14. Türkiye/Almanya Film Festivali

26 Şubat - 08 Mart 2009


14. Türkiye/Almanya Film Festivali Katılımınızı Bekliyor...

26 Şubat - 08 Mart 2009 tarihleri arasında Nürnberg'de! 14.sü gerçekleşecek olan Türkiye/Almanya Film Festivali, tüm dünyadan Almanya ve/veya Türkiye kökenli sinema sanatçılarını Festivale davet ediyor.

Festivalde yer alacak yarışma bölümlerine yada özel gösterimlere filmlerini göndermek isteyen sanatçılarımız için filmlerin son gönderilme tarihi katılım formlarında belirtilmiştir.

İki ülke sinema sanatı arasında kültürlerarası diyaloga hizmet eden Almanya çapındaki en önemli festival olarak kabul gören Türkiye/Almanya Film Festivali, sanatçılarımızın ve sinemaseverlerin katılımlarını bekliyor.



E-Bülten No 12

ÖDÜLLER 2009

Kısa film yarışması
En iyi kısa film:
Das Mädchen mit den gelben Strümpfen (Sarı Çoraplı Kız)
Yönetmen: Grzegorz Muskala, DE, 2008, 6 Min.

Mansiyon:
Gemeinschaft (Topluluk)
Yönetmen: Özlem Akın, TR 2008, 4 Min.

Pencereler Ardında (Hinter den Fenstern)
Yönetmen: Cenk Ertürk, TR 2008, 14 Min.


Belgesel film yarışması
En iyi belgesel:
Das andere Ich (Öteki Ben)
Yönetmen: Mukadder Püskürt, A 2008, 102 Min.


Öngören Ödülü
4857
Yönetmen : Petra Holzer, Selçuk Erzurumlu, Ethem Özgüven TR 2008, 30
Min.
E-Bülten No 12

Uzun metraj film yarışması
Seyirci Ödülü:
Mommo (Der Schwarze Mann)
Yönetmen: Atalay Taşdiken, D 2009, 94 Min.

En iyi kadın oyuncu:
Ayça Damgacı (Gitmek - My Marlon and Brando)
Yönetmen: Hüseyin Karabey, TR 2008, 93 Min.

En iyi erkek oyuncu:
Josef Bierbichler (Der Architekt/Mimar)
Yönetmen: Ina Weisse, DE 2008, 92 min.

En iyi film:
Der Architekt (Mimar)
Yönetmen: Ina Weisse, D 2008, 92 Min.

Mommo (Der Schwarze Mann)
Yönetmen: Atalay Taşdiken, TR 2009, 94 Min.




E-Bülten No 11

14. TÜRKİYE / ALMANYA FİLM FESTİVALİ’NDE İLK HAFTA SONU SEYİRCİ REKORU

Festivalde ilk hafta sonu seyirci rekoru kırıldı, çok büyük ilgi gören etkinliklerin yanı sıra, Can Dündar’ın Atatürk belgeseli „Mustafa“ filmine toplam 750 kişi katıldı. Bugün ise yönetmen Reis Çelik’in kısmen Nürnberg’de ve Köln’de çektiği ve başrol’ünü Luk Piyes’in oynadığı „Mülteci“ filminin saat 19.00’da, Festsaal’de Almanya ilk gösterimi yapılacaktır.



E-Bülten No 10

FESTİVAL KAPALI GİŞE GÖSTERİLER VE HEYECANLI TARTIŞMALARLA HIZ ALDI

14. Türkiye / Almanya Film Festivali’nin ilk hafta sonu biletlerin tamamen satıldığı gösterimler, heyecanlı tartışmalar ve film söyleşileriyle çok başarılı geçti.

Festivalde dünya prömiyeri gerçekleşen “Hrant Dink Cinayeti Dosyası“ filmine ve sonrasında gerçekleşen açık oturuma Alman ve Türk seyirciler çok büyük ilgi gösterdi; bazı seyirciler oturumu ayakta izledi. Her ne kadar Avrupa’nın bakış açısına ters düşebilecek olsa da panel katılımcıları Türkiye’deki gelişmeleri dolambaçlı ve engellerle dolu olarak tanımlamakla beraber esasında olumlu olarak değerlendirdiler. Prof. Murat Belge ve Etyen Mahçupyan Türkiye’deki gelişmelerin en sevindirici yanının toplumdaki değişim isteğinin tabandan geliyor olması olduğunu belirttiler.

Festivalin yan etkinlikleri arasında yer alan Zülfü Livaneli’yle gerçekleşen okuma ve “Devrim Arabaları” filminin gösteriminden sonra yönetmen Tolga Örnek ve oyuncu Ali Düşenkalkar’la gerçekleşen söyleşi festivalde seyircilerden çok büyük ilgi gören diğer etkinliklerdi.

Bunların dışında seyircilerin salonları tamamen doldurduğu diğer film gösterimleri Nuri Bilge Ceylan’ın „Üç Maymun“, festivalde Almanya prömiyerini gerçekleştiren Ferzan Özpetek’in „Mükemmel Bir Gün“ ve Gülseren Suzan’la Jochen Menzel’in filmleriydi.

Festivalin ilerleyen günlerinde seyircilerden büyük ilgi gören diğer etkinliği Can Dündar’ın Mustafa Kemal Atatürk’ü farklı yönleriyle tanıttığı ve 2008 yılında dünya çapında en çok izlenen belgesel film olan „Mustafa“ filminin gösterimi. Filmin gösteriminden sonra Can Dündar’la söyleşi de büyük ilgi gördü.

