13. Türkiye/Almanya Film Festivali

28 Şubat - 09 Mart 2008


E-Bülten No 16
9.03.2008

Ödüller 2008

Kısa film yarışması:
En iyi kısa film
Babam Uyuyor
Yön: Grzegorz Muskala, DE, 2007, 14 Dk.

Belgesel film yarışması:
Mansiyon
Dışarısı Nasıl?
Yön: Nursel Doğan, TR 2007, 46 Dk.

En iyi belgesel
Gölün Kadınları
Yön.: Emine Emel Balcı, TR 2007, 24 Dk

Öngören Ödülü:
Güzel Bitch
Yön. : Martin Theo Krieger, DE 2007, 103 Dk

Uzun metraj film yarışması:
Seyirci Ödülü:
Mutluluk
Yön.: Abdullah Oğuz, TR 2007, 105 Dk.

Genç Seçici Kurul Ödülü:
Mutluluk
Yön.: Abdullah Oğuz, TR 2007, 105 Dk.

Seçici Kurul Özel Ödülü: umut veren oyuncu
Volkan Özcan (Chiko)
Yön.: Özgür Yıldırım, DE 2008, 92 Dk.

En iyi kadın oyuncu:
Barbara Auer (Der andere Junge)
Yön.: Volker Einrauch, DE 2007, 95 Dk.

En iyi erkek oyuncu:
Denis Moschitto (Chiko)
Yön.: Özgür Yıldırım, DE 2008, 92 Dk.

Nejat İşler (Yumurta / Das Ei)
Yön.: Semih Kaplanoğlu, TR 2007, 97 Dk.

En iyi film:
Yumurta
Yön: Semih Kaplanoğlu, TR 2007, 97 Dk.





E-Bülten No 15
7.03.2008

Festival sabahladı!
„Batı neden korkuyor“ açık oturumu „kapıları kırdı“

Uzun Metraj Film Yarışmasında kapalı gişe gösterileri!

"İslam, Hırıstıyanlık ve Humanizm arasında batı neden korkuyor adlı panel" olağanüstü büyük ilgi toplarken, toplantıyı yöneten Dr. Scheytt seyircilerin de yoğun katıldığı tartışmanın toplum içerisinde var olan karşıt görüşlerin ve korkuların şaşırtıcı bir şekilde ortaya çıkardığını ve bunun da festival gibi etkinliklere duyulan büyük ihtiyacın altını çizdiğini belirtti.
Toplantıya ve tartışmalara T.C. Kültür Bakanlığı’ndan Hüseyin Ülger ve Tahsin Yılmaz da katıldılar.

Uzun Metraj Yarışma bölümünde yönetmen Biket İlhan "Mavi Gözlü Dev" adlı filmini oyuncuları Yetkin Dikinciler, Uğur Polat ve Rıza Sönmez ile birlikte CineCitta’da tanıttılar ve seyircilerle söyleşide bulundular. Aynı salonda yönetmen Aydın Sayman JanJan adlı filmini oyuncusu Selen Seyven birlikte tanıttı. Almanya’yı temsilen yönetmen Niels Laupert „Her Gün Pazar“ adlı filmini seyircilerin beğenisine sundu ve seyircilerle söyleşti.

Film gösterilerinden sonra festival seyircisi ve konuklari unutulmayacak bir geceyle festivalin ilk "beyaz gecesini" yaşadılar.

Bugün festivale Türkiye’den ve Almanya’dan yeni konuklar katılıyorlar.





E-Bülten No 14
6.03.2008

Uzun metraj film yarışması başladı. Heyecan artıyor.
Seçici kurul yönetmen Dito Tsintsadze’yi başkan seçti.

Yarışmanın ilk gününde Özgür Yıldırım ilk filmi olan Chiko’yu seyircilere tanıttı.
Oyuncu Eshref Durmishi ise Eduard filmini seyircilerin beğenisine sundu.
Türkiye’den yarışmaya katılan yönetmen Tayfun Pirselimoğlu ise seyircilerle RIZA adlı filmini paylaştı. Seyircinin büyük bir beklentiyle karşıladığı Mutluluk ise Türkiye’den yarışmaya katılan diğer filmdi. „Diğer Genç“ adlı film de Almanya’yı temsilen tanıtıldı.



E-Bülten No 13
3.03.2008

Yönetmenlerle söyleşilerde yoğun ilgi
Festival bünyesinde Pazar günü yönetmenlerin katılımıyla gösterime giren „Güzel Bitch“ (Yön: Martin Theo Krieger), „Beynelmilel“ (Yön: Sırrı Süreyya Önder), Zincirbozan (Yön: Atıl İnanç) ve „Beyaz Melek“ (Yön: Mahsun Kırmızıgül) filmleri ele aldıkları konu ve içerik açısından izleyicilerin yoğun ilgisini topladılar ve renkli tartışmalara yol açtılar. İçeriksel olarak zengin geçen söyleşilerden yönetmenler çok memnun ayrıldılar.



