17. Türkiye/Almanya Film Festivali

1-11 Mart 2012
Son Başvuru Tarihi: 15 Kasım 2011

Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.92919058



E-Bülten No 19
20.03.2012
Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.92919058

Teşekkür Ederiz
17. Türkiye / Almanya Film Festivali’nin başarılı bir şekilde gerçekleşmesinde bizlere destek veren başta seyircimize ve sanatçılarımıza, yardımlarını esirgemeyen bütün yapımcılara, film dağıtımcılarına, festival üzerine haber veren bütün medya mensuplarına, maddi destekte bulunan kurumsal destekçilere ve sponsorlarımıza çok teşekkür ederiz.

Bu güzel ve örnek desteğin 14-24 Mart 2013 tarihlerinde düzenleyeceğimiz 18. Türkiye / Almanya Film Festivali’nde de sürmesi dileğiyle …
Festival Ekibiniz




E-Bülten No 18
11.03.2012
Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.92919058

2012 Ödülleri - Jüriler kararlarını verdiler
Uzun metraj film yarışması
En iyi film:
Paylaştırılmıştır (ex aequo)
„Barbara“ Yönetmen: Christian Petzold
„Lal Gece / Nacht der Stille“ Yönetmen: Reis Çelik

En iyi erkek oyuncu: İlyas Salman
Film: „Lal Gece / Nacht der Stille“
Yönetmen: Reis Çelik

En iyi kadın oyuncu: Dilan Aksüt
Film: „Lal Gece / Nacht der Stille“
Yönetmen: Reis Çelik

Öngören Ödülü
„Zenne“
Yönetmen: Caner Alper, Mehmet Binay

Seyirci Ödülü: „Kaddisch für einen Freund / Bir dost için hayır duası“
Yönetmen: Leo Khasin

Kısa film yarışması
En iyi kısa film: „Eisblumen / Buz Çiçekleri“
Yönetmen: Susan Gordanshekan

En iyi ikinci kısa film: „Long Distance Call / Uzak Mesafeli Görüşme“
Yönetmen: Grzegorz Muskala

En iyi üçüncü kısa film; „Ali Ata Bak“
Yönetmen: Orhan İnce







E-Bülten No 17
9.03.2012
Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.92919058

David Wurawa, Enkelejd Lluca ve Ramin Yazdani Nürnberg'de

Reis Çelik Nürnberg'de Festival finale doğru!
Uzun metraj yarışmasına devam ederken, bu akşam Festsaal salonu kısa filmcilere ayrıldı. 18:30’dan sonra yarışacak 14 kısa filmin yönetmenleri ve temsilcileri festivalde aramızdalar.

Uzun metrajda Reis Çelik oyuncusu İlyas Salman ile birlikte filmini CineCitta’da tanıtacak.

Film gösterileri ve söyleşilerini takiben festival merkezinde caz gecelerinden sonra Cuma akşamı ibre Türkiye’ye dönüyor: „Cem Session“: Cem Karaca, Barış Manço, Edip Akbayram şarkılarıyla 22:00’da yelken açıyoruz.

Cumartesi akşamı filmlerden sonra Ödül Töreni var: Önce Ödüller ve sonra „Kumkapı Roman Night“ festival partisi.
Ayrıntı için ödül töreni sayfasına bakınız.





E-Bülten No 16
8.03.2012
Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.92919058

Uzun Metraj Filmleri Yarışması hız aldı
Yeni konuklar, yeni filmlerle Çarsamba günü festival hız aldı, Martin Bach ve Caner Alper filmlerini tanıttılar.

Perşembe günü yeni yarışma filmlerini festival programına devam edecek. Perşembe günü festivale katılan yeni konuklar: Reis Çelik, Leo Khasin, İlyas Salman, Kerem Can, Erkan Avcı, Enkelejd Lluca, David Wurawa, Ramin Yazdani, Lena Liberta, Ayşegül Sahinbozkir, Susan Gordanshekan, Engin Kundağ, Hendrik M. Schmitt, Kaan Müjdeci, Devrim Erdogan, Ertuğ Tüfekcioğlu, Can Eren, Anca Miruna Lazarescu.