Pazartesi günü de dahil olmak üzere Armin Mueller - Stahl’ın filmlerinin gösterimine devam edilecektir. Gösterilecek olan son film Thomas Mann’ın Nobel ödüllü romanından uyarlanan Heinrich Breloer’in yönettiği “Buddenbrookslar” filmidir.

Pazartesi günü Reis Çelik’in kısmen Nürnberg’de ve Köln’de çektiği Mülteci filminin Almanya ilk gösterimi yapılacaktır.




E-Bülten No 9

FESTİVAL GÖRKEMLİ AÇTI

Türkiye ve Almanya'dan katılan sanatçıların katılımıyla festival dün akşam görkemli bir şekilde açıldı. TRT ve NTV'nin naklen ve bir çok Alman medya temsilcilerinin haber yaptığı törende her iki ülkeden politikacılar ve temsilciler sıcak konuşmalarla iki ülkenin kültür diyalogunun önemini öne çıkardılar.

Akşamın ilk doruk noktası Armin Mueller-Stahl'a verilen festivalin onur ödülüydü. Ünlü Alman oyuncuyu Zülfü Livaneli takdim ederken, Mueller-Stahl'ın Rönesans örneği bir sanatçı olduğunu ve artık Alman kültürünün Dünya'daki yüzü olarak algılandığını açıkladı. Armin Mueller-Stahl ise aldığı ödülle çok onurlandığını söylerken, politikacıların yıktığı yerlere sanatçıların köprüler kurmaya devam edeceğini, bu anlamda bu festivalin Almanya'nın en önemli festivallerden biri olduğunu belirtti.

Akşamın diğer doruk noktası ise açılış filmi nedeniyle festivale katılan Nuri Bilge Ceylan, Hatice Arslan ve Ercan Kesal'in "Üç Maymun" filmini takdim etmeleriydi.

Festival bugün Armin-Mueller-Stahl icin hazırlanmış retrospektif, "Üç Maymun" filminin gösterimi ve sanatçılarıyla söyleşi ve Zülfü Livaneli ile okuma ile programına devam edecek.

Yarın "Hrant Dink Cinayeti" dosyası filminin Dünya prömiyeri yapılacak.

Bugün Türkiye'den festivale katılanlar:
Prof. Dr. Murat Belge ("Türkiye Nereye?" adlı açık oturum)
Can Dündar (Pazar günkü "Mustafa" filminin Almanya Prömiyeri)

http://fftd.net/NEWS.187+M52087573ab0.0.html





E-Bülten No 8

GERİ SAYIM BAŞLADI
BİR KENT FESTİVALİ BEKLERKEN

Bu yılki festivalin onur ödülü sahibi Armin Mueller-Stahl, geçen yılın onur ödülü sahibi Zülfü Livaneli, Türkiye sinemasının uluslararası ışığı Nuri Bilge Ceylan, Almanya’nın tartışılmaz kıdemli yönetmenlerinden Michael Verhoeven ve 15’in üzerinde konuk sanatçılar 11 günlük bir sanat buluşması maratonunu bu Perşembe günü 19:00’da Tafelhalle’de yapılacak açılışla başlatacaklar.

Günlerdir biletleri tükenen açılışa ünlü politikacılardan Federal
Almanya Hükümeti Avrupa Entegrasyonu Sorumlusu Devlet Bakanı Günter Gloser, Bavyera Devlet Bakanı Dr. Markus Söder, Nürnberg Başkonsolosu Selim Kartal, Robert Bosch Vakfı Temsilcisi Christian Hänel gibi birçok önde gelen kişiler katılıyorlar.

Türkiye’den ve Almanya’dan bir çok TV kuruluşunun katılacağı ve TRT’nin naklen yayın yapacağı töreni Berlin’den Loretta Stern ve İstanbul’dan Sermiyan Midyat Türkçe ve Almanca olarak sunacaklar

Festival etkinliklerine kalan bileterin ön satışları başlamıştır: 0911 231 4000

html formatında hazırlanan festival bülteni için tıklayınız
http://fftd.net/NEWS.187+M52087573ab0.0.html




E-Bülten No 7

FESTİVALDE DÜNYA PRÖMİYERİ: „HRANT DINK CİNAYETİ DOSYASI“

Osman Okkan ve Simone Sitte’nin hazırladıkları „Hrant Dink Cinayeti Dosyası (Link: http://fftd.net/Die-Mordakte-Hrant-Dink.294+M52087573ab0.0.html)“ festival programında 28 Şubat Cumartesi günü saat 17:00’de ilk defa kamuoyuna tanıtılacak.

Festivalde belgeselin 80 dakikalık sinema versiyonunun ilk gösterimi, ya da Dünya Prömiyeri, ARTE, Kuzey Ren Westfalya Sinema Fonu ve Türkiye/Almanya Kültür Forumu’nun destekleriyle gerçekleşiyor.

Filmin gösteriminden sonra uzmanlar arasında „Quo Vadis Türkiye ?“ adlı Türkiye’deki politik ve toplumsal gelişmelerin tartışılacağı bir açık oturum düzenlenmiştir.