E-Bülten No 12
2.03.2008

Jocelyn B. Smith ve Zülfü Livaneli festival seyircisini büyüledi
Dünya prömiyeri konseri „Jocelyn B. Smith’den Zülfü Livaneli yorumu“ Doğu-Batı-Afro-Amerika Jazz-Blues-Soul müziksel senteziyle Türkiye müziğini Dünya müziğiyle buluştururken, festival seyircisi büyülendi; konserin sonunda Livaneli’nin sahneye çıkarak Jocelyn’e eşlik etmesiyle sevgi seli ve heyecan artık sınır tanımaz oldu ve deyim yerindeyse dinleyiciler ve sanatçılar kendilerinden geçti.

Cumartesi günü Lazlar ve Truva film gösterilerini Alman ve Türk seyircileri izlerken, bu yıl özellikle Alman seyircilerin belgesel filmlere yüksek bir ilgiyle katıldıkları gözleniyor.

Bugünkü programın Türkiye bölümünde „Beynelmilel“ ve „Beyaz Melek“ var. Filmlerin yönetmenleri Sırrı Süreyya Önder (saat 16:30’da) ve Mahsun Kırmızıgül (21:00’da) filmlerini tanıtmak üzere festivale katıldılar.



E-Bülten No 11
01.03.2008

Zülfü Livaneli Nürnberg’de sevgi selinde
Nürnberg’de seyirciyle bütünleşen Livaneli „Evet, 15 yıldan sonra tekrar film çekme projesine çok sıcak bakıyorum“ diyerek yakında çekilebilecek bir filmin sinyallerini festivalde verdi.

Nürnberg Film Festivali’ni 1994 yılında çok sıcak, dostane bir festival olarak tanıdığını bildiren Livaneli, o günden bugüne festivalin çok geliştiğini, büyüdüğünü ve profesyonelleştiğini, ama ana karakterini oluşturan sıcaklığını hiç kaybetmediğini gözlemlediğini söyledi.

Zülfü Livaneli basın toplantısında Almanya’daki entegrasyon tartışmalarının artık aşılmış olması gerektiğini, entegrasyonun tıpkı bir evli çift arasındaki gibi ancak iki taraflı yaklaşmayla gerçekleşebileceğinin altını çizdi. „Artık birden çok kimliklerin olduğunu kabul etmek zorundayız“ diyen Livaneli Türkiye’de dinin politize edilerek ülkenin çok büyük bir kutuplaşmaya sürüklendiğini ve gelecek açısından hiç iyimser olmadığını dile getirdi.


E-Bülten No 10
29.02.2008

FESTİVAL HIZLI BAŞLADI
Almanya’nın ünlü politikacılarının ve devlet temsilcilerinin (Bavyera Medya Bakanı Eberhard Sinner, Nürnberg Anakent Belediye Başkanı Dr. Maly, Yeşiller Partisi Başkanı Claudia Roth, Federal Almanya Hükümeti Müsteşarlarından Dagmar Wöhrl, T.C. Başkonsolosu Selim Kartal) ve festival konuklarının (Dr. Bettina Berns, T.C. Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Dr. Abdurrahman Çelik, Osman Okkan, Prof. Dr. Veli Lök ve Rıza Baloğlu) katılımıyla festival Tafelhalle’de 13. kez açıldı.

Açılışta Zülfü Livaneli’ye yaşam boyu sanatı için festivalin onur ödülü verildi.

Açılış filmi olan Yer Demir Gök Bakır filmi ARTE ve WDR televizyon kuruluşlarının destekleriyle yıllar sonra tekrar sinemada gösterilebildi.



E-Bülten No 9
26.02.2008

Doğu ve Batı: Yaşam ancak bu kadar güzel olabilir
Prof. Dr. Hermann Glaser edebiyat okuması ile müziği harmanladığı Okuma Sahnesi programını bu kez festival için doğu batı sentezine ayırdı:

İn ve çıklar, beraberlik ve karşıtlıklar Gotthold Ephraim Lessing’ten Hermann Hesse’ye, Franz Werfel’den Orhan Pamuk’a kadar giden bir eksende yansımasını bulacak, Amos Oz’un aşk ve karanlık hikayelerinde dile gelecek.

Bu edebi ve müziksel „Tour d’horizon“ yolculuğu bestekar, müzisyen, yazar ve film yönetmeni olan film festivalinin onur konuğu Zülfü Livaneli’nin sanatıyla buluşacak.

2 Mart, 2008, Pazar, 11:00, Tafelhalle


E-Bülten No 8
21.02.2008

FİLM ÖTESİ DEV BİR PROGRAM
Film ve diğer etkinliklerle festival seyircilerini zengin bir program bekliyor. Festival her sene olduğu gibi bu seneki programında da konser, tiyatro, sergi, açık oturumlar ve sanatçı söyleşileriyle ilgi çekici etkinlikler sunuyor. 11 gün sürecek olan ve 150’den fazla konuğun katılarak destek verdiği festival bir sivil toplum örgütünün düzenlediği büyük bir Türkiye - Almanya kültür-sanat şenliğine dönüşecek.

Festival etkinlikleri:
Açılış
Ödül Töreni
Sanatçılarla Söyleşiler
Konser: »Jocelyn B.Smith sings Zülfü Livaneli«
Tiyatro: »Ausgegrenzt« Neco Çelik, »Münchner Kammerspiele«
Sergi: İstanbul Sanat Grubu: »Hafriyat«
Jazz Lounge

Açık Oturumlar:
İslam, Hrıstiyanlık ve Humanizm arasında: Batı neden korkuyor?«
Başarının yolu entegrasyon«
İşkence İzleri - Istanbul Protokolu“

Açık oturumlar ücretsizdir.