E-Bülten No 15
7.03.2012
Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.92919058

Uzun Metraj Filmler Yarışması başladı
Dört kişilik uzun metraj filmleri yarışma jürisi Nürnberg’de toplandı ve çalışmasına başladı. Türkiye’den üç ve Almanya’dan 5 uzun metraj filmin bulunduğu yarışma filmleri arasından jüri „en iyi film“, „en iyi kadın oyuncu“ ve „en iyi erkek oyuncu“ ödüllerini seçecek. Buna ek olarak festival seyircisi toplam 8 film arasından birine „seyirci ödülü“ verecek.

Uzun Metraj Film Yarışma Jürisi 2012:
Markus Aicher, Ayşe Polat (Başkan), Jochen Schmoldt ve Christian Zübert
Salı akşamı gösterileri arasında Christian Zübert’in altı yaşındaki bir Türk kızı ile bir Alman taksi şöförü arasındaki ilginç hikayeyi içeren „üç çeyrek hilal“ adlı filmi Festsaal salonunda kapalı gişe gösterildi. İster politik ister kültürel ayrılıklar olsun, insanlar arası ilişkideki güce ve öneme inandığını söyleyen Zübert, Türkler kendi kültürleriyle Almanya’nın önemli bir parçasını olduğunu ve bu ülkeyi kültürleriyle zenginliştirdiklerini, entegrasyon gibi kelimelerin altında yatan kendi kültüründen ödün verme gibi beklentilerin Almanya için yarar yerine zararlı olduğunu vurguladı.

Yarışma filmlerinden „Bruno gibi biri“ yapımcısı Alexander Funk tarafından tanıtıldı.

Çarşamba akşamı toplam dört yeni yarışma filmi festival seyircilerle buluşacak.
Festivali „İzlenimler“den ve „Basın Dosyası 2012“den de takip ediniz.






E-Bülten No 14
6.03.2012
Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.92919058

Serdal Doğan söyleşideSanatçılar okul gösterilerine bizzat katılarak renk veriyorlar.
Pazartesi akşamı festivalin üç değişik tarzda filmleri tanıtıldı ve söyleşilerde bulunuldu.
Nuri Bilge Ceylan’ın „Bir Zamanlar Anadolu‘da“ filmi büyük ilgiyle karşılanırken, söyleşiye katılan senarist ve oyuncu Ercan Kesal filmin oluşum hikayesi hakkında bilgi verdi. Alman seyircilerin „muhteşem“ ya da „inanılmaz güzel“ olarak nitelendirdikleri film festivalin kapanış filmi olarak Pazar günü tekrar gösterilecek.

CineCitta’da üst üste iki gösterisinin de dolu geçtiği „Sümela’nın Şifresi - Temel“ ve filmin sanatçılarından yönetmen Adem Kılıç ve oyuncularından Ruhi Sarı ve Çetin Altay ile yapılan söyleşisi festival seyircisine çok eğlenceli dakikalar yaşattı.

Akşamın söyleşili bir başka filmi ise „Unutma beni İstanbul“ idi. Filmin yapımcısının Serdal Doğan “İstanbul Kafkasya’dan Balkanlar’a kültürlerin izlerini taşıyan bir metropoldür ve bir milletin değil, hepimizindir. İstanbul unutulmaz, İstanbul sizi unutmaz“ sözleri sinemayı dolduran bir çok uluslu/kültürlü sinema severlerinde büyük sempati topladı.

Festival bugün yarışmalı bölümünü Christian Petzold’un Barbara adlı filmiyle açıyor. Jüri üyesi yönetmen Christian Zübert „Üç Çeyrek Hilal“ adlı filminin söyleşisine katılacak.

Festivali „İzlenimler“den ve „Basın Dosyası 2012“den de takip ediniz.






E-Bülten No 13
5.03.2012
Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.92919058

Festivale ilk hafta sonundan yoğun ilgi
Festival ilk hafta sonunu kısmen kapalı gişe film gösterileri ve yoğun ilgiyle takip edilen söyleşilerle kapattı.
Cumartesi akşamı Türkiye’den festivale katılan Hasan Tolga Pulat, Nesrin Cavadzade, Emre Kavuk „Güzel Günler Göreceğiz“ filmine gösterilen güzel reaksiyonlardan ve ilgiden çok memnun olduklarını ifade ettiler. „Fernes Land“ / „Uzak Ülke“ adlı filmin yönetmeni Kanval Sethi festival konseptine hayran olduğunu bildirirken, „Kasimir ve Karoline“ filminin yönetmeni Ben von Grafenstein festivalin sıcak atmosferin inanılmaz olduğunu açıkladı.