Açık Oturum: Quo Vadis Türkiye?
http://fftd.net/Acik-oturum.293+M52087573ab0.0.html

28 Şubat Cumartesi, 18:30, Festsaal, Künstlerhaus, Nürnberg

Prof. Dr. Murat Belge
Yayımcı, Yazar ve Ögretim Görevlisi

Etyen Mahçupyan
AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, İstanbul
Cem Özdemir
Avrupa Parlamentosu Milletvekili, Yeşiller Partisi Eş Başkanı
Osman Okkan
Belgesel Yönetmeni ve Gazeteci
Açık oturumu Nürnberger Nachrichten Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni
Heinz-Joachim Hauck yönetecektir.



E-Bülten No 4
3.02.2009

Festival Nuri Bilge Ceylan’ın „Üç Maymun“ filmiyle açıyor

14. Türkiye/Almanya Film Festivali 26 Şubat Perşembe günü 19:00’da başlayacak törenle Nürnberg’in Tafelhalle salonunda açılıyor. Törenden sonra festivalin açılış filmi olarak Nuri Bilge Ceylan’ın „Üç Maymun“ filmi gösterilecek.

„Üç Maymun“ filmiyle Nuri Bilge Ceylan Dünya’nın en önemli festivali olan Cannes Film Festivali’nde „en iyi yönetmen“ seçilmişti.

Açılış galasına Nuri Bilge Ceylan ve filmin oyuncularından Yavuz Bingöl, Hatice Aslan, Ahmet Rıfat Şungar ve Ercan Kesel katılacaklar. Açılış töreni ve filmi için biletler ön satışta Nürnberg Belediyesi’nin Kultur Information gişelerinden (0911 231 4000) temin edinilebilir.




E-Bülten No 3
28.01.2009

Uzun metraj yarışma programı belli oldu
Toplam 10 film uzun metraj yarışma programında...

Yarışmaya Almanya'dan beş film katılıyor. Bosna'da savaş sonrası dönemi anlatan Aida Begićs'in ilk filmi "Snow" (Kar), Michael Glawogger'in Josef Haslinger'in en çok satanlar listesinde yer alan aynı adlı kitabından uyarlanmış "Das Vaterspiel" (Baba Oyunu) adlı filmi, Yunan mitolojisini hatırlatan Olav F. Wehling'in nesil draması Kronos, Türk - Alman yönetmen Sinan Akkuş'un kültürlerin birbirleriyle kaynaştığı Almanya'daki klişe ve ön yargıları gösteren komedi filmi "Evet, ich will" - yönetmenin aynı zamanda ilk uzun metraj filmidir - ve son olarak da Ina Weiss'ın ağır bir aile dramını beyaz perdeye taşıdığı filmi "Der Architekt" (Mimar). Tüm filmler 2008 yılı yapımlı olup, Nürnberg'de ilk defa gösterilecekdir.

„Hayat Var“ Türkiye'den ödül için yarışacak olan filmler ise Özcan Alper'in bir muhalifin portresini anlatan filmi "Sonbahar", Derviş Zaim'in suç, ceza ve kurtuluşu anlatan beşinci uzun metraj filmi "Nokta", dokunaklı bir ortamı resmeden Reha Erdem'in "Hayat Var" adlı filmi, Hüseyin Karabey'in Irak Savaşı esnasında yaşanmış bir aşk hikayesini konu eden belgesel filmi "Gitmek" ve Atalay Taşdiken'in ilk filmi olan Mommo. Filmlerden üçü Nürnberg'de Almanya prömiyerlerini yapacaklar.Diğer iki film ise Nürnberg'de ilk defa gösterilecek.

Festivalin diğer bölümleri önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.


Uzun Metraj Yarışma Listesi

Evet, ich will!
D 2008, 90 dak.
Yönetmen: Sinan Akkuş
Oyuncular: Oliver Korittke, Lale Yavaş
"Allah'ın emri, peygamberin kavliyle, kızınızla evlenmek istiyorum." Yanıt her ne kadar "evet" olsa da, evliliğin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini asıl belirleyen, kahve falında ne çıktığıdır. Bu sempatik Alman - Türk komedisinde birbirinden farklı beş karakter kültürel ve ailevi zorluklara rağmen "evet" demek istiyorlar.


Gitmek - My Marlon and Brando
TR 2008, 92 dak.,
Yönetmen: Hüseyin Karabey
Oyuncular: Ayça Damgacı, Hama Ali Khan
Irak Savaşı sırasında yaşanmış gerçek bir aşk hikayesi. İstanbul'da film setinde tanışan Türk oyuncu Ayça ile Iraklı Kürt oyuncu Hama Ali'nin hikayesi. Çekimlerden sonra ikisi de kendi dünyalarına geri dönerler: Ayça İstanbul'da Hama Ali ise Irak'ta yaşamaktadır. Savaşın patlamasıyla Hama Ali Irak'ta kalır. Bekleyiş onlar için işkenceye dönüşmüştür. Ayça beklemekten vazgeçer ve Hama Ali'ye ulaşmak üzere macera dolu ve tehlikeli bir yolculuğa koyulur.
Filmin ilgi çekici özelliklerinden biri başrol oyuncularının gerçek yaşamlarını beyazperdede oynuyor olmaları. Romantizm ve şiirsellik dolu bir aşk filmi.