28 Şubat akşamı Tafelhalle’de gerçekleşecek festival açılışı için biletlerin ön satışı başlamıştır.




E-Bülten No 7
19.02.2008

Festival’in „Onur Ödülü“ Zülfü Livaneli’ye

Zülfü Livaneli - Giora Feidman 26.7.97, Nürnberg KonseriTürkiye kültürünü uluslararası alanda müzisyen, besteci, film yönetmeni, yazar ve kültür adamı olarak tanıtan, sanatını kültürel diyalog ve dünya barışına adayan Zülfü Livaneli’ye „Türkiye / Almanya Film Festivali Onur Ödülü“ yaşam boyu sanatı için veriliyor. Ödül kendisine 28 Şubat tarihindeki açılış töreninde takdim verilecektir.

Livaneli’nin „Yer Demir Gök Bakır“ filmiyle açılacak olan festivalde, „Sis“ filminin yanısıra Nebil Özgentürk’ün hazırladığı „Bir Yudum İnsan: Livaneli“ portre-belgeseli de gösterilecektir. Bu gösterimden Zülfü Livaneli ile bir söyleşi düzenlenmiştir. Ayrıca Festival kapsamında „Jocelyn B. Smith sings Zülfü Livaneli“ adlı bir dünya prömiyeri konseri düzenlenmiştir. Konser 1 Mart tarihinde Tafelhalle’de.



E-Bülten No 6
Cuma, 15. Şubat 2008

Uluslararası Seçici Kurullar Seçkin Üyelerden Oluşuyor
Uzun metraj, belgesel ve kısa film kategorilerinde düzenlenen yarışma bölümleri bu yıl da festivalin ağırlık noktasını oluşturuyor. Festival, seçici kurullar için bu yıl da ünlü sinema sanatçılarının ve film uzmanlarının desteğini kazandı. Uluslararası Seçici Kurul üyeleri ve ödül kategorileri şöyle:

Uzun metraj film yarışması, seçici kurulu

Güven Kıraç
1968 yılında İstanbul’da doğan Güven Kıraç, 1992 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Devlet Tiyatrosundan ayrıldıktan sonra Sinemada bir çok başarılı filmlerle adından söz ettirdi. Zeki Demirkubuz ve Fatih Akın gibi yönetmenlerle çalıştı. Sinemada bir çok başarılı filmlerle adından söz ettirdi .Sinema ve Televizyon çalışmalarını bir arada yürütüyor.

Cem Özer
Oyunculuk hayatına Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu’nda başladı.Türkiye’de ilk kabare ve stand up gösterilerine imza attı. Ardında ülkenin ilk özel kanalının yayına geçmesiyle birlikte 1991 yılında talk show kariyerine başladı. Daha önce çeşitli filmlerde yardımcı roller oynadıktan sonra 1992 yılında Sinan Çetin’in "Berlin in Berlin" adlı filminde ilk kez başrol oynadı. Şimdilerde dizi yapımcılığı, sinema filmi yapımcılığı, reklam yapımcılığı ve yönetmenlik yapmakta.

Franziska Petri
Leipzig doğumlu olan Franziska Petri, çocuk yaşta bale ve şarkı söyleme eğitimi aldıktan sonra, 1992- 1995 yılları arasında Berlin Ernst Busch Yüksek Okulunda oyunculuk eğitimi gördü. Televizyon'daki ilk rolünü „Wolffs Revier" adlı dizi'de aldı. 1998 yılında „Mambo Oyunu"'nda ilk kez sinema'da rol aldı. Franziska Jopp'un yönettiği „Unut Amerika'yı" adlı sinema filmi'ndeki başrol oyunculuğu ile büyük başarı kazandı.

Hale Soygazi
İstanbul doğumlu olan Hale Soygazi, eğitimini Fransız Filolojisinde yaptı. Halit Refiğ, Zeki Ökten ve Yavuz Özkan’ın filmlerindeki başarılı oyunculuğuyla bir çok ödül kazanan sanatçı Atıf Yılmaz’ın "Bir Yudum Sevgi" ve 1985 yılında uluslararası festivallerde bir çok ödül kazanan Muammer Özer’in "Bir Avuç Cennet" adlı filmindeki rolüyle sinema da en iyi kadın oyuncuları arasında yerini aldı. Oyunculuğa sinema, tiyatro ve televizyon dizilerinde devam etmektedir.

Holger Stern
1968 yılında Berlin’de doğdu. Berlin ve Paris’de aralarında Karsten Witte, Noël Burch’un bulunduğu eğitmenlerden sinema ve televizyon eğitimi aldı. Serbest yazar ve sinema yönetmeni olarak çalışmaktadır. G.W. Pabst hakkında „Der Schatz“ adlı belgesel film çekmiştir. 2004 yılından beri ZDF / ARTE televizyonlarının yaptıkları ortak film yapımlarından ve ARTE televizyonu için uzun metraj film satın alımlarından sorumludur.