Pazar günü ise Alevi-Sünni gerilimindeki sorunları temel alan„Saklı Hayatlar“ filminin yönetmeni A. Haluk Ünal ile yapılan söyleşide yönetmen Türkiye’deki azınlıklarla ilgili yaşam anlayışındaki eksikliklerin tek biçim din ve kültür anlayışını dayatan devlet politikasından kaynaklandığını ve Türkiye’deki yaşamın daha çok hoşgörü hakettiğini söyledi.

Ahmet Haluk Ünal, I. Metin Ayçicek söyleşide
Erdal Kesen üzerine yapılan „Oğlumuz Erdal“ belgeselinin gösteriminden ve film sonra yönetmen Tunç Erenkuş’la yapılan söyleşiden özellikle genç seyircilerinin çok etkilendikleri gözlemlendi.

„Geriye Kalan“ filminden sonra yapılan söyleşide Devin Özgür Çınar iktidar statülerini korumak isteyen insanların erkek ya da kadın olmaksızın, hangi ülkede olursa olsun şiddete başvurduklarını dile getirdi.

„Son Olsun“ adlı filmin uluslararası gösterimine filmin yönetmeni Orçun Benli ve oyuncusu Deniz Uğur katıldılar. Bir 12 Eylül komedisi olarak da algılanan film kapalı gişe gösterimde büyük beğeni topladı.

„Saç“ filminin gösteriminden sonra filmin başrol oyuncusu Nazan Kesal ile yapılan söyleşide özellikle minimalist sinema ve bu sinemanın önemi üzerine uzun bir söyleşi yapıldı.

Festival bugün programına Cannes Film Festivali’nde ödül alan Nuri Bilge Ceylan‘ın „Bir Zamanlar Analodu’da“ filmi gösterilecek ve Ercan Kesal ile söyleşi yapılacak.
Buna paralel olarak Türkiye’de büyük ilgi toplayan „Sümela’nın Şifresi - Temel“ gösterilecek, filmin sanatçılarıyla söyleşi yapılacak.

Festivali „İzlenimler“den ve „Basın Dosyası 2012“den de takip ediniz.





E-Bülten No 12
3.03.2012
Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.92919058

Açılış sonrası festivalin ilk günü efsane oyuncu Tarık Akan’a aitti. Cuma akşamı filmler izleyen Akan akşamın ilerleyen saatlerinde Alman ve Türk seyircileriyle yaptığı söyleşide heyecanlı anlar yaşandı. Alman ve Türk medyasının büyük ilgi gösterdiği Akan Cumartesi günü İstanbul’a dönerken havaalanında yaptığı açıklamada Nürnberg festivalini 18 yıldır tanıdığını ve bütün güzel gelişmeleri bir yana festivalin özellikle Alman okul öğrencilerine bu derece yoğun bir şekilde ulaşmasının en önemli yanı olduğunu ve bundan mutlu olduğunu söyledi.

Festivalin ilk hafta sonu programına Türkiye’den ve Almanya’dan yeni konuklar katılıyorlar:
H. Orçun Benli, Nesrin Cavadzade, Devin Özgür Çınar, İsmail Deniz, Tunç Erenkuş, Golo Euler, Ulrich Günther, Emre Kavuk, Adnan Köse, Ali Murtaza, Kanwal Sethi, Nazan Kesal, Ercan Kesal, Hasan Tolga Pulat, Deniz Uğur, Ahmet Haluk Ünal.

Bundan sonraki e-posta Pazartesi günü öğleden sonra gönderilecektir.
Festivali „İzlenimler“den ve „Basın Dosyası 2012“den de takip edebilirsiniz.






E-Bülten No 11
2.03.2012
Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.92919058

Görkemli Açılışta Tarık Akan’a büyük ilgi

Tarık Akan Basın Toplantısında Açılış akşamı Sermiyan Midyat’ın standup stilinde yaptığı sunumla çok renkli geçti ve festival ilk günüyle birlikte hızlı start aldı.
Türk ve Alman sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdigi açılışta Anakent Belediye Başkanı Dr. Ulrich Maly ve T.C. Başkonsolusu Ece Öztürk Çil festivalde ulaşılan renkliliğin ve kaynaşmanın güncel yaşamda da aynı şekilde devam etmesini dilediler. Festival destekleyicilerinden Robert Bosch Stiftung ve Turkcell Europe da bu festivali özellikle seçtiklerini ve Almanya'daki ortak bir yaşama katkıda bulunmak için festivale destek verdiklerini vurguladılar.