Das Vaterspiel
„Baba oyunu“
ADF 2008, 101 dak.
Yönetmen: Michael Glawogger
Oyuncular: Helmut Köpping Christian Tramitz, Sabine Timoteo
35 yaşındaki Rupert Kramer, takma adıyla Ratz, Avusturyalı bir bakanın oğludur. Politikayı güçlü babasına karşı çıkabilmek için şiddetle reddetmektedir. Geceler boyunca bilgisayar önünde bir oyun yaratmak için uğraşır. Oyunun amacı babaları yok etmektir. Bir gün gençlik aşkı Mimi’den bir telefon gelir, Ratz’in Mimi’ye acilen yardım etmesi gerekmektedir. New York’a gelmiş bu üç ailenin kaderleri Ratz’ın, ailesinin Nazi geçmişiyle yüzleşmesi anlamına gelen bir hikayeyle birbirine bağlıdır.
„Çalışan Adamın Ölümü“ adlı belgeseliyle tanınmış Avusturyalı yönetmen Michael Glawogger Josef Haslinger’in romanını sinemaya uyarlayarak bir toplumu grotesk ve komik yönleriyle resmetmeyi başarmış.

Der Architekt
„Mimar“
D 2008, 92 dak.,
Yönetmen: Ina Weisse
Oyuncular: Josef Bierbichler, Sophie Rois
Ina Weisse bugüne kadar sinema dünyasında adını „Karlar Ülkesi“, „Bulutların Bilgeliği“ gibi filmlerdeki oyunculuğuyla adını duyurdu. Şimdi ise etkileyici bir uzun filmle yönetmen olarak karşımıza çıkıyor.
Mimar Georg Winter istemeyerek annesinin cenazesine katılmak üzere 20 yıldan beri gitmediği köyüne geri gider. Vasiyetin açıklanma süreci, Georg’un gençlik aşkı Hannah ve uzun zamandan beri içinde bastırdığı sorunlar Georg’u geçmişiyle yüzleşmek zorunda bırakır. Köyün çığ düsmesi sonucu dünyayla alakasının tamamen kesilmiş olması Georg’a hiçbir kaçış yolu bırakmaz.
Ina Weiss’in ilk filmi Uluslararası Hof Film Günleri’nde en çok ilgi gören aile dramlarından biri olmuştur.


Nokta
TR 2008, 78 dak.,
Yönetmen: Derviş Zaim
Oyuncular: Mehmet Ali Nuroğlu, Serhat Kılıç, Settar Tanrıöğen
Hapishaneden yeni çıkan hattat Ahmet, arkadaşı Selim’e yardım etmek zorunda kalır. Selim'in acilen paraya ihtiyacı vardır ve planı da hazırdır. Aile mirasında tarihi değeri yüksek 13. yüzyıldan kalma bir Kuran bulunmaktadır. Kuran'ı sattıkları takdirde ellerine bir milyon avro geçecektir. Ahmet hemen birkaç gangster ayarlar. Mafyayla islerin şakaya gelmeyeceğini fark eden Selim daha sonra korkuya kapılır.
Derviş Zaim'in Cenneti Beklerken’den sonra çektiği son filmi olan "Nokta" 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde toplam beş dalda ödül alarak festivalin en çok ödül alan iki filminden biri olmuştur. Nokta'nın kazandığı ödüller arasında "En İyi Yönetmen Ödülü" de yer almaktadır.


Mommo
TR 2009, 94 dak.
Yönetmen: Atalay Taşdiken
Oyuncular: Elif Bülbül, Mehmet Bülbül, Mete Dönmezer, Mustafa Uzunyılmaz
Dokuz yaşındaki bir çocuk hem ağabey, hem baba hem de anne olabilir mi? Bu soruya küçük Ayşe hemen "evet" diye cevap verecektir çünkü ağabeyi Ahmet her şeyi yapabilmekte, hiçbir şeyden korkmamaktadır. Karanlık bir duvar deliğinde yaşayan "Kara Adam" bile onu korkutamamaktadır. Gerçekte Ahmet de küçük bir çocuktur. Ama annesinin ölümünden sonra babaları onları terk edince tüm aile bireylerinin rollerini üstüne almıştır. Ayşe ağladığında onu avutur, saçlarını tarar ve ona masallar anlatır. Birbirlerine sarılıp düşman dünyaya karşı savaşacaklarına dair yeminler ederler.
Atalay Taşdiken ilk filminde duygusal bir hikayeyi çok sade bir şekilde anlatmayı başarmış.


Sonbahar
TRD 2008, 106 dak.
Yönetmen: Özcan Alper
Oyuncular: Onur Saylak, Megi Koboladze
Siyasi hükümlü Yusuf hapishaneden çıktığında hasta ve kuvvetsizdir. Yaşamının son anlarını, doğum yeri olan, Doğu Karadeniz'de Gürcistan sınırına yakın köyde geçirmeye karar verir. Köyde onu sadece yaşlı annesi ve çocukluk arkadaşı Mikail karşılar. Yusuf Mikail’le gittiği meyhanede çalışan güzel Eka'yla tanışır. Eka Yusuf'u alıştığı hayatın tamamen dışına çıkarır.
32 yaşındaki genç yönetmen Özcan Alper etkileyici görüntülerle filminde demokrasi ve aşk için savaşmayı anlatıyor.


Kronos
D 2008, 87 dak.
Yönetmen: Olav F. Wehling
Oyuncular: Sergej Moya, Isolde Barth
Yunan mitolojisini andıran bir kıyamet öyküsü: Aile reisi Uranos karısı ve çocuklarıyla birlikte Fas’da, çölden geçerek kaçmaktadırlar. Uranos’un verdiği beylik kararları oğlu Kronos kınamaktadır. Yavaş yavaş Kronos babasından nefret etmeye başlar. Bu sırada kız kardeşi Rhea ile birbirlerine sınırları aşan hisler duymaya başlarlar.


