1. Rotary Barış Filmleri Festivali


2022
Son Başvuru Tarihi - 15 Aralık 2021
Ödül Töreni - 19 Şubat 2022

Düzenleyen
Barış Rotary Kulübü







Rotary Barış Filmleri Festivali sona erdi

"Barışın İzinde" temalı festivale, Türkiye'nin yanı sıra ABD, Almanya, Azerbaycan, Güney Afrika, İran, Kazakistan, Kanada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Özbekistan'dan toplam 131 film katıldı.

Pera Müzesi'nde 18 - 19 Şubat'ta düzenlenen Rotary Barış Filmleri Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu.

"Barışın İzinde" temalı festivale, Türkiye'nin yanı sıra ABD, Almanya, Azerbaycan, Güney Afrika, İran, Kazakistan, Kanada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Özbekistan'dan toplam 131 film katıldı.

1 Ocak 2020'den sonra tamamlanmış, en fazla 15 dakikalık belgesel ve kısa filmlere açık olan festivalde, öğrenci filmleri ayrı kategorilerde değerlendirildi.

Yarışmada ödül alan filmler ve yönetmenleri şöyle:

En İyi Kısa Film Profesyonel Kategori: "Anoush" - Deniz Telek

En İyi Kısa Film Öğrenci Kategorisi: "Majid'den Sevgilerle" - Yiğit Armutoğlu

En İyi Belgesel Profesyonel Kategori: "Tozkoparan Bizimdir" - Yasin Serindere & Özgür Cihan Uçar

En İyi Belgesel Öğrenci Kategorisi: "Haymatlos" - Mustafa Aydın

Barış Rotary Kulübü Başkanı Ayça Demet Atay, "Şiddeti yaratan ekonomik ve sosyal nedenler irdelenmeden, çözümlenmeden, demokratik hak ve özgürlükler gerçekleştirilmeden barışın sağlanması mümkün değildir. Amacımız, 'barış' kavramının doğrudan şiddetin yanı sıra, sistem düzeyinde var olan yapısal şiddete ve kültürel düzeyde bunları doğallaştıran söylemlere ilişkin farkındalığı artırmaktır. Barış Rotary Kulübü olarak, Sanatın ulusal ve sınıfsal sınırları aşarak insanlığı birbirine bağladığını savunuyoruz. Rotary Barış Filmleri Festivali, barış için sanatın arayışındadır" dedi.


BİA Haber Merkezi
22 Şubat 2022









ROTARY BARIŞ FİLMLERİ FESTİVALİ FİNALİST FİLMLER LİSTESİ

KISA FİLM
1. Muhammed Furkan Daşbilek / Bir Nehir Kıyısında
2. Volkan Güney Eker / Larva
3. Önder Menken / Oyun
4. Deniz Telek / Anoush
5. Ali Rıza Erdemir / Vesikalık
6. Mustafa Efelti / Şero

KISA FİLM / ÖĞRENCİ
7. Yiğit Armutoğlu / Majid'den Sevgilerle
8. İlcan Edgar Özuluca / Cevher
9. Fırat Onar/ Perdeler
10. Hakan Eyilik / Su Birikintileri ve Çamurlar
11. Mehmet Kaan Karataş / Dördüncü Duvar

BELGESEL
12. Evrim İnci / Bulak
13. Ufuk Kadız / Dilden Filme
14. Özgür Ulaş Erdem / Kahar
15. Yasin Serindere - Özgür Cihan Uçar/ Tozkoparan Bizimdir

BELGESEL / ÖĞRENCİ
16. Mustafa Aydın / Haymatlos
17. Onur Can Atlı / Derik'te Kalanlar
18. Mustafa Yılmaz/ Sınırsız Sevgi
19. Ahmet Keçili / Seval
20. Bayram Küçük / Başka Vatanımız Yok






Ana Jüri

Müjdat Gezen
Uğur Dündar
Şükran Kuyucak Esen
Hassan Solhjou
Eva Husson
Anneta Papathanassiou
Mert Yusuf Özlük

Ön Jüri

Elnaz Nasehi
Naile Berberoğlu
Deborah Semel Demirtaş
İzlem Kanlı
Hakan Karahasan






Barış Rotary Kulübü’nün düzenlediği Barış Filmleri Festivali başlıyor.

“Barışın İzinde” temalı festival, 1 Ocak 2020’den sonra tamamlanmış, en fazla 15 dakikalık kısa belgesel ve kısa filmlere açık olacak.

Barış Rotary Kulübü’nden yapılan açıklamaya göre değerlendirmeler dört ayrı kategoride yapılıyor: Kısa film, kısa film (öğrenci), kısa belgesel ve kısa belgesel (öğrenci).Festivale gönderilecek filmler için son başvuru tarihi 15 Aralık 2021, ödül töreni tarihi ise 19 Şubat 2022 olarak açıklandı.Festival çağrısının tam metni şöyle:“Barış Rotary Kulübü olarak savaşlara “hayır” diyoruz ancak savaşın olmaması barışın olduğu anlamına gelmemektedir. Barış Filmleri Festivali, sadece doğrudan şiddete değil, aynı zamanda sistem düzeyindeki eşitsizlik ve adaletsizliklere ve bunları doğallaştıran söylemlere yönelik farkındalığın küresel düzeyde arttırılmasını amaçlamaktadır.Tüm dünyadan amatör ve profesyonel kısa film ve belgesel yapımcılarını; çatışmalardan etkilenen insanların öykülerini ve çatışmaların yaralarını sarmanın yaratıcı ve yenilikçi yollarını anlatmaya çağırıyoruz”.