Bu yılki onur ödülü Türkiye Sinemasının uluslararası arenada tanınmasına yaptığı büyük katkılarından dolayı Tarık Akan'a verildi. Ödülü Anakent Belediye Başkanı Dr. Ulrich Maly’den alan Tarık Akan ülkemin daha güzel günler görmesi için sanatçı olara ölene kadar mücadele edeceğini söyledi.

Açılış filmi YOL’un gösteriminden önce, filmin İsviçreli yapımcısı Donat Keusch filmin oluşumu ve Yılmaz Güney ile ilgili anılarını anlattı ve Türk ve Alman seyircilerde büyük ilgiyle karşılaştı.
Bu yılki onur ödülü Türkiye Sineması‘nın uluslararası arenada tanınmasına yaptığı büyük katkılarından dolayı Tarık Akan’a verildi. Ödülü Anakent Belediye Başkanı Dr. Ulrich Maly’den alan Tarık Akan ülkemin daha güzel günler görmesi için sanatçı olara ölene kadar mücadele edeceğini söyledi.

Bugün yapılan özel basın konferansında Tarık Akan ülkemi çok seviyorum ve bunun için sanatımı hep ülkemde sürdürmek istedim dedi. Politika üzerine gelen sorulara özetle şöyle dedi„Dünya’nın her yerinde her sanatçının politik duruş sorumluluğu vardır, demokrasisi az gelişmiş ülkelerde sanatçılarla ister istemez Almanya gibi ülkelere göre daha politik oluyorlar.







E-Bülten No 10
24.02.2012
Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.92919058

Festival Programı Basın Toplantısında Tanıtıldı

49’u prömiyer olan toplam 59 film ve sanatçılarla yapılacak 65’in üzerinde söyleşi ile Nürnberg 1 Mart’tan itibaren büyük bir sinema şenliğine sahne oluyor

Okul gösterimlerine 2000 öğrenci katılıyor

Festival programı bugün yapılan resmi basın toplantısında kamuoyuna tanıtıldı. Festival Başkanı Adil Kaya yaptığı açıklamada etkinliği „önümüzdeki hafta perşembe günü başlayacak Almanya’nın bu en önemli festivali aynı zamanda içerdiği ağırlık konuları itibarıyla da Almanya’da tek olma özelliğine sahiptir“ şeklinde değerlendirdi.

Dr. Matthias Strobel ise festivalin Nürnberg için çok önemli ve kentin kültürel etkinliklerinde bir doruk noktası olduğunu vurgularken, „iki kültür dünyasının farklı çehrelerini bu denli kapsamlı tanıtan kültürel etkinlikler pek mevcut değil. Kültür diyalog ve özellikle film sanatı farklı dünyaların kapısını açan bir anahtardır“ şeklinde konuştu.

Festivalden duyduğu gururu saklamayan Dr. Strobel ayrıca şunları söyledi: „Bu bağlamda özellikle okul gösterimlerine gösterilen büyük ilgiden son derece mutluyuz. Önümüzdeki on gün boyunca 75 sınıftan yaklaşık 2000 öğrenci festival filmlerini izleyecek. Bu sayı katılımda yeni bir rekor anlamına geliyor ve aynı zamanda festivalin sahip olduğu çekim gücünü de kanıtlıyor.“

Festival Yöneticisi Ayten Akyıldız ise Türkiye/Almanya Film Festivali’nin Türkiye sineması için de önemli bir konuma sahip olduğunu vurgularken, bunun nedenini, etkinliğin hem Türkiye sinemasının ülke dışında tanıtıldığı en büyük platform hem de Türk ve Alman seyirciler arasında gerçek bir kültür köprüsü işlevine sahip olmasına bağladı. Akyıldız ayrıca festivalin yıllardan beri Nuri Bilge Ceylan, Christian Petzold ve Fatih Akın gibi ünlü yönetmenler tarafından da desteklendiğini vurguladı.