Hayat var
TR 2008, 121 dak.
Yönetmen: Reha Erdem
Oyuncular: Elit Işcan, Erdal Beşikçioğlu, Levend Yılmaz
Hayat (14), babası ve yatalak dedesi ile birlikte, İstanbul Boğazı'na açılan bir dere ağzına kurulmuş, derme çatma ahşap bir evde yaşamaktadır. Boğaz, güzel olduğu kadar da karanlık ve tehlikelidir. Babası ailenin yaşamını sağlamak için bir yandan küçük teknesiyle bu sularda balıkçılık yaparken, diğer yandan da birtakım yasadışı işlere girip çıkmaktadır. Baba, büyük gemilerdeki denizcilere eğlenmeleri için kız ayarlamaktadır. Hayat, bu zorlu, sert ve acımasız dünyada babasının ve dedesinin tek güneş ışığıdır. Ödenmesi olanaksız bir borcun altına giren babanın sahip olduğu tek değerli varlık kızı Hayat'tır. Yaşama sıkı sıkıya sarılan Hayat, bu zorlu, dünyadaki adaletsizliklere karşı cesaretini, dayanıklılığını ve umudunu yitirmez.
Reha Erdem bu filminde küçük bir kızın yaşam mücadelesini anlatan bir dramı konu etmiş. Yoksulluk, fahişelik ve şiddet bataklığının içine dalmayı başarmış.


Snijeg
„Kar“
BA 2008, 87 dak.,
Yönetmen: Aida Begić
Oyuncular: Zana Marjanović, Jasna Ornela Bery
Bosna’da her şeyden uzak bir dağ köyü. Bir zamanlar burada yaşanmış olanlar nerdeyse unutulmuş gibi gözüküyor. Fakat insan dikkatli baktığında Balkanlar’da yaşanan savaşın bıraktığı derin izleri kolayca görebiliyor. Köyde yaşayan altı kadın: Kocalarını kaybetmiş, evleri harabeye dönüşmüş. Bir inşaat firması kadınların elindeki tek varlıkları olan küçük toprak parçalarını satın almak istiyor. Genç yönetmen Aida Begić , filminde “karda bıraktığımız izler nelerdir?” sorusunun cevabını arıyor. Yönetmen ilk filminde etkileyici, otantik bir çalışma ortaya çıkarmayı başarmış. Filmin seyirciye ulaştırdığı sakinlik ve detaylarda gösterdiği dikkat, Cannes Film Festivali’nde “Eleştirmenler Büyük Ödülü“nü kazandırmıştır.


BELGESEL FILM YARIŞMASI

4857
TR 2008, 30 dak.,
Yönetmen: Petra Holzer, Selçuk Erzurumlu, Ethem Özgüven
Tuzla'daki mezarlıktan tersane gözükmektedir. Bu tersanede milyonlar değerinde gemiler inşa edilmekte, inanılmaz karlar kazanılmaktadır. Son 18 ayın bilançosu ise başka rakamları göstermektedir: 18.500 yaralı ve 85 ölü. Tersanede hiçbir güvenlik önlemi uygulanmamakta, ölümle sonuçlanan kazaların tutanakları rötuşlanmaktadır. Film, hakları sömürülen tersane işçilerin haklarını kazanmak için yaptıkları protestoları gösterirken, işçilerin haklarını hatırlatıyor.


Alle anders - alle gleich
„Herkes Farklı - Herkes Eşit“
DE 2008, 70 dak.,
Yönetmen: Dirk Lienig
"Hoyerswerda" kelimesi yabancı düşmanlığı, sosyal eşitlik hayallerinin küçülmesi, hatta sona ermesiyle eş anlamlı bir kelime. Taylandlı, Ukraynalı ve Iraklı beş genç, ellerinde bir kamerayla evsizler evine, bir okul avlusuna ve alışveriş merkezine giderler. Kanıtlamak istedikleri şey, entegrasyonun aslında sadece iletişimle ilgili olduğudur.


Das andere Ich
„Öteki ben“
A 2008, 102 dak.,
Yönetmen: Mukadder Püskürt
Film, Avusturya'daki Türk ve Kürt kadınların yaşamlarını anlatıyor. Film süresince yapılan röportajlarda kadınlar gönül ilişkileri, evlilik, heteroseksüellik ve eşcinsellik hakkında tüm fikirlerini açıkça dile getiriyor, klişelerden uzak bir portre çiziyorlar. Film toplumsal ve kişisel sınırları ve bu sınırların nasıl aşıldığını konu ediyor.


Karanlığın Gözleri
TR 2007, 29 dak.,
Yönetmen: Can Diker
Üç çocuk babası İsa Çayırlı çok düşük bir maaşla karanlık, nemli ve pis bir ortamda çalışmaktadır. Zonguldak'ta kömür işçisidir. Yapılacak en ufak bir hata İsa'nın ve iş arkadaşlarının hayatına mal olabilir.


Gurbet - In der Fremde
A 2008, 93 dak.,
Yönetmen: Kenan Kılıç
60'lı yıllarda işçi olarak Türkiye'den Avusturya'ya getirilen "misafir işçiler"in öyküsü. Onlar ümitleri ve korkularıyla beraber geldiler. Neden onları buraya getirdiler? İçlerinden dokuzu o zor zamanların hikayesini anlatıyor.


