12. Safranbolu Uluslararası Belgesel Film Festivali
2011

16-18 Eylül 2011
Son Başvuru: 26 Ağustos 2011

SEKRETERYA İLETİŞİM
TEL: +90 370 725 52 65
Faks: +90 370 725 52 66
www.altinsafranbolu.com
kulturmudurlugu @ safranbolu.bel.tr


Başvuru Formu .doc



Profesyonel Kategori

1. Film: Bağlamam Var Üç Telli
Yönetmen: Sevilay Tüccar

2 . Film: Saklı Tarihin Gizemli Çocukları
Yönetmen: Müjgan Taner

3. Film: Selahattin'in İstanbul'u
Yönetmen: Ayşim Türkmen


Amatör Kategori

Birincilik Ödülü:
Filmin Adı: Ben Geldim Gidiyorum
Yönetmen : Metin Akdemir

Süha Arın Özel Ödülü:
Filmin Adı: Hamam
Yönetmen : Ahmet Eşter Dönmez, Barış Kaya

Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği Ödülü:
Filmin Adı: Dara'nın Küçük Bilyeleri
Yönetmen : Veysel Cihan Hızar

Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği Teşekkür Plaketi
Filmin Adı: Hamam
Yönetmen : Ahmet Eşter Dönmez, Barış Kaya





12. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalinde dereceye girenlere ödülleri, görkemli bir törenle verildi.

Kent Tarihi Müzesi bahçesinde yapılan törene, Karabük Valisi İzzettin Küçük, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Karabük Emniyet Müdürü Ahmet Turan Temel, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı, İl Genel Meclis Başkanı Hüsnü Özcan, sanatçılar ve çok sayıda davetli katıldı. Programın açılış konuşmasını Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy yaptı. Başkan Aksoy, yarışmalara katılan yarışmacılara ve sanatçılara teşekkür etti.

Törende, ünlü sanatçı Sanem Diyici katılımcılara mini bir konser verirken, ardından yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. Desteklenmesi gereken belgesel filmler kategorisinde birinciliğe; "Ben Geldim Gidiyorum'" adlı film ile Metin Akdemir, Süha Arın Özel Ödülü'ne "Hamam" adlı filmi ile Ahmet Eşter Dönmez ve Barış Kaya layık görüldü. Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği Ödülü ise, "Dara'nın Küçük Bilyeleri'" adlı filmiyle Veysel Cihan Hızır aldı. Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği Teşekkür Plaketi ise Safranbolu’daki tarihi dokunun farklı bir şekilde yansıtılması ve esprili bir yaklaşımla belgeselin güçlendirilmesinden dolayı yine “Hamam” filmiyle yönetmen Ahmet Eşter Dönmez’e verildi.

13. Fotoğraf Yarışması'nda birinciliğe Yılmaz Topçu'nun "Kuyuda" isimli fotoğrafı layık görülürken, Gamze Demir'in "Çeşme Suyu" isimli eseri ikinciliğe, Çetin Canbazoğlu'nun "Çamurdan Sanata" adlı eseri de üçüncülüğe layık görüldü. Yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerini Karabük Valisi İzzettin Küçük, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan ile Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy verdi.

Karabük Valisi İzzettin Küçük törenin kapanış konuşmasını yaparken, belgesel yarışması ile ilçelerini dünyaya tanıttıklarını söyledi. Küçük, "Türkiye'de film festivalleri yapılıyor. Ancak belgesel alanında çok az. Belgesel alanında bu işi yapmak zor. Safranbolu, 12 yıldır bunu yükselterek başarıyor. Ben yarışmaya katılan bütün belgesel sahiplerini kutluyorum. Belgeseller gelecek kuşaklara miras kalıyor" dedi.

Belgesel film profesyonel kategoride birinciliği "Bağlamam Var Üç Telli" eseriyle Sevilay Tüccar alırken, ikinciliği "Saklı Tarihin Gizemli Çocukları" adlı eseriyle Müjgan Taner, üçüncülüğü "Selahattin'nin İstanbul'u" adlı eseriyle Ayşim Türkmen aldı. Gecede festivale katkı veren ve fotoğraf dallarında dereceye giren yarışmacılara da ödüller verildi.

Törenin ardından Misak-ı Milli Meydanı'nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası tarafından konser verildi.

altinsafranhatirasi.com







Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali Programı Belli Oldu


Geçtiğimiz yıl, 24-26 Eylül 2010 tarihlerinde 11. sini gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalinin bu yıl 16-18 Eylül 2011 tarihinde 12.sini gerçekleştireceğiz.

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalimizin amacı; özelde Safranbolu, genelde yurdumuzda bulunan kültürel değerlerin “Korunması ve Geleceğe Miras” olarak taşınmasına gerekli duyarlılığı sürdürmek, uluslararası ölçekte belgesel film festivali aracılığı ile güncelleştirmektir. “Kültürel Miras ve Korumacılık” temasının ışığı altında tarihsel, kültürel, doğal çevrenin geleceğe taşımasını sağlayabilmektir.