Dito Tsintsadze
1957’de Tiflis’te doğan Dito Tsintsadze, "Sınırda" adlı filmiyle 1993’te Uluslararası Locarno Film Festivali’nde Gümüş Leopar’ı kazandı. ‘’Atış Korkusu’’ San Sebestian Film festival’inde Altın Midye Ödülü’nü ve Nürnberg Türkiye / Almanya Film Festivali’nde en iyi film seçildi. 2006 yılında ‘’Büyükelçilikteki Adam’’adlı filmi de bir çok festivallerde gösterildi. 1996 yılından bu yana Berlin’de yaşıyor.


Belgesel film yarışması, seçici kurulu

Andrea Kuhn
1971'de Erlangen'de doğdu. Tiyatro ve Medya Bilimleri ve Amerikan Dili eğitiminden sonra yedi yıl boyunca Erlangen - Nürnberg Üniversitesi'nde Sinema ve Kültür Bilimi hakkında dersler verdi. 2001 yılından beri Erlangen'daki Sessiz Film Müzik Günleri'ni yönetmektedir. 2007 yılında Perspektif - Nürnberg İnsan Hakları Film Festivali'nin yöneticisi olarak çalışmaya başladı.

Burçin S. Yalçın
1977, Adana doğumlu. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV - Sinema bölümü mezunu. Prima TV’de Prima Sanat Günlüğü programı metin yazarlığı, Sinema dergisi muhabirlik ve sinema yazarlığı, Radikal Cumartesi için dışarıdan yazarlık ve Film+ Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği'nin ardından , Empire Türkiye dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü'nü yapıyor ve Zaman Gazetesi'nin Gençlik ekine düzenli olarak yazıyor

Derviş Zaim
Derviş Zaim 1964 yılında doğdu. Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nü bitirdikten sonra, Warwick Üniversitesi'nde Kültürel Çalışmalar dalında eğitim gördü. TV'de metin yazarlığı yaptı. 1995 yılında yayınlanan ilk romanı 'Ares Harikalar Diyarında' ile Yunus Nadi Roman Ödülü aldı. ‘’Tabutta Rövaşata’’ ile unutulmayacak bir başarı kazandı. Filmleri ile yurt içi ve yurt dışında çeşitli ödüller aldı.

Myriam Zschage
1974 yılında Hamburg'da doğdu. Görsel ve işitsel medya iletişim konusunda eğitim gördü. Ana dalı "sahnesel filmler"di. Sinema ve Televizyon Yapımcılarının Korunması Derneği'nin (VFF) bursiyeri oldu.GWFF'in "Genç Yapımcı Ödülü"nü kazandı. Uzun metraj ve belgesel film yapımcılığı yapmaktadır. 2005 yılında "Herkes İçin Dans" adlı belgesel filmin yapımı ve yayınlanması için InsideOut Film Gbr adlı şirketi kurmuştur.


Kısa film yarışması, seçici kurulu

Feo Aladağ
1972 yılında Viyana’da doğdu. Viyana ve Londra’da oyunculuk eğitimi gören Aladağ, paralel olarak ayrıca gazetecilik, iletişim, tiyatro ve psikoloji okudu. 1996’dan itibaren bir çok televizyon ve sinema filminde rol aldı. 2005 yılında Berlin’de film yönetmeni olan eşi Züli Aladağ ile birlikte "Independent Artists" isimli film yapım şirketini kurdu. Feo Aladağ,senaryosunu yazdığı "Yabancı" filminin çekim hazırlıklarını yapıyor.

Zeki Demirkubuz
1964’de Isparta’da doğdu.İstanbul Üniversitesi Iletisim Fakültesi´nden mezun oldu. 1986´da Zeki Ökten´in yanında yönetmen yardımcısı olarak mesleğe başladı ve 1994´te ilk uzun metrajli filmi “C Blok"´u çekti. Filmleri Venedik, Locarno ve Rotterdam gibi birçok uluslararası festivalde gösterildi. ‘’Kader’’ adlı filmi 2007 yılında Nürnberg Türkiye / Almanya Film Festival’inde En İyi Film seçildi.

Loretta Stern
1974 yılında Mainz’da doğdu. Hamburg’da oyunculuk eğitimi’nden geçen Stern, mezuniyetinden beri bir çok televizyon filmlerinde,dizilerde ve sinema filmlerinde rol aldı. Oyunculuk kariyerinin yanı sıra arte ve Berlinale’de moderatör olarak çalışmaktadır. Tiyatro sahnelerinde ("Planet Porno") oyununda ve solist olarak ("Mathilda") rolünde oldukça başarılı oldu.

Fırat Yücel
Fırat Yücel, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde eğitimi aldı.2000 yılında açılan Mithat Alam Film Merkezi’nin program kitapçığının editörlüğünü üstlendi. Altyazı Aylık Sinema Dergisi’sinin kurucu ekibinden olan Fırat Yücel, İstanbul Üniversitesi Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü Doktora Programına devam etmekte ve Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi bünyesinde yayımlanan Altyazı’nın genel yayın yönetmenliğini sürdürmektedir.


Uzun metraj yarışması, genç seçici kurulu

Genç Seçici Kurul Ödülü
Türkiye/Almanya Film Festivali kapsamında bu yıl üçüncü kez Genç Seçici Kurul yer alıyor.