İşkenceye Tolerans
TR 2008, 22 dak.,
Yönetmen: Armağan Pekkaya, Umut Kol
Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla başlayan dönemle birlikte, hızla yayılan sömürgeci savaşlar sonucu, yüzyıllar boyunca verilen mücadelelerle oluşturulan insan hakları hukukunun tamamı ihlal edilmiştir. Türkiye de insan hakları ihlallerinden nasibini almıştır. Devletlerin terk ettiği insan hakları alanında, mücadele halklara kalmıştır.



KISA FİLM YARIŞMASI


I Don’t Feel Like Dancing
„Dans Etmek İstemiyorum“
DE 2008, 7 dak.,

I Don’t Feel Like Dancing
Yönetmen: Evi Goldbrunner, Joachim Dollhopf
Bir savaş bölgesi. Üç asker kafalarını dağıtmak, kızlarla tanışmak için disko aramaktadırlar. Yöre sakinlerinden bir kız askerlerden birinin dikkatini çeker. Üç arkadaş kızı takip etmeye başlarlar...

Police
TR 2008, 7 dak.,
Yönetmen: Cemil Ağacıkoğlu
Çok iyi tasarlanmış bir polis baskınının son 17 dakikası. Herkes tetikte beklemede. Suçluyu yakalayabilecekler mi? Gangster filmlerinin soğukkanlılığını öven bir kısa film...

The secret adventures of the projectionist
„Bir Makinistin Gizli Maceraları“
DE 2008, 5 dak.,
Yönetmen: Max Sacker
Obsesif bir film gösterimcisi sinema perdesindeki bir diva tarafından baştan çıkarılır ve kendisini sinema tarihinin en şaşalı zamanlarının yaşandığı devirlerin ortasında bulur. “Metropolis” gibi klasikleşmiş sinema filmlerine ve “Kara„ Film, antik film tarzı sinemaya saygısını sunan bir kısa film.

Evladiye
Tr 2008, 5 dak.,
Yönetmen: Eray Mert
Üç cep telefonu, kaygılı bir annenin üç telefon konuşması, üç kimlik. Bu genç, üzgün kadın kimdir? Gerçeği saklamak kolay değildir...

Das Mädchen mit den gelben Strümpfen
„Sarı Çoraplı Kız“
DE 2008, 6 dak.,
Yönetmen: Grzegorz Muskala
Genç bir çift, günü yatakta geçirmekte, yaşlanmakla ilgili konuşmaktadırlar. Çocuk kıza evlenme teklif eder, kız kabul etmez. Çocuk tekrar tekrar dener. Ortada aşk ve aşkın insanın elinden alınmasıyla ilgili provokatif bir oyun sürmektedir. Peki, bu ilişkide çorapları giyen kimdir?

Pembe İnek
TR 2008, 14 dak.,
Yönetmen: Onur Gürsoy
Zihinsel engelli küçük Erhan konuşamamaktadır. Köyün tüm çocukları Erhan'la dalga geçmektedir. Babası ise sadece onu aşağılar ve tokat atar. Erhan'ın eline bir gün pembe boya dolu bir kova geçer...

Tek Notalık Adam
TR 2008, 14 dak.,
Yönetmen: Dağhan Celayir
Senfoni orkestrasının her zaman en arkasında oturan adamı aslında kimse fark etmez. Çünkü o ziline sadece tek bir nota vurmaktadır ve o tek vuruşla taptığı kızın kalbini fethetmeye çalışmaktadır.

Gemeinschaft
„Topluluk“
CZ 2008, 4 dak.,
Yönetmen: Özlem Akın
Beş bağımsız kişi, diğer insanlar tarafından farkedildikten sonra “beş” olurlar ve “beş” kalabilmek için ellerinden geleni yaparlar. Altıncıya kesinlikle yer yoktur. Franz Kafka'nın "Gemeinschaft" eserinden uyarlanmış animasyon kısa film.

Hakim
DE 2008, 15 dak.,
Yönetmen: İsmail Şahin
Bir yaşındaki Hakim ölü annesinin yanında bir kulubede bulunur ve Aids'li yetimlerin kaldığı yetimhaneye getirilir. Yetimhanede Aga adlı bakıcı Hakim'le yakından ilgilenir. Önemli olan tek şey mutlu bir hayat sürmeleridir.

Pencereler Ardında
TR 2008, 15 dak.,
Yönetmen: Cenk Ertürk
Köyde kimse Baba'yı sevmez. Yakında öleceğini hisseden Baba, köyde kimsenin kendisini gömmeyeceğini, ölüsünün ortada kalacağını düşünür. Kendisini gömmesi için şehirden Oğul’u çağırır. Oğul ve Baba’nın konuşacakları vardır. Cehalet, bilgelik, şehirli ya da köylü olmak hakkında …‘Oğul’lar sadece rüyalarda gelir ve ‘Baba’lar yalnız beklerler ölümü.

Love Apples
„Aşk Elmaları“
AUS 2008, 17 dak.,
Yönetmen: Ali Kasap
Sophia'nın gözünde kocası Lütfi pısırık işe yaramaz biridir. Sophia, kocasını onlarla birlikte Avusturalya'da tarım işcisi olarak çalışan güçlü kaslara sahip Emir'le aldatmaktadır. Lütfi ailesini kaybetmemek için durumu görmezden gelmektedir. Fakat eninde sonunda gerçekle yüzleşmesi gerekmektedir.