Festival Başkanı Adil Kaya etkinliğe destek veren tüm kurum ve kuruluşlar ile sponsorlara teşekkür ederken, yarışma bölümlerine sahip bir festival gerçekleştirebilmelerini özellikle Robert Bosch Vafkı’nın desteğine borçlu olduklarını belirtti. Adil Kaya bir soru üzerine, bu gibi festivallerin ve sanatçıların verdiği desteğin özellikle genç insanların gelişimi ve arayışlarında paha biçilmez bir değere sahip olduğunu söyledi. Kaya, „Ortaya çıkan Nazi cinayetleri yüzünden bu gibi etkinlikleri devam ettirmek konusunda kuşkuya kapılınmaması“ gerektiğinin altını çizerken, ister Almanya’da isterse Türkiye’de var olan ırkçı düşüncelere karşı en iyi yanıtın Türkiye/Almanya Film Festivali gibi etkinliklerin olduğunu söyledi.

Festival Zenne, Mar, Bu Son Olsun, Güzel Günler Göreceğiz, Geriye Kalan gibi filmlerin uluslararası prömiyerlerini sunmaktan özellikle gurur duyuyor.







E-Bülten No 9
17.02.2012
Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.92919058

Berlinale’den Nürnberg’e
Berlinale’de ödül beklentisi doruk noktasına ulaşırken, Nürnberg kenti de büyük heyecanla 1 Mart akşamı açılacak olan Türkiye Almanya Film Festivali’ni beklemekte. Her yıl yoğun ilgiyle takip edilen 32 sayfalık Festival Gazetesi de dağıtıma girdi.

Biletlerini şimdiden garanti etmek isteyenlere:
açılış töreni ve gösterilecek bütün filmlerin ön satışı
Kultur-Info
Königstr. 93, Nürnberg,
Tel: 0911 231 4000
adresinde başlatıldı.

CineCitta’da yapılacak film gösterilerinin ön satışı da CineCitta kasalarında başlatılmıştır.





E-Bülten No 8
9.02.2012

Festival programı tamamlandı, geri sayım başladı
Heyecanla beklenen Sinema Dünyaları program bölümü belirlendi. Türkiye’den 19 filmin, Almanya’dan da 12 filmin gösterileceği bu bölümde toplam 31 film seyircilerimizle buluşacak.

Sinema Dünyaları Film Listesi
Bütün program bölümleri dikkate alındığında 60 film içeren festival bu yıl da her iki ülkenin sinema sanatı dünyasını kapsamlı bir şekilde tanıtacak. Almanya’dan 50 sanatçının Türkiye’den de 65 sanatçının seyircilerle söyleşilerde bulunmak üzere festivale katılacakları kesinleşti.

Yol | TR 1982, 100 dk., OmdU | Yönetmen: Şerif Gören
YOL açıyor, Bir Zamanlar Anadolu’da kapatıyor
11 günlük bir festival maratonundan sonra festivali geçtiğimiz Mayıs ayında Dünya’nın en saygın festivali Cannes’da Grand Prix ödülünü kazanan Nuri Bilge Ceylan’ın en yeni filmi „Bir Zamanlar Anadolu’da“ kapatacak.

1 Mart Perşembe akşamı kapılarını törenle açacak festivalin açılış filmi ise Dünya ve Türkiye sinemasının en önemli filmlerinden YOL. Festivalin bu yılki onur ödülünü alacak olan efsane oyuncu Tarık Akan açılışa katılıyor.
Bütün etkinliklerin zaman ve yerlerini içeren program cetveli web sayfamızdan edinilebilir.

60 filmin gösterimleri Kunst&KulturQuartier ve CineCitta’da bulunan toplam dört sinema salonunda yapılacak.
Açılış töreni ve filmlerin biletleri ön satışa sunulmuştur. Biletler şimdiden KunstKulturQuartier, Königstr.93, Nürnberg adresindeki KulturInformation‘dan temin edilebilir.

Bir Zamanlar Anadolu’da | TR 2011, 157 dk. | Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan




E-Bülten No 7
3.02.2012

Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi ve Filmleri belli oldu
Festival bu yıl da tanınmış uzmanlardan oluşan bir Türk-Alman jürisi ile yarışma filmlerini değerlendirecek olmaktan mutluluk duyuyor. Uzun metraj dalında jürimiz bu yıl „En İyi Film“, „En İyi Kadın Oyuncu“ ve „En İyi Erkek Oyuncu“ olmak üzere toplam 3 ödül verecek.