Genç Seçici Kurul, bu yıl üçüncü kez festival çerçevesinde biraraya gelerek değerlendirmede bulunacaklar.Genç Seçici Kurul,sinema okuyan ya da sinema dalında çalışmakta olan ve Avrupa’nın çeşitli kentlerinde yaşayan dört genç sinemacıdan oluşuyor.

Genç sinemacılar, ana Seçici Kurul’a paralel olarak, geleceğin genç sinema yeteneklerinin uzman ve eleştirel gözüyle Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmlerden birisine „Genç Seçici Kurul Ödülü“nü verecekler

Moritz Frisch
Wiktoria Pelzer
Trong-Hieu Tran
Sıla Ünlü

Öngören Ödülü Seçici Kurul Üyeleri

İnsan Hakları ve Demokrasi adına Mahmut Tali Öngören Ödülü 2008

Ayten Akyildiz, Festival Yönetmeni, Nürnberg
Frank Becher, Yapımcı, Nürnberg
Selim Celebi, InterForum Yönetim Kurulu, Nürnberg
Osman Okkan, Yönetmen, Köln
Monika Ott, sosyal pedagog, Nürnberg
Michael Popp, Nürnberg Belediyesi Eski Kültür Direktörü, Nürnberg


Ödüller 8 Mart tarihinde yapılacak ödül töreninde saat 21:00’dan sonra açıklanacaktır.





E-Bülten No 5
Cuma, 8. Şubat 2008

Festival Film Programı Tamamlandı!
Festivalin yarışma dışı „Sinema Dünyaları“ bölümünde uzun metraj, kısa ve belgesel film dallarında toplam 30 filmin Nürnberg’de ilk gösterimleri yapılacak. Yarışma filmleri de dahil olmak üzere festivalde toplam 59 film gösterilecek.

„Sinema Dünyaları“ bölümünde toplam 13 uzun metraj film gösterilirken, askeri darbe zamanında geçen Muharrem Gülmez ve Sırrı Süreyya Önder’in yönettiği traji komedi film „Beynelmilel", Barış Pirhasan’ın ön yargılar içeren ama insan sevgisi dolu taşra yaşamını konu alan filmi „Adem’in Trenleri“ de seyircilerle buluşacak filmler arasında.

Sinema Dünyaları - Türkiye Programı
http://www.fftd.net/index.php?id=95&L=1

Sinema Dünyaları - Almanya Programı
http://www.fftd.net/index.php?id=93&L=1

Sinema Dünyaları Sınırlar Ötesi bölümüne Türk - İtalyan yönetmen Ferzan Özpetek'in filmi de konuk oluyor. 2005 yılında festivalin "Onur Ödülü"ne layık görülen Özpetek'in "Bir Ömür Yetmez"inde Roma'da yaşayan büyük şehir insanı portre ediliyor.

Sinema Dünyaları - Sınırlar Ötesi
http://www.fftd.net/index.php?id=97&L=1

Fatih Akın bu yılki festivale üç farklı şekilde konuk oluyor. Birçok ödüle layık görülen Almanya - Türkiye ortak yapımı „Yaşamın Kıyısında“ filmi sinema dünyaları bölümünde gösterilirken, yapımcılığını Corozan şirketinin üstlendiği „Chiko“ filmi yarışma bölümünde yer alıyor. Ayrıca festivalde Fatih Akın’ın konu edildiği „Bir Yönetmenin Günlüğü“ adlı belgesel de gösterilecek.

Sinema Dünyaları - Kısa Film Programı
http://www.fftd.net/index.php?id=101&L=1

Sinema Dünyaları - Belgesel Programı
http://www.fftd.net/index.php?id=99&L=1





E-Bülten No 4
Cumartesi, 2. Şubat 2008

Uzun Metraj Film Yarışma Programı Kesinleşti
13. Türkiye/Almanya Film Festivali’nin uzun metraj filmleri yarışma bölümünde Almanya ve Türkiye’den olmak üzere 9 güncel yapım uzun metraj film yarışmasında verilecek ödüller için mücadele edecekler.

Bu bölümde Almanya’yı, bir Türk-Alman gencin Hamburg’daki dramını anlatan ve Fatih Akın’ın yapım şirketi Corozan’ın yapımını üstlendiği Almanya’nın genç yönetmenlerinden Özgür Yıldırım’ın "Chiko"su; gençlerin içinde bulunduğu şiddet dolu atmosferi, Polonya’da yaşanmış bir olayı örnek alarak analiz eden, Niels Laupert’in (Sieben Tage Sonntag)„ "Her Gün Pazar"ı ; insan ilişkilerinin garipliğini anlatan Volker Einrauch’un "Der andere Junge"si (Diğer Genç) ve bir Yunan-Alman ortak yapımı olan Arnavut mültecinin dramında, Arnavut-Yunanistan ilişkisini anlatan Angeliki Antoniou’nun "Eduard"ı temsil ediyorlar. 2007 yılı yapımı bu dört yeni film, son dönemde özellikle Almanya’daki günlük yaşamı derinden etkileyen, toplumda giderek yogunlaşan şiddet, kültürel ve toplumsal açılardan işlenmektedir.