E-Bülten No 2
8.01.2009

Geri Sayım başladı: Festival 26 Şubat’ta açılıyor

Heyecanla beklenen Türkiye / Almanya Film Festivali’nin programı kesinleşmeye başladı. Festival yönetmeni Ayten Akyıldız şu ana kadar belirlenen programa göre bu seneki festivalin de çok kaliteli bir içeriğe sahip olacağını dile getiriyor.

26 Şubat tarihinde bu yıl perdelerini 14. kez açacak olan Türkiye / Almanya Film Festivali, özellikle her iki ülkenin kültürlerini ve insanlarını buluşturan, uluslararası boyutta ilgi gören önemli kültürel etkinlikler arasında yer alıyor. Festival düzenleyicilerinin amacı iki ülkeyi kültürel anlamda yakınlaştırarak farklı kültürlerin doğru algılanmasında etkileyici olmak, değişik platformlar sunabilmek icin buluşma ortamı oluşturabilmek.

Festivalin sunduğu platformda bu yıl da 11 gün boyunca Türk ve Alman sinema sanatçıları uzun metraj, belgesel ve kısa filmlerini yarışma ve yarışma dışı bölümlerde tanıtma ve tanıma olanağını bulacaklar. Planlanan çeşitli yan etkinlikler ile festivali büyük bir kültür-sanat şenliğine dönüştürecekler.
Festivalin en eski yarışma bölümü olan kısa ve belgesel film yarışma programı belirlenmiş durumda. Toplam dört ülkeden 11 kısa film ve ve üç ülkeden 6 belgesel film yarışma programına alınmıştır:




Kısa Film Yarışması

I Don’t Feel Like Dancing
„Dans Etmek İstemiyorum“
DE 2008, 7 dak.,
Yönetmen: Evi Goldbrunner, Joachim Dollhopf
Bir savaş bölgesi. Üç asker kafalarını dağıtmak, kızlarla tanışmak için disko aramaktadırlar. Yöre sakinlerinden bir kız askerlerden birinin dikkatini çeker. Üç arkadaş kızı takip etmeye başlarlar...

Police
TR 2008, 7 dak.,
Yönetmen: Cemil Ağacıkoğlu
Çok iyi tasarlanmış bir polis baskınının son 17 dakikası. Herkes tetikte beklemede. Suçluyu yakalayabilecekler mi? Gangster filmlerinin soğukkanlılığını öven bir kısa film...

The secret adventures of the projectionist
„Bir Makinistin Gizli Maceraları“
DE 2008, 5 dak.,
Yönetmen: Max Sacker
Obsesif bir film gösterimcisi sinema perdesindeki bir diva tarafından baştan çıkarılır ve kendisini sinema tarihinin en şaşalı zamanlarının yaşandığı devirlerin ortasında bulur. “Metropolis” gibi klasikleşmiş sinema filmlerine ve “Kara„ Film, antik film tarzı sinemaya saygısını sunan bir kısa film.

Evladiye
Tr 2008, 5 dak.,
Yönetmen: Eray Mert
Üç cep telefonu, kaygılı bir annenin üç telefon konuşması, üç kimlik. Bu genç, üzgün kadın kimdir? Gerçeği saklamak kolay değildir...

Das Mädchen mit den gelben Strümpfen
„Sarı Çoraplı Kız“
DE 2008, 6 dak.,
Yönetmen: Grzegorz Muskala
Genç bir çift, günü yatakta geçirmekte, yaşlanmakla ilgili konuşmaktadırlar. Çocuk kıza evlenme teklif eder, kız kabul etmez. Çocuk tekrar tekrar dener. Ortada aşk ve aşkın insanın elinden alınmasıyla ilgili provokatif bir oyun sürmektedir. Peki, bu ilişkide çorapları giyen kimdir?

Pembe İnek
TR 2008, 14 dak.,
Yönetmen: Onur Gürsoy
Zihinsel engelli küçük Erhan konuşamamaktadır. Köyün tüm çocukları Erhan'la dalga geçmektedir. Babası ise sadece onu aşağılar ve tokat atar. Erhan'ın eline bir gün pembe boya dolu bir kova geçer...

Tek Notalik Adam
TR 2008, 14 dak.,
Yönetmen: Dağhan Celayir
Senfoni orkestrasının her zaman en arkasında oturan adamı aslında kimse fark etmez. Çünkü o ziline sadece tek bir nota vurmaktadır ve o tek vuruşla taptığı kızın kalbini fethetmeye çalışmaktadır.

Gemeinschaft
„Topluluk“
CZ 2008, 4 dak.,
Yönetmen: Özlem Akın
Beş bağımsız kişi, diğer insanlar tarafından farkedildikten sonra “beş” olurlar ve “beş” kalabilmek için ellerinden geleni yaparlar. Altıncıya kesinlikle yer yoktur. Franz Kafka'nın "Gemeinschaft" eserinden uyarlanmış animasyon kısa film.

Hakim
DE 2008, 15 dak.,
Yönetmen: İsmail Şahin
Bir yaşındaki Hakim ölü annesinin yanında bir kulubede bulunur ve Aids'li yetimlerin kaldığı yetimhaneye getirilir. Yetimhanede Aga adlı bakıcı Hakim'le yakından ilgilenir. Önemli olan tek şey mutlu bir hayat sürmeleridir.