2012 Uzun Metraj Filmleri Jürisi:
Markus Aicher
Jochen Schmoldt
Melisa Sözen
Ece Temelkuran
Christian Zübert

Uzun Metraj Film Yarışması:
Uzun metraj yarışma dalında bu yıl Almanya’dan beş, Türkiye’den ise dört film yarışacak. Tanınmış yönetmenlerle birlikte, ilk filmleriyle yarışacak olan yönetmenler bizleri özellikle heyecanlandırmakta. Toplam 9 yarışma filmi gerek sanat anlayışlarıyla gerekse işledikleri konularla geniş bir sinema sanatı yelpazesine ulaşıyorlar. Kıbrıs ve Demokratik Almanya Cumhuriyeti’ne özel bakış, toplumsal kurallara aykırı gelen dostluklar, çocuk evlilikleri, nefret cinayetleri, eşcinsel hakları ve sevgisizlik gibi iki ülkede yaşayan halkların hikâyeleri.

Almanya’dan yarışmaya katılan filmler:

„Töte Mich“ (Öldür Beni) yönetmen Emily Atef, Nürnberg Prömiyeri
„Kaddisch für einen Freund“ (Bir Dost İçin Hayır Duası) yönetmen Leo Khasin, Nürnberg Prömiyeri
„Frankfurt Coincidences“ (Frankfurt Tesadüfleri) yönetmen Enkelejd Lluca, Nürnberg Prömiyeri
„Einer wie Bruno“ (Bruno Gibi Biri) yönetmen Anja Jacobs, Nürnberg Prömiyeri
„Barbara“ yönetmen Christian Petzold, Nürnberg Prömiyeri
Türkiye‘den yarışmaya katılan filmler:

„Can“ yönetmen Raşit Çelikezer, Almanya Prömiyeri
„Gölgeler ve Suretler“ (Schatten und Gesichter) yönetmen Derviş Zaim, Almanya Prömiyeri
„Lal Gece“ (Nacht der Stille) yönetmen Reis Çelik, Nürnberg Prömiyeri
„Zenne“ (Zenne - der Bauchtänzer) yönetmen M. Caner Alper, Mehmet Binay, Uluslarası Prömiyer

Seyirci Ödülü
Bu ödülün jürisi sevgili seyircilerimizden oluşmaktadır.

Öngören Ödülü:
Medya uzmanı ve insan hakları savunucusu Mahmut Tali Öngören anısına festivalin programında yer alan bir filme InterForum tarafından Öngören Ödülü verilmektedir.

Ödüller 10 Mart Cumartesi akşamı yapılacak ödül töreninde takdim edilecektir. Festival programının tamamı gelecek hafta ortasında açıklanacaktır.




E-Bülten No 6
21.01.2012

Efsane Oyuncu Tarık Akan Türkiye/Almanya Film Festivali Onur Ödülü’nü Alıyor

Tarık Akan Türkiye/Almanya Film Festivali sinemaseverleri 1-11 Mart tarihleri arasında 17. kez Nürnberg’e davet ediyor. Şubat’ın ilk haftasında açıklanacak olan programın doruk noktalarından birini oluşturan Onur Konuğu ise belli oldu.

Festivalin bu yılki Onur Ödülü, Türkiye’de sinema sanatının gelişimine ve uluslararası alanda tanınmasına yaptığı kalıcı katkılarından ötürü Tarık Akan’a veriliyor. Türkiye sinemasına damga vuran birçok filmde rol alan sanatçının, bu başyapıtların uluslararası alanda tanınmasında büyük payı var. Akan, özellikle 1982’de Cannes’da Altın Palmiye Ödülü’nü kazanan “Yol” filmindeki rolüyle Almanya’da da geniş bir kitle tarafından tanınıyor.

Tarık Akan, Türkiye/Almanya Film Festivali Onur Ödülü’nü, festivalin 1 Mart’ta Tafelhalle’de yapılacak açılış töreninde alacak. Festival kapsamında filmlerinden bir seçki de sunulacak olan sanatçı, 2 Mart’ta düzenlenecek bir söyleşide sinemaseverle buluşacak.

Festival programı Şubat’ın ilk haftasında açıklanacaktır.





E-Bülten No 5
17.01.2012

17. Türkiye / Almanya Film Festivali Programı tamamlanmak üzere
Kısa Film Yarışması 14 filmle hazır.
Kısa Film Jüri Başkanı: Yönetmen Tayfun Pirselimoğlu
1 Mart 2012 günü kapılarını 11 günlüğüne açacak olan 17. Türkiye / Almanya Film Festivali programı tamamlanmak üzere. Uzun metraj film yarışması ve programı çalışmaları sürerken, kısa film yarışma programı belirlendi.