12. sini gerçekleştireceğimiz bu sene ise ana konusu ‘KÜLTÜREL MİRAS ve KORUMACILIK’ olan festivalimizin yan konusu ‘SU KÜLTÜRÜ’ olarak belirlenmiştir.

Bu yıl festival kapsamında; değerli ressam Hüsamettin KOÇAN’ ın Su Kültürü üzerine serbest resim çalışmalarından oluşan sergisinin açılışı yapılarak, sanatseverlerle buluşturulacak.



Başvurular 30 Ağustosta Sona Erecek. 3 Temmuz 2012

Geleneksel olarak her yıl düzenle nen ve bu yıl düzenlenecek olan "13. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali" kapsamındaki belgesel film yarışmasına başvuruların 30 Ağustos'ta sona ereceği bildirildi

Geleneksel olarak her yıl düzenle nen ve bu yıl düzenlenecek olan "13. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali" kapsamındaki belgesel film yarışmasına başvuruların 30 Ağustos'ta sona ereceği bildirildi Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy "Ahşap İşçiliği ve Ahşap Ustalığı" temasıyla 21-23 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek festivalin en önemli etkinliğinin belgesel film yarışması olduğunu söyledi .Uluslar arası nitelik kazanan festivalle belgesel sinemacılığı geliştirmeyi, koruma kültürünü öne çıkarıp gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladıklarını anlatan Aksoy, şunları kaydetti: "Dünya miras listesinde yer alan Safranbolu'da düzenlenen festival sayesinde 10 bin belgesel film arşivi oluştu. Belgesel film festivaliyle özelde Safranbolu, genelde Türkiye'de bulunan kültürel değerlerin geleceğe miras olarak taşınması konusunda gerekli duyarlılığı sürdürmeyi hedefledik. Oluşan film arşivini Süha Arın Kültür ve Sanat Merkezi'nde koruyoruz. Bu yıl yapılacak yarışmaya başvurular yaklaşık 2 ay önce başladı. 30 Ağustos'a kadar yoğun katılım bekliyoruz."Festivalin sadece belgesel filmle sınırlı olmadığını, her yıl belirledikleri temalarla korumacılık alanında çalışmalar yaptıklarını anlatan Aksoy, "18 ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında yapılan yaklaşık iki bin konağın koruma altında olduğu ilçemizde restore edilmesi gereken yapılar var. Festivalde 'Ahşap İşçiliği ve Ahşap Ustalığı' temasını özellikle belirledik. Tarihi orijinal haliyle korumak ve restore etmek çok önemli. Biz Safranbolu'da bunu başardık. Düzenleyeceğimiz paneller ve etkinliklerle de buna dikkat çekmeyi sürdüreceğiz" dedi.





SAFRANBOLU 12. ULUSLARARASI ALTIN SAFRAN BELGESEL FİLM FESTİVALİ BELGESEL FİLM YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

Yarışmanın genel teması "Kültürel Miras ve Korumacılık" tır. Yarışma Profesyonel ve Desteklenmesi Gereken Belgesel Film olmak üzere iki kategoride düzenlenir. Katılımcılar hangi kategoride yarışmaya katıldıklarını başvuru formunda belirtirler. Öğrenci çalışmaları Desteklenmesi Gereken Belgesel Film kategorisinde değerlendirmeye alınır. Her iki kategori için katılma koşulları aynıdır.


Katılım Koşulları

a) Belgesel Film Yarışmasına son dört yılda (2007-2011) yapılan ve belgesel özelliği taşıyan yapımlar katılabilir.

b) Yapımlar yönetmen olan kişi adına yarışmaya katılabilir ve başvuru yönetmen tarafından yapılır. Yönetmenliğin birden fazla kişi tarafından yapılması durumunda müracaatı yapan diğerlerinin yazılı iznini almak ve başvuru formuna eklemek zorundadır. Bu durumda ödül, müracaatı yapan kişiye verilir. Ödülün paylaşımından doğacak sorunlardan Festival Komitesi sorumlu değildir.

c) Yarışmaya katılacak olan yapımlar üçer adet olarak DVD formatında gönderilmelidir. DVD'lerin üzerine, eserin adı, yapım yılı, süresi, yönetmenin ad ve soyadı yazılmalıdır. Film Türkçe değil ise Türkçe altyazı kullanılmalıdır.

d) Yarışmaya katılacak yapımların süresi Desteklenmesi Gereken Belgesel Film kategorisi için 30 dakikayı, Profesyonel kategori için 52 dakikayı aşmamalıdır. Filmin yanında 1.5 dakikalık filme ait fragman (filmin kısa tanıtımı) gönderilmesi gerekmektedir.

e) Yarışmaya katılan filmlerin kopyaları Festival arşivinde saklanır.