15 Temmuz 2021








Rotary Barış Filmleri Festivali “Barışın İzinde”, barış ve şiddetsizlik üzerine 1 Ocak 2020’den sonra tamamlanmış, 15 dakikayı geçmeyen kısa belgeseller ve kısa filmlere açıktır. Öğrenci filmleri farklı kategorilerde değerlendirilecektir.

Türkiye’de ve dünyada pozitif barışın sağlanmasına yönelik çalışmalarda bulunmak üzere 2021 yılında İstanbul’da kurulan Barış Rotary Kulübü tarafından düzenlenen festival, dünyada barış felsefesini ve barış dilini yaygınlaştırmayı hedeflemektedir.

BAŞLANGIÇ NOKTAMIZ: Savaşlara hayır diyoruz. Ancak savaşın yokluğu bir toplumda barışın var olduğu anlamına gelmez. “Barış” doğrudan, yapısal, kültürel ve ekolojik şiddetin üstesinden gelinmiş bir toplum düzeni olarak tanımlanmalıdır.

Rotary Barış Filmleri Festivali, sadece doğrudan şiddetle değil, aynı zamanda sistem düzeyindeki yapısal, kültürel ve ekolojik eşitsizlik ve adaletsizliklere ve bunları doğallaştıran söylemlere yönelik farkındalığın küresel düzeyde arttırılmasını amaçlamaktadır. Tüm dünyadan amatör ve profesyonel film yapımcılarını; çatışmalardan etkilenen insanların öykülerini, uyuşmazlıkların çözümüne yönelik çalışmaları ve çatışmaların yaralarını sarmanın yaratıcı ve yenilikçi yollarını anlatmaya çağırıyoruz.



En İyi Belgesel Kategorisi $1.500
En İyi Kısa Film Kategorisi $1.500
En İyi Belgesel Öğrenci Kategorisi $1.000
En İyi Kısa Film Öğrenci Kategorisi $1.000








AMAÇ
Rotary Barış Filmleri Festivali “Barışın İzinde” sadece doğrudan şiddete değil, aynı zamanda sistem düzeyindeki yapısal, kültürel ve ekolojik eşitsizlik ve adaletsizliklere ve bunları doğallaştıran söylemlere yönelik farkındalığın küresel düzeyde arttırılmasını amaçlamaktadır.

KATILIM KOŞULLARI
Festival, “kurmaca” ve ‘’belgesel’’ türlerinde kısa filmle ilgilenen amatör ve profesyonellere açıktır.
Öğrenci filmleri ayrı bir kategoride değerlendirilecektir. Yarışmaya katılacak olan öğrenciler başvuru formunun yanında öğrenci belgelerini de ibraz etmek zorundadır.
Festivale katılacak kısa filmler ve belgeseller “barış’’ temasına uygun olmalıdır.
Festivale 1 Ocak 2020'den sonra tamamlanmış kısa filmler ve belgeseller katılabilir.
Festivale 15 dakikadan uzun olmayan eserler katılabilir.
Eserin veya eserlerin, daha önce herhangi bir ulusal ya da uluslararası yarışmada yarışmış veya ödül almış olması bu festivale katılmasına engel teşkil etmez.
Eser İngilizce dışında bir dilde ise, İngilizce altyazılar yerleştirilmelidir.
Akıllı telefonlar dahil tüm cihazlar çekim için kullanılabilir.
Festivale gönderilecek kısa filmler ve belgesellerdeki özgün olmayan metin, görüntü, müzik, vb. kullanımlarından doğacak her türlü telif hakkı eser sahibinin sorumluluğundadır. Bu kapsamda doğacak hukuki sorumluluk eser sahibine aittir.
Ön elemeden geçen filmler Barış Rotary Kulübü sayfasından ve Barış Filmleri Festivali resmî web sayfasında ve sosyal medya sayfalarından duyurulacaktır.
Ön elemeyi geçen filmler Barış Rotary Kulübü tarafından düzenlenen eğitim çalışmalarında gösterilebilecektir.
Film gösterimlerinde elde edilecek bağışlar, Barış Rotary Kulübü tarafından gerçekleştirilecek barış projelerinde kullanılacaktır.
Başvurular, Finale kalan filmlerden istenecek dökümanlar, katılım şartnamesi, başvuru formu, 3 adet film karesi (set arkası fotoğraf eklemeyiniz) ; filmin 500 karakteri geçmeyen Türkçe ve İngilizce özetleri, yönetmenin 500 karakteri geçmeyen Türkçe ve İngilizce biyografi ve filmografileri ve varsa öğrenci belgesi ile yapılmalıdır.






Barış ve şiddetsizlik üzerine 15 dakikayı geçmeyen kısa belgesellere ve kısa filmlere açık olan yarışmaya öğrenciler de başvurabilecek ve filmleri ayrı bir kategoride değerlendirilecektir. 1 Ocak 2020'den sonra tamamlanmış filmler katılabileceği yarışma ve başvuru kriterleri hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Müjde Gürlek (AL 68)
Rotary Barış Kulübü Kurucu Üyesi