Festivalin ikinci haftasında 9 Mart Cuma akşamı filmlerin gösterimi yapılacak.Yarışma bölümüne 200'den fazla kısa film gönderilmişti. 14 kısa filmin 6sı Türkiye'den, 7si Almanya'dan ve biri de Türk-Alman ortak yapımı. En iyi film (1.lik Ödülü), 2.lik Ödülü ve 3.lük Ödülü verilecek.

Kısa Film Yarışması Listesi:

Long Distance Call: Grzegorz Muskala, D, 20’
Süt: Ayşegül Şahinbozkır, TR, 7.05’
Eisblumen: Susan Gordanshekan, D, 30‘
Direk Aşk: Ertuğ Tüfekçioğlu, TR, 11‘
Brüder: Türker Süer, D, 23‘
Ali Ata Bak: Orhan Ince, TR, 12’
Wie ein Fremder: Lena Liberta, D, 23.30‘
Eight: Devrim Erdoğan, TR, 7.30‘
Baydara "edra'nın kaderi": Can Eren, TR, 14‘
Silent River: Anca Miruna Lazarescu, D, 30’
Ararat: Engin Kundağ, TR, 26‘
Ferngesteuert: Hendrik M. Schmitt, D, 16.40‘
Güneşli bir gün: Selcen Ergun, TR, 7‘
Tag der Deutschen Einheit: Kaan Müjdeci, D, 15‘

Bu yıl kısa film yarışma bölümü jüri başkanlığını Türkiye'nin ünlü yönetmenlerinden Tayfun Pirselimoğlu üstleniyor. "Independent art initiative of Akademie Genius"'un kurucu üyelerinden olan Pirselimoğlu sinema filmleriyle uluslararası alanda tanınan ve ödülleri olan bir sanatçımız.

Seçici Kurul'un diğer üyeleri: belgesel film yönetmeni Gülseren Suzan, sanat yönetmeni Natali Yeres ve medya uzmanı Klaus Ploth.

Festivalin diğer bölümleri önümüzdeki günlerde açıklanacaktır.





E-Bülten No 4
1.12.2011
Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.92919058

Nuri Bilge Ceylan’ı ve Türkiye Almanya KültürForumu’nu ödülleri için tebrik ederiz.

Bir Zamanlar Anadolu'da
Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan Mart ayında gerçekleşecek olan festivalimizin programı belli olurken, bizlere iki sevindirici haber ulaştı. Biri Avustralya’dan:
Nuri Bilge Ceylan‘ın „Bir Zamanlar Anadolu’da“ adlı filmi Asia Pacific Screen Academy’nin verdiği ve Asya-Pasifik bölgesinin Oscar’ı olarak da bilinen ödüllerinden „En iyi yönetmen“, „En iyi Görüntü“ ve „Büyük Jüri Ödülü“nü kazandı. Bu prestiji çok yüksek ödüller için sevgili Nuri Bilge Ceylan’ı ve ekibini tebrik ederiz.

1 Mart’ta başlayacak festivalimizin afişini de „Bir Zamanlar Anadolu’da“ dan bir kare oluşturuyor. Festivalde de göstereceğimiz bu filmin başrollerinden birini Yılmaz Erdoğan üstlendi. Filmin sanatçıları festivale davetliler.

Nuri Bilge Ceylan’ın „Uzak“, „İklimler“ ve „Üç Maymun“ filmleri gibi„Bir Zamanlar Anadolu’da“ filmi de Almanya’da sinemalarda gösterime gireceğini ve Almanya’da geniş bir seyirci kitlesine ulaşabileceğini de sevinerek bildirmek isteriz.

Başka bir sevindirici haber de Almanya’dan.
Bindörtyüzün üzerinde Alman kültür ve sanat uzmanının üye olduğu Alman Kültürel Politika Derneği Yönetim Kurulu, „Kulturpolitische Gesellschaft“ KuPoGe, bu yılın Kültür Ödülüne, merkezi Köln’de bulunan Türkiye Almanya Kültür Forumu’nu layık gördü. Yapılan açıklamada onur başkanları Günter Grass ve Yaşar Kemal olan ve 20 yılı aşkın bir süredir Almanlar ve Türkler arasında kültürlerarası diyalogu destekleyen kuruluşun, örnek oluşturan çalışmalarından ötürü ödüllendirildiği belirtildi. Ödül gerekçesinde Forum’un özverili bir kararlılıkla yürüttüğü üstün nitelikli projelerin önemi ön plana çıkarılıyor. Forum’un başarısında ve kalıcı etki yaratabilmesinde Türk-Alman kültür kuruluşları ve uzmanları arasında eşit düzeyde sürdürülen diyalogun son derece önem taşıdığı vurgulandı.

