırmak amacıyla, 2007 yılından itibaren “İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali” düzenlemeye karar vermiştir.

Bu festival, Odamızın, her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) üyesi 1 200 000 mimarla aynı anda kutladığı “Dünya Mimarlık Günü” bağlamında gerçekleştirilen “Mimarlık ve Kent Şenliği” etkinlikleri kapsamında planlanmaktadır. Odamız, mimarların, mimarlık öğrencilerinin, çeşitli STK ve demokratik kitle örgütlerinin aktif katılımının sağlandığı bu haftayı, gerçekleştireceği bu uluslararası film festivali ile çok daha zenginleştirmiş olmaktadır.

Diğer yandan İstanbul, “2010 Avrupa Kültür Başkenti” seçilmiştir. Bu süreçte ülkemizin tüm kurum ve kuruluşlarına çeşitli görevler düşmektedir.

2005 yılında İstanbul’da, Uluslararası Mimarlar Birliği’nin her bakımdan en başarılı kongrelerinden birini gerçekleştirerek ülkemize ve mimarlık ortamına olumlu puanlar kazandırmış olan Odamız, gerçekleştirmeyi planladığı Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivaliyle 2010 yılı sürecine de önemli bir katkıda bulunmuş olacaktır.

İstanbul’da periyodik olarak düzenlenecek bu uluslararası festival, ülkemizde üretilmiş ve üretilecek mimarlık belgesel ve canlandırma filmlerini teşvik etmek, desteklemek; dünyanın diğer ülkelerinde bu bağlamda üretilmiş ve beğeni kazanmış filmlerin seyirci ile buluşmasını sağlamak; konuyla ilgili dünyanın her köşesinden mimarların, yönetmen ve uzmanların etkinlik kapsamında İstanbul’da buluşmalarına ortam hazırlayacaktır.

Amaç

"Türkiye Mimarlar Odası" kurulduğu 1954 yılından günümüze, mimarlık kültürünün gelişmesi, tarihi mirasın korunması ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi amacı ile için yoğun bir çalışma sürdürmektedir. Bu çalışmalara yeni bir boyut kazandırmak amacı ile 2007 yılından itibaren "İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali" adı altında yeni bir organizasyonu yaşama geçirmeye karar vermiştir. Bu etkinliğe, başta mimarlar olmak üzere, bu alana ilgi duyan herkesin aktif olarak katılımını sağlamayı hedeflemektedir.

Bu festivalin, "Dünya Mimarlık Günü" nedeniyle Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nce gerçekleştirilen "Mimarlık ve Kent Şenliği" etkinlikleri kapsamında programlanması planlanmaktadır. "Dünya Mimarlar Günü" tüm dünyada her yıl, Ekim ayının ilk pazartesi günü, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA)'nin üyesi 1 200 000 kişi tarafından kitlesel olarak kutlanmaktadır.

Bilindiği gibi, Mimarlar Odası, 2005 yılında İstanbul'da, Uluslararası Mimarlar Birliği'nin "XXII. Dünya Mimarlık Kongresi"nin başarıyla gerçekleştirilmesini sağlayarak, ülkemize ve mimarlık ortamına olumlu puanlar kazandırmış ve dünya basınında geniş yer almıştır.

"İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali" a) Ulusal ve b) Uluslararası olmak üzere iki ayrı kategoride planlanmaktadır.
Bu festival, mimarlık ve kent konularında üretilmiş filmleri desteklemeyi, yeni yapımları özendirmeyi, beğeni kazanmış filmleri seyirci ile buluşturmayı amaçlamaktadır. Ayrıca konuyla ilgili mimar, yönetmen ve uzmanların etkinlik kapsamında İstanbul'da buluşmalarına ortam hazırlayarak ülkemizi ve mimarlık ortamımızı geniş kesimlere tanıtmayı öngörmektedir.

Kapsam
Festival kapsamında, belgesel ve canlandırma türündeki filmlere yer verilecektir. Yurt içinden ve yurt dışından yarışmaya katılarak ön elemeyi geçmiş olan filmler seyirci ile buluşturulacak ve bu filmler arasında bir yarışma gerçekleştirilecektir. Ayrıca konuyla ilgili olarak, katılımcılar arasında düşünce alışverişlerinin sağlanabilmesi için çeşitli söyleşi ve etkinlikler de düzenlenecektir.



Seçici Kurul

Ulusal Yarışma Asıl Seçici Kurul Üyeleri:
Behiç AK (Sanatçı, Mimar)
Uğur VARDAN (Sinema Yazarı)
Hilmi ETİKAN (Belgesel Film Yönetmeni)
Ayşe AK (Y. Mimar)
M. Melih Güneş (Y. Mimar)
Hasan ÖZGEN (Belgesel Film Yönetmeni)
Necati SÖNMEZ (Sinema Yazarı, Yönetmen)

Ulusal Yarışma Yedek Seçici Kurul Üyeleri:
İsmail Doğanyılmaz
Ayşen Ciravoğlu

Uluslararası Yarışma Seçici Kurul Üyeleri:
Necati Sönmez (Belgelsel Film Yönetmeni)
Theron Patterson ()
Fikret Terzi (Yönetmen-Yazar)
M. Melih Güneş (Y. Mimar)
Yeşim Ustaoğlu (Film Yönetmeni)




Festival İçeriği
Festival dört ana bölümden oluşacaktır.

Ulusal Belgesel ve Canlandırma Film Yarışması
Ülke çapında, herkese açık olarak düzenlenecek olan "Mimarlık ve Kent" temalı belgesel ve canlandırma film yarışmasına, İngilizce alt yazılı olarak başvuracak filmler arasından seçilecek olan 20 civarında film gösterim programına alınacaktır. Bu filmler içinden seçilecek en iyi filme ödül verilecektir. Seçilecek 5 film uluslararası yarışma bölümünde Türkiye'yi temsil edecektir.

Uluslararası Belgesel ve Canlandırma Film Yarışması
UIA'ya bağlı ülkelerin mimarlık kurumları ve web siteleri aracılığı ile duyurulacak olan yarışmaya, "mimarlık ve kent" temalı filmler "belgesel ve canlandırma" alanında katılabilecektir.

Filmlerin Gösterim Programı
Film gösterimleri eşgüdümlü olarak Avrupa ve Anadolu yakalarında yer alan iki ayrı salonda yapılacaktır. Ayrıca Mimarlar Odası mekânlarında ve mimarlık fakültesi olan üniversitelerin salonlarında aynı anda gösterilecektir. Filmlerin yapımcı ve yönetmenleri salonda bulunuyorlarsa, gösterimlerin sonunda kısa söyleşiler gerçekleştirilecektir.

Söyleşi ve Paneller
Film gösterimlerine paralel olarak, konukların da katılacağı söyleşi ve paneller gerçekleştirilerek, sanatçıların bilgi birikim ve deneyimlerini izleyicilere aktarabilecekleri ortamlar hazırlanacaktır.