f) Yarışmaya katılan filmlerin ticari olmayan her türlü gösteriminde kullanım hakkı Festival Komitesi'ne aittir. Ön elemeden geçen filmler tanıtım maksatlı Safranbolu yerel televizyonlarında ve Karabük üniversitesi televizyonlar dahil olmak üzere festival süresince de halka açık gösterilir. Filmler, Festival sonrasında, çeşitli televizyon kanalları tarafından ticari olarak yayınlanmak istendiğinde, Festival Komitesi, yapımcı / yönetmen ile televizyon kanalı arasında ilişki kurulmasına yardımcı olur.

g) Yarışmalara katılan çalışmalar, her kategori için oluşturulacak Seçici Kurul üyeleri tarafından değerlendirilecektir. Ancak, Festival Komitesi yarışma koşullarına uymayan yapımları Seçici Kurul'un değerlendirmesine sunmadan eleme hakkına sahiptir.

h) Yarışmada Profesyonel ve Desteklenmesi Gereken Belgesel Film kategorilerinde toplam yedi ödül verilecektir. Seçici Kurul isterse gerekçesini açıklayarak her iki kategoride de yarışmaya katılan filmler için 'özel ödül' verebilir, ya da yine gerekçe göstererek ödüllerden birini ya da bir kaçını vermeyebilir. Ödül miktarları aşağıdaki gibidir.

PROFESYONEL KATEGORİ

BİRİNCİ : 6.000 TL
İKİNCİ : 4.000 TL
ÜÇÜNCÜ : 3.000 TL

DESTEKLENMESİ GEREKEN BELGESEL FİLM KATEGORİ
BİRİNCİ : 3.000 TL
İKİNCİ : 2.000 TL
ÜÇÜNCÜ : 1.500 TL
SUHA ARIN ÖZEL ÖDÜLÜ : 1.500 TL


i) Festivalde, Festival Komitesi'nce başvuruları onaylanan, çeşitli kişi ve kuruluşlar tarafından ek özel ödüller verilebilir. Bu ek ödüller için film seçimi, başvuruyu yapan kişi ya da kuruluş tarafından belirlenip, gerekçeli ve yazılı olarak Festival Yönetimi'ne bildirilir. Ayrıca, seçimin Festival Seçici Kurulu tarafından yapılması talep edilebilir.

j) Yarışmaya katılmak için başvuru belgesi Festival Yarışmalar Sekretaryası (Çeşme mah. Şekerci sok. No:6 Çarşı Safranbolu/Karabük) ile Festival'in web sayfasından (www.altinsafranbolu.com) sağlanabilir. Yarışmaya katılacak olan eserler Safranbolu Belediyesi Festival Organizasyon Komitesi adına Safranbolu Belediyesi Altın Safran Belgesel Film Festivali Sekretaryası Çeşme mah. Şekerci Sok. No:6 Çarşı Safranbolu/Karabük adrese teslim edilecektir.

k) Yarışmaya katılmak için son başvuru tarihi 26 Ağustos 2011 Cuma günü saat 17:00'ye kadardır.

Yarışmaya katılmak isteyenler en geç bu tarihe kadar Festival Komitesi'ne,

- Başvuru formu,
- Yapımın üç adet DVD kopyası,(MPEG FORMATINDA)
- Filmden en az bir adet siyah-beyaz veya renkli fotoğraf
- Yönetmenin bir adet vesikalık fotoğrafı
- Yönetmenin özgeçmişi (Türkçe ve İngilizce)
- Filmin kısa özeti (Türkçe ve İngilizce, en fazla 100 kelime)
- Filmin maksimum 1.5 dakikalık fragmanını teslim etmelidir








Festival Tarihçesi

Dünya miras listesinde yer alan Safranbolu'yu, ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtmak amacıyla 2000 yılından beri ; Safranbolu'nun tanınmasında ve korunmasında büyük katkısı olan " Safranbolu'da Zaman" filminin yönetmeni Süha Arın tarafından Türkiye'nin ilk Belgesel film festivali olarak başlayan ALTIN SAFRAN BELGESEL FİLM FESTİVALİ her yıl gerçekleştirilmektedir.

Festivalin amacı; Safranbolu'yu uluslararası ölçekte tanıtmak, Safranbolu'da korumacılık kültürünü güçlendirmek, kültür turizmine ve yöre ekonomisine katkıda bulunmak ve Belgesel filmin,toplumsal bellekteki gücünü göstermektir.

Her yıl kesintisiz sürdürülen festivalin konusu "Kültürel miras"ı olarak saptanmıştır.

Uluslararası belgesel film ve fotoğraf yarışmaları, Festival konsepti olarak her yıl belirlenen tema üzerine yapılan konferans ve paneller, sergiler, her yıl tekrarlanan en iyi korunan ev ya da en iyi restore edilen yapıya verilen plaket, geziler, konserler, gösterimler festival kapsamı içinde işlevlerini sürdürmektedir.

Festival,Danışma kurulu başkanı ,Karabük valisi, Danışma kurulu başkan vekili, Safranbolu kaymakamı ve festival organizasyon komitesi başkanı Safranbolu belediye başkanı tarafından organize edilmektedir.