YUMURTA
Türkiye’yi temsil eden beş film arasında Abdullah Oğuz’un Zülfü Livaneli’nin romanından sinemaya uyarladığı "Mutluluk", Biket Ilhan’ın bir Nazım Hikmet portresi çizen "Mavi Gözlü Dev, Semih Kaplanoğlu’nun başladığı üçlemenin ilk halkasını oluşturan "Yumurta", Aydın Sayman’ın sıradışı bir insanı anlatan "JanJan ve Tayfun Pirselimoğlu’nun yanlızlığa mahkum olan şehir insanının karakter analizini yapan "Rıza bulunmaktadır. "Yumurta", "Mavi Gözlü Dev" ve "Jan Jan" adlı filmlerin Almanya prömiyeri olaracak. "Rıza" 2007 yılında Uluslararası Berlin Film Festivali’nde, "Mutluluk" da Uluslararası Mannheim Film Festivali’nde kamuoyuna tanıtılmıştı.

Uzun Metraj Yarışma Listesi

Chiko
Yönetmen: Özgür Yıldırım

Der andere Junge „Diğer Genç“
Yönetmen: Volker Einrauch

Mavi Gözlü Dev
Yönetmen: Biket İlhan

Eduard
Yönetmen: Angeliki Antoni

Yumurta
Yönetmen: Semih Kaplanoğlu

Mutluluk
Yönetmen: Abdullah Oğuz

JanJan
Yönetmen: Aydın Sayman

Rıza
Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu

Sieben Tage Sonntag „Her Gün Pazar“
Yönetmen: Niels Laupert


Ocak ayında açıklanan Kısa ve Belgesel Film yarışmalarıyla birlikte bu yılki festivalin yarışma bölümlerinde toplam 29 film seçici kurullar ve seyirciler tarafından izlenecek. Festivalde belgesel, kısa ve uzun metraj olmak üzere 60 film gösterilecek bir o kadar da konuk sanatçı ağırlanacak.

Türkiye / Almanya Film Festivali programındaki diğer zenginlik ve sürprizler içeren bölümler önümüzdeki günlerde tamamlanacak ve en geç 12 Şubat tarihine kadar kamuoyuna duyurulacaktır.




E-Bülten No. 3
Perşembe, 31. Ocak 2008
Presse & Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.9296560

Uzun Metraj Film Yarışma Programı Kesinleşti
Festival 28 şubat'ta Zülfü Livaneli'nin edebiyat uyarlaması „Yer Demir Gök Bakır" ile açılıyor. 13. Türkiye/Almanya Film Festivali'nin uzun metraj filmleri yarışma bölümünde Almanya ve Türkiye'den olmak üzere 9 güncel yapım uzun metraj film yarışmasında verilecek ödüller için mücadele edecekler.

Bu bölümde Almanya'yı, bir Türk-Alman gencin Hamburg'daki dramını anlatan ve Fatih Akın'ın yapım şirketi Corozan'ın yapımını üstlendiği Almanya'nın genç yönetmenlerinden Özgür Yıldırım'ın „Chiko"su; gençlerin içinde bulunduğu şiddet dolu atmosferi, Polonya'da yapanmıp bir olayı örnek alarak analiz eden, Niels Laupert'in (Sieben Tage Sonntag)„Her Gün Pazar"ı ; insan ilişkilerinin garipliğini anlatan Volker Einrauch'un „Der andere Junge"si (Diğer Genç) ve bir Yunan-Alman ortak yapımı olan Arnavut mültecinin dramında, Arnavut-Yunanistan ilişkisini anlatan Angeliki Antoniou'nun „Eduard"ı temsil ediyorlar. 2007 yılı yapımı bu dört yeni film, son dönemde özellikle Almanya'daki günlük yaşamı derinden etkileyen, toplumda giderek yogunlapan piddet , kültürel ve toplumsal açılardan iplenmektedir.

Türkiye'yi temsil eden beş film arasında Abdullah Oğuz'un Zülfü Livaneli'nin romanından sinemaya uyarladığı „Mutluluk", Biket İlhan'ın bir Nazım Hikmet portresi çizen „Mavi Gözlü Dev", Semih Kaplanoğlu'nun başladığı üçlemenin ilk halkasını oluşturan „Yumurta", Aydın Sayman'ın sıra dışı bir insanı anlatan „JanJan" ve Tayfun Pirselimoğlu'nun yalnızlığa mahkum olan şehir insanının karakter analizini yapan „Rıza" bulunmaktadır.
„Yumurta", „Mavi Gözlü Dev" ve „Jan Jan" adlı filmlerin Almanya prömiyeri olacak. „Rıza" 2007 yılında Uluslararası Berlin Film Festivali'nde, „Mutluluk" da Uluslararası Mannheim Film Festivali'nde kamuoyuna tanıtılmıştı.

JanJan

Chiko
Ocak ayında açıklanan Kısa ve Belgesel Film yarışmalarıyla birlikte bu yılki festivalin yarışma bölümlerinde toplam 29 film seçici kurullar ve seyirciler tarafından izlenecek.