Özellikle Neonazi terörün yeniden baş gösterdiği günümüzde milliyetçilik ve ırkçılığa karşı girişimlerin önemini vurgulayan Kültürel Politika Derneği başkanı Prof. Dr. Oliver Scheytt, Türk-Alman kültür diyalogu kapsamındaki çalışmalarını güçlüklere karşın kararlılıkla yürüten Türkiye Almanya Kültür Forumu’nun bu ödüle layık bir kuruluş bulunduğuna emin olduğunu belirtti.

Türkiye Almanya Kültür Forumu Sözcüsü, belgesel yönetmeni Osman Okkan, WDR Radyo TV Kurumuna verdiği demeçte göçün ellinci yılında kültür diyaloguna verilen önemin artmasının sevindirici ve düşündürücü yanları olduğuna değindi. “Görülüyor ki günümüz Almanya'sında bir yandan Neonaziler terörist cinayetlerini rahatça sürdürebilmekteler.
Bu yadsınamayacak gerçekler karşısında her görüşten politikacıların tutumlarını süratle gözden geçirmeleri gerekir” dedi.

1977 yılından beri verilmekte olan bu kültür ödülünü merkezi Köln’de bulunan KulturForum ile ilk kez göçmenler tarafından kurulan bir kuruluş almış oluyor.
Sevgili Osman Okkan’ı ve Türkiye Almanya Kültür Forumu ekibini tebrik ederiz.






E-Bülten No 3
18.10.2011
Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.92919058

Kısa Film Dünyasına Hatırlatma
Kısa Film Yarışması’na başvurular sürmektedir. Son başvuru tarihi:
15 Kasım 2011





E-Bülten No 2
09.08.2011
Basın ve görsel medya koordinatörü
Telefon: +49.911.92919058

Festivale Davet

17. Türkiye / Almanya Film Festivali’nin tarihleri belirlendi: 1 ila 11 Mart 2012 tarihleri arasında Nürnberg yine Türkiye ve Almanya sinemasının merkezi olacak, ve her iki kültürden kısa metraj, belgesel ve uzun metraj filmleri tanıtılacaktır. Yarışma ya da yarışma dışı bölümler için başvuru süreci başlamıştır.

Yarışma bölümleri:
Uzun Metraj Film Yarışması
Kısa Film Yarışması

Bu daldaki önemli değişiklik: şimdiye kadar geçerli olan 15 dakikalık maksimum kısa film süre sınırı kaldırılmıştır. 15 dakikadan daha uzun kısa filmler de yarışmaya katılabilirler.

Yarışmalarla ilgili ayrıntıları katılım şartlarında bulabilirsiniz. Yarışma dışı ‘Sinema Dünyaları’: ‘Sinema Dünyaları’ adlı yarışma dışı bölümde belgesel ya da uzun metraj filmler tanıtılacaktır.

Katılımınız için teşekkür ederiz.





E-Bülten No 1
6.07.2011

Festivale Davet
17. Türkiye / Almanya Film Festivali’nin tarihleri belirlendi: 1-11 Mart 2012 tarihleri arasında Nürnberg yine Türkiye ve Almanya sinemasının merkezi olacak, her iki kültürden kısa metraj, belgesel ve uzun metraj filmleri tanıtılacaktır.

Yarışma ya da yarışma dışı bölümler için başvuru süreci başlamıştır.

I) Yarışma bölümleri:
Uzun Metrajlı Film Yarışması
Kısa Film Yarışması

Bu daldaki önemli değişiklik: şimdiye kadar geçerli olan 15 dakikalık maksimum kısa film süre sınırı kaldırılmıştır. 15 dakikadan daha uzun kısa filmler de yarışmaya katılabilirler.

Yarışmalarla ilgili ayrıntıları katılım şartlarında bulabilirsiniz.

II) Yarışma dışı ‘Sinema Dünyaları’:
„Sinema Dünyaları” adlı yarışma dışı bölümde belgesel ya da uzun metraj filmler tanıtılacaktır.

Katılımınız için teşekkür ederiz.
Katılım belgelerini web sayfamızdan temin edebilirsiniz.