Pencereler Ardında
TR 2008, 15 dak.,
Yönetmen: Cenk Ertürk
Köyde kimse Baba'yı sevmez. Yakında öleceğini hisseden Baba, köyde kimsenin kendisini gömmeyeceğini, ölüsünün ortada kalacağını düşünür. Kendisini gömmesi için şehirden Oğul’u çağırır. Oğul ve Baba’nın konuşacakları vardır. Cehalet, bilgelik, şehirli ya da köylü olmak hakkında …‘Oğul’lar sadece rüyalarda gelir ve ‘Baba’lar yalnız beklerler ölümü.

Love Apples
„Aşk Elmaları“
AUS 2008, 17 dak.,
Yönetmen: Ali Kasap
Sophia'nın gözünde kocası Lütfi pısırık işe yaramaz biridir. Sophia, kocasını onlarla birlikte Avustralya'da tarım işçisi olarak çalışan güçlü kaslara sahip Emir'le aldatmaktadır. Lütfi ailesini kaybetmemek için durumu görmezden gelmektedir. Fakat eninde sonunda gerçekle yüzleşmesi gerekmektedir.



Belgesel Film Yarışması

4857
TR 2008, 30 dak.,
Yönetmen: Petra Holzer, Selçuk Erzurumlu, Ethem Özgüven
Tuzla'daki mezarlıktan tersane gözükmektedir. Bu tersanede milyonlar değerinde gemiler inşa edilmekte, inanılmaz karlar kazanılmaktadır. Son 18 ayın bilançosu ise başka rakamları göstermektedir: 18.500 yaralı ve 85 ölü. Tersanede hiçbir güvenlik önlemi uygulanmamakta, ölümle sonuçlanan kazaların tutanakları rötuşlanmaktadır. Film, hakları sömürülen tersane işçilerin haklarını kazanmak için yaptıkları protestoları gösterirken, işçilerin haklarını hatırlatıyor.

Alle anders - alle gleich
„Herkes Farklı - Herkes Eşit“
DE 2008, 70 dak.,
Yönetmen: Dirk Lienig
"Hoyerswerda" kelimesi yabancı düşmanlığı, sosyal eşitlik hayallerinin küçülmesi, hatta sona ermesiyle eş anlamlı bir kelime. Taylandlı, Ukraynalı ve Iraklı beş genç, ellerinde bir kamerayla evsizler evine, bir okul avlusuna ve alışveriş merkezine giderler. Kanıtlamak istedikleri şey, entegrasyonun aslında sadece iletişimle ilgili olduğudur.

Das andere Ich
„Öteki ben“
A 2008, 102 dak.,
Yönetmen: Mukadder Püskürt
Film, Avusturya'daki Türk ve Kürt kadınların yaşamlarını anlatıyor. Film süresince yapılan röportajlarda kadınlar gönül ilişkileri, evlilik, heteroseksüellik ve eşcinsellik hakkında tüm fikirlerini açıkça dile getiriyor, klişelerden uzak bir portre çiziyorlar. Film toplumsal ve kişisel sınırları ve bu sınırların nasıl aşıldığını konu ediyor.

Karanlığın Gözleri
TR 2007, 29 dak.,
Yönetmen: Can Diker
Üç çocuk babası İsa Çayırlı çok düşük bir maaşla karanlık, nemli ve pis bir ortamda çalışmaktadır. Zonguldak'ta kömür işçisidir. Yapılacak en ufak bir hata İsa'nın ve iş arkadaşlarının hayatına mal olabilir.

Gurbet - In der Fremde
A 2008, 93 dak.,
Yönetmen: Kenan Kılıç
60'lı yıllarda işçi olarak Türkiye'den Avusturya'ya getirilen misafir işçilerin öyküsü. Onlar ümitleri ve korkularıyla beraber geldiler. Neden onları buraya getirdiler? İçlerinden dokuzu o zor zamanların hikayesini anlatıyor.

İşkenceye Tolerans
TR 2008, 22 dak.,
Yönetmen: Armağan Pekkaya, Umut Kol
Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla başlayan dönemle birlikte, hızla yayılan sömürgeci savaşlar sonucu, yüzyıllar boyunca verilen mücadelelerle oluşturulan insan hakları hukukunun tamamı ihlal edilmiştir. Türkiye de insan hakları ihlallerinden nasibini almıştır. Devletlerin terk ettiği insan hakları alanında, mücadele halklara kalmıştır.





E-Bülten No 1
14.07.2008

14. Türkiye / Almanya Film Festivali - Yarışma Bölümlerine Davet

26 Şubat - 08 Mart 2009 tarihleri arasında Nürnberg'de!
14.sü gerçekleşecek olan Türkiye / Almanya Film Festivali, tüm dünyadan Almanya ve/veya Türkiye kökenli sinema sanatçılarını Festivale davet ediyor.

Festivalde yer alacak yarışma bölümlerine ya da özel gösterimlere filmlerini göndermek isteyen sanatçılarımız için filmlerin son gönderilme tarihi katılım formlarında belirtilmiştir.

Festivalin yarışma bölümleri
Uzun Metraj Film Yarışması
Belgesel Film Yarışması
Kısa Film Yarışması

İki ülke sinema sanatı arasında kültürlerarası diyaloga hizmet eden Almanya çapındaki en önemli festival olarak kabul gören Türkiye / Almanya Film Festivali, sanatçılarımızın ve sinemaseverlerin katılımlarını bekliyor.

Başvurularınız için…

Filmfestival Türkei/Deutschland
Künstlerhaus K4
Königstraße 93
90402 Nürnberg
Tel:: 0911-9296560
Fax: 0911-9296561
Web: www.fftd.net
Email: festival@interforum.net