En iyi kısa film, en iyi belgesel film, en iyi uzun metraj film, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu ve Öngören Ödülü olmak üzere toplam 6 ödülün dağıtılacağı ödül töreni 8 Mart Cumartesi günü saat 21:00'de Tafelhalle salonunda gerçekleştirilecektir.

Türkiye / Almanya Film Festivali programındaki diğer zenginlik ve sürprizler içeren bölümler önümüzdeki günlerde tamamlanacak ve en geç 12 şubat tarihine kadar kamuoyuna duyurulacaktır.

Filmler üzerine ayrıntılı bilgileri 12 şubat tarihinden sonra web sitemizden edinebilirsiniz. Medya mensuplarının ayrıntılı bilgilere şimdiden ulaşmak istemeleri durumunda, festival büromuzla ilişkiye geçmeleri rica edilir.


Türkiye / Almanya Film Festivali

Uzun Metraj Film Yarışması
Der andere Junge (Diğer Genç), D 2007, Yönetmen: Volker Einrauch
Chiko, D 2008, Yönetmen: Özgür Yıldırım
Eduard, D/GR 2007, Yönetmen: Angeliki Antoniou
JanJan, TR 2007, Yönetmen: Aydın Sayman
Mavi Gözlü Dev (Der blauäugige Riese), TR/GR 2007, Yönetmen: Biket ilhan
Mutluluk (Glück), TR 2007, Yönetmen: Abdullah Oğuz
Rıza, TR 2006, Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu
Sieben Tage Sonntag (Her Gün Pazar), D 2007, Yönetmen: Niels Laupert
Yumurta (Ei), TR 2007, Yönetmen: Semih Kaplanoğlu

Belgesel Film Yarıpması

Dıparısı nasıl? (Wie ist es draußen), Yönetmen: Nursel Doğan, TR, 2007
Draußen bleiben (Dıparıda Kalanlar), Yönetmen: Alexander Riedel, D, 2007
Gölün kadınları (Die Frauen des Sees), Yönetmen: Emine Emel Balcı, TR, 2007
Hakkari'den Ankara'ya: Kağıtçılar (Die Altpapiersammler von Hakkari bis Ankara), Yönetmen: Alper Sen, TR, 2007
Parzellenglück (Parsel pansı), Yönetmen: Anna Schäfer + Eva Lippold, D, 2007
Spurensuche (ızlerin Ardından), Yönetmen: Yvonne Rüchel-Aebersold, D, 2007

Kısa Film Yarışması

Amin, Yönetmen: David Dusa, F, 2007
Apple & Ei (Elma ve Yumurta), Yönetmen: Ahmet Tap, D, 2007
Ich bin dran (Ben de sıra), Yönetmen: İsmet Ergün, D, 2007
Dalibor, Yönetmen: Kaya Inan, Deutschland, 2007
Dreams lost of time (Kayıp Zaman Düpleri), Yönetmen: Faysal Soysal, TR, 2007
Die Ehrlose (Namussuz), Yönetmen: Sedat Aslan, D, 2007
Hêlîn, Yönetmen: Sibel Akkulak, TR, 2007
Mein Vater schläft (Babam Uyuyor), Yönetmen: Gregor Muskala, D, 2007
New York Trilogy-part 3: Red coat (New York Üçlemesi. Bölüm 3: Kırmızı Ceket), Yönetmen: Deniz Buga, USA,2007
One day in September (Eylül'de bir Gün), Yönetmen: Sohrab Mohammad, Deutschland, 2007
Postacı (Der Postbote), Yönetmen: Tuğçe Akçay, TR, 2007
Sükut (Stille), Yönetmen: Deniz Ceyhan Arman, TR, 2007
Tembûr, Yönetmen: Hannes Treiber, D, 2007
Tradition (Gelenek), Yönetmen: Peter Ladkani, D, 2007




E-Bülten No.2: 10 Ocak 2008

Türkiye / Almanya Film Festivali 28 Şubat’ta açılıyor. Festival 11 gün sürecek.
Festival programı belirlenmeye başladı.

Heyecanla beklenen Türkiye / Almanya Film Festivali’nin programı belirlenmeye başladı. Festival başkanı Adil Kaya şu ana kadar belirlenen programın bu seneki festival programının da cok başarılı olacağının göstergesi oldugunu belirtiyor. Bu yıl 13.’sü gerçekleşecek olan Türkiye / Almanya Film Festivali, Türkiye ve Almanya arasında gerçekleşen, uluslararası boyutta ilgi gören önemli kültürel etkinlikler arasında yer alıyor. Festival düzenleyicilerinin amacı bu iki ülkeyi kültürel anlamda yakınlaştırarak farklı kültürlerin doğru algılanmasında uygun bir ortam ve anlayış oluşturabilmek.

Festivalin sunduğu platformda bu yıl da 11 gün boyunca Türk ve Alman sinema sanatçıları uzun metraj, belgesel ve kısa filmlerini yarışma ve yarışma dışı bölümlerde tanıtma imkanı bulacaklar. Planlanan çeşitli yan etkinlikler de festival büyük bir kültür-sanat şenliğine dönüştürecekler.

Festivalin en eski yarışma bölümü olan kısa ve belgesel film yarışma programı belirlenmiş durumda. 1994 yılından beri süren bu yarışma dalında şimdiye kadar her iki kültür dünyasından çok başarılı çalışmalar yer almışö büyük başarılar yakalamış olan birçok yönetmen için festival „küçük“ ve „kısa“ başlangıçların yaşandığı yer olmuştur. Festival Yönetmeni Ayten Akyıldız, Fatih Akın’ın ilk ödülünü ilk kısa filmiyle Nürnberg’deki kısa film yarışmasında aldığını ve onu takip eden bir genç yönetmenin bu festivalde ilk çalışmalarını tanıttığını, başarılar kazandığını söylerken, festivalin önemli bir politikasının da Türkiye ve Almanya kültür dünyalarından gelmekte olan ve Dünya’nın çeşitli ülkelerinde yetişen genç sanatçılara yer vermek olduğunu dile getiriyor.

Festivalin kısa ve belgesel yarışma dalına gönderilen filmler arasından toplam 14 kısa film ve 6 belgesel film yarışma programına alınmıştır. Aday olan kısa filmler dört ülkeden, belgesel filmler ise Türkiye ve Almanya’dan katılıyorlar. Filmlerin seçiminde sanatsal kalite kriterinin yanısıra sanatçıların Almanya ya da Türkiye kökenli olmaları belirleyici bir faktördü.

Yarışma filmlerinin yanısıra Sinema Dünyaları bölümünde iki ülkeden belgesel filmler de gösterilecektir. Esther Schapira ve Kamil Taylan’ın ortak eseri olan Theo van Gogh’un Öldürüldüğü Gün« ve Tülay Karacaörenli’nin İşkence İzleri - Birleşmiş Milletler İstanbul Protokolü« yer alıyor.

Festivalin uzun metraj yarışma bölümünde aday olan filmler, diğer bölümlerinde yer alacak filmler ve festival süresince düzenlenecek etkinlikler Ocak sonuna kadar açıklanacaktır.

Türkiye / Almanya Film Festivali InterForum ve Nürnberg Belediyesi Kültür Dairesi’nin işbirliğiyle düzenlenmektedir. Festivalin kurumsal destekleyenleri arasında Robert Bosch Vakfı ve Nürnberg Belediyesi’nin yanısıra Bavyera Eyaleti Başbakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Federal Almanya Hükümeti Kültür&Medya Bakanlığı bulunmaktadır. Yerel medya sponsoru ise Nürnberger Nachrichten gazetesidir.

Kısa Film Yarışması :
Amin« David Dusa, Fransa, 2007
Apple & Ei - Elma ve Yumurta« Ahmet Taş, Almanya, 2007
Bende sıra - Ich bin dran« İsmet Ergün, Almanya, 2007
Dalibor« von Kaya İnan, Almanya, 2007
Dreams of lost time - Zamanı Yitirmiş Hayaller« Faysal Soysal, Türkiye, 2007
Die Ehrlose - Namussuz« Sedat Aslan, Almanya, 2007
Hêlîn« Sibel Akkulak, Türkiye, 2007
Mein Vater schläft - Babam Uyuyor« Gregor Muskala, Almanya, 2007
New York Trilogy-part 3: Red coat - New York Üçlemesi - Bölüm 3: Kırmızı Ceket« Deniz Buga, ABD, 2007
One day in September - Eylülde Bir Gün« Sohrab Mohammad, Almanya, 2007
Postacı - der Postbote« Tuğçe Akçay, Türkiye, 2007
Sükut - Stille« Deniz Ceyhan Arman, Türkiye, 2007
Tembûr« Hannes Treiber, Almanya, 2007
Tradition - Gelenek« Peter Ladkani, Almanya, 2006

Belgesel Film Yarışması :
Dışarısı nasıl? - Wie ist es draußen?« Nursel Doğan, Türkiye, 2007
Draußen bleiben - Dışarida Kalın« Alexander Riedel, Almanya, 2007
Gölün kadınları - Die Frauen des Sees« Emine Emel Balcı, Türkiye, 2007
Hakkari’den Ankara’ya: Kağıtçılar - Die Altpapiersammler von Hakkari bis Ankara« Alper Sen, Türkiye, 2006
Parzellenglück - Parsel Şansı« Anna Schäfer ve Eva Lippold, Almanya, 2007
Spurensuche - İzlerin Ardından« Yvonne Rüchel-Aebersold, Almanya, 2007




E-Bülten No.1: 13 08 2007

Yarışmaya Davet
28 Şubat - 09 Mart 2008 tarihleri arasında Nürnberg kentinde gerçekleşecek olan "13. Türkiye/Almanya Film Festivali" programına film başvuruları başlamıştır. Festival programında filmlerle işlenecek olan konuların yanısıra, ödüllü yarışma bölümü üç dalda sürdürülecektir:

Uzun Metraj Film Yarışması
En İyi Film (5.000 EUR)
En İyi Kadın Oyuncu
En İyi Erkek Oyuncu
Seyirci Ödülü
Genç Seçici Kurul Ödülü

Kısa Film Yarışması
En İyi Kısa Film (1.000 EUR)

Belgesel Film Yarışması
En İyi Belgesel Film (1.000 EUR)

Öngören Ödülü (1.000 EUR)
İnsan Hakları ve Demokrasi Adına


Başvurular için şimdiden teşekkür